2018-01-30 18700 views
每次經過海港城,都會看到美中鴨子門前大排長龍, 今天就出於好奇試了它,但給我的感覺有點名過其實。 我們大約6點到達,人客未算多,不需輪候便可以直接入內。 餐廳座位很多,有室內和室外座位,我們選擇了室內的。 它的所有用具都印有自己的圖案,很有趣。 餐牌內的食物種類都不少,價錢中上。 我們最後只點了2道菜色試試看,包括小籠包和必點的片皮鴨。 小籠包很快便送上。 外皮做得比較厚,但仍然可以看到包內肉汁飽滿。 加上附上的醋和薑絲,咬下去時肉汁溢出,肉味香濃,味道很不錯。 然後到片皮鴨,等了25分鐘後才送到。 老實說片皮鴨的肉味不濃,可以說是淡而無味,食時只有醬料的甜味, 即使是主角鴨皮,雖然香脆,但仍然味道欠乏。 不過要讚的是薄餅做得很好,味道中帶有芝麻的香, 而且煙煙韌韌的,又不會太厚,很突出呢! Twitter Facebook Google Tumblr Pinterest
每次經過海港城,都會看到美中鴨子門前大排長龍,
今天就出於好奇試了它,但給我的感覺有點名過其實。

我們大約6點到達,人客未算多,不需輪候便可以直接入內。
餐廳座位很多,有室內和室外座位,我們選擇了室內的。
它的所有用具都印有自己的圖案,很有趣。

餐牌內的食物種類都不少,價錢中上。

我們最後只點了2道菜色試試看,包括小籠包和必點的片皮鴨。
小籠包很快便送上。

外皮做得比較厚,但仍然可以看到包內肉汁飽滿。

然後到片皮鴨,等了25分鐘後才送到。

即使是主角鴨皮,雖然香脆,但仍然味道欠乏。

不過要讚的是薄餅做得很好,味道中帶有芝麻的香,
而且煙煙韌韌的,又不會太厚,很突出呢!

2018-01-29
$150 (Dinner)
2018-01-28 562 views
同男朋友講咗好耐嘅美中。鴨子 終於去食左啦-都知道夜晚食一定多人到傻咗大排長龍所以我哋決定早啲食本身諗住六點就去食 最後大概六點半去到好彩一早就拎咗飛去到只係需要等10分鐘就坐低左所以早啲拎定飛先係非常非常非常非常重要的-雖然今日天氣有啲凍但係坐喺出邊露天座位都唔錯因為有個暖爐係隔離 而嗰個位都唔係好食風室內唔會話好暗 每張枱都有一盞會變色既細燈 但影相方面就會顏色怪怪-首先當然要嗌咗個鴨鴨先啦因為要等㗎即燒即片 坐隔離枱嘅老人家第一轉就坐低左 好似等左成個鐘都未有啊另外仲嗌咗兩位酸辣湯一個豆卷一個醬油拌面同埋小籠包-首先嚟嘅豆卷都好好 每一舊都係bite size酸辣湯就好夠辣味 酸味可以再濃少少 但我已經覺得好滿足好滿意醬油拌麵我唔太欣賞 因為我對拌麵冇咩好感但係男朋友食晒成碗小籠包就皮略厚但係肉汁鮮甜 正啊我嗰籠小籠包有個敗筆 就係有兩個小籠包黐住左 搞到夾嘅時候有一個爆左 嗚-到主菜北京填鴨 其實講真係真係好正嘅鴨肉好厚實 皮又脆 包鴨塊皮好薄唯一嘅就係要等比較耐但為左good food 再等都值得-飲品方面可以叫佢比水 而我哋就叫咗一壺玫瑰普洱茶 好香玫瑰花香🌹 仲係粉粉紅紅
同男朋友講咗好耐嘅美中。鴨子 終於去食左啦
都知道夜晚食一定多人到傻咗大排長龍

到主菜北京填鴨 其實講真係真係好正嘅
鴨肉好厚實 皮又脆 包鴨塊皮好薄
唯一嘅就係要等比較耐
但為左good food 再等都值得
飲品方面可以叫佢比水 而我哋就叫咗一壺玫瑰普洱茶 好香玫瑰花香🌹 仲係粉粉紅紅色 少女心

整體來講都對美中。鴨子很滿意
下次可以帶埋家人再黎
但一定一定一定要先拎飛!
玫瑰普洱茶
半隻北京填鴨
醬油拌麵
豆卷
2018-01-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
玫瑰普洱茶
半隻北京填鴨
醬油拌麵
豆卷
小籠包
將軍澳中心安排坐位既人可以禁成20幾張3-4人枱都唔禁6-7人台安排非常有問題就算有6-7位都會拆散放台 2-4人搭枱咁樣上 其實我發洩下因爲企左係度二個幾鐘 實在太無耐
2018-01-19 333 views
今日我約左2個朋友去派結婚貼 hehe...真係好唔識死呀! 結婚前仲食咁多野...我地3個人足足等左35分鐘, 冇計真係太想食! 一邊等一邊吹下水既時間會比較易過既....餐廳所有既 utensils 都好靚, 好有heart. 印晒所有鴨子既logo. 個筷子座仲要係一隻鴨仔黎嫁...真係唔鐘意鴨仔都會愛上呀. 我地即刻就叫左一隻片皮鴨話晒枱枱都叫冇理由我地唔叫啦. 一個水煮牛肉, 菜肉雲吞同埋椒盬小黃魚. 其中一個朋友好想飲酸辣湯, 所以我地都有叫一碗.片皮鴨既賣相真係好一般不過味道都不錯,皮係香脆的不過稍為有少少油膩. 水煮牛肉個味道就真係正呀! 好夠麻又好夠辣...又辣又要似住水, 不過又愈食愈想食. 真係好矛盾呀!雲吞同個酸辣湯都係正常既味道,中規中矩唔會話好出色又唔會話好差.反而個黃魚真係值得一讚呀,炸到好乾身又夠酥脆,食落去外脆但魚肉仲係好鮮嫩同滑. 我決定左結完婚會再同老公黎大食一番呀!!!!!

我決定左結完婚會再同老公黎大食一番呀!!!!!
2014-09-17
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 水煮牛肉
2018-01-18 362 views
我家人一直都很想試試美中鴨子 因此我對美中鴨子早已聞名已久所以雖然看見網上評價好壞參半但是都要去一試究竟首先去到的時候 等了大概15分鐘可能當天不是假日 所以不如網上所說等一個小時左右我總共叫了四樣菜 分別是上海大碗雲吞鴨湯 小松煎雞米(伴兩隻叉子燒餅) 雪花松葉炸蟹鉗 北京填鴨首先到來的是上海大碗雲吞鴨湯 湯的熱度足夠 並且湯上油分不多 鴨味濃郁 湯內的幾片鴨肉不會柴 帶有幾分嫩唯一美中不足是雲吞皮太厚 影響整個湯口感第二道來的是小松煎雞米(伴兩隻叉子燒餅)不得不提這道叉子差不多是我食過那麼多叉子中 炒得最為少油份雞米香辣加上切成丁的香蔥、芹菜、紅椒等放入鋪上芝麻的叉子燒餅 香脆的外皮 配合內裏有少許油份的抄料 融合在一起讓人欲罷不能接下來是雪花松葉炸蟹鉗蟹鉗炸得香脆不在話下 中心的蟹肉仍然帶有鮮甜 值得一讚別出心裁的是旁邊的配菜 正當我食完炸蟹鉗想夾少許配菜 清一下油膩想不到旁邊青綠色的不是傳統的青瓜 是更為清爽的青蘋果雖然只是一個小細節 但是值得加分最後上場的當然是招牌菜北京填鴨這道菜需時 從下單開始計時 差不多40至45分鐘先講烤鴨皮 鴨皮油份充足 香口 鴨肉香滑嫩口 切身偏厚
我家人一直都很想試試美中鴨子
我總共叫了四樣菜

上海大碗雲吞鴨湯

首先到來的是上海大碗雲吞鴨湯
唯一美中不足是雲吞皮太厚 影響整個湯口感

第二道來的是小松煎雞米(伴兩隻叉子燒餅)
不得不提這道叉子差不多是我食過那麼多叉子中 炒得最為少油份
雞米香辣加上切成丁的香蔥、芹菜、紅椒等
松子小煎雞米

接下來是雪花松葉炸蟹鉗
蟹鉗炸得香脆不在話下 中心的蟹肉仍然帶有鮮甜 值得一讚
別出心裁的是旁邊的配菜 正當我食完炸蟹鉗
想夾少許配菜 清一下油膩
想不到旁邊青綠色的不是傳統的青瓜
是更為清爽的青蘋果
雖然只是一個小細節 但是值得加分
雪花松葉炸蟹鉗(每隻68兩隻起)

最後上場的當然是招牌菜北京填鴨
這道菜需時 從下單開始計時 差不多40至45分鐘
先講烤鴨皮 鴨皮油份充足 香口
鴨肉香滑嫩口 切身偏厚
配菜有青瓜 京蔥 醬料偏甜 適合南方人口味
包皮味道則中規中矩 不過量夠 及上桌時候夠熱 不會黐成一團 難以分開
綜合而言 可以一試
烤北京填鴨(半隻)

雖然總體食物質素唔錯
但是服務態度真是一般 食完叉子和炸蟹鉗
等候北京填鴨時 兩個碟子放在桌上超過15分鐘也沒有人理會
收走兩個碟子的原因 是因為上菜時 北京填鴨沒有位置放下 才順便收走
並且茶壺內冇水 也沒有人主動添水
而且服務員大多數沒有笑容 態度一般
前台的服務態度 更為差
尖沙咀區而言 這個服務質素真的不予置評

所以這間餐廳我會嚐鮮一下 但是如非必要
不會再來

松子小煎雞米
雪花松葉炸蟹鉗(每隻68兩隻起)
烤北京填鴨(半隻)
2018-01-16 237 views
尋日下午醒起好耐無食美中鴨子,於是夜晚就黎食。一去到已經見到好多人等位,所以要有少少耐性等位。今次我等左大半小時。入座後點左小籠包,普寧炸豆腐及片皮鴨。其實之前黎食都點過小籠包同片皮鴨,所以沒太多評價覺得還好比上次黎食沒失水準。只是今次點左個普寧炸豆腐,配汁唔會太咸,食洛去好香口同脆,所以很喜歡。

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 片皮鴨
2018-01-15 344 views
星期日嘅夜晚六點幾嚟食飯 要等50幾張枱 等咗一個半鐘終於有得入去 所以期望都幾高 始終呢間人龍不絕 八點已經唔比人再攞飛一共叫左:半隻北京填鴨 - 大約有10 - 12塊餅 味道唔錯 皮脆 肉都算juicy 不過切得太厚 而且等候時間過長 (成個鐘)生煎包 - $78 有5個 正正常常蟹鉗 - 炸得夠脆水煮魚 - 好大碗 不過都唔辣嘅醉雞 - 每件都係雞胸雞腿不過份量太少肉絲炒麵 - 麻麻地 顏色好橙 而且唔夠熱一杯cocktail - 無記錯的話係叫Singapore sling 超藥水味 唯一好係好大杯最後都要九百幾 真係唔平 咁嘅價位食物水準可以再改善 等咁耐唔係好值
星期日嘅夜晚六點幾嚟食飯 要等50幾張枱

肉絲炒麵 - 麻麻地 顏色好橙 而且唔夠熱
唯一好係好大杯

• 北京填鴨
2018-01-02 243 views
Wanted to sit by the window seat (3people). The waiter said we can't as the window seat is a 4 seater. But our table was a 4 seater as well so what differences does it make??? Then we saw 3 people that sat there with 3 people. The service is very bad. I hope they will close soon. I wouldn't recommend this place to anyone.

2018-01-02
2017-12-23 14836 views
已是我家第二年到美中鴨子做冬了,一直對美中鴨子的水準和服務印象普普, 不過為了遷就 附近上班的家人,也就再一次來到這美中鴨子。這星期人人都為做冬飯而張羅着,要找中菜館吃頓飯也不容易吧!美中鴨子在繁忙時間是不設訂位的,家人早在六時便前來等候 ,依然要等上一小時才能入座,此時門前已站滿了食客,不設訂位就是為製造「人潮」吧。若不是為遷就家人的喜好,個人認為等候實在相當不值。上次被店方安排坐到戶外, 幾乎是伸手不見五指的,冷得大家冷得瑟瑟發抖。 這次堅決要坐室內位置,堅持再等上一些時候,驚喜的是等到了180度海景靚位,闊落之餘又比戶外明亮溫暖,為這一頓冬至飯加上一點分數。侍應說七人用餐規定,最少要點全隻北京填鴨,雖然人數上確是有點全鴨的需要,不過說到「規定」便有點兒那個吧!美中鴨子的小菜份量不多,點菜時要注意份量以免吃不飽。麻醬雞絲拉皮麻醬醬香十足, 醬汁特多令長輩吃得滿足。雞絲拉皮夠凍感覺非常開胃,份量不多就是了。香蔥麻香雞鋪滿紅彤彤的乾辣椒,還加上 香蔥花椒油,辣度其實不算高,不過那辣子花椒味道人工。雞件是冰鮮的尚算嫩滑,可惜實在受不那口味了,成為最不受歡迎的菜式。陳醋小排骨,排骨肉稔身亦

麻醬雞絲拉皮

香蔥麻香雞

陳醋小排骨,排骨肉稔身亦醃得入味, 除了醋香也帶山楂的甜美,也很得長輩歡心。
陳醋小排骨

酥鴨蛋翠煎蚵仔切成方正的,賣相是十分精緻了,變相就是份量細小了。 這阿仔煎不是潮州蠔餅的做法,更傾向於台灣蚵仔煎的風味。煎金黃香脆,木薯粉混入鴨蛋帶點煙韌,蛋香亦濃。蚵仔不多,加入大量香菜下,算是色香味俱全,做得精緻可口的一道。
酥鴨蛋翠煎蚵仔

有料到乾扁四季豆,大量的肉末加上濃濃的酒香, 四季豆也炒得清爽香口,不過辣度還可望更高一點。
有料到乾扁四季豆

無錫灌湯小籠包外皮未算薄身,肉末也不算多,勝在那一口湯汁,但在賣相味道方面顯得十分普通。
無錫灌湯小籠包

韭黃肉絲炒拉麵,成品的色相無比怪異,吃起來味道卻跟上海粗炒無異。拉麵尚算煙韌彈牙,吃起來味道也不差。而上海粗炒材料簡單不過,肉絲、四季豆、椰菜 ,加上滬式濃油赤醬,粗身麵條炒得煙韌有口感。
韭黃肉絲炒拉麵

叉子燒餅是後來追加的,肉末、菜甫切得細碎,叉子炒得乾身帶微辣,燒餅擱久了不能起酥,正是此道最敗筆之處。
叉子燒餅

美中鴨子的北京填鴨總是姍姍來遲的,侍應表示最少要等上一個小時。這次的北京填鴨($298) 比上次的要好一點,但仍只屬中庸的水準。 鴨皮只是微脆而已,脂肪層略厚帶點油膩,鴨肉上尚算嫩而不嚡,但一定要趁熱吃,始終是雪藏貨色擱久了,肉味會更淡。
北京填鴨

看門前開放式廚房分切片皮鴨時肉皮輕易分離,就知道對這鴨不能有太多要求了, 而且$298的價錢也不算過分。附上的京蔥、 青瓜條兩份,不夠再取每份$20, 餅皮倒是給得大方慷慨, 其實京蔥、青瓜條的分量可以再多一點,至於那甜麵醬有不少味精,吃後有口乾舌燥之感。

尖沙咀海景映襯下的冬至飯,即使是水準平穩驚喜欠奉,還是令人快樂愜意的冬至飯吧!
陳醋小排骨
麻醬雞絲拉皮
酥鴨蛋翠煎蚵仔
2017-12-12 8679 views
曾經同屋企人黎過呢間經常人山人海的餐廳食,但無奈上次職員落漏單無呢到的招牌菜片皮鴨,今次就提議同舊同學黎食。由於有同學仔唔食豬,所以我們叫多左幾個羊同鴨的菜式。呢碗羊肉湯麵就係其中之一了。羊肉入味唔羶又夠淋,幾好食。小葱蝦仁炒飯的飯粒夠乾身,加埋蛋同葱一齊炒好香 不過多蝦的份量少了點。蟲草花炒翡翠苗,D菜苗炒完仲係好嫩好綠。小籠包係朋友仔的最愛,皮唔太厚,而且D湯會爆汁架,入面的豬肉都非常Juicy。小羊腿用椒鹽整到香香的,用麵包夾埋葱同海鮮醬又幾好食喎!雲呑湯分左8碗都夠飲,雲呑Juicy加上鴨肉嫩滑,飲完會再想添!主角片皮鴨到了!鴨皮燒得又香又脆,仲要唔多肥膏!鴨肉唔乾,軟軟襯埋香葱同海鮮醬,口感幾豐富!朋友們食完主食仲未夠喉,所以叫左三款甜品share。豆沙窩餅外面夠脆,紅豆餡又夠香又夠熱。炒雪糕會有唔同味道的雪糕比大家選擇。朋友仔仲好鍾意上面的糖絲!另外,多們更叫左一份朱古力心太軟,不過蛋糕焗耐左少少,朱古力流心唔會一切就爆出黎。

羊肉湯麵

小葱蝦仁炒飯

蟲草花炒翡翠苗,D菜苗炒完仲係好嫩好綠。
蟲草花炒翡翠苗

小籠包

小羊腿用椒鹽整到香香的,用麵包夾埋葱同海鮮醬又幾好食喎!
椒鹽小羊腿

雲呑鴨湯

片皮鴨

豆沙窩餅

炒雪糕

朱古力心太軟
雲呑鴨湯
片皮鴨
是日禮拜日同屋企人去講左好耐都未試嘅美中 · 鴨子 食飯,特別黎試試佢嘅烤鴨。無book位,所以趁12點就啦啦淋去攞位先。餐廳都幾大,轉角L位入面仲有十張枱,outdoor都有位不過嗰日無人坐出面。我同媽咪黎坐低先,打算叫定填鴨,同埋少少前菜等爹哋黎再叫多啲。我地三個人總共叫左:最值得讚係個炸豆腐,炸得夠脆又唔會好多油,唔膩👍🏻個質感有啲似臭豆腐不過無臭豆腐個味。個填鴨即叫即烤,鴨皮非常薄非常脆口🦆👍🏻不過服務員唔記得同我地講個鴨會耐啲搞到我地等左好耐都唔知咩事😅胡椒包希望有改善,個包無咩胡椒味,胡椒可以落多啲。叉子燒餅好食不過比較辣,建議唔食得辣嘅朋友唔好叫喇🌶️~茶方面我地叫左三位嘅烏龍茶,但只有兩個茶壺,其中一壺有兩個茶包,另一壺有一個茶包,有啲奇怪會咁樣serve俾人🍵😅總括黎講個環境坐落都幾舒悉,間餐廳幾大,服務希望可以做得更好,食物水平👌🏻 食物價錢係尖沙嘴黎講都算合理,如果夜晚黎食應該要訂位/早啲攞位。

胡椒包
炸豆腐
蒜泥白肉
半隻填鴨

2017-12-03
$200 (Lunch)
炸豆腐
蒜泥白肉
半隻填鴨
2017-11-25 1178 views
前菜方面,蒜泥白肉非常推薦,香口惹味,辣度適中,夾雜青瓜片爽口之餘,亦加強了清新的口感。馬蘭頭百頁素千卷味道清新,每口都有青菜與麻油的香味。有料到乾煸四季豆炒得乾爽,咸香豆角非常開胃。包點方面,胡椒包外皮煎得香脆,小籠包皮薄多汁,肉嫩可口。主菜方面,美中鴨子🦆是北京樓的副線,每次必定點北京填鴨,外皮烤得香脆,脂肪充滿油香,包上京蔥和薄皮,減少了油膩感。楊州小蔥蝦仁炒飯和上海粗炒麵則不算太特別。點品方面,豆沙餅香甜,但偏乾。

包點方面,胡椒包外皮煎得香脆,小籠包皮薄多汁,肉嫩可口。

楊州小蔥蝦仁炒飯和上海粗炒麵則不算太特別。

點品方面,豆沙餅香甜,但偏乾。

成日經過海港城都見到「美中鴨子」大排長龍今日終於有機會試到啦!呢道餐具同餐牌非常之靚💓🐥🐥🐥無錫灌湯小籠包 $68(6隻) 🐣大大隻小籠包👶🏻👶🏻 皮薄餡靚 豬肉好香好嫩肉汁多到漏出黎🤤 不錯不錯❤️ 值得一試👍🏻整體係比較淡味,但我覺得ok喎~ 本身烤鴨已經膩嫁嘛🙈南翔生煎包 $68 五隻個外皮煎得幾香脆!都係會爆汁😍不過唔算必叫終於到今晚重頭戲💓不過等左成45分鐘...烤北京填鴨 $298 一隻 真係眼闊肚窄😭3個人其實唔需要叫一隻值得讚的是皮片鴨皮酥肉嫩😘 不過有少少過油肉的比例都算多 其實夠4-5人分配菜吃得出係上等貨色 醬汁味道不會過咸👍🏻 不過食到後來開始有點膩了🙈 整體水準中等👐🏻 仍有改善空間😉整體來說 如果特意來吃扁皮鴨的話 可能會有少少失望🙈 唔好抱太大期望其實還可以的😆不過在海港城食晚飯來說其實真的好抵食 這家的上海菜色質素不過不失👅 環境都好好 不過有d嘈🤣
成日經過海港城都見到「美中鴨子」大排長龍
今日終於有機會試到啦!

呢道餐具同餐牌非常之靚💓🐥🐥🐥

無錫灌湯小籠包 $68(6隻) 🐣
大大隻小籠包👶🏻👶🏻 皮薄餡靚 豬肉好香好嫩
肉汁多到漏出黎🤤 不錯不錯❤️ 值得一試👍🏻
整體係比較淡味,但我覺得ok喎~
本身烤鴨已經膩嫁嘛🙈

南翔生煎包 $68 五隻
個外皮煎得幾香脆!都係會爆汁😍不過唔算必叫
終於到今晚重頭戲💓不過等左成45分鐘...
烤北京填鴨 $298 一隻
不過食到後來開始有點膩了🙈
整體水準中等👐🏻 仍有改善空間😉

2017-11-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 無錫灌湯小籠包
  • 北京烤鴨
2017-11-19 837 views
平時見超多人排隊,今次朋友6:30就排定隊攞位,7點入座,8:30交檯。9大3小被安排坐靠窗邊最角落既大圓檯,可見維港一角夜景整體味道還算不錯,菜色份量較少,服務態度還可以,免切餅費,有BB櫈但無膠碗提供,只供應水,茶要額外Order。陳醋拌紅蜇頭少到呢,$80最唔抵!馬蘭頭百頁素千卷好淡,內裡有切碎左既菜苗。蟲草花炒翡翠及楊柳青萵苣絲夠清新,可減油膩感。奶黃小黃白勁creamy ,亦算淡味之選胡椒餅唔夠胡椒味小籠包粒粒勁多湯汁,好juice,必食片皮鴨油光滿面,薄而脆,下層係鴨肉鴨蛋煎柯仔餅好香好脆蠔仔飽滿!

奶黃小黃白勁creamy ,亦算淡味之選
胡椒餅唔夠胡椒味
小籠包粒粒勁多湯汁,好juice,必食
片皮鴨油光滿面,薄而脆,下層係鴨肉
鴨蛋煎柯仔餅好香好脆
蠔仔飽滿!

2017-11-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2017-11-18 485 views
為了慶祝朋友生日,所以提議了食片皮鴨,在尖沙咀三間片皮鴨專門店中,選擇了這間經常都很多人排隊的美中鴨子食,美中鴨子的優點是價錢相宜,環境優美,適合女孩們談心,慶祝生日。但食物味道未能與排隊時間成正比,片皮鴨的包皮偏厚,水煮魚不辣不麻,如下次要我再排這麼久,我會再慎重考慮,不過整體而言,這間餐廳題不錯的
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday