2016-09-02 1490 views
先講片皮鴨 皮燒得都唔錯 燒得算香脆😳鴨味唔係好濃 唔係太肥 佢有約二十塊餅皮用黎包住啲鴨 足夠有餘🤔另外會有個鴨湯但一啲鴨味都無👎🏻😱似清湯仲要係暖既 唔熱🙄
另外會有個鴨湯但一啲鴨味都無👎🏻😱似清湯仲要係暖既 唔熱🙄
2016-08-18 11721 views
家庭飯聚,媽媽指明要吃鴨子,於是選了海港城內的美中鴨子。 美中鴨子是美心集團旗下的,以中菜、鴨菜為主打,故名為「美中鴨子」,偽日本人也。不設訂位,眼巴巴看着餐廳滿座,待家人到齊後,又要再等上半個小時,還要選坐戶外,才能提前入座。 美中鴨子以年輕、簡約為主題,餐具經過一番設計,到處都是鴨子的影子。選坐戶外的關係,可享無敵海景,美中不足是燈光昏暗,情調是過了火了,不是家庭聚餐的好選擇。  厚重的餐牌,選擇是挺多元化的,除了主打北京填鴨外,也有京川滬菜式,價位跟美心系列相約。服務方面是強差人意,點菜、上菜、結帳都是慢吞吞的,而且錯漏不少。  北京填鴨($298)選了填鴨二食,全鴨的份量,配上青瓜、京蔥、甜麵醬。鴨片偏肥之餘外皮不夠脆身,也欠缺鴨香。荷葉餅不算太薄,面層有點點芝麻,算是正宗。而所謂的二食是一碗鴨湯,雖然美心標榜不放味精,但這碗鴨湯實在是味精感重,令人失望的一道。 香糟溜魚片($168)家人不吃辣,選了這種香糟鹵菜。魚片沒有泡過油,口感挺嫩滑,只是那香糟偏甜,酒香怪怪的,實在是吃不慣。  田園蟲草花炒翡翠苗($98)翡翠苗蟲草花炒得清爽脆嫩,只是份量與餐牌不符,翡翠苗不是便宜之物
家庭飯聚,媽媽指明要吃鴨子,於是選了海港城內的美中鴨子

北京填鴨($298)
北京填鴨

香糟溜魚片($168)
香糟溜魚片

田園蟲草花炒翡翠苗($98)
翡翠苗蟲草花炒得清爽脆嫩,只是份量與餐牌不符,翡翠苗不是便宜之物這也是情有可原的,只是再混進了芽菜同炒,感覺有點濫竽充數
田園蟲草花炒翡翠苗

蒜泥白肉($75)
賣相精緻的一道,白肉內捲上一片青瓜,不肥不膩相當清爽,面層鋪上大量辣椒、生熟蒜頭,辣度卻是相當輕柔,味道討好
蒜泥白肉
小籠包($60/6隻)
小籠包外皮而不易穿透,湯汁澎湃,內餡肉香卻只是一般而已
小籠包

小鍋香蔥胡椒包($50/四件)
煎得不夠脆身,口感算是鬆軟,餡料豬肉末不肥膩,有濃重胡椒香,還帶點肉汁,不錯。
小鍋香蔥胡椒包

四川擔擔麵($30)
嚐一口便察覺到不對勁,拉麵仍未煮透,連忙叫侍應換上一碗。再來的擔擔麵麵質彈牙,有濃濃花生醬香,辣度適中。雖然味道不俗,但先前的一碗實在令人印象大打折扣
四川擔擔麵

上海粗炒麵($58)
炒工不俗,麵條沒有太稔身或斷裂,有濃濃的醬油香,配料亦多,可以一試。
上海粗炒麵

首嚐美中鴨子,中菜部分中規中矩,鴨菜卻是令人失望。若然要嚐美味的鴨子,大都烤鴨會是更好的選擇。
2016-03-17
30 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
小鍋香蔥胡椒包
蒜泥白肉
上海粗炒麵
2016-08-14 941 views
美中.鴨子尖沙咀廣東道17號海港城港威商場3樓3319號舖小籠包 $60/6隻一籠6隻的小籠包,量不少哦。用筷子夾起,小籠包左右擺動,皮厚度適中,咬下肉汁爆發。豬肉軟嫩,但醋不夠酸,小小美中不足哦。桂花糕凍伴鴨件 $80一客4件的鴨件,貌相優雅別緻以桂花糕,沙律醬,北京鴨片和薯片組成有多種口感,吃下爽脆,較北京填鴨不油膩哦。健康紅米炒飯某某人因健康為由點選紅米飯,那就齊齊健康一下吧。撒上微甜核桃,以粟米,白米,紅米炒岀來口感清淡,清新一下也不錯炸蟹鉗炸蟹鉗是我最愛的擺酒菜式每當有人結婚,我總會期待有得吃如拳頭般巨大,咬下炸至黃金彈牙的魚肉外皮內裡便是厚厚的雪白蟹鉗肉,一口一滿足紅油炒手不太推介的紅油炒手,辣油的辣度是足夠的但除了紅油外,整個豬肉餡料調味不足,只嚐到辣感
美中.鴨子
尖沙咀廣東道17號海港城港威商場3樓3319號舖
小籠包 $60/6隻

一籠6隻的小籠包,量不少哦。

用筷子夾起,小籠包左右擺動,皮厚度適中,咬下肉汁爆發。
豬肉軟嫩,但醋不夠酸,小小美中不足哦。
桂花糕凍伴鴨件 $80

一客4件的鴨件,貌相優雅別緻

以桂花糕,沙律醬,北京鴨片和薯片組成
有多種口感,吃下爽脆,較北京填鴨不油膩哦。
健康紅米炒飯

某某人因健康為由點選紅米飯,那就齊齊健康一下吧。

撒上微甜核桃,以粟米,白米,紅米炒岀來

口感清淡,清新一下也不錯
炸蟹鉗

炸蟹鉗是我最愛的擺酒菜式

每當有人結婚,我總會期待有得吃

如拳頭般巨大,咬下炸至黃金彈牙的魚肉外皮

內裡便是厚厚的雪白蟹鉗肉,一口一滿足
紅油炒手

不太推介的紅油炒手,辣油的辣度是足夠的

但除了紅油外,整個豬肉餡料調味不足,只嚐到辣感
2016-08-12
2016-08-13 843 views
4人行,三位朋友都生日咁小妹唯有請客啦等左大約45分鐘先有位坐低大家都叫好肚餓快快脆脆叫野食先每次行過都好想食,見到佢地即時片鴨肉,d汁留晒出黎,今次終於有得試柚子沙拉,出奇地好食spicy 既但好野味,加埋d脆脆,唔洗五分鐘已經無晒!糖醋骨,超入味唔柴胡椒包,佢唔同台灣,佢地係用好似蘇皮皮,但比教林身,又無乜汁,成件事好乾萵蒿絲! 有驚喜! 個樣唔討好但爽爽林林咁好好咬口!炸蟹鉗,超熱!仲有好彈牙!去到重點片皮鴨!好香!好期待咁放入口!點知.....完全唔夠熱!又厚個皮!要加蟹好青瓜同蔥先可以無咁食皮既感覺!$980。4個人 okay 啦但個鴨真係好失望
4人行,三位朋友都生日咁小妹唯有請客啦
等左大約45分鐘先有位
坐低大家都叫好肚餓
快快脆脆叫野食先

糖醋骨,超入味唔柴
萵蒿絲! 有驚喜! 個樣唔討好但爽爽林林咁好好咬口!
炸蟹鉗,超熱!仲有好彈牙!
去到重點片皮鴨!好香!好期待咁放入口!
點知.....完全唔夠熱!又厚個皮!
要加蟹好青瓜同蔥先可以無咁食皮既感覺!
$980。4個人 okay 啦但個鴨真係好失望
美中 • 鴨子是美心中菜的副線,以相對親民的價錢提供一眾鴨子菜式,帶有北京樓的影子。與高階的美心中菜館比較,美中 • 鴨子的定位明顯比較年輕,菜式選擇上亦較有新鮮感。餐廳以鴨子作亮點,當然不會錯過它的鎮店名物「烤北京填鴨」。這碟烤鴨,半隻份量,説實話有點不足秤。雖然筆者對份量方面有點微言,但味道上卻沒投訴。鴨皮香脆不過膩,鴨肉濃香可口,難怪能得到魚仔垂青一氣吃了三件。清新柚子沙律是富東南亞風味的沙律涼菜,食感清爽帶辣,能有效刺激味蕾。因柚子應屬菜式的軸心,建議追加份量以突出其味道。普寧炸豆腐是香口小吃,放眼四周很多枱也有點選,相信水準不俗。剛炸起的豆腐金黃酥脆,內裡白滑燙嘴,確實幾好味。小鍋蔥香胡椒包出品熱辣,包點主要以豚肉作餡,芝麻味道甚搶味,反而胡椒味道沒預期般強,有空間追加胡椒香氣辣感。蜜汁富貴火腿是筆者喜愛的菜餚,甜味蜜汁、鹹香火腿、香脆腐皮及香軟包點,組合起來味道固然吸引。以這碟菜餚來說,蜜汁色澤橙亮得來有點不自然,炸腐皮略帶實身,有點美中不足。黑松露醬露筍炒魚片整體感覺炒得略油膩,魚片調味稍鹹,黑松露給力也流於表面。值得一讚是露筍,用上粗身款式,經去皮後更為脆嫩。甜品桂花拉
烤北京填鴨
清新柚子沙律
普寧炸豆腐
小鍋蔥香胡椒包
小鍋蔥香胡椒包
蜜汁富貴火腿
黑松露醬露筍炒魚片
甜品桂花拉糕口感黏糯,桂花味道略輕。相比之下南瓜餅更為香口,南瓜打蓉釀滿餅點之中,芝麻香氣與南瓜甜味交集。
桂花拉糕
南瓜餅
香橙熱情果梳打
人均消費二百餘元,以美心中菜而言算為實惠,亦解釋到繁忙時段門外輪候者眾的原因。

[7/8/2016; Sun]

泊車情報:

2016-08-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
烤北京填鴨
普寧炸豆腐
香橙熱情果梳打
2016-08-07 644 views
有天跟姊妹去海港城聚餐,幸好有個手機應用程式可在這個餐廳先取票,於是等候時間不會太長。而我地在門口就慢慢捉POKEMON,而且呢個位置有好多精靈捉,等待時間就慢慢過去,哈哈。我們四個人點了四杯飲料,而我點的就是青蘋果梳打,味道清新而且很解渴,是新鮮的果汁梳打,不是以水混合粉末沖出來的。我們更點了生煎包、半份片皮鴨及小籠包。一向我很少到茶樓喝茶,晚上到中式餐館真是第一次去,不過姊姊說很好食,而且片皮鴨是必試,我又未曾嚐試過,於是就順應她們的要求了!生煎包先到,生煎包的皮很薄,而且包底面更是香脆的,而且包內的餡料都是熱烘烘的。即使生煎包在上枱後一陣子,外皮仍未熱得變得軟身,所以生煎包口感仍然保持得很好!而餡料肉質很結實,即使咬開後都不會鬆散,而且肉汁都很好,整體來說都是非常好吃!還有一道菜是忌廉汁小白菜?不記得菜式名稱了,因為是姊妹點單的。這道菜是非常Creamy的,湯汁完份被蔬菜吸收了,而且湯汁濃稠度適中,咬下去是Juicy又軟綿,加上小白菜沒有菜渣或者根,所以是一口都能咬開。不過這道菜是非常熱騰騰的,大家吃用時要非常小心。小籠包皮非常薄,而皮內的湯汁非常多,剛上枱時是非常熱,所以大家吃

小籠包皮非常薄,而皮內的湯汁非常多,剛上枱時是非常熱,所以大家吃用時要小心!小籠包的餡料同樣都是結實度適中,肉質非常滑,令人吃完後還想繼續吃!
重頭戲片皮鴨終於到了,初時正想著半份片皮鴨未必夠我們四人分享,不過慢慢吃用的時候就覺得果腹度很高,都開始變得飽肚了!片皮鴨上枱時,更附有蔬菜及薄皮,以及一些醬汁。淨吃用鴨有點兒太膩,不過包著蔬菜及薄皮時,膩感及飽肚感是即時減輕,而且軟滑的鴨肉加上爽口的蔬菜共同吃用,其口感是非常特別,真的吃不停呀!
四道菜加上四杯飲料一共五百多元,雖然有少許貴,不過食材質料及煮法都非常好,而且味道頗不錯的,真的很值得回味,很想再去吃片皮鴨呢~
聽朋友說更可以坐出去外邊,一邊欣賞尖沙咀海景用餐。秋冬日子一定會去再嘗試,嘻嘻。

美中不足的是最後埋單的時候,被某店員的態度嚇一跳,像不想服務你一樣,而且回應你之後又忘記了我們的要求般。我跟姊妹都嚇一跳了,完全不懂反應,對餐廳印象有少許減分。
2016-07-24 1438 views
成日見人食依間餐廳,不過我就第一次黎,晚餐時段都幾多人等位,仲要人齊先入得,好采朋友一收工就黎拎位先👍🏻👍🏻 餐廳門口有大玻璃可以望住d師父切鴨鴨,淨係望住都流口水呀!而餐具設計都係依間餐廳既特色,最得意係個鴨仔筷子座😍北京填鴨黎到依度緊係要試下個北京填鴨啦!3個人叫左半隻鴨,份量都唔少。師父將鴨皮同鴨肉切開,鴨皮烤到脆脆地,而且冇多餘油脂,鴨肉都好香,加埋青瓜同醬汁一齊食,甜甜地又冇咁油膩👍🏻👍🏻 不過塊麵皮就略嫌厚左d同韌左d啦小籠包小籠包不過不失,皮薄得黎唔會一夾就穿,入面肉汁都幾多!糖醋排骨酸酸甜甜好開胃,味道唔錯!乾煸四季豆四季豆唔會炒到霖哂,咬落爽爽脆脆,仲有d肉碎好味!
北京填鴨

小籠包
小籠包不過不失,皮薄得黎唔會一夾就穿,入面肉汁都幾多!

糖醋排骨
酸酸甜甜好開胃,味道唔錯!

乾煸四季豆
四季豆唔會炒到霖哂,咬落爽爽脆脆,仲有d肉碎好味!
Type of Meal
Dinner
  • 北京填鴨
2016-07-07 1148 views
有信用咭折扣,就揀左美中·鴨子,平時見到咁多人排,都即走,今日就好堅持。等左1粒鐘!好期待食北京填鴨,說真的,我係北京都食過,覺得呢度真的做得很不錯。不但有大廚在樓面表演片鴨,上枱時香氣四溢,鴨肉肉質鮮嫩,鴨皮又好crispy,配上醬汁和青瓜,正!一鴨二食關係有鴨湯飲,有濃郁的咸香味,唔係味精湯,仲有D豆腐粒一齊食,中和湯的咸味。咸點心店員推薦小鍋葱香胡椒包,又真係幾好食,包個皮脆卜卜,餡入面D牛肉多汁好味,仲有葱墊底,有些焦味,好味!主食仲有屋廂里咕嚕肉,酸酸甜甜,好醒胃,咕嚕肉和炸漿比例均勻,配菜菠蘿青椒洋蔥都好出色,面加青瓜絲減低油腻感。
  • 片皮鴨
  • 胡椒包
2016-06-17 1711 views
同事聚會一行六人,無得訂位,可能早到唔算等左好耐,有同事食過幾次,放工唔想諗野所以同事推介食乜就食乜。喇喇臨落完單,傾下偈,欣賞下周圍,暗暗地都幾有情調(雖然係中餐😆),啲餐具都好靚,配合埋射燈,閃閃發光~ 最中意鴨仔筷子托^_^首先係前菜鴨湯,好夠味,正!雞絲粉皮,正常水準!醉雞唔夠醉。小籠包,正常水準!水煮魚好味,夠惹味,再辣啲更好,但呢個辣度係老少都食到的辣!魚塊好滑,以為好少魚,但食下食下都幾多,如果粉皮多啲就仲好,索左汁好正,比魚塊再辣啲主角片皮鴨!鴨味濃,皮又脆,甜醬夠濃,薄餅皮煙煙韌韌,perfect! 呢餐的份量對女孩子黎講非常夠飽!但男孩子應該可以食多兩道菜用埋信用卡優惠,非常抵食!

首先係前菜鴨湯,好夠味,正!
鴨湯前菜
雞絲粉皮,正常水準!
雞絲粉皮
醉雞唔夠醉。
醉雞
小籠包,正常水準!
水煮魚
片皮鴨
呢餐的份量對女孩子黎講非常夠飽!但男孩子應該可以食多兩道菜

用埋信用卡優惠,非常抵食!

2016-06-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
鴨湯前菜
水煮魚
片皮鴨
2016-06-13 1008 views
美中鴨子連個筷子托都有隻鴨仔係到, cute糖醋排骨,味道酸酸甜甜,做開胃菜唔錯!海鮮炒粉絲,有蝦同帶子。粉絲炒得好乾身,好惹味。用嚟食飯可以食多碗安格斯牛柳,牛柳味好重!炒得好香
美中鴨子連個筷子托都有隻鴨仔係到, cute
糖醋排骨,味道酸酸甜甜,做開胃菜唔錯!
安格斯牛柳,牛柳味好重!炒得好香
Type of Meal
Dinner
2016-06-05 1007 views
每次經過都要排長龍,難得今次唔駛等鮑魚好淋,好入味海參好重蠔油味,好味,不過太多蔥好有創意嘅!薯片加埋鴨片再加埋桂花糕,味道出奇地夾。好創新,有脆有爽,加埋唔好種鴨肉嗰種油膩感蝦球好鮮甜好爽口,南瓜都可以食,不過硬左d安格斯牛柳,好入味,不過配菜多d,牛柳不規則少啲
每次經過都要排長龍,難得今次唔駛等
鮑魚海參
鮑魚好淋,好入味
海參好重蠔油味,好味,不過太多蔥
片皮鴨桂花糕
南瓜大蝦
蝦球好鮮甜好爽口,南瓜都可以食,不過硬左d
七彩炒牛柳絲
安格斯牛柳,好入味,不過配菜多d,牛柳不規則少啲
鮑魚海參
片皮鴨桂花糕
七彩炒牛柳絲
2016-06-02 1004 views
第一次聽人話我你系米蠢吖,點解咩都唔知嘅,我真系想鬧翻佢吖,關我咩事呀?我平時只不過最多負責系食食野,飲下嘢咁,你問哩啲,點解我就要回答到你咧?唔理甘多,唔可以打亂我腳步,繼續去食飯。哩次系一間唔細嘅鋪頭,感覺上有翻小小年頭喇,點咗烤鴨,烤鴨上臺時候感覺有小小凍咗,又嗌佢地幫手蒸熱咗,都麻麻地吧,味道一般,無咩特別之處,而且烤鴨醬汁是在系敗筆之處,需要提高、相反我覺得好食嘅系湯包咯,真系宜家都令我回味吖,湯包裡面嘅湯都系十分好飲,絲毫都唔講油嘅感覺,而且細細只,岩岩好適合大部分人嘅嘴大細,細節好正,服務又好及時,之前話熱烤鴨速度都好快
2016-05-21
$280 (Dinner)
2016-06-02 829 views
呢間美中,鴨子我系聞名而黎,上次听朋友讲呢度唧片皮鴨值得一試,今次带屋企人特登黎試吓,片皮鴨切得好薄连皮帶點肉,用面餅包住片皮鴨再加啲自己中意唧食材:青瓜,蔥絲,甜酱。鴨皮香脆多汁,鴨肉味濃鮮嫩,面餅薄厚適中,口感柔軟有嚼口,每咬一啖都感受到片皮鴨汁水随著牙齒咀嚼散溢開来,鴨肉嘅原始口味发揮的淋漓盡致!
2016-06-02 993 views
外國朋友來港,想帶佢食地道特色中菜,所以決定去美中鴨子。不過唔可以book位,只可以walk in,晚晚都好多人,等左差唔多成個幾鐘。。。食物方面,擔擔麵係我食過最好食,好香!而且只係$30,正常size唔係細碗,正正正。胡椒包都不錯。片皮鴨必嗌唔洗多講,不過麵皮偏厚,通常我會撕開一半,不然鴨未食晒,食皮都食到飽。鴨湯都好飲,雖然得兩粒豆腐。水煮魚同水煮牛都極推介,望落好似好辣但食落會有辣椒既香氣同小麻,絕對唔係食到咳或者火燒咀唇個種辣。本人唔食得太辣都接受到!水煮魚無骨而且大大塊,啖啖肉!水煮牛好滑好滑,完全唔會鞋!一碗份量都好大,而且係底會有小許麵條,十分抵食。兩個人食的話一個水煮魚/牛加半隻鴨基本上已經飽了。唯一失色既係個炒雞(見圖,唔記得咩名),味道同雞煲既雞一模一樣,無驚喜,雞肉亦不多,而且多骨,有小小失望。總括而言非常唔錯,性價比高!絕對要試!

總括而言非常唔錯,性價比高!絕對要試!
2016-05-31 10051 views
平時成日經過都好想食,但次次見到堅係多人我就打退堂鼓,不過,今次阻唔到我啦,死就死啦,排左半粒鐘以上先有位啊!我就睇下你點解咁多人排有幾好食。前菜叫左個海蜇頭,好爽好彈,個醋又唔太酸,不過我覺得酸多少少更好 (笑)排緊隊時喺出面望住啲鴨皮,真係好難頂,有得睇冇得食喎,又鬼咁肚餓,隔住個玻璃好似餓鬼咁樣囉。我地叫左一鴨兩食,正啊!我最中意食皮架啦,雞皮、鴨皮、鵝皮、豬皮都勁中意。如果同北京樓比,呢到都唔差得過佢㗎,價錢平過北京樓添啦。薄餅有少少芝麻粒粒令餅皮更香,加埋青瓜、蔥 & 醬汁中和下肥膩感,口感更正,加上塊皮本身又唔係膩,我都食左4-5塊 (笑)兩食中嘅第2食就係個鴨湯啦!講真冇特別,淡淡的似例湯,飲唔出一點鴨味 (爆)再叫左個炸豆腐,嘩,外脆內軟,果碟唔知係咩汁,酸酸地令食得炸野多會膩嘅感覺減少左喎,好味。最後唔怕死叫多碟黃金大蝦。。。omg,好大隻蝦好爽好彈,但陣到有點假啊!太多啦,2個人食唔哂添,唯冇打包回家消夜啦。不得不提呢2杯野,難飲到唔知係咩啦!一杯好似花茶但好很甜嘅,另一杯真係唔記得啦,早知飲可樂啦 (爆爆爆)