一行5人第二次食鴨子,上次服務都唔係好,今次d侍應更加10問9唔應,明明拎左飛下張台到我,亞接待小姐又係得意,鐘意就問呢幾個4人台坐5人得唔得,轉頭又問另一班人四人台坐5人得唔得,唔係應該順num叫人過去再問咩,咁我拎飛黎做咩,好啦,眼見幾班遲黎過我既人都一早入座,終於叫我num,我拎飛行埋去亞接待小姐當我透明掛住禁電話,一個屈尾十走去禁後一個num,成晚每次嗌野舉到手斷都未等到一個樓面,一行埋黎仲要聲大夾惡問你係米寫野,接待果幾個見到你叫人叫左廿世都唔會話幫你叫下同事,望親個floor都係0樓面,埋單叫左人6次,都係無人黎埋單,雖然野食ok,但未至於好味到令我要接受呢種服務(應該係無服務)雖然係美心旗下,但都唔好衰過食快餐呀唔該
2017-09-08 647 views
平日好多人等位,特登揀早d去,11點45分左右去到,就入得了。環境唔錯,安排了最入面的位置,幾舒服😺,兩個人叫左好多野食,可能樣樣都想試😋一黎就落單叫片皮鴨先,話需時。蒜泥白肉好味,我鐘意。叫左個好似炸豆腐既,唔好食,一陣油味。擔擔麵,勁細碗呢。炸松葉蟹鉗,兩隻起,係幾彈牙😋甜品方面,個紅豆窩餅好脆架,唔同出面食開果d , 幾得意,唔錯!而紅色果個類似心太軟既野就....都幾難食,唔知咩味,口感似膠膠地甘😂😂好鬼難食。仲有個片皮鴨,耐到無人有,差唔多等左足足1小時15分鐘,耐得很,但黎到d鴨都唔係熱辣辣,其實都唔明點解要等成個鐘先黎到,出面d酒樓,好快有得食,好似仲好味過呢到。😸😸😸😸😸
蒜泥白肉好味,我鐘意。
叫左個好似炸豆腐既,唔好食,一陣油味。
擔擔麵,勁細碗呢。
炸松葉蟹鉗,兩隻起,係幾彈牙😋
2017-08-25 1200 views
絲打美食團繼續濕平,午間吃了台菜,晚餐一致決定吃京滬菜。席間有一位絲打對鴨敏感,所以我們叫了其他的菜式。無錫灌湯小籠包皮薄餡鬆,而且果然是灌湯汁的,肉汁很多,蠻不錯的。第二道小食的小鍋香蔥胡椒包顯得油膩,胡椒味輕微,吃一個已覺飽滯。雪花松葉炸蟹拑沒有過度的油,蟹拑頗大隻,蝦膠亦夠爽,點些酸甜醬自是絕配之選。蜜汁富貴火腿是否即是蜜汁火方?總之都是用包餅夾著一塊火腿以及一塊炸腐皮來吃的,甜甜的包、鹹香的火腿加上脆卜卜的脆腐皮,三及第一起吃,是多重的層次感。全餐最奇怪的是這碟有料到乾煸四季豆,明明是肉末炒四季豆而已,如何的「有料到」實在令人費剎思量。豆肉顆顆圓潤,肉末的比例亦屬恰當。餐廳名為「美中.鴨店」,未知是不是代表美心中菜的分枝?
絲打美食團繼續濕平,午間吃了台菜,晚餐一致決定吃京滬菜。

無錫灌湯小籠包
小鍋香蔥胡椒包
雪花松葉炸蟹拑
蜜汁富貴火腿
有料到乾煸四季豆
餐廳名為「美中.鴨店」,未知是不是代表美心中菜的分枝?
Type of Meal
Dinner
無錫灌湯小籠包
雪花松葉炸蟹拑
有料到乾煸四季豆
2017-08-12 1313 views
每次行海港城都會首選都會食呢間,6點幾攞位,成7點幾先入到去,真係多人到不得了,不過身在香港等,已經不知不覺成為習慣,更何況我真係好鐘意食片皮鴨。主角緊係鴨啦😆😆😆一有位店員已經問我地要唔要鴨,因為即燒既關係大概要等半小時,二話不說叫左半隻鴨,再慢慢簡其它菜,隻鴨水準保持到,一塊粉皮加小小甜醬加一片鴨,味蕾滿足到不得了。一個字。正。小籠包皮薄,入面仲包住D湯汁,足料。食落口唔輸比外面幾間出名的小籠包。好好食一直都好想試呢個水煮牛肉,賣相十分嚇人,似辣到不得了,原來食落唔算辣,只係比較多辣油左,如果可以小油會比較好,因為食落似比一淡油一淡肉😂😂😂下次可以試菜。價錢都合理,300有找又有鴨食又有野飲,仲可以坐出面睇海景,值得再去。
2017-08-09
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
  • 小籠包
2017-08-08 1065 views
黎到尖沙咀海港城,去搜尋下美食發現呢間好多人排隊喎。就入去拎飛,排左大半個鐘就有位。小籠包同生煎包不過不失,醉雞唔錯啊,有好大陣酒味,啲肉都幾軟熟,但份量太少了!我哋叫咗半隻北京填鴨,三個人食份量啱啱好,啲皮都算薄,燒得幾靚。個菜就麻麻哋好乾。

黎到尖沙咀海港城,去搜尋下美食
$180 (Dinner)
  • 北京填鴨
2017-08-08 713 views
味道不錯,烤鴨值得一試!小菜得很好吃店來餐具都是關於鴨子主題,很可愛。可惜的是店員的態度有些差,如可更善就好。但是店來環境都不錯,很有時代感!如果來尖沙咀行街的話不妨來試下!
味道不錯,烤鴨值得一試!小菜得很好吃

店來餐具都是關於鴨子主題,很可愛。
可惜的是店員的態度有些差,如可更善就好。
  • 鴨湯
  • 胡椒包
  • 北京片皮鴨
  • 生煎包
2017-08-07 2222 views
看完電影後男友突然說想吃中菜點心,既然他有意見當然配合。由於看電影前吃了蛋糕,也沒有很肚餓,所以去了美中鴨子等位,等位等了差不多一小時,等著等著好餓肚子了。片皮鴨 (推薦指數 10/10)一入座已經叫了,因為片皮鴨要等45分鐘。片皮鴨真的片得很薄脆,刀工十分好,片出來的皮沒有半點肉而且真的好脆,差點以為自己在吃乳豬!等45分鐘也是值得的。擔擔麵 (推薦指數 9/10)叫了小辣,店員價推薦我們將醬汁另上,要多少辣度便適除尊便。味濃但不會太辣,更有蝦乾仔,感覺似XO醬,而價格只售$30,物超所值!乾炸小黃魚 (推薦指數 6/10)小黃魚夠滑但偏油,不過不失,但以這價錢來說是相對其他菜式貴,所以相對沒那麼值得推薦。雞湯雲呑 (推薦指數 7/10)吃過油膩的和辣的,來一客雲呑清新一下味蕾,肉質足料但皮偏薄沒有質感。店內環境舒適,播著英文流行曲,感覺新派,又有奶茶之類的西茶,中西合璧,走年輕人路線價格也親民,定位實在不錯。但限時90分鐘用膳時間,可知等待烤鴨已等了45分鐘,若可將用餐時間調長一點會更好。

片皮鴨 (推薦指數 10/10)

擔擔麵 (推薦指數 9/10)
叫了小辣,店員價推薦我們將醬汁另上,要多少辣度便適除尊便。

乾炸小黃魚 (推薦指數 6/10)

雞湯雲呑 (推薦指數 7/10)

2006 views
2020 views
2017-08-06
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 北京片皮鴨
2017-08-03 625 views
每次去到尖沙咀都見到排晒長龍,心想一定係好食到不得了!在望吓個櫥窗,嘩一隻隻鴨子喺度等緊片皮!真係非常吸引!知道自己定要搵一日試一試!今天終於的起心肝,排隊排咗45分鐘,可以一嚐呢個美味嘅鴨子!講真係有些少失望⋯⋯不是想像中咁好味!而且可能太多客人的原故,侍應又不足,服務態度一般!最後,整體🉐️分一般般!
一隻隻鴨子喺度等緊片皮!
係有些少失望⋯⋯不是想像中咁好味!
而且可能太多客人的原故,侍應又不足,服務態度一般!
最後,整體🉐️分一般般!
2017-07-31 475 views
今日我同我朋友,去尖沙嘴美中鴨子食飯,中間倒是很平常,買單的時候,那個收銀態度特別的差,我從來沒見過這樣態度的,像我們欠她錢一樣,再說了我們根本沒有什麼特殊要求,也沒有煩她,根本沒得罪她。她就把桌子拍🉐️很響,後來我找經理過來投訴她,更可笑的是那個經理說,我們這裡的收銀是不面對客人的,所以她不懂?作為收銀你可能不面對客人嗎?真是可笑。這個回答更可笑。如果真的不懂就別做服務行業。這個經理的解釋讓我覺得太無語了
2017-07-30
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2017-07-30 490 views
夏日炎炎 最適合係商場渡過一整日最頭痛 莫過於 瘋狂購物過後 一袋二袋搵地方食晚餐 為左唔踏出海港城 (街外36度) 眾姊妹選擇了 莫中鴨子 邊等位 邊去對面既Gap 血拼半個鐘後入座 , 限時90分鐘 碟同餐具都好精緻 標明是Hong Kong since 1978第一道 是馬蘭頭千頁素菜卷精緻小巧 一口一件 葉?新鮮 配上松子仁 係一道有驚喜既冷盤 講到 京川菜 小籠包當然是must eat item小籠包 皮薄 湯頭非常濃郁 內餡 既豬肉完全唔會有酥味 重頭戲 片皮鴨首先 要讚既係 皮脆肉嫩 片片既厚度平均 一片皮一片肉 剛剛好就算放耐左 的皮都唔會好油 冇記錯係$298 一隻 算係中價 但係如果多叫一份配料 要加$20 大家注意返另外 覺得不足既地方係皮比較厚又粉 而且唔夠熱 經常出現痴埋兩塊一齊 同 好難分開一塊塊皮最後一道 芋頭海鮮煱飯 海鮮同芋頭 份量比教少感覺似食緊西餐廳既焗芝士飯
夏日炎炎 最適合係商場渡過一整日

但係如果多叫一份配料 要加$20 大家注意返

最後一道 芋頭海鮮煱飯 海鮮同芋頭 份量比教少
感覺似食緊西餐廳既焗芝士飯

2017-07-26 464 views
有時候,覺得自己錯過很多,相信每個人也是。每段關係都不應計算,可能曾經被人傷害,傷心失望,但試想想你又是否曾經令人失望。還記得中學一些人令我不再相信人,常常計算,我不知道未來如何,只知道在未來的世界裡要相信一些對你好的人,請忠誠地對你好的人,不要因為你的過去令一些重視你的人失望。請你重視每個待你好的人,每個人都有錯的時候,可能會是性格,可能會是其他人慫恿,對於你以前的陪伴。我懂的,也會放在心裡。相信每個人都有個底線,對於一直包容我的朋友,謝謝你們,我會好好珍惜你們的。言歸正傳,就說說這家餐廳吧。今天我們仨相與一起,雖然與你們可能說不出什麼深入的事情,但你們在卻享受那樂活的態度。得知海港城有專食鴨子的店家已久,但由於太多人排隊加上一啲中國因素甚少去該地,直到今天才有機會一嘗此店。機緣巧合之一發現原來他是屬美心而且只有一間分店,難怪價錢如此相廉(以海港城的價錢來說)價錢來說還可接受,一份肉類約$130,飯麵約$100左右。小籠包:推介,皮薄多汁,份量大,比一般酒樓出色。上海粗抄:份量略少,但有獲氣,醬汁可能再濃一點。片皮鴨:這裡的名菜,即叫即燒即切,燒鴨皮香脆,而每塊皮都有點肉,很適中,
有時候,覺得自己錯過很多,相信每個人也是。
言歸正傳,就說說這家餐廳吧。

來說)

價錢來說還可接受,一份肉類約$130,飯麵約$100左右。

小籠包:推介,皮薄多汁,份量大,比一般酒樓出色。

上海粗抄:份量略少,但有獲氣,醬汁可能再濃一點。
片皮鴨:這裡的名菜,即叫即燒即切,燒鴨皮香脆,而每塊皮都有點肉,很適中,加上辣醬和青瓜,用春卷皮包上,不會太油膩。
胡椒雞:一般,一次可試試水煮魚。
桂花釀蘋果 :出色,有桂花香味,亦有蘋果酸味,很青新而且不會過甜。1

總結:
可以再試,價錢和質素均在合格以上。
「会いたいと思う回数が 会えないと痛いこの胸が
君のことどう思うか教えようとしてる」

放鬆點吧~~
2017-07-23 546 views
同朋友食生日飯 最初揀左日式燒肉 但因為有兩個朋友未病好曬 所以都係轉去食美中鴨子。 其實已經成一點半後,以為唔多人以為唔使等好耐,真係太天真了,午餐都要排一個鐘。。叫左兩個前菜 醉雞同海蜇醉雞個賣相不俗,可惜唔係太入味,可以唔試。海蜇反而有驚喜 調味不錯同夠爽口值得一試主食叫左小籠包,擔擔麵同點少得北京填鴨小籠包不過不失 雖然皮偏厚 但整體都幾好味 (encore 左) 擔擔麵偏辣同唔係咁大碗 覺得普通到壓軸登場既鴨 ,因為一坐下點菜侍應已經講左要等30-45 分鐘叫左半隻 其實絕對夠三至四個人食 因為其實好頂胃皮脆肉嫩 呢個價錢自己覺得正佢仲有另一食係湯 但因為幫我地分埋所以無相

叫左兩個前菜 醉雞同海蜇

醉雞個賣相不俗,可惜唔係太入味,可以唔試。

海蜇反而有驚喜 調味不錯同夠爽口
值得一試

主食叫左小籠包,擔擔麵同點少得北京填鴨

擔擔麵偏辣同唔係咁大碗 覺得普通

叫左半隻 其實絕對夠三至四個人食 因為其實好頂胃
皮脆肉嫩 呢個價錢自己覺得正

佢仲有另一食係湯 但因為幫我地分埋所以無相

Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2017-07-20 517 views
原本打算今日去食The Cheese Factory,不過等位要等好耐,所以轉戰美中•鴨子。好彩朋友醒目,攞定位,到最後唔係等左好耐就有得入去。不得不讚佢嘅餐具係己有心思嘅~頭先到嘅係荔枝菜,好清甜好好飲。呢個炸蠔今次都炸得好好食,外脆內有汁,啲蠔都好有鮮味。呢個賽螃蟹真係唔掂,唔好食,無蟹味,一啲都唔鮮。呢個湯入面有隻架餃,呢個都不錯。小龍包,唔算好食。呢個片皮鴨令到我地十分失望,鴨係唔熱嘅,加上個皮係唔脆,食落十分油膩。之前食過正好多,至少皮脆隻鴨又唔會太肥。整體而言,我覺得美中鴨子嘅食物質素差左好多,我一共食過三次,一次比一次差,如果要等好耐位真係唔值得食。

不得不讚佢嘅餐具係己有心思嘅~

頭先到嘅係荔枝菜,好清甜好好飲。

呢個炸蠔今次都炸得好好食,外脆內有汁,啲蠔都好有鮮味。

呢個賽螃蟹真係唔掂,唔好食,無蟹味,一啲都唔鮮。

呢個湯入面有隻架餃,呢個都不錯。

小龍包,唔算好食。

之前食過正好多,至少皮脆隻鴨又唔會太肥。

2017-05-26
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2017-07-15 668 views
位於海港城3樓的美中鴨子,每次經過都人頭湧湧,門外經常排有等位的人群⋯羊群心理之下,真係咁值得排?真係咁好食?好,決定親身一試究竟!!美中鴨子門面設計的確有點吸引,菜色設計有點北京又有點上海,又不缺有點西式少少的感覺。門外有自助取票機,取票後可一邊行商場一邊等座位,結果,都要等一個半小時多先有位可入座。店內設計簡單舒適,地方寬敞企理,餐牌也很乾淨,第一印象很好吧!餐具也設計得頗有心思!環境分很高,但食物質素也很重要,侍應生人數好似都唔少,但好似硬係睇不到客人一樣,要招好耐手先至被發現,但總算係有禮貌嘅。另外,要客人主動要求要水先會遞上,基本上,客人一入座即遞上水及餐牌是常識吧!重頭戲來了,點了一杯鮮榨西柚汁及一杯石榴汁,西柚帶酸係絕對正常嘅一回事,石榴汁帶極酸...都係第一次飲,仲以為自己飲緊鮮檸檬汁!酸嘅程度應該比檸檬還要酸吧?每飲一啖都令喉嚨痛苦萬分!究竟呢杯係乜東東?結果搵左侍應查詢,點知得到個回覆係:石榴汁係酸嘅。因為香港嘅石榴係酸嘅,而大陸嘅石榴係甜嘅。得到呢個答案,真係唔知好嬲定好笑,係咪代表香港嘅石榴矜貴啲,酸都照用,而大陸嘅石榴就cheap啲所以唔用?咁點解唔揀用台灣嘅
好,決定親身一試究竟!!

西柚汁、石榴汁
得到呢個答案,真係唔知好嬲定好笑,係咪代表香港嘅石榴矜貴啲,酸都照用,而大陸嘅石榴就cheap啲所以唔用?咁點解唔揀用台灣嘅石榴呢?利用香港本地極酸石榴去制作一杯難飲度極高嘅果汁,又係一門乜嘢學問?既然食材咁粗劣,倒不如唔好出呢種果汁,免得客人活受罪又浪費食物!
一杯酸到極透嘅石榴汁,徹底將個人食慾打落至地獄深處。

下一味就係呢間餐廳嘅招牌菜北京填鴨,侍應帶位嘅同時細聲向我們查詢要不要點北京填鴨這道菜,仲好擔心咁講咗一句唔知仲有冇得供應……既然係招牌菜當然要試一試啦,除非我們都不吃鴨子。
烤北京填鴨

半隻北京填鴨的份量根本不似有半隻吧,似例牌多點,附上基本食材餅皮、青瓜條、蔥白及醬汁。
餅皮

餅皮略嫌過厚,啖啖麵粉的口感不太好!鴨皮片太厚,而且不夠烤香不夠脆,略油!如果話係招牌菜,根本找不到亮點在哪裏,只屬普通貨色,味道很一般。

小籠包

無錫灌湯小籠包$68/6隻
味道也是一般,沒有什麼大驚喜,略嫌麵粉過厚,肉汁不夠多,一般一般。

奶油小黃白

奶油小黃白$88,呢個價錢等於呢個份量再等如呢個質素就有點兒貴了一點了,小黃白當然是嫩的啦,但奶油味不夠重,味道不夠香,菜式製作難度分很低,所以價錢在比例上就更加明顯不值了。

干炸小黃魚

寧波干炸小黃魚$48/條,最少兩條起~
算係最有驚喜的一道菜,小黃魚外型炸得很好看,好有美感,味道上很不錯,咸度剛剛好,而且很新鮮,肉質嫩滑,骨少,沒腥味,口感香脆。

如果你要我再用一個半小時以上來等位入座,對不起~我做不到了!如果叫我特登再來幫襯,我諗我也不會特登再光顧。試過一次便足夠,雖然環境很不錯,但是食物質素卻很一般,美中鴨子,美中不足也談不上吧!
2017-07-14
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
干炸小黃魚
2017-07-09 8915 views
「美中.鴨子」的名字聞名已久,亦想試吃很久。這店沒有訂位服務,週五六日亦限時九十分鐘,夠膽這樣,籌碼相信就是顧客眾多了吧,有這樣的背景,便對這店有一定的期望;某手機應用程式提供遙距取票服務,那可方便得多了,六時一刻,我便取票,大約只等二十個號碼,我原預計二十分鐘後便抵達,豈料,不到五分鐘,便只餘十個號碼便到我了,這下我該趕不及了,唯有立即啟動太座的電話取票。抵達海港城,還得要走上三樓,心急下,這三層的腳程變得很遠了。果然,還沒抵達,便到了我的號碼,當抵達後,更多走了十個號碼,幸我們還有另一個號碼,只是沒想到 ,七點以後,那尚餘的十數個號碼,要我們等了超過六十分鐘來。沒事可幹,便到超市走走看,再回來,仍要等,便到了片皮鴨的窗櫃看師傅片皮,看得心裡有數。終於到我們了,等了超過一小時。入內,原來店內很大,大概是兩條長長的酒廊連成這間店子,我們被安排坐於整間店鋪最盡頭的一張檯,也像走了三十多秒才到達,坐下,透過玻璃窗可看到中環的夜色,柔黃的燈光亦有別於一般的中菜廳,而冷氣頗勁,頭頂感到陣陣冷風,心頭也一震了,太冷對吃片皮鴨是小忌。餐具中有很多鴨的影子,也是的,店名中已說明鴨子了。服務員詢問我們
「美中.鴨子」的名字聞名已久,亦想試吃很久。

餐具中有很多鴨的影子,也是的,店名中已說明鴨子了。服務員詢問我們是否吃鴨,我們便先要求一隻「片皮鴨」。說畢,店員便走了,或許是位置的關係,我們想下單,一直沒人來幫忙,莫說給我們清水了。等了又等,終有人招呼我們。

下單不久,菜便率先上桌,是「茶樹姑上湯翡翠苗」,菜苗浸著上湯一起吃是鮮甜美味,茶樹姑是炒過,非常香口,這道菜是非常出色。
茶樹姑上湯翡翠苗
「川味蒜泥白肉」則極普通,豬肉片吃在口中只有辣味。
川味蒜泥白肉
「無錫灌湯小籠包」,小籠包的皮稍厚,豬肉不嚡而湯汁味道香濃,看來豬肉肥瘦均稱,唯六顆包中有一顆穿了皮,失敗,比「詠藜園」的好吃而遠不及「樂天皇朝」。
無錫灌湯小籠包 六隻
主角上場,烤好的鴨子沒有讓我們過目,上桌便是片好的鴨子了,頂層是剩皮,下層全是肉,醬料、京蔥、瓜絲和包鴨皮全都奉上,我先吃一塊皮,由於沒有黃糖,只有齋吃,入口,很油膩,勉強算是鬆脆,再以皮肉添上所有配料包了一件吃,包皮稍厚亦冷了,京蔥不夠香,鴨皮冷了,肉尚算嫩,整體味道極為一般。
片皮鴨一隻
吃到這個質素,其實已心裡有數,就是在等位期間,看到師傅片皮時,發現窗櫃只有兩位師傅,鴨子在爐中取出後,便拿來窗櫃等待,我在觀看時,就見到有六至七隻鴨子在等待,等待中的鴨子,表皮已見下陷。至於師傅的刀功,也不敢恭維,我見她們的刀法是「片」中帶「扯」,而她們將那一大塊皮片下,反轉將外皮罝於砧板上,然後用刀刮去肥膏,再反轉回放在砧板上,待片完肉後才將皮細切成一塊一塊上碟,片完一隻,另一隻繼續如是,當中沒有看到她們去清理砧板。
至於包鴨的皮,我看見店員將一包又一包經過包裝的皮放進微波爐叮熱,叮熱後,才拆包放進蒸籠上桌,明顯,蒸籠的意義是騙人吧!
這種作業方法,只能說,剛出爐而先片皮的那兩隻鴨子,才會較好吃,接著的便不好,如此類推,冷氣又是一個問題,夾一塊皮時,包鴨皮或許已被吹冷了,吃到口中,已不好吃。
對於傳統片皮鴨的說法,刻下各有各說,在我而言,單是片皮鴨這個名子已經是不正宗了,「美中.鴨子」採用片皮鴨作說,而非「北京填鴨」或「北京烤鴨」,固中或有道理,當然,我不曉得她們的鴨子是來自何方。
片皮鴨
對於老饕而言,「美中.鴨子」的「片皮鴨」就不會是正宗吧!烤好的鴨,沒有讓客人過目,敗筆之一,好吃與否,亦得要看客人的運氣,當吃到剛烤好的鴨子,好吃的機會便大增,相反,當吃到等了很久才片皮的鴨,就不會好吃了。至於片了的皮,烤得脆也是徒然,除了鴨子等待片皮需時外,師傅片了皮以後,放在砧板上良久也是問題所在,倒汗水與鴨油一直在砧板上,那塊鴨皮還會脆嗎?還有,店內冷氣太大了,對本來已不太熱的鴨子和皮影響更什!
三百元一隻片皮鴨,索價算是合理,但個人則不是味兒,黃糖欠奉,片下的皮似是豬皮,皮連肉的亦沒有,只肉的尚是嫩口,當真是吃到好吃的機會不大,個人認為「美中.鴨子」處理鴨子很有問題,或許,在客人不多時,尚有機會吃到好吃。環境也是問題,中菜吃在西化的裝潢總不匹配,吃油膩的鴨子亦欠了一杯濃茶,要喝茶,每位二十五元,不值!個人認為,「美中.鴨子」與同集團的「北京樓」水準相若,論對「片皮鴨」的誠意則遠不及索價相若的「龍麵館」。

以吃片皮鴨招來作準,要等位個多小時而吃到這個質素,真的是非常失望和不值。
1976 views
2017-07-07
Waiting Time
70 Minutes (Dine In)
$195 (Dinner)
茶樹姑上湯翡翠苗