2022-06-17 2563 views
最近灣仔開了很多新店, 不知怎樣找到這間. 想訂座時才發現中午只有十二點跟一點半. 這時間完全不合上班族. 打去問原來也可以walk-in. 到達已經十二點半. 剛好就有最後的四個bar枱位置.先說一下門面. 不說也不知這間居然是網紅店. 日式復古的裝修. 不算豪華但氣氛高雅. 像去了日本的cafe. 店員全都說英文不會講廣東話. 還真的以為自己身在外地.好吧. 來到食品. Menu也是全英文或者日文. 初時以為份量不會大. 所以四個人叫了四個主菜再加四個甜品.全部set lunch都會配一碗湯, 今日係磨菇湯. 好濃烈的磨茹味. 打頭陣讓我地有驚喜.主食 :1. Wagyu Beef (Japan) Pasta Bolognese睇見個Menu, 同事以為和牛呀.. 一黎到賣相令人有點失望. 完全係一碟肉醬意粉. 不過味道不錯. 我地叫左三款主菜, 呢個的味道最濃. 食完個口整天都重有個陣味係度. 如果打算幾款share的話, 請將呢個意粉放到最後.2. Wagyu (Japan) Hamburg Steak w/Yuzu Ponzu Sauce同事又好天真以為得一塊漢堡扒. 原來呢

主食 :

同事又好天真以為得一塊漢堡扒. 原來呢個set 係配左碗白飯. 相比起第一個. 呢個的牛味道會啖d. 雖然有個柚子醬, 但同事話味道都唔係濃. 什至覺得唔太夠味. 不過漢堡扒上的蘿蔔蓉同事話好味. 中和左之前食個個意粉的濃味.

3. Omurice with Wagyu Demi-Glace Sauce
叫左兩個蛋包飯. 飯係有處理過唔係白飯. 相對蛋包飯味道都係好淡. 但個蛋好滑. 味道就得靠旁邊的牛同sauce. 令個飯無咁"卦". 牛唔算多只有四至五舊. 肉質算鮮嫩.

食完主菜叫左兩個Matcha Yuzu Cheesecake及兩個Matcha Palmier
首先抺茶控的我, 當然會叫Matcha 的甜品啦.
個cheesecake texture好實淨. 食落去以為係抺茶味就大錯特錯. 入口先傳來的係濃濃的柚子味. 然後先到抺茶. 呢個cheesecake 十分之有口感. 好飽肚.
Matcha Yuzu Cheesecake

最後係Matcha Palmier 抺茶蝴蝶酥. 可能我地又調轉位置食. 食完個甜的cheesecake後. 食呢個覺得好苦。
蝴蝶酥的抺茶好濃. 帶點苦. 超好味. 好脆. 推介! (如果唔係食完個甜品在前, 估辛唔會覺得咁苦.)
2022-06-15
$250 (Lunch)
Matcha Yuzu Cheesecake
2022-06-17 145 views
Masion Meiji 係喺茂蘿街7號( M7)一樓, M7係灣仔保育活化項目,項目範圍包括十幢被評為二級歷史建築的戰前樓宇,盡量保留樓宇的建築元素和物料,例如露臺、法式窗戶、欄杆和木樓梯等。而餐廳亦都帶有日系西式復古氣息,一入去就見到日式榻榻米位,打咭一流,不過如果食嘢驚坐得唔舒服嘅話,入邊仲有西式卡位,不過就真係要預早訂位,當日我哋冇訂位,只剩返bar 枱位,但係其實幾有趣,因為佢所有嘅飲品同甜品都係喺呢度出,所以都幾好睇🥰而咖啡師姐姐唔多言,但親切有禮貌👍🏻佢哋有lunch set,會有主菜連湯,價錢由$168至$268. Wagyu Beef (Japan) Pasta Bolognese 和牛肉醬意粉- 用日本和牛做肉醬,所以肉味濃郁,份量亦夠,意粉口感適中- 當日係南瓜湯,個人稍嫌薄身,但味道係好嘅Hand Drip佢用Cupping room 咖啡豆,價錢同Cupping Room差唔多,試咗Columbia washed - bergamot,red grape 同sugarcane, 果香味得嚟口感乾淨舒服Cappuccino - 奶同咖啡都好bal總括嚟講,佢嘅l

而餐廳亦都帶有日系西式復古氣息,一入去就見到日式榻榻米位,

- 用日本和牛做肉醬,所以肉味濃郁,份量亦夠,意粉口感適中

- 當日係南瓜湯,個人稍嫌薄身,但味道係好嘅

Hand Drip

Cappuccino
- 奶同咖啡都好bal

總括嚟講,佢嘅lunch set唔算平,但味道好環境亦好,會係返兜嘅地方,不過經常爆滿,下次記得會book位先!
2022-06-13 231 views
睇到呢間咖啡店好多posts,好似好正咁,出開附近就提前訂定位去試下啦~一入到去店員都幾nice既,等左陣就安排左座位。裝修日式木系風格,但係空間感就麻麻,比啲posts既相細同迫,加上樓底唔高,所以沒想像中咁舒服...之後坐低發現沒甜品餐牌,就問店員,點知原來已經賣晒... 當時係4點,所有甜品都沒,店員話因為自家做,數量好少,好多時2點左右都賣晒。如果大家係要試甜品就唔好咁晏。所以只能夠試咖啡,揀左Oat Milk Lotus Latte。咖啡味唔夠香濃,有少少焦糖味,拉花亦都一般。同埋嗰Oat Milk同咖啡唔係好夾。我唔鍾意🥲個人認為一間咖啡店咁少甜品真係唔得,Coffee Time黎講4點唔算晏,已經咩都沒就唔係一個好地方for coffee time...

Oat Milk Lotus Latte

2022-03-27
Type of Meal
Tea
2022-06-11 191 views
📸: ▫️ Matcha Palmier ($40)▫️ Wagyu Hamburg Steak w/ Yuzu Sauce ($188)▫️Lobster Risotto ($278)▫️Hojicha Cake Roll ($61)▫️Deep Fried Nanban Shrimp (set +$30)▫️Iced Matcha Latte ($59)▫️Lotus Latte ($54)朋友極力推薦我吃他們的抹茶蝴蝶酥,結果真的沒有失望還有被驚喜到😍 它不是普通的蝴蝶酥,裏面是有抹茶夾心的耶~蝴蝶酥非常酥脆,抹茶非常濃郁夾帶著微甜😋 焙茶卷蛋也是非常濃郁👍🏻主菜方面 龍蝦risotto好好吃 飯本身龍蝦味非常濃郁,吃到龍蝦膏跟龍蝦的香味,再加上herbs的調味令味道更加豐富😋至於龍蝦本身口感非常Q彈而且味道好鮮甜🥹🥹🤍🤍 和牛漢堡配上柚子汁非常清爽,好有日本家庭風的感覺💕 飲料方面則覺得正正常常不過不失~
📸:
▫️ Matcha Palmier ($40)
▫️Lobster Risotto ($278)
▫️Hojicha Cake Roll ($61)
▫️Iced Matcha Latte ($59)
▫️Lotus Latte ($54)

2022-06-06 300 views
Maison Meiji 係M7 1/F 既和風餐廳,店內主要是舊式室內環境,亦有部分是日本風舊式咖啡室裝修。可能是舊建築嘅原因,令所有聲音都困在室內,好嘈。同佢本身想營造既和風感覺不一至,特別係佢呢度有手打抹茶,但因為欣賞唔到製作過程,完全無茶道嘅感覺。食物價錢偏貴,就當部份是體驗係歷史文物用餐😂,當然地點是灣仔也是原因之一。食物一般水平唔錯🥹件蛋糕正常唔錯,但我無法理解為何要$78。體驗一次就夠(最好可以坐到落塔塔米🤣🤣)。呢一次嘅用餐體驗令我諗起之前日本去過嘅和風咖啡店,入到去令你突然間可以抽離繁忙都市嘅感覺好舒服。 只可惜香港寸金尺土,真係好難做到呢一種極致。

體驗一次就夠(最好可以坐到落塔塔米🤣🤣)。

2022-06-05 200 views
呢度從裝修去到服務都係走一種日式西餐廳既風格🇯🇵 呢度最signature 既就係佢既tatami位, 不過因為卜位既時候冇得揀位, 所以唯有去到撞下彩😌 咁啱到我地既時候見到有一張tatami枱, 問staff可唔可以坐, 但係佢話之後會有4個人坐, 所以冇俾到我地, 後尾一路都只係見到得兩個人坐🙈 不過我地今次坐既area都唔錯既😉 食物方面既選擇唔多, 飲品既選擇相對地多, 當中以抹茶最出名😊 每款lunch都會跟一碗餐湯, 今次飲既係creamy既南瓜湯🎃Omurice with wagyu demi-glace sauce 🐄($168)和牛蛋包飯既蛋好滑, 飯用左茄汁去煮, 食落有香香既蕃茄香帶微微既甜🥫 牛肉方面偏向硬身, 同我想像中既質地有啲唔同🤔 醬汁加左少少cream, 食落格外滑身配個蛋包飯真係一流🤤Lobster Risotto🦞 ($278)兩隻鮮甜juicy配埋香草一齊燒既小龍蝦開成兩邊擺左係蝦味勁濃既Risotto 上面, 飯既軟硬度啱啱好, 我個人覺得呢個好值得試😍Matcha Palmier🥠($40)兩件塗左滿滿香濃抹茶醬既蝴蝶酥上面佈滿左抹茶粉,

Lobster Risotto🦞 ($278)

Matcha Palmier🥠($40)
兩件塗左滿滿香濃抹茶醬既蝴蝶酥上面佈滿左抹茶粉, 蝴蝶酥既表面會有少少糖碎, 所以用手食既時候會有啲痴笠笠😂 蝴蝶酥整得好鬆脆, 而且甜度剛剛好, 果然係必點甜品😊

Sakura 🌸($54)
充滿日系感既一杯透心涼梳打茶飲味道幾特別😉 用左櫻花花瓣, 茉莉花茶, 梳打混合而成, 清香既茶味加花既香氣, 味道好清新特別🍃

Matcha Latte 🍵 ($54)
有熱同凍既選擇, 今次呢款係熱既, 凍既係$59🔖 抹茶味香濃順滑易入口, 飲落暖笠笠好舒服😌

呢度每一個地方都係打卡位, 基本上教好角度就會影到靚相👍🏽 除左環境靚之外食物既質素都唔錯, 不過價錢都係偏貴🤨
2022-06-04
10 Minutes (Dine In)
$350 (Lunch)
  • Matcha Latte
  • Omurice with wagyu demi-glace sauce
  • Lobster Risotto
  • Matcha Palmier
  • Sakura
2022-06-05 118 views

Lobster Risotto🦞 ($278)

Matcha Palmier🥠($40)

Sakura 🌸($54)

Matcha Latte 🍵 ($54)

2022-06-04
10 Minutes (Dine In)
$350 (Lunch)
  • Matcha Latte
  • Matcha Palmier
  • Lobster Risotto
2022-06-05 127 views
無意中發掘到呢間新餐廳🍽,可以形容為新派餐廳,類似Fuison但又溶合西式及日式菜式。晚餐只有set餐但有兩款或四款前菜選擇,形式感覺上好似西式Omakase。至於食材絕對係新鮮👍,至於份量真係視乎觀點與角度啦😅!味道嚟講,每度菜味道很好,而且在視覺上都係高水準🥰。當睇到Menu,可能有啲菜式是日文翻譯成英文,所以可能會不太明白是怎樣菜式,不妨可以先問一問才點菜就比較清晰,知道自己喜好🤗。龍蝦湯🦞好濃好飲,口感一流👍當日order四款前菜,以下每一款都很有質素😍,感覺到溶入西式及日式菜嘅煮法。以下兩款主菜,分別有魚及牛,除咗食材新鮮外,所用醬汁係好配合👍。可能驚大家唔夠飽,所以跟住有咖哩汁蛋包飯🍛,所以食埋應該唔會唔飽🤭(但對於個人嚟講,認為有點遜色)跟著甜品,見其他食家都提及,好有京都綠茶🍵甜品嘅味道😍。整體嚟講,當晚食得開心☺️,無論菜式、環境及員工服務都好好。如果有特別聚會或興祝都係不錯選擇。如果喜歡飲🍺,可試吓佢嘅手工啤,好好飲。
味道嚟講,每度菜味道很好,而且在視覺上都係高水準🥰。

龍蝦湯🦞好濃好飲,口感一流👍
🦞龍蝦湯

蛋包飯

跟著甜品,見其他食家都提及,好有京都綠茶🍵甜品嘅味道😍。
蝴蝶酥

2022-05-21
$1200 (Dinner)
🦞龍蝦湯
2022-05-28 301 views
見到cmmt咁多正評,滿懷希望去一試。Dinner好貴就不了,lunch就還可以。見到個個都推介蛋包飯,所以嗌左黎試下。上菜速度算快,食物都夠熱,分量唔算少,但和牛就少到眼都突,得兩舊仔,我忍唔住問店員個份量係得咁少?因為無見過有評語cmmt呢樣,心諗係咪俾少左?店員答我係得兩舊😅😅味道口感仲要同街邊面檔牛腩無分別,仲有少少乾。西炒飯底mix左少少雞肉,overall味道普通。再嗌左明太子意粉,這都ok可接受。環境係幾靚,但應該唔會再黎。
見到cmmt咁多正評,滿懷希望去一試。
Dinner好貴就不了,lunch就還可以。
見到個個都推介蛋包飯,所以嗌左黎試下。
再嗌左明太子意粉,這都ok可接受。
環境係幾靚,但應該唔會再黎。
2022-05-21 495 views
今日叫左兩個set dinner ,分別有兩個starter一個Main course +1個pasta或者飯同埋甜品,總共$680一位,我哋叫咗一個tuna homaguro tataki味道唔錯,aburi botan ebi 亦都好新鮮,個汁都唔錯,主菜係威靈頓牛扒超級好味,另一位係lobster bisque 個湯好龍好好味,仲有grilled Octopus ,從未食嗰啲八爪魚咁有口感亦都有味道,招呼亦都唔錯,不停幫你換碟,環境當然舒適,呢個二級建築物入邊唔係太多人,可能價錢都比較貴,環境有番咁上下,反而個grilled Japanese Pork 就冇乜特別,重有咖喱蛋飽飯,勁飽,最後嗰甜品都正,兩件麻薯,一件抹茶cheese cake同埋一個蝴蝶酥配抹茶醬,yummy
2022-05-18 350 views
灣仔呢間cafe 聽聞以日本明治時期風格為裝修概念,加入好多復古元素,入面仲有齊咖啡廳、酒吧同餐廳,主打日本菜式,可以坐係榻榻米道食野,Fatfat超鍾意復古風,同埋好掛住旅行既日子,所以呢間餐廳必去呀😆Matcha Palmier好多抹茶醬,抹茶好苦,正宗抹茶味😆👍🏻餅整得好脆~Omurice with Wagyu Demi-glace Sauce 蛋包飯❤️😍牛粒軟腍腍,充滿牛肉味😋蛋就滑身,好有蛋香味。蛋包飯再加埋牛肉汁,真係勁惹味超好食☺️入面材料仲有菇同腸仔。Soup 小酸,冇咩特別。Rose red 苦苦地既茶。

Matcha Palmier
好多抹茶醬,抹茶好苦,正宗抹茶味😆👍🏻餅整得好脆~

Soup
小酸,冇咩特別。

Rose red
苦苦地既茶。
2022-03-17
10 Minutes (Dine In)
$123 (Lunch)
2022-05-18 176 views
鍾意活化保育既精神,鍾意懷舊復古既裝修風格🍵一入門口見到個榻榻米覺得好靚,打卡一流同埋可以比較自成一角!餐廳其他座位略嫌同隔籬枱癡得太埋,冇乜私隱度,所以坐咗一陣就走咗!食物同飲品都中規中矩但係唔平,不過鍾意抹茶既朋友應該會鍾意呢度,可以試吓抹茶蝴蝶酥同Hand Whisk抹茶🍵其實呢度除咗個茶室/Cafe同埋餐廳之外仲有個酒吧,係呢個環境下飲杯嘢都唔錯既~
鍾意活化保育既精神,鍾意懷舊復古既裝修風格🍵

網上見到Ufood sell呢間野,俾佢嘅佈置吸引咗😍😍儘管價位唔係自己食開嘅,都同朋友去試一試🤣訂枱用bistro chat幾方便,但要俾$200 deposit 一入門口就見到,打卡嘅榻榻米,但由於夜晚做bar&restaruant所以唔開放,仲好,因為可以任影相🤣下次諗住試下晏就嚟,試佢cafe menu同埋今晚落雨,接待客人嘅姐姐非常好人話可以幫我地收好把遮放入遮架,不過我地都係自己嚟啦😂平啲一個set $680,兩個starter,一個main,自選配omelette rice/明太子pasta,一個dessert另外朋友叫咗杯日本燒酒,好似有flamingo呢個字,好香,但冇影相,因為透明🤣🤣Starter 1: 鮑魚蘿蔔,鮑魚好冧唔韌,蘿蔔係靚蘿蔔,完全冇查,仲要係100%吸晒啲湯,非常入味多汁,感覺到煮咗好耐同埋好有心機Starter 2: Oyster and Beef roll,唔算話好特別,但兩樣野夾,牛肉夠肥,蠔夠新鮮Starter 3: Grilled Octopus,店員推薦for sharing,完全唔韌唔硬,好冧,仲好大舊,好有口感,個醬汁都好食,當然擺

鮑魚蘿蔔

Beef  and  Oyster  Roll

Starter 3: Grilled Octopus,店員推薦for sharing,完全唔韌唔硬,好冧,仲好大舊,好有口感,個醬汁都好食,當然擺盤都好靚
Grilled  Octopus

Starter 4: 唔記得咗乜鬼北海道海老,嚟到係刺身大蝦,上面有魚子,下面係seaweed,好有鮮味,seaweed調味非常好,我同朋友都食晒
唔知乜鬼北海道海老

Main 1: Beef Wellington,見佢細細舊但其實都好夠食,肉質可以再冧啲,但調味同其他材料配搭非常好,薯蓉都好食
Beef  Wellington

Main 2: 唔知乜鬼豬肉,又係好冧好易咬,完全唔會覺得硬,雖然得兩大條,但我同朋友作為男仔食完都覺得飽飽地😂😂😂
好食嘅豬肉

Rice: 估唔到係咖喱牛肉蛋包飯,仲有要茄汁飯!香港好多都係俾白飯!蛋超香超滑,咖哩牛肉夠濃味,係日本咖喱!
咖喱牛肉蛋包飯

Pasta:冇諗過係我最鍾意食嘅明太子意粉,好足料,好有口感嘅意粉,除咗明太子仲有其他不知名嘅粒粒,撈埋一齊好好食。如你哋所見其實份量真係唔多,但又係果句,所有嘢少少,少少咁樣加埋我真係飽😂😂😂
明太子意粉

甜品:羊羹配黃豆粉(朋友話係,我聽唔清楚侍應講咗啲咩),再加蝴蝶酥抹茶夾心,呢個配搭好有驚喜,首先抹茶夠濃,蝴蝶酥夠脆,同埋唔係食緊空氣,羊羹入口即溶,凍凍地,消除返隻蝴蝶酥嗰種飽滯感
抹茶蝴蝶酥加羊羹配黃豆粉

非常滿意佢哋嘅服務,會問定你係想share一齊食,定係各自食,如果share就會每上一輪菜都會比多一套餐具俾你分食物。每食一個course就會幫你換一次餐具同埋碟。

可能啱啱開業又或者係由心而發嘅,員工都好有熱情同埋好有耐性解釋餐廳嘅運作、推薦食物等等,also細心🥰

果然呢個價錢就會有相應嘅食物質素同埋服務,呢間餐廳嘅環境係非常適合慢慢坐慢慢傾偈,希望佢可以長久地做落去🥰始終佢喺內街嘅位,今晚星期四佢都唔算坐滿🥹

Oh不過廁所差少少,馬桶個底好多水,成灘喺度,唔知係漏水定係冇清潔啦。連馬桶都係自動感應沖廁,疫情期間覺得呢個設計幾好

2022-05-12
$818 (Dinner)
鮑魚蘿蔔
抹茶蝴蝶酥加羊羹配黃豆粉
  • 抹茶夾心蝴蝶酥
  • Abalone
2022-05-09 420 views
灣仔茂蘿街7號(M7)係市區重建局既保育活化項目之一,Maison Meiji 就進注左入呢個被評為二級歷史建築的戰前樓宇,咖啡店入面既法式窗戶、欄杆和木樓梯等都保留左原有戰前西方建築既特色,而另一邊就以和風既榻榻米作賣點,真係好有日本既感覺Matcha Palmier蝴蝶酥出面咖啡店好少會見到,呢度個蝴蝶酥咬落好酥脆,中間夾左一層抹茶餡料,減低左蝴蝶酥本身既油膩感,令到成件餅味道更豐富Latte 咖啡味道溫和,奶泡好綿滑,個拉花隔左好耐都唔散,整杯都好順滑Matcha Latte抹茶粉顏色好翠綠,茶味香濃,轉了燕麥奶,而個燕麥奶相信係有加糖既,整杯味道都好match, 不過植物奶無脂肪係好難拉花的,而呢杯個拉花應該係失敗左,所以撒左好多抹茶粉遮住🤣🤣環境舒適,好鍾意呢度新得黎又帶點歷史既痕跡,和風得黎又帶點西方既感覺,甜點同飲品都好不錯,下次再黎會試下佢d主食☺️

Matcha Latte
1.份量少,質素一般,唔值得。一個人最平set 698, 飲杯蘇打水飲杯果汁都成六七十蚊,加埋一,人均900,話係最低消費。一個set =2 前菜 + 1 main+1 rice/pasta,每碟只得兩口(如圖),完全食唔飽。d野唔難食,只能話麻麻,完全get唔到係廚藝高超還是食材珍貴值令商家有膽量開呢個價錢2.服務差。唔夠鍾唔俾入;點單時,服務員個個答案唔同,一個話得,一個話唔得。得三四碟,食左兩個鐘仲有D野未齊,慢得離譜。
1.份量少,質素一般,唔值得。

2.服務差。

$900 (Dinner)