2023-02-27 146 views
A new place for matcha lovers! This Meiji-era inspired cafe and restaurant is located in revitalised building in Wan Chai. Warm, cozy and zen. 🍵Their signature matcha palmier is a must-try! Crispy and light palmier filled with richly matcha-flavoured cream, paired with authentic matcha Rokumei, one amongst the highest quality of Matcha exclusively grown in Uji, definitely makes you feel like in Japan 🇯🇵 ⛩
Matcha  Palmier

Omurice  with  Wagyu  Demi-Glace Sauce
2023-02-26 159 views
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍Maison Meji𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: breadaholic_wanchai𝕋𝕪𝕡𝕖:#breadaholic_dessert #breaadaholic_cafe breadaholic_restaurant.𝘋𝘪𝘯𝘯𝘦𝘳 𝘚𝘦𝘵 $680/$880𝘱𝘱𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳 1❅ 𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐄𝐥𝐞𝐠𝐚𝐧𝐜𝐞 ❅ 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢 𝐏𝐞𝐧𝐳𝐮 𝐉𝐞𝐥𝐥𝐲𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳 2❅ 𝐏𝐚𝐧 𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬 𝐰/ 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐚𝐥𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨❅ 𝐒𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐀𝐛𝐚𝐥𝐨𝐧𝐞 𝐰/ 𝐁𝐞𝐮𝐫𝐫𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞𝘔𝘢𝘪𝘯𝘴❅ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐖𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠𝐭𝐨𝐧 ‘𝐌𝐞𝐣𝐢’ 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞❅ 𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐰/ 𝐁𝐚𝐠𝐧𝐚 𝐂𝐚𝐮𝐝𝐚 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘰𝘳 𝘙𝘪𝘤𝘦❅ 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐌𝐞𝐧𝐭𝐚𝐢𝐤𝐨 (𝐅𝐮𝐤𝐮𝐨𝐤𝐚) 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚❅ 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐎𝐦𝐮𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐰/ 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐃𝐞𝐦𝐢-𝐆𝐥𝐚𝐜𝐞 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞𝘋

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
𝘔𝘢𝘪𝘯𝘴
𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘰𝘳 𝘙𝘪𝘤𝘦
𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵
❅ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐏𝐚𝐥𝐦𝐢𝐞𝐫
The popularity of 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐏𝐚𝐥𝐦𝐢𝐞𝐫 by 𝕄𝕖𝕛𝕚 𝕄𝕖𝕛𝕚 is pretty self-explanatory – Matcha cream chocolate sandwiched between the delicate, flaky and buttery palmiers in thin sugar-glaze, no wonder it is on every patron’s order!! The multi-courses Dinner Menu is another highlight – all the Western-Japanese fusion delicacies are served in exquisite presentation, with unqiue and thoughtful combination of ingredients. Reasonably priced and worth a try!
𝕄𝕒𝕚𝕤𝕠𝕟 𝕄𝕖𝕛𝕚 出品的𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐏𝐚𝐥𝐦𝐢𝐞𝐫多有人氣實在是不用多說, 是幾乎每一個來的客人都會點的甜點 – 鬆脆帶牛油香的蝴蝶酥配上濃厚香醇的抹茶夾心, 裹上層薄薄的sugar-glazing, 難怪是店家的招牌( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ ) 早上的cafe晚上會轉成走fine-dinning的路線: 西日fusion的料理擺盤很精緻, 不但選擇多, 每一道菜的配搭都很有心思, 定價合理值得一試!
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
Beef Wellington ‘Meji’ Style
Seared Japanese Pork w/ Bagna Cauda Sauce
Pan Seared Foie Gras w/ Caramalised Sweet Potato
Sake Steamed Abalone w/ Beurre Blanc Sauce
Wagyu Beef Tataki Penzu Jelly
Classic Mentaiko (Fukuoka) Pasta
Signature Omurice w/ Wagyu Demi-Glace Sauce
Beef Wellington ‘Meji’ Style
Wagyu Beef Tataki Penzu Jelly
  • 明太子意粉
  • Omurice with Wagyu Demi-Glace Sauce
2023-02-23 110 views
呢間日本明治風cafe位於茂羅街二級歷史建築一樓,裝潢配合日本明治設計,設有榻榻米打卡位,影相一流~ 最近更推出全新菜單,作為呢間嘅忠實粉絲,當然即刻去試吓!GATEAU DE SALMON TARTARE w/ YUZU DRESSING三文魚他他同牛油果絕對係絕配!配上酸酸甜甜嘅番茄同柚子醋啫喱,食落格外清新,鮮味更突出,表面再加幾粒三文魚籽點綴,令味道更豐富。FOIE GRAS CUSTARD w/ APRICOT FONDUE蒸蛋口感幼滑,蛋香濃郁,帶有陣陣鵝肝香,加入不錯!LOBSTER BISQUE (+$48)龍蝦湯質感濃稠,鮮味滿溢,略嫌鹹咗少少SIGNATURE BEEF WELLINGTON "MEIJI" STYLE($568)經過烤焗後外皮更酥脆可口,包裹住嫰滑多汁嘅牛扒,配上蔬菜汁,層次非常豐富。BRAISED JAPANESE PORK BELLY "KAKUNI* ($388)豬腩肉肉質軟腍,口感嫩滑而且肥瘦適中,味道有啲似豬軟骨,略嫌調味重左少少MATCHA PALMIER蝴蝶酥外層鬆脆,充滿陣陣牛油香,中間夾心有層厚厚嘅宇治抹茶醬,茶味非常濃郁,更略帶

蒸蛋口感幼滑,蛋香濃郁,帶有陣陣鵝肝香,加入不錯!

LOBSTER BISQUE (+$48)
龍蝦湯質感濃稠,鮮味滿溢,略嫌鹹咗少少

MATCHA PALMIER
蝴蝶酥外層鬆脆,充滿陣陣牛油香,中間夾心有層厚厚嘅宇治抹茶醬,茶味非常濃郁,更略帶回甘,不愧為店內人氣之選!
2023-02-22 89 views
Maison Meiji位於茂蘿街7號,係二級歷史建築嘅重建項目🧱 係一間日式和洋風西餐廳,裝修環境都好精緻高檔。我哋每人叫咗個$680 dinner set,每個set有2個starter、1個main、1個主食同埋甜品,我哋兩個人,可以叫好多唔同款😋▪️𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨"𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶" 𝘊𝘰𝘳𝘯𝘦𝘥 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦 𝘸/𝘊𝘰𝘶𝘴𝘤𝘰𝘶𝘴 𝘛𝘢𝘣𝘰𝘶𝘭𝘦肉質十分嫩滑,用上鹽漬和牛味道好出,牛舌帶油香,獨有嘅牛舌味令人回味𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳 𝘌𝘭𝘦𝘨𝘢𝘯𝘤𝘦估唔到帆立貝他他口感會咁綿密,好新鮮🥰同蛋黃醬都好夾𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘈𝘣𝘢𝘭𝘰𝘯𝘦 𝘸/𝘉𝘦𝘶𝘳𝘳𝘦 𝘉𝘭𝘢𝘯𝘤 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦鮑魚十分之考功夫,呢個味道好之餘口感仲唔會靭,底下嘅日本大根好清甜,兩者一齊食口感好豐富!𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴 𝘸/𝘙𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘭𝘭 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘊𝘰𝘶𝘭𝘪𝘦焦香味嘅八爪魚真喺好正,而且仲啖啖彈牙嘅肉😌!而且越咬越香,配上紅椒醬令到個層次又唔同左,推薦▪️ 𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘞𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨𝘵𝘰𝘯 "𝘔𝘦𝘪𝘫𝘪" 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦酥皮仲保留到脆感,牛柳五成熟剛好。汁醬有日式風

▪️𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨

估唔到帆立貝他他口感會咁綿密,好新鮮🥰同蛋黃醬都好夾

▪️ 𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨
𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘞𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨𝘵𝘰𝘯 "𝘔𝘦𝘪𝘫𝘪" 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦
酥皮仲保留到脆感,牛柳五成熟剛好。汁醬有日式風味,配菜都好特別好好食

𝘗𝘢𝘯 𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘞/𝘉𝘢𝘨𝘯𝘢 𝘊𝘢𝘶𝘥𝘢 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦
厚身豬肉最難煮到剛剛好,餐廳嘅處理保留到肉汁之餘,肉又唔會鞋,呢塊豚肉完全做到最好嘅質感!

▪️ 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 & 𝙍𝙞𝙘𝙚
日式咖哩蛋包飯、明太子意粉
完全做到和洋西餐嘅感覺,咖哩喺香濃感較重。明太子意粉煮到好creamy,呢個好唔錯

▪️ 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩
抹茶蝴蝶酥、蕨餅
蝴蝶酥中間夾住抹茶cream,好香濃!
日式蕨餅配上糖漿,煙煙韌韌🫶🏻

成間餐廳每道菜都好高水準,而且環境格調都好高級,十分推介❣️
2023-02-17 166 views
好友難得出灣仔,約佢來這間一直想試的日式/西餐店吃飯(最近好似越來越多這類餐廳)。友人先到,order 咖啡及小吃,邊食邊等。炸魚蛋頗油膩,味道正常。然後我們都叫了蛋包飯。蛋包做得不錯,口感嫩滑,牛肉汁就略嫌太濃,食落好比較膩,加上其實味道一般,我同友人食到一半都已吃不下了,有點可惜,友人加點的炸豬扒味道正常,但可以省略。最後杯咖啡令人失望,我叫Regular Coffee, 但糖、奶都沒有給我,還好,因為太膩了,飲齋啡都好。但係杯咖啡酸到一個點😖,埋單$56x, 咁嘅質素,絕對沒下次。

2023-02-15 110 views
已經幾訪了!💕即使嚟過幾次,都係覺得呢度環境好靚😍日藉大廚擁有40年廚藝經驗!好欣賞佢對於換新menu既動力同菜式研究既熱誠👏🏻Dinner set 擺盤精緻、概念fusion✨5 course , 其中有2款Starters,好豐富!👍🏻Starters 1"Wagyu" Corned Tongue w/Couscous Taboule Hokkaido Scallop Tartar Elegance帶子他他好色彩繽紛😍Starters 2Beef And Hiroshima Oyster Roll +$38汁煮生蠔好惹味!Lobster Bisque龍蝦湯好濃郁!MainsBeef Wellington "Meiji" Style日式威靈頓牛柳!幾特別,好食呀👍🏻Pan Seared Japanese Pork w/Bagna Cauda Sauce蛋包飯、明太子意粉各一,明太子意粉好出色!味道有驚喜🤤💚好鍾意呢度既抹茶夾心蝴蝶酥!🤤$680/per person
已經幾訪了!💕

即使嚟過幾次,都係覺得呢度環境好靚😍

Dinner set 擺盤精緻、概念fusion✨

Starters 1
帶子他他好色彩繽紛😍

Starters 2
汁煮生蠔好惹味!
Lobster Bisque
龍蝦湯好濃郁!

Mains
Beef Wellington "Meiji" Style
日式威靈頓牛柳!幾特別,好食呀👍🏻

蛋包飯、明太子意粉各一,明太子意粉好出色!味道有驚喜🤤

💚好鍾意呢度既抹茶夾心蝴蝶酥!🤤

$680/per person
2023-01-24 213 views
Instagram上一見到呢間餐廳介紹,已經被店內的裝潢深深吸引,迫不及待要到訪。餐廳採用明治復古風的裝修,昏黃燈光下一枱一櫈都好有詩意,讓人彷彿有時光倒流,置身古代日本的感覺。明太子意粉🍝明太子醬汁好creamy, 但不會過膩,意粉都不會過硬,兩者配合好夾,很好食。Ice Lotus Latte☕️配上兩塊Lotus餅乾,賣相非常吸引。每喝一口都會食到上面的Lotus餅乾碎,增加口感,但又不會太甜。Matcha Palmier🍵🥨香脆的蝴蝶酥,裡面是厚實的抹茶夾心,抹茶味好香濃回甘,連不吃抹茶的我都被吸引了。Hojicha Roll Cake 🍰焙茶味不苦,蛋糕好鬆軟,不錯!整體而言是打卡和味道都不錯的日式洋食料理。

明太子意粉🍝

Ice Lotus Latte☕️

Matcha Palmier🍵🥨

Hojicha Roll Cake 🍰
焙茶味不苦,蛋糕好鬆軟,不錯!

整體而言是打卡和味道都不錯的日式洋食料理。
Iced Lotus Latte
明太子意粉
2022-03-05
$220 (Lunch)
Iced Lotus Latte
明太子意粉
  • Lotus  latte
📍灣仔𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒❝明治古典復古風🎌抵食西日fusion dinner set🍴威靈頓牛柳🐮抹茶蝴蝶酥🍵多道高質前菜😋❞餐廳位於灣仔一個活化保育既戰前建築物入面既一樓🖤食西日式fusion菜🎌✨裝潢走西日古典復古風 充滿歷史年代感 打卡有feel!📸環境浪漫有格調 最緊要夠靜 幾岩情侶/閨蜜黎慢慢傾慢慢食!😍門口位置仲有榻榻米 係for日頭cafe time!☕️我地黎食dinner就坐main dining area😆🍴𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 $680 pp.呢個dinner set可以揀2款starters, 1個main, pasta/rice二揀一 最後仲有甜品😍好多野食好滿足 每道菜都好有心思又好食 冇野係唔滿意的🤤❤️呢個價錢同環境我覺得好抵食!✌🏻如果想試多d starters可以揀$880 dinner set 每人揀4款starters🤤-𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬-▪️𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘊𝘰𝘳𝘯𝘦𝘥 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦, 𝘊𝘰𝘶𝘴𝘤𝘰𝘶𝘴 𝘛𝘢𝘣𝘰𝘶𝘭𝘦 (4.5/5)和牛舌軟腍入味 入面咬下就化開😍底下配上口感似椰菜花飯既古斯米😙▪️𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳 𝘌𝘭𝘦𝘨𝘢
📍灣仔𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒
威靈頓牛柳🐮抹茶蝴蝶酥🍵多道高質前菜😋❞

🍴𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 $680 pp.

-𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬-

Wagyu  Corned  Tongue

Hokkaido  Scallop Tartar  Elegance

▪️𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳 𝘌𝘭𝘦𝘨𝘢𝘯𝘤𝘦 (4/5)
帶子刺身粒 配上蕃茄🍅同牛油果🥑好清新~

Lobster  Bisque

▪️𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘉𝘪𝘴𝘲𝘶𝘦 (4/5)
知道左原來龍蝦湯製作過程係費時繁複之後🤯每次飲龍蝦湯既每一啖都覺得係心機之作🥹厚身而味道濃郁! 秒清😝

Pan  Seared  Foie  Gras

▪️𝘗𝘢𝘯 𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘍𝘰𝘪𝘦 𝘎𝘳𝘢𝘴, 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭𝘪𝘴𝘦𝘥 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 (4.5/5) +$38
好好食呢😍鵝肝厚身肥美 好香口😝底下係甜蕃薯 醬汁都係甜甜地 成件事好夾😙

-𝐌𝐚𝐢𝐧𝐬-

Beef  Wellington  “Meiji”  Style

▪️𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘞𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨𝘵𝘰𝘯 “𝘔𝘦𝘪𝘫𝘪” 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦 (4.5/5)
呢個beef wellington係冇parma ham同蘑菇蓉 換上既係波菜😚牛肉好軟腍juicy!🤤伴碟既薯蓉好香又creamy!🥰

Wiener  Shnitzel

▪️𝘞𝘪𝘦𝘯𝘦𝘳 𝘚𝘩𝘯𝘪𝘵𝘻𝘦𝘭, 𝘖𝘯𝘪𝘰𝘯 𝘔𝘢𝘳𝘮𝘢𝘭𝘢𝘥𝘦, 𝘗𝘭𝘶𝘮, 𝘗𝘰𝘳𝘵 𝘞𝘪𝘯𝘦 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 (4/5)
吉列牛香脆但肉質略乾實 有d似東歐菜既吉列牛/豬 (睇個菜名都知有東歐idea🤣)但勝在醬汁出色👍🏻分別係酸味帶鹹既plum布冧醬 仲有綠色既開心果醬🤯💚點埋黎食又幾夾! 仲有creamy豆蓉🤤

-𝐑𝐢𝐜𝐞/𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚-

Rice
Pasta

配既飯同意粉都唔hea!🥰我地一人揀一款~牛肉蛋包飯🍳同明太子意粉🍝

-𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬-

Matcha  Palmier

連最後既甜品都好質!💖💯係抹茶夾心蝴蝶酥(4.5/5)🍵抹茶夾心好濃郁回甘 厚實似生朱古力🤤蝴蝶酥好脆! 仲有黑糖黃豆粉蕨餅✨

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Maison Meiji
灣仔茂蘿街7號1樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_灣仔

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_日式
Rice
Pasta
  • 明太子意粉
2023-01-17 107 views
𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗙𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗙𝗶𝗻𝗲 𝗗𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗮𝘁 𝗠𝗮𝗶𝘀𝗼𝗻 𝗠𝗲𝗶𝗷𝗶灣仔復古明治和洋風料理𝙎𝙏𝘼𝙍𝙏𝙀𝙍𝙎𝘏𝘖𝘒𝘒𝘈𝘐𝘋𝘖 𝘚𝘊𝘈𝘓𝘓𝘖𝘗 𝘛𝘈𝘙𝘛𝘈𝘙 𝘌𝘓𝘌𝘎𝘈𝘕𝘊𝘌𝘞𝘈𝘎𝘠𝘜 𝘉𝘌𝘌𝘍 "𝘛𝘈𝘛𝘈𝘒𝘐” 𝘗𝘖𝘕𝘡𝘜 𝘑𝘌𝘓𝘓𝘠𝘉𝘌𝘌𝘍 𝘈𝘕𝘋 𝘏𝘐𝘙𝘖𝘚𝘏𝘐𝘔𝘈 𝘖𝘠𝘚𝘛𝘌𝘙 𝘙𝘖𝘓𝘓𝘗𝘈𝘕 𝘚𝘌𝘈𝘙𝘌𝘋 𝘍𝘖𝘐𝘌 𝘎𝘙𝘈𝘚 𝘞/𝘊𝘈𝘙𝘈𝘔𝘌𝘓𝘐𝘚𝘌𝘋 𝘚𝘞𝘌𝘌𝘛 𝘗𝘖𝘛𝘈𝘛𝘖 𝙈𝘼𝙄𝙉𝙎𝘉𝘌𝘌𝘍 𝘞𝘌𝘓𝘓𝘐𝘕𝘎𝘛𝘖𝘕 "𝘔𝘌𝘐𝘑𝘐" 𝘚𝘛𝘠𝘓𝘌𝘗𝘈𝘕 𝘚𝘌𝘈𝘙𝘌𝘋 𝘑𝘈𝘗𝘈𝘕𝘌𝘚𝘌 𝘗𝘖𝘙𝘒 𝘸/𝘉𝘈𝘎𝘕𝘈 𝘊𝘈𝘜𝘋𝘈 𝘚𝘈𝘜𝘊𝘌𝘔𝘌𝘕𝘛𝘈𝘐𝘒𝘖 𝘗𝘈𝘚𝘛𝘈𝘉𝘌𝘌𝘍 𝘖𝘔𝘜𝘙𝘐𝘊𝘌𝘔𝘈𝘛𝘊𝘏𝘈 𝘊𝘏𝘖𝘊𝘖𝘓𝘈𝘛𝘌 𝘗𝘈𝘓𝘔𝘐𝘌𝘙𝘚This dinner experience extricates Japan's transformative Meiji Era through a variety of dishes that fuses Japanese & Western flavours together inside this historic sett
灣仔復古明治和洋風料理

𝙎𝙏𝘼𝙍𝙏𝙀𝙍𝙎

𝙈𝘼𝙄𝙉𝙎
𝘉𝘌𝘌𝘍 𝘞𝘌𝘓𝘓𝘐𝘕𝘎𝘛𝘖𝘕 "𝘔𝘌𝘐𝘑𝘐" 𝘚𝘛𝘠𝘓𝘌

𝘔𝘌𝘕𝘛𝘈𝘐𝘒𝘖 𝘗𝘈𝘚𝘛𝘈
𝘉𝘌𝘌𝘍 𝘖𝘔𝘜𝘙𝘐𝘊𝘌

𝘔𝘈𝘛𝘊𝘏𝘈 𝘊𝘏𝘖𝘊𝘖𝘓𝘈𝘛𝘌 𝘗𝘈𝘓𝘔𝘐𝘌𝘙𝘚

This dinner experience extricates Japan's transformative Meiji Era through a variety of dishes that fuses Japanese & Western flavours together inside this historic setting.

Recommend the beautifully layered Hokkaido Scallop Tartar with tangy tomatoes and creamy avocado. The Beef Wellington also embodies a juicy thick-cut roast beef inside flaky pastry layers, but the pasta and omurice really came at a surprise. Their Mentaiko Pasta has a creamy homemade mentaiko sauce that perfectly coats the spaghetti.

📍1/F, 7 Mallory Street, Wan Chai, Hong Kong
2023-01-13 134 views
之前在灣仔工作時對於這橦活化建築物好有興趣,1樓仲有家主打西日料理的餐廳 Maison Meiji,一入到去就好像置身在明治時代的法式大宅一樣。裝修都好有retro感覺,像回到八十年代的日本👘今次造訪一試Fine-dining🍴Wagyu Beef TatakiHokkaido Scallop Tartare EleganceStarter選兩款已經令人目不暇給!🥩和牛Tataki有焦香味,配以火箭菜和柚子醋啫喱好清新。帆立貝他他本來就是藝術品,不過略嫌牛油果和蕃茄比帆立貝搶鏡✨。Sake streamed Abalone w/ Beurre Blanc SauceGrilled Octopus with Red Pepper Coulis 叫這兩款絕對不能你失望。清蒸鮑魚鮮嫩,大根看似大配角其實好有內涵。一咬湯汁溢出又無渣。🐙另外燒八爪魚也好好食,完全唔需要用力咬,配上紅椒醬好有異國風情。Beef Wellington Meiji StylePan Seared Japanese Pork w/ Bagna Cauda Sace 威靈頓牛柳🐃本來就已是一款好花功夫的菜式,以菠菜取代蘑

Wagyu Beef Tataki

Beef Wellington Meiji Style
威靈頓牛柳🐃本來就已是一款好花功夫的菜式,以菠菜取代蘑菇餡,都幾特別。而日本豬鞍都好正,Bagna Cauda 是種由大蒜、橄欖油、醃漬鯷魚和奶油煮成的沾醬,同豬鞍都幾夾。

Pasta / Omurice
日式蛋包飯🥚是我的至愛,這個用上了傳統日式的紅酒燴牛肉醬汁,牛肉炆到好淋,飯粒有茄汁炒香,蛋亦滑溜非常。🍝明太子意粉有加入紫蘇葉減低油膩的感覺。

最後的甜品是中間塗了抹茶醬的蝴蝶酥和わらび餅。抹茶回甘,帶有小苦澀非常啱我口味🍵
Maison Meiji 📍灣仔茂蘿街7號1樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━日式洋食 不過晚餐時段以西式形容比較貼切 order咗restaurant week $538 +10% 嘅dinner set 有starter soup main pasta dessert🤩━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐮 “WAGYU” CORNED TONGUE w/COUSCOUS TABOULE ▶︎ 鹽漬牛舌 配上小米沙律▶︎ 調味有少少意想不到 旁邊嘅醬係似港式蔥油feel 個人就覺得唔係好夾🫢▶︎ 牛舌質地綿軟 整體偏鹹 ▶︎ 小米有少少番茄嗰啲增加口感 不過食落較乾身好味指數:●●◐○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫕 LOBSTER BISQUE +$60▶︎ menu上冇寫 但係waiter同我講話可以加六十轉signature龍蝦湯▶︎ 龍蝦湯嘅蝦味超級濃 濃到有啲辣口嗰種 亦都有少少腥 個人就覺得有啲太過重口 ▶︎ 不過入面嘅龍蝦肉幾彈牙 口感非常新鮮好味指數:●●●○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Maison Meiji

▶︎ 不過入面嘅龍蝦肉幾彈牙 口感非常新鮮
好味指數:●●●○○
LOBSTER BISQUE

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥩 BEEF WELLINGTON “MEIJI” STYLE
▶︎ 威靈頓牛扒為主角 旁邊有蘆筍 紅蘿蔔 蘑菇 薯泥等裝飾
▶︎ 先講配菜 蘆筍同胡蘿蔔口感都多汁脆嫩 薯泥綿軟 蘑菇正常 仲有個似可樂餅嘅物體 外皮脆 內餡有忌廉香 食到呢度幾滿意🫶🏻
▶︎ 不過主角我會話失望 佢個酥皮係癡埋一舊唔分層 有啲位甚至有食生麵糰嘅感覺🥲 裡面包咗一層肉碎同菜 整體比較油膩 至於牛扒 望落多汁軟嫩 但食落比較難咬🫠
▶︎ 佢仲配咗兩款醬 一款綠綠地似乎有少少芥末味 另一款鹹口同有少少話梅味(?) 特別但又未至於話好夾🫣
好味指數:●●○○○
BEEF WELLINGTON “MEIJI” STYLE

🍝 MINI “MENTAIKO” PASTA
▶︎ 明太子意粉 有飛魚子同海苔裝飾 下面係明太子味嘅意粉
▶︎ 意粉調味意外地唔會好漏 唔係忌廉味好重嗰種明太子 食到少少辣味 亦都有明太子香
好味指數:●●●●○
MINI “MENTAIKO” PASTA

🥨 MATCHA PALMIER
▶︎ 一塊夾心蝴蝶酥 加上抹茶黑糖蕨餅
▶︎ 抹茶蕨餅甜度適中 算係有少少軟彈加煙韌 唔係雪櫃凍到實嗰種 抹茶味到唔濃 但係佢隻抹茶粉都幾香
▶︎ 蝴蝶酥全場最佳 非常之酥脆 表面仲有薄薄一層焦糖令口感更好 內餡嘅抹茶生巧抹茶味非常出 唔會甜而且有抹茶回甘
好味指數:●●●●◐

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 9月中 (晚餐)
快樂指數😋: ⑥④/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔅
再訪意願: ❤️❤️🤍🤍🤍(我會淨係嚟食蝴蝶酥🤣)
MINI “MENTAIKO” PASTA
2023-01-02 211 views
朋友想約食tea慶祝我生日,因為我已經食過好多間酒店下午茶,難得搵到呢間未係好多人講嘅tea set就決定嚟試下侍應安排我地坐榻榻米,影相真係不錯Tea menu(生日牌係朋友自備的)Tea set有6款甜點, 1款咸點同2杯飲品咸點揀咗明太子意粉,幾好食,食咁多甜嘢都會想食啲咸嘅中和返甜點有抹茶蝴蝶酥(超好食!),抹茶蕨餅,紅豆白玉,布丁,泡芙,栗子蒙布朗,整體都好食,冇話邊舊死甜/難食而飲品都好飲侍應見到我地自備生日牌先知我地係嚟慶祝生日,好驚喜地送咗件抹茶紅豆蛋糕俾我地食真係勁開心多謝呢間下午茶價錢ok,又好食,環境又啱打卡比起嚟食lunch, 我比較推薦大家嚟食tea
侍應安排我地坐榻榻米,影相真係不錯

Tea menu

(生日牌係朋友自備的

Tea set有6款甜點, 1款咸點同2杯飲品

咸點揀咗明太子意粉,幾好食,食咁多甜嘢都會想食啲咸嘅中和返

而飲品都好飲

真係勁開心
多謝

呢間下午茶價錢ok,又好食,環境又啱打卡

比起嚟食lunch, 我比較推薦大家嚟食tea
Type of Meal
Tea
Celebration
Birthday
2023-01-01 222 views
今日專登請假嚟食嘢餐廳環境真係幾靚,榻榻米嗰到得2張枱,如果好想坐最好訂位講埋,我地今次坐梳化位先Lunch menu我地一人嗌一個set今日餐湯係粟米湯,好飲,餐廳有少少凍,所以飲啲暖嘢好舒服沙律:正常發揮Deep fried baby shrimps:另外加嘅小食炸得好脆,好香口左:Pan seared Japanese pork w/ Japanese sauce, 除咗豬幾好食之外,配菜都好食蒜頭正中:Wagyu Hamburg set with yuzu ponzu sauce, 漢堡撈飯正有幾個汁揀,我地揀咗柚子汁,幾清新解膩右:Signature omurice set, 見到好多人食呢個本身和牛汁都有啲牛肉,所以冇加錢加肉覺得呢碟係呢3樣入面最好食的侍應服務都好好,會講解menu嘅嘢食廁所都幾乾淨整體嘢食都唔錯,可以嚟試吓
今日專登請假嚟食嘢

Lunch menu

我地一人嗌一個set

今日餐湯係粟米湯,好飲,餐廳有少少凍,所以飲啲暖嘢好舒服

粟米湯

沙律:正常發揮
沙律

炸得好脆,好香口

Deep fried baby shrimps

蒜頭正

有幾個汁揀,我地揀咗柚子汁,幾清新解膩

本身和牛汁都有啲牛肉,所以冇加錢加肉
覺得呢碟係呢3樣入面最好食的

侍應服務都好好,會講解menu嘅嘢食
廁所都幾乾淨

整體嘢食都唔錯,可以嚟試吓

Type of Meal
Lunch
粟米湯
沙律
Deep fried baby shrimps
『食物質素有保證,好好奇以前嘅菜式係咪真係咁好味』⁡8點收工過來食飯先知原來佢地收8點半,好好彩店員都熱心招呼左我地🙆🏻‍♀️日式裝修好舒服,入門位置係榻榻米就係日頭做café嘅部分,行入去歷史氣氛再濃重d就係晚餐嘅位置🇯🇵⁡Dinner set A ($680) 包括兩道前菜、主菜、主食同甜品,其實都好夠食,可惜當晚食得有d急未能慢慢享受————————————————————■ StartersScallop Tartar | Wagyu Beef Tataki | Grilled Octopus ✨| Sake Steamed Abalone ✨⁡必食八爪魚,燒得焦香肉質柔軟鮑魚清甜入味,鮑魚肝原粒上竟然亦唔腥⁡■ MainBeef Wellington | Wiener Schnitzel ⁡明治做法嘅威靈頓牛扒係用左菠菜取代蘑菇醬食落個人覺得同牛柳更襯,牛柳都軟熟伴碟嘅開心果醬超好味,極濃‼️吉列牛入面包住鵝肝,不過鵝肝味就唔算特別濃⁡■ Rice or Pasta牛肉汁蛋包飯 | 明太子意粉✨⁡蛋包飯嘅蛋汁幾滑溜,私心更愛意粉意粉好彈牙有咬口,明太子增添層次感⁡■ Desser

『食物質素有保證,好好奇以前嘅菜式係咪真係咁好味』

————————————————————
■ Starters

必食八爪魚,燒得焦香肉質柔軟
鮑魚清甜入味,鮑魚肝原粒上竟然亦唔腥

■ Main

明治做法嘅威靈頓牛扒係用左菠菜取代蘑菇醬
食落個人覺得同牛柳更襯,牛柳都軟熟
伴碟嘅開心果醬超好味,極濃‼️
吉列牛入面包住鵝肝,不過鵝肝味就唔算特別濃

■ Rice or Pasta
牛肉汁蛋包飯 | 明太子意粉✨

蛋包飯嘅蛋汁幾滑溜,私心更愛意粉
意粉好彈牙有咬口,明太子增添層次感

■ Desserts
焙茶卷蛋 | 抹茶蕨餅 | 抹茶蝴蝶酥✨

卷蛋茶味溫和忌廉有少少漏
蝴蝶酥夾住厚厚抹茶餡,濃郁酥脆超正~
————————————————————
♣️ Maison Meiji
☌ 灣仔茂蘿街7號1樓
◔11am-10pm (Mon closed)

回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
份量: 🌕🌕🌕🌑🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:HKD748p.p(incl. 10% service charge)
2022-12-25 825 views
位於茂羅街二級歷史建築一樓, 裝修風格結合日本明治嘅設計🇯🇵, 設有榻榻米座位, 打卡一流!”Maison”喺法文中解作「大宅」, ”Meiji”則表示日本嘅明治時代, 係一間主打明治和洋風格嘅洋食屋, 提供日式啡茶、蛋包飯、意粉、漢堡扒、精緻日式甜點等等⸝⸝🍵Matcha Latte 使用京都宇治抹茶粉製作🍃, 抹茶味香醇濃厚, 口感順滑ꕀ☕️Lotus Latte旁邊伴上Lotus餅乾, latte帶有焦糖甜味, 入口香滑, 微苦嘅咖啡加上香甜嘅焦糖味, 係一杯會令人回味嘅latte, 推薦👍🏻🥨Matcha Palmier 係我暫時食過最好食嘅蝴蝶酥🤤❣️蝴蝶酥外層好鬆脆, 有牛油香味, 夾心係一層厚厚嘅宇治抹茶醬, 食落似硬身嘅雪糕, 抹茶味非常濃厚, 而且帶回甘, 又唔會過甜⸝⸝ 🍰Japanese matcha azuki cake \ 抹茶與紅豆。苦澀和甜的襯托 /抹茶戚風蛋糕鬆軟綿密, 抹茶味香濃醇厚, 中層為忌廉及日本紅豆🫘, 紅豆有豆香, 與抹茶嘅微苦澀互相交織, 層次豐富🍝Classic mentaiko pasta 明太子忌廉汁好creamy, 又唔會太膩, 意

🍵Matcha Latte
使用京都宇治抹茶粉製作🍃, 抹茶味香醇濃厚, 口感順滑ꕀ

☕️Lotus Latte

🥨Matcha Palmier

🍰Japanese matcha azuki cake
\ 抹茶與紅豆。苦澀和甜的襯托 /

🍝Classic mentaiko pasta
明太子忌廉汁好creamy, 又唔會太膩, 意粉軟硬度適中, 充份吸收到醬汁嘅鹹香, 日式風味十足⸝⸝ 𓆸
2022-12-25
$300 (Lunch)
  • Lotus  latte
  • Matcha Latte