2017-02-22 366 views
第一次來到美中鴨子一直都想食..但因為次次見到有咁多人..真係好想食,但我覺得應該係因為地點問題..而唔係味道...但我都等了很久至有位而且當你入到去但竟然係沒有人有時間理我們這是有點失望..味道都是普通唔會特別覺好好食..但未至於難食囉但真係想要杯水都叫了三次至有人會理你而且他們都十分趕急.....完全無時間...可能真係好急我們都叫了一些基本招牌食物由其片皮鴨係香港真無咩地方覺得好好食..還有水煮魚..都唔辣印象好好食真係無..
第一次來到美中鴨子

但我都等了很久至有位
而且當你入到去
但竟然係沒有人有時間理我們

這是有點失望..味道都是普通
唔會特別覺好好食..但未至於難食囉
但真係想要杯水
都叫了三次至有人會理你
而且他們都十分趕急.....
完全無時間...
可能真係好急
我們都叫了一些基本招牌食物
由其片皮鴨
係香港真無咩地方覺得好好食..
還有水煮魚..
都唔辣

印象好好食真係無..
2017-02-21 462 views
一直都好想試美中鴨子,因為朋友成日話好抵食又好味,但冇得訂位,只可以即時去排隊,今日男人專登早點去等位,等左一陣就有位,大約7點鐘入座,整體堅吾錯又抵食,我地成餐飯最貴係鴨,其他都係$100都不用。食完大約1.5小時後就走,出面已經全部係客等入座,堅勁!!今次我地2個叫左都食吾晒,小籠包沒想到咁好道,湯十分之多又香,入面豬肉吾會太硬剛剛好。醉雞..有點失望,汁係有酒味但入吾到落隻雞度,只可講皮有酒味,幸好雞肉保持到嫩滑而份量多。菜苗份量多,菜苗炒得好香而且加左菇,最後仲要食吾晒添。半隻片皮鴨..鴨有分一隻和半隻,食落去鴨好香但吾太油,皮都保持到脆度而包住的皮勁多,其實講真食完係好飽肚,白色的皮都係只吃到一半,唯一差少少就係青瓜和䓤只得不多,再要要比錢才買到。

菜苗份量多,菜苗炒得好香而且加左菇,最後仲要食吾晒添。

2017-02-14
見咁方便,可以用food gulu app攞飛又黎一趟,大概早半個鐘攞就ok。真係好鍾意D餐具和鴨仔concept。今次食D唔同嘅野先,帶子龍蝦湯伴葱油餅($68每位),賣相不俗,龍蝦湯味都幾濃郁,用杯裝幾新穎, 葱油餅點湯西食concept幾好,可惜餅有D硬和份量太少。涼菜馬蘭頭百頁素千卷($70)都keep到standard,清香的卷配香脆的花生食,又唔會太齋。香芋海鮮鍋飯($128)似西飯多D,同餐廳有D唔夾。但係都幾香,又好大碟,海鮮有D齋,只有蝦。好crazy,必食填鴨($158半隻)要等45mins,要入座就即order!食完其他菜都仲未食得,等了又等,呢度要改善下。鴨皮香脆鴨肉油分充足,用皮包住熱哄哄食,又係幾好食。
  • 片皮鴨
2017-02-10 851 views
星期日下午睇戲之前嚟尖沙咀先食個lunch!本來想食吓D簡單嘢,但嚟到突然發現週圍都咁多人!最後竟然呢度有位!嚟親一定食睌餐同食鴨!Lunch ~ 有咩選擇?肉醬伴麵 (名字本人作,因為唔記得咗原名) 原來好好食! 。麵,有質感!。肉醬,更有驚喜!。小小辢,好醒胃!。調味好香。青瓜絲好多,食落好清新,好爽口!平時晚餐一般唔會點,午餐剛好,唔太多又有小小澱粉質水餃。正常,皮唔太薄唔太厚,餃子皮0k煙韌!湯嘅味精唔湯,雞湯底!鍋貼煎得好香!外型好飽滿最神奇佢D咖啡原來ok wor!!! (不過竟然冇豆漿!) 杯mocha 好香咖啡味,仲有夠冰!係度食lunch同食dinner都幾大分別,因為原來京川菜都可以食得比較清淡!而且lunch真係比較少人,同一班服務人員,但係D service都會好D!
星期日下午睇戲之前嚟尖沙咀先食個lunch!

嚟親一定食睌餐同食鴨!Lunch ~ 有咩選擇?
肉醬伴麵 (名字本人作,因為唔記得咗原名) 原來好好食!

。麵,有質感!

。肉醬,更有驚喜!

。小小辢,好醒胃!

。調味好香

。青瓜絲好多,食落好清新,好爽口!

平時晚餐一般唔會點,午餐剛好,唔太多又有小小澱粉質
鍋貼煎得好香!外型好飽滿
最神奇佢D咖啡原來ok wor!!! (不過竟然冇豆漿!
) 杯mocha 好香咖啡味,仲有夠冰!

Other Info. : No more discount with AE card :(
2017-02-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • cafe mocha
2017-02-09 804 views
常看到排隊人龍,原來真這樣好味道。且環境不錯,還有露台向海,露天。鴨子好味,皮香當然有點油否則如何香口,肉質嫩。上檯已經砌好,皮還皮肉在下所以有点冷。餅皮有點嫌厚了一點點但都是可接受。甜醬好夠甜且質感是稠。青瓜蔥絲都合格。其他菜如醬爆里脊都好,當然我愛吃甜一點的菜。蔥油餅稍嫌太過了點火,好彩夠蔥,不會太乾。做法對,不是簿餅那款。雲片白肉一片捲一片青瓜賣相可以,只是那醬不太行,要咸一點,現在只帶點麻,小辣,紅紅的油但是味道差了點,可以改善。小籠包值得一鑽。新鮮做,湯夠,肉不像亦沒有冰封已夠的雪味。
其他菜如醬爆里脊都好,當然我愛吃甜一點的菜。
小籠包值得一鑽。新鮮做,湯夠,肉不像亦沒有冰封已夠的雪味。
2017-02-04 975 views
中菜之中上海菜係我同露哥最愛既菜式,可能有關係到💃🏻彭太係上海人,令到我由細到大都會接觸到! 依間位於海港城既餐廳,食既野五算係一間正宗既上海菜,不過味道方面就五錯!!當日兩個人食左半隻片皮鴨+一籠小籠包+一碗担担麵+蟹鉗+一碗湯👀👀我相信睇到既你地都會覺得有點誇張,但的確...我地清哂咁多樣野🙄而且仲嗌多左個甜品 炸雪糕🍦就証明係真係好食👍🏻我相信下次係海港城shopping 完,諗五到食咩既時候,佢將會係我既選擇之一💁🏻encore 之選!!
2016-11-15
Type of Meal
Dinner
2017-01-28 756 views
雖然入場分枱混亂,但職員態度理想,食物質素可以接受,但沒有特別驚喜。今次叫了雞絲粉皮、小籠湯包、生煎包、擔擔麵、云呑鴨湯和北京填鴨等,只有擔擔麵幾好。下次有缘才再見。
2017-01-21 790 views
每次經過都見好多人食, 今次一早用 app 攞定飛, 差不多時候再返去等! 一叫到你號碼, 門口姐姐已經問定你地要唔要片皮鴨, 要既話就即刻幫你落定單, 之後先會再帶你入座 (不過去得食, 我相信每枱客人都係為"佢"而黎)餐具好有特式, 全都都同鴨有關..夠特別...蒜泥白肉, 每片都包住青瓜, 因為我同老公都唔食青瓜, 所以每食一片都要將佢卷開攞返舊青瓜出黎先食到, 頗麻煩.....醬汁可以帶少許辣較好....啲白肉鞋左小小牛肉餡餅, 叫左好快就上枱, 仲快過個涼菜, 心唸咁快煎好....一咬之下, 只得微暖, 而帶點凍既, 我唸應該係一早就煎定, 所以已經放涼了, 入面肉汁不多 (唔似九龍城出名牛肉餡餅那間, 絕對係冇得比), 入面既牛肉帶有芫茜, 就好似食緊中食點心既蒸牛肉一樣...一啲都唔好食....皮又厚主角等左一陣....師傅片刀功架一般, 隻鴨唔算太肥, 適中! 但係你話好唔好味? 我覺得好一般, 啲皮又係一樣唔夠熱, 只帶微暖, 啲皮一塊塊都痴住晒, 通常一攞就要攞兩塊, 因為痴住左.全枱唯一一樣叫熱既東西就係最後上枱既哩樣, 龍蝦湯配煎餅, 我唸因為好少人會叫, 所似

餐具好有特式, 全都都同鴨有關..夠特別...
全枱唯一一樣叫熱既東西就係最後上枱既哩樣, 龍蝦湯配煎餅, 我唸因為好少人會叫, 所似廚房真係即叫即整, 所以要等到最後先黎, 最緊要係真係熱架! 個湯亦係全枱最好味既一道餸...個龍蝦味好足, 入面有帶子片, 但係可惜配個煎餅又係凍既, 仲要好油, 完全同個湯不配, 我建議不如不配也吧...只浪廢食物!
2017-01-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
2017-01-09 1454 views
平時路過看見排隊的人超多,無論是不是週末所以這次路過還沒開始營業但也快到吃飯時間了就拿個號打算準點進場果真,很多人提前取了號碼,正點等著進去提前進來的位置相當不錯,在海邊,陽光刺眼露台其實還有位置,如果天不熱的話其實還不錯不過在室內冷氣真的超級大印象中,店裡有毛毯提供看到餐牌,真的什麼都好想嚐一下餐牌,餐紙,水杯都是鴨子logo感覺蠻可愛精緻的東西看起來都挺精緻和乾淨的其實只有兩個人,但是點的也不少片皮鴨味道還可以雖說沒有想像中好吃,但是也達標只是份量太少bf很喜歡吃胡椒包,但是這個,我吃了一口就停了他吃了一個也不吃了,覺得太膩了本來很期待這個桂花糕和片皮鴨是怎樣神奇的搭配上了才之後,發現,原來這個搭配一點都不配最奇怪的是底下的薯片,感覺還受潮了,不脆如果把薯片拿掉的話,桂花糕和鴨皮其實....還可以..... 吧整頓吃完,其實感覺不太滿足不飽...但再也吃不下了因為膩😥😥埋單。。當然配得起環境,有夠貴的整體感覺環境不錯,餐具菜式的擺設也很精緻但是味道跟不上配置,份量跟不上價錢啊服務員態度是不錯,但是真的超級忙和健忘啊微笑著答應了,做不做是另外一回事點的菜漏做了埋單過了十幾分鐘要催的才
平時路過看見排隊的人超多,無論是不是週末

所以這次路過還沒開始營業但也快到吃飯時間了
就拿個號打算準點進場

果真,很多人提前取了號碼,正點等著進去

提前進來的位置相當不錯,在海邊,陽光刺眼

露台其實還有位置,如果天不熱的話其實還不錯

不過在室內冷氣真的超級大

印象中,店裡有毛毯提供
看到餐牌,真的什麼都好想嚐一下
餐牌,餐紙,水杯都是鴨子logo
感覺蠻可愛精緻的
東西看起來都挺精緻和乾淨的

其實只有兩個人,但是點的也不少
片皮鴨味道還可以
雖說沒有想像中好吃,但是也達標
只是份量太少
胡椒包
bf很喜歡吃胡椒包,但是這個,我吃了一口就停了
他吃了一個也不吃了,覺得太膩了
桂花糕凍伴鴨件
本來很期待這個桂花糕和片皮鴨是怎樣神奇的搭配
上了才之後,發現,原來這個搭配一點都不配

最奇怪的是底下的薯片,感覺還受潮了,不脆

如果把薯片拿掉的話,桂花糕和鴨皮其實
....還可以..... 吧

整頓吃完,其實感覺不太滿足
不飽...但再也吃不下了

因為膩😥😥

埋單。。當然配得起環境,有夠貴的

整體感覺環境不錯,餐具菜式的擺設也很精緻

但是味道跟不上配置,份量跟不上價錢啊
服務員態度是不錯,但是真的超級忙和健忘啊

微笑著答應了,做不做是另外一回事

點的菜漏做了
埋單過了十幾分鐘要催的才把卡拿回來

從來沒見過bf發脾氣,這次竟然火爆了...
因為好奇所以嘗試了一下
不過試過一次就好了啊啊啊啊
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-01-02 629 views
因為朋友生日,所以就到海港城美中鴨子試下。好好彩我哋坐到露台位,望到成個海滂,景觀優美。我哋立刻點左半隻扁皮鴨,味道果然冇令我地失望,皮很足夠,鴨加上醬汁青瓜已很惹味。不過略帶油膩,但整體不錯。我地又叫咗生煎包,小籠包,小籠包不錯湯汁很多。小籠包就不過不失,不過都很香口。如果係d慶祝日子,都可以再食一次

如果係d慶祝日子,都可以再食一次
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
2016-12-28 828 views
排左一個鐘左右入到去、落單時服務員態度已經差、我地十個人左右,叫完野個服務完話少唔夠、我朋友就話咁要叫咩、佢就話炒飯又冇、菜又冇、大佬我地已經叫左兩隻鴨,坐低一陣落晒單都冇杯水、隔左一陣先問飲唔飲酒飲料個啲、我話飲水黑面、態度重申好差、食既野就唔提講真冇特別、係個鴨可以、蟹柑58一隻、50蚊碗湯羹好似生粉水咁、其他野都麻麻、個糖醋骨原本係前菜後來食埋個片皮鴨先來、食剩好多野、叫佢打包就話一蚊一個盒要幾多個、明明3個盒夠就求其話起碼五六個裝、啲咁差既服務、絕不會去第二次!
  糖醋骨
鮮魚更
炸豪餅
炸蟹鉗
水煮魚
2016-12-28
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2016-12-25 1515 views
話說有朋友返黎,所以帶左佢地食中餐。聽講美心集團旗下有間中菜館出名食鴨,就一於帶佢地試下。1. 馬蘭頭百頁素千卷呢度菜幾fresh,不過食一兩塊就會覺得夠喉。建議可以點其他更開胃既前菜。當然如果你本身鍾意食菜呢個就係你既perfect match!2. 雞絲粉皮配料都足夠,食落感覺不錯。3. 小籠包食中菜點少得小籠包!呢個菜式唔差,湯汁都算惹味。如果想專食小籠包,大家可以參考我另外一篇食評 :)4. 上海雲吞鴨湯好足料!三個人食每人起碼分到四碗。雲吞大大粒,鴨肉吸晒湯汁精華,咬落去真係回味無窮!橫掂都黎到一場,不妨試下呢個招牌菜式!5. 烤北京填鴨主角出場!店員即叫即製,因此等候時間較長。透過玻璃窗,大家可以看到準備烤鴨的過程。皮脆肉嫩的鴨子配上特製醬汁、爽脆青瓜...食完一塊又一塊。少人一齊食既話...建議點半隻:咁樣咪可以試多啲其他菜式咯。6. 楊枝甘露雪糕好味,但份量太少。7. 桂花拉糕清甜美味,為一頓精采盛宴劃上完美句號!

1. 馬蘭頭百頁素千卷
馬蘭頭百頁素菜卷

2. 雞絲粉皮
雞絲粉皮
配料都足夠,食落感覺不錯。

3. 小籠包

4. 上海雲吞鴨湯
上海雲吞鴨湯

5. 烤北京填鴨
烤北京填鴨

6. 楊枝甘露雪糕
楊枝甘露雪糕
好味,但份量太少。

7. 桂花拉糕
桂花拉糕
清甜美味,為一頓精采盛宴劃上完美句號!
2016-12-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
上海雲吞鴨湯
烤北京填鴨
楊枝甘露雪糕
桂花拉糕
  • 北京烤鴨
2016-12-21 394 views
之前聽人講過呢間,見裝修幾靚又成日好多人,一直都好想嚟試!聽過幾個朋友分別都話食過唔好食,唔信邪點都要親身食一次先信!見咁多人肯排隊心諗點會難食,做冬5:30去到等到6:30入座,之後叫左幾樣野,分別講下。蒜泥白肉$78: ok啦,叫做不錯,但唔辣。雞絲粉皮: 我無食,家人話好難食。擔擔面: 湯完全唔熱!叫佢換過碗熱既個女侍應同個經理西口西面仲語氣好差!話:換咩呀 咩唔熱呀 之後調轉頭藐我地!個湯又唔濃好淡!片皮鴨$178: 又唔熱!塊包皮難食到痴左線!勁厚d鴨肉又勁乾!老實講 平過佢既霸x山莊好食勁多!龍蝦湯$68: 幾好飲但略賺淡左d魚羹:$60 幾好幾清新酸辣湯$48: 又唔熱又唔酸又唔辣 唔知飲緊乜!Total: $666
蒜泥白肉$78: ok啦,叫做不錯,但唔辣。
雞絲粉皮: 我無食,家人話好難食。
龍蝦湯$68: 幾好飲但略賺淡左d
魚羹:$60 幾好幾清新
酸辣湯$48: 又唔熱又唔酸又唔辣 唔知飲緊乜!
Total: $666
2016-12-18 7777 views
要數美心上海菜餐廳有N咁多間,但是講到最hit一定係海港城既美中鴨子。佢唔畀訂位,長期都見到人排隊,今晚趁屋企人生日,決定去排下隊食下,睇下係咪真係咁正!見到好似可以用app囉飛,太新科技呀dee下次試。7:10 已經拎飛 見到門口已經好多人已經心諗唔對路,不過因為真係恨左好耐,所以就等下都值得。等左足足40分鐘,要7:50先入座,有個小插曲就係屋企人去晒shopping 呀dee一個人等,但係原來要過半先入座,即刻打電話叫佢地番黎,好彩門口都好好人,下個就畀番張枱我地。原來有分indoor同outdoor 呢排冬天,雖然outdoor有靚景,但是怕凍就坐番indoor。佢既餐具佈置真係有花d心思,睇下餐具呀紙巾都有鴨仔樣,最中意佢個筷子夾,巧打耳呀!當然擺設係其次,野食才是the key! 南翔生煎包 68元足足有五大隻,價錢都叫合理,唔知點解好快就黎到,可能咁岩就一齊煎好。佢冇畀咩醋或者醬去點,後黎一試就知點解。因為真係好足料,肉汁都一咬就出晒黎,即叫即整就係有呢個好處。同埋佢都唔算空中,饀料都好夠,食過d真係肉就一細粒,皮就勁厚。無錫灌湯小籠包 68元如果小籠包同生煎包同價錢,咁

南翔生煎包 68元

南翔生煎包
無錫灌湯小籠包 68元

如果小籠包同生煎包同價錢,咁生煎包都係抵D,但係呢到小籠包都值得一試,真係皮薄餡靚,佢塊皮薄到可以睇到里面D汁,粒粒都即叫即整,咬落去個下,D灌湯真係湧晒出黎,佢個小籠包真係佢既招牌,好少兩者都可以做得咁好,但真係好熱,所以食個時要小心D,同埋用筷子唔叻既,搵其他人幫下手,唔係一個唔小心,就冇晒D湯。
無錫灌湯小籠包
烤北京填鴨半隻 158元

當你一落order佢就同你講,呢個送食等一陣先有,咁即叫即燒,等都值得既。同埋呢到係少有可以嗌半隻,好多時人唔多,食唔晒一隻就好浪費。等左咁耐佢終於上碟,好喇真係有少少失望。可能叫半隻,份量真係有點少,同埋佢個麼麼皮痴到實一實,好唔吸引,填鴨肉都算多,但係覺得偏肥,整體覺得非常一般。
烤北京填鴨半隻
覺得北京樓同鹿鳴春既烤鴨比較好食,因為呢個真係唔好食,亦都真係有點失望。但係佢唔會趕你走,可以慢慢坐,服務都叫好。
2016-12-15
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
南翔生煎包
無錫灌湯小籠包
2016-12-12 573 views
为了写这篇食评特地注册了openrice账号。因为很想吃烤鸭,所以选了这一间和朋友去吃。这家餐厅应该可以归类为“京沪川”类型餐厅吧。首先说片皮鸭,之前不知道是否有一鸭两吃?除了有片皮鸭还有鸭汤可以喝,但是今天去只有片皮鸭(还是我搞错,一直只有片皮鸭?)。 我们四人点了一整只的片皮鸭,这个鸭子还是比较让人失望的,因为端上来的时候竟然是冷的,因此会感觉特别油腻。如果说香味的话,是有的,但是因为是冷的很难尝出来香味。另外配料,从来没有看见过用块状的黄瓜来搭配包饼的,以前吃的全部都是和京葱切得一样细的黄瓜丝。另外点了一个冷菜糖醋小排,非常奇怪的是它端出来的时候却是滚烫的,不过这个应该是整餐吃下来最好吃的一个菜了,因为我是上海人,觉得这道菜比较正宗,另外香港同学和台湾同学也觉得很好吃,酱很多,并且甜酸适中。扬州炒饭,同样是冷的,而且饭特别硬。宫保鸡丁ok。最令人接受不到的是,一碗馄饨只有2颗,要60块钱,服务员在点单时也没有做提醒。最后每个人172块,价格还算ok,但是质素实在差强人意,下次应该不会再光顾了。
为了写这篇食评特地注册了openrice账号。

最后每个人172块,价格还算ok,但是质素实在差强人意,
下次应该不会再光顾了。
2016-12-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$172 (Dinner)
  • 糖醋小排