2017-10-20 829 views
經過西九三樓,見到呢間裝修唔錯,幾有情調,就諗都無諗衝左入去,start my day wif good stuff我order左個牛扒配黑松露炒蛋,熱檸茶 先讚佢個多士,厚多士,夠脆,再加上blue berry jam,正!好欣賞佢個jam, 不太甜,好足料再讚佢個黑松露炒蛋,好香,蛋好滑,啲松露味真正!同蛋好夾,未食都文到香!到牛扒,不過不失如此高質餐廳區內難得但識欣賞既人就唔知有幾多喇

我order左個牛扒配黑松露炒蛋,熱檸茶

到牛扒,不過不失

如此高質餐廳區內難得
但識欣賞既人就唔知有幾多喇
2017-10-06 792 views
話說五點幾左右開始肚餓,想搵間野食下午茶,喺xx18、x葱x、同埋依間野3揀1,因為其餘兩間分店比較多,依間較難得遇到,就揀左依間。間野係希臘風格,用淺藍同白色去佈局,裝修同扮設都唔錯😄 可能因為下午茶時段,門口無侍應,自己走入去見到吉位就坐低。下午茶價格喺3x至50蚊之間,選擇都多,味道亦ok,份量係接近晚餐份量,不大食的人絕對夠食。侍應有禮同主動加水,服務都幾好。食到大概6點左右,最令我驚喜嘅事發生左!餐廳突然調暗d燈光,我以為係有人生日啦,原來係進入晚市時段,有人會演奏結他同唱歌,真係令人意想不到!只係食40幾蚊野,就有d咁嘅享受😳不過香港人一向較內斂,所以都無乜反應...希望會有更多熱情d嘅客人,令演奏者唔會好似練琴咁枯燥乏味啦😁
西冷扒
龍蝦汁海鮮意粉
西冷扒
龍蝦汁海鮮意粉
2017-10-05 606 views
有晚經過呢間餐廳,門口有位叔叔彈結他唱歌,比佢吸引咗入去裝修以藍白色為主,充滿希臘風情。當日係假期,但晚飯時間個場都唔full,有啲冷清,本身驚會中伏,但既然坐低咗,即管試下!打開餐牌,覺得幾抵食,百幾二百蚊一個餐,有齊沙律、餐湯、主菜同飲品,甜品就好似要加$15左右。叫咗兩個餐,其中一個餐包兩隻生蠔。生蠔大大隻,但較偏身,唔係平時喺酒店食開嗰種漲身嘅即開生蠔,但當然咁樣比較係唔公平,因為兩者價錢爭咁遠。以呢個價錢黎講,生蠔都算唔錯喇,有淡淡海水味,蠔肉夠大,咬落口感豐富,不過有少少澀味。沙律細細碟,但都有兩塊大塊嘅巴馬火腿,香味唔算好濃,但都唔差嘅。最驚喜係個黑松露蘑菇湯!!!雖然冇黑松露味,但蘑菇味非常濃郁!!!好好飲!!!通常呢個價錢只會飲到罐頭湯/溝好多粉嘅劣質忌廉湯!至於主菜就不過不失,叫對得住個價錢啦!成餐飯最滿意就係個mushroom soup!加上呢到人較少,唔怕嘈,又有人彈結他唱歌,價錢咁平又食得好飽,下次再去西九,都會考慮返黎呢到!p.s. 呢到嘅侍應好似都係講英文為主,以呢種價位嘅餐廳黎講都幾少見。
有晚經過呢間餐廳,門口有位叔叔彈結他唱歌,比佢吸引咗入去

2017-10-02
  • 蘑菇湯
2017-10-04 439 views
便宜的高級享受有日係西九龍行街見到尼間鋪位又再次轉左手,心思思走左入去試新野,叫左個海鮮西班牙飯lunch set 有碗紅湯同蒜蓉包作前菜,吾差既,兩樣野都好睇好食,夠味道👍🏻👍🏻👍🏻但去到個main course,就覺得差差左少少喇,d海鮮無雪味既,都ok,但美中不足既係個飯,有d吾夠味同個飯既質感有點兒軟,做吾到真工既感覺,但整體都有60分但一邊睇個menu,人地其實係專食蠔的,所以下次會再去試下佢既拿手菜式
便宜的高級享受

2017-09-07 582 views
arco oyster今次同一大班朋友黎到西九龍中心四樓依間意大利餐廳,一入到去門口有位老伯伯拉住小提琴,演奏住啲懷舊古典音樂,因為我地好多人去,每位就送左兩隻生蠔,加紅酒同白酒,生蠔新鮮多汁,大力推薦,必嘗,加上茄汁,更能帶出鮮味。我點了一個牛脷加鵝肝餐,價錢二百多,但非常飽肚,更奉送一杯野飲。
arco oyster

2017-08-15 674 views
喺西九龍中心搵野食,見到呢間無乜人就入去試下,環境好靚,有人喺後面唱民謠,但係唱得太大聲,佢仲專登企喺對情侶隔離唱,情侶好配合咁對望同拖手,不過其實都幾尷。講返野食,晚餐寫明係黑松露晚餐,分別點左牛扒同黑毛豬,除左喺炒蛋上有少少黑松露,基本上成個餐都同黑松露扯唔上關係,食物質素就不過不失。
2017-08-13 637 views
無意中經過呢間 比佢既藍色吸引住簡單既裝修 藍白配搭基本上無得輸😍好希臘既風格 好靚仲掛左好多希臘既風景圖 讓你有種置身希臘既感覺諗住咁西式既裝修價錢應該唔平又唔係wo 佢既價錢真係好平民Lunch大約$30-48左右 另加$15有餐湯同咖啡我就叫左卡邦尼意粉 忌廉湯 熱咖啡先講個忌廉湯 我本以為係同其他餐廳一樣都係罐頭湯 白色忌廉湯加幾片磨菇咁點!知!唔!係!係有好大驚喜😍呢間餐廳將蘑菇搞碎同忌廉湯一齊煮有超濃郁既菇味 碗湯係好香 亦都好飽呢個心機我比10分👍🏻👍🏻好好味至於餐包微熱 好軟熟 同其他餐廳分別唔大但都好好味 我好鍾意之後就到主菜-卡邦尼意粉份量唔多 但絕對夠飽餐湯我飲到一大半時 已經有8成飽然後卡邦尼我食左幾啖 已經飽到食唔到可能因為卡邦尼比較膩 好易飽提議細食既朋友 唔好同時叫忌廉湯同卡邦尼我最後係食剩小小😟實在太飽卡邦尼既汁唔太特別 比較淡但有火腿既鹹香就岩岩好 啲火腿好好味整體既卡邦尼意粉只係一般 可以唔洗試不過$30係好抵食 對得住個價錢最後熱咖啡(原來我唔記得影相)咖啡同奶既比例岩岩好 好香滑亦好香濃唔錯唔錯😋期待再試其他菜式最後買單:卡邦尼意粉$30+餐湯/
無意中經過呢間 比佢既藍色吸引住

但有火腿既鹹香就岩岩好 啲火腿好好味
整體既卡邦尼意粉只係一般 可以唔洗試
不過$30係好抵食 對得住個價錢
卡邦尼意粉

最後熱咖啡(原來我唔記得影相)
咖啡同奶既比例岩岩好 好香滑亦好香濃
唔錯唔錯😋期待再試其他菜式
最後買單:卡邦尼意粉$30+餐湯/咖啡$15再加一=$50 呢個價錢絕對超值👍🏻
2017-08-12
$50 (Lunch)
忌廉蘑菇湯
今天跟同事食歡送飯,她選了這間餐廳,一行八七人訂了檯,午飯時間來一個小聚會~這店位置都不少,環境尚算不錯,乾淨企理。食具擺放得很整齊,坐得非常舒適。午餐選擇非常多,有A至S及1至6共18款!!! 沙律, 意粉或扒餐都有!單點價錢由$30蚊起,跟餐配餐湯餐包及熱飲需要加$15。今天我點了烤雞沙律餐 ($34),餐湯我選了蘑菇湯。餐湯及牛油餐包很快送到,蘑菇湯非常的足料好味,碎碎的蘑菇粒令整個湯更有質感!出餐的速度都算快,我們點了很不一樣的東西,都在同一時間上檯,可以齊齊 "開動" 吃飯~ 我點的烤雞沙律份量也不少,烤雞扒很厚,份量很多,味道剛好不會太咸。沙律菜很新鮮,而且有很多芝士碎。醬汁是蜜糖芥茉汁,酸酸甜甜非常好味!試了一點同事叫的牛舌,煎得很香,味道很不錯!非常滿足的一個午餐,大家都很滿意~ 同事說意粉都很不錯~ 有機會我都要再試試~
這店位置都不少,環境尚算不錯,乾淨企理。
食具擺放得很整齊,坐得非常舒適。

單點價錢由$30蚊起,跟餐配餐湯餐包及熱飲需要加$15。
今天我點了烤雞沙律餐 ($34),餐湯我選了蘑菇湯。

沙律菜很新鮮,而且有很多芝士碎。
醬汁是蜜糖芥茉汁,酸酸甜甜非常好味!
試了一點同事叫的牛舌,煎得很香,味道很不錯!

非常滿足的一個午餐,大家都很滿意~
同事說意粉都很不錯~ 有機會我都要再試試~
2017-07-28
$55 (Lunch)
西九龍中心開左間意大利餐廳喎,梗係要試下啦!佢ge裝修好有南法風情,我唔係好明點解意大利餐廳會咁裝修😅。但以海藍色做主調令人有種好relax同舒服ge感覺😌。一睇餐牌,嘩😲!卡邦尼意粉30蚊有得食!?其他選擇都比出面餐廳平好多,心諗死啦,呢間野係咪唔得ga😨?但係都入左黎,食啦⋯⋯我要左卡邦尼意粉,老公要蒜香蜆肉炒意粉,我地都加左15蚊跟餐,有湯有野飲。我地要左菜湯,我覺得好味呀😋,仲有餐包仔送。見好似都唔差,同埋生蠔做緊優惠,我地膽粗粗叫左兩隻蠔皇。隻蠔雖然唔肥,但都算大隻,係上面吱少少檸檬汁,然後放入口。好味呀😌,鮮甜,夠蠔味,應該連檸檬汁都唔駛放呀!食完之後陣蠔味仲係口到lon緊,下次食晚餐一定要再食😋。意粉黎啦,賣相ok,我覺得份量可以少d,但係真係好足料,好好味呀!意粉ge質感係啱啱好,唔會好似出面餐廳個d咁淋到發脹。味道非常之好,入面d菇好有菇味,濃到係口入面好耐先消散😌,好正呀⋯⋯老公個意粉有好濃郁ge香草味,蜆肉都好多,都係個句,好正呀⋯⋯我地一人叫左一杯咖啡,睇黎佢食料方面唔錯,但係飲品方面就要加加油啦。我食完之後個感覺係,老細,你值得去更好ge地段開鋪,你值得收得更

我食完之後個感覺係,老細,你值得去更好ge地段開鋪,你值得收得更貴,因為佢d野食,比起出面收你差唔多成舊水ge意粉,係好食好多,係好食好多呀!
2017-07-22
$50 (Lunch)
2017-07-01 540 views
下午茶,入黎試左卡邦尼意粉,28蚊包一杯熱飲凍飲加三蚊。但碟野雖然平,但都幾多下,個待應係講英文,但我英文麻麻,笑死人,指手劃腳。當然仲有其他識廣東話待應,佢地餐廳俾人都幾有格調,同舒服嘅,播啲音樂,令人心情放鬆同時享受食物嘅美味