打呢篇食評唔係惡意中傷 係想提醒大家唔好信果堆睇落好專業既食評 真係唔好哂錢去呢間食平日dinner buffet 呢間既lunch buffet我食過3次 因為幾抵又近屋企 180蚊有蠔喎 近排係網上見到有打手文話dinner buffet有法國海鮮湯 又有軟殼蟹 又有蟹蓋粉絲 又有咩草飼燒牛肉 講到平日去都係350幾 好吸引咁 就book左 點知去到行左一圈已經知那野 無打手文推介既海龍王海鮮湯 無軟殼蟹 無蟹蓋粉絲 無西班牙海鮮飯 無半熟吞拿魚沙律 無焗蠔 無扇貝 總之佢d廣告文提過既食物乜都無 問返先知星期五六日先有 我知平日平d一定無星期五六日咁多野食 但重點係但睇返d班打手既文 佢地都話自己係平日食 佢地都話平日350幾一個好抵叫人黎食架喎 咁到底係唔係d pr同班打手唔老實啊 咁樣誤導人 就算無呢d所謂招牌菜式其他菜式都係選擇好少 除左個原條蒸比目魚好好味之外 其他菜式既款式同數量同lunch buffet無乜分別 仲有佢d燒牛飲同羊飲簡直世界級垃圾 我上星期去three on carton既lunch buffet多野食過呢間dinner buffet 3倍 海鮮:生蠔

海鮮:
生蠔 -細細隻 幾甜 同lunch buffet同款蠔 應該都係最平果款蠔啦 但覺得好食過幾星期前食既cafe on m d好咸既即開生蠔 refill得好快
長腳蟹 勁有雪味 但meet到完整一條蟹肉出黎 都有甜&咸味 幾星期前食cafe on m同上星期食既three on carton既蟹腳係痴殼 但明顯新鮮過呢間
蜆 有梘液味唔係講笑 食落口仲淡而無味 好嘔心 經理仲話係海水味 但如果有海水唔係應該食落咸既咩 何況好明顯係梘液味 之後又送過碟蜆黎話岩岩煮好 但都仲係有果陣味 真係好嘔心 唔係惡意中傷 食過就知
小龍蝦 兩款青口 凍蝦

刺身
三文魚 好唔新鮮 聞落真係臭臭地唔係惡意中傷 隻色係暗橙色架 而且白色脂肪係勁多 勁劣
吞拿魚 反而幾好味 無筋 粉紅色
鯛魚 八爪魚
鰻魚壽司蟹子壽司

沙律冷盤有
冷麵 墨魚沙律 紅菜頭芝士沙律 青蘋果沙律 火箭菜芝士沙律 紅菜頭煙三文魚 煙三文魚 一款火腿
沙律菜有4款 有紫椰菜
但無左黑醋 記得之前lunch buffet有架

熱盤
蒸原條比目魚 好味啊 呢樣真心有誠意 我好鍾意食比目魚 比目魚塊皮真係世界級 食過其他貴d既 buffet都可能得龍利柳 仲要用好多汁撈埋一齊 或炸左佢 極其量都係有中式蒸魚 但呢間buffet竟然有比目魚 仲要係清蒸 條魚一定係新鮮先敢咁整法 真係好味 出街食一塊既比目魚既set可能都過百 唔明點解無乜人拎 而且佢好既係9點之後竟然仲有refill條新魚 好好味好滑
農家蒸雞
煎豬排
唔記得乜青口
蒜蓉時蔬
天多利雞 印式薄餅
印式奶油雞 印度飯
忌廉薯仔
海鮮炒飯(極少海鮮囉 蝦都無 淨係搵到縮到勁細粒既蜆)
豬仔腸通粉
即整意粉
燒牛肉同羊肉真係世界級垃圾 未食過咁難食既燒牛肉 佢個牌話慢火煮草飼牛 但勁細塊 完全唔似之前係其他buffet食既燒牛肉咁樣 仲要係完全熟哂 好樣衰 好難咬 無論個樣同味道都極似牛展 羊又係勁細塊勁難咬 無羊味 真係世界級垃圾世界級無良心 咁既食材都咁比客食
上面d熱盤除左比目魚有encore之外 無再有興趣食過 仲渣過lunch buffet
粟米雞肉粥 正常 算係第2好味既熱盤 但佢個紫菜配料好酸酸叔叔
仲有青紅蘿蔔湯同蕃茄海鮮湯 但個蕃茄海鮮湯 好似都係搵唔到海鮮
仲有咖啡機可以整espresso同普通coffee
有熱茶同檸檬可以整檸檬茶

甜品:
就係之前d打手文post過出黎果堆勁普通既平價buffet蛋糕 但再少多幾行 無特別
仲有個即整梳乎里 但佢每次整得5個 見人排我又排 佢第一次整好果陣我咁岩排第5個攞到 後面d人好唔開心haha之後成日見到有堆人係到等梳乎里虎視眈眈住 勁可憐 好心買個大d既爐整多d啦 明知一次得5個實唔夠分
最好味真係movenpick雪糕 意大利芝士雪糕勁好味 好多配料揀 全場最出色就係個雪糕檔

呢次buffet真係勁失 望 菜式勁唔吸引用埋d最cheap既材料(講緊個垃圾燒牛肉)(除左比目魚) 賣廣告d菜式又全部無 真係唔知呢個酒店buffet個pr諗乜 請人寫食評都係想吸引多d人黎食姐 果d試食既食評家就比最好味既食材 引到d客黎就比垃圾佢地食 貨不對辦到咁 咁樣咪盞搞到d客以後唔黎食

雖然係傾得幾開心 (笑下d食物 笑下d梳乎里) 同埋之前lunch buffet食過都感覺良好 對呢間buffet都有少少感情 經理同侍應都有應有既禮貌 比目魚係我最鍾意既菜式 原本想唔比評分 但個系統一定要我比 咁我禁ok囉 呢個食評都係想提醒你地呢個buffet無佢廣告賣既食物 而且燒牛肉&羊肉好垃圾 唔想你地去到會失 望 比多50幾都可以去九龍富豪食靚龍蝦
  • 比目魚
  • 雪糕
2017-07-20 10894 views
今次又黎到逸東酒店食buffet 啦~話說每次屋企有人生日, 都好鐘意去食 Buffet 或放題黎慶祝!!!再次揀逸東酒店既 Buffet 係因為呢度夠平, 又有好多海鮮食!!岩哂喜歡食生蠔既爸爸媽媽~~~呢度冷盤有齊紐西蘭生蠔, 東風螺, 青口, 凍蜆同埋龍蝦仔"*款式真係唔少架, 加上生蠔會不停 refill, 想食多多都有丫~~刺身方面就有三文魚, 吞拿魚及油甘魚等...唔鐘意食生冷野唔緊要, 熱盤都唔少海鮮既菜式架!!辣酒煮花螺, 白酒煮青口, 粉絲蟹煲, 炸軟殼蟹等, 樣樣都好吸引;而且全部都係用港式煮法, 好有大排檔既小炒既風味~~當然仲有佢地必有既燒烤美食, 即燒羊架, 肉眼扒, 青口, 粟米, 菠蘿等等....又有咖哩汁可以配飯, 同埋咖哩肉丸, 美食多元化!!!我就喜歡佢地既即煮意粉啦~~自己揀選想食既意粉, 醬汁及配料, 廚房就有即刻整比你!!!我既蕃茄醬磨菇蝴蝶粉賣相不錯, 味道都好好添"*飽肚之選!!!開動囉~~~作為生蠔怪家族, 每人食2打生蠔真係唔成問題!!!味道爽口, 帶海水味, 挺新鮮的~~仲有長腳蟹, 凍蜆十分鮮甜及東風螺呢"*真係一次過拎左好多生蠔同
今次又黎到逸東酒店食buffet 啦~

岩哂喜歡食生蠔既爸爸媽媽~~~

刺身方面就有三文魚, 吞拿魚及油甘魚等...

唔鐘意食生冷野唔緊要, 熱盤都唔少海鮮既菜式架!!
而且全部都係用港式煮法, 好有大排檔既小炒既風味~~

又有咖哩汁可以配飯, 同埋咖哩肉丸, 美食多元化!!!

我就喜歡佢地既即煮意粉啦~~

我既蕃茄醬磨菇蝴蝶粉賣相不錯, 味道都好好添"*
飽肚之選!!!

開動囉~~~
作為生蠔怪家族, 每人食2打生蠔真係唔成問題!!!
味道爽口, 帶海水味, 挺新鮮的~~

仲有長腳蟹, 凍蜆十分鮮甜及東風螺呢"*
真係一次過拎左好多生蠔同長腳蟹, 食呢度應該已經回本啦~

燒烤食物真係一點都唔輸蝕架~~
燒粟米就係我至愛!!!

仲有法國海鮮湯~~
魚湯再放入加拿大藍青口、鱸魚、花蜆及新鮮海蝦, 仲有其他配料令味道超香!!
個湯充滿海鮮既鮮甜味道, 不錯!!

最後梗係甜品時間!!!!
有好多款唔同既甜品可以揀, 仲有朱古力噴泉同埋即製梳乎里~~~

呢架 Movenpick 雪糕車真係呢度既重點!!!!
有成十幾款  Movenpick 雪糕口味, 仲可以揀佢地專用既窩夫;
食幾杯都值回票價, 又可以自己揀埋 TOPPING 同醬, 簡直係女生們及小朋友最期待既一環~~
2017-06-22
$300 (Dinner)
2017-07-19 800 views
呢排成日落雨,咩地方都去唔到玩,唯有食個buffet抒解下悶氣。自助午餐夠抵食,折埋百幾蚊落樓,爽!選擇比想像中多,特別係沙律同海鮮冷盤,仲要有生蠔,食左好多隻 !其他好似咖哩咁都好抵讚,點麵包食一流!其他熱盤都好食,每樣試少少已經飽左,不過點都要食movenpick,4款味試晒,攞埋waffle一齊食仲好feel!百幾蚊食到呢呢質素嘅buffet,我同阿妹都覺得超值!

百幾蚊食到呢呢質素嘅buffet,我同阿妹都覺得超值!
2017-07-17
$153 (Lunch)
2017-07-12 953 views
夏天正是吃海鮮的好季節 ,逸東酒店都會自助餐廳亦以國際海鮮作主打。酒店現正進行裝修,需由停車場出入口乘升降機至大堂樓層 ,一出𨋢門,沿右手邊走到盡頭便是目的地了。價格:星期一至四$478 (成人) ;$368 (小童) ,星期五至日、公眾假期前夕$528 (成人) ;$408 (小童) ;憑券惠顧首40名更可享65折優惠!餐廳主要分兩部份,「室內」和「室外」,想快人一步就要選擇室內了,因比較就近Food Counter。而被我形容為「室外」的,其實是擁有大片落地玻璃的區域,加上高高的樓底令視野更寬廣和開揚,我們當然毫不猶豫便選擇這裡了。首先介紹一下有什麼美食吧,回本必吃的凍海鮮區:有加拿大青口、蜆貝、藍青口、紐西蘭生蠔、澳洲小龍蝦、鱈場蟹腳、凍蝦、東風螺和翡翠螺。刺身及壽司就放在凍海鮮附近,包括有壽司拼盤、三文魚、八爪魚、鯛魚和吞拿魚;更有煙三文魚、雜凍肉盤、自家製香草薑汁醃鮮三文魚、紅菜頭香橙醃鮮三文魚、西班牙吞拿魚薯仔沙律、吞拿魚沙律、沙律菜及配料。鱈場蟹腳鮮又甜,不知不覺間巳吃了好幾隻;紐西蘭生蠔肥嫩飽滿富海水味,這時節當然是要吃來自南半球的蠔啦!慢煮原條紐西蘭草飼西冷扒及香草蒜

首先介紹一下有什麼美食吧,

回本必吃的凍海鮮區:

刺身壽司就放在凍海鮮附近,包括有壽司拼盤、三文魚、八爪魚、鯛魚和吞拿魚;更有煙三文魚、雜凍肉盤、自家製香草薑汁醃鮮三文魚、紅菜頭香橙醃鮮三文魚、西班牙吞拿魚薯仔沙律、吞拿魚沙律、沙律菜及配料。
凍海鮮區

沙律菜

慢煮原條紐西蘭草飼西冷扒及香草蒜蓉燒紐西蘭羊腿。
慢煮原條紐西蘭草飼西冷扒

美式豬串骨、雞肉芝士腸、甜粟米、鮮冬菇,蒜味牛油雞腿菇、魷魚筒、新西蘭有機青口、茄子、菠蘿、印式炸什菜、煙肉甜椒意粉和洋蔥煙肉焗蠔。

千萬不要錯過這意大利粉,揀選自己喜愛的食材和醬汁,廚師便即席炮製起來;意粉的軟硬度適中,熱騰騰的麵條便是只配上醬汁也夠滋味了!

意大利粉

薄脆、印式雞肉咖喱、印式雜菜咖喱和印度香飯。咖喱的辛香的確很能牽引饞蟲,每樣各取一點,甚覺滿足!最喜歡便是香飯和薄脆,淋上咖哩汁,真能吃上幾大碗呢!
印式咖喱

甘荀雪梨煲豬骨、曼哈頓海鮮周打湯和麵包~
一向很喜歡中式湯水,這款湯清甜滋潤;當然要飲上一大碗才甘心。
湯水

法國海鮮湯~
匯聚了各式各樣的海鮮熬煮而成,每一口都是滿滿的海洋鮮味;是一道不可錯過的美味!
法國海鮮湯

軟殻蟹~
酥香滋味,雖則是飽肚之物,也還是忍不住吃上了兩大件!
軟殻蟹

自家製作的紅菜頭香橙醃鮮三文魚,把三文魚的魚香及紅菜頭的清甜融合得完美無缺;另一款香草薑汁醃鮮三文魚,鹹香中略帶微辛,也值得一試。

粉絲炒蟹煲~
原隻肉蟹,肉質飽滿又彈牙;配上索盡了蟹香的粉絲,着實令人無法抗拒!

還有多種美食,香煎雞扒配黑椒汁、黃金婽、蒸原條比目魚、辣酒煮花螺、白酒煮青口、炒飯;只可惜胃納有限,還要預留空間比甜品及雪糕呢。

白朱古力乳酪蛋糕、藍莓芝士蛋糕、朱古力蛋糕、栗子慕絲蛋糕、意式奶凍、芒果布甸、意式紅莓奶凍、法式忌廉泡芙、綠茶曲奇、紅桑子慕絲蛋糕、雲呢拿曲奇、芒果慕絲蛋糕和麵包布丁配雲呢拿汁
甜品區

至愛甜品的我,每次也要吃上一大碟才滿足,這裡的水準幾好,今晚滿滿的一碟,也全部放進肚子,真是要好好休息一下,才有空間吃雪糕了。
甜品

即製梳乎厘也是必吃,新鮮出爐,甜度不會太高,鬆軟綿密,滿足。
即製梳乎厘

Mövenpick 甜蜜雪糕車~
Mövenpick 雪糕車內放有11款不同口味,更可隨意選搭多款不同配料,製作最合心意的口味,真是幸福滿瀉。

2017-06-28
$360 (Dinner)
Dining Offer
  • 中式湯水
  • 粉絲炒蟹煲
  • Mövenpick 雪糕
2017-07-12 537 views
同老公週年紀念食下自助餐慶祝,見呢間Openrice折左3百幾蚊有生蠔食咁抵就黎try下。我同老公都勁鍾意食蠔,每人都要食一打,所以絕對回到本!呢度D蠔雖然唔算大隻,但都幾鮮甜同新鮮,同埋蟹腳都值得一讚,大隻又夠鮮味!熱食選擇唔算好多,但牛扒羊架咖哩海鮮都一應俱備,我仲叫左個即煮意粉,味道相當OK!甜品都算多選擇,特別推介麵包布甸!好好食!熱辣辣,甜味又適中,咬落口感極之滿足!11款口味Movenpick當然係亮點,每人食左兩球,正式為今晚畫上完美句號^^

^^

2017-07-07
$350 (Dinner)
2017-07-07 554 views
最近去了佐敦的香港逸東酒店吃自助餐。說起這間酒店,大家最先想起的餐廳,相信是榮獲米芝蓮一星的「逸東軒」中菜廳。不過,位於大堂樓層的「都會自助餐廳」也是不錯的聚餐地點。它最近推出「中西海鮮盛薈」主題,以中、意、澳、法等各國海鮮作招徠。價格亦合理,值得一試。酒店最近正在翻新,看來遲一些會有新面貌。在橫街(北海街)那邊有自動扶手梯,可以方便地直達餐廳。都會自助餐廳可謂「麻雀雖小,五臟俱全」。地方不大,但食物種類尚算豐富。而且大廳的樓底特高,坐在這個位置用餐並沒有侷促的感覺。抬頭還能看見落地窗和精緻的鳥籠水晶吊燈。取餐區域集中,圍著中央的開放式廚房繞一圈便可以拿到大部分食品。在冰鎮的海鮮櫃上,放了紐西蘭生蠔、凍蝦、蟹腳、小龍蝦、藍青口、翡翠螺、東風螺等等。亦有鯛魚、三文魚、吞拿魚、八爪魚刺身及壽司等日式食品。生蠔的海水味不俗,入口 creamy。凍蝦肉質夠紮實,而蟹腳爽甜而沒有很重雪味,這幾款都是我們特別喜歡的。沙律區的醃三文魚看起來很漂亮,有「紅菜頭香橙醃鮮三文魚」以及「香草薑汁醃鮮三文魚」兩種口味。前者混和了食材的甜,感覺新鮮;後者微辛,略嫌咸味偏重。以個人口味來說,我較喜歡沒那麼膩的前者
最近去了佐敦的香港逸東酒店吃自助餐。說起這間酒店,大家最先想起的餐廳,相信是榮獲米芝蓮一星的「逸東軒」中菜廳。不過,位於大堂樓層的「都會自助餐」也是不錯的聚餐地點。它最近推出「中西海鮮盛薈」主題,以中、意、澳、法等各國海鮮作招徠。價格亦合理,值得一試。

在冰鎮的海鮮櫃上,放了紐西蘭生蠔、凍蝦、蟹腳、小龍蝦、藍青口、翡翠螺、東風螺等等。亦有鯛魚、三文魚、吞拿魚、八爪魚刺身壽司等日式食品。

沙律區的醃三文魚看起來很漂亮,有「紅菜頭香橙醃鮮三文魚」以及「香草薑汁醃鮮三文魚」兩種口味。前者混和了食材的甜,感覺新鮮;後者微辛,略嫌咸味偏重。以個人口味來說,我較喜歡沒那麼膩的前者。

但我們最推薦的沙律,非「炸軟殼蟹沙律」莫屬。軟殼蟹炸得夠香夠鬆脆,味道不俗,份量也不小。雖然稍微油膩,但配搭沙律菜可以平衡膩感。

除了凍海鮮和沙律,有幾塊以海鮮作為主題的新菜亦蠻吸引的。當中,每次吃自助餐都愛喝湯的我,不會錯過這一客「法國海鮮湯」。魚湯中有蕃茄、洋葱、番紅花等,帶開胃的酸味。內有海蝦、藍青口、鱸魚、花蜆等食材,相當足料。

值得推介的「白酒煮青口」予人驚喜。一向喜歡食藍青口,想不到在自助餐亦食到水準好的青口。青口嫩滑夠鮮甜,而出色的調味亦是重點。
白酒、香芹配合炒香的洋蔥、蒜及胡椒,那個香濃的汁絕對畫龍點睛。用汁來點麵包吃,也是一個很好的另類食法。

另一個不能錯過的是「粉絲炒蟹煲」。肉蟹用薑、薑蔥、豆豉、辣椒等調味,非常惹味。粉絲則預先以雞湯煮過,再與蟹一起炒香。吸收了蟹香和調味料的精華後,這個微辣又入味的粉絲令人難以抗拒。

其他海鮮類食品還有肉蟹、海蝦、粉絲蒸元貝、芝士焗蠔、蒸龍躉等。如果想試其他食物,常見的各國美食選擇依然不少。像烤牛扒、燒烤和咖哩也是不錯的選擇。

甜品區可說是其中一個最開心的部分。沒有浮誇的蛋糕,但是六色繽紛的朱古力慕絲杯、香芒法式燉蛋、蘋果芝士餅、乳酪蛋糕、千層餅、窩夫等,配合七彩綿花糖和朱古力噴泉,令我們的「第二個胃」蠢蠢欲動。

當中最吸引我去試的有兩樣。第一是:梳乎厘。梳乎厘以光波爐製作,品質上不可能跟手工製作比較。雖然吃不到那軟如空氣的口感,但過過口癮絕對是及格的。

第二樣是:Mövenpick 雪糕車。超過十種口味的 Mövenpick 雪糕,包括很喜歡的椰子口味。配上自選配料無限量供應 …… 相信也不必介紹也知道它的魅力有多大。

最幸福的事,當然是跟朋友一起分享所有口味。
2017-06-26
2017-07-06 485 views
屋企人食飯,大家有著不同愛食既嘢。媽媽要熱的、我又愛海鮮、妹妹愛湯品。咁唯有,去食餐自助餐好了。 黎到逸東酒店的都會自助餐廳,因為知道有著海鮮盛宴!!原隻小龍蝦,比較少地方有,愛食的人,有福了! 最愛這裡有著我喜歡的生蠔,來自紐西蘭。食得到有著點點的海水鮮味,肉質是比較爽脆的那一種。 冷盤海鮮中,還有爽脆的東風螺以及清甜的青口。 當然少不了大大隻的海蝦以及無雪味的長腳蟹^^ 除了冷盤海鮮,還有熱盤的呢。呢個辣酒煮花螺,是愛辣的人仕一定要食上了啦~~辣勁十足!花螺夠晒大隻同新鮮。 還有我好喜歡的這一道青口,比冷盤更好食。配菜帶出了青口的鮮味與肉質的嫩滑。 泰式辣蟹粉絲,超正的。同樣是辣勁十足,蟹的Size十分大隻。加埋粉絲食,仲過癮啊! 三文魚,除了有普通的,還有很特別的紅菜頭三文魚,酸酸甜甜很特別! 海鮮湯,貫切了海鮮主題。用料可是十分足!除了有魚之外,仲有蜆、大蝦、青口!成個湯,絕對係鮮味十足啊! 甜品區,也是十分吸睛!不再是朱古力噴泉,而是這個奶茶式的噴泉,很特別! 就咁睇已經有幾十款的甜品了!花多眼亂哦~~ 蛋糕也是十分好味的哦~~ 愛海鮮的朋友,絕對要

冷盤海鮮中,還有爽脆的東風螺以及清甜的青口。

當然少不了大大隻的海蝦以及無雪味的長腳蟹^^

就咁睇已經有幾十款的甜品了!花多眼亂哦~~

蛋糕也是十分好味的哦~~

愛海鮮的朋友,絕對要黎呢度食啊!

$350 (Dinner)
2017-07-05 373 views
前一天的自助餐減腩未如理想,所以這天再接再厲到都會自助餐廳 Metro Buffet & Grill再來奉行教規希望可以願望達成吧!但係一踏進餐廳已知道這次任註必定失敗,皆因自助餐內的甜蜜雪糕車內供應著11款口味的Movenpick雪糕啊我真的暈了! 今次這個{中西海鮮盛薈}自助晚餐,星期一至四成人$478/位,小童$368/位,星期五至日成人$528/位,小童$408位,飲食網站更有低至65折優惠卷,折後最低價只須成人$360位是抵食噢!既然甜開頭了就繼續甜下去吧!甜點款式確不少有芒果慕絲蛋糕,雲尼/拿綠茶曲奇,紅桑子慕絲蛋糕,及法式忌廉泡芙。接下來有意式紅莓奶凍,芒果布甸及意式奶凍。蛋糕有四款選擇包括左下的白朱古力乳酪蛋糕,右的栗子慕絲蛋糕,左上的藍莓芝蛋糕及朱古力蛋糕。 小葡萄現時在大部份自助餐都不難發現它的蹤影!另外還有窩夫及麵包布汁配雲尼拿汁 。 最後新鮮生果有四款,火龍果,西瓜,哈密瓜及我至愛的菠蘿。 凍食區有新鮮生蠔,青口,大蜆,小龍蝦,鱈場蟹腳,還有刺身三文魚 ,八爪魚,鯛魚及吞拿魚。 前菜區有Cold Cut ,煙三文魚及前方的自家製香草薑汁醃三
既然甜開頭了就繼續甜下去吧!
接下來有意式紅莓奶凍,芒果布甸及意式奶凍。

最後新鮮生果有四款,火龍果,西瓜,哈密瓜及我至愛的菠蘿。
前菜區有Cold Cut ,煙三文魚及前方的自家製香草薑汁醃三文魚,還會不定時轉款,例如紅菜頭橙汁醃三文魚。
沙律區不大但也供應9款新鮮配料給客人自己Mix & Match,當中有坊間少有的西班牙吞拿魚薯仔沙律,半熟的吞拿魚好粉嫩誘人。
熱食方面亦有不少款式,這個是香煎雞扒配黑椒汁,黃金蝦,蒸原條比目魚。
還有惹味辣酒煮花螺,白酒煮青口,炒飯。
印式炸雜菜,煙肉甜椒意粉,洋蔥煙肉焗蠔。
印度薄餅當然要配咖哩吧!
這個是印式雜菜咖哩,雞肉咖哩仲有印度香飯,引到好友麵包超人忍不住吃了全部款色,美味度可想而知啦!
湯品有中西兩款,中湯甘筍雪梨煲豬骨湯 ,西湯是曼哈頓海鮮周打湯。
即煮區有Pasta Station有Spaghetti,Penne,Fusilli ,配料有甜椒,蜆肉,青口,雞脾菇,大蝦及洋蔥,而且可選白汁或茄汁底。
行過少許便是燒烤區,有慢煮原條紐西蘭草飼西冷扒,香草蒜蓉燒紐西蘭羊腿,美式豬串骨及雞肉芝士腸。
燒物當中還有魷魚筒,新西蘭有機青口,燒茄子/菠蘿,粟一燒及蒜蓉牛油雒腿菇。
有中國胃的朋友可嚐這個鹹蛋肉碎粥,配菜也有六款之多一點也不隨便。
這個位置很易被忽略,這光波爐內的是即焗梳乎厘,大家咪走寶喔!
這天很幸運又被安排坐在這盞鳥籠水晶吊燈下,六時開始的自助餐還帶點陽光但又不會太耀眼坐得十分舒適。
一班好友夾手夾腳砌咗一檯美食後,影張靚相又開始大家的美食之旅啦!
先吃碟沙律菜打打底絕對係自助餐的好幫手,待會便不會吃得那麼兇狠呢!
不過真係好易失手㗎!因為這兒的海鮮真係好新鮮,美國生蠔肥美肉厚又Creamy味都幾唔錯!還有鱈場蟹腳肉質紮實又鮮甜美味可口。
最特別是這個紅菜頭橙汁煙醃三文魚和香草薑汁醃三文魚,顏色嬌豔欲滴而且吃下都很誘人美味,但我就比較喜歡紅菜頭那味多點!
另外刺身壽司色澤都好靚仔吃下亦都頗新鮮!
但講到最愛是這個粉絲炒蟹煲,香氣撲鼻的蟹煲用上原隻肉蟹,肉質紮實彈牙加上薑蔥豆豉辣椒炒真係十分惹味,不過墊底的粉絲就更加美味吸盡肉蟹精華好吃到停唔到口呢。
而即煮意粉質素亦都不俗,最重要係可以自己揀喜歡的配料及醬汁,這一點已經加分不少啦!
之前提及過的炸軟殼蟹沙律簡直係高水準之作,軟殼蟹炸得酥脆香口而且內裏還有很多膏邪惡萬分!
燒烤部份我就選了最喜歡的燒菠蘿,吃下果汁四溢香甜好吃,另外燒粟米都好清甜可口呢!
最後整多碗法國海鮮湯,充滿海水味的海鮮湯味道十分鮮濃,喜愛重口味的朋友必試!
最後當然整返一碟美味的甜品和生果,不過甜品還是留給車爸爸吃好了!我食生果便夠嘻嘻!
因為我要留番啲位置比呢四球美味Movenpick雪糕!那個椰子朱古力真係百吃不厭呢好滿足耶!
特別一題就係呢一個即焗梳乎厘鬆鬆軟軟好好味㗎!記住要昅實佢幾時出爐呀朋友。
2017-07-03 320 views
時光飛逝,在回歸的二十周年,你會發現,我們的社會唔同左好多。 有很多地方,依舊沾上了那舊日的歷史色彩,就算今日去到,你依舊感受到那舊日的味道,佐敦逸東酒店就是這個例子,還記得,小時候,會在這裡的咖啡店待一個下午做project,今天,人大了,不用番學做project,換了和朋友來吃自助餐。 節目雖然不同了,但我還是很喜歡這裡的格調,看著子彈電梯飛來飛去,從前飲咖啡的我還是一樣,這裡有著舊日的英值色彩酒店風一樣,可是社會卻大大不相同了。 當然,食物是比從前小時候吃過的優勝得多,小巧的紐西蘭蠔,你以為吃到的是同樣小小的蠔味嗎?對不起,你吃到的是海水的大千世界味道。 東風螺和翡翠螺當然是佳品,最喜歡是拳頭咁大的翡翠螺不過美中不足是一兩粒有點有沙,但整體而言都好好。 長腳蟹,蝦,小龍蝦和兩種不同的青口繼續為了供應,海鮮的選擇也算是強,還有少見任你自已選的刺身,起碼酒店通常都會有個bar枱,我想是愛刺身的人的佳音,而且呑拿三文八爪魚鯛魚,你要吃幾多有幾多。 熟食方面,這裡的咖哩選擇滿多,而且味道也是不錯的,是一個賣點,就這樣放在這裡可能你會錯過。 酒店自助餐例湯通常有

酒店自助餐例湯通常有保證的,今晚的甘筍雪梨煲豬骨,當然叫好。

最重要的是那意粉檔,即叫即整,你不會不喜歡,選擇多,熱選擇,我足足吃了兩碗。

還有即煎牛扒,羊扒,其實都腸仔和豬手都不錯,適合食肉獸。

另外吃到的海鮮湯和那個泰式辣蟹粉絲都是我今晚的最愛。

平時甜品啡啡的朱古力噴泉,今晚給你的卻是一個非常不同的新鮮感,而且很受食客歡迎。

葡撻是我另一最愛,細細粒容易食,加上眾多美倫美奐的甜品,可惜是我的肚子不爭氣,因此吃不了多少甜品

但因為movenpick的關係,我選擇了吃兩球的乳酸雪糕,一來給我甜美的結局經濟,一來我覺得這個又是回本之作。

最後才吃生果和番轉頭食個沙律,這些自助餐的BAU,當然是做得丼丼有條。

讓子彈飛的時光,可能天變地變,但這裡的西餐廳依舊沒怎麼變,看著那古舊的子彈電梯,還是可以用上openrice 的折扣優惠,三百多就吃到一餐自助餐,是絕對物超所值的。

都會自助餐
佐敦彌敦道380號香港逸東酒店大堂樓層 (Lobby)
2017-07-02 268 views
近期吃的一頓自助餐,地點在正在翻修,在不久將來將會煥然一新的香港逸東酒店的「都會自助餐廳」內。餐廳今期自助餐的主題是「中西海鮮盛會」,看來十分吸引,事實上,這夜的自助晚餐也的確能完全滿足到十分愛吃海鮮的我的要求。雖然這自助餐沒有鮑魚,也沒有龍蝦,但有來自紐西蘭的生蠔和大量的凍海鮮,鱈場蟹腳、藍青口、熟蝦、小龍蝦、翡翠螺、蜆等都有,而且大都十分新鮮,絕對能讓人大快朵頤,吃個痛快。 頭盤方面,「紅菜頭香橙醃鮮三文魚」與「香草薑汁醃魚三文魚」一紅一橙,兩者顏色同樣豔麗悅目。味道方面,就以前者較好,紅菜頭的天然甜味較能突顯出來。相反地,香草薑汁就不太突出。刺身呢?就有三文魚、吞拿魚、八爪魚和鯛魚,選擇不算太多,但都甚為新鮮。 沒怎麼吃沙律,不過「炸軟殼蟹沙律」和「西班牙烤吞拿魚沙律」都幾吸引。特別是前者,試過之後,覺得的確不錯。 湯就有以大量海鮮配以香料和茴香酒熬成的「法國海鮮湯」,味道鮮甜,湯中更有鱸魚、海蝦、藍青口、花蜆等海鮮,材料豐富。至於熱盤海鮮方面,這兒則有香濃惹味的「粉絲炒蟹煲」、肉質細滑的「蒸原條比目魚」、味道鹹香的「黃金蝦」和香辣刺激的「辣酒煮花螺」等,都好吃。 除了
近期吃的一頓自助餐,地點在正在翻修,在不久將來將會煥然一新的香港逸東酒店的「都會自助餐」內。
餐廳今期自助餐的主題是「中西海鮮盛會」,看來十分吸引,事實上,這夜的自助晚餐也的確能完全滿足到十分愛吃海鮮的我的要求。雖然這自助餐沒有鮑魚,也沒有龍蝦,但有來自紐西蘭生蠔和大量的凍海鮮,鱈場蟹腳藍青口熟蝦小龍蝦翡翠螺等都有,而且大都十分新鮮,絕對能讓人大快朵頤,吃個痛快。
除了海鮮,愛吃肉的食肉獸當然不能錯過「慢煮原條紐西蘭草飼西冷扒」和「香草蒜蓉燒紐西蘭羊腿」。不過這夜我的目標是海鮮,所以在拍過照後便專攻海鮮,遺忘了它們,最後並沒有吃到呢!
還有還有,還有即煮的自行揀選配料的意粉,多款燒烤咖喱等,我有些有吃,有些就成了滄海遺珠,沒有吃了。
自助餐的另一亮點是甜品甜品款式雖不算十分多,但大都小巧精緻。我尤其喜歡現場即製的「原味梳乎厘」,趁熱吃,絕對能滿足到我愛吃梳乎厘的願望。
不過甜品的亮點豈止於「梳乎厘」,更大的亮點是雪糕。這兒雪糕特別的地方,在於有一整個的雪糕車專櫃,由專人主理,負責把雪糕車專櫃多達11款的名牌 Movenpick雪糕和其他種類繁多的配料按客人指示舀予客人享用。
其實,我在吃自助餐的時候是很少吃雪糕的,不過這夜的雪糕這麼吸引,就讓我破例地吃了足足四球雪糕,四款口味包括有極為少見,結合椰子與朱古力兩種味道的「椰子瑞士朱古力」、單一口味的「瑞士朱古力」、酒味迷人,甜美可口的「冧酒提子」和酸味強烈,清新醒胃「檸檬青檸雪芭」,吃得滿足極了。
這豐富的海鮮自助餐,可由晚上6時30分吃到9時,足有兩個半小時時間可以享用,星期一至四成人每位$478,小童$368,星期五至日、公眾假期前夕和公眾假期成人每位則是$528,小童$408,我不太清楚有哪些信用卡有優惠,但即使以原價計算,我覺得這兒的自助晚餐都物有所值呢!
  • 炸軟殼蟹沙律
  • 粉絲炒蟹煲
  • 蒸原條比目魚
  • 雪糕
  • 凍海鮮
2017-07-01 249 views
今日去這酒店吃buffet, 在選地點方面可能選得不好,落大兩,去到酒店對腳已經濕哂,其實雨季應該要揀間近港鐵不用淋雨的餐廳較好!不過為了不用太貴又想吃生蠔,才算了這餐廳!一入座,因為免腸道怕生冷,我先飲碗湯,我飲了海龍皇湯,原來味道是龍蝦味的湯,幾香,但沒有常見的忌廉湯和羅宋湯,這湯算是特別呢! 之後當然是吃生蠔吧!生蠔很清甜,waiter refill 得好快,唔使等,好好! 另外因我是不飲凍飲的,因很易肚痛,所以叫了一杯熱水,但我飲完了,等了很久也沒有waiter幫我加水,可能是太忙吧!這餐廳也沒有濕紙巾供應,如要用手剝蝦殼的要去洗手間洗手,所以最好下一次自備濕紙巾好一點,這方面希望他們再細心一點吧!整體上,價格和食物也很好,會下一次再來的!😊

2017-07-01
Dining Offer
Coupon
  • 甜品
  • 海鮮
2017-07-01 276 views
食自助餐不外乎幾樣條件,價錢抵食,質素品質有保證,最緊要係輕易就回本,香港人就係咁樣㗎啦!好似我呢日去香港逸東酒店的都會自助餐廳食咗呢個中西海鮮盛薈自助晚餐,有好鬼多海鮮食例如生蠔,鮮蟹,海蝦,小龍蝦,大蜆邪鱈場蟹腳海鮮迷係咪流口水呢。美味嘅紅菜頭香橙醃三文魚同香草薑汁醃三文魚。海蝦軟殼蟹等吃之不盡的新鮮美味海鮮,堅新鮮好味。仲有刺身壽司同法國海鮮湯等美食!最重要係老婆大人喜歡食的movenpick雪糕呢度有11種口味,仲有不少甜品供應你話死未!最正嘅仲係可以食足全程由六點至九點半好似我呢啲食嘢咁慢嘅人就啱曬啦。
美味嘅紅菜頭香橙醃三文魚同香草薑汁醃三文魚
海蝦軟殼蟹等吃之不盡的新鮮美味海鮮,堅新鮮好味。
仲有刺身壽司同法國海鮮湯等美食!
2017-07-01 240 views
今次吃以中西海鮮做主題的自助餐,食物選擇比我想像中多,有幾個項目也做得蠻不錯的。頭盤先有海洋區,海鮮以冷盤形式呈現。刺身、壽司與冷凍海鮮,都是自助餐走不了。 紐西蘭生蠔,無限量供應,質感比較清爽而甜,礦物味及餘韻不太重的,眼見蠻受人客歡迎,回本位: 另一項長腳蟹腳,肉輕易就可以剪出一長條蟹柳肉,有比我想像中鮮甜及多汁。吃蟹腳我就輕點了辣汁 (記得不要太 over),去吊蟹的鮮味,同埋先來醒一醒。 各款翡翠螺、凍蝦、青口、蜆: 也想提一提紅菜頭煙三文魚,我吃了很多!它比煙三文魚多一個層次的菜甜,推薦: 其他頭盤隨影: 是晚食物眾多,即管在此 highlight 一下重點菜式。煎紐西蘭穀飼羊扒,肉嫩,焦香多肉汁: 在燒烤區有不少食物,例如煎牛扒、蝦、魚及蔬菜。不得不提燒菠蘿,燒過之後是非常甜和多汁! 肉蟹煮粉絲,裏面有些避風塘的蒜粒,與廣東風味 crossover,效果不錯,有些似橋底辣蟹的香,卻沒有那麼辣。 法式海鮮湯,清而帶少許白蘭地酒香,其實落咁多海鮮料去煲湯,鮮甜是走不了。 印度食品也是我喜愛的,咖喱雞做得不錯,汁不會一股死辣,有重的香料味道,用來撈黃薑
今次吃以中西海鮮做主題的自助餐,食物選擇比我想像中多,有幾個項目也做得蠻不錯的。頭盤先有海洋區,海鮮以冷盤形式呈現。刺身壽司與冷凍海鮮,都是自助餐走不了。

各款翡翠螺、凍蝦、青口、蜆:

其他頭盤隨影:

印度食品也是我喜愛的,咖喱雞做得不錯,汁不會一股死辣,有重的香料味道,用來撈黃薑飯或點印度薄餅都匹配:

白酒煮青口:

辣酒煮花螺:

其他食物隨影:

在眾多甜品選擇,任吃 Movenpick 雪糕就很受食客歡迎,而且它的 toppings 選擇非常多!雪糕迷不要錯過。

我選擇吃即焗疏乎里,要襯它在熱辣還是脹起的時候幹掉它!

其他甜品隨影:

此晚市自助餐憑 Openrice 優惠券惠顧可享低至六五折優惠,即是在星期一至四晚上用 $300多元就可以享用自助餐,是非常抵吃,可以一家大細來吃海鮮,也不錯。

2017-06-29
  • 紐西蘭生蠔
  • 長腳蟹腳
  • 菜頭煙三文魚
  • 煎紐西蘭穀飼羊扒
  • 燒菠蘿
  • 咖喱雞
After dining at Eaton a few weeks ago, decided to come back for the buffet because they have launched some new items for summer.The buffet starts from 6 to 9:30 and it was nice of them to let you get seated before 6 and all staff had sincere smiles and service.I thought it was a good deal for HK$478 per person because other places that serve oysters and seafood are around $600-700 per person.I loved the crayfishes. As soon as I arrived, the place was impressive, it was like a green house with a
I loved the crayfishes.
As soon as I arrived, the place was impressive, it was like a green house with a high viewing ceiling and a birdcage with a crystal chandelier inside with bullet lifts going up and down.
You could also smell a lovely aroma from the Movenpick cart which offers so many different icecreams and toppings.
The buffet selection was really good, I like the cured salmon in beetroot and the other ginger one.
There were mussels as well:
The crispy soft shell crabs were paired nicely with salad.
In the Chinese crab selection, they had fried crab with glass vermicelli which was so tasty because it had absorbed the flavours of the crab.
Finished with a sweet ending of icecream and desserts.
暑期已式開始了,雖然對我來說係無乜野意義,但作為人地阿姨的我間唔中也會帶家姐的小魔怪食好野。 同小朋友搵食最簡單,食自助餐基本上就無得窮輸。香港逸東酒店都會自助餐廳位於佐敦,交通也挺方便,六月至七月主題 「中西海鮮盛薈」自助晚餐 。我唸無論大人細路都喜歡吧。 酒店面積唔係好大,但係反而可以集中選擇食物。我主力拎海鮮,選擇也不小,有些特色海鮮,包括新鮮肉蟹、海蝦、麵包蟹、亞拉斯加長腳蟹、生蠔、軟殼蟹 、青口等。眾多款式之中我們吃的最多是 ,蟹肉鮮甜多汁,無得頂! 後來更發現了二款非常特別的三文魚。分別是 及 。用自家製作的醃法變奏出兩款不同風味,前者清新健康,後者充滿層次感。 也是必喝之選, 鮮味非常突出,蝦膏令人齒頰留香,喝得出的 真材實料。至於熱葷至小有十款以上, 湯類有中湯和西湯也不缺。正宗印度咖喱亦十分出色,當晚有三款選擇, 以咖喱雞最入味又夠稔,咖喱香料層次豐富,而且辣度適中,令人越吃越有。 配印度米或印度薄餅也正。 甜品區亦是令一驚喜位,就是登登登登 雪糕車盛載多款不同口味的雪糕及雪葩,還可隨意選搭多款不同配料,Tailor Made  發揮獨特的創意。 除了付人開心無比的

同小朋友搵食最簡單,食自助餐基本上就無得窮輸。

我唸無論大人細路都喜歡吧。

酒店面積唔係好大,但係反而可以集中選擇食物。

軟殼蟹

眾多款式之中我們吃的最多是 [亞拉斯加長腳蟹],蟹肉鮮甜多汁,無得頂!

後來更發現了二款非常特別的三文魚。分別是 [紅菜頭香橙醃鮮三文魚] 及 [香草薑汁醃鮮三文魚 ]。

冷盤也豐富

[法國海鮮湯] 也是必喝之選, 鮮味非常突出,蝦膏令人齒頰留香,喝得出的 真材實料。

甜品區亦是令一驚喜位,就是登登登登 [Mövenpick 甜蜜雪糕車]

除了付人開心無比的雪糕車外還有另一甜品閣, 這裡也墟滿 多款精緻甜品,如白朱古力慕絲杯、香芒法式燉

蛋、金蘋果芝士餅、香橙乳酪蛋糕、紅桑子牛奶朱古力千層餅、朱古力噴泉、香脆窩夫等, 甜品款色林羅滿

目。甜品控絕對可以滿載而歸。
而且件件One Bite size, 我絕對可以一綱打盡所有款式。

還有就是這裡的咖啡、茶是自助形式,可自行隨意添飲。

勁抵食, 海鮮迷必試

星期一至四
$478 (成人) $368 (小童)

OPENRICE
 還提供六折優惠卷, 抵得咁過份真想約朋友食多次。
2017-06-22
  • 長腳蟹