2017-07-04 507 views
我想講呢間餐廳我等左成兩個幾鐘先可以入去我喺門口等到腳軟,佢淨係安排2-4人枱,唔理d 6人以上嘅枱餐廳嘅餐具擺設都唔錯,好多鴨仔嘅擺設叫左隻半片皮鴨,冇我想像中咁好食,皮好厚,鴨嘅顏色唔夠深羅白絲海蜇皮,味道都ok,份量都好足夠水煮魚柳,唔算太辣,辣味蓋左魚嘅腥味,再加有粉皮果d,都唔錯雪花松葉炸蟹拑,$58一隻,唔算平,但好大舊蟹肉,炸到金黃,味道唔錯冇咩特別,唔算太出色有用蛋黃炸,都幾香呢個超級難食,千其唔好叫,好似食緊草冇咩特別正常野蒜泥白肉,都幾入味,唔辣,配埋青瓜,都ok間餐廳賣相擺設唔錯嘅,價錢都適中,係等位等得太耐啦,最出名嘅片皮鴨,竟然冇想中咁好食,有少少失望
我想講呢間餐廳我等左成兩個幾鐘先可以入去

餐廳嘅餐具擺設都唔錯,好多鴨仔嘅擺設

叫左隻半片皮鴨,冇我想像中咁好食,皮好厚,鴨嘅顏色唔夠深

羅白絲海蜇皮,味道都ok,份量都好足夠

冇咩特別,唔算太出色

有用蛋黃炸,都幾香

呢個超級難食,千其唔好叫,好似食緊草

冇咩特別

正常野

蒜泥白肉,都幾入味,唔辣,配埋青瓜,都ok

Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2017-07-02 321 views
美中鴨子 一間以北京烤填鴨作為招徠既中式菜館,每次經過都一大堆人排隊等位。於是揀左平日星期四去試試,晚上8點左右同朋友2個去到拎籌,等左約40分鍾終於有位。等既其間仲不斷有人拎籌,如果趕時間既朋友最好早少少去拎定飛等位。另外因為烤鴨供應有限,太夜餐廳話未必夠烤鴨,所以想食烤鴨都係早少少。順便一提,餐廳可以下載中一個叫The Gulu既apps遙距拎籌,都算方便。入到餐廳即刻落單,先黎 烤北京填鴨 半份,再黎飯麵類既 淮揚嫩雞煨麵 一份,然後係湯麵類既 帶子龍蝦湯伴蔥油餅 同 熱玫瑰花茶一壺。烤北京填鴨 半份 作為招牌菜,烤鴨味道不過不失,鴨皮烤到有少少脆,而鴨肉又甘香,用餅皮連同蔥同青瓜條包埋一齊食,唔會有油膩既感覺,兩個人半份岩岩好。不過,鴨肉切得略為有少少厚。始終片皮既師傅人手有限,食客又多。所以為左加快上菜而片少幾刀。另外包鴨肉既餅皮都有少少過厚,如果可以薄返少少,食落口感會平衡好多。淮揚嫩雞煨麵 一份第一啖先試下湯水,明顯飲得出好濃既雞肉味,不過同時都好重味精味。以為清淡既煨麵原來係重口味。而麵方面係完全碎濕濕,已經唔係條狀。用湯匙畢落口係淋到唔洗咬可以直接吞,至於雞肉更加係少

淮揚嫩雞煨麵 一份
第一啖先試下湯水,明顯飲得出好濃既雞肉味,不過同時都好重味精味。以為清淡既煨麵原來係重口味。而麵方面係完全碎濕濕,已經唔係條狀。用湯匙畢落口係淋到唔洗咬可以直接吞,至於雞肉更加係少得可憐,只可以用雞絲黎形容。食完仲要成晚不停飲水解渴。

帶子龍蝦湯伴蔥油餅
鮮味不夠的湯,所謂帶子龍蝦的味道亦不夠突出。而蔥油餅方面,餅皮不夠厚身,所以吸收唔到湯汁,食落普通。

最後飲返一壺玫瑰花茶清清味蕾完成美中鴨子既一餐晚飯。

總結,以美中鴨子既價錢黎講 烤鴨質素都可以接受,推薦黎食既朋友一定要試下,始終係招牌菜,唔會太差。
至於淮揚嫩雞煨麵同帶子龍蝦湯伴蔥油餅,我個人黎講唔太推薦,味道普通,味精味太重。反而玫瑰花茶可以解膩,不防試下。

淮揚嫩雞煨麵

帶子龍蝦湯伴蔥油餅
2017-06-22
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$165 (Dinner)
  • 烤北京填鴨半份
  • 片皮鴨
2017-06-26 302 views
每次經過都是堆滿人的 美中 鴨子。這次一行6人計劃來試試。美中鴨子是美心集團的餐廳之一, 不能訂枱,只能現場拎飛。當日5時半到達,店員正安排客人入座,我們未齊人,所以決定晚點再看看。5時40分可以拎飛等位了, 約6時50分有位入座。用餐時間90分鐘。 在未進入餐廳時,已有店員詢問是否吃鴨,幸好我們已決定叫全隻的烤北京填鴨$298, 店員便安排入座了。看不出餐牌和餐廳的關係我們六人共點了7樣食物1.北京烤填鴨 全隻$2982.麻辣水煮魚片 $2083. 上海粗炒面 $984. 四川坦坦面 $305. 川味蒜泥白肉 $756. 普寧炸豆腐 $687.南瓜餅 $48一共 $907 , 六人也吃得十分飽首先來到的是,川味蒜泥白肉肉裡夾著青瓜, 肉是軟軟的,青瓜脆口,好吃! 而且不會太辛辣坦坦面 , 面質是我們喜歡的,不會過軟, 味道正常北京炸填鴨也隨之而來, 全隻的份量也不算太多,適合6至8人吃。 有兩碟青瓜,京蔥。用皮包著青瓜京蔥醬及填鴨吃,是正常的味道。 但鴨不夠脆,而且帶有油膩的感覺。水煮魚片! 一盆滿滿的辣招,紅紅的!但不用被它的外表嚇到,吃的時候不算太辛辣,而且魚片超滑,會忍不住多吃
每次經過都是堆滿人的 美中 鴨子。
這次一行6人計劃來試試。
美中鴨子是美心集團的餐廳之一, 不能訂枱,只能現場拎飛。

看不出餐牌和餐廳的關係

6. 普寧炸豆腐 $68
7.南瓜餅 $48

一共 $907 , 六人也吃得十分飽

川味蒜泥白肉

首先來到的是,川味蒜泥白肉

全隻  烤北京填鴨

坦坦面 , 面質是我們喜歡的,不會過軟, 味道正常

麻辣水煮魚片

水煮魚片!

一盆滿滿的辣招,紅紅的!
但不用被它的外表嚇到,吃的時候不算太辛辣,而且魚片超滑,會忍不住多吃數片!盆底有類似薯粉的東西,沾滿了汁,又是好吃的。

當吃了數片後,口開始感覺到辛辣,這時,上海粗炒面到了,吃時時候甜甜的,有解辣的作用

普寧炸豆腐,內裡滑滑的,要沾滿放在碟旁的汁一起吃,不錯,但不沾的話,會有油膩感。

最後雖然已經很飽,也要點一個甜品試試,點了南瓜餅, 有3件。 是即煎的,上枱的時候十分熱,有少少南瓜味,不是假甜。 為這晚餐寫上句號。

7樣食物都有些少油膩的感覺,短期內不會再吃,但可以一試的。
推介水煮魚片!
2017-06-24
Waiting Time
70 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
川味蒜泥白肉
2017-06-26 250 views
食左幾次,每次都大排長龍,試過有次差唔多等左兩小時!如果可以訂位就方便得多!講番野食,呢到個春卷真係好好食仲好大隻蝦,龍蝦湯好香濃,配埋個薄餅好正,當然仲有招牌片皮鴨,好大碟!但想提一提,侍應不停係bb頭頂上面傳菜,連熱水都照係佢個頭頂傳過來,其實可唔可以搵一個冇咁危險嘅位上菜?唔小心倒落bb到點算呢?
食左幾次,每次都大排長龍,試過有次差唔多等左兩小時
2017-06-22 248 views
每次行過海港城都見到LEE間人龍的鴨子店, 聽說不設訂座。星期六一早跑黎, 希望同屋企人食個開心LUNCH, 點知12點未夠, 已經要開始等位.可能係LUNCH既關係, 好彩都唔駛等好耐 餐廳環境寬闊舒適, 我們被安排坐卡位, 天朗氣睛, 望住海景進餐真舒服. 餐具都是鴨子造型, 很有特色.叫了多款美食, 當然是日主角是烤北京填鴨 - 半隻, 皮脆肉嫩, 感覺超滿足 總的來說, 在海港城入面食飯算係親民價!食物味道亦不錯!
每次行過海港城都見到LEE間人龍的鴨子店, 聽說不設訂座。
可能係LUNCH既關係, 好彩都唔駛等好耐

餐具都是鴨子造型, 很有特色.

總的來說, 在海港城入面食飯算係親民價!
食物味道亦不錯!
2017-06-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 烤北京填鴨
2017-06-21 180 views
琴日同大學同學一行5人聚會, 因為大家對中菜都情人獨中, 其中一個人建議不如食美中鴨子, 基於大家都無意見, 所以就咁決定左. 因為係平日, 大家都要番工, 諗住book定台搵陣, 但打左去問原來得walk-in. 如事者都無辦法, 順便上openrice睇下有咩好食, comment係點樣. 竟然係勁多負皮, 但次次經過都有好多人排. 究竟係咩事呢? 去到之後, 一樣係咁多人排, 我地5個人都等左超過半個鍾, 企都腳都軟, 好在係等果時拎定menu, 諗定食乜, 入去一坐低就叫. 價錢唔算太貴, 一嗌就6個送加5杯野飲. 包括1. 半隻片皮鴨, 2. 一籠6個小籠包, 3. 雞絲拉皮, 4. 上海排骨. 5. 茶樹姑+茶苗? (唔記得係咩) 6. 香芋海鮮飯. 先唔講食物, 其實員工D服務態度都幾差, 唔笑, 無表情, 無禮貌, 水都無杯比你. 但上菜速度都幾快, 本身話隻鴨要等45分鐘, 我諗3個字都已經到左, 而其他陸陸續續都上齊, keep住熱辣辣. 唔係話超級好食, 但都係符合價錢, 又咁岩我地望海食, 位又坐得寬敞(係唔知點解梳化同台離好遠, 要坐到好出), 所以係食得開心
先唔講食物, 其實員工D服務態度都幾差, 唔笑, 無表情, 無禮貌, 水都無杯比你. 但上菜速度都幾快, 本身話隻鴨要等45分鐘, 我諗3個字都已經到左, 而其他陸陸續續都上齊, keep住熱辣辣. 唔係話超級好食, 但都係符合價錢, 又咁岩我地望海食, 位又坐得寬敞(係唔知點解梳化同台離好遠, 要坐到好出), 所以係食得開心又愉快. 食物又唔差, 所以食下食下就唔記得影啦. 下次會再黎, 應該好岩長輩口味, 都幾大方得體.
2017-06-14
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
2017-06-17 349 views
同事知道我喜歡食川菜同上海菜,經佢介紹,今晚黎食美中鴨子,原來呢度都係佢嘅食堂之一。今晚6點半黎到,非常多人,聽說不設訂座。餐廳環境寬闊舒適,場內不乏內地遊客,我們被安排坐卡位,整夜沒有嘈雜感。水杯有鴨子餐具也不乏鴨子影蹤,連筷子托也是鴨子型,可是筷子有點難取出。雞絲粉皮有啲微微辣,芝麻味較少,同平常食的味道少許唔同。担担麵,香濃惹味小籠包正常。當然唔可以唔叫鴨半份北京烤鴨,份量多,有9件以上。鴨皮烤得未夠香脆,餅皮有啲厚,北京樓的會更好水煮牛肉,牛肉份量非常多,食極唔完。內有小量粗薯粉條及萵苣。但整體味道不夠香辣。大匙羹設計很方便。最後點了一個豆沙窩餅,又熱又脆,豆沙餡多而不甜。 3人埋單連加一660, 飽到反肚。

水杯有鴨子

麻醬雞絲粉皮

雞絲粉皮有啲微微辣,芝麻味較少,同平常食的味道少許唔同。

担担面

担担面
蟲草花炒斐翠苗
小籠包
北京填鴨
早幾年係海港城番工每日行過美中鴨子都會見到一班人係度排隊其中當然不乏一班內地遊客啦... 所以一直都冇試直到前排有人話想食北京填鴨 就決定去呢間試下 經過幾年 情況都係冇變.. 仍然滿是人頭 都難怪既 始終海港城人流太多點知........... 由6:30pm等到8:30pm都未有得入!仲要不停有人miss左號碼又俾佢地入先同出面位呀姐講 呀姐都做到唔好老脾... Anyways, 真係等到一肚火最後差唔多9點終於入得 入面其實好大好多位 仲有露天位餐具同擺設都圍繞住鴨子 望落係幾賞心悅目既  多汁 好吃!唔會一夾就穿 蝦球好大粒 不過外皮太厚唔脆係其他地方食過類似既更勝一籌~ 呢個飯有驚喜! 本身諗住叫俾媽媽食 (佢一定要有飯落肚)點知我都食到停唔到口! 聽個名以為會好啖冇乜味 點知一D都唔係仲有D粟米, 松子, 合核咁加埋落去 成件事好有咬口感覺又健康 是日主角 人少少所以叫左半隻皮夠脆同有油香一片皮+一片肉都夠分 唔會食食下得番D肉 價錢黎講係海港城入面佢算係親民價食物味道亦不錯但係食飯之前要先受氣 抵唔抵就自己衡量下喇~
早幾年係海港城番工
每日行過美中鴨子都會見到一班人係度排隊
其中當然不乏一班內地遊客啦... 所以一直都冇試
直到前排有人話想食北京填鴨 就決定去呢間試下

經過幾年 情況都係冇變.. 仍然滿是人頭
都難怪既 始終海港城人流太多

仲要不停有人miss左號碼又俾佢地入先
同出面位呀姐講 呀姐都做到唔好老脾...
 Anyways, 真係等到一肚火最後差唔多9點終於入得

多汁 好吃!

唔會一夾就穿

[松子蝦球沙律]
蝦球好大粒 不過外皮太厚唔脆
係其他地方食過類似既更勝一籌~

[健康高纖炒紅米飯]
呢個飯有驚喜!
本身諗住叫俾媽媽食 (佢一定要有飯落肚
點知我都食到停唔到口!
聽個名以為會好啖冇乜味 點知一D都唔係
仲有D粟米, 松子, 合核咁加埋落去
成件事好有咬口感覺又健康

[烤北京填鴨 - 半隻]
是日主角 人少少所以叫左半隻
皮夠脆同有油香
一片皮+一片肉都夠分 唔會食食下得番D肉

[總結]
價錢黎講係海港城入面佢算係親民價
食物味道亦不錯
但係食飯之前要先受氣 抵唔抵就自己衡量下喇~

Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
2017-05-25 455 views
片皮鴨$128(半隻)- 美中鴨子片皮鴨一向是大面最愛❤️ 繼北京樓後 美中鴨子成為大面新寵😆 餐廳門外可欣賞師傅即場刀削片皮鴨, 刀工極精細, 不像普遍酒樓般馬虎🙈 皮切至薄身, 與鴨肉分開 擺放至底部, 皮脆肉嫩, 脂肪極少, 入口鬆化, 滿口油香的感覺超滿足😍😍rating:8.5/10
片皮鴨$128(半隻)- 美中鴨子
rating:8.5/10
2017-05-24 517 views
每次經過尖沙咀港威商場3樓,都會被美中.鴨子外一隻隻油潤光澤的鴨子所吸引,但門外長長的人龍總是令人卻步。昨晚好不容易相約到兩位好友吃晚餐,大家竟不約而同地想一試美中.鴨子,於是下定決心等位,結果十多分鐘便能入座,實在喜出望外。美中.鴨子格局寬敞,適合朋友聚餐聊天。由於天氣悶熱,所以我們先點一道前菜開開胃口。這道川味蒜泥白肉,本身賣相已相當吸引,加上顏色鮮豔的碟子作配襯,立即食慾大增。肥瘦均勻的豬肉片夾上薄薄的青瓜片,口感清新;加上蒜蓉、蔥花和辣椒等惹味配料,本身是蒜泥白肉愛好者的我們非常滿足來到主菜,當然少不了招牌菜—烤北京填鴨。這道菜基本上是光顧這店的主要目的。可惜如圖所見,鴨皮不夠亮澤,入口沒有油香,不夠爽脆,加之鴨肉的肉質略嫌粗糙,足以令人失望。再看餅皮,薄得捲了起來,而鴨皮本身大片,一塊餅皮根本不足以包裹鴨皮和配料,亦吃不到麵粉的香味。此外,青瓜條太粗、大蔥太薄,吃下去就是有種不對勁的感覺,差矣。由於片皮鴨較淡口,所以點了一道較濃味的蒜頭胡椒瓦罉雞鍋。簡單而言,雞肉尚算嫩滑,但太鹹,吃不到爆香的雞味和蔥油味,反而比較把煮好的餸倒進鍋裏。飲品方面,我點了青蘋果忌廉梳打。梳打充滿青

來到主菜,當然少不了招牌菜—烤北京填鴨。

由於片皮鴨較淡口,所以點了一道較濃味的蒜頭胡椒瓦罉雞鍋。

飲品方面,我點了青蘋果忌廉梳打。梳打充滿青甜的青蘋果果香,消渴之餘帶點解膩的作用。

雖然這店與心中期望有落差,但這杯飲品也算是為這頓飯劃上句號。
2017-05-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 蒜泥白肉
2017-05-22 237 views
Usually the wait here is quite long but we managed to get seated before 6:30 so there was no wait at all. The food was pretty decent, and the price is quite reasonable considering the restaurant is situated in such a busy part in town. We had to preorder the Peking duck beforehand. The skin was not as crispy as I like it to be and the Peking duck is very meaty, unlike how the traditional Beijing restaurants make their ducks.
2017-05-21 399 views
以往大約幾個月至半年,都會光顧一次,事關其食物都不差,水準一向都保持得到,沒一次的食物味道會有什麼誤差的;事實上,在服務方面,都是一樣,從沒什麼改變,一如以往,保持最冷漠的口吻,最沒不專業的態度,但為了食物,服務很久以前已不在我們的期望裡面。炸蟹鉗不錯的,不會太厚炸漿,入口香脆彈牙,內裡的蟹鉗都不細每層都各不相干,鴨皮,桂花糕,薯片,沙律醬,只要一口咬下,完全是有些驚喜,竟然放在一起,是別有風味鴨湯清甜,令人回味賣相吸引,強烈蒜味先來,以輕辣作結尾,以前菜來說份都不少依然是皮薄香脆,羔少肉滑,一水準會再為食物而來!

炸蟹鉗不錯的,不會太厚炸漿,入口香脆彈牙,內裡的蟹鉗都不細

鴨湯清甜,令人回味

賣相吸引,強烈蒜味先來,以輕辣作結尾,以前菜來說份都不少

依然是皮薄香脆,羔少肉滑,一水準

會再為食物而來!
炸蟹鉗
蒜泥白肉
2017-05-19 315 views
要來這裡吃北京填鴨定必要提早來排隊,因這裡是不能訂位的,這個周五晚上六時我便來到了,但仍然要等45分鐘才能入座~等位的時候可觀看店員切填鴨的過程,可見旁邊排了一隻隻肥美的鴨子連餐具也使用鴨子圖案,有心思烤北京填鴨半隻約有14件~手工做得好,每件鴨都先去了肥肉,切得工整~個人不好甜醬,只醮一點就夠味了。唯一美中不足的是這道菜比起其他小菜的上菜速度慢,所以送上的時候已有點涼了~小籠包和生煎包都夠熱,小籠包一籠六隻,非常多汁,而生煎包亦煎得底部脆脆的,但是皮就比較厚。以百頁為食材的小菜於香港很少見,這個以百頁包著剢碎的馬蘭頭,非常特別。賣相精美,加入了不少松子,菜亦剢得夠碎,整件吃下去很健康。小黃魚至少要點兩條,這種魚本身多骨,但整條魚都炸得很脆,甚至連一些小骨也可吃下。雖然用餐時間只有 90分鐘,但上菜快(除了北京填鴨),所以整頓晚餐也不會感覺很趕忙。

連餐具也使用鴨子圖案,有心思
烤北京填鴨(半)

無錫灌湯小籠包

南翔生煎包
馬蘭頭百頁素千卷
寧波乾炸小黄魚

2017-05-12
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
烤北京填鴨(半)
無錫灌湯小籠包
馬蘭頭百頁素千卷
2017-05-06 685 views
成日經過都好多人排隊,今日5點幾6點經過,見無人等位又有少少餓,就決定一試啦😋我地叫左擔擔麵($30)同半隻北京烤鴨(半隻$158/原隻$298)D餐具、杯都好特別,全部都係有鴨既圖案,好可愛又覺得要食佢地好殘忍😂個擔擔麵無咩花生味,但又辣辣地幾惹味北京烤鴨既皮比較厚,其實食少少已經好飽,食唔到幾多,鴨既油脂烤左好香好脆,配埋青瓜無咁膩,但最尾都食剩幾多皮值得一讚係侍應好細心,一飲多左少少水,佢就會即刻過黎fill俾我地
個擔擔麵無咩花生味,但又辣辣地幾惹味
三四年前,當這家店剛剛開業無耐來吃,覺得好鍾意。因為有環境有賣相。然而,尼次來真係令人大失所望。食物質素一般,東西上來的時候已經不是熱的了。最恐怖是服務。如此環境竟然只有茶餐廳級的服務,甚至連茶餐廳都不如!點菜叫waiter全部當你透明,歷經艱辛叫到一個,點知叫你'等陣'毫無語言藝術,更無服務態度可言。實在令我太失望,相當年這家店令我很歡喜,如今卻淪落至此。。員工培訓影真欠缺,仍有人絡繹不絕幫趁只因為地頭好,如此下去只會越來越少回頭客。服務不是這樣做的。
2017-04-20
$200 (Lunch)