2024-01-19 370 views
作為一個專業打邊爐人,自稱都去過唔少好多地方打邊爐,但係唯獨是呢間真係我成日會回訪嘅邊爐舖🫕今日又再次約左班朋友黎聚餐啦!點少得🍲花雕醉雞煲🐔👍🏻醉雞的肉質和雞皮都是如此滑溜。雞件份量很多,它們的鮮嫩味道絕對讓你驚艷。而整隻雞的其他部位也同樣嫩滑,這真是一大驚喜!湯底都想飲埋😙 每次嚟到呢度都一定要食!因為佢個湯底真係用各款食材熬製而成,所以滿足到我嘅需要😎我就最欣賞他們的花甲及鮑魚👏🏻👍🏻鮮味十足,而且大大隻,我們重複叫了好幾次了。花螺🟠 花螺大大粒有咬口。淥一淥滾起就食得,好爽口! 丸類 🟠 彈牙程度滿分之餘。全部都新鮮、爽脆Q彈、仲超鮮甜!炸響鈴🟠外皮脆卜卜,好好食,帶點鹹香好惹味,吸收左湯汁更惹味💚服務質素來說都算唔錯,上菜速度十分快,下單後完冇幾耐就可以上菜了。亦都有店員會觀察客人需唔需要幫手收碟,總體來講服務都係幾滿意嘅!
今日又再次約左班朋友黎聚餐啦!

點少得🍲花雕醉雞煲🐔
👍🏻醉雞的肉質和雞皮都是如此滑溜。

湯底都想飲埋😙 每次嚟到呢度都一定要食!
因為佢個湯底真係用各款食材熬製而成,所以滿足到我嘅需要😎
我就最欣賞他們的花甲及鮑魚👏🏻
👍🏻鮮味十足,而且大大隻,我們重複叫了好幾次了。

花螺🟠 花螺大大粒有咬口。淥一淥滾起就食得,好爽口!
炸響鈴🟠
外皮脆卜卜,好好食,帶點鹹香好惹味,吸收左湯汁更惹味💚

今天我和同事佢哋約咗一齊去打邊爐慶祝完咗大Project💼哩個餐廳主打任食,先食個枝竹雙冬羊腩煲,再食個麻辣雞煲,最後食個勁多食材選題嘅邊爐🫕先講下打邊爐揀咗蕃茄薯仔湯底,而配料十分豪華: 有新鮮嘅腐竹,好大片,食落好軟👍🏻再叫咗我最愛嘅墨魚丸、貢丸🫶🏻每粒都好大粒,帶著微微的彈性,搭配蕃茄湯底,味道更加鮮美。海鮮款式多,全部都係任食,貴妃蚌同生蝦都唔錯,超鮮甜又肥嘟嘟,仲有淡淡嘅海水味,食咗好多隻😻再追加安格斯牛頸背,好薄又大片,肥瘦適中🥳整個打邊爐過程中,湯汁愈熬愈濃郁,讓人越吃越過癮!💯枝竹雙冬羊腩煲令我好難忘,份量超多👅呢道枝竹雙冬羊腩煲真係夠晒惹味😋,羊腩炆得入味👍🏻,肉質爽滑之餘,仲帶有少少嚼勁,啖啖肉食落去實在過癮。湯底濃郁香濃🍲,枝竹嘅香味伴隨住蘿白同冬菇嘅清甜,啖啖都食到唔同料嘅層次感🥢。仲有啲辣椒🌶️同蔥花🌱係度提鮮,一啖湯飲落去暖笠笠,真係啱晒而家嘅天氣🌬️。份量足夠,幾個人一齊食都唔怕唔夠👯‍♀️,如果幫襯嘅朋友鍾意炆啲滾熱嘅菜式,呢個絕對係一個唔錯嘅選擇。食落仲會有種滿足感,食到暖笠笠嘅❤️️,加上環境都唔錯😊,真係可以話係一個好過癮,又可以溫暖心寒嘅好菜式。下次有機會
枝竹雙冬羊腩煲令我好難忘,份量超多👅呢道枝竹雙冬羊腩煲真係夠晒惹味😋,羊腩炆得入味👍🏻,肉質爽滑之餘,仲帶有少少嚼勁,啖啖肉食落去實在過癮。湯底濃郁香濃🍲,枝竹嘅香味伴隨住蘿白同冬菇嘅清甜,啖啖都食到唔同料嘅層次感🥢。仲有啲辣椒🌶️同蔥花🌱係度提鮮,一啖湯飲落去暖笠笠,真係啱晒而家嘅天氣🌬️。份量足夠,幾個人一齊食都唔怕唔夠👯‍♀️,如果幫襯嘅朋友鍾意炆啲滾熱嘅菜式,呢個絕對係一個唔錯嘅選擇。食落仲會有種滿足感,食到暖笠笠嘅❤️️,加上環境都唔錯😊,真係可以話係一個好過癮,又可以溫暖心寒嘅好菜式。下次有機會又一定會再嚟食𠵱家嘅羊腩煲👌🏻。

今餐真係好豐富,我哋個個都食到捧住個肚咁走🤰🏻
2024-01-17 154 views
這次的餐食體驗實在太難以忘懷,我必須分享給大家👍🏻👍🏻我和老公決定去火鍋,而這真的是一個美食之旅!我倆二人吃得很高興,而這裏的湯底真是讓人驚艷😜☑️試試花雕醉雞煲~試一口,出來的味道甘醇濃厚,特別香!花雕的醇厚同雞件既鮮甜味結合,產生了奇妙的香味。酒味並不太濃,雞的份量亦恰到好處。未夠喉,再來個☑️麻辣雞煲~雞煲我地叫左少辣,因有朋友唔係好食得辣。少辣味道都好開胃,配料醬汁十足,絕不馬虎!雞件大大舊又嫩口又惹味😋令人食極唔停呀👍🏻隨後打邊爐了🍲,點選了豚肉、海鮮有花甲、蟶子、扇貝及大蝦🦐。☑️扇貝、花甲的海鮮味道激讚,處理得好好。毫無腥味及沙粒。☑️蟶子同蝦啖啖肉,將其鮮甜的發揮到極致。食指大動!整體報告:餐廳嘅位置好容易搵,而且環境闊落,座位及裝修亦都運用左港式元素,很有feel!
這次的餐食體驗實在太難以忘懷,我必須分享給大家👍🏻👍🏻
☑️試試花雕醉雞煲
試一口,出來的味道甘醇濃厚,特別香!
未夠喉,再來個☑️麻辣雞煲
雞煲我地叫左少辣,因有朋友唔係好食得辣。
少辣味道都好開胃,配料醬汁十足,絕不馬虎!
雞件大大舊又嫩口又惹味😋令人食極唔停呀👍🏻
☑️扇貝、花甲的海鮮味道激讚,處理得好好。毫無腥味及沙粒。
☑️蟶子同蝦啖啖肉,將其鮮甜的發揮到極致。食指大動!

2024-01-17 86 views
我細細個住係元朗,之後移民左外國,今次返香港🥹🥹好耐沒食好野,所以特登來呢間餐廳同舊同學聚會,餐牌好多選擇,而且顏值都好高。我就叫左💕 《枝竹雙冬羊腩煲****蜆/海鮮*****安格斯牛頸背***枝竹****炸物****麻辣雞煲任食****超多款生啤任飲****有營蕃茄薯仔湯 💕枝竹雙冬羊腩煲係我其中一個最鍾意嘅菜式🍲。食落去好濃郁嘅羊腩味,啖啖肉都咁彈牙👌🏼,同埋唔會太肥膩。枝竹嘅滑溜同埋豐富嘅口感都好啱配合埋羊腩煲嘅濃味😋。除咗咁,佢仲加咗啲冬菇同雪耳😍,佢哋嘅鮮味同埋爽口感覺,令到成個菜式嘅層次感更豐富。而且,湯底都好鮮甜😘,每一啖嘅湯都滲透咗羊肉同中藥嘅香氣,真係飲得越多越過癮!我仲特別鍾意喺佢燒得滾熱嘅時候食,啲羊腩同枝竹都可以更加入味👍🏼。真係要讚一讚佢哋廚師嘅功架🙌🏻,能夠將咁普通嘅食材變成一道咁美味嘅佳餚。如果你都係羊腩愛好者嘅話,呢個枝竹雙冬羊腩煲絕對唔可以錯過!🥰下次如果有機會嘅話,我一定會再嚟食,甚至可能會叫多啲嚟分吓比屋企人一齊享受呢個滋補暖身嘅美食。👏🏻安格斯牛頸背具有豐富的肉汁和嫩滑的口感。炸物具有酥脆的外層和嫩滑的內部。麻辣雞煲使用辣椒和各種香料烹製而成,

枝竹雙冬羊腩煲係我其中一個最鍾意嘅菜式🍲。食落去好濃郁嘅羊腩味,啖啖肉都咁彈牙👌🏼,同埋唔會太肥膩。枝竹嘅滑溜同埋豐富嘅口感都好啱配合埋羊腩煲嘅濃味😋。除咗咁,佢仲加咗啲冬菇同雪耳😍,佢哋嘅鮮味同埋爽口感覺,令到成個菜式嘅層次感更豐富。而且,湯底都好鮮甜😘,每一啖嘅湯都滲透咗羊肉同中藥嘅香氣,真係飲得越多越過癮!我仲特別鍾意喺佢燒得滾熱嘅時候食,啲羊腩同枝竹都可以更加入味👍🏼。真係要讚一讚佢哋廚師嘅功架🙌🏻,能夠將咁普通嘅食材變成一道咁美味嘅佳餚。如果你都係羊腩愛好者嘅話,呢個枝竹雙冬羊腩煲絕對唔可以錯過!🥰下次如果有機會嘅話,我一定會再嚟食,甚至可能會叫多啲嚟分吓比屋企人一齊享受呢個滋補暖身嘅美食。👏🏻安格斯牛頸背具有豐富的肉汁和嫩滑的口感。炸物具有酥脆的外層和嫩滑的內部。麻辣雞煲使用辣椒和各種香料烹製而成,具有濃鬱的麻辣味道和香氣。❣️
提供多種不同口味的生啤酒供顧客任意選擇和品嘗,具有更加濃鬱的口感和香氣。💞有營養的番茄土豆湯,含有豐富的維他命C同埋番茄紅素,具有抗氧化和養顏的功效。💞

呢間餐廳真系好抵食,除左多款海鮮任食,安格斯牛頸脊都系無限追加,唔怪得甘多人幫襯!
2024-01-13 113 views
見天氣有啲涼,又係打邊爐時間,呢間鋒味廚房之前都想會一會,奈何一直無膽去,因為佢既生啤任飲真係勁吸引,怕去左就返唔到轉頭!佢主打雞煲羊腩煲海鮮生啤任飲任食,一開始就羊腩煲然後再雞煲,最後點個鍋底打邊爐。今日得2個人我哋就無點羊腩,直接來個花雕醉雞食下。半隻雞都好大隻,煮完啲雞花雕味好足,真係食完想再食!食完雞打左個底就梗係來料飲生啤!鋒味個宣傳口號係可能係全港最多生啤任飲既鋪頭,真係唔係講笑,白啤有成7款,黑啤都3款,仲要係比日本靚生啤,德國生啤你,呢啲外面一杯都成舊水,叫人點忍到口呀!一來就整杯惠比壽濕下口,再來就神泡premium,接著就來個本地友啤酒,味道濃到淡。飲完白啤就轉下黑啤,真係越飲越過癮!唔記得講佢仲要有冰杯提供,真係唔讚唔得!飲到咁上下就叫左個豬骨煲食,佢啲海鮮真係生鮮又多款,任食比到咁既質素真係掂!一邊食一邊老闆都過左來吹下水,仲教左隻黑啤溝白啤會勁易醉,成個氣氛真係正!

2024-01-12 70 views
第一款係簡一次性既花雕醉雞煲或者任食既羊腩煲,我地就簡佐一次性既花雕醉雞煲,唔駛食咁多😆花雕醉雞煲呢道菜,真係將中式煲菜嘅傳統同現代嘅味覺享受完美結合😌。嗰種酒香撲鼻🍷,令人一聞就食指大動😋。雞肉嘅選材非常重要,用嘅係飼養得黎鮮嫩又有彈性嘅優質雞隻🐔。肉質嫩滑,啖啖肉食落去又juicy又滑口,略帶酒香嘅滋味令人回味無窮🥰。煲出嚟嘅雞肉吸收曬花雕酒嘅精華🌸,每一塊肉都酒香四溢,而且煲汁又濃又香,撈飯一流🍚。幽幽嘅酒香夾雜住雞肉嘅鮮味,令整鍋煲菜更加突出。再加上啲草菇同蔥花點綴🍄🌱,色香味實在係全面俱到。啲草菇係另一個亮點,佢嘅鮮甜可以中和雞肉嘅油膩,仲可以吸收煲汁嘅精髓,一啖食落去,啲口感真係層次分明。而啲蔥花除咗增加美觀度🌼,仲加強咗煲菜嘅香氣。就算係炎炎夏日,一鍋熱辣辣嘅花雕醉雞煲都可以令人覺得心頭暖笠笠嘅🌞。知唔知為咩?因為食完之後,嗰種微微嘅酒意令人感覺心懷暖意,好似係感受到廚師用心嘅手藝同熱情❤️。總而言之,花雕醉雞煲絕對係一道可以代表中華美食精髓嘅佳肴👍。飲飲啖啖,酒肉交融,分享呢個美妙嘅味道,無疑係一種人生嘅小確幸🥂✨。下次聚會,唔妨叫埋親朋戚友一齊嚟分享呢個美味嘅盛宴啦!👫
煲出嚟嘅雞肉吸收曬花雕酒嘅精華🌸,每一塊肉都酒香四溢,而且煲汁又濃又香,撈飯一流🍚。幽幽嘅酒香夾雜住雞肉嘅鮮味,令整鍋煲菜更加突出。再加上啲草菇同蔥花點綴🍄🌱,色香味實在係全面俱到。啲草菇係另一個亮點,佢嘅鮮甜可以中和雞肉嘅油膩,仲可以吸收煲汁嘅精髓,一啖食落去,啲口感真係層次分明。而啲蔥花除咗增加美觀度🌼,仲加強咗煲菜嘅香氣。就算係炎炎夏日,一鍋熱辣辣嘅花雕醉雞煲都可以令人覺得心頭暖笠笠嘅🌞。知唔知為咩?因為食完之後,嗰種微微嘅酒意令人感覺心懷暖意,好似係感受到廚師用心嘅手藝同熱情❤️。總而言之,花雕醉雞煲絕對係一道可以代表中華美食精髓嘅佳肴👍。飲飲啖啖,酒肉交融,分享呢個美妙嘅味道,無疑係一種人生嘅小確幸🥂✨。下次聚會,唔妨叫埋親朋戚友一齊嚟分享呢個美味嘅盛宴啦!👫🎉
而其他火鍋配料都係任食,又係好多,食完任食既麻辣雞煲再食都仲好想食🤭啲皇帝菜好翠綠好新鮮,啲蜆好大粒肉好鮮甜,啲海蝦肉質爽彈鮮味,牛丸同墨丸都係彈牙爽口唔同配料真係好吸引,最過份係連海鮮都係任食,真係超誇張囉🫣

見到隔離枱既任食羊腩煲都係份量好多,仲有任食雞煲又係份量多多,仲有其他炸物同樣香口,仲未計任食既甜品飲品,滋味滿足!
2024-01-12 72 views
今次想同大家分享元朗必食好推介,一定就係鋒哥廚房!無論係早餐、午餐、定晚市雞煲打邊爐都一樣咁抵食呀!🔸枝竹雙冬羊腩煲🔸係無限任食,冬天一定要食佢呀,枝竹雙冬羊腩煲啲味道實在太正啦👍🏼!真係食到停唔到口😋!啲羊腩肉質嘅軟嫩程度啱曬,肥瘦均匀,煮到啱啱好,唔會太柴,又唔會過肥。羊肉嘅香味都好突出,完全冇羶味。添埋啲冬菇同竹笙,就更加perfect😍!佢哋吸收晒啲湯汁嘅精華,變成Q彈,味道清甜,同羊肉嘅濃郁恰到好處嘅搭配👌🏼。每口食落去都覺得暖笠笠,好適合而家嘅天氣食🍲。再講吓個湯底,就真係得啖啖肉咁,好濃嘅羊肉香味,加上啲竹雙冬嘅清甜,啖啖都夠晒滋味👏🏼。煲底啲豆腐仔同油菜一啲都冇被埋沒,都可以品嚐到佢哋嘅鮮味。總括來講,枝竹雙冬羊腩煲絕對係值得一試嘅好菜😄,無論係質素定係味道都充滿驚喜,保證食得十分滿足😌!下次一定要再嚟食!🔸響鈴🔸都好正,打邊爐一定要有的!🔸蟹🔸大大隻,好新鮮呀,望到咁多蟹膏真係太邪惡了。仲有好多時令海鮮!🔸廣島蠔🔸都勁肥美的~🔸牛肩胛🔸顏色賣相好掂,大大碟又係任追加,太超值了,牛肉好濃味。🔸炸物🔸佢哋呢到嘅炸物,每一日都唔同好有新鮮感,而且啲炸物好香脆,非常之好食。

🔸響鈴🔸都好正,打邊爐一定要有的!

久違地可以食火鍋雞煲適合的天氣了٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و前兩日天氣涷涷地就同朋友去了元朗鋒哥廚房食晩餐啦,估唔到呢個價錢竟然可以咁抵食食到咁多嘢喎。枝竹雙冬羊腩煲枝竹雙冬羊腩煲,係一碟好好味嘅菜式,有好多唔同嘅香口同埋口感。枝竹香口脆爽,而且同羊腩嘅味道非常夾。羊腩肥瘦適中,肉質鬆軟,唔會太肥膩,啖啖都好味。再落幾粒南杏,加埋冬菇嘅香味,一齊煮,真係非常之惹味。個湯底味道濃郁,一啖湯入口,暖笠笠嘅感覺好適合冬天食。羊腩煲嘅湯汁都唔會太咸,可以將啲湯汁浸飯,食落去更加惹味。如果你鍾意食味濃嘅菜式,枝竹雙冬羊腩煲絕對值得一試。食完之後,仲會有一種滿足嘅感覺,肚仔都好暖笠笠。個煲仔熱辣辣上枱,真係令人食指大動。總括嚟講,枝竹雙冬羊腩煲本身嘅口味,同埋佢帶嚟嘅暖意,都係非常值得推介嘅。安格斯牛頸背牛肉唔係好薄一夾就會散,係都有厚度。肉質不是太難咬,是偏向林的,肉味就濃啲配汁是ok旳。海鮮海鮮有好多款選擇包括魷魚,生蠔,蝦,蜆等等o(^_^)o每一款都算新鮮的,不會有好多沙。粟米不得不提打邊爐的粟米是甜的!
枝竹雙冬羊腩煲
安格斯牛頸背
海鮮
粟米
不得不提打邊爐的粟米是甜的!
又係可以去食火鍋,這次還要是任食的😚有火鍋外還有雞煲,羊腩煲食。火鍋的湯底都是有大概6款的湯選擇,竟然還有蕃茄薯仔湯🍅🥔湯底入面還有番茄和薯仔真的很足料!火鍋配料有好多揀,肉類最鐘意係安格斯牛頸背,牛肉味真係好濃郁,油脂都不是佔很多。今次任食最期待的一定是有大量海鮮可以任食,真係好鬼正。當日大愛生蠔🦪另外,配料仲有魚皮,牛柏葉,這些都是很好食。講到打邊爐,除咗肉類同海鮮之外,啲湯底同菌菇類都非常重要。蕃茄薯仔湯底🍅就係一個非常受歡迎嘅選擇,佢嗰種自然嘅酸甜味加上薯仔嘅幽香,不單止食得開胃,仲能夠喺味道上做到好好嘅平衡。當你將金菇🍄同冬菇慢慢放入熱騰騰嘅湯底入面,你會見到啲菌菇慢慢噉吸滿咗湯汁,變得飽滿誘人。金菇嘅口感細緻滑順,冬菇則喺口感更加肉厚有嚼勁,兩者搭配齊來,唔單止賣相好吸引,而且每一啖咀嚼都盡是滿足。加上蕃茄薯仔湯底嘅鮮甜,啲菌菇更加突出咗佢哋嘅鮮美,喺你口腔裏面散發出無比嘅美味,甚至連一向唔怎麼鐘意食菌菇嘅人都會讚不絕口。而且啲菌菇喺湯底嘅煮嘅過程中,仲釋放出咗好多營養精華🌿,令嗰湯底更加豐富,飲一口就能感受到滿滿嘅暖意同養份,真正係打邊爐嘅一大享受。下次你想食個健康又滋味嘅火鍋,不妨試下蕃茄薯仔湯底搭配金菇同冬菇,保證會令你意猶未盡、回味無窮。
2024-01-11 60 views
呢排多假期,同閨蜜入左元朗一轉,👭食咗一個食物水準好高、價錢都好合理嘅小店😋總結黎講,都幾好,入元朗以後就多一個好地方去玩。(8.9/10)****粟米魚柳:👏粟米魚柳😋真係好味到爆炸🎇,佢嗰隻口感簡直係一流👍。個魚柳好鬆化,入口即溶,仲有個咸香嘅味道,令人食指大動🍽️。加埋啲粟米仔係咁啖啖肉,又甜又香,啖啖都食到啲粟米嘅鮮甜,真係一絕👌。煎到啲魚皮香脆脆,再加埋個粟米仔香噴噴,真係食咗仲想食😍。個汁又岩啱咁濃郁,唔會太鹹,啱晒啲魚柳同粟米仔嘅味道👅。至於個賣相💁‍♀️,都係好吸引,啲顏色搭配得啱啱好,靚靚哋。食得出廚師嘅用心同埋巧手,將普通嘅魚柳同粟米仔,變成一道高級嘅美食🍲。總之,粟米魚柳係一個好食又健康嘅選擇👏,無論係大人細路都啱食。(9.2/10)******西蘭花炒蝦仁:🍟材料好新鮮。以新鮮的蝦仁和嫩綠的西蘭花為主要食材,蝦仁鮮嫩可口,西蘭花保持了蔬菜的嫩綠色澤和清脆口感。(8.7/10)****鋒哥小炒皇:賣相非常吸引,色彩斑斕而且好足料好大碟。蝦仁,果仁,韭菜等等的烹飪時間掌握得恰到好處,蝦仁保持了鮮嫩的口感,韭菜保持了蔬菜的嫩綠色澤和清脆口感,真心好好食,送飯一流。🏻呢度環
(8.9/10)****粟米魚柳:👏

(9.2/10)******西蘭花炒蝦仁:🍟
(8.7/10)****鋒哥小炒皇:

呢度環境舒適食物質素高,🙌🏻所以咁多人幫襯,有機會再來食一次餐牌其他既美食。
2024-01-10 52 views
鋒哥廚房係我早餐的首選🥰每逢星期六日同老公都會諗起佢, 因為選擇多樣樣食物都有番咁上下水準, 最喜愛菠蘿包!其他食物亦十分出色, 炒粉麵飯即叫即做 ,一定不會令人失望 。如果未試過嘅朋友一定要去試下啦!一早便點了早晨套餐☺️脆香魚柳配三角薯餅珍寶牛角包🥐🌞即點即炸,上枱時熱呼呼的。🌞魚柳完全沒有雪味,超脆身,肉質十分嫩滑。🌞薯餅更有驚喜,好食過連連快餐店好多🥹🌞珍寶牛角包🥐一口咬落去,奶香十分濃郁,質感十分鬆軟,甜甜的!老公也便了另一款☺️煎蛋🍳雪菜肉絲米粉 🌞蛋煎得好靚❤️係脆邊架!🌞雪菜的味道醃得岩岩好,配上炒過的肉絲好惹味😇最後,一定唔少得幼滑奶茶☕️茶香芬芳撲鼻,每一口都真係好似絲咁滑口。茶香奶醇,真係一個good morning啊❤️鋒哥一如以往靠得住,職員細心效率快,座位亦坐得舒服😌自由!每個星期都一定會嚟一次☕️
鋒哥廚房係我早餐的首選🥰
如果未試過嘅朋友一定要去試下啦!
一早便點了早晨套餐☺️
脆香魚柳配三角薯餅珍寶牛角包🥐
🌞即點即炸,上枱時熱呼呼的。
🌞魚柳完全沒有雪味,超脆身,肉質十分嫩滑。
🌞薯餅更有驚喜,好食過連連快餐店好多🥹
老公也便了另一款☺️
煎蛋🍳雪菜肉絲米粉
🌞蛋煎得好靚❤️係脆邊架!
🌞雪菜的味道醃得岩岩好,配上炒過的肉絲好惹味😇
最後,一定唔少得幼滑奶茶☕️
茶香芬芳撲鼻,每一口都真係好似絲咁滑口。
茶香奶醇,真係一個good morning啊❤️

2024-01-10 54 views
今次成家人就係度食,今次都算係第二次來,第一次去個陣覺得野食好豐富,好多都岩食又好味,今次都唔例外,呢度既環境同上次一樣無變過,而我地都係食返上次既放題,同埋成家人一齊都無變過😂會分成三個鍋上咁多,食完羊腩煲再到麻辣煲,幾時都話麻辣煲好出色,又麻又香,個個都鐘意食,係特別惹味阿!先講到麻辣雞煲,個個都會諗起啲正宗🌶️四川菜嘅滋味,辣到一個爽字形容都唔過份。麻辣雞煲嘅味道實在係太🔥正喇,啲雞肉經過悉心煮煲,吸收曬啲湯底嘅辛香,肉質鮮嫩得嚟唔失啲原汁原味,超級惹味。殊不知,唔少人都係慕名而嚟,就係想🤤品嘗下啲辣椒同中藥材爐火🔥嘅結合絕妙美味。麻辣雞煲嗰種熱辣辣嘅感覺,入口已經感受到啲🔥辣度緊隨啲麻味,嚟到個刺激嘅享受。不過,辣而不燥,麻而不苦,令人忍唔住一啖又一啖🥄。啲汁汁美味同淋漓盡致嘅香味,令人頓時忘卻晒生活嘅煩憂,好彩嗰啲辣味真係啱晒啲愛辣嘅朋友嘅口味👍🏼。啲麻辣雞煲仲可以加入各種配料🥦🥕,增添啲食材豐富感,例如菇類、豆腐、蛋餃等等,每一種配料都添上幾分滋味。食落去嘅感覺就好似煙花🎆爆炸咁,歡樂同滿足感湧現心頭。真係可以話,一鍋雞煲,半生快樂🎉。總括嚟講,麻辣雞煲嘅味道真係👅無得頂。無
會分成三個鍋上咁多,食完羊腩煲再到麻辣煲,幾時都話麻辣煲好出色,又麻又香,個個都鐘意食,係特別惹味阿!先講到麻辣雞煲,個個都會諗起啲正宗🌶️四川菜嘅滋味,辣到一個爽字形容都唔過份。麻辣雞煲嘅味道實在係太🔥正喇,啲雞肉經過悉心煮煲,吸收曬啲湯底嘅辛香,肉質鮮嫩得嚟唔失啲原汁原味,超級惹味。殊不知,唔少人都係慕名而嚟,就係想🤤品嘗下啲辣椒同中藥材爐火🔥嘅結合絕妙美味。麻辣雞煲嗰種熱辣辣嘅感覺,入口已經感受到啲🔥辣度緊隨啲麻味,嚟到個刺激嘅享受。不過,辣而不燥,麻而不苦,令人忍唔住一啖又一啖🥄。啲汁汁美味同淋漓盡致嘅香味,令人頓時忘卻晒生活嘅煩憂,好彩嗰啲辣味真係啱晒啲愛辣嘅朋友嘅口味👍🏼。啲麻辣雞煲仲可以加入各種配料🥦🥕,增添啲食材豐富感,例如菇類、豆腐、蛋餃等等,每一種配料都添上幾分滋味。食落去嘅感覺就好似煙花🎆爆炸咁,歡樂同滿足感湧現心頭。真係可以話,一鍋雞煲,半生快樂🎉。總括嚟講,麻辣雞煲嘅味道真係👅無得頂。無論係風味定賣相都一流,每一啖都令人讚歎連連,喺冬日🥶嚟上一鍋麻辣雞煲,即刻暖笠笠,真心推介比所有想食得暖笠笠嘅你哋👨‍🍳👩‍🍳!之後有擇湯底打邊爐,其實呢度既選擇係好豐富,有大量海鮮,😂仲有大量丸子類,貢丸、墨魚丸等等….都好彈牙好食,仲有得食埋炸腐皮,另外仲有最愛食既安格斯牛頸背,一塊塊好整齊咁舖好晒,有厚度唔算太薄,放落鍋度好快熟,好有牛味再加埋湯汁,好濃好好味,好食到停不了,我諗再來多次就變成常客了😂😂

🥢係度醫醫肚,發現仍然都係咁好食,環境上都好乾淨企理,價錢邊面都合理,食極都唔厭,再食多次!
2024-01-05 81 views
最近突然好想食雞煲同埋火鍋,記得朋友介紹元朗有間好好食嘅雞煲,火鍋餐廳,所以特別去試下。今次去呢間餐廳叫做鋒哥廚房🤪 餐廳裝修同擺設都好靚,仲有好多靚靚嘅燈係度,好似回到80年代😍👃🏻香醇花雕醉雞煲:雞肉鮮嫩幼滑,花雕酒同各種香料慢燉,令煲裡雞肉入口即融,仲酒香四溢,令人回味無窮😻。湯汁濃郁之餘,帶著微辣,十分開胃✅💦惹味麻辣雞煲:辣而不辛,簡直係刺激舌頭上每一處嘅味蕾。雞肉肉質更加令人愛不釋手,幼嫩之餘咬落仲大量雞汁流岀。最重要係麻辣雞煲可以任食,絕對值得一試再試!✅👅飄香沙嗲湯火鍋:飄香沙嗲湯火鍋嘅味道真係絕妙無比😍!沙嗲湯底同傳統火鍋湯底唔同,佢有種濃郁嘅花生香味,飲一口湯,嗰種暖笠笠,微辣又香口嘅感覺真係即刻散佈全身🌶️。沙嗲湯嘅濃郁與火鍋料嘅新鮮完美結合,唔論係涮羊肉定係海鮮,食物嘅鮮味都被火鍋湯底帶出嚟,非常惹味😋。啲肉條一放入沙嗲湯火鍋準備滾起,周圍就充滿咗肉香,攪拌一下湯底,蔬菜啲青香就混合埋啲辣香,讓人唔自覺食指大動🥬。涮完嘅肉食軟嫩,吸滿咗香味,啲蔬菜又變得鮮甜多汁,每一啖都使人感到無比滿足😘。飄香沙嗲湯火鍋特別之處亦在於佢嘅調味料,隨意加啲香菜、蔥花或者辣椒,都可以
最近突然好想食雞煲同埋火鍋,記得朋友介紹元朗有間好好食嘅雞煲火鍋餐廳,所以特別去試下。今次去呢間餐廳叫做鋒哥廚房🤪 餐廳裝修同擺設都好靚,仲有好多靚靚嘅燈係度,好似回到80年代😍

👅飄香沙嗲湯火鍋:飄香沙嗲湯火鍋嘅味道真係絕妙無比😍!沙嗲湯底同傳統火鍋湯底唔同,佢有種濃郁嘅花生香味,飲一口湯,嗰種暖笠笠,微辣又香口嘅感覺真係即刻散佈全身🌶️。沙嗲湯嘅濃郁與火鍋料嘅新鮮完美結合,唔論係涮羊肉定係海鮮,食物嘅鮮味都被火鍋湯底帶出嚟,非常惹味😋。啲肉條一放入沙嗲湯火鍋準備滾起,周圍就充滿咗肉香,攪拌一下湯底,蔬菜啲青香就混合埋啲辣香,讓人唔自覺食指大動🥬。涮完嘅肉食軟嫩,吸滿咗香味,啲蔬菜又變得鮮甜多汁,每一啖都使人感到無比滿足😘。飄香沙嗲湯火鍋特別之處亦在於佢嘅調味料,隨意加啲香菜、蔥花或者辣椒,都可以按照個人口味調整,變成一道自己最愛嘅火鍋🌟。夜晚同親朋好友圍住一大鍋,一邊傾偈一邊享受飄香沙嗲湯火鍋帶來嘅美味,簡直係生活中嘅一大快事啊👏!咁嘅味道,絕對值得一試再試,啱晒啲鐘意嘗新口味嘅食客㗎😊!✅

🐟火鍋海鮮料:有鮑魚、海蝦、蜆蒜等隻隻都大大隻,新鮮彈牙又好味,仲要係任叫,一定要食到飽✅

🥬火鍋蔬菜料:有粟米、金菇、冬菇、生菜,索哂啲沙嗲湯底,正啊✅

食物超級好味,我哋飲左好多生啤🍻 ,係同朋友聚會傾偈嘅好地方✔️超滿足🥴
2024-01-04 66 views
Have a Good morning就要食返個Good Breakfast🥰屋企附近有間峰哥廚房平時夜晚會去食打邊爐,但朝早都會嚟呢到食早餐。佢哋呢到嘅常餐選擇都好多,我每次同男朋友都必定會食以下呢兩款。👍🏻香煎雞扒配出前一丁香煎雞扒配出前一丁,係一道簡單得嚟又充滿家常滋味嘅菜式。雞扒香噴噴,表面煎到金黃色,略帶酥脆嘅邊緣,散發出引人垂涎嘅烤肉香氣🍗。咬落去嘅時候,肉質嘅鮮嫩多汁,嗰種嘩啦啦嘅肉汁,同帶少少焦香嘅表皮形成完美對比,令人食指大動😋。出前一丁嘅麵條Q彈爽滑,輕易喺口中打轉,紀律分明嘅麵條絲晒汁,豐富咗整盤菜嘅口感🍜。將雞扒切片,同出前一丁拌埋一齊食,香氣跟味道嘅結合令人十分愉悅。上面灑少少蔥花或者芝麻,增添咗一分層次同清香,令簡單嘅搭配都更加誘人😍。煎雞扒嗰陣,香氣四溢,整個廚房都充滿咗溫馨嘅氣氛,每一塊雞扒都煎得恰到好處,既保持咗雞肉本身嘅味道,又微微帶出咗炭焙感覺👌。總之,香煎雞扒配出前一丁,係一種熟悉而又親切嘅味道,唔需要太多花巧,就已經整出家中嘅溫暖味道👍。食嗰開心,一家大小都會喜歡嘅,真係話咁簡單、話咁暖心😊。👍🏻脆香魚柳配三角薯餅珍寶牛角包👍🏻煎蛋+雪菜肉絲米

👍🏻香煎雞扒配出前一丁

👍🏻脆香魚柳配三角薯餅珍寶牛角包
👍🏻煎蛋+雪菜肉絲米粉
呢一個套餐都勁豐富,成個all day Breakfast咁!牛角包好鬆脆,魚柳又炸到好香口,仲要配埋個清清地嘅雪菜肉絲米粉,咁就夠晒平衡。

仲有值得一讚嘅就係佢哋就算朝早坐滿晒客人,但係效率
高,每次食完仲有時間慢慢行返公司!
2024-01-04 32 views
今晚又約咗班朋友打邊爐吹水,一大班朋友邊食邊傾計,真係平凡日常中嘅一點樂趣🕺🏾先食一鍋[花雕醉雞煲]花雕醉雞煲,呢個菜式聽個名就知道係一道用料豐厚、富有傳統風味嘅佳餚😋。一打開醉雞煲嘅蓋子,香氣四溢,個花雕酒嘅醇香撲鼻而來,令人垂涎三尺🤤。落肚嗰刻,雞肉嫩滑多汁,入口即化,肉質緊實又有彈性🍗。雞肉經過慢火炆煮,吸收晒那些花雕酒同埋香料嘅精華,味道馥郁,酒香不濃烈,正正好適合大部分人嘅口味🥂。而且,佢嘅酒味同雞肉嘅鮮味相互輝映,留喺口中嘅回味真係令人難以忘懷😌。加上,個煲仔裡面仲會放啲薑片、蔥、八角呢啲提味嘅配料,更係增加咗菜式嘅層次感🌿。啲薑幫助激發雞肉嘅鮮美,而八角等香料又增添咗一種暖胃有力嘅感覺🌟。總之,一鍋好嘅花雕醉雞煲喺寒冷嘅天氣裡面食,不單止能夠暖身,更加能夠滿足你對美食嘅渴望🔥。一邊嘆着熱氣騰騰嘅花雕醉雞,一邊圍埋一桌子嘅家人朋友,那種幸福感真係無價😊。呢個菜式,真正可以話係得意又滋味👍。正式打邊爐[黑蒜豬骨湯]惹味十足,黑蒜香充滿整個湯底,好飲🤟🏻依個湯底最啱落啲吸味嘅食材,例如:炸腐皮、竹苼、萵筍……..黑蒜味滲哂入去,真係無敵👅除咗以上食材,仲有唔少海鮮仼食👍🏻鯇魚片

除咗以上食材,仲有唔少海鮮仼食👍🏻鯇魚片、白蜆新鮮,全部都係即日由街市入貨🛒

慢慢打邊爐,盡情傾計大笑,同朋友嚟依到打邊爐絕對係我最期待嘅事💃🏻