Restaurant: Marble Vietnamese
Info:

2021-08-26 353 views
最近番工偷懶上網搵緊有咩高汁黃店個陣🤤無意之中發現到呢間正嘢,真係有驚喜😍呢間店舖真係好細,座位非常有限🤔如果大家想去食要提早攞位喇!3-4個人嘅要等耐少少🤏🏻而呢到嘅店員都好好服務🤤同啲客人都有講有笑———————————————#🍻🍖 質素:🍜越式生牛肉湯河粉|$55就咁睇落可能冇咩特別,同平時嘅生牛肉河差唔多,但食落先知🤤啲河粉好滑,生牛肉完全唔會韌,好有牛味,最抵讚係個湯底😍😍係用新鮮牛骨熬製成架!味道好鮮甜🤤啲河粉同牛都吸曬陣甜味👍🏻真係會想飲曬成碗湯🤣———————————————🐷豬頭評分:✨推薦評級:❤️‍🔥 評級10 ❤️‍🔥推薦評級參考:👇🏻👇🏻👇🏻👉🏻1-10分👈🏻👇🏻👇🏻👇🏻💔🖤🤍🤎💙💚💜🧡❤️❤️‍🔥———————————————
#🍻🍖 質素:

💔🖤🤍🤎💙💚💜🧡❤️❤️‍🔥
越式生牛肉湯河粉
2021-08-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
越式生牛肉湯河粉
2021-06-23 349 views
-{黃店💛尖沙咀越南菜🍲}間唔中都會想食碗pho😌今次依間save左好耐💛終於有得食😎🤤生牛肉湯河🤤 ($55)河粉都滑 不過湯底偏淡 少啲牛味 同埋生牛肉都得2 3塊🥺普通啲👖褲評: 5.5/10🤤蒜香牛油雞翼🤤 ($68)雖然得4隻 但炸得香到好似炸雞脾咁好食😍做到外脆內軟 入面仲要係爆曬汁😋又有勁多蒜 重口味人士一定鐘意😛👖褲評: 8.3/10舖位有啲細~食物質素唔差不過唔洗特登黎👀想食越南野又多間可以揀🤩性價比: 8/10服務: 8.5/10環境: 8.3/10🚩孖寶越南湯河🚩地址: 尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下4C號舖 #fuudjai #fuudjai東南亞菜 #fuudjai尖沙咀 #fuudjai黃店
{黃店💛尖沙咀越南菜🍲}

🤤生牛肉湯河🤤 ($55)

👖褲評: 5.5/10

🤤蒜香牛油雞翼🤤 ($68)

👖褲評: 8.3/10

性價比: 8/10
服務: 8.5/10
環境: 8.3/10

🚩孖寶越南湯河🚩
地址: 尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下4C號舖

蒜香牛油雞翼
蒜香牛油雞翼
平日夜晚,同屋企人出去搵下好嘢食,支持小店。座位超少,20個座位左右,一個人嚟食比較容易有位,或者黎book定。留意番,呢間係無素食,湯係用牛肉煮出。店舖雖小,但都多選擇,基本上諗得到都有。招牌孖寶湯河粉,70元,好齊,有哂牛肉,牛丸,牛腩片,札肉,豬肉丸。湯頭超級鮮甜,河粉份量還好,肉係好食,食得出係好嘢。香茅豬扒煎蛋飯,68元,豬扒煎得超好,夠juicy,肉嘅分佈都係剛剛好。蛋都無hea到,蛋白係脆。蝦餅撈檬,68元,當然無得輸加魚露,蝦餅又係即整,夠味,粉唔會厚。越式串串(豬肉),50元,啖啖嫩肉,而且好夠肉味,唔會好熱肉,剛剛好,有驚喜。法式牛油蒜香雞翼,68元,蒜味係勁爆多,雞翼勁香,肉又夠嫩。美中不足就係用外賣餐具,可以理解係無人洗碗,不過就幾唔環保。最爆係老闆,你問佢就答,說到原來係上環開咗分店,請咗三位空少幫手,服務一定無得輸先,又talk得,去支持下啦,last order至8點半。
平日夜晚,同屋企人出去搵下好嘢食,支持小店。

店舖雖小,但都多選擇,基本上諗得到都有。

2020-12-03 1245 views
好小的一間店 有著老闆的珍藏可口可樂....小小的店 感覺有啲溫馨可能因為牆身做左黃色 暖tone~~~🤣叫左2個撈檬 炸蝦餅同豬扒上碟時係用外賣膠上 雖然有點唔環保不過疫情下都是為大家設想的食物方面很不錯會令我會想再去食的😂希望他家的配菜 (青瓜絲蘿蔔絲)毫不吝嗇食到尾都有配菜伴著 值得一讚👍🏻蝦餅同豬扒都好香口❤️好食!!下次要試試放湯的湯底又如何~~😆😆
好小的一間店 有著老闆的珍藏可口可樂....
小小的店 感覺有啲溫馨

蝦餅同豬扒都好香口❤️
好食!!

下次要試試放湯的湯底又如何~~😆😆
2020-10-23 902 views
尖沙咀呢間人情味小店💕秋風起🍂🍁路過入嚟食碗越式生牛肉湯河,真係要讚一讚金不換要幾多有幾多除非佢冇貨囉好好味,街坊價錢一啲都唔貴食完個胃立刻暖笠笠🥰要提一提,個老闆好好人🤩😍,喺我哋有選擇困難症之際⋯⋯佢就主動叫我哋order個飯, 因為自己整咗啲魯肉🤫私人醒我哋試吓🤭唔係次次有囉☺️,優惠嘅嘢,話黎就黎呀好感恩最後我哋係叫咗個豬扒飯嘅☺️開心,一定繼續支持💪🏼💪🏼加油💪🏼
尖沙咀呢間人情味小店💕秋風起🍂🍁
路過入嚟食碗越式生牛肉湯河,
真係要讚一讚
金不換要幾多有幾多
除非佢冇貨囉
好好味,街坊價錢一啲都唔貴
食完個胃立刻暖笠笠🥰
好感恩
最後我哋係叫咗個豬扒飯嘅☺️
開心,一定繼續支持💪🏼💪🏼加油💪🏼
2020-10-23
$80 (Dinner)
2020-09-19 727 views
一直想試一下這小店,但之前因疫情關係小店被迫關門了一陣子,而且店內位置不算太多,經常錯過了。今天上完課,下午茶時段終於可以嚐到。點了越南生牛肉河,清湯好喝,沒有太味精的感覺因為好多越菜店是令人食完要不等「灌水」以點味精。店舖只有老闆兩人(我估應該是老闆),可能因為這原因,食具是即棄的(這是我最失望,因為始終這很不環保明白人手不足,希望這能考慮一下。良心小店,話多唔多,希望能保住一間得一間。生牛肉河,生牛肉不錯,份量可能可以多少少粉。但整體不錯,會再次幫襯。

2020-08-29 759 views
今天跟男友來這家吃茶餐,我們兩人叫了一碗越南牛丸何,加炸蝦餅,一杯鹹檸水。越南牛丸河份量一般,兩人分不太夠,但我們都喜歡湯底,很像河內吃的越南河味道。牛丸也十分彈牙,夠味。最欣賞的是在座位旁有不同的調味醬,辣醬是一定要試,另外還有青酸辣醬,但我還是覺得紅辣醬比較好吃。炸蝦餅因為是加的,有半份,趁熱吃非常好味。服務員還給了泰式辣醬我們,好吃好吃。鹹檸水也十分夠味。我覺得這家小店的食物十分驚喜,出奇地好味。
2020-07-08 696 views
選擇這兒 或多或少 都與良心有關...甫進入餐廳 面積少少 牆身油漆都以黃色調為主 很cozy... 還有各限量版可口可樂樽當裝飾呢...餐牌上有不少選擇... 湯河 撈檬 飯 米紙卷 小食 都有...選了招牌湯河 $70 和 香茅豬扒撈檬 $65河粉和檬粉口感不錯👍🏻湯底和牛肉牛丸算不過不失... 但食落感覺單調... 怎麼形容好呢... 就是沒有越南湯底那種豐富滿足感... 至於個小食...好好好好油除咗面頭D蒜外 其餘都無味... 呀!有!油味....其實主菜D粉都ok... 可以一試...
選擇這兒 或多或少 都與良心有關...
選了招牌湯河 $70 和 香茅豬扒撈檬 $65

河粉和檬粉口感不錯👍🏻
牛油蒜香雞翼

至於個小食...
好好好好油

除咗面頭D蒜外 其餘都無味... 呀!有!油味...
其實主菜D粉都ok... 可以一試...
2020-07-07
$102 (Dinner)
不值得支持的小店!!!生牛肉湯河份量少, 芽菜只得幾條.... 豬排飯好細, 用紙盒裝住....而家係疫情期間, 我見到老細無抹枱, 只係換咗張紙...!!!老細不停喝罵, 成餐飯好嘈好辛苦....有顧客想坐在入面個位, 佢喝佢話: 你坐出面, 入唔到去架!!! 但其他客人老細就幫人推開d枱俾佢哋出入...最差係有個女仔帶唔夠錢, 佢埋單時同個老細講話唔好意思, 即刻去攞錢, 點知老細喝罵:你連55蚊都無!!!! 你出嚟食嘢唔使帶錢㗎 !!!你做咩架......我真係好嬲, 55蚊我可以幫佢比, 點解咁鬧人...?個女仔出去, 約5分鐘返嚟比錢, 個老細"唔該"都無講, 好差!!!!
不值得支持的小店!!!

老細不停喝罵, 成餐飯好嘈好辛苦....

但其他客人老細就幫人推開d枱俾佢哋出入...

我真係好嬲, 55蚊我可以幫佢比, 點解咁鬧人...?

2020-06-21 432 views
星期五晚上約咗朋友們去尖沙咀睇戲,睇戲前就決定快快趣去醫下肚先朋友就推薦左呢一間係山林道嘅越南野,話上次去食就覺得佢唔錯。我哋一行三人,店內因座位唔多,有一位遲左到,所以話一定要等齊人先入得,絕對理解我地係出面坐左陣,老板最後都好好人咁比我地入去坐住等 齊人後,望左望menu, 最後我決定要一碗香茅雞翼河粉,另外兩位就叫左三寶河同香茅豬扒撈檬再加個蒜蓉雞翼share。等咗5分鐘左右,我哋嘅河粉先上。本身都冇乜特別期待,但E...有驚喜!湯頭飲落好甜好夠味,河粉亦都十分滑!最正嘅係佢個香茅雞翼同香茅豬扒,醃得超級入味!係超級入味又唔柴!大推!不過一比之下,個蒜蓉雞翼就比較遜色但都炸得十分之香脆,亦都有滿滿嘅蒜蓉係面!食完一定要擦個靚牙可惜肚餓既緣故,掛住食嘢相都唔記得影下次有機會再去先補返
我地係出面坐左陣,老板最後都好好人咁比我地入去坐住等

又唔柴!大推!不過一比之下,個蒜蓉雞翼就比較遜色

可惜肚餓既緣故,掛住食嘢相都唔記得影
下次有機會再去先補返
2020-06-19
$100 (Dinner)
  • 香茅雞翼河粉
  • 香茅豬扒撈檬
2020-05-12 644 views
有同事已經成日話想食這間越式小店,今日Lunch終於比佢得嘗所願。這小店舖面細細,座位不多,座得較窄,所以要等位機會較高,如果不想等位可外賣,眼見出餐都快。Lunch包一杯熱青檸水,無加一收費。我們叫了:春卷豬扒飯$60 - 賣相吸引份量十足!春卷香脆,餡料多令到口感豐富豬扒厚身,炸得香口,肉質不會過鞋,估不到幾好食豬扒下面有生菜沙律,生菜新鮮! 另外有豉油自己加在飯上,撈飯一流越式香芧豬扒煎蛋飯$60 - 雖然太陽蛋穿了,但不失香味。豬扒一樣炸得香口,熱辣辣好味同樣有新鮮生菜沙律墊底蛋加豉油撈飯一流超串串撈檬$55 - 有4條豬肉串,檬粉份量不少,賣相不錯。炸的豬肉串肉質嫰口,味道可以熱青檸水 - 每人有一杯,青檸味清香,順喉好飲。

Lunch包一杯熱青檸水,無加一收費。我們叫了:
春卷豬扒飯$60 - 賣相吸引
份量十足!春卷香脆,餡料多令到口感豐富
豬扒厚身,炸得香口,肉質不會過鞋,估不到幾好食

同樣有新鮮生菜沙律墊底
蛋加豉油撈飯一流超

熱青檸水 - 每人有一杯,青檸味清香,順喉好飲。

2020-05-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
前排天氣時凍時熱,一凍就想食啲暖野,飲碗湯暖下身~越南粉都係一個唔錯嘅選擇🤩今晚嚟到係佐敦附近嘅孖寶越南湯河試吓先~呢度環境比較細,只係得幾張細枱,繁忙時間可能要等一等位。整體來講,呢度食物一般,唔會話超級驚喜,但如果經過又想平平地食碗麵嘅話都可以支持下嘅~.not sure if i’m not the only one but sometimes i do crave for some good pho, especially during winter ❄️ passed by this small little vietnamese food shop & decided to give it a go 😋 overall, the food was average, nothing super surprising 🥺 but well, at least the price was average too 😛.《越式生牛肉湯檬粉》$50 😋《越式雞絲湯檬粉》$50 😋😋兩碗湯粉望落去都好似好大碗咁,食落真係幾飽肚!湯底飲落牛骨味唔夠濃,洋蔥味比較重,但又唔會太過鹹~牛肉、雞肉
呢度環境比較細,只係得幾張細枱,繁忙時間可能要等一等位。
越式生牛肉湯檬粉
越式生牛肉湯檬粉

《越式生牛肉湯檬粉》$50 😋
越式雞絲湯檬粉
《越式雞絲湯檬粉》$50 😋😋
兩碗湯粉望落去都好似好大碗咁,食落真係幾飽肚!湯底飲落牛骨味唔夠濃,洋蔥味比較重,但又唔會太過鹹~牛肉、雞肉同芽菜嘅份量都合理。生牛肉口感有啲韌,雞肉反而比較好食😋
越式香茅豬扒撈檬

《越式香茅豬扒撈檬》$57 😋
呢個撈檬都係一個正常味道唔錯嘅撈檬。
不過香茅豬扒就真係麻麻地,肉質有啲鞋,口感有啲韌☹️
孖寶越南湯河 𝐌𝐚𝐫𝐛𝐥𝐞 𝐕𝐢𝐞𝐭𝐧𝐚𝐦𝐞𝐬𝐞
2020-01-08 890 views
突然想食越南嘢,經過見到哩間有人排隊等,應該唔錯~雖然入面比較細,位置唔多,但檯下面有個掛鉤,可以勾住個袋,方便好多~唔駛攬住個袋食嘢...叫左個雞絲湯檬,由於當晚河粉已經賣曬,只有檬粉,加錢轉蝦頭蝦膏湯底,有寫明話係辣ge,真係幾辣下.......個蝦頭蝦膏湯底幾濃味,唔錯,另外有青檸辣椒比客人自己加落去,加左青檸好清新。檬粉係好幼身ge,唔錯,另外要講下雞絲,雞絲比想像中有雞味,意料之外!飲左杯鹹檸七,個杯幾得意~差不多食完ge時候,見到隔離塊香茅豬扒好似好正,仲好香,下次要試一試。
突然想食越南嘢,經過見到哩間有人排隊等,應該唔錯~
飲左杯鹹檸七,個杯幾得意~

2019-07-12 861 views
行過見到呢間孖寶越南湯河嘅裝修同一般湯河店都幾唔同,又新淨又光猛,就決定試下。嘢食以湯河同小食例如蝦卷、米紙卷同雞翼等為主,我就嗌咗個生牛肉湯河黎試下。上枱嗰陣啲生牛肉已經差唔多全熟,同餐牌嘅相差得有啲遠,不過賣相都算唔錯。啲湯飲落唔會太咸,相信唔係落咗好多味精。所有餸嘅份量都幾多,芽菜都幾大條同好新鮮,河粉不過不失,牛肉反而有啲un,冇咩牛肉味。當時舖頭只有兩枱人,所以個店員就一路同另一個客吹水。吹水本身都冇咩問題,但係佢哋真係旁若無人,超級大聲,所以我食完就拿拿林走人。食物質素唔係特別高,服務質素麻麻,應該唔會再食第二次。

2019-04-08 713 views
餐廳地理位置唔多顯眼,座位不多,只有十四個位左右!所以如果有人在餐廳外等位都不足為奇,因為餐廳好快滿座,想食就要等下啦!餐廳星期日又休息,所以想食就星期一到六食啦!當天點了香茅豬扒飯,友人則選了河內雞扒飯,以環保紙盒盛載,熱辣辣的飯配多隻煎蛋,好好味,豬扒不會太乾,香茅味道又岩岩好,加上少少青葱食下去,一流!但雞扒相對上食起來比較普通,油份比較多,好似煎雞扒,可能河內就係代表煎雞扒,如果煎得香脆就好,但煎到皮油肉軟就不推介大家食了!好味香茅豬扒飯
餐廳星期日又休息,所以想食就星期一到六食啦!

好味香茅豬扒飯
為河內雞扒飯