Restaurant: Lung Dim Sum (Hennessy Road)
Info:

2024-08-14 123 views
灣仔有間特色茶樓,除咗有基本點心之外,仲有佢哋嘅創意料理~好多都好特別,出面好少見到有!除咗夠新奇之外,味道都唔錯🤤❥歎世界燒賣拼盤2.0 $70糅合咗唔同地區嘅創意料理!估唔到燒賣都可以衝出國際🤣一共有六款味道:西班牙辣肉腸燒賣、新加坡黑胡椒蟹燒賣、印度咖喱燒賣、德國鹹豬手燒賣、中國金華火腿燒賣、日式鰻魚燒賣🫰🏻每款嘅組合都意想不到雖然混合咗其他地區嘅風味但都食得出係燒賣🤣幾特別嘅趣緻~❥脆脆富貴紅米腸粉 $50不愧係招牌腸粉~紅米腸粉入面包炸蝦卷配有三款醬汁個人最鍾意佢哋嘅泰式醬!推薦推薦🫰🏻❥鳳尾蝦多士 $56多士炸得好脆沾沙律醬冇咁熱氣❥筍尖蝦餃王 $42蝦餃飽滿皮唔會太厚係合格蝦餃!❥擔擔麵 $50擔擔面有驚喜佢哋嘅辣油同麻醬平衡得好好唔會辣得太過火但麻醬嘅味道又唔會太過膩麵條彈牙🥰❥豆腐布丁 $30清新冰涼甜品~有啲似豆腐花🤣

❥歎世界燒賣拼盤2.0 $70

糅合咗唔同地區嘅創意料理!
估唔到燒賣都可以衝出國際🤣
一共有六款味道:
每款嘅組合都意想不到
雖然混合咗其他地區嘅風味
但都食得出係燒賣🤣
幾特別嘅趣緻~

❥脆脆富貴紅米腸粉 $50

不愧係招牌腸粉~
紅米腸粉入面包炸蝦卷
配有三款醬汁
個人最鍾意佢哋嘅泰式醬!
推薦推薦🫰🏻

❥豆腐布丁 $30

清新冰涼甜品
有啲似豆腐花🤣
2024-08-14 92 views
今日久違地來訪位於灣仔,點心裝修同樣出色嘅龍點心❤️🥰 裡面裝橫依舊色彩繽紛,富有濃厚嘅中國特色🥰 採用Q 版可愛嘅龍公仔作為餐廳吉祥物😍 打卡好啱😘 首先梗係要試非常熱門嘅脆脆富貴紅米腸😋 紅米腸大大盤一共有六條之多,超級落本👍 米香味濃嘅紅米腸粉中,夾著超級惹味嘅脆脆夾心,食落卜卜脆口感極佳😋 加點埋附上嘅三款調味醬料,滋味更上一層樓👍 誠意必食推介❤️ 之後㨂咗別具特色嘅一口鹹水角✅ 同常見嘅外觀唔同,鹹水角一口大小,色澤鮮豔尤如水果粒,賣相好靚靚❣️ 鹹水角食落外層酥脆,內裡煙韌軟糯,帶有濃郁嘅鹹肉香,超正🥰 炸物仲㨂咗大澳蝦醬鮮魷卷😙 個配搭幾新鮮,食落魷魚好彈牙,鹹香嘅蝦醬令魷魚嘅鮮味更出眾🤤 好出色👍 另選了飲茶必食嘅燒賣😚 燒賣勁大粒一啖咬唔曬🤣 食落肉感滿滿,軟嫩又富實感,內含原粒蝦肉,真材實料😋 最後㨂咗個飽足度滿分嘅肉鬆馬拉糕🫶 馬拉糕鬆軟可口,微微嘅甘甜滋味,配上鬆脆鹹香嘅肉鬆粒,組合出奇地合拍,令人食不停口😚 㨂咗兩款賣相勁靚嘅中式甜點❣️ 桂花糕晶瑩剔透,造型仿效玫瑰花,十分精緻❤️ 入口清新甘甜,唔會過膩過俗,好啱夏天食😋 荷花酥同樣造型美侖美奐😘 名副其實,猶如一

脆脆富貴紅米腸

一口鹹水角

大澳蝦醬鮮魷卷

懷舊燒賣

肉鬆馬拉糕

桂花糕

荷花酥
荷花酥同樣造型美侖美奐😘 名副其實,猶如一朵盛放嘅荷花🌟 食落外層酥脆鬆化,內餡甜美無比,好有特色嘅一款甜品❣️
脆脆富貴紅米腸
一口鹹水角
大澳蝦醬鮮魷卷
懷舊燒賣
肉鬆馬拉糕
桂花糕
荷花酥
2024-08-11 145 views
餐廳裝潢別具創意,融合了中式傳統與現代美學。一龍大滿足」拼盤。其中,酸菜魚鳳眼餃外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁,酸菜與魚肉的結合別具風味。蟹粉菠菜香蝦餃鮮甜可口,餡料飽滿,配上翠綠的菠菜餃皮,色香味俱佳。筍尖蝦餃王餡料飽滿彈牙,清新的筍尖與鮮甜的蝦肉互相輝映。鹹蛋黃墨魚燒賣Q彈多汁,蛋黃與墨魚的融合別具風味。松露野菌晶瑩餃清新高雅,松露香氣撲鼻而來,餡料鮮美多汁。斑蘭麻蓉桃子甜而不膩,香氣四溢,餐後的完美點綴。「嘆世界燒賣拼盤」更是令人驚艷,匯聚了世界各地的風味燒賣。其中,星加坡黑胡椒蟹燒賣肉質細嫩,黑胡椒香氣撲鼻;德國豬手燒賣Q彈爽口,肉汁四溢;中國金華火腿燒賣鹹香可口,入口即化;西班牙辣肉腸燒賣辣而不燙,肉質鮮嫩;印度黃咖喱燒賣香氣濃郁,咖喱風味濃郁;日式鰻魚燒賣鮮嫩多汁,鰻魚香氣四溢。此外,店內還有口水汁龍脷魚腸粉,外皮柔軟細滑,內餡魚肉鮮嫩多汁。炸.大澳蝦醬鮮魷卷酥脆可口,蝦醬與魷魚的組合別有風味。蒸.黃椒醬排骨(辣)肉質軟嫩,黃椒醬的辣香入口留連。

餐廳裝潢別具創意,融合了中式傳統與現代美學。

炸.大澳蝦醬鮮魷卷酥脆可口,蝦醬與魷魚的組合別有風味。
蒸.黃椒醬排骨(辣)肉質軟嫩,黃椒醬的辣香入口留連。

2024-08-09 209 views
平日酒樓點心食到悶悶地,媽咪又勁喜歡飲茶,就帶她去食新派特色點心!🪇💫🫶🏻🫶🏻1✨一龍大滿足🐉包括酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、斑蘭麻蓉桃子及鹹蛋黃墨魚燒賣(各一隻)真係各有特色!💓我最喜愛酸菜魚鳳眼餃!☺️咬落煙韌,餡料有少少辣,口感豐富!✨松露野菌晶瑩餃素食人士也啱!賣相吸!入口就好濃郁的松露香氣!💥✨蟹粉菠菜香蝦餃賣相精神!蟹籽同蝦好夾,好鮮美!見到其他食客也會點就知正喇!✨拉絲菠蘿包入口係拉絲,新鮮剛整好仍有點熱菠蘿包外層好鬆化,值得推介!✨厚切叉燒腸粉大大碟!叉燒多到爭啲跌出來,唔油膩,口感好豐富呀!✨鳳爪排骨飯份量足!餓肚之選!😙鳳爪好大隻!排骨好入味,仲有少少辣椒令味道更濃!🫰🏿

✨一龍大滿足🐉

✨松露野菌晶瑩餃
素食人士也啱!賣相吸!入口就好濃郁的松露香氣!💥

✨蟹粉菠菜香蝦餃

✨拉絲菠蘿包
入口係拉絲,新鮮剛整好仍有點熱菠蘿包外層好鬆化,值得推介!

✨厚切叉燒腸粉
大大碟!叉燒多到爭啲跌出來,唔油膩,口感好豐富呀!

✨鳳爪排骨飯

2024-08-09
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2024-08-08 155 views
🐲 幾日前,我和朋友來到這間灣仔主打新派點心的餐廳吃晚餐。之前曾經到過尖沙咀分店,這裏的食物真的令我很驚艷,餐廳也裝修得很有港式風味。1️⃣ 一龍大滿足Premium Dim Sum Combo- 酸菜魚鳳眼餃Pickled Vegetables & Fish Dumpling- 蟹粉菠菜香蝦餃筍尖蝦餃皇 Crab Roe & Spinach Dumpling- 鹹蛋黃墨魚燒賣 Salted Egg Cuttlefish Siu Mai- 松露野菌晶瑩餃Truffle Assorted Fungus Dumpling- 筍尖蝦餃皇Shrimp Dumpling With Bamboo Shoot- 豌豆桃子Pea Mash Bun♨️ 每樣點心都好特別,跟一般傳統的味道不一樣,就好像開盲盒一樣,每一啖都有驚喜!2️⃣ 歎世界燒賣拼盤World Traveler Siu Mai Platter- 黑蒜帶子燒賣Scallop & Black Garlic Siu Mai- 黑松露珍香燒賣Truffle Siu Mai- 泡菜蒜辣燒賣Kimchi Siu Mai- 冬蔭功泰辣燒賣Tom Yum Kun

- 豌豆桃子Pea Mash Bun

- 黑松露珍香燒賣Truffle Siu Mai
- 泡菜蒜辣燒賣Kimchi Siu Mai
- 冬蔭功泰辣燒賣Tom Yum Kung Siu Mai
- 俄式羅宋燒賣Borscht Siu Mai
- 芝士墨魚燒賣Cuttlefish & Cheese Siu Mai

♨️ 這個嘆世界燒賣拼盤融合世界特色元素,以燒賣為創作主體,用食物感知世界,道道新心思,道道新驚喜!

3️⃣ 龍炸拼Fried Food Platter

- 大澳蝦醬鮮魷卷Squid Roll With Tai O Shrimp Paste
- 龍芋酥Fried Taro Smoked Duck Puff
- 蘿蔔絲酥Shredded Radish Puff
- 一口鹹水角Deep-Fried Dumpling With Pork Filling & Eggplant

♨️ 龍炸拼包含四道炸物,每件都新鮮炸起滾熱辣,很有香港特色的味道!

4️⃣ 口水汁龍利魚腸粉 Steamed Rice Roll With Sole Fillet In Sichuan Sauce
♨️ 這個腸粉裏面包着龍脷魚,而四川醬的味道好像老乾媽的味道,有少少辣很惹味!

5️⃣ 拉絲菠蘿包Pineapple Bun With Cheese
♨️ 這是一道甜點,平常愛吃菠蘿包的我,裏便再包裹着拉絲芝士,真的很邪惡啊!

2024-07-29
Type of Meal
Dinner
2024-08-07 107 views
新式的點心店,裝修用了霓虹燈元素,充滿香港風味,有傳統亦有創新點心。🔸一龍大滿足 $70有六款創新的點心,加入了酸菜魚、鹹蛋黃、蟹粉菠菜等等的元素,本來想着很奇怪,吃下去竟然超好味的 😍 各有各的特色!🔸一口鹹水角 $38小小一粒很足料,外面炸得酥脆內餡咸香 👍🏻🔸馬拉小籠包 $48小籠包的皮是馬拉糕的啡色,較一般煙靭一點,咬開後湯汁帶着鮮味流出來,一口一個很滿足 🥰🔸章魚肉餅飯 $58章魚彈牙很有咬口,肉餅不會太過鬆散,淋上豉油味道剛剛好 🤓🔸淮杞螺片燉竹絲雞湯 $52很鮮的湯 🤩 入面超級多材料,最後湯渣也吃掉了 😋
🔸一龍大滿足 $70
🔸一口鹹水角 $38
小小一粒很足料,外面炸得酥脆內餡咸香 👍🏻
🔸馬拉小籠包 $48
🔸章魚肉餅飯 $58
章魚彈牙很有咬口,肉餅不會太過鬆散,淋上豉油味道剛剛好 🤓
🔸淮杞螺片燉竹絲雞湯 $52
很鮮的湯 🤩 入面超級多材料,最後湯渣也吃掉了 😋
呢間新派 fusion 點心♨️專門店嘅嘢食十分之有創意🤩,點心款式好多元化,尤其係佢😍超多款嘅燒賣勁有驚喜!一龍大滿足拼盤🥢有筍尖蝦餃皇、松露野菌🍄晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃🦐、鹹蛋黃墨魚燒賣、酸菜魚🐟鳳眼餃同埋豌豆桃子,全部都係佢哋🏅招牌特色點心!另外佢哋嘅燒賣拼盤🥰經常都會轉換口味,今期嘅歎世界🌏2.0燒賣拼盤以無邊無際歎匀🤤世界做主題,入面有🇯🇵日式鰻魚燒賣、🇮🇳印度黃咖哩燒賣、🇸🇬星加坡黑胡椒蟹燒賣、🇨🇳中國金華火腿燒賣、🇩🇪德國咸豬手燒賣同埋🇪🇸西班牙臘肉腸燒賣。各款嘅口味都好夾😋,尤其係印度黃咖哩燒賣仲有爆汁💥效果,必定會滿足到各位燒賣😍愛好者!脆脆富貴紅米腸粉🤩好個人覺得係呢度其中一個必食👍嘅點心,紅米腸粉煙靭又有米香,中層😎超級鬆脆,而且入面係滿滿嘅🦐蝦肉鮮味,加少少麻醬同埋豉油,個🍤鮮味更加突出好味!章魚🐙肉餅飯係用完個大砵仔上枱🤤,份量都唔少,味道鮮味又香濃🥄,配上甜豉油一齊食一流呀😋。

【灣仔新式創意點心🐲龍點心🐉】-之前喺觀塘食過一次🫡點心精緻味道又幾好👍🏻見佢喺灣仔都有分店🤫再去幫襯吓先!-😋一龍大滿足🥟$70率先要介紹嘅就梗係佢嘅招牌『一🐲大滿足』顏色相當豐富🌈賣相超吸引👀有六種口味創新嘅點心,而且包括有:筍尖蝦餃皇🦐|蟹粉菠菜香蝦餃|酸菜魚鳳眼餃🐟|松露野菌晶瑩餃|鹹蛋黃墨魚燒賣|豌豆桃子🍑特別推介佢嘅鹹蛋黃燒賣係會爆汁架!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋脆脆富貴紅米腸粉 $52上次食過幾好食所以再encore😍紅米腸粉總共有六件😎外層嘅腸粉非常軟滑🤩網皮酥脆入面包住馬蹄粒紅蘿蔔粒同蝦肉🍤口感爽脆成個組合口感豐富😙仲可以點豉油、沙律醬或者甜酸醬食用添!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋黑金流沙包🏅$40黑金配搭好型格🖤包夠軟熟😍中間鹹蛋黃流沙香味十足🙂‍↕️記得趁熱食!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋蟲草花滑雞粥🍲$58呢個粥有驚喜😎好大碗仲好足料🤩除咗誘惑雞蟲草花仲有瑤柱🥰口感軟綿好夠味~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋星加坡黑胡椒蟹燒賣$46呢個雖然味道唔錯😌胡椒味突出,但係就略為普通,唔係好食到蟹味~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-📍龍點心 灣仔:軒尼詩道216-218號地下A&B號舖尖沙咀:海防道
【灣仔新式創意點心🐲龍點心🐉】

😋一龍大滿足🥟$70

😋脆脆富貴紅米腸粉 $52
入面包住馬蹄粒紅蘿蔔粒同蝦肉🍤口感爽脆
成個組合口感豐富😙仲可以點豉油、沙律醬或者甜酸醬食用添!

😋黑金流沙包🏅$40

📍龍點心
灣仔:軒尼詩道216-218號地下A&B號舖
尖沙咀:海防道38-40號中達大廈1樓
觀塘:觀塘道398-402號Eastcore 1樓4號舖
💸人均消費: $150(設加一服務費)
$150 (Lunch)
2024-08-06 69 views
後生一代好多都唔鍾意酒樓太嘈嘅環境,咁啱近排開咗好多新式點心專門店,裝修靚闊落啲之餘,又可以嘆到正宗港式點心🤗前幾日去咗好出名嘅「龍點心」食佢新出嘅✨歎世界燒賣拼盤✨呢一季燒賣狂想曲系列以「無邊無際,歎勻世界」為創作主題,燒賣融合全世界各國特色元素,好有創意💛💛✨歎世界燒賣拼盤✨有六款新口味,包括:冬蔭功泰辣、黑蒜帶子、芝士墨魚、黑松露珍香、泡菜蒜辣、俄式羅宋 ☺️而我最鍾意食嘅就係泡菜蒜辣,味道香口又有韓國風味!另外,我哋仲嗌咗以下五款嘢食,每款點心都係由師傅精心設計,人手製造,即叫即蒸💛✨松露野菌晶瑩餃 ✨呢款嘅顏色好特別,係我好鍾意嘅寶藍色☺️食落去仲好大浸黑松露味😀✨蟹粉菠菜香蝦餃✨呢一樣我同朋友都好鍾意💛餃上面鋪咗好多蟹籽,本身呢啲咁日式嘅嘢竟然同個菠菜餃嘅口味出奇地夾!😙但食嗰陣有啲麻煩,因為啲魚子不斷跌落個籠啲窿入面,如果有嘢墊住會更好👍🏻✨龍芋酥✨朋友好欣賞呢個🤣🤣佢話芋頭味好足,食咗嘅時候超級滿足🤗我都係第一次食呢款點心👍🏻 可惜得兩個人,如果唔係會嗌多一碟🥹✨脆脆富貴紅米腸粉✨紅米腸粉總共有三款醬俾你點:醬油、甜酸醬、麻醬🤗而我最鍾意就係點麻醬,腸粉質感外軟內脆好得意,

✨歎世界燒賣拼盤✨

✨松露野菌晶瑩餃 ✨

✨蟹粉菠菜香蝦餃✨

✨龍芋酥✨

✨脆脆富貴紅米腸粉✨
紅米腸粉總共有三款醬俾你點:醬油、甜酸醬、麻醬🤗而我最鍾意就係點麻醬,腸粉質感外軟內脆好得意,唔覺唔覺就食晒成碟😆

✨鰻魚荷葉飯✨
最後壓軸嘅我哋嗌咗呢個鰻魚荷葉飯,將日本菜Crossover中式飯入面💛冇諗過呢兩樣嘢都可以配搭一齊👍🏻本身都鍾意食日本菜嘅我,咁多樣嘢最鍾意食就係呢個飯😆😆 鰻魚啖啖肉,飯嘅醬汁都好夠,最怕出面酒樓太乾身嘅荷葉飯🥹

總括嚟講呢餐係幾滿意嘅,鍾意食fusion嘢嘅都可以試吓👍🏻👍🏻
跟男朋友來飲茶🫖直接點了個點心拼盤一次性可以嘗試不同的點心!傳統蝦餃皮薄餡足,蝦肉鮮嫩。墨魚燒賣的咸蛋黃心很誘人,墨魚肉Q彈。松露野菌晶瑩餃充滿香菌的味道,口感爽脆。蟹粉菠菜香蝦餃表面的三文魚籽感覺好像吃在壽司,口感還挺特別的,魚籽跟蝦餃還蠻搭。酸菜魚鳳眼餃,魚肉酸酸辣辣的。脆脆富貴紅米腸粉,蝦肉很多,蘸上花生醬很不錯。流沙包也是飲茶必點的!金黃的流沙奶黃咸蛋餡,香甜順滑。豌豆包第一次吃,壽桃包的外型,好可愛,吃完不會覺得膩~
跟男朋友來飲茶🫖
直接點了個點心拼盤
一次性可以嘗試不同的點心!

傳統蝦餃皮薄餡足,蝦肉鮮嫩。
墨魚燒賣的咸蛋黃心很誘人,墨魚肉Q彈。
松露野菌晶瑩餃充滿香菌的味道,口感爽脆。
酸菜魚鳳眼餃,魚肉酸酸辣辣的。
脆脆富貴紅米腸粉,蝦肉很多,蘸上花生醬很不錯。
流沙包也是飲茶必點的!金黃的流沙奶黃咸蛋餡,香甜順滑。
豌豆包第一次吃,壽桃包的外型,好可愛,吃完不會覺得膩~
2024-08-02 87 views
這間點心一直很得我歡心,除了服務一直不錯外,他們的點心亦夠創新,而且味道保持到水準。 🔅拼嘆世界燒賣拼盤($6️⃣2️⃣)朋友最喜歡這個,一次過可以品嘗到6種口味的燒賣。個人最推薦泡菜味,夠惹味又夠辣,下次會想單點這個。 🔅鳯尾蝦多士($4️⃣9️⃣)一口一個,每一塊多士均有一隻完整的蝦仁,配千島醬可減輕油膩感。 🔅口水汁龍利魚腸粉($4️⃣2️⃣)如果喜歡吃辣的話,必點這個。龍利魚加上口水汁,配搭新鮮且惹味。🔅酸菜魚鳳眼餃( $4️⃣2️⃣)魚片放在面頭,餃入面還有酸菜,很有趣,亦很好吃。🔅蟹粉菠菜香蝦餃( $5️⃣1️⃣)和平時的蝦餃不同,這個放上了大大粒的魚籽,一口爆汁,而且蝦的鮮味亦很突出。🔅鰻魚荷葉飯( $7️⃣2️⃣)其實有點飽了,不過又想試下荷葉飯,所以還是忍不住點了,結果發現是滿滿的一大籠... 比平時吃的更巨型,餡料亦很多,建議多啲人分享。其實這一間的甜品也不錯,尤其是豆腐布丁,特別推薦這個,大家記得留肚品嘗。而且現時會員的話,更可以以88折優惠價享用點心,更加划算。

🔅拼嘆世界燒賣拼盤($6️⃣2️⃣)

🔅鳯尾蝦多士($4️⃣9️⃣)

🔅口水汁龍利魚腸粉($4️⃣2️⃣)

🔅酸菜魚鳳眼餃( $4️⃣2️⃣)
魚片放在面頭,餃入面還有酸菜,很有趣,亦很好吃。

🔅蟹粉菠菜香蝦餃( $5️⃣1️⃣)

🔅鰻魚荷葉飯( $7️⃣2️⃣)

▫️平時去酒樓飲茶食點心都食到悶悶地,今次就試下新派創意點心🤪 餐廳充滿霓虹燈佈置好摩登💡🫖 茗茶 $12/ 位🐉 龍餃子 $50▫️一籠有齊4件特色餃~一人一籠就可以試晒又唔洗怕嗌得太多啦😆✨筍尖蝦餃皇大大粒,有2隻蝦好足料👍🏻✨酸菜魚鳳眼餃幾有驚喜,酸酸辣辣好香好惹味🤩✨松露野菌晶瑩餃一咬就美發黑松露香氣,配搭野菌好清新🍄✨蟹粉菠菜香蝦餃面層舖上三文魚籽,好睇又好食😍 菠菜同蝦都好夾😝🫔 脆脆富貴紅米腸粉 $52▫️淨係一碟腸粉都有4種醬料🤣 紅米腸粉皮夠薄,包住脆脆炸蝦口感好豐富😋🍤 鳳尾蝦多士 $56▫️呢個蝦多士好出色👍🏻 炸得好脆身,多士唔會太厚,所以食落唔會好重油膩感😆 仲有蝦肉係面🦐🦑 大澳蝦醬鮮魷卷 $58▫️鮮魷好爽口,食落有淡淡鹹香蝦醬味好match🤤 如果濃味啲就更好🤣🥬 白灼蘭花苔 $48▫️非常翠綠新鮮,仲加左薑蓉令味道更突出🫶🏻

🫖 茗茶 $12/ 位

🐉 龍餃子 $50
✨筍尖蝦餃皇大大粒,有2隻蝦好足料👍🏻
✨酸菜魚鳳眼餃幾有驚喜,酸酸辣辣好香好惹味🤩
✨松露野菌晶瑩餃一咬就美發黑松露香氣,配搭野菌好清新🍄

🫔 脆脆富貴紅米腸粉 $52

🍤 鳳尾蝦多士 $56

🦑 大澳蝦醬鮮魷卷 $58

🥬 白灼蘭花苔 $48
▫️非常翠綠新鮮,仲加左薑蓉令味道更突出🫶🏻

2K
每次經過呢間人氣大熱「龍點心」都大排人龍,今日放工就同屋企人去試下!佢地點心秉承匠心手藝 •傳承創新理念,款色推陳出新,非常有創意之餘,賣相同味道都好得👅更多次榮獲各大餐飲平台推介🏅包括新假期最WOW必吃餐廳|U Food我最喜愛廣東菜館|大眾點評必吃榜,加入龍 Plus仲可以專享龍plus價優惠😋😋⋄⋄====—====—====—====—✦ 必吃推介 ✦🥟一龍大滿足($70)(各1隻)🐟酸菜魚鳳眼餃🦀蟹粉菠菜香蝦餃🦐筍尖蝦餃皇🐙鹹蛋黃墨魚燒賣🍄松露野菌晶瑩餃🍑豌豆桃子·一籠有齊6款招牌創新點心,餃類款款都皮薄餡鮮,餡料滿滿,豐富鮮味,個人推介酸菜魚鳳眼餃同埋蟹粉菠菜香蝦餃,前者混合酸菜魚於餃內,非常特別,後者加入新鮮蟹籽,粒粒爆汁,鮮味倍增🆙⋄✦ 即叫即蒸 ✦💛懷舊燒賣($35)燒賣口味選擇非常多,以嘆世界燒賣拼盤為主題,融合世界特色元素,以燒賣為創作主題,用食物感知世界,非常驚喜😋懷舊燒賣皮薄,包住鮮蝦豬肉,大大粒好滋味🤤 ⋄✦ 即拉腸粉 ✦❤️脆脆富貴紅米腸粉($52)紅米腸粉包住脆脆油炸鬼、鮮蝦等配料,配上豉油、麻醬及香辣醬更添滋味😍⋄✦ 風味炸物 ✦🧀🍤芝士鮮蝦腐皮卷($4

====—====—====—====—
✦ 必吃推介 ✦
🥟一龍大滿足($70)

(各1隻)
🐟酸菜魚鳳眼餃
🦀蟹粉菠菜香蝦餃
🦐筍尖蝦餃皇
🐙鹹蛋黃墨魚燒賣
🍄松露野菌晶瑩餃
🍑豌豆桃子

✦ 即叫即蒸 ✦
💛懷舊燒賣($35)

✦ 即拉腸粉 ✦
❤️脆脆富貴紅米腸粉($52)

✦ 風味炸物 ✦
🧀🍤芝士鮮蝦腐皮卷($42)

腐皮卷顛覆傳統酒樓做法,加入芝士後🧀緩緩流出,配上鮮蝦及炸腐皮味道超正🤩芝士控絕對不能錯過!

✦ 飽肚主食 ✦
🍲🍚鳳爪排骨飯($58)

鳳爪排骨飯大大盅,賣相吸睛之餘仲好好食,飯粒蒸到啱啱好,粒粒煙靭有嚼口,鳳爪和排骨軟腍腍入味,配上特製的甜豉油好滿足😌

✦ 菜位 ✦
🍁鐵觀音|香片|普洱|壽眉($12/位)

====—====—====—====—
📌店名:龍點心 (軒尼詩道) (灣仔)’
📍地址:灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖

2024-07-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 蟹粉菠菜香蝦餃
  • 酸菜魚鳳眼餃
  • 脆脆富貴紅米腸粉
  • 龍燒賣
  • 一龍大滿足
  • 芝士鮮蝦腐皮卷
2024-07-30 82 views
經過灣仔見到呢間龍點心幾靚裝修歎世界燒賣拼盤,有6款燒賣泰式冬陰:酸辣爆汁泡菜香辣燒賣: 蒜香 味濃芝士墨魚燒賣: 爽滑彈牙 流心芝士香濃 俄式羅宋燒賣: 蕃茄濃湯 微辣爆汁 黑蒜帶子燒賣: 黑蒜香甜 肉質 彈牙 ,點上金 黑松露珍香燒賣: 豬肉餡料 陣陣松露香氣蟹粉菠菜香蝦餃三文魚籽配蟹粉鮮味更突出松露野菌晶瑩餃 餃皮 煙靭QQ , 一咬爆發松露香氣 內有多種菇菌 多種層次翡翠響鈴腸紫菜響鈴香脆, 蘸麻醬同豉油一齊食超正臘腸蒸雞飯雞很嫩滑,臘腸不油膩龍芋酥皮夠香脆,入邊有d咸嘅芋頭蓉,仲包咗d菇同叉燒, 值得一試
經過灣仔見到呢間龍點心幾靚裝修

歎世界燒賣拼盤,有6款燒賣

泰式冬陰:酸辣爆汁
泡菜香辣燒賣: 蒜香 味濃
芝士墨魚燒賣: 爽滑彈牙 流心芝士香濃
俄式羅宋燒賣: 蕃茄濃湯 微辣爆汁
黑蒜帶子燒賣: 黑蒜香甜 肉質 彈牙 ,點上金
黑松露珍香燒賣: 豬肉餡料 陣陣松露香氣

蟹粉菠菜香蝦餃
三文魚籽配蟹粉鮮味更突出

松露野菌晶瑩餃

翡翠響鈴腸
紫菜響鈴香脆, 蘸麻醬同豉油一齊食超正

臘腸蒸雞飯
雞很嫩滑,臘腸不油膩

龍芋酥
皮夠香脆,入邊有d咸嘅芋頭蓉,仲包咗d菇同叉燒, 值得一試

2024-07-28 66 views
灣仔出名多美食 又多排隊人龍店今次就去食龍點心 款式夠多夠特別即叫即製 新鮮熱辣嘆世界燒賣拼盤 無諗過燒賣都可以有咁多配搭 好特別既味道 我最鍾意冬陰功泰辣燒賣同俄式羅宋燒賣一咬落去會湯汁流出黎 食嘅時候要小啲辣親🙈松露野菌晶瑩餃藍色既餃皮 外型成隻蝴蝶咁 好靚好吸睛 松露味好香 蟹粉菠菜香蝦餃蟹粉蝦餃配上左三魚子 鮮味加倍一口豆腐 外層香脆內裡軟嫩 脆脆富貴紅米腸粉軟滑紅米腸粉 包裏住酥香鬆脆油炸鬼 同爽彈蝦肉 必食推介鰻魚荷葉飯 普通嘅荷葉飯就食得多 加上鰻魚真係第一次鰻魚汁滲入荷葉飯 加上一份鮮味同香甜 鰻魚分量十足 面頭仲有金箔 更顯高貴依到嘅店員好Nice 成為龍點心會員食野全年都會有折扣優惠啊👍
灣仔出名多美食 又多排隊人龍店
今次就去食龍點心 款式夠多夠特別