我和老公經常都會光顧太古城一家開業多年的泰國菜館,吃得多想試一下新口味,雖然價錢比光顧開的那一家貴,但選擇挺多,賣相也很精緻。前菜點了燒八爪魚沙律,八爪魚即使燒過也肉嫩,不過少了一點,三色椒成了主角⋯還有香葉包雞,雞肉外層香口,裡面還有肉汁,好吃!而且挺大塊的。秋葵炒雜菌,炒得蠻香,沒甚驚喜。菠蘿海鮮炒飯沒想到菠蘿跟炒飯是分開的,不過賣相都好看,菠蘿夠甜,海鮮有大蝦和魷魚,但不多。味道是可以的,但也是沒甚驚喜。

秋葵炒雜菌,炒得蠻香,沒甚驚喜。

菠蘿海鮮炒飯

$160 (Dinner)
2018-01-23 4496 views
這夜初訪位於太古城的Mango Tree Café。一踏進餐廳,便被這裡彷如身處園林佈置的濃濃度假風佈置吸引了。用餐環境舒適輕鬆,氣氛休閒得來亦夠摩登型格,第一印象良好。Mango Tree Café主打摩登創意泰菜,頭盤、主菜甚至甜品與飲品都加進不少創新元素,部份菜式也可以找到外國菜影子,例如融合東方與西方口味的薄餅與意大利麵食等,配搭有趣。這夜我們點了3款前菜小食,包括「烤豬肉鮮蝦米紙卷」($88)、「香茅椒鹽炸魷魚圈」($88) 與「酸辣扎肉生菜包」($88)。當中我最喜歡就是香辣惹味的「酸辣扎肉生菜包」,酸辣醒胃,很有泰國東北菜的風味。「香茅椒鹽炸魷魚圈」炸得香脆,清香的香茅香頗突出,好吃。Mango Tree Café共有5款薄餅,只限平日晚市及週末午市與晚市時段供應。我們這次選的「荔枝烤鴨薄餅」($148),香甜美味,口味中西合璧,效果不錯。真期待下次再來吃「冬蔭鮮蝦薄餅」、「招牌帕泰(phad thai)薄餅」和「金不換辣肉碎薄餅」等泰國風薄餅!涼涼天氣下食煲仔菜總會感到特別窩心。原來Mango Tree Café也有煲仔菜,而且2月13日前逢星期一至四,每晚都會推出一款

烤豬肉鮮蝦米紙卷

酸辣扎肉生菜包

「香茅椒鹽炸魷魚圈」炸得香脆,清香的香茅香頗突出,好吃。
香茅椒鹽炸魷魚圈

荔枝烤鴨薄餅

涼涼天氣下食煲仔菜總會感到特別窩心。原來Mango Tree Café也有煲仔菜,而且2月13日前逢星期一至四,每晚都會推出一款半價泰式煲仔菜呢。

每份煲仔份量約4位用,這夜我們人數夠多,可以一次過點了多款齊齊分享。其中的「魚露蝦乾芥蘭煲」($88),還未上枱就聞到香噴噴,吸引。
魚露蝦乾芥蘭煲

「馬拉盞雞煲」($138)與「森巴牛仔骨煲」($148)都頗惹味,尤其「森巴牛仔骨煲」很有中式牛仔骨的風味,酸酸甜甜,伴飯一流。
馬拉盞雞煲

森巴牛仔骨煲
很適合伴飯吃的,還有這道帶香辣濃郁椰香醬汁的「蕉葉燒石斑魚柳」($198)。
蕉葉燒石斑魚柳

說到這夜我最喜歡的一道菜,就是「金不換蜆肉扁意粉」($128)。有點像泰國版的蜆肉意粉,吃起來多份香辣及清新金不換香,軟硬度適中的扁意粉煮得入味,每口都是惹味好滋味。
金不換蜆肉扁意粉

Mango Tree Café這裡的甜品都帶濃濃泰國風味,看見menu已經覺得很吸引了~
泰茶拉米蘇

大家選了「泰茶拉米蘇」($58)、「芒果糯米飯」($58)和「班蘭焦糖燉蛋」($48),3款都很不錯,說到大家最喜歡的,相信應該是「芒果糯米飯」吧。
芒果糯米飯

班蘭焦糖燉蛋
飲品方面,泰式雞尾酒如招牌Mango Mojito、Pineapple Peppertini、Pandan Colada看來都很有特色。不過這夜不想喝酒,好在餐廳也有不少非酒精類選擇,例如鮮果系「Mix」健康特飲,和多款泰式冰茶。
Thai Yuanyang

我選了杯無酒精的飲品Thai Yuanyang ($48)。這杯泰式鴛鴦以泰式冰茶加咖啡,在來一球香甜濃郁奶茶雪糕,好飲。如果你也如我般喜歡飲泰式奶茶和鴛鴦,相信這杯Thai Yuanyang也會同樣很對你的口味呢

$400 (Dinner)
酸辣扎肉生菜包
香茅椒鹽炸魷魚圈
荔枝烤鴨薄餅
魚露蝦乾芥蘭煲
金不換蜆肉扁意粉
Thai Yuanyang
2018-01-01 159 views
之前工作日午餐來過,這次節假日下午茶時段去,有許多空座卻不開放,所有客人都只能集中坐在一個區域,比茶餐廳還迫。菜式偏fusion,份量小,燒春雞真是baby chicken size,上菜時薯角不夠熱。總之相當失望。

總之相當失望。

2017-12-31 216 views
晚餐於太古城覓食,因為是平日,所以很多餐廳不用等位,見到門口有每日特價頭盤一款,大約$38左右,所以入去試吓!泰國糯米飯,最出色就係佢嗰泰國甜臘腸,野味香甜但有不肥膩泰式紙米卷,個紙米做到好夠薄,點埋嘅泰式酸汁好開胃牛仔骨就麻麻哋,好似啲骨包住舊肥豬肉咁,食到成口油,不過勝在當日特價所以性價比OK!最後講埋個芝麻蝦多士,賣相味道一流,蝦膠夠彈牙多士夠香脆,同埋影得佢好靚仔囉服務方面,其實佢哋殷勤,但係我未食完,有個waiter就即刻收,一個鐘頭內發生兩次!今次反映希望餐廳有改善!總括,食物和服務值70分!

泰國糯米飯,最出色就係佢嗰泰國甜臘腸
,野味香甜但有不肥膩

泰式紙米卷,個紙米做到好夠薄,點埋嘅泰式酸汁好開胃

總括,食物
和服務值70分!
這個就是當日特價的牛仔骨,骨多個肉,賣相比味道更好
芝麻蝦多士,呢個好味道
芝麻蝦多士,呢個好味道
泰式紙米卷,味道清新
泰式糯米飯
2017-12-27 172 views
趁聖誕節假期放假 同屋企老人家去太古城行下街食下tea 因為假期到到都好多人 行到累諗住想搵下地方休息下同食下野 甘岩又比我見到Mango Tree Cafe有個 high tea set 就諗住去試下啦,原本都有d驚泰國食物全部都係酸辣 未必岩老人家 估唔到個menu都幾多選擇 老少咸宜。泰式炸魚丸 蝦丸 沙爹 米紙卷 - 沙爹好惹味 米紙卷味道唔錯,本身以為好熱氣 好在有沙律醬同泰式醋中和番 而且食落甜甜酸酸幾開胃,值得推介泰式雞絲炒粉絲 - 味道尚可 雖然冇乜驚喜但勝在份量上都幾足料。芒果芝士蛋糕 - 芝士味可以再重d。草莓香蕉薄餅加雪糕 - 味道ok 但略嫌冇乜泰國特色但比起芝士蛋糕略勝一籌。Mango Cha Cha - 好好飲 老人家都話like 總括而言泰式炸魚丸 蝦丸 沙爹 米紙卷同Mango Cha Cha係high tea中最出色 其餘要稍作改進,都適合一家大細假日消磨時間的好去處。

芒果芝士蛋糕 - 芝士味可以再重d。

Mango Cha Cha - 好好飲 老人家都話like

2017-12-26
$150 (Tea)
特發決定去太古城,順手食埋晚餐食呢問貪佢有得食碟菜,(扮健康) 。而且星期一至四既二人晚餐價錢亦好合理頭盤:海鮮粉絲沙律( 辣)蔬菜:馬拉棧炒通菜主菜:鐵板香腸烤雞拼豬扒 海鮮冬陰功墨魚意粉味道整體中上,份量亦足夠,鐵板烤雞既分量比預期大,唔知點解仲多左塊牛扒係上面,炸薯角亦熱辣辣,好好食冬陰功墨汁意粉味道創新之餘亦好match,冬陰功好開胃,唔會太辣,配料亦算多( 有圖有真相)粉絲沙律不建議,因為主菜幾飽肚,改食其他頭盤好d環境安靜舒適,係星期一至四食晚餐既好選擇
特發決定去太古城,順手食埋晚餐

頭盤:海鮮粉絲沙律( 辣)
蔬菜:馬拉棧炒通菜
主菜:鐵板香腸烤雞拼豬扒
海鮮冬陰功墨魚意粉

粉絲沙律不建議,因為主菜幾飽肚,改食其他頭盤好d
環境安靜舒適,係星期一至四食晚餐既好選擇

2017-12-15
$190 (Dinner)
2017-12-21 167 views
下午茶時段入去,一坐下來叫2次點餐都冇人應終於有人來點餐一開始已經叫咗甜點🍮到我們食完已經叫上甜點過程中已經叫過2次麻煩跟進,叫到我旁邊的客人比我更遅入坐都食完甜點準備結脹賬我的甜點也設有上桌大家叫一樣甜點啫,我唔明白點解上極都上唔到桌,問待應每次也只回應做緊,等咗40分鐘最後決定取消甜點結賬走人呢間餐廳這樣服務,食物質素一般,所以大家去時諗清楚實在太過份所以到來寫食評比各位多多了解這餐廳服務現在已經好少與到這些服務不知所謂的餐廳
下午茶時段入去,一坐下來叫2次點餐都冇人應
終於有人來點餐一開始已經叫咗甜點🍮到我們食完已經叫上甜點
我的甜點也設有上桌
呢間餐廳這樣服務,食物質素一般,所以大家去時諗清楚
實在太過份
所以到來寫食評比各位多多了解這餐廳服務
現在已經好少與到這些服務不知所謂的餐廳

2017-12-20
$100 (Tea)
2017-12-10 199 views
隔離team請了新小鮮肉同事,因為同一個老板都要請埋我呢d無謂人去,免費餐有得食就去啦,咁多嘢講🤔呢道上菜次序有d特別,前菜都係食到如火如荼先出現,青木瓜味道較淡,冇咩特別🤔炒粉絲味道都係較淡🤔同事嘅豬扒飯份量好少,味道冇咩特別🤔大家樂的一哥豬扒比較出色Fusion菜嘅特式就係你永遠唔知點解佢會一間泰國菜館見到有隔離DAn ryan先有嘅嘢出現🤔吃ribs還是去dan ryan吧我呢個先經典,上菜已經慢,仲要唔熱,個味我分唔到係茄醬定我叫果個冬蔭功味🤔隔離team呀姐長期大讚呢道甜品出色,尤其那個斑蘭的面頭係斑蘭慕絲,不過不失,下面果個椰青大菜糕,真係硬過我膝頭🤔唔明點解咁貴都有人食唯一一個ok的是tiramisu 上的Thai milk tea ice cream

炒粉絲味道都係較淡🤔

同事嘅豬扒飯份量好少,味道冇咩特別🤔
大家樂的一哥豬扒比較出色

隔離team呀姐長期大讚呢道甜品出色,尤其那個斑蘭的

2017-12-05 183 views
因為是大約2-3個月前光顧的了,因此都忘了每樣食物的名字了,但記憶中,味道和服務都是不錯的。如果是晚餐的話,最好預早1-2星期訂位,不然要等很久啊~很香脆~~~ 有一點點乾,但還可以的。湯頭可以,但沒有太深刻的印象,可能Toastbxx的性價比反而更高,不過相對地,這裡有提供服務,Toastbxx是沒服務可言的… 挺香口的,但是脂肪有點多,而且好像不值這個收費呢… 哈哈…咖喱還是挺香濃的,主要是不太多餐廳可以點這個。

很香脆~~~ 有一點點乾,但還可以的。

挺香口的,但是脂肪有點多,而且好像不值這個收費呢… 哈哈…

咖喱還是挺香濃的,主要是不太多餐廳可以點這個。
$200 (Dinner)
2017-11-22 264 views
太古城自從重修過food count 後,亦未去食過,只知道變成一間間獨立舖。 星期六同媽媽happy Sat出去食飯,6pm左右求期食Pizza Hut啦,而且好耐未食過,但2人枱要等6張,相信有排等,於是向food count 行行,見到Mango tree cafe亦有pizza食,泰國風味,而且不用等位,於去試試。好彩「早到早享受,遲咗排隊排到發"牛斗"」因我們order完食物(約6:20pm),出面已經大排長龍。因為一心想食pizza,於是詢問份量有多少?原來都有6件的,因擔心食完pizza無胃口食其他食物,所以放棄念頭。order了1個小食,2個麵。 冬蔭炸鷄亦好美味,加上青檸汁更嘢味。皮十分香脆,而且是單骨雞亦易入口。份量十足,差不多有10多件,必吃之選泰式大蝦炒粉絲,真心大大力推介。入口熱騰騰,雖然係炒但完成唔油膩,有雙重口味先清後濃,令人不禁想不停吃多幾啖。大蝦肉質肥美,加上豆芽爽脆,而且份量十足。

冬蔭炸雞亦

泰式大蝦炒粉絲

椰汁蟹肉帶子扁意粉
2017-10-28
$180 (Dinner)
冬蔭炸雞亦
泰式大蝦炒粉絲
2017-11-15 223 views
放飯時間, 行去太古城食野見呢間泰菜餐廳裝修得幾靚, 午餐又唔貴, 就入去試下等左陣上菜D肉碎好夠味道, 小小辣, 撈埋飯食, 味道啱啱好!!叫左杯香矛茶嚟試...可能個人唔太喜歡, 冇乜味, 麻麻地
等左陣上菜
D肉碎好夠味道, 小小辣, 撈埋飯食, 味道啱啱好!!
叫左杯香矛茶嚟試...可能個人唔太喜歡, 冇乜味, 麻麻地
2017-11-13
$80 (Lunch)
2017-11-11 287 views
星期六的晚上總是人山人海的太古城要找位置吃飯真不容易呢。幸好醒目的爸爸一早訂坐,讓小公主不用等到頸都長!是晚用餐地點是森林餐廳。記得小時候也有個以森林動物為主題的餐廳,不過早已結業 聽說太古的Mango Tree Cafe又再把它重現,小公主當然要一試龍與蟲。牛肉有點韌,難以咬開,但沙律汁甜甜酸酸,很開胃,唯分量太少薄餅賣相美觀,味道不錯,唯沒有冬蔭味,也沒有大蝦,只有小小的蝦仁紅咖哩香滑可口,但軟殻蟹炸粉過多,也不夠熱不香脆,是放太久。而且蒜蓉包分量太少,只有兩小塊美味!豬手滷得入味,而且很易入口!第一份是很大的雪藏味,而且口感太硬,換掉後口感則明顯較新鮮,入口細緻軟滑,不過芒果香味不重,只有香精味。飲品分量及賣相令客人滿意 ,唯味道太甜,如可加多一點酸味會更開胃

炭燒牛肉沙律
牛肉有點韌,難以咬開,但沙律汁甜甜酸酸,很開胃,唯分量太少
冬蔭大蝦薄餅

椰汁紅咖哩軟殼蟹配蒜蓉包

泰式 滷水豬手
美味!豬手滷得入味,而且很易入口!

芒果芝士蛋糕

Mango Cha Cha
Other Info. : 餐廳真的很多人呢,不想等天光就記住Book位喔!
炭燒牛肉沙律
冬蔭大蝦薄餅
泰式 滷水豬手
Mango Cha Cha
2017-11-02 2805 views
自mango tree係太古城開左之後都食過好多次,後來較少來因為好嘈,可能樓底矮,困住左啲聲。今日遲左出去,見佢仲有位,所以又食。Lunch set menu好似轉左少少,但鐵膽例如牛河,炒粉絲未被剔走!一行5人order左5個set lunch 加三碟前菜share。芝麻蝦多士脆條,唔錯喎,芝麻香口,炸得唔油,厚層蝦肉,nice!醬汁無味的,不過唔點都OK。牛肉肉丸船河,正呀!濃郁湯底,加上牛丸幾彈牙,份量都唔少,I like it!大蝦炒粉絲,每次來都必叫!兩雙大蝦加上蛋絲,芽菜,花生碎等等,唔會炒到一pat pat,加上青檸更好味!炒腰果雞柳,依個一黎我就覺得佢似宮保雞丁!估唔到幾有鑊氣幾惹味!不過愈食愈辣!燒豬肋骨,無諗過咁大份!同平時西餐既燒豬肋骨無乜分別!唔韌,微辣,薯條好脆,很不錯!紅咖哩豬柳,撈飯幾好,都係愈食愈辣。食物質素其實唔差,環境都寬敞,唯獨真係好嘈,想同朋友傾下計唔好黎!

今日遲左出去,見佢仲有位,所以又食。

紅咖哩豬柳,撈飯幾好,都係愈食愈辣。

2017-10-27
$110 (Lunch)
2017-10-29 166 views
冬陰公様已經唔吸引,d味道仲大獲好似死海啲鹽水咁咸,死得。其他嘢唔使講,已經諗定去邊度再食。馬拉盞通菜冇馬拉盞味,最好食就係個薯條因為剩炸好難仲有得再差.總體來說,成餐都好咸,咸到食唔到落去。太重口味了

2017-10-26 157 views
係太古行完街,行過見過水牌,咁啱我們都想食泰國嘢,比佢張相吸引左過去。行到過去,完全吾洗等位,於是我地兩個女仔叫左三樣嘢食,剛剛好夠飽,食物味道好好,特別係冬陰公湯,真係好好味。個沙律都好特別,我地都好中意。但失望的是當日我們都好想食咖哩蟹,點知八點左右就賣曬了所以我們最後叫左個烤海鮮拼盤,味道不錯,不過餐具只有刀叉,我們都笑說食起上黎比較笨拙幸好係同朋友去食!希望下次可以一起去試下個咖哩蟹啦!嘻!❤️
但失望的是當日我們都好想食咖哩蟹,點知八點左右就賣曬了
幸好係同朋友去食!
希望下次可以一起去試下個咖哩蟹啦!嘻!❤️
2017-10-21
$200 (Dinner)
  • 冬陰公湯