2019-10-06 112 views
耐唔耐就要食下茶記呢類comfort food☺️食完邪惡野,心情會靚返晒呢次遇到間好野,龍門冰室都有唔少分店呢間喺北角,唔難搵。整左個🍅🐷焗茄汁豬扒飯D茄汁滲晒落d飯度,甜度啱啱好不知不覺會食晒成兜飯🤭蕃茄係甜嘅唔酸👍🏻豬扒都幾腍,易咬開兼啖啖肉☺️另外見好多人都點嘅鐵板試左個🐮牛仔骨得喎,兩大塊,叫左黑椒汁牛仔骨好入味,唔韌配炸帶子,細個成日食,好耐冇食過喇鐵板餐仲跟埋餐湯,係羅宋湯兩個大食嘅吃貨,叫埋黑松露薯條🍟真係好鍾意呢款波浪文薯條,勁脆點埋黑松露醬食,真心正冇諗過茶記可以食到,一大盤,好邪惡😈仲有椒鹽雞翼都唔錯🐔有6隻,好入味飲品都唔係hea奶茶幾有茶味 ☕️朋友嘅🍍菠蘿冰仲有唔少菠蘿粒添
耐唔耐就要食下茶記呢類comfort food☺️
食完邪惡野,心情會靚返晒
呢次遇到間好野,龍門冰室都有唔少分店
呢間喺北角,唔難搵

整左個🍅🐷焗茄汁豬扒飯
D茄汁滲晒落d飯度,甜度啱啱好
不知不覺會食晒成兜飯🤭
蕃茄係甜嘅唔酸👍🏻
豬扒都幾腍,易咬開兼啖啖肉☺️

另外見好多人都點嘅鐵板
試左個🐮牛仔骨
得喎,兩大塊,叫左黑椒汁
牛仔骨好入味,唔韌

配炸帶子,細個成日食,好耐冇食過喇

鐵板餐仲跟埋餐湯,係羅宋湯

牛仔骨拼炸蝦炸帶子

兩個大食嘅吃貨,叫埋黑松露薯條🍟
真係好鍾意呢款波浪文薯條,勁脆
點埋黑松露醬食,真心正

冇諗過茶記可以食到,一大盤,好邪惡😈
黑松露薯條

Dinner
牛仔骨拼炸蝦炸帶子
黑松露薯條
2019-10-04 117 views
出示學生證龍門冰室請你食麵!最近仲推出左香港人應有的飯餐: 不切不割炒烏冬、良知班腩飯...小編當然要大大力懲罰龍門冰室啦😈💛.黑松露雜菌玉子燒配炸蝦配白飯 $65龍門冰室招牌菜就係玉子燒,好重蛋香味,又夠嫩滑🤤入面有香噴噴嘅黑松露、蘑菇、邪惡拉絲芝士🧀,配上啱啱炸起嘅炸蝦🍤同燒汁,味道唔錯,估唔到茶餐廳嘅玉子燒可以咁好食!.爵士西冷扒拼香草腸+餐湯 $80鐵板餐好大份,小編咁大食都爭啲食唔晒🤣鐵板熱辣辣上枱,西冷扒一啲都唔韌,同小編揀嘅燒汁好match😋 本身有考慮過邪惡嘅芝士汁,不過應該會好滯,下次等小編肚餓d先試啦😌.蜜糖燒雞翼🍗 $40每隻雞翼塗上香濃嘅蜜糖,甜味好吸引,浸入雞翼入面,皮脆肉嫩😍有6隻好大份,最後小編都食唔曬要打包🤣.不得不讚呢度嘅店員好好態度,雖然間餐廳坐滿人,出面大排長龍,店員依然好有禮貌🥰
黑松露雜菌玉子燒配炸蝦配白飯 $65
爵士西冷扒拼香草腸+餐湯 $80
蜜糖燒雞翼🍗 $40
2019-10-01 155 views
下午茶時間經過北角,見到有幾個人係門口等位,心諗可以一試,有人排隊應該好食掛...點知坐低冇耐就發現唔掂,服務態度好差,枱又唔抺,啲姐姐個個黑口黑面咁。叫咗個"香港人必勝飯" (蔥油雞扒叉燒飯) 同"黑白焗鴛鴦扒飯" (黑椒汁芝士汁), 諗住支持下香港人,點知中哂伏,勁難食,啲飯又爛,啲肉好似未焗熟咁...食咗一半都唔想再食啦。啲質素同味道好似N年前番深圳食嗰啲所謂港式茶餐廳咁,仲之好後悔啦,一定冇下次😡
,勁難食

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2019-09-30 90 views
去開炮台山,想食下午茶,意外搵到呢間充滿香港風味的龍門冰室❗️下午茶選擇非常多,花多眼亂價錢又只係需要$36,有兩款食物加野飲,係依家香港百物騰貴的情況,十分難得叫左麻醬凍烏冬拼凍滷水雞髀😍😍個凍烏冬好清涼,好適合夏天咁熱的時候食,加埋麻醬簡直係絕配,重點係佢麻醬落得一d都唔慳,好正😍😍滷水汁又好濃好有誠意,加上入面雞肉都好入味,睇得出用好多心機黎整飲品方面叫左杯凍奶茶,比例岩岩好,唔會太多/太少奶整體龍門冰室好出色,絕對值得一試

下午茶選擇非常多,花多眼亂

麻將凍烏冬拼滷水雞髀

叫左麻醬凍烏冬拼凍滷水雞髀😍😍

飲品方面叫左杯凍奶茶,比例岩岩好,唔會太多/太少奶

整體龍門冰室好出色,絕對值得一試
麻將凍烏冬拼滷水雞髀
2019-09-29 77 views
今日收咗工同幾個朋友一齊去北角搵嘢食,見到呢間龍門冰室大排長龍先知原來成日都好多人幫襯。仲要對學生好好,有優惠, 凡出示學生證就可以雞翼麵、餐蛋麵或者豬扒麵,真係點都要支持下👍🏼雖然嘢食需時,但都好值得食!最鍾意食係黑椒牛仔骨煲,配有白飯,雖然好大煲,但係四個人分每人都可以食到好多唔同種類嘅嘢食,正!叫咗個傳統英式早餐,$70,有好多料,炒滑蛋、煙三文魚、大蘑菇、薯餅、焗豆仲有奶油多士,勁豐富好抵食!而且配有粟米薯仔沙律!添, 啱晒健康一族啦。之後又叫咗黑松露薯條🤭薯條嘅份量好多,四個人都差啲食唔晒呀!不過個醬汁都幾好食!可以一試!瑞士雞翼撈丁啲瑞士雞翼好原汁原味,夠晒味!而且大食嘅人都唔使怕,啲出前一丁份量好似落咗兩包咁多!食撈丁梗係要配啲菜啦!我地叫咗西蘭花帶子,啲帶子好新鮮又大大粒!之後又食咗鹹牛肉芝士玉子燒好特別,出邊嘅冰室都好少有!仲食咗好多隻瑞士雞翼,簡直係我嘅最愛啊🤤 啲套餐都有啲都配有嘢飲叫咗一杯熱杏霜熱西洋菜蜜同埋熱北海道牛奶,全部都好好飲份量OK!

雖然嘢食需時,但都好值得食!

2019-09-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2019-09-24 159 views
来到北角,想试西餐,不一定要选高级贵价西餐,廉价高质西餐也一样吸引,餐厅布局不算高级,但也算光猛宽阔,坐得非常舒服,适合朋友和情侣前来。朱古力咖啡叫了一杯朱古力咖啡,咖啡味很浓,配上朱古力粉,味道非常之夹,配合得很好,女士们一定很喜欢。西冷排叫了一份西冷排餐,份量出奇地大份,加上有薯条和西兰花,配上野味的黑椒汁,让人欲罢不能。一个大男人的我也差点食不完,真是价廉物美,认真抵吃。瑞士鸡翼瑞士鸡翼很香,瑞士汁很甜很美味,加上鸡翼很滑,美味之选。芝士西兰花西兰花配上芝士,算是冰室的特色菜之一,西兰花很新鲜,配上香口的芝士,配搭真是一流。最后送上一碗热汤,真是饱上心头。

朱古力咖啡

西冷排

瑞士鸡翼
瑞士鸡翼很香,瑞士汁很甜很美味,加上鸡翼很滑,美味之选。

芝士西兰花
話說我知道呢間餐廳支持學生送免費餐前幾日,我咁啱就已經食咗。有能力嘅你可以用港幣去進擊下佢,等佢收錢收到手軟。🤪--⚠️注意!! ⚠️ 屯門海麗&香港仔分店除外,都係富臨集團旗下,富臨同真龍門老闆合作開一間之後,富臨係無再溝通嘅情況下,就自行開咗香港仔分店。🤑 真係要幫真龍門老闆,以正試聽。 餐廳聲明,真龍門分店地址,優惠詳情,我Cap咗圖放係最後。💕 如果想知道清楚啲,可以上蘋果睇有關嘅訪問。--睇開我IG都知道我其實好鐘意食常餐,一或係番茄湯。如果唔鐘意番茄嘅你,佢仲有好多常餐嘅選擇噶。😘 店員真心好人,我其實差十分鐘先下午茶,職員應該知道我等緊,所以佢話下午茶可以照落單先,幫你係單寫反收下午茶價錢。平時啲茶餐廳邊會咁好咁有禮貌。--👉👉 餐牌係後面啊!! 👉👉--🍅 鮮茄濃湯牛肉公仔麵 &🐣 黑松露野菌芝士玉子燒 配多士 HK$40蕃茄湯底有好多蕃茄蓉同薯仔粒, 味道唔會好好甜,牛肉係鮮牛。 玉子燒有好多唔同味可以揀, 第一次喺餐茶餐廳食常餐有得揀黑松露,所以就揀咗。 玉子燒係有黑松露味,不過野菌份量就比較少。不過感覺其實唔係玉子燒,因為無好厚身嘅口感。不過呢個價錢真係咩都抵晒啦!!
👉👉 餐牌係後面啊!! 👉👉

🍅 鮮茄濃湯牛肉公仔麵 &
🐣 黑松露野菌芝士玉子燒 配多士 HK$40
📌 下午茶時段
📌 晚餐凡出示學生證,免費有優惠,優惠詳情請睇後面圖。
Tea
2019-09-21 87 views
今天晚上經過炮台山電器道,在覓食之際,見到這間龍門冰室,餐廳高朋滿座,都等了一會才有位置。看餐牌,選擇十分多,我都看了好一會才决定到。茶餐:《瑞士汁雞翼撈公仔麵 $46》瑞士汁雞翼好夠入味,雞翼嫩滑腍軟,公仔麵配瑞士汁也十分夾。配3.6北海道牛乳炒蛋 改配奶油脆豬 +$5這個3.6北海道牛乳炒蛋十分滑溜,蛋味奶味香濃吸引;奶油脆豬酥脆口感一流。《鮮茄汁焗豬扒飯 $54》鮮茄汁豐富,整體不會乾,豬扒夠大件也嫩腍。《凍咸檸七 +$5》《凍Cappuccino +$3》茶餐廳有Cappuccino也不錯,一點不馬夫。

看餐牌,選擇十分多,我都看了好一會才决定到。

茶餐:
《瑞士汁雞翼撈公仔麵 $46》
瑞士汁雞翼好夠入味,雞翼嫩滑腍軟,公仔麵配瑞士汁也十分夾。
配3.6北海道牛乳炒蛋 改配奶油脆豬 +$5

《鮮茄汁焗豬扒飯 $54》
鮮茄汁豐富,整體不會乾,豬扒夠大件也嫩腍。

《凍咸檸七 +$5》

《凍Cappuccino +$3》
茶餐廳有Cappuccino也不錯,一點不馬夫。
2019-09-21
$50 (Dinner)
2019-09-21 71 views
我同朋友都好鐘意食冰室,特別係冰室既蛋牛治,所以就想試晒所有比人讚既蛋牛治,聽人講龍門冰室既咸牛肉製品都吾錯,就決定去試下。芝士咸牛肉脆豬餐,得芝士同咸牛肉就好似差啲野咁,所以如果再加埋蛋就正。黑椒牛仔骨煲,啲牛仔骨都幾入味,撈飯都吾錯。同埋依個餐有跟例湯,係薯仔湯,飲到個底有薯仔溶,同埋有啲紅蘿蔔同楊蔥係入面。瑞士雞翼撈丁,啲雞翼好入味,感覺都煮咗好耐,不過撈麵就吾係太夠味。西蘭花帶子煲,佢係用咗上湯嚟整,所以個味道都吾錯,帶子都有幾多。咸牛肉玉子燒配炸帶子同撈丁,個玉子燒同平時食既日式玉子有啲吾同,佢吾係個種甜蛋,而係茶餐廳用個啲炒蛋,再係入面包住芝士同咸牛肉。英式早餐,入面既野食同真實既英式早餐都幾相似,仲有煙三文魚。黑松露薯條,個醬比較特別,同平時食開既有啲吾同,佢加咗啲沙律醬。蜜糖雞翼,係賣相睇都見到好多蜜糖係雞翼上面。

蜜糖雞翼,係賣相睇都見到好多蜜糖係雞翼上面。

2019-09-20
Dinner
2019-09-02 169 views
落樓食個晚餐,見到門口餐牌寫住$60/$65有一個餐,價錢相宜就坐低開餐啦!餐湯:薯仔洋蔥湯,結結地,有一粒粒既薯仔、紅蘿蔔同洋蔥,唔淡,幾大碗。飲品我叫左凍3.6牛乳,平時飲開既味道。凍朱幾濃朱古力味夏天解渴一流!個餐仲包一件多士,難得見到係有一大塊,烘底的,外脆內軟,幾唔錯!抵食!椒鹽雞翼剛炸起,好脆口、香口!雞翼醃過,幾入味,肉質都算嫩滑!牛仔骨煲平時買牛仔骨都唔平,佢呢個煲既牛仔骨都幾多,夠稔,西椒爽口,唔會軟晒,個汁好正,好食!四式芝士炒蝦球有無四式我就分唔到啦,但就有芝士味既,個汁撈意粉一定好正!唔好睇佢細細碟,但佢蝦球係有好多!蝦球都好大只,好爽口彈牙!係一間唔錯既選擇!份量足,食到好飽!

飲品我叫左凍3.6牛乳,平時飲開既味道。

凍朱
幾濃朱古力味
夏天解渴一流!

抵食!

椒鹽雞翼
剛炸起,好脆口、香口!雞翼醃過,幾入味,肉質都算嫩滑!

牛仔骨煲

四式芝士炒蝦球
有無四式我就分唔到啦,但就有芝士味既,個汁撈意粉一定好正!

係一間唔錯既選擇!份量足,食到好飽!

2019-08-31 80 views
行過搵間餐廳醫肚,見到人流ok就入黎開餐啦!佢地既晚餐一啲都唔貴喎!一個餐包餐湯、多士、主菜、飯同飲品甘多樣野,只係$60,係平添呀!今晚餐湯係薯仔湯,有一粒粒既薯仔,湯好濃,一碗都幾飽肚!平時啲餐多數係湯跟一塊小蒜蓉多士,好少見甘大塊!呢個多士烘過,外脆內軟,中間查左香滑既牛油,中意食麵包既我十分喜歡!叫左個雜扒餐有雞、牛、豬、三文魚同腸仔等,食肉獸至愛!扒即叫即煎熟,上台時超熱。加上剛整起,所以肉質嫩滑,有肉汁!什菜海鮮煲有青口、蝦同魷魚。海鮮好大只,蝦爽口彈牙。個底仲有好多菜同粉絲。湯清甜,似無落到味精。芝士蘑菇黑松露西蘭花面頭既白汁同芝士好多!好吸引!諗緊黑松露係邊度之際,一揭開芝士,原來係有好多既蘑菇同黑松露,啲味係湧出黎!正呀!港式既熱奶茶好濃既茶底,好滑!正奶茶!柑桔蜜潤喉,又唔會太甜,岩口味!食物種類都算多,解決一餐既選擇,快靚正!
行過搵間餐廳醫肚,見到人流ok就入黎開餐啦!

今晚餐湯係薯仔湯,有一粒粒既薯仔,湯好濃,一碗都幾飽肚!

叫左個雜扒餐
有雞、牛、豬、三文魚同腸仔等,食肉獸至愛!

什菜海鮮煲

芝士蘑菇黑松露西蘭花
面頭既白汁同芝士好多!好吸引!

港式既熱奶茶
好濃既茶底,好滑!正奶茶!

柑桔蜜
潤喉,又唔會太甜,岩口味!

食物種類都算多,解決一餐既選擇,快靚正!
2019-08-30 75 views
早收工入左去龍門CAFE XD食個快飯。六點半就去到,唔係PEAK HOUR,仲未多人。一直都好想試下龍門既招牌玉子,但次次都驚唔夠飽。見今日咁早食飯,都未肚餓就叫泥TRYTRY!點知原來好大份HAHA! 最後又係食唔唒LOL原來佢個餐除左玉子之外,仲可以揀多份小食(我揀左炸帶子,有4粒),再有跟飯/意粉/撈丁。我叫左黑松露雜菌玉子燒好香黑松露味,而且好CREAMY又好足料!!基本上每啖都有3-4塊菌個意粉上面亦加左照燒汁雖然宜度既玉子燒唔係好日式個種(好結實,正正方方)。龍門的係比較港式的OMELETE 我跟餐仲加左$7轉紅豆冰呀!!好欣賞佢個紅豆冰啊!真係好少地方整到宜個質素既紅豆冰了。紅豆沙沙地,比例又岩,唔會得幾粒,而且紅豆本身都甜。加$7真係RECOMMEND啊>3<<!Btw 服務態度好好啊
早收工入左去龍門CAFE XD食個快飯。
六點半就去到,唔係PEAK HOUR,仲未多人。

點知原來好大份HAHA! 最後又係食唔唒LOL

我叫左黑松露雜菌玉子燒

個意粉上面亦加左照燒汁

我跟餐仲加左$7轉紅豆冰呀!!
好欣賞佢個紅豆冰啊!

加$7真係RECOMMEND啊>3<<!

Btw 服務態度好好啊
2019-08-28
$70 (Dinner)
2019-08-26 62 views
這裏的食物選擇非常多,而且價錢亦相當合理食物size 大,高水準。地方乾淨整 ,整體職員都親切而且職員亦相當有禮貌 環境寧靜衛生,食物和裝修風格遙相呼應。而且寬敞闊落。在北角來說街坊價錢,食品各有特色,絕對值得光顧。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)和朋友來到這裡看到就進去吃。沒想到發現了一間cp值這麼高的餐廳。可朋友聚餐,中午吃飯也相當不錢。打後應該會和朋友聚在一起聊天吃飯。如果約左這應該會在這裡吃飯,聊聊天。真的不錯。
這裏的食物選擇非常多,而且價錢亦相當合理
食物size 大,高水準。
地方乾淨整 ,整體職員都親切而且職員亦相當有禮貌
環境寧靜衛生,食物和裝修風格遙相呼應。
而且寬敞闊落。

在北角來說街坊價錢,食品各有特色,絕對
值得光顧。
(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
和朋友來到這裡看到就進去吃。
沒想到發現了一間cp值這麼高的餐廳。
可朋友聚餐,中午吃飯也相當不錢。
打後應該會和朋友聚在一起聊天吃飯。
如果約左這應該會在這裡吃飯,聊聊天。
真的不錯。

2019-08-26 63 views
琴日同朋友諗住睇演唱會之前食少少野落肚,所以就去咗呢間茶餐廳諗住食個輕便嘅晚餐就出發喇!我哋大概6:00到餐廳餐廳嘅人都唔係話好多,而侍應都介紹我哋可以試吓佢哋嘅芝士玉子常餐,價錢都係$50內!而主餐牌都有好多唔同嘅選擇,包括鐵板燒西餐意大利粉麵飯等等。最後我就嗌咗蜜糖雞翼同埋豬扒包,朋友就帶咗個蕃茄叉燒通粉配炒蛋,仲包埋一杯飲品添30幾蚊真係好抵!首先講吓個豬扒包食落去個包面好脆身,而塊豬扒亦都非常厚同大塊,請唔係好多脂肪嗰種豬扒,所以食落去都唔會好油膩。你朋友嗰個番茄叉燒通粉蕃茄味好濃郁,而且亦都有一舊一舊嘅新鮮蕃茄,佢嘅叉燒睇張相都見到非常之厚身,仲要都俾咗至少四五塊咁多,食完之後真係好飽!而最後嗰個炒蛋,食落去好滑身,而且份量都好多。又要講下佢嘅蜜糖雞翼,一疊有成六隻咁多食落去唔會炸得好勁,肉質亦都好嫩滑,配合埋面身嘅蜜糖,食落去成隻雞翼都好脆。

2019-08-23
$55 (Dinner)
2019-08-25 107 views
平時都少黎呢邊 之前食過紅墈間龍門 都幾好 所以見到就入去喇6點倒入到黎 唔算多人 侍應都安排佐我地坐卡位基本上茶記有咩佢都有嫁喇 上次食過佢個常餐 幾jeng嫁 但見到佢有fusion西餐食??!! 所以同朋友試下呢個係麻醬炒意粉 同雞扒 個雞扒煎到岩岩好 意粉都幾香 雖然淋佐少少 不過呢個價錢收貨啦呢個係白汁意大利飯 講明先 唔好當佢真係意大利菜果d咁 係似番香港茶記味道既 本身見到樣都以為麻麻地 但食落都幾好 海鮮冇雪味 飯都有咬口既最後重加多個黑松露玉子燒 黑松露味好出 又有芝士同雜菌係入面 好食呀2個人食到真係好飽 都係200蚊 真係算係咁喇 如果你地都係2個人可以叫2個就夠 我同朋友果日太飽 做佐大哂鬼呀

6點倒入到黎 唔算多人 侍應都安排佐我地坐卡位