5 day(s) ago 0 views
旺角必食麻辣香鍋🔥📍 旺角砵蘭街198號地鋪🥘招牌香鍋必點!可以選1種口味,我選了經典麻辣,那叫一個過癮!裡面搭配了肥牛、蓮藕仔、青瓜、煙筍,還有4只鮮鮑,食材新鮮得沒話說。肥牛嫩滑多汁,吸滿了麻辣湯汁,每一口都超滿足;鮮鮑彈牙爽口,和麻辣鍋底簡直是絕配;蓮藕仔脆爽,青瓜清甜,煙筍也很入味,這一鍋豐富得很!🐸鮮椒田雞也很不錯!鮮椒的香氣完美融入到田雞肉里,蛙肉鮮嫩,入口即化,滿滿都是鮮辣的刺激,越吃越上頭。🍋飲品我推薦百香果檸檬茶和凍檸茶。百香果檸檬茶果香濃郁,百香果的酸甜和檸檬的清新完美結合,超解辣;凍檸茶就是經典港味,茶味濃郁,檸檬清香,一口香鍋一口凍檸茶,太爽啦!🐂涼拌脆毛肚也值得一試!毛肚處理得恰到好處,脆生生的,涼拌的醬汁調得超棒,清爽又開胃。
旺角必食麻辣香鍋🔥

📍 旺角砵蘭街198號地鋪

一直都好鍾意食烤魚, 同時好鍾意酸辣嘅味道, 所以今次嘅晚飯我就決定去旺角的 麻辣香鍋, 裏面有雞煲烤魚等招牌菜選擇, 一走進店已經覺得好香了!烤魚方面有兩種魚選擇, 包括烤魽魚, 烤鱸魚, 仲可以自選口味及辣度, 啱晒我!最後我哋揀選咗烤加州鱸魚, 酸菜好味加微辣, 一夾起魚肉非常厚身多肉少骨肉質鮮美又嫩滑, 裏面還有朔晒湯底嘅薯粉同芽菜, 好腍好入味!即叫即炒好有鑊氣的京蔥牛肉, 炒熟的京蔥甜甜的, 牛肉大大件肉質嫩滑, 配上微辣好滋味, 送飯一流之選最後整返杯金桔檸檬茶爽一爽喉嚨即時滿足晒 ~

最後整返杯金桔檸檬茶爽一爽喉嚨
即時滿足晒 ~

2025-01-18 0 views
今日同家姐出街,好想食啲香口嘢,於是嚟到麻辣香鍋上網見到佢個香鍋好似好出色,我哋就決定食呢個,揀咗香辣微辣佢呢個最少要五個餸起,我哋就揀咗豬頸肉、蝦、萵筍、豬腰同埋雞軟骨。另外叫多個酸菜魚個麻辣香鍋真係好出色,個辣到啱啱好,而且份量都唔算少,特別係蝦,好新鮮好爽,雞軟骨都好香口,食唔停口。豬頸肉萵筍豬腰呢啲炒埋嗰個鍋底實在太好味,由於有啲辣我哋都嗌咗個金橘檸檬酸菜魚都好味🥰仲有啲萵筍薯粉,啲魚好滑身又入味哩間野好值得encore☺️

今日同家姐出街,好想食啲香口嘢,於是嚟到麻辣香鍋

酸菜魚都好味🥰仲有啲萵筍薯粉,啲魚好滑身又入味

哩間野好值得encore☺️

• 招牌香鍋
2025-01-17 0 views
好想吃辣的 約朋友一起來吃香鍋香港吃香鍋的地方不多 而且這家有烤魚 一舉兩得.🍲招牌香鍋 $28 自選5款配料 *(醬香(不辣)) 魷魚鬚 $36 羊卷肉片 $48 蝦球(4隻) $48貢菜 $38 花菜 $26 =$224香鍋選了醬香 濃而不膩 下次還是加點微辣 更惹味貢菜 少地方有 有點像硬版本的萵筍 也是爽口魷魚鬚 口感彈牙 脆嫩 配醬風更有風味蝦球 大份 肉質彈牙 沒蝦殼好爽口.🐟烤魽魚 鮮青椒 $298 辣度選擇 *(微辣)烤魚真的不錯 可選魽魚 鱸魚 選了海水魚魽魚 因為更滑 鮮青椒🫑的麻味 很不錯營養價值也很高 魽魚富含高品質的蛋白質 含有多種維生素和礦物質 維生素B群 omega-3脂肪酸很適合注重健康的人 份量好大 健康又美味.✨ 清炒萵筍絲 $68份量多 清甜 適合在吃烤魚前 清一清口腔.🥤凍檸茶 *(少冰,少甜) $18🥤酸梅湯 $18 味道不錯 不會太酸 吃烤魚可解膩.共消費 $626

好想吃辣的 約朋友一起來吃香鍋
香港吃香鍋的地方不多 而且這家有烤魚 一舉兩得
🍲招牌香鍋 $28 自選5款配料
*(醬香(不辣))
魷魚鬚 $36 羊卷肉片 $48 蝦球(4隻) $48
貢菜 $38 花菜 $26
=$224

香鍋選了醬香 濃而不膩 下次還是加點微辣 更惹味
貢菜 少地方有 有點像硬版本的萵筍 也是爽口
魷魚鬚 口感彈牙 脆嫩 配醬風更有風味
蝦球 大份 肉質彈牙 沒蝦殼好爽口

🐟烤魽魚 鮮青椒 $298 辣度選擇 *(微辣)
烤魚真的不錯 可選魽魚 鱸魚

• 清炒萵筍絲
  • 麻辣香锅
  • 烤魽魚 鮮青椒
2025-01-16 0 views
麻辣香鍋二度幫襯,香噴噴的香鍋,一鍋份量兩人食非常足夠👍🏻平時閒時我都會在家學著炒這味道香鍋顧名思義,就係好多配料加埋秘制醬汁炒香而成,香鍋可以揀5樣餸🈵🥢蓮藕外皮微脆内裡軟糯,蝦球金黃酥脆🍤,醃製後既豬頸肉都好味,肥牛,墨魚餅彈牙濃濃的墨魚味🍢🥢清炒萵筍絲平時食既萵筍係爽口,依度就煮得淋D,一道簡單而又清新的家常菜,香鍋惹味配一個清炒菜,平衡晒味蕾味道白飯一碗我地兩人分🌟餐牌很多選揀🌟旺市中心點非常方便

🥢清炒萵筍絲

白飯一碗我地兩人分

🌟餐牌很多選揀
🌟旺市中心點非常方便
  • 黃金蝦球
  • 麻辣香鍋
2025-01-15 0 views
招牌香鍋(香辣 小辣)香辣口味,除咗辣椒既香味仲有大量蔥同芫荽,令到香鍋內的餸額外惹味。-田雞 肉質彈牙又滑,容易骨肉分離,同香辣既調味好夾。-脆毛肚 打邊爐必食配料,估唔到用香鍋既食法都好夾,爽口又索汁。-沙白 之前食過其他餐廳既香鍋,都好少見到有海鮮選擇,呢度就有埋鮑魚、海蝦等。由於咁岩冇晒沙白,餐廳就換成花蛤。花蛤好大隻,冇沙,好新鮮,加埋香辣汁超惹味。-萵筍 每次必食之選,爽脆清甜,中和辣味,份量又多。-牛蹄筋 呢個配料好少見,份量勁足,大大舊,啖啖骨膠原。紅燒泥鰍 鑊氣十足,泥鰍炸過令魚皮更加索到醬汁同辣椒既味道,醬汁帶少少酸味同濃辣椒味,勁好開胃,餸飯一流。香辣魚皮有魚皮、紅蘿蔔絲、芫荽,魚皮係一片片,大塊到卷起,口感爽脆,咬到嗦嗦聲,正。而配搭嘅汁係有除咗辣辣地仲有藤椒少麻同麻油味。好岩餸飯酸梅湯 酸酸甜甜,消滯又解辣。百香果檸檬茶 清新解膩

招牌香鍋(香辣 小辣)

-田雞 肉質彈牙又滑,容易骨肉分離,同香辣既調味好夾。

-萵筍 每次必食之選,爽脆清甜,中和辣味,份量又多。

-牛蹄筋 呢個配料好少見,份量勁足,大大舊,啖啖骨膠原。

紅燒泥鰍

香辣魚皮

酸梅湯 酸酸甜甜,消滯又解辣。

百香果檸檬茶 清新解膩

2025-01-13 197 views
📍 麻辣香鍋 (旺角)旺角砵蘭街198號地舖無論食咗幾多次,都覺得咁好味,因為真係抗拒唔到辣嘅誘惑👉招牌香鍋(麻辣,小辣)💰28👉海蝦💰56👉田雞💰48👉鯛魚片💰42👉豬頸肉💰48👉蓮藕仔💰42😋😋😋😋.7/5一大盤香辣鍋,見到都流哂口水,鯛魚片咬落非常爽脆,係好新鮮嘅口惑,鮮蝦大大隻,啖啖肉非常彈牙。田雞惹味又彈牙,豬頸肉多到食極都食唔完,麻辣汁滲入蓮藕仔,一咬落去浸辣油咇出嚟,好過癮,配白飯一流👉 清炒萵筍💰78😋😋😋😋.3/5平時食萵筍一啲都唔夠喉,呢碟可以大啖大啖咁食,帶點微辣,好滿足👉滕香雞💰66😋😋😋😋.5/5超香滕椒味,雞肉非常嫩滑雞皮好彈牙,好入味👉白飯💰15😋😋😋😋.5/5一定要叫,超好配飯回頭: yesYesyes!!相信唔洗好耐,我又會再食,食辣愛好者一定要嚟試吓
📍 麻辣香鍋 (旺角)
旺角砵蘭街198號地舖

無論食咗幾多次,都覺得咁好味,因為真係抗拒唔到辣嘅誘惑

👉招牌香鍋(麻辣,小辣)💰28

😋😋😋😋.3/5

👉滕香雞
💰66
😋😋😋😋.5/5
超香滕椒味,雞肉非常嫩滑雞皮好彈牙,好入味

👉白飯
💰15
😋😋😋😋.5/5
一定要叫,超好配飯

2025-01-05 329 views
旺角的麻辣香鍋是一家專注於香鍋的餐廳,以其獨特的麻辣醬料聞名。顧客可以自由選擇各式新鮮食材,如肉類、海鮮和蔬菜,搭配三種醬料及辣度,滿足不同口味。餐廳環境舒適,服務熱情,適合與朋友聚餐或家庭共享美好時光,是喜愛麻辣朋友的必訪之地。 ❤️招牌香鍋(醬香)此招牌菜呈現了多層次的味道。鮮鮑魚鮮甜,口感滑嫩,與豬頸肉的多汁形成對比,帶來豐富的肉香。牛肉片嫩滑,容易咀嚼,牛柏葉的香氣增添了一絲清新。魷魚鬚彈牙,口感爽脆,油豆卜則吸收了惹味醬汁的醬香,味道濃郁。整道炒菜醬香四溢,讓每一口都充滿驚喜,讓人欲罷不能。 ❤️京葱牛肉京葱牛肉配麻麻皮是一道令人垂涎的美食。牛肉嫩滑,與京葱的香氣交融,充分吸收了醬汁的鮮美,讓每一口都充滿風味。麼麼皮則軟熟可口,恰到好處的口感與牛肉形成完美搭配,增添了豐富的層次感。這道菜無論是單獨享用還是搭配米飯,都是令人滿足的選擇。 ❤️清炒時蔬清炒油麥菜色澤翠綠,口感鮮嫩,保留了蔬菜的原汁原味。搭配微微的蒜香,清爽又不油膩,讓人感受到健康的滋味。這道菜不僅營養豐富,還能很好地平衡膳食,是素食者的絕佳選擇,適合搭配各式主菜。 ❤️紅糖糍粑紅糖糍粑外皮柔軟,咬下去有彈性,口感滑順。內

❤️招牌香鍋(醬香)

❤️京葱牛肉

❤️清炒時蔬

❤️紅糖糍粑
紅糖糍粑外皮柔軟,咬下去有彈性,口感滑順。內裡香甜適中,搭配黑糖醬,增添了濃郁的風味,讓每一口更加香甜可口。黑糖醬的焦香與糯米的Q彈相得益彰,讓人感受到層次分明的口感。
2024-12-30
Type of Meal
Dinner
  • 京葱牛肉
  • 紅糖糍粑
  • 招牌香鍋
2024-12-31 301 views
陪伴朋友在旺角選購美容用品,順道晚飯。心血來潮想食酸菜魚,隨即想起砵蘭街的「麻辣香鍋」。餐廳整潔光猛,座位甚為闊落。招牌香鍋可自選鍋底及配料;同行朋友不太吃辣,所以選了不辣的醬香鍋底。配料則選了田雞、肥牛、午餐肉、鮮腐竹、花菜和金針菇果然是招牌菜,醬香鍋底雖然不辣,仍然極之惹味。田雞結實,肥牛軟熟,花菜爽脆。兩人密密的吃,不經不覺就把全盤清了。金湯酸菜魚 $188金黃色湯底,配以白色魚肉及紅辣椒,以寶藍色大圓碟上桌,陪覺鮮艷奪目,賣相甚佳。魚肉嫩滑爽口,微辣的湯汁份外提鮮,加上醒胃酸菜,瞬間又被清碟了。紅糖糍粑 $58外皮炸得香脆,內餡煙韌軟糯,口感極佳可口可樂 $15 / 涷檸樂 $26食香辣食品,當然要以可樂作伴,感覺完美。

餐廳整潔光猛,座位甚為闊落。

配料則選了田雞、肥牛、午餐肉、鮮腐竹、花菜和金針菇

兩人密密的吃,不經不覺就把全盤清了。

金湯酸菜魚 $188

紅糖糍粑 $58

外皮炸得香脆,內餡煙韌軟糯,口感極佳

可口可樂 $15 / 涷檸樂 $26

食香辣食品,當然要以可樂作伴,感覺完美。
2024-12-23 318 views
聽過好多港漂推薦呢間,而佢喺我心目中都係香港最正宗川菜。🌶️招牌香鍋麻辣(微辣)羊肉卷片、豬頸肉、魷魚鬚花菜、貢菜平時食開醬香,今次第一次揀麻辣(微辣)。辣度唔高,但係都幾麻下😱。尤其係食到底,每啖就有明顯麻感,但感覺又幾過癮🤣。羊肉卷有嘅羶香加埋個麻辣汁特別惹味。花菜爆得好香,喺香鍋嗌就唔使額外嗌碟大盤花菜。鐘意食有咬口嘅話,豬頸肉、魷魚鬚、貢菜都係好選擇。🌶️藤香雞雞肉鮮嫩多汁,口感簡直係嫩雞嘅天花板。凍食加埋相對柔和嘅藤椒香,好味得嚟仲可以解麻解辣。🌶️鮮椒田雞田雞油爆完又香又嫩,第一次食咁嫩嘅田雞😚。仲有陣陣青椒、麻椒同辣椒嘅香味。

聽過好多港漂推薦呢間,而佢喺我心目中都係香港最正宗川菜。

🌶️招牌香鍋
麻辣(微辣)
羊肉卷片、豬頸肉、魷魚鬚
花菜、貢菜

🌶️藤香雞

🌶️鮮椒田雞

小店位於旺角市中心, 朗豪坊斜對面, 行完街就順便黎到, 十分方便🚶招牌香鍋黎得呢度梗係要試下佢既招牌香鍋, 有不同口味同辣度可供選擇, 同埋最少要揀五餸, 我地就揀左麻辣小辣, 初頭食第一啖唔算辣, 食到最後先比較辣d, 而麻既感覺較重, 經常食到條脷麻晒, 都幾惹味😉餸就揀左有肥牛, 牛舌, 豬頸肉, 豬大腸同金菇肥牛較薄, 容易入味掛汁牛舌相對較厚身, 口感偏淋, 易咬開豬頸肉肉身實淨, 肉汁都豐富豬大腸有d乾身, 比較其他有d失色, 但勝在份量夠多金菇條條分明, 可以輕鬆連埋上面堆肉一齊食, 增強口感之餘, 亦中和一下d油膩感口水雞雞既份量正常, 都多肉既, 唔會淨係話得骨, 而口水汁就一d都唔孤寒, 成大pat淋係上面, 最後食晒d雞都仲有好多汁淨🐔泡椒魷魚鬚有乾同濕兩款整法, 既然香鍋已經食左乾炒整法, 呢個菜就試下濕炒, 魷魚鬚大大條有咬口, 估計都食左10條以上, 因為濕炒關係, 多汁之餘仲帶有陣陣香氣, 非常香口😋

招牌香鍋

餸就揀左有肥牛, 牛舌, 豬頸肉, 豬大腸同金菇

肥牛較薄, 容易入味掛汁
牛舌相對較厚身, 口感偏淋, 易咬開
豬頸肉肉身實淨, 肉汁都豐富
豬大腸有d乾身, 比較其他有d失色, 但勝在份量夠多

口水雞

泡椒魷魚鬚

2024-12-22 202 views
同樣喜歡吃辣的同事帶我去旺角砵蘭街吃 麻辣香鍋,絕對對口味而且正宗🥳🥳🥢招牌香鍋 可選香辣 麻辣 和不辣靈魂所在在於濃郁的麻辣底料炒製,微麻辣適合大部分人,既能感受到麻辣香鍋的特點,又不會過於刺激,配料選擇非常豐富😍新鮮鮑魚肉質滑嫩,超大4隻,吸收了鍋底的香料精華,鮮香四溢,帶有海鮮甜味。 田雞 香鍋必點!肉質鮮嫩多汁,滑而不膩,與麻辣鍋底的搭配非常和諧,提升了整體層次感。 魷魚鬚,Q彈爽口,吸附了湯汁的麻辣滋味,口感層次豐富,回味無窮。 金針菇,經典配料,金針菇吸收了香辣湯汁後,口感爽滑而不失韌勁,清爽又解膩。 貢菜-爽脆有嚼勁,帶有淡淡的清香,為香鍋增添了一份素菜的平衡感,讓整體味道更加協調。 仲有很多小菜菜式泡椒牛肉以泡椒的酸辣味為主,切片牛肉鮮嫩,充分吸收了泡椒的香氣,辣中帶酸,非常開胃。牛肉的鮮香與泡椒的辛香相得益彰,是一道令人食慾大增口水雞經典川菜,雞肉嫩滑細膩,皮晶瑩,淋上麻辣紅油,配以花生碎、芝麻和香菜。整體味道香辣回甘,麻辣鮮香中又帶著一點甜味和平衡的酸味,層次豐富。 大盤花菜,爆炒出香氣,帶有鍋氣的焦香,外層裹滿了香辣的醬料。花菜口感鮮脆,吸附了鍋底的麻

🥢招牌香鍋 可選香辣 麻辣 和不辣

田雞 香鍋必點!

仲有很多小菜菜式

泡椒牛肉
口水雞

大盤花菜,爆炒出香氣,帶有鍋氣的焦香,外層裹滿了香辣的醬料。花菜口感鮮脆,吸附了鍋底的麻辣香,素菜的清甜與辣味形成完美搭配,吃起來爽口又不膩。

整體來看,菜品組合豐富多樣,既有鮮嫩的海鮮,又有肉類和爽脆蔬菜,麻辣與酸辣交織,配上啤酒🍻真係過癮🥰🥰
$250 (Dinner)
2024-12-16 310 views
今日同朋友去旺角食左lee間麻辣鍋既餐廳,發現居然大件夾抵食,性價比超高,好值得分享俾大家😍入到餐廳裏面,店員已經好貼心咁提供水兜俾我哋清潔自己嘅餐具,讚👍熗炒士豆絲非常惹味嘅土豆絲,好有鑊氣,炒得亦好乾身👍黃金蝦球超級推介嘅一味餸,熱辣辣嘅鹹蛋黃醬包住大隻又彈牙嘅蝦球,真係超級好味,每一啖咬落去都有濃濃嘅鹹蛋黃香,必叫🤟🤟🤟川香鮑魚雞煲(半隻)超級足料,鮑魚足足有四隻,而且口感彈牙,醬汁又惹味,係除咗麻辣香鍋以外另一個好嘅選擇😋藍妹啤酒食辣嘢點可以唔飲啤酒,大支裝啤酒都只係$38 ,好抵飲,又下火🔥紅糖糍粑紅糖甘甜,配合即炸嘅糍粑,真係天作之合,係一個非常‘’熱氣‘’嘅甜品,不過飲咗啤酒下火,冇所謂啦😎總結嚟講,呢間餐廳所有餸都非常好味,好適合一班朋友吹水食飯,因為份量又多,又足料,又有啤酒飲,價錢又親民,快啲去試吓啦😍😍😍

熗炒士豆絲
非常惹味嘅土豆絲,好有鑊氣,炒得亦好乾身👍

黃金蝦球

川香鮑魚雞煲(半隻)

藍妹啤酒

紅糖糍粑

2024-11-28
$230 (Dinner)
  • 黃金蝦球
麻辣香鍋 (旺角)旺角砵蘭街198號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:招牌香鍋 $28,羊卷肉片 $58,小酥肉 $48,豬頸肉 $48,蝦球(4隻) $48,鯛魚片 $42招牌香鍋:香鍋非常巨型,勁多辣椒與香葱,今日叫了麻辣大辣,選了5種惹味食材,吃得過癮,非常滿足!😄😄😄羊卷肉片:羊肉鮮嫩,味道鮮美,有獨特羊肉香味,適合喜愛羊肉的食客,經過烹煮後不油膩,保持了肉質的彈性!👍👍👍小酥肉:外皮酥脆,內裡鮮嫩,件件大大塊,啖啖肉,味道濃郁,係必食之選!😍😍😍豬頸肉:肉質滑嫩,油脂分布均勻,口感豐富,麻辣味充分滲透至豬頸肉中,令人垂涎!😋😋😋蝦球:蝦球鮮甜可口,口感滑順彈牙,也很大隻,讓整道香鍋更具海鮮風味!❤️❤️❤️鯛魚片:魚肉滑嫩鮮美,件件帶有少許魚皮,賣相討好,帶有強烈的麻辣香氣,非常滋味!👏🏻👏🏻👏🏻
麻辣香鍋 (旺角)
旺角砵蘭街198號地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

朋友介紹喺朗豪坊對面砵蘭街位置有一間專食鑊氣川菜的「麻辣香鍋」,紅色霓虹燈招牌非常易認,店面廣闊,枱之間有足夠嘅空間不會太密!坐得舒服,同朋友聚會一流🎈。主打招牌香鍋,口味可以選擇麻辣香辣或者醬香。辣到更加可以選擇不辣微辣中辣小辣大辣。所有人士都啱食。材料方面可以選擇肉類或者蔬菜類。識食當然選擇麻辣香鍋(小辣):魷魚鬚好爽彈新鮮!萵筍爽脆感覺健康,蓮藕脆片蘸上適量乾辣椒好花味!海蝦爽口彈牙,外殼經過醬油香煎封口,外脆內軟殼都食埋。豬大腸有肥有瘦,瘦的香脆可口,肥的有適量油脂肥膏,口腔充滿啖啖肥膏香。蓮藕仔炒牛肉:口感上係最嫩最唔硬嘅藕。 蓮藕仔爽脆又帶啲稔身,口感確實好得意味道清甜。因為食材本身味道比較淡所以用嚟配牛肉同埋醬汁一起炒。 牛肉都好軟焾,有大量洋蔥🧅黑木耳、增加口感,調味又不會太辣。好下飯!香辣魚皮:買少見少嘅功夫菜,魚皮好爽口,充滿花椒油獨特麻香,新鮮Q彈魚皮,濃郁香辣,嚼勁十足,帶來衝擊味蕾的鮮爽口感,越吃越過癮。酸梅湯:食咗咁多辣嘢,當然要飲酸梅湯,消滯解油膩、酸度合宜。金桔檸檬茶:配合青檸金橘透過擠壓釋出檸檬酸味,加入蜂蜜糖漿,潤喉。總結:必點麻辣香鍋 香辣上癮特色

總結:
必點麻辣香鍋 香辣上癮