2021-07-21
因為疫情關係,生日無得飛日本,唯有自我安慰喺香港揾美味的日本菜食啦。 生日飯食豪少少,唔過份的。上網揾下銅鑼灣邊度有精彩日本菜食, 誤打誤撞就揾到呢間位於銅鑼灣渣甸中心的日本燒肉店。 餐廳裝修有d日本feel, 當去左旅行啦。 今日二人行就叫左二人套餐: 精選刺身飛驒牛野菜套餐。套餐包括: A5 飛驒牛西冷, 上後腰脊肉, 友三角, 上後腿肉內側, 炙燒霜降A5飛驒牛壽司, 燒野菜拼盤 +$80 轉石鍋海鮮飯。A5 飛驒牛西冷, 上後腰脊肉, 友三角, 上後腿肉內側, 四款飛驒牛色澤鮮明,脂肪同肉的比例四款不一。 但最終的結果只有一個, 真係好好食。 西冷: 肉質嫩滑,入口即溶, 牛肉林到真係難以形容,點埋檸檬汁, 可以減少肉的油份, 更加帶出牛的肉味。牛肩肉: 四款肉呢種我最鍾意,牛肉味濃, 油份適中,亦係入口即溶, 一口牛肉汁同油香。 精彩。友三角: 肉質比上2款實少少, 但另有一種風味,牛香同油份相對較少。里脊肉: 肉身較簿,有d似和牛卷果種感覺, 因為肉較簿,燒一燒就可以入口。 炙燒霜降A5飛驒牛壽司: 輕輕炙一炙,飛驒牛更顯香氣, 壽司飯亦可減去油份, 好食。食完上面d牛肉,
食完上面d牛肉,以經十分飽肚, 再來個
石鍋海鮮飯, 真係飽到上心口。 石鍋海鮮飯有好清甜的海鮮味, 用石鍋的熱力再加熱煮熟海鮮同飯,妙極。
用高級食材只係收千幾蚊, 今餐唔需要飛日本都絕對超值。