2023-12-15 44 views
沙田都係一個美食之地今日又去個頭做野,經過間門面幾吸睛嘅台灣餐廳下午茶40幾蚊份量大又有飲品,難怪要等位人流不斷🈵◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ✐☡ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸▸ 古早滷肉飯拼大腸麵線滷肉軟嫰咸中帶甜撈飯一流,肥肉極少(1,2小舊)唔油膩反而膠質感重好彈🤤麵線濃稠度適中,大腸算多又腍,麵條唔會太軟身糊哂▸ 鹽酥雞滷肉飯紫菜貢丸滷肉同樣正常發揮,雞件酥脆咸度剛好🍗可惜肉質有點過老偏乾身無乜肉汁。餐點附送小碗紫菜貢丸湯同台灣香腸▸ 起司肉鬆蛋餅餅皮酥軟唔乾身,超多酥香肉鬆配適量芝士🤩食落咸香兩者互相中和唔覺膩▸ 初遇地瓜酥外脆內糯又煙韌好有咬口,幾粗碌下地瓜味重▸ 古早烤台灣香腸切片上枱,蜜糖加煙燻味肉味香濃食唔停▸ 台灣奶茶 (熱)珍珠奶茶的味道啊~入口順滑略偏甜但這才是台灣奶茶▸ 冰糖紅棗燉雪耳 紅棗香甜雪耳爽口,少甜少冰剛剛好,有埋熱飲仲滋補🥰

下午茶40幾蚊份量大又有飲品,難怪要等位人流不斷🈵

◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ✐☡ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸

▸ 古早滷肉飯拼大腸麵線

麵線濃稠度適中,大腸算多又腍,麵條唔會太軟身糊哂

▸ 鹽酥雞滷肉飯紫菜貢丸

▸ 起司肉鬆蛋餅

▸ 初遇地瓜酥
外脆內糯又煙韌好有咬口,幾粗碌下地瓜味重

▸ 古早烤台灣香腸
切片上枱,蜜糖加煙燻味肉味香濃食唔停

▸ 台灣奶茶 (熱)
珍珠奶茶的味道啊~入口順滑略偏甜但這才是台灣奶茶

▸ 冰糖紅棗燉雪耳
紅棗香甜雪耳爽口,少甜少冰剛剛好,有埋熱飲仲滋補🥰

2023-12-13 43 views
係沙田好運中心新開咗台灣菜餐廳。每次經過都見好多人等位,見佢嘅下午茶價錢相當親民。✅私房麻辣牛三寶 食得辣嘅朋友一定很喜歡這種麻辣嘅味道👍十分淋身及入味。✅紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯牛肉嫩滑多汁,滷肉味濃郁,一個餐可以有兩種嘅味道。👏👏✅慢烤雞腿蛋吐司有流心蛋又有雞腿肉十分之多,外脆內軟,賣相十分之吸引,好味😋每一個餐都送熱飲品,但係我哋選咗+$8 要咗黑糖珍珠奶茶及芋香珍珠奶茶,都幾好味😋係新開咗台灣菜餐廳。每次經過都見好多人等位,見佢嘅下午茶價錢相當親民。✅私房麻辣牛三寶 食得辣嘅朋友一定很喜歡這種麻辣嘅味道👍十分淋身及入味。✅紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯牛肉嫩滑多汁,滷肉味濃郁,一個餐可以有兩種嘅味道。👏👏✅慢烤雞腿蛋吐司有流心蛋又有雞腿肉十分之多,外脆內軟,賣相十分之吸引,好味😋每一個餐都送熱飲品,但係我哋選咗+$8 要咗黑糖珍珠奶茶及芋香珍珠奶茶,都幾好味😋

2023-12-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-12-13 34 views
係沙田好運中心新開咗台灣菜餐廳。每次經過都見好多人等位,見佢嘅下午茶價錢相當親民。今次叫咗:✅私房麻辣牛三寶 食得辣嘅朋友一定很喜歡這種麻辣嘅味道👍十分淋身及入味。✅紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯牛肉嫩滑多汁,滷肉味濃郁,一個餐可以有兩種嘅味道。👏👏✅慢烤雞腿蛋吐司有流心蛋又有雞腿肉十分之多,外脆內軟,賣相十分之吸引,好味😋每一個餐都送熱飲品,但係我哋選咗+$8 要咗黑糖珍珠奶茶及芋香珍珠奶茶,都幾好味😋

2023-12-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-12-12 61 views
平時午飯時間經過都見很多人在等候,朋友們食過說幾好,今日獨樂樂試吓午市套餐。入座有限時一小時,出餐速度挺快,效率高。環境方面也可以,座位寬敞舒適。叫個脆皮雞卷滷肉飯,可惜他們說沒有,有點失望,應該一入座時提醒一下,或在menu上貼貼紙遮住吧。蜜汁排骨滷肉飯🍱排骨方面,有點硬,有點咸。整塊排骨上,女士食就要不顧儀容了。滷肉就挺好食,肥瘦各佔一半。加$8配珍珠奶茶🧋太甜了,忘了叫小甜,很淡的茶味🍵也是有點失望,可能圖片太吸睛,原本有點期望。

滷排骨滷肉飯

蜜汁排骨滷肉飯🍱

加$8配珍珠奶茶🧋
2023-12-09 74 views
😎一個人原來都可以盡興,一人之境之「打邊邊」。😍平日夜晚一個人食飯,有陣時都唔知食乜好,周圍行吓逛下睇吓,見到有間台灣美食,開頭諗住食個牛肉麵加個小吃拼盤,後來見到居然有一人火鍋,即刻叫嚟試吓。今次試咗呢個叫做「台式香濃沙茶鍋」,裏面原來好多料,除咗牛肉之外,仲有米血糕、沙白、娃娃菜、粉絲、牛丸等等,仲額外俾啲沙茶醬你,鍾意落幾多就幾多,百零蚊食到飽飽,抵!以後一個人食晚飯都可以食得豐富啲, happy happy😍😍♥️♥️

2023-12-02 483 views
初遇下午茶1) 花雕雞卷滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $462) 芋香芋泥奶茶 $12紫菜貢丸湯有大量紫菜, 少量貢丸和蔥花。湯質感清爽, 貢丸爽口, 口感不俗。花雕雞卷肉質軟腍, 酒味甚重, 有點俗氣。地瓜酥外層脆度一般, 內層軟糯, 可嚐到淡淡的番薯味道。滷肉飯的飯跟滷肉比例得宜, 白飯偏乾硬, 滷肉肥瘦適中, 不柴口亦不過鹹。令人最滿意的部份竟是那半隻蛋, 蛋黃十分香, 溏心質感不錯, 雖然部份位置偏熟, 但可享不同的質感。枱面放有酸菜讓客人隨意享用, 但略嫌味道過酸。芋香芋泥奶茶令我聯想到芋香奶茶中有質感稠密, 軟綿綿的芋泥或芋蓉, 但喝下去感覺似芋香胚芽奶茶。起初以為是上錯飲品, 但與店員確認, 那確實是他們的芋香芋泥奶茶。當中的芋泥, 應該是那些一小粒一小片的芋頭, 雖然味道不差, 但與我想像的芋泥有出入, 難免有點失望。整體來說, 這個下午茶可讓我嚐到主食之餘, 亦有不同的小食, 雖然質素只是一般, 但以$58來說, 實屬不錯。

花雕雞卷滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥 + 芋香芋泥奶茶
初遇下午茶
1) 花雕雞卷滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $46
2) 芋香芋泥奶茶 $12
紫菜貢丸湯
花雕雞卷

花雕雞卷
花雕雞卷肉質軟腍, 酒味甚重, 有點俗氣。
地瓜酥

地瓜酥

地瓜酥外層脆度一般, 內層軟糯, 可嚐到淡淡的番薯味道。

酸菜
枱面放有酸菜讓客人隨意享用, 但略嫌味道過酸。
芋香芋泥奶茶

2023-11-24
$58 (Tea)
滷肉飯
沙田好運中心呢邊最近都新開左好多餐廳,當中呢間「初遇」主要食台灣野,經過幾次都見有人等位,呢日就黎試下個下午茶餐,價錢係相當親民👍🏻由$38起,仲要包埋台式飲品🧋我地要左滷肉蜂巢牛肚新竹米粉,都好足料,牛肚又入味😚另一份要左鹽酥雞滷肉飯配,紫菜貢丸湯及台灣香腸,呢份便當係勁豐富👍🏻同埋一小碟一小碟既擺盤都好吸引。滷肉汁撈飯都幾好食,滷肉粒唔太肥😋我地仲加左個大腸麵線,食落有蒜香味好惹味,大腸都無臭味。套餐本身跟左最普通的台式飲品,亦可以加錢轉特飲。📍#初遇(#沙田美食)#沙田 橫壆街1-15號好運中心3樓3901-3902號舖

由$38起,仲要包埋台式飲品🧋

我地要左滷肉蜂巢牛肚新竹米粉,都好足料,牛肚又入味😚

📍#初遇(#沙田美食)
#沙田 橫壆街1-15號好運中心3樓3901-3902號舖
2023-11-24 58 views
#搞串個pantry平時我哋都成日介紹適合幾個人👯一齊食嘅餐廳,今次我哋就講下一個人💃🏻嘅時候會去邊度食啦🥢。今次我哋去到位於 #沙田 市中心嘅一間台灣菜餐廳🇹🇼,呢度價錢抵食💰,而且每個套餐都包咗幾款嘢食🍱,就算一個人嚟食都好豐富、好滿足😍。🌶️麻辣鴨血臭豆腐拌麵配♨️紫菜貢丸湯及🍠地瓜酥($46)拌麵彈牙有咬口🍜,配埋麻辣豆腐一齊食,又麻、又辣、又香嘅感覺🌶️,真係好刺激💥。鴨血嘅軟滑口感好夾拌麵 🦆,忍唔住辣住咁一啖又一啖食。之後飲埋鮮味嘅紫菜貢丸湯🍲,貢丸口感唔錯,而紫菜嘅鮮味令湯更加濃郁😋。最後,地瓜酥🍠外脆內軟,地瓜嘅甜味同酥脆嘅質地🫦,一啖食到曬,口感豐富👅。🥭愛文芒果烏龍茶(+$8)芒果嘅香甜味道🍬,同烏龍茶嘅清香好夾🍵,特別係食完辣嘢之後,感覺好清爽🪭。
#搞串個pantry

🌶️麻辣鴨血臭豆腐拌麵配♨️紫菜貢丸湯及🍠地瓜酥($46)

🥭愛文芒果烏龍茶(+$8)
2023-11-22
Tea
下午茶必到!下午茶餐起抵食!已經唔係第一次黎,次次黎到都要等位㗎😆梗係啦,好食又抵食😆😆餐牌有好多選擇,全部都係台灣人氣食物麻辣三寶食材高質,牛筋十分淋身 好入味,牛肚亦好軟身,調味調得十分好,香麻帶點點辣🤤🤤麻辣臭豆腐十分惹味!豆腐帶點點臭香味!必點推介:古早起司芋泥肉鬆蛋餅超有驚喜。蛋皮外脆,食落帶點軟糯,芋泥creamy ,起司拉絲,口感豐富,食完真係想encore !!店員待客態度熱誠,服務很好👍🏻
下午茶必到!下午茶餐起抵食!
麻辣臭豆腐
十分惹味!豆腐帶點點臭香味!
必點推介:古早起司芋泥肉鬆蛋餅
店員待客態度熱誠,服務很好👍🏻
2023-11-18 50 views
第一次到餐廳用餐,所有店員都很有禮貌,熱心幫忙。少有遇到服務態度咁好嘅食店,好impressed 。野食都好好味,好多選擇!價位亦好適中,下午茶好抵食!下次會再幫襯大推!
大推!
🇹🇼初遇 📍沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3901-3902號舖🥄鹽酥雞滷肉飯 hkd 63鹽酥雞好香脆 雞嘅份量都幾多下😍而且食落唔會有過份油膱味 好岩中意食台灣菜嘅人😌鹽酥雞同滷肉份量分佈都好平均 唔怕過多或者過少😝🍜紅燒牛肉麵 hkd 72湯底幾濃郁 但都唔會過咸 同麵底好夾麵底係煙靭嗰隻質地 所以食落麵好彈牙牛肉有啲韌同難咬 有啲遜色🥹🧋珍珠奶茶 hkd 8啲珍珠好煙靭,唔會過硬飲落個茶底都偏濃 正常發揮🍹夜市鳳梨水果茶 hkd 8想果味重啲濃啲 fresh d嘅人必嗌!而且水果茶份量麵好大杯😝🌶️麻辣鴨血 hkd 28唔會太辣 幾惹味 😈😈好夠辣油 所以食落麵keep到濕潤度唔會變乾!

🇹🇼初遇

湯底幾濃郁 但都唔會過咸 同麵底好夾
麵底係煙靭嗰隻質地 所以食落麵好彈牙
牛肉有啲韌同難咬 有啲遜色🥹

🧋珍珠奶茶 hkd 8
啲珍珠好煙靭,唔會過硬
飲落個茶底都偏濃 正常發揮

🍹夜市鳳梨水果茶 hkd 8
想果味重啲濃啲 fresh d嘅人必嗌!
而且水果茶份量麵好大杯😝

🌶️麻辣鴨血 hkd 28
唔會太辣 幾惹味 😈😈
好夠辣油 所以食落麵keep到濕潤度唔會變乾!

2023-11-08 729 views
餐廳位於好運中心商場內, 以地道台式料理及台式飲品為主, 環境帶暖色系、令人感覺溫暖舒適, 裝潢是採用木系設計✨我們點了鹽酥雞滷肉飯 配紫菜貢丸湯及台灣香腸 鹽酥雞及台灣香腸是台灣地道小食, 鹽酥雞外層夠香脆又不油膩、蒜香味濃, 台灣香腸非常香口, 滷肉飯軟嫩口感甜中帶點鹹, 送飯一流, 最後還有紫菜貢丸湯、味道清淡卻帶鮮甜, 非常滿足台式香濃沙茶鍋 配寬條薯粉 🍲 配菜十分豐富, 有娃娃菜、粉絲、牛肉片、米血糕、牛丸、沙白、粟米、金菇、炸枝竹、鳴門卷、花枝丸、鵪鶉蛋、豆腐、韭菜、蕃茄及青豆角主食粉麵可選即食麵、寬條薯粉、粉絲及米飯沙茶鍋本身已經香濃帶微甜鹹香, 服務員會另外送碟沙茶醬, 喜歡濃味的朋友可以再自行添加醬汁, 配菜非常入味鮮甜, 寬條薯粉帶晶凝通透、口感Q彈, 吸附湯汁後更是一絕, 必點推介👍🏻甜品🍧古早仙草三色芋圓 芋頭、番薯及紫薯煙韌, 配上仙草凍每啖都很滿足、甜度適中, 有驚喜, 甜品人氣之選😍飲品珍珠奶茶🧋茶香濃厚、奶味濃郁, 珍珠份量多芋香珍珠奶茶 顏色很吸引,芋頭香濃, 再加上甜甜煙韌黑珍珠, 味道不錯小店用心製作、非常足料, 食物款式選擇多, 服務員非常細心

我們點了
鹽酥雞滷肉飯 配紫菜貢丸湯及台灣香腸

台式香濃沙茶鍋 配寬條薯粉 🍲
主食粉麵可選即食麵、寬條薯粉、粉絲及米飯

甜品🍧
古早仙草三色芋圓

飲品
珍珠奶茶🧋
茶香濃厚、奶味濃郁, 珍珠份量多

芋香珍珠奶茶
顏色很吸引,芋頭香濃, 再加上甜甜煙韌黑珍珠, 味道不錯

小店用心製作、非常足料, 食物款式選擇多, 服務員非常細心, 還特意為女仕送上暖水, 每枱都招呼周到, 價錢非常親民、ᴄᴘ值高, 晚市時段坐無虛席、值得再回顧💕
  • 台式香濃沙茶鍋
  • 古早仙草三色芋圓
  • 芋香珍珠奶茶
人氣初遇,今日終於唔使等位喇~嚟道集中台灣夜市街頭小食,細細份足夠少女胃😋全日免加一真係性價比好高。🍜麻辣鴨血臭豆腐拌麵 配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $46麻辣拌麵香辣過癮,撈埋肉燥同酸菜胃口大開,令外小食地瓜酥外脆內軟,嫩滑鴨血都係我嘅至愛+$🌿屏東荔枝烏龍茶🥢鹽酥雞滷肉飯 紫菜貢丸湯及台灣香腸 $48滷肉蛋飯細細碗,鹽酥雞炸得乾身一啲都唔膩香口出色,超級豐富+$🧋珍珠奶茶🥢大腸麵線 拼 淡水滷肉刈包 $42足料麵線有元貝絲和嚼勁豬腸肥肥的好邪惡配埋熱辣辣滷肉刈包+ ❄️阿里山烏龍茶,抵食~最後唔少得台式甜品🍠芋泥三色芋圓🍠見到都流口水,煙靭糯米軟唔太甜~必試

🍜麻辣鴨血臭豆腐拌麵
配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $46

🥢鹽酥雞滷肉飯
紫菜貢丸湯及台灣香腸 $48

🥢大腸麵線 拼 淡水滷肉刈包 $42

最後唔少得台式甜品🍠芋泥三色芋圓🍠
見到都流口水,煙靭糯米軟唔太甜~必試

2023-11-06
2023-11-06 62 views
入左黎沙田,見到下午茶時間有堆人排緊呢間初遇,睇落下午茶餐牌都係around 40零蚊,仲有啲set有埋飯麵小食tim, 見咁抵即刻拎飛!餐廳啲位幾闊落同乾淨,店員上菜收碟都好快手👍一睇menu已經比呢個慢烤雞腿蛋吐司吸引咗,果然佢嘅真身同餐牌圖片係一樣㗎😍有流心蛋,又有嫩滑兼份量唔細嘅雞腿肉。我呢個係唔辣嘅,如果想食辣都可以同樣價錢揀辣果款!食完個吐司少少唔夠喉,所以又嗌埋個古早仙草三色芋圓。芋圓都幾煙靭,同埋都大粒架,食埋甜品夠晒飽lu🤓野飲係黑糖薑母茶~
野飲係黑糖薑母茶~
2023-11-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$78 (Tea)
2023-10-28 75 views
話說好耐無翻舊居啦 估唔到已經面目全非居然會蕩失路都有嘅 就好似入咗個迷宮咁成個商場終於翻新咗一半 仲有好多新食肆亦估唔到下晝時段 出面已經好多人排緊隊呢間舖個名好特別 而入面環境望落好舒服有個幫我哋落單嘅哥哥好親切 好似老街坊另外 呢度嘅台式下午茶餐嘅性價比相對高重點係無加一服務費 真係一間親民嘅餐廳-Slow Cooked Pork Cartilage with Braised Pork Rice ($45)慢煮路豬軟骨滷肉飯 ($45)-Braised Beef Noodle Soup with Braised Pork Rice ($48)紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 ($48)湯底濃郁且牛肉鮮嫩 麵質嘅軟硬度適中一個套餐有麵同飯 真係滿足晒所有願望-Popcorn Chicken & Braised Pork Rice with Pork Meat Ball & Seaweed Soup & Taiwanese Sausage ($48)鹽酥雞滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及台灣香腸 ($48)單睇賣相已經無得彈 鹽酥雞炸得好香脆可口滷肉又唔會太鹹 而且飯嘅軟硬度真係啱啱好配埋我最愛食嘅溏
話說好耐無翻舊居啦 估唔到已經面目全非
居然會蕩失路都有嘅 就好似入咗個迷宮咁
成個商場終於翻新咗一半 仲有好多新食肆
亦估唔到下晝時段 出面已經好多人排緊隊
呢間舖個名好特別 而入面環境望落好舒服
有個幫我哋落單嘅哥哥好親切 好似老街坊
另外 呢度嘅台式下午茶餐嘅性價比相對高
重點係無加一服務費 真係一間親民嘅餐廳
慢煮路豬軟骨滷肉飯 ($45)
紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 ($48)
湯底濃郁且牛肉鮮嫩 麵質嘅軟硬度適中
一個套餐有麵同飯 真係滿足晒所有願望

鹽酥雞滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及台灣香腸 ($48)
單睇賣相已經無得彈 鹽酥雞炸得好香脆可口
滷肉又唔會太鹹 而且飯嘅軟硬度真係啱啱好
配埋我最愛食嘅溏心蛋 食落口感特別豐富啊
套餐仲包埋湯小食同埋飲品 整體嘅性價比高
Tarp Bubble Milk Tea (+$8 / Set)
芋香珍珠奶茶 (+$8 / 套餐)
Black Sugar Bubble Milk Tea (+$8 / Set)
黑糖珍珠奶茶 (+$8 / 套餐)
係我最愛嘅嘢飲 黑糖珍珠好煙韌 奶茶味夠晒香濃
Egg Pancake Roll with Ham & Cheese (Feng Chia Famous) ($42)
起司肉鬆蛋餅 (逢甲名物) ($42)
香濃奶香嘅起司 配上鹹香味重嘅肉鬆 成個感覺好夾!
估唔到我會愛上咗蛋餅 真係食到停唔到口 強烈推介!
2023-10-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 起司肉鬆蛋餅