2024-07-02 140 views
去咗呢間隱世小店 - Mansons Lot 嘆咗個下午茶,試咗Brownies 雲呢拿加雪糕同Old School Style Apple Crumble,兩款甜品都唔錯,配咗玫瑰桃黑🍵茶同Long Back。🍴Old School Style Apple Crumble $58雲呢拿雪糕 配上暖暖蘋果粒同肉桂餅碎,mix 埋一齊食又夾又好食😋。🍴 Brownies with Ice-cream $58自家製Brownies味道唔錯加雲呢拿雪糕一齊食無咁甜。Cafe 以黑膠機同黑膠唱片同油畫作裝飾,同播放輊鬆英文歌,幾relax 下。加埋drink ,每人$90 左右就可以嘆有驚喜甜品。

🍴 Brownies with Ice-cream $58
自家製Brownies味道唔錯加雲呢拿雪糕一齊食無咁甜。

加埋drink ,每人$90 左右就可以嘆有驚喜甜品
2024-06-16
$90 (Tea)
🍽️食物方面:🍳Smoked Salmon & Buffalo Cheese Omelette💲108好夾 唔油唔漏 食得晒🦀Soft-shell Crab Cream Risotto💲136調味啱啱好 軟殼蟹酥脆 仲有🥑同蟹肉絲🍎Old School Style Apple Crumble💲63雲呢拿🍨+暖蘋果粒+肉桂餅碎 有口感🖤Black Sesame Latte💲45夠芝麻味 🇹🇼 Taiwan Empress Oolong💲48 純茶📷打卡方面:有部唱片機同黑膠唱片🔈環境方面:幾Chill 播聽唔厭嘅英文歌💬其他資訊:📍Mansons Lot灣仔汕頭街1-3號地舖
🍽️食物方面:

幾Chill 播聽唔厭嘅英文歌

💬其他資訊:
📍Mansons Lot
灣仔汕頭街1-3號地舖
SMOKED SALMON & BUPPALO CHEESE - $108這道菜色採用了新鮮的煙三文魚,搭配上特製的芝士,蛋香又有絲滑柔順的口感。鮭魚本身的鹹香,與軟綿的Omblete完美融合,是一道既低脂又美味的開胃主食,而且非常飽足。😉PAN-FRIED RED PRAIN SPACHETTIWITH FRESH TOMATO SAUCE - $163這道主菜是大蝦意粉,經過精心烹飪後有彈牙爽口的口感。搭配上香甜多汁的新鮮蕃茄醬,營造出豐富的酸甜滋味,味道不錯。😋朋友搭了清爽微苦的生啤酒,無論是搭配煙燻鮭魚,還是香煎大麵,都是絕佳的配搭。而我七點了一杯濃郁醇苦的Black Coffee加上香滑可口的香草Ice cream,苦中一點甜😍😚總的來說,Mansons lots 的菜單提供了多種創新又道地的特色菜色,定能滿足不同偏好的食客。餐廳注重食材品質和烹飪技術,為食客帶來難忘的用餐體驗。😜Mansons Lot (汕頭街) (灣仔)灣仔汕頭街1-3號地舖

PAN-FRIED RED PRAIN SPACHETTI

Mansons Lot (汕頭街) (灣仔)
灣仔汕頭街1-3號地舖
2024-06-01 128 views
Service was very slow. Food was below average. Smoked salmon salad is essentially putting lettuce cherry tomatoes sliced avocado and store-bought smoked salmon onto a plate and add some vinaigrette that is it…. For the price the charge it was 太敷衍了. Ciabatta sandwich was not ciabatta bread at all and the guacamole 少得可怜. Hope the owner can treat their food more seriously….
汕頭行雲集咗好多間好好食嘅店,街尾依間cafe經常見到,但第一次試,發覺感覺好chill,嘢食都唔錯,好適合同朋友收工嚟食下嘢飲返杯😜Crab meat spinach omelette幾香蟹味,奄列蛋內里軟滑、沙律有加入橄欖油,菜好清新爽口、麵包烤到表皮好香脆😌Nachos依個好好食!香脆嘅nacho配Cream cheese、香燶一片片嘅車打芝士、肉醬,口感味道都好豐富,鮮茄醬仲係特別加工過,係有茄肉!💯Deep fried crispy oyster外面酥脆、內里有汁,配他他醬,幾唔錯☺️Hero black beer依隻手工啤帶咖啡味、幾甜、易入口、又夠氣🥰好適合配d香口嘢!🍻

Crab meat spinach omelette

Nachos

Deep fried crispy oyster

外面酥脆、內里有汁,配他他醬,幾唔錯☺️

Hero black beer

2024-05-22
2024-05-27 61 views
🍱餐廳:Mansons Lot🏫地址:灣仔汕頭街1-3號地下☎️電話:23621899以前喺灣仔返工嘅我,今日返嚟同舊同事聚一聚,就揀了這間以黑膠唱片做主題的寧靜小店嘆吓,真係好舒服❤️呢度店員嘅服務態度親切,閑談中知道餐廳主打All day breakfast /Crepe / Lasagna / 咖啡豆調配手工啤及Cocktail ,其實睇餐牌飾物嘅款式都好多,今日就試吓下面呢啲😁~Seared Tuna Salad材料超豐富,有吞拿魚、煙三文魚、新鮮沙律菜、蕃茄仔等等,沙律醋調味適中,很開胃,真係好味又健康嘅選擇😋~Avocado & Prawn Omelette奄列煎的時間啱啱好,上枱有蛋香味,食落去雞蛋入口嫩滑,真材實料,裏面有好多牛油果同蝦🦐,又唔使驚唔夠飽,除咗奄列仲有麵包同沙律菜,好正👍~Mixed Berries French Toast with Ice Cream厚厚的法式吐司,配以新鮮的草莓及藍莓,上面加上冰淇淋,有酥脆、酸甜、清新及豐富的口感,食呢個甜品很有幸福感😀整體嚟講,喺度嘆咁多美食,仲叫埋Cocktail (Espresso Martini 同Mojito
🍱餐廳:Mansons Lot
🏫地址:灣仔汕頭街1-3號地下
☎️電話:23621899

~Seared Tuna Salad

~Avocado & Prawn Omelette

整體嚟講,喺度嘆咁多美食,仲叫埋Cocktail (Espresso Martini 同Mojito)同朋友傾吓計,真係賞心樂事😍

2024-05-26 45 views
灣仔近來開咗好多打卡小店, 好多都做得好出色! 今日就去咗汕頭街入面一間以黑膠唱片做主題嘅coffee shop. 雖然佢係coffee shop, 但都有提供好出色嘅food Menu + drinks, 所以brunch, lunch, tea, happy hour, 甚至early dinner都可以黎☺️Omelette (Crab meat spinach)試咗佢哋最出名嘅奄列系列, 有好多款揀 (芝士野菌原味等等),選擇困難揀唔到🤭最後揀咗crab meat, good choice! 唔會太漏又mix得好好 😊Seared Scallop Aglio Olio一向都鍾情海鮮類嘅意粉, 所以加咗佢嘅帶子意粉, another good choice! 帶子好大粒外脆內軟, 意粉係我最鍾意嘅軟硬度! Fresh Fruit Yogurt 加咗個健康選擇, 鮮果yogurt! 生果好新鮮, 加咗啲honey點綴, blue berry yogurt 做base, 高分!飲品嘅選擇其實好多, juice, coffee, cocktail, alcohol, mocktail 等

Omelette (Crab meat spinach)

Seared Scallop Aglio Olio

Fresh Fruit Yogurt

飲品嘅選擇其實好多, juice, coffee, cocktail, alcohol, mocktail 等等, 其實好適合happy hour, 我就揀咗茶類, Hawaiian Iced Tea + Superfruit Tea!

Mansons Lot📍灣仔汕頭街1-3號地舖又一個忙碌既星期過去,我同朋友趁周末前夕,約咗一齊食晚飯。今次我哋又去咗汕頭街搵食,發掘到一間專門提供澳洲風味嘅cafe。佢哋主打all day breakfast,搭配多款pasta供以選擇,無疑係一個輕鬆歇腳嘅好地方。我哋都好鍾意cafe以黑白為主嘅裝修,感覺簡約而不失格調,加上黑膠唱片主題同朝啡夕酒嘅餐飲安排,坐得舒適又寫意。 💰$108Smoked Salmon & Buffalo Cheese Omelette 🐟🧀🍳Omelette係呢度嘅招牌菜式,所以我同朋友都點咗份試試。餡料有蔬菜、芝士同海鮮等共8款配搭供選擇,照顧到vegan同一般食客嘅飲食需要。另外,仲可以加配各式各樣side dish,薯餅、炒蛋、炒蛋白、牛油果、雞胸、軟殼蟹、Parma ham⋯⋯選擇非常豐富,令客人可以自組喜愛嘅配搭,享受另類嘅all day breakfast!不過我哋出晒名胃口細,所以我哋都只係單點咗一份煙三文魚芝士omelette。Omelette份量好大,足足佔咗餐碟一半,蛋色偏黃,蛋皮表面煎至金金黃黃,灑上香料、伴以多士同雜菜沙律,擺盤同
Mansons Lot
📍灣仔汕頭街1-3號地舖

💰$108

不過我哋出晒名胃口細,所以我哋都只係單點咗一份煙三文魚芝士omelette。Omelette份量好大,足足佔咗餐碟一半,蛋色偏黃,蛋皮表面煎至金金黃黃,灑上香料、伴以多士同雜菜沙律,擺盤同賣相都叫人食慾大增。

切開omelette,裏面嘅芝士同煙三文魚好足料,有蛋汁溢出,蛋味濃香,口感非常滑溜。Salad dressing酸酸甜甜,十分開胃;多士軟硬適中,質感鬆軟,包皮帶有少許嚼勁,放上omelette一同食用,滋味滿滿。

💰$106
Penne Carbonara 🍝
主食今次由我選擇,我點咗至愛嘅Carbonara,配以比較少食嘅penne,價錢非常實惠。醬汁creamy濃郁,煙韌嘅penne比意粉更掛汁,加上大量香口嘅煙肉條同蘑菇粒粒,口感豐富有層次,絕對值得試試!

💰$103
Nachos 🌮
以snacks嚟講,呢份nachos份量好足,3-4人分食都必定夠食。餐廳選擇用已調味嘅tortilla chips,再喺上面放上海量sour cream、guacamole、芝士片等,灑上芝士粉,再將面上嘅芝士片烤至微焦,整個小食都散發住非常濃烈嘅芝士味,正!

Nachos伴有酸酸辣辣嘅spicy sauce,加少少就可以中和醬料嘅飽膩感,唔怕辣嘅可以試試!

💰$45
Black Sesame Latte ☕️
熱latte嘅奶同黑芝麻比例相若,所以雖然飲落有好濃好香嘅黑芝麻香氣,但都唔會似芝麻糊咁杰身。灰白奶泡拉出完美拉花,配上紅色咖啡杯,賣相搶眼到要影多幾張。

💰$45
White chocolate 🍫
本以為白朱古力會好甜好膩,但呢杯regular size嘅熱白朱古力甚至比一般熱朱古力嚟得清淡,甜度偏低,反而比較重奶香味,同今晚嘅餐點好夾。
今日去左港島位於汕頭街既一間小店Mansons lot coffee shop,由地鐵站行過去都只係5分鐘路程,十分方便。一坐低一時之間未諗到叫咩野食好,於是叫左兩杯生啤,邊飲邊諗,生啤幾夠氣,泡既比例亦都非常合適。過左一陣終於決定到要食D咩啦,分別叫左佢一個奄列、一個帶子意粉,再叫多左一個法式多士。奄列非常大個,切開左入面有菠菜,個人口味覺得可以咸多些少,不過勝在份量搭夠。帶子意粉係我成晚最鐘意食既一款,佢有辣味,但係只限於係個口腔入面既刺激,唔會辣到食唔到,反而幾開胃添!最後唔少得甜品,法式多士微煎之後淋上糖漿同埋有一球雪糕,作為今晚既完結,不過可能食慣香港西多,覺得佢個法式多士可以再燶多D就正了~

今日就去到灣仔的一間主打食OMELETTE及意大利菜式的Cafe shop☕️餐廳提供的食物種類都不少,有Pasta,Risotto,OMELETTE,小食及多款Cafe and Drinks😊餐廳的環境設計風格主要以黑膠唱片為主,牆上還掛了不少傳統沖咖啡的工具,一進入餐廳就能感受到那種濃郁的咖啡香氣和音樂的韻律交織在一起的獨特氛圍。餐廳內的燈光柔和而溫暖,讓人感到放鬆和舒適。🌟RED WINE BRAISED SHORT RIBS RISOTTO128這道紅酒燉牛肋排燉飯中的牛肉,經過長時間的悶煮,肉質變得極為軟嫩,入口即化,牛肉與紅酒汁的香氣濃郁,與米飯完美融合。🌟AVOCADO & PRAWN OMELETTE 108牛油果蝦仁奄列,絕對是新酮飲食的最佳選擇!奄列外的雞蛋超濃郁,內夾著新鮮的牛油果和蝦仁。🌟Fish Finger 58炸魚🐟🐟外層酥脆的麵衣,包裹著鮮嫩的魚肉,搭配著美味的酸甜的沙律醬汁。🌟ICE Chocolate 55冰凍又濃郁的朱古力飲品,大大的一杯朱古力🍫加入香濃的牛奶,朱古力與牛奶的融合🫶❤️🌟Black Sesame Latte 55黑芝麻拿鐵中的黑芝麻香氣

🌟AVOCADO & PRAWN OMELETTE 108

🌟Fish Finger 58

🌟ICE Chocolate 55

🌟Black Sesame Latte 55
黑芝麻拿鐵中的黑芝麻香氣濃郁,與牛奶完美融合,每一口都能品味到黑芝麻的香醇。
2024-05-21 16 views
落雨天總是想搵間咖啡店hea下,黎到汕頭街街尾既Mansons Lot,預備過一個懶洋洋的下午Matcha latte抹茶味道濃郁,口感順滑Cappuccino奶泡打得綿滑,咖啡與奶既平衡做得不錯,整杯口感順滑Figs toast with parma ham & ricotta cheese 無花果可以中和返parma ham既咸,兩者好夾,仲有ricotta cheese係中間,沙律菜伴碟,輕盈又好味 Grilled beef & new potato salad整碟有麵包糠、炸薯仔粒、車厘茄、沙律菜、燒牛肉,都幾豐富,唯一美中不足係牛肉既部位比較多筋,有點難咬食物同飲品都相當唔錯,地點旺中帶靜,係一間幾岩假日過黎chill下既咖啡店

Matcha latte
抹茶味道濃郁,口感順滑

Cappuccino
奶泡打得綿滑,咖啡與奶既平衡做得不錯,整杯口感順滑

這間西餐廳就位於灣仔汕頭街地點好就腳 餐廳座位不算多最好預先預約🎙️餐廳以黑白色為主調 特色牆放着黑膠唱片好型格 感覺悠閒寫意☕️精品咖啡及酒精飲品都有供應🍴食物選擇多而且都幾特別好吸引 今次試了幾款食物質素有驚喜👍🏻✨Barbecue Pork Spare Rib with Garden Salad $168有兩大條豬肋骨以BBQ醬燒得好香🔥味道甜甜酸酸好惹味😍好厚肉而肉質夠軟腍好容易脫骨🦴仲有沙律伴碟好清新解膩🥗✨Crab Meat Spinach Omelette $108厚厚的奄列好大份足料 煎得焦香金黃 蛋汁豐富口感軟熟🍳裡面包住新鮮菠菜及蟹肉非常鮮味🦀也可以配上烘得香脆的多士一起吃🍞還有黑醋車厘茄沙律伴碟✨Spaghetti Bolognese $126肉醬意粉是經典菜色但味道有驚喜😍肉醬加入番茄醬一起煮🍅甜中帶酸味道香濃好醒胃🧀帶有濃郁芝士香味 意粉煮得煙韌有口感🍝✨Matcha Latte (Large) $55抹茶拿鐵奶味香甜帶抹茶回甘濃厚 口感好滑溜🍵拉花亦拉得不錯💗大杯的飲得非常滿足✨Rose Petals Peach Black Tea $44放上果乾好有心思🍑香桃

Crab Meat Spinach Omelette

✨Spaghetti Bolognese $126
Spaghetti Bolognese

✨Matcha Latte (Large) $55
Matcha  Latte  (large)

放上果乾好有心思🍑香桃味的果香黑茶帶有輕微玫瑰花的香氣🌹味道清幽濃郁 微甜味道清新自然
Rose Petals Peach Black Tea

📍Mansons Lot (汕頭街) (灣仔)
灣仔汕頭街1-3號地鋪
Type of Meal
Dinner
Crab Meat Spinach Omelette
Spaghetti Bolognese
Matcha  Latte  (large)
Rose Petals Peach Black Tea
2024-05-15 27 views
今日搵左間係灣仔嘅餐廳,算係鬧市嘅小淨土,餐廳附近有唔少嘅coffee shop,或者酒吧。今日就揀咗呢一間試一試。三文魚奄列:🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️蛋好厚,煙三文魚份量多,輕輕嘅煙燻味同蛋好夾。蛋無過熟,仲有少少蛋汁流出😍必食之選!扇貝意粉:🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️意粉無過熟,有Al Dente,淨係個意粉已經有質素👍🏻。特別要留意下呢款粉有少少辣度但配埋海鮮又幾夾😋帶子厚肉無話煎到過熟,幾好朱古力布朗尼配雲妮拿雪糕:🅰️🅰️🅰️🅰️熱辣辣嘅布朗尼再加半融嘅雪糕,真係無得輸,作為全餐最後嘅甜品好滿足。呢度仲有唔少特色飲品,我地叫左杯紅嗓子茶同埋Tonic Espresso Bomb,特別想提下後者,因為可以好似飲cocktail 咁丟杯Espresso 落Tonic水度,玩味同味道都十足😎。總括嚟講,呢間係大廈林立嘅灣仔鬧市,有間可以悠閑地飲杯酒/咖啡,再食一餐有質素嘅晚餐,非常適合一眾附近工作嘅打工仔嚟試下!推介畀大家!

三文魚奄列:🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️

扇貝意粉:🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️

朱古力布朗尼配雲妮拿雪糕:🅰️🅰️🅰️🅰️

由灣仔煩囂嘅街道轉入嚟呢間黑膠唱片主題嘅咖啡室,令人一入到就有種慢活嘅感覺。🌟𝓑𝓵𝓪𝓬𝓴 𝓢𝓮𝓼𝓪𝓶𝓮 𝓛𝓪𝓽𝓽𝓮 $55 (large)首先嚟一杯黑芝麻latte,黑芝麻嘅味道同香味都好濃烈,加上牛奶都好香滑,好鍾意❤️🌟𝓢𝓮𝓪𝓼𝓸𝓷𝓪𝓵 𝓢𝓮𝓪𝓯𝓸𝓸𝓭 𝓒𝓻𝓮𝓪𝓶 𝓡𝓲𝓼𝓸𝓽𝓽𝓸 $163呢個時令海鮮奶油燉飯,擺盤精緻,整個dish蝦嘅味道比較濃,蝦頭有好多蝦膏,個奶油令到成個飯都好香,唔錯👍🏼🌟𝓢𝓶𝓸𝓴𝓮𝓭 𝓢𝓪𝓵𝓶𝓸𝓷 𝓪𝓷𝓼 𝓑𝓾𝓽𝓽𝓪𝓵𝓸 𝓒𝓱𝓮𝓮𝓼𝓮 $108呢一個菜式相當健康,入面有三文魚+cheese,加厚滑蛋,側邊仲有超級新鮮嘅沙律菜同車厘茄。🌟𝓐𝓹𝓹𝓵𝓮 𝓬𝓻𝓾𝓶𝓫𝓵𝓮 $63呢個係我一向好鍾意食嘅甜品,嚟到呢度都有叫,都冇令人失望。呢度係用新鮮嘅蘋果加埋焦糖玉桂去整,所以蘋果香得來又會有咬口亦都會Juicy。當然唔少得好香嘅脆脆,撈埋一齊好好食,個雲呢拿雪糕都好香滑👍🏼 * 𝘕𝘰 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘥𝘪𝘴𝘤𝘰𝘶𝘯𝘵 𝘰𝘧𝘧𝘦𝘳𝘦𝘥 𝘣𝘺 𝘵𝘩𝘦 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘰.𝘗𝘢𝘳𝘵 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘔𝘦𝘯𝘶

🌟𝓐𝓹𝓹𝓵𝓮 𝓬𝓻𝓾𝓶𝓫𝓵𝓮 $63
呢個係我一向好鍾意食嘅甜品,嚟到呢度都有叫,都冇令人失望。

𝘗𝘢𝘳𝘵 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘔𝘦𝘯𝘶
2024-05-09 29 views
🔹️每次經到灣仔也會到 “Manson Lot” 用餐 🍽 店內以黑膠唱片佈置甚有特色💿 食物高質😋 除了主打咖啡外, 還有特色手工啤、Cocktail等😍 價錢親民💰🔸️Crab Meat Spinach Omelette 🦀🥬🥙以蟹肉、菠菜奄列、沙律菜配酸種麵包🥖蟹肉十分鮮甜、奄列香滑, 沙律菜鮮嫩和軟熟包包🍞🔸️Deep Fried Crispy Oyster🦪炸蠔炸至金黃香脆、味道鮮甜, 配自家制他他醬So Yummy😋 🔸️Seared Tuna Salad🐟🥗吞拿魚外皮烤至焦香, 肉質鮮嫩, 還有三文魚、車厘茄、牛油果、麵包糠和沙律菜, 健康滋味👍🔸️Earl Grey Strong 🫖 以甘香佛手柑味, 啖啖撲鼻☺️🔸️Ice Chocolate 🧊🍫☕️以香濃冰凍朱古力, 甜度適中👍

🔸️Deep Fried Crispy Oyster🦪

🔸️Seared Tuna Salad🐟🥗

🔸️Earl Grey Strong 🫖
以甘香佛手柑味, 啖啖撲鼻☺️

🔸️Ice Chocolate 🧊🍫☕️
以香濃冰凍朱古力, 甜度適中👍

Type of Meal
Tea