2021-08-05
👹肉食小編又出動啦~早排睇foodie友人介紹位於長沙灣嘅呢間「肉肉強食」,淨係個名都夠曬霸氣。單純因為餐廳個名,吸引咗小編入去⋯🥣侍應們好爽手,入座點餐快靚正!小編及朋友都係如假包換嘅食肉獸,一坐低就直接嗌左三份鐵板燒同埋一分漢堡包。🥩鐵板牛柳($128):兩大嚿厚切牛柳,好似唔使成本咁樣⋯肉質偏有咬口。友人嗌嘅係七成熟,切開煙見到肉扒粉嫩嘅顏色。講到明係牛柳,故脂肪油香比較少,因此相對更突出牛肉味。🍗鐵板美國雞扒($58):又係好似唔駛錢咁,塊雞扒大過小編塊pizza面,雞扒用咗蒜蓉嚟煎,雞肉嫩滑,只係大髀肉。🥓鐵板吉列豬扒($20):呢個真係誇張,二十元可以食到三大塊厚切吉列豬扒,仲要係味道唔差!🍔手打牛肉芝士漢堡($48):呢個係我最欣賞嘅菜式,亦係小編喺呢一間餐廳嘅強烈推介。成個漢堡每一層都令人驚喜,麵包有蒜香,表層焦脆,但只會咬開表層就感受到內裏嘅溫柔鬆軟!塊漢堡簡直係厚切到爆炸!有成支匙羹咁長⋯蕃茄又係厚切⋯🍽扒餐加$22就可以變成套餐,套餐奉送餐湯、正飯/薯菜、牛油餐包、餐飲,以及甜品。呢個價錢有呢個質量嘅肉食簡直係肉獸們嘅恩物, 尤其係糧尾嘅時候,真係好多謝老闆開呢一
🍽扒餐加$22就可以變成套餐,套餐奉送餐湯、正飯/薯菜、牛油餐包、餐飲,以及甜品。呢個價錢有呢個質量嘅肉食簡直係肉獸們嘅恩物, 尤其係糧尾嘅時候,真係好多謝老闆開呢一間餐廳!
👍🏼加分位:
1. 環境闊落,真係俾到食客放鬆嘅感覺。裝飾佈置充滿著上個世紀嘅香港味道,播住香港7/80年代嘅經典流行曲,成個感覺好懷舊,滿滿嘅港式情懷。
2. 所有食材都好足料,餐後甜品嗰個啫喱,尤其係上面嘅淡奶,簡直係充分勾劃返小編童年嘅回憶。
3. 汁可另上,每一款肉類都可以試到三種汁醬!
😉整體而言:今次係小編第一次食港式扒餐,感覺價錢十分平民貼地,性價比高。同朋友慢慢食,慢慢傾,呢個價錢呢個質素應該冇得輸(小編同朋友食咗差唔多兩個半鐘,侍應一次都冇催過我哋)。
肉肉強食 by 鋒膳 (長沙灣)
地址:長沙灣東京街31號1樓
營業時間:11:30-22:30
電話:23610031
#香港食好西 #肉肉強食 #港式扒房 #香港 #野生代言人 #meathunter.hk #肉肉強食 by 鋒膳