十八夢

Meta Stages
今次同大家分享吓呢間銅鑼灣嘅fusion菜餐廳💓 meta stages!非常名貴嘅原罐西伯利亞鱘龍魚子醬。乾魚子意粉人生絕對值得試一次,平時都唔捨得食咁貴嘅嘢食,但係朋友嘅推介吓最終都決定要試吓係咪真係咁好食,估唔到魚子醬嘅質素好好,入口魚子醬香味撲鼻,意粉底變成人間美食!紅龍果哈利拔魚柳西京燒• 薯蓉•櫻桃果蓉都好有水準,魚柳西京燒時間控制得啱啱好,燒到金黃色,魚油油脂豐富,令人一試難忘。最後,不能錯過嘅就係全年穀飼美國極佳殺牛封門柳。 烤翠瓜。油封獨子蒜,鍾意食牛肉嘅人一定要試吓,牛肉香非常突出,仲要係有飽滿嘅肉汁,肉質口感都好嫩添!
2023-09-12 121 views
今次要同大家推介呢間好出色嘅銅鑼灣餐廳❗️係好靚好有特色嘅打卡好地方,估唔到銅鑼灣有咁出色嘅打卡📸餐廳。今次同男朋友叫左西式lunchset,供應時間係12:00-14:30😚前菜係燒牛肉沙律,勁鐘意個黑醋欖油汁❣️🌈全年穀飼美國極佳級牛肩柳✨牛肩柳煎既火候掌握得啱啱好👍🏽5成熟😍食落唔會咬唔郁,好有牛味😬😬食落口感肉質纖維明顯,配埋啲薯菜食口感豐富🍴🍴🌈蟹肉蟹膏蟹子忌廉意粉🍝✨擺盤好有心思,佢唔係得個睇字,啲份量亦都好夠🤤意粉煮得剛剛好🫣麵仲彈牙🤭👍🏻 蟹肉,蟹籽,蟹膏帶來層次分明嘅口感😍加埋忌廉意粉,好creamy啊!!蟹肉嘅份量好夠,每條意粉都掛到啲蟹肉🦀嘢食黎講真係一如既往地高質❣️餐廳裝潢好有格調🌹啲燈光好靚,位置坐得好舒服🥰男朋友話好滿意呢間🥰會下次再同我黎食🥰
🌈全年穀飼美國極佳級牛肩柳✨
🌈蟹肉蟹膏蟹子忌廉意粉🍝✨

朋友約食十八夢,係一間之前就想試既餐廳,但奈何一直未安排到時間🙈不過可惜食唔到佢個special list喇🥹活動完左~-我地叫左兩個lunch set,朋友係大蝦🍤意大利飯,我係比目魚柳🐟Lunch set有前菜沙律、餐包同餐湯,沙律幾好食,有蜜瓜🤓餐包好有誠意,有唔同既乾果喺入面,點湯食一流👍🏻-兩個主食好出色,朋友話佢嗰個好食😋我自己個比目魚都十分滿意,比目魚柳好香👍🏻每一啖都十分滿足😊-另外值得一讚係店員有禮貌,臨走比左卡片我地,略略介紹左餐廳特色同設施,歡迎我地下次再黎
不過可惜食唔到佢個special list喇🥹活動完左~
Lunch set有前菜沙律、餐包同餐湯,
沙律幾好食,有蜜瓜🤓
餐包好有誠意,有唔同既乾果喺入面,點湯食一流👍🏻
兩個主食好出色,朋友話佢嗰個好食😋
2023-09-04
Type of Meal
Lunch
2023-09-07 82 views
1點幾lunch hour喺銅鑼灣同男朋友喺OpenRice誤打誤撞揀咗呢間高級西餐廳,餐廳環境好有藝術氣息,氣氛相當唔錯🥰西式午餐 set 前菜都幾大碟,以為剩係得沙律菜,點知原來係燒牛肉沙律!牛肉好入味好香,加少少黑醋欖油汁,令人更加開胃,再加埋沙律菜,口感又更豐富。另外,仲包埋餐包添!❤️‍🔥日木海膽。大葉 •忌廉米形意粉❤️‍🔥呢一個超級邪惡嘅海膽米型意粉,海膽鮮味濃郁,米型意粉好creamy,每啖都食到海膽嘅精華!❤️‍🔥烤虎蝦•茄子蓉 •蝦膏意大利飯❤️‍🔥另外呢一個意大利飯,同樣都係好Creamy,佢嘅虎蝦好鮮甜,仲有好多蝦膏,味道夠晒濃郁!
❤️‍🔥日木海膽。大葉 •忌廉米形意粉❤️‍🔥
❤️‍🔥烤虎蝦•茄子蓉 •蝦膏意大利飯❤️‍🔥
去完日本旅行無耐,又想食日本野🇯🇵誠意推介呢間喺銅鑼灣西日式餐廳俾大家,魚類海產新鮮,擺盤有心機,加埋餐廳設計型格,嚟食過嘅朋友都大讚❤️我揀咗《熊本県黑毛和牛壽喜燒》足150g嘅黑毛和牛見到都流口水🤤就咁睇都見到啲油花分布平均,煮到7成熟再沾生雞蛋食,口感柔軟甘香🍲壽喜燒鍋中有大量蔬菜,當索滿醬汁時就係最適合食用嘅時候,配搭日本米飯一碗,簡直好似返咗日本咁❤️朋友份《季節刺身三點盛 • 香蔥彩胡麻油甘魚忌廉山葵醬丼》同樣出色🥢季節刺身選料當造,而丼飯更加係創意+味道嘅完美配合😮 忌廉山葵醬唔會好辣好搶,微微攻鼻食落刺激,蔥同麻油好惹味,朋友不知不覺就食哂成碗飯😆埋單每人大約$300,依個價錢食到日本和牛同海產,真係無得彈!

呢間喺銅鑼灣鬧市內嘅fusion餐廳,充滿氣氛同情調,裝修高貴大方,遇啱時間更有Live show睇,好適合拍拖/記念日/慶祝嚟食🥳🥳▪️蟹肉•黑魚子•乾蕃茄沙律醬法式多士~矜貴黑魚子搽落脆多士上,味道鮮味之餘亦夠鹹香🤭▫️紅龍果哈利拔魚柳西京燒• 薯蓉•櫻桃果蓉~用紅龍果醃魚柳令到水果嘅甜味更滲入魚柳之中,伴碟有櫻桃果蓉,甜中帶酸吊起西京燒嘅鮮味🤤▪️全年穀飼美國極佳級牛封門柳。 烤翠瓜。油封獨子蒜~ 封門柳肉味香濃,脂肪唔多但仍然嫩滑😋▫️熱情果慕思~ 慕思質感幼密,輕輕一含就喺口入面化開,味道上唔太甜,作為今餐嘅最後菜式實在適合😝
天氣實在太熱,搞到無咩胃口😖食魚生丼無負擔夠清新!我哋嚟到銅鑼灣十八夢,環境闊綽,冷氣夠涼啲位又好坐,感覺良好☺️🦀松葉蟹蓋釀蟹肉丼🍚松葉蟹肉佈滿飯面,直頭見唔到啲飯咁濟,好誇張!蟹肉一絲絲非常鮮甜,帶有海水鹹鮮味🌊除咗蟹肉,仲有一大圈蟹籽,撈飯食口感更佳😍🐟秊節刺身三點盛•柚子醬油角切魚生丼🍚角切魚生好有誠意,粒粒都又大又厚,款式仲好多:三文魚、呑拿魚、油甘魚、蟹籽、帶子⋯⋯啱食為食人士😆跟餐附送前菜、味噌湯、季節野菜沙律同茶碗蒸,加錢可以食埋甜品,CP值高嘅套餐🤩
🦀松葉蟹蓋釀蟹肉丼🍚
🐟秊節刺身三點盛•柚子醬油角切魚生丼🍚

銅鑼灣有好多餐廳,不過自從friend 帶我嚟食過依間餐廳後,佢就成為我心目中嘅number one🥇嚟到十八夢Meta Stage,你首先會經過一條Broadway 風走廊💡入到餐廳,依部白色三角琴同琴鍵絕對係打卡位🎹喺一個咁靚咁特別嘅環境食Lunch,感覺食物都會變得好味咗💕前菜💎燒牛肉沙律。黑醋欖油汁酸甜開胃,牛肉燒得香口,配沙律可以中和牛肉嘅油感主菜💎香煎紐西蘭比目魚柳•水瓜果白酒忌廉汁好鮮嫩,比目魚柳魚油十足,伴白酒忌廉汁令到成個配搭更smooth 主菜💎蟹肉蟹膏蟹子 •忌廉意粉蟹味極濃,每啖都係卜卜脆嘅蟹子,意粉質地彈牙,喺令人想一啖一啖keep住食嘅意粉💖

这家餐厅已经第二次和朋友来了!第一次是看舞台剧,没听到 live,所以又约朋友来了。不得不说真的环境又好又有氛围感!性价比也挺高的。-每天都有本土不同乐队或者个人在这里表演,歌曲几乎都是很好听(尊的很喜欢)有想听的歌还可以写✍🏻️小纸条给他们,会唱的几乎都会满足你。-食物出品:🔹海胆带子他他:这个他他尊的好好吃,海胆鲜甜带子很新鲜很嫩,搭配海苔脆,口感太丰富了。🔹烤鹌鹑腿配青椒:第二次吃鹌鹑腿了,烤得很香,看起来小小一个实则肉很结实,青椒很清甜不辣。🔹香煎北海道帆立贝龙虾汁意粉:zui爱龙虾汁意粉,煎过的帆立贝更香更糯了。龙虾汁很浓郁,裹满了意粉!一口下去很满足。🔹烤西班牙乳猪:经过12个小时慢煮烤的乳猪🐷果然外脆里嫩,一口下去还爆汁。搭配的菠萝🍍好甜好好吃。-想感受一下氛围的,不要错过这家!总体感觉很OK!

食物出品:

想感受一下氛围的,不要错过这家!总体感觉很OK!
2023-08-20 97 views
週末晚有什麼節目?😁食晚飯喝酒,聽歌最好不過😍❤️到銅鑼灣吃晚飯,還可以參加V sing launch party, 可以任飲啤酒及香檳🥂🍺聽其他食客唱歌。 其實我也可以上台唱,但我五音不全😂不想讓別人的耳朵受罪🤣😋法式香草煮蜆一點沙也沒有,非常肥美大隻。😋燒鵪鶉髀配青椒燒得鹹香, 配酒一流❣️💯😋烤大蝦柚子沙律清新開胃。❤️海膽帶子他他海膽帶子刺身上面有金箔同黑魚子醬,非常矜貴,配脆卜卜嘅紫菜食。❤️Meta-Stages 冬陰功意粉意粉好彈牙,冬陰功味道惹味。
週末晚有什麼節目?😁

食晚飯喝酒,聽歌最好不過😍❤️

😋法式香草煮蜆

一點沙也沒有,非常肥美大隻。

😋燒鵪鶉髀配青椒

燒得鹹香, 配酒一流❣️💯

😋烤大蝦柚子沙律

清新開胃。

❤️海膽帶子他他

❤️Meta-Stages 冬陰功意粉

意粉好彈牙,冬陰功味道惹味。

2023-08-19
2023-08-17 68 views
♨️全年穀飼美國極佳級牛肩柳💯💯呢個菜式係好高檔,我地成家人來到食晚餐,呢碟份量好好,主題係採用美國既牛肩柳,呢度絕對係好注重食材既質量同口感,牛肩柳既肉質好鮮嫩,口感好豐富,能夠帶出牛肉既原始風味,而且整碟既裝飾都做得好精緻,令人食慾大增♨️上•季節刺身三點盛💯💯呢一款既擺設好美麗,當中有好幾款刺身,鮮蝦既味道好鮮甜,其他刺身都非常新鮮,整體上有口感又新鮮,係不錯♨️紅龍果哈利拔魚柳西京燒• 薯蓉•櫻桃果蓉💯💯呢一碟都好出色,肉質量好厚,份量好足料,燒出來既魚柳特別香,佢既薯蓉口感好特別,有櫻桃果蓉,味道真係好有新鮮感♨️熱情果慕思💯💯最後再食埋甜品,呢碟甜品真係靚得唔捨得食,有熱情果係入面,口感軟棉棉,甜而不溜,想不到連甜品都有大師級水準💮
♨️全年穀飼美國極佳級牛肩柳💯💯
♨️上•季節刺身三點盛💯💯
♨️紅龍果哈利拔魚柳西京燒• 薯蓉•櫻桃果蓉💯💯
♨️熱情果慕思💯💯
2023-08-16 70 views
有次同爸爸媽媽出街食,阿媽話想食日本野,咁我就幫手搵地方啦,💘比我搵到一間又岩佢地兩個老人家口味,而我都岩食既,我地係Walk in入💕眼見呢間餐廳好靚,每個位都有唔同既特式,中間仲有個台,應該會有人表演,台後個大銀幕就好似睇演唱會咁,至於佢旁邊有個吧位,都幾大幾靚💞我地既午餐時間,當然要食日式既午餐啦前菜,好新鮮,多肉💓味噌湯,好好飲,又唔錯喎💞季節野菜沙律,好多料,酸酸地又幾好食,食到颯颯聲❣️茶碗蒸,好味好香滑💖💟松葉蟹蓋釀蟹肉丼💟呢份蟹肉認真誇張,隻蟹好巨型,色澤好靚,有好多蟹肉,💕最下層旁邊仲有好多蟹籽,好有口感,蟹肉既肉又好有蟹香,好高質素💟季節刺身三點盛•柚子醬油角切魚生丼💟呢款話係季節刺身,定萬都會有唔同既款式,呢三款刺身都好有鮮味,鮮甘味道好突出,另一份既魚生丼仲好食,佢有柚子醬,令到成個丼都好酸甜,好鐘意呢種味道💓

我地既午餐時間,當然要食日式既午餐啦
前菜,好新鮮,多肉💓
味噌湯,好好飲,又唔錯喎💞
季節野菜沙律,好多料,酸酸地又幾好食,食到颯颯聲❣️
茶碗蒸,好味好香滑💖
💟松葉蟹蓋釀蟹肉丼💟
💟季節刺身三點盛•柚子醬油角切魚生丼💟
2023-08-15 53 views
👀餐包呢度有埋餐包好抵食,呢一個餐包用紅布包住咁,好有特式,成個包都好鬆軟,❤️另外仲好有一份麥香味,幾高質👀香煎紐西蘭比目魚柳•水瓜果白酒忌廉汁就咁睇佢既顏值已經好高分,用料上都好高級,呢一份比目魚好有厚度,🤎好容易就切開,煎得好香,表皮帶點金黃,好香口,旁邊仲有好多水瓜果白酒忌廉汁,更加好食👀西式午餐 set 前菜今日同兩位朋友一齊來呢度食西餐,本身都無諗過,但睇過呢度既環境幾舒服,咁就食一次西餐,佢有一碟燒牛肉沙律真係好好食,牛肉既肉質都好有牛味,再有黑醋既味道,成個沙律都好健康💜👀加拿大全天然豬架特別要介紹一下,🩵呢碟既豬係加拿大既豬,質素就唔洗多講,一定係高質素,而且完全係用牧場飼養既豬,肉質好有鮮味,比平時食開既豬架更好食
👀餐包
👀香煎紐西蘭比目魚柳•水瓜果白酒忌廉汁
👀西式午餐 set 前菜
👀加拿大全天然豬架
2023-08-14 50 views
呢期公司比較得閒,😋終於可以同同事一齊食午餐,午餐時份咁啱比較多人,最後都係擇係呢度食,不過做左咁耐,都係第一次係度食,今日都算出糧日所以食返好少少,😚呢度既侯餐時間速度都可以,環境上好乾淨,我地叫一份午餐,😋另外再叫一份,呢份🫴🏻日式既午餐 set,佢既前菜有味噌湯,同埋季節野菜沙律,仲有茶碗蒸,成個午餐份量都較多,都好豐富,味噌湯做得出既味道好好,不會太過鹹,野菜沙律既醬料同菜都好豐富,酸酸味道令人好開胃,至於茶碗蒸既蛋味好香又濃,質地好幼滑,我地都想試多少少呢份🫴🏻季節手握壽司盛六件•北海道海鮮丼分別係有六件壽司,呢款係季節壽司,會跟返時間每次都會唔同款,保証到食得新鮮,另外仲有埋丼,超好食,呢間餐廳既食物質素都唔錯🫰🏻
2023-08-10 76 views
今日嚟到銅鑼灣呢間《十八夢》食午餐,食物質素非常好,食材新鮮,廚師🧑‍🍳用心研發新菜式,用不同食材搭配,製成一道道美味的菜式。今日同男朋友叫咗兩份西式午餐,有湯,沙律,主菜和飲品。餐湯🥣湯係椰菜花忌廉湯,因為用咗椰菜花和忌廉,碗湯令人好友飽足感。湯煮得非常幼滑,味道不錯。沙律🥗沙律係燒牛肉沙律配以黑醋欖油汁,上枱已經聞到好香嘅黑醋欖油汁味道,醬汁非常出色,配以新鮮嘅沙律菜和燒牛肉,味道非常好。日木海膽。大葉 •忌廉米形意粉🍝濃郁嘅大葉忌廉醬汁,每一粒米型意粉都黏上醬汁,每一口都係香濃嘅味道,再加上鮮味十足嘅海膽,令人回味無窮。下次一定又要再食呢道菜。香煎紐西蘭比目魚柳•水瓜果白酒忌廉汁🐟呢道菜非常靚,雪白嘅魚肉和黑色嘅魚皮,再配上濃郁幼滑的水瓜果白酒忌廉汁,忌廉醬汁加咗水瓜果和白酒一齊烹調,味道非常豐富,配以新鮮又爽脆嘅香煎比目魚肉,加上少少黑胡椒已經非常好味。

今日同男朋友叫咗兩份西式午餐,有湯,沙律,主菜和飲品。
餐湯🥣
沙律🥗
日木海膽。大葉 •忌廉米形意粉🍝
香煎紐西蘭比目魚柳•水瓜果白酒忌廉汁🐟