2015-07-28 817 views
久違燒味的滋味,想起V City的灑家有燒味供應,水準也相當不俗的。    平日的晚上來到灑家,只有小貓三兩隻。也難怪,毗鄰因薯蛋頭而爆紅的Izumi也沒爆滿呢!自從自由行少了,V City人潮也減少,作為居民也落得清靜。  環境方面,店面不大,中間一張大桌,相信是給上班族的,用餐時間短,只會坐一會便走。兩旁都是卡位,闊落舒適,用色鮮明,是個用餐好地方。  除套餐外,也可散叫。以粥粉麵為主打,也有小菜、燒味、炒物,不會太花巧。由老公發辦,燒味、炒麵、炒菜,就是一頓家常便飯了。    未嘗食品,先評服務。除適時加茶外,侍應長期處遊魂狀態。態度一般,也許是年輕涉世未深,頻下錯單。灑家的廚師水準甚高,可是樓面相當不濟,有點可惜。為着燒味而來,果然沒讓人失望。燒味雙拼($98),選的是叉燒和油雞。  用上梅頭豬肉,叉燒肥瘦均稱,肉嫩豐腴,蜜味再濃一點更好。油雞是雞翼部分,肉質不質太滑,但外皮滑溜,上色之餘也很夠味。整體來說是水準以上,值得推介。    銀芽肉絲炒麵($60)看似平常的菜式,但要做得出色可不易。  幼細如絲的蛋麵炸成金黃色,十分脆口,好吃!上了一層薄薄的玻璃芡,配合大量的肉絲、銀
久違燒味的滋味,
想起V City的灑家燒味供應,水準也相當不俗的。

平日的晚上來到灑家,只有小貓三兩隻
也難怪,毗鄰因薯蛋頭而爆紅的Izumi也沒爆滿呢!

環境方面,店面不大,中間一張大桌,
相信是給上班族的,用餐時間短,只會坐一會便走。
兩旁都是卡位,闊落舒適,用色鮮明,是個用餐好地方。

除套餐外,也可散叫。
粥粉麵為主打,也有小菜、燒味、炒物,不會太花巧。
由老公發辦,燒味、炒麵、炒菜,就是一頓家常便飯了。

未嘗食品,先評服務
除適時加茶外,侍應長期處遊魂狀態
態度一般,也許是年輕涉世未深,頻下錯單。
灑家的廚師水準甚高,可是樓面相當不濟,有點可惜。

為着燒味而來,果然沒讓人失望。
燒味雙拼($98),選的是叉燒油雞
燒味雙拼

用上梅頭豬肉,叉燒肥瘦均稱肉嫩豐腴,蜜味再濃一點更好。
整體來說是水準以上,值得推介。

銀芽肉絲炒麵($60)
看似平常的菜式,但要做得出色可不易。
銀芽肉絲炒麵

幼細如絲的蛋麵炸成金黃色,十分脆口,好吃!
上了一層薄薄的玻璃芡,配合大量的肉絲、銀芽、蔥段、菇絲,鮮香而不會過咸。

家常便飯不可缺少綠葉蔬菜,
咸魚醬炒時蔬($58)選的是粗身芥蘭
咸魚醬炒時蔬

莖身偏硬,但經處理過後粗鞋部分已被削去,一個細心位。
芥蘭偏爽身,對我來說還好,愛吃稔身蔬菜的可會吃不消。
不是炒菜的關係,那咸魚醬玻璃醬只是輕掃上菜面,添一份咸香中規中矩吧。

折合$238,在V city來說不貴
廚師有水準,燒味質素不俗,是開飯好去處
2015-07-28
$120 (Dinner)
燒味雙拼
銀芽肉絲炒麵
2015-07-26 596 views
很久沒有吃過灑家了,記得第一次吃都已經是很久以前的一頓隨意晚餐。這次難得山長水遠來玩,本想吃點特別的,走出門口至到達商場也沒發問。結果?明明近我家的觀塘就有一家啦,還得選這個?不過趕著回家,沒有太多時間再找,還是放棄另覓所好。柱侯牛腩撈麵 $45  聽說灑家的麵食做得不錯,但夏日炎炎又不想要熱燙的湯麵。牛腩、撈麵,一於就要這款,完全符合我們口味要求。一碟份量充足,滿滿的食材堆疊於麵條之上,另上一碗湯。柱侯醬汁稀稠度適中,其實我倆重口味還想要更濃郁的,所以,加湯?免了。  牛腩香稔入味,不會太老韌乾涸,輕嚼之下更帶輕輕的牛肉香氣。重點是有牛筋,晶透亮澤叫人禁不住搶食,入味彈爽,微黏又香口。麵條沒有重重鹼水味,富有爽口嚼勁,配上鹹香得當的柱侯醬及牛腩牛筋同食就更是惹味。流汁叉燒包 $28  一籠三件,其實點選的原因就只是想一睹它如何流汁。外層不會太厚,微微爆開透出內餡,吸引得很。  趁新鮮上桌馬上剝開,添了細碎叉燒肉的內餡稍為淌下,這就是流汁。甜中帶鹹,不會調味得過份,醬汁比平時的稀些少。叉燒碎的香氣仍存,不會只有滿口醬汁味,同時加點嚼感。鬆軟甜綿的包身就更是加成,不會過乾,中和內餡的濃味
柱侯牛腩撈麵
柱侯牛腩撈麵 $45

流汁叉燒包 $28
  趁新鮮上桌馬上剝開,添了細碎叉燒肉的內餡稍為淌下,這就是流汁。甜中帶鹹,不會調味得過份,醬汁比平時的稀些少。叉燒碎的香氣仍存,不會只有滿口醬汁味,同時加點嚼感。鬆軟甜綿的包身就更是加成,不會過乾,中和內餡的濃味。
古法千層糕
古法千層糕 $26

最後來點甜甜的中式糕品,沒有那種一舊過小時候常吃的馬拉糕,只好選這個了。糕面凌落添上蛋黃碎,香口得來有點沙沙的質感。
  層層糕餡相扣,沒有千層但都叫有十層,夾起來鬆綿非常。蛋香帶有淡淡鹹味,不會單有蛋糕的甜度。整體不膩,可是我還是想吃傳統的馬拉糕……
$50 (Dinner)
柱侯牛腩撈麵
流汁叉燒包
灑家真灑家。樣樣野都好高質。上兩個星期特登去屯門探個朋友同佢阿B,跟住就當然係要落去最新最新個廣場行下啦!行行吓又肚餓見到有間餐廳做下午茶好多人排隊喎,多人排隊姐係好食啦!咁我哋當然唔執輸一行六人去食返個早晚餐.呢度係主要買燒味點心同埋粥粉面飯嘅,裝修就好四正新潮,店裏中間嗰張枱係流線型架!同呢個商場嘅style都幾夾喎。行過嘅時候見到佢個燒味部啲燒味幾靚,當然就要叫返碟燒味拼盤,滿足我哋幾個食肉獸啦!除咗叉燒瘦得滯之外,燒肉油雞海蜇都好味。尤其是個燒肉外皮夠脆,裏面嘅脂肪同肉分布均勻, 皮脆, 脂肪細膩,肉層厚嫩,入口不會油膩,比起好多話自己燒味至尊嘅酒樓出色好多!好多時鋪頭做拼盤都會將一啲比較差質素嘅產品放埋一齊,但呢度嘅拼盤都依然十分出色喎!絕對足料,夠大份!因為有兩個朋友都特別鍾意食雞,既然佢果拼盤油雞都咁出色當然要叫翻個知名嘅花雕醉雞啦!放上枱已經聞到淡淡的酒香,雞肉嫩皮薄,大小得宜,唔會係夾中間成寸肥油唔使食果種,雖然個個都話要唔食皮先健康,但係見到一啲嫩薄嘅雞皮,冇理由要浪費嘅!肉厚而且嫩滑,酒香撲鼻,就係一隻好嘅醉雞的重點!燒鵝脾,皮脆可口,大隻又肥美,抵食,極速被KO
灑家真灑家。樣樣野都好高質。

燒鵝脾
燒鵝脾,皮脆可口,大隻又肥美,抵食,極速被KO.!
鮮蝦雲吞麵
侍應講灑家最灑家嘅嘢呢就係呢個鮮蝦雲吞麵, 細蓉. 雲吞係底麵喺面,麵呈金黃,有光澤,
鮮蝦雲吞麵
雲吞每一顆都係包住一隻大爽蝦,皮薄涵靚,絕不欺場,一口一個剛剛好,湯清味美,麵煮得剛好爽口彈牙.
鮮蝦餃
果然係佢哋嘅皇牌產品,值得一試!另一店內皇牌鮮蝦餃
外皮晶瑩剔透的小巧精緻蝦餃,包住彈牙鮮蝦,配上大家都遺留了嘅爽口筍尖, 皮薄而且功夫多,每一粒精緻嘅蝦餃上堂嘅時候都係好飽滿而且熱辣辣,呢個蝦餃最特別嘅地方就係個喜金箔但係夾嘅時候都唔會爛嘅!
干炒牛河
豉油分佈好均勻,色澤濃郁,每一條河粉都著色,而且唔會結在一起,牛肉鮮嫩,唔會炒到太老,最重要乾炒牛河吵得乾身無油!係小健出色嘅炒野!
笈弟
呢度的笈弟粥,粥底棉滑香軟,即叫即滾配上新鮮嘅豬潤,豬心同埋手製肉丸!懷舊味十足,如果可以額外加配脆花生嘅話,仲合我口味!
我欣賞洒家一個地方就係佢嘅嘢食上堂嘅時候都一定係熱辣辣,好多時點心點解可以keep到好食,一個適合嘅溫度上枱絕對係一個重點,就算繁忙時間上菜嘅速度都好快,而且想到枱嘅時候你會感覺到個餸菜嘅新鮮,尤其是我哋叫咗個叉燒包真係辣手咖!自然色落去就覺得更加好食啦!
呢度嘅下午茶真係好抵又多選擇下次我再嚟探我個朋友同阿B嘅時候一定要再嚟!但...要排好耐隊囉!
2015-07-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
燒鵝脾
鮮蝦餃
  • 燒味
  • 燒肉
  • 皇牌鮮蝦餃
2015-07-20 498 views
是日在一田超市"掃"完貨之後,已經差不多下午一點半了,其實已經"掃了很多熟食準備回家同家人開餐,但途經這間燒味小廚,記得之前看過食評都話不錯,就決定買一個燒味拼盤同一碟炒貴刁試一試是否真的不錯!試過果然沒有失望!!! 下次要再試點心同其他炒粉麵飯~~
炒貴刁
試過果然沒有失望!!! 下次要再試點心同其他炒粉麵飯~~
Other Info. : 我在店外看餐牌選擇食物時,有好幾個人經過再望一下餐牌就說好貴行開了,其實這店的炒粉麵價錢跟我樓下的美x香港地差不多,但美x 的份量極少,只有這店的一半,論味道跟選擇種類這店真的好好多了!! 所以價錢真是不算貴了!!
2015-07-18
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$90 (Lunch)
2015-07-13 666 views
生左BB之後,大部分時間都食住家飯,爭取在家陪囡囡^^多得朋友仔邀請,又多得老公放假幫我單挑湊囡,我先可以放風出來吃個Lunch以前出街多數食日菜泰菜,年紀漸長開始對生冷煎炸的東東沒有那麼熱愛了(間中食下當然good la)朋友仔今次帶我吃位於屯門的《灑家》,廣東話「灑家」即是「擅長」的意思,另外帶點囂張與驕傲叫得呢個名相信對自己的出品好有信心,就等我試下先五柳醬酥炸雲吞($44)廣式鮮蝦雲吞是one of my favourite,炸雲吞反而比較少吃,賣相不算好靚,始終鮮蝦雲吞係乸埋一住的炸得好香,一啖一粒剛剛好,中間的汁酸酸地,中和炸物的油膩感,食多幾粒都唔怕皮蛋炸蝦筒($32)子薑皮蛋是我最愛的前菜之一,由冷盤變成熱辣辣的小食,感覺好得意一件有蝦肉、皮蛋和子薑,酸味夠突出,外面的芝麻又夠香脆,好開胃!干炒牛河($78)是賣飛佛之一,要炒得好一D唔容易,要炒到唔痴埋一舊,條條都有色,但又乾身唔斷,灑家做得到,而且牛肉都幾多,無揸流灘牛腩撈面($56)朋友仔叫的,大大碟,好多牛腩,好抵食!蝦餃($32)正宗的蝦餃應是一啖一粒的size,咁先可以同一時間食到皮和餡兩樣東西在口腔裡的感覺

生左BB之後,大部分時間都食住家飯,爭取在家陪囡囡^^
叫得呢個名相信對自己的出品好有信心,就等我試下先
五柳醬酥炸雲吞($44)
皮蛋炸蝦筒($32)
干炒牛河($78)
牛腩撈面($56)
朋友仔叫的,大大碟,好多牛腩,好抵食!
蝦餃($32)
兩樣東西在口腔裡的感覺實在太美好啦~~~
蝦子撈面($50)
個人出外吃東西時的怪習慣--要知道間餐廳堅唔堅,就要看最basic的東東做得好唔好
蝦子撈個人認為係簡單的,前題蝦子要靚,清湯要鮮
送到上來有驚喜,好多蝦子啊!!蝦子咸香唔腥,面彈牙又唔un清湯我飲完都無口喝
唯獨是果兩條青菜好似太熟
飄爽檳城海踅皮(50)
個汁少少辣,畫龍點睛
叉燒包($28)
叉燒包好香,飽到飛起都食左成個
古法馬拉糕($26)
每次飲茶我都會叫,呢個夠鬆夠香又唔太甜,好味!
Other Info. : 灑家的出品睇單價不算超平,但份量不少,適合好傳統風味的一家大少去擦一餐! 地址:屯門屯門鄉事會路83號V City商場1樓L1-2號舖
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • 干炒牛河,蝦子撈面,干炒牛河
2015-07-12 459 views
又到一田超市入貨時間,那天幸運地趕到巴士,到達商場後時間仍早,場內食肆仍是下午茶時段,左看看右看看之下,平日門前人龍長又長的灑家還有吉位,經理級男仕還在有禮地說:"仲有下午茶呀"。門外大大個下午茶餐牌,內容果然令我提起興趣,如經理所言粥粉麵飯也有,最重要是還有點心可吃,不看由自可,一看肚仔餓:"一位唔該。"設計時尚的中式小廚以自己坐的沙發位位置最佳,雖然半透視的間隔讓路人都看到食客,對於食相不太難看的月巴人沒有什麼問題,中間長桌明顯是必然拼桌,要是能同一堆朋友坐滿這桌子也蠻利害。客人安坐後,侍應送上餐牌及熱茶一杯,熱熱香茶還是不時主動加添,希望在繁忙時段也能如此主動就最讚了。名為燒味小廚要試試其燒味水準,叉燒瀨粉就是當天的選擇,一飯碗份量的下午茶餐,叉燒份量卻不少,厚切鮮明叉燒舖滿碗面,煞是好看!先來一口加有蔥花的湯底,明顯有著大地魚香味,很有老式雲吞麵湯底味道,讚!再多嚐一口又有另一種不同香氣...豬油!!想不到在屯門區也找到近似古早雲吞麵的味道,真好。米白色瀨粉有彈力有韌性,吸湯力雖較一般,在少量豬油幫助下變得滑溜可口,只是這種長長粉麵一向是考筷子功的一種食材,邊吃邊跌出碗邊的有著
叉燒瀨粉

米白色瀨粉有彈力有韌性,吸湯力雖較一般,在少量豬油幫助下變得滑溜可口,只是這種長長粉麵一向是考筷子功的一種食材,邊吃邊跌出碗邊的有著一定難度。

半肥瘦厚切叉燒樣子對辦,肉和肉之間有著一點脂肪連著,瘦肉鬆化脂肪甘香而不油膩,外層還有點蜜味,絕對是有水準的靚叉燒。
蝦餃
下午茶點心並不包括我最想吃的蝦餃,貴一點的單點也要點一份,即叫即蒸的蝦餃如一口份量,舊式蝦餃也如雲吞般小巧,蝦餃皇或雲吞皇也只是近年新興的風氣而已。

每粒蝦餃紋理平均也沒出現爆口,晶瑩外皮剛蒸好時極為柔軟軟,稍為冷卻後仍是有點軟身,只比新鮮時為佳,可是其中一隻的底部竟如水樣般黏著蒸籠紙,難道我幸運地遇上一粒未完熟的小蝦餃??

餡料只有純蝦肉而沒筍絲也沒肥肉,純蝦肉的餡料一貫爽口,調味輕輕的可以嚐到淡淡的蝦甜,個人還是喜歡三去壹的真正古早蝦餃多一點。
熱奶茶
隨茶餐的熱奶茶沒有要求後上,放涼了的奶茶在奶比茶比例高情況下竟有點勁道及茶香,如可把握時間在其還有熱度時品嚐,這杯奶茶味道定必更好。
門外的外賣燒味很是吸引,價錢雖比區內燒味店稍高,但以剛才的叉燒而言仍是物有所值的。
$67 (Tea)
熱奶茶
叉燒瀨粉
這天跟家人去屯門探親,屯門是一個我九年都不會去一次的地方家人跟親戚聊天,我就跟表妹們走去V City 逛逛兼找東西吃~看到這家的燒味掛在窗前,看到滿吸引,就決定這家了,店內人比較多都要等上五分鐘~燒味拼盤因為燒味吸引而來...當然要點一個燒味拼盤 整體來說肥瘦剛好,燒肉不會太咸,而油雞都滑溜的最好吃就是海蜇,超爽口..正! 醉雞這個醉雞酒味還算香濃,但不知為何是溫的...有點失望,不過味道是不錯的,肉質也是嫩滑的~如果再冰一點就好了~ 叉燒包叉燒包非常濕潤,而且叉燒數量不少...而味道調得剛好,不會是那款甜得要命的叉燒包~不過蠻熱的,吃時一定要小心~ 梅子排骨酸酸甜甜夏天開胃的食物,可惜排骨蒸得老了一點...如果嫩滑一點就更好了!! 海蜇因為我喜歡吃海蜇,我決定再安可海蜇...真的很不錯...讚~
這天跟家人去屯門探親,屯門是一個我九年都不會去一次的地方

因為燒味吸引而來...當然要點一個燒味拼盤

整體來說肥瘦剛好,燒肉不會太咸,而油雞都滑溜的

最好吃就是海蜇,超爽口..正!
醉雞

這個醉雞酒味還算香濃,但不知為何是溫的...

有點失望,不過味道是不錯的,肉質也是嫩滑的~

如果再冰一點就好了~
叉燒包

叉燒包非常濕潤,而且叉燒數量不少...

而味道調得剛好,不會是那款甜得要命的叉燒包~

不過蠻熱的,吃時一定要小心~
梅子排骨

酸酸甜甜夏天開胃的食物,可惜排骨蒸得老了一點...

如果嫩滑一點就更好了!!
海蜇

因為我喜歡吃海蜇,我決定再安可海蜇...

真的很不錯...讚~
2015-07-11 432 views
灑家燒味小廚屯門對於我這個馬鞍山人來說,實在有點遠,不過,難得這天相約了好友在屯門吃飯,便踏出我的第一次,到屯門逛逛吧!花了大約個半鐘,終於到了屯門,餐廳位於V City,地鐵站一出便到,非常方便,很快亦找到灑家燒味小廚。進去後,大夥兒便一起看餐牌,發現食物選擇也不少,來到燒味小廚當然要叫一些燒味來吃,我們決定叫冰花燒腩仔、花雕醉雞、南乳豬手、蝦餃、流沙奶皇包等。不消一會兒,食物便到了!冰花燒腩仔 講到燒味,我最愛吃燒腩仔同燒鵝!這裡的燒腩仔真的不錯,皮夠哂脆,一層脂肪一層嫩肉,層次分明,肉味香濃,配上黃色芥茉醬,真的食到「lamlam脷」!花雕醉雞這道花雕醉雞是熱上的,雞味極之香濃,花雕酒味也很突出,醉雞的肉質十分嫩滑,我認為是整頓午飯最有驚喜的一道菜。南乳豬手豬手好好好大隻呀!而且炆得很入味,豬手肉質軟腍且嫩滑,南乳味好香,要吃南乳炆豬手,來這裡吃便對了!蝦餃看看那晶瑩剔透的蝦餃,真的非常吸引,蝦餃裡全是飽滿的蝦仁,調味剛好,蝦餃皮質感煙韌,口感不錯,想不到這裏除了燒味好吃外,連點心的質素也很高。流沙奶皇包奶皇包一定要趁熱食,將奶皇飽分一半,便看到裏面白煙縷縷,熱烘烘的,更有奶黃餡

灑家燒味小廚
不消一會兒,食物便到了!
冰花燒腩仔
講到燒味,我最愛吃燒腩仔同燒鵝!
南乳豬手
流沙奶皇包
奶皇包一定要趁熱食,將奶皇飽分一半,便看到裏面白煙縷縷,熱烘烘的,更有奶黃餡流出來,真的令人非常興奮,奶黃餡甜度適中,而且香味濃郁,一定要來試試。

總括來說,這間位於屯門的灑家燒味小廚的食物質素很高,服務態度也不錯,價錢不算昂貴,有機會可以來試試。
Type of Meal
Lunch
  • 冰花燒腩仔
2015-07-07 224 views
探朋友走到入黎屯門呢邊, 住響港島既我都真係好少入黎商場都差不多, 但最緊要同朋友傾計嘛 減輕壓力=]佢住呢頭, 食過灑家話唔錯, 就梗係聽佢地介紹 試下啦餐廳都好FULL下, 等左一陣位, 不過都好快 5分鐘左右啦燒鵝脾- 朋友仔愛好, 我食落都OK, 夠鵝味 又唔咸, 唔會太肥膩 我食左兩舊 朋友仔食哂 佢都真係好滿意隻鵝脾牛腩麵- 牛腩煮得岩岩好, 唔會韌同痴牙, 仲有些牛筋, 兩者既牛味都夠而且個麵無鹼水味 牛腩麵值得一讚 但要留意d麵冇點剪過 分起上黎比較麻煩流沙包- 一上黎真係好熱 真係辣親個嘴 要放一陣先食到, 佢唔會太甜, 流沙真係流沙 唔會太水咁湧出黎, 我最驚果d 好難控制. 呢個就岩哂 又好味 又易處理 唔會無哂儀態=]馬拉盞- 都唔會太甜 呢點好好~ 而且好軟熟 仲好香tim 呢個都好味豆漿- 飲左幾啖先記得影~都ok啦 唔會太甜again 唔會太甜係灑家既特色?好味道同健康做到平衡 十分好!
探朋友走到入黎屯門呢邊, 住響港島既我都真係好少入黎
商場都差不多, 但最緊要同朋友傾計嘛 減輕壓力=]
佢住呢頭, 食過灑家話唔錯, 就梗係聽佢地介紹 試下啦

我食左兩舊 朋友仔食哂 佢都真係好滿意隻鵝脾
流沙包- 一上黎真係好熱 真係辣親個嘴

豆漿- 飲左幾啖先記得影~都ok啦 唔會太甜again
唔會太甜係灑家既特色?好味道同健康做到平衡 十分好!

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 流沙包
2015-07-06 456 views
以前個個星期飲茶,飲都飲到悶,而且我覺得中式茶好油膩;今次朋友叫到,就跟她一起來到灑家;他們家的點心,讓我對中式茶有所改觀。點心方面,點了人人愛吃的蝦餃$32,蝦餃皮透薄又較煙韌,粒粒脹卜卜,裡面盡是原粒蝦肉,彈牙鮮甜。流汁叉燒包$28,好久沒見過迫爆籠的叉燒包了,包皮軟熟,叉燒肥瘦得宜,起碼我是沒有吐過肥膏出來的,醬汁又不會太漿太濃,不錯。馬拉糕$26, 大件又高身,夠鬆軟,不易散開,而且甜度剛好,找回兒時的味道來。蝦子蠔汁鮮竹卷$32,蝦子蠔汁濃稠適中,不會像厚厚的啫喱狀,裡面有實淨蝦肉和爽脆蔬菜絲,很有口感,並不是那些砌頭砌尾的部份。點心過後,點都要食麵或有d米氣落肚才覺飽,灑家鮮蝦雲吞麵(大)$42, 一個麵底,有大約六粒雲吞,清甜湯底,爽脆麵條,雲吞皮滑溜蝦鮮甜,正!未夠喉,來多個豬潤撈麵$56,豬潤比麵還要多,塊塊大小差不多一樣,而且好爽脆﹗這裡是燒味小廚,怎樣也得叫點燒味部的食物吧﹗漂爽檳城海蜇皮$50,粗條海蜇條條完整,爽彈度十足,配上少許酸辣魚露,口感十足。

馬拉糕
蝦子蠔汁鮮竹卷
灑家鮮蝦雲吞麵(大)
豬潤撈麵
2015-07-01
$98 (Lunch)
馬拉糕
蝦子蠔汁鮮竹卷
灑家鮮蝦雲吞麵(大)
豬潤撈麵
漂爽檳城海蜇皮
是日與媽媽到商場逛街, 大家收穫也不錯, 我們都買了想買的東西. 中場休息, 要去醫肚, 我當然想食西餐, 但媽始終喜歡中式, 那唯有帶她去灑家. 我們都是第一次吃, 雖然有點貴, 但物有所值.一定要點這碗灑家鮮蝦雲吞麵, 一碗大概有5粒鮮蝦雲吞, 每粒有一隻蝦, 好爽口.個麵簡直係食左變神仙, 無鹼水味, 麵身爽但又不難咬, 是非常好口感的, 本想order多一碗, 但我們一開始已點了其他食物, 所以還是看之後肚子還有沒有空間啦~下火皮蛋瘦肉粥, 下不下火不知曉, 但這款粥都是我平常會點的, 來到灑家也吃吃囉. 粥底綿得一粒米形也看不到, 很滑口啦~ 瘦肉夠碎、皮蛋大概有半隻吧~ 可能剛吃完雲吞麵, 感覺上這碗有點比不上.一籠四粒晶瑩鮮蝦餃, 每粒size都不大, 畢竟我們吃慣的都是大大粒, 除了蝦, 還有筍粒之類, 究竟灑家的又怎樣呢?相當晶瑩剔透的蝦餃皮裹著彈牙鮮蝦, 沒有其他東西, 就只有蝦啊~ 一口一粒, 很精緻. 但都是必食!飲茶不少得包點類, 在馬拉糕與流汁叉燒包之間, 我們猶豫起來, 到底點那樣較好, 我跟媽都怕碰上肥叉燒, 到時會成口油淋淋, 但見評語很好, 於是點一

灑家鮮蝦雲吞麵
下火皮蛋瘦肉粥
晶瑩鮮蝦餃
飲茶不少得包點類, 在馬拉糕與流汁叉燒包之間, 我們猶豫起來, 到底點那樣較好, 我跟媽都怕碰上肥叉燒, 到時會成口油淋淋, 但見評語很好, 於是點一客來試試.
流汁叉燒包
Yeah!! 沒有中伏, 雖然都能清晰看到有些肥膏, 但咬下一點也不肥膩, 叉燒又夠juicy, 汁很惹味~ 一籠三個, 我得吃了兩個啊~
再下一城, 點了一款平時少吃的蝦子蠔汁鮮竹卷.
蝦子蠔汁鮮竹卷
好好味唷~ 腐竹吸了蠔油, 包著韮王及蝦, 好有層次感, 最正是蠔油的味道相當不錯, 咸度控制得宜.
最後點了漂爽檳城海蜇皮, 個名好有趣, HAHA, 但對於我來說都是海蜇啦~ 作為涼拌菜式, 絕對OK, 海蜇的寬度較一般的大, 夠爽口, 因為海蜇本身沒有甚麼味道, 很靠汁料本身去提味, 灑家用的豉油/滷水味好美味.
漂爽檳城海蜇皮
吃完高質的一餐, 我們充滿能量, 繼續入各商鋪血拼, HAHA
2015-07-04
$130 (Lunch)
灑家鮮蝦雲吞麵
下火皮蛋瘦肉粥
晶瑩鮮蝦餃
2015-07-02 360 views
廣東話 “灑家” 解作拿手、出眾、卓越的意思, 這點香港人必定清楚. 但如果母語是北方話的人, “灑家”又是另一種意思. 北方話”灑家”之意, 是”我”的自稱. 中國文化真是博大精深….兼..麻鬼煩, “自稱”這種玩意, 要研究起來, 非同少可. 只要網上搜一搜:「朕、孤、寡人、我、俺、咱、灑家、吾、余、予、小可、小人、敝、鄙、鄙人、本人、在下、晚輩、小子、小弟、弟子、為父、為師、為兄、學生、區區、不才、老子、老夫、老朽、老衲、貧僧、貧道、貧尼、愚、愚兄、愚弟、小生、小女子、哀家、妾、賤妾、妾身、奴、老奴、奴家、奴婢、微臣、卑職、臣、僕…..等等」. ”我”的稱呼, 多到…有些少頭暈……我沒有深入了解”灑家”一詞的歷史考源, 但網上的研究文章多會舉《水滸傳》的例子. 魯智深也自稱“灑家”, 而很多武俠小說的練武和尚都會自稱為“灑家”. 但又有另一派研究發現《水滸傳》內另一相反之處, 就是在第59回, 魯智深救史進被賀太守捉到, 魯智深答: 「灑家又不曾殺你,你何拿住灑家….? 」 太守大罵: 「幾曾見出家人自稱洒家?」. 這明顯說出了和尚(出家人)不會自稱”灑家”.現在有些地方, 仍然
現在有些地方, 仍然保留在稱呼當中加上一個”家”字結尾, 例如自稱時用”吾家”, 稱呼對方時用”你家”, 古時皇帝便稱呼自己為”孤家”, 皇室女性便稱呼自己為”哀家”, 平民百姓便自稱為”咱家”. 近年興起古代宮廷劇, 女士在網上發言, 都會攪笑地以”哀家”自稱, 未知女士們是否知道這是一個”死老公”的自稱….哈哈..
南乳炆豬手 ($48). 有把中國腐乳比作歐洲芝士, 那"南乳"是否就是藍霉芝士呢? 豆腐切小件, 放入暖房發酵 醃兩天, 就是普通腐乳. 而"南乳"就是加入紅麯米, 再進行二次發酵. 又有人用紅白酒來比喻, 白腐乳煮白肉, 紅腐乳煮紅肉. 豬手光澤有彈性, 靚豬手都要有好南乳, 南乳是靈魂. 廚工了得, 豬手炆得軟滑, 夠淋之餘, 沒有甩皮骨, 南乳香味濃.
吃來南乳香, 入味, 肥膏部份已經出油, 火候好, 爽中有彈牙, 口感鬆化, 腍硬度適中, 不覺油膩. 如果多一點的陳皮香味, 將會更佳.
花雕醉雞 ($72/半隻). 酒醃佳肴, 以紹興花彫浸新鮮肥雞, 浸過的雞, 濃濃酒香, 皮爽滑, 肉唔黐牙, 炎炎夏日的最坐涼菜.
新鮮肥雞, 肉大皮不肥,  醉雞香濃, 上檯時已聞到酒香, 雞肉嫩滑, 皮脂不厚, 連皮帶肉入口, 淡淡花雕酒香, 味味香濃.
鮮蝦雲吞麵 ($35). 正是一碗"應細要細"的細蓉. 幼絲麵, 金黃色, 有光澤, 韭黃香, 大地魚湯香味飄飄.
雲吞皮不易穿, 薄滑剛好, 最正統的細粒份量, 豬肉蝦肉七三比, 一口一粒. 竹升麵無鹼水味(其實我喜歡有微微的鹼水味, 以紅醋中和), 麵身粗幼適中, 爽口彈牙. 聽講...可要求店員為客人加兩滴"豬油", 如果真有其事, 真是太好了.
燒腩仔 ($98). 五花腩部份的燒腩最好味, 火山口的脆皮,  鬆脆至極, 晶瑩薄身肥肉, 厚厚軟熟瘦肉, 肥瘦互間, 入口不會有油膩感.
脆皮燒腩, 蘸芥辣最好味, 皮層脆, 肥膏層軟, 瘦肉層嫩, 最底的骨肉層, 脂肪碎中有軟韌.
晶瑩鮮蝦餃 ($30).  不單是"細蓉"要應細則細, 蝦餃也一樣. 現時市場上的"蝦餃皇", 根本是反面教材. 蝦餃不需求大, 要有筍尖, 皮要薄, 摺數起碼要九摺, 筷子夾來不破皮最佳.
雖未有十二摺的蜘蛛肚, 但也有九摺以上了. 筷子夾起, 蝦餃皮韌度均一, 可惜未有混入筍尖, 幸好蝦肉尚算鮮甜.
此店的茶壺有所有茶壺的特色, 就是一路倒水一路漏, 經理要盡快加翻隻出口膠套喇....哈哈...

2015-06-27
$80 (Tea)
2015-07-01 281 views
星期日約左好姊妹去左屯門VCity行街,大家諗住食飽飽先去血拼,發現VCity開左好多食肆,突然有人提議去飲茶食點心,但唔想去傳統的茶樓,所以決定去<灑家燒味小廚>試下!!唔知係米lunch time, 都幾多人等,我地等左15分鐘左右一坐底已經急不及待睇下餐牌有冇好食先,好耐冇食燒味啦, 一於黎個<燒味拼盤>!<燒味拼盤> HK$128 有叉燒、燒肉、燒鵝、油雞呢度的燒味好有水準, 叉燒肉味香, 肥瘦均勻燒鵝皮脆肉嫩燒肉外皮燒得卜卜脆, 好香口,忍唔住食左3塊<鮮蝦餃> HK$30皮薄不糊口, 蝦肉爽口彈牙<叉燒包> HK$28包身非常綿密內裡餡料肥瘦均勻, 仲布好juice的汁而且切得一粒一粒, 易入口唔似一般酒樓一塊塊之後我地叫左一個湯麵同炒河4個人share食<牛腩麵> HK$35湯底濃而不油, 牛方面有牛腩、牛筋, 煮到好嫩, 牛筋入口即溶, 好味而麵身亦好彈牙<干炒牛河> HK$60 炒得幾乾身, 唔會太油, 豉油分佈好均勻, 每一條河粉都有色,而且唔會幾條河粉痴

星期日約左好姊妹去左屯門VCity行街,

大家諗住食飽飽先去血拼,

發現VCity開左好多食肆,

突然有人提議去飲茶食點心,

但唔想去傳統的茶樓,

所以決定去<灑家燒味小廚>試下!!
唔知係米lunch time, 都幾多人等,

我地等左15分鐘左右
一坐底已經急不及待睇下餐牌有冇好食先,

好耐冇食燒味啦, 一於黎個<燒味拼盤>!

<燒味拼盤> HK$128

有叉燒、燒肉、燒鵝、油雞

呢度的燒味好有水準,

叉燒肉味香, 肥瘦均勻
燒鵝皮脆肉嫩
燒肉外皮燒得卜卜脆, 好香口,

忍唔住食左3塊
<鮮蝦餃> HK$30

皮薄不糊口, 蝦肉爽口彈牙
<叉燒包> HK$28

包身非常綿密

內裡餡料肥瘦均勻, 仲布好juice的汁

而且切得一粒一粒, 易入口

唔似一般酒樓一塊塊
之後我地叫左一個湯麵同炒河4個人share食

<牛腩麵> HK$35

湯底濃而不油, 牛方面有牛腩、牛筋,

煮到好嫩, 牛筋入口即溶, 好味

而麵身亦好彈牙
<干炒牛河> HK$60

炒得幾乾身, 唔會太油,

豉油分佈好均勻, 每一條河粉都有色,

而且唔會幾條河粉痴埋一齊

牛肉亦好鮮嫩, 唔會炒到太老

非常有水準!
最後仲點左最愛的<馬拉糕>甜品, 好香好鬆軟,

甜度控制得岩岩好!

下次要同屋企人黎食!
2015-06-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$105 (Lunch)
  • 干炒牛河
  • 牛腩麵
  • 叉燒包
  • 燒味拼盤
2015-07-01 292 views
平時真係好少入屯門, 襯今日假期要入去會一會住係屯門既好朋友, 就搭西鐵入去啦, 其實都幾方便的! 因為今日唔使返工, 尋晚大吃大喝又夜瞓, 今日個lunch其實想食清D, 於是朋友提議去vcity呢間灑家燒味小廚, 咦, 睇睇下原來係同APM果間同一個集團, 咁都穩陣既, 有食開 3個人其實食唔到好多野, 叫幾款點心兩個粉面應該都夠!叫點心, 當然唔少得蝦餃, 相信大家都食過唔少茶樓既蝦餃, 知道咩為之高質素既蝦餃! 呢度既蝦餃唔算好大粒, 一啖可以食一粒, 不過佢個皮真係好薄, 所以係晶瑩通透, 清楚見到入面既蝦肉, 而且個皮仲好有彈性! 入面既蝦肉好新觧好juicy, 所以呢個點心我會比9分, 如果佢再大粒少少, 就比10分!叉燒包又係一定要食既點心, 呢個流汁叉燒包, 見到個名已經好吸引。首先個皮係做得唔錯, 算係鬆軟, 但又唔會太乾。至於叉燒餡, 份量適中好緊要! 呢個剛剛好, 真係比其他酒樓既叉燒包多汁既!奶黃千層糕, 餐牌話要等15分鐘, 結果係10分鐘就到啦 襯熱快快食一舊, 佢上面係有椰絲, 同蛋黃既味道出奇地配合, 而且個糕好鬆軟, 肉眼睇到個texture已經可

3個人其實食唔到好多野, 叫幾款點心兩個粉面應該都夠!
奶黃千層糕
奶黃千層糕, 餐牌話要等15分鐘, 結果係10分鐘就到啦
 襯熱快快食一舊, 佢上面係有椰絲, 同蛋黃既味道出奇地配合, 而且個糕好鬆軟, 肉眼睇到個texture已經可知一二!
漂爽檳城海蜇皮
漂爽檳城海蜇皮, 呢個名已經話左比你知佢有幾爽! 海蜇既長度cut到岩岩好可以夾到, 口感非常好, 夠爽, 個汁辣辣地, 好正!
爽脆鮮豬潤撈面
呢個豬潤撈面, 麵條質感爽口有嚼勁, 完全冇鹼水味, 豬潤無渣又爽滑,感覺唔到有咩腥味, 同出面好多做豬潤面既餐廳差好遠, 呢度食到既豬潤質素非常高! 加埋上面既蔥, 好新鮮!
干炒牛河
干炒牛河, 係我最愛, 不過近年比較注重健康好少食, 但呢度既干炒牛河聽朋友講係必試, 好, 今日放肆一下! 其實我係怕多油, 但一見呢碟牛河, 就即刻釋去我既疑慮, 佢係唔會好似平時見到果d 油浸咁, 仲條條分明, 上色均勻, 唔會幾條叠埋一齊, 好功夫! 牛肉既份量算多, 炒得剛好, 唔會過火, 真係必食推介呢!

食完呢個牛河, 真係超飽, 呢間餐廳既食物好足料, 價錢又公道, 真係好過去酒樓! 唔怪得屯門朋友成日都幫襯, 原來係有原因既

奶黃千層糕
爽脆鮮豬潤撈面
干炒牛河
屯門對我來說真的很陌生,幾乎都不會來這邊啦。要不是相約好在屯門居住的親戚,我也不會到這邊的啦=3=親戚知我愛吃,便跟我推介灑家這家餐廳,好吧,就一起去吃吃看~這邊有吸引的燒味櫃位啦~XD好啦,今次吃的都算多,我就挑幾款來寫寫啦~(畢竟吃完之後不寫分享文,總好像不太習慣...)南乳炆豬手 ($48)豬手真的很稔身,南乳味很突出的,鹹香無比;咬落也算啖啖肉喔。豬手來說,這個實屬佳品~冰花燒腩仔 ($98/例)放涼了也不怕,燒腩仔的皮依然十分香脆,肥瘦平均,咬落去一點也不油膩,就連平日怕肥的我也忍不住要多吃一件!!!醇香花雕醉雞 ($68/例)酒的香味很濃郁,淋在滑滑的雞件上面,令整個感覺更討好,口感先決的話,這碟醇香花雕醉雞必定是名列前茅的~白灼薑蔥鮮牛肉 ($65)牛肉十分稔身,沒想過薑蔥跟牛肉的化學反應會如此大啦,牛肉上有香香的薑蔥味道;香而不刺鼻,咬落去牛肉上的時候,十分多汁的,香、Juicy、鮮味就是1以叫人吃不停口的啦~蠔豉粥 ($40)粥底本身很棉身的,而且很重蠔豉味的,跟平日在茶樓吃到的粥(同一個粥底加入不同材料)大相逕庭。這碗粥的味道,我記著了。因為...這是在別的地方找不

這邊有吸引的燒味櫃位啦~XD

好啦,今次吃的都算多,我就挑幾款來寫寫啦~

(畢竟吃完之後不寫分享文,總好像不太習慣...)
南乳炆豬手 ($48)

冰花燒腩仔 ($98/例)

醇香花雕醉雞 ($68/例)

白灼薑蔥鮮牛肉 ($65)

蠔豉粥 ($40)
粥底本身很棉身的,而且很重蠔豉味的,跟平日在茶樓吃到的粥(同一個粥底加入不同材料)大相逕庭。這碗粥的味道,我記著了。因為...這是在別的地方找不到的=3=
灑家鮮蝦雲吞麵 ($35)

「細蓉」、「細蓉」,作為一個香港人,又怎會沒有食過,灑家的「細蓉」是傳統的那種啦,細細一碗,雲吞放在碗底,然後再放上麵條。有小小哨牙的我,一向都不怎愛吃這種麵條,因為都咬不開的。這裡的麵條卻沒有這個問題,韌度剛好可讓我這個「小哨」咬開啦,也沒有鹼水味的,不錯不錯;至於雲吞則細細粒的,雲吞皮夠薄,入面的蝦很爽口彈牙的。很回味呢,這是小時候的感覺啦!!
黃沙流沙包 ($26)
放涼了以後,這個黃沙流沙包依然有蛋黃流出啦,而且蛋黃味超香的,大愛呢~!!!

小記:

難得的餐廳,難得的味道,總好像可以在這邊回味得到小時候的食物似的。香港的中式餐廳的食物不是不好吃,而是開始慢慢失去了傳統的味道。灑家卻讓我回味小時候的味道,很喜歡再一次親身感受這種回憶裡的味道。「不可多得」這四個字,冠在灑家的頭來也不為過丫~

• 黃沙流沙包
  • 灑家鮮蝦雲吞麵