2023-06-15 136 views
#搞串個pantry車仔麵🍜,我哋都食過好多間,每間車仔麵都有自己嘅招牌,或者食客鐘意嘅嘢😜。今次就去咗一間#銅鑼灣 、#上環 都有分店嘅車仔麵店,試吓佢哋究竟有咩特別啦💕!一嚟到銅鑼灣嘅分店,門口望落👀,仲以為係食日式拉麵🇯🇵,有少少裝修設計,乾淨利落。今次就嗌咗一碗🔴細尊(河粉、豬紅、蘿蔔、咖哩魚蛋、紅腸、豬皮)($45)、🔵淨雞翼尖($22)、🟢淨白菜($22)。細尊(河粉、豬紅、蘿蔔、咖哩魚蛋、紅腸、豬皮)🌟🌟🌟呢碗麵所有配料都係固定,餸嘅份量都幾多🤤,每樣都有2-4嚿,不過質素就好普通🤨,除非本身鐘意呢幾樣餸,如果唔係,都建議叫返自選📝。河粉比平時食開嘅河粉厚,偏挺身,較硬唔索湯,如果鍾意食腍啲嘅人,就唔太鐘意。而湯底就幾出色🤤,味道非常豐富💕,偏向重口味!淨雞翼尖、淨白菜🌟🌟雞翼尖🍗用瑞士汁煮,好入味,一小碗入面已經有好多,足夠比2-3人share👥。用嚟送住麵食幾好,可以令雞翼尖感覺無咁咸。淨白菜份量都多🥬,味道清淡,口感腍同爽脆。但就發現當中有一細粒「發泡膠」粒😮。
#搞串個pantry

細尊(河粉、豬紅、蘿蔔、咖哩魚蛋、紅腸、豬皮)🌟🌟🌟

淨雞翼尖、淨白菜🌟🌟
2023-06-15 3761 views
平時收工,多數都約埋女友小熊係鵝頸橋底過海巴士站等,一齊返九龍,今日唔知咩事! 三條過海巴士站都排滿人長長人龍! 再去 Apps 睇睇,三條過海巴士線都話延遲埋站,估計有交通意外發生啦!小熊提意,一係轉坐地鐵,一係去鄰近食飯消磨吓時間,最後決定搵間餐廳坐底食 Dinner,因為好鬼熱嘛! 登龍街就係對面,果到又多餐廳食巿又近,於是行去睇吓有咩心水,經過麵尊,小熊話好耐無食過車仔麵,於是推門入去幫襯.首先冷氣足夠! 爽YY!好鍾意點車仔麵果種感覺,好似食 Buffet 想食咩就填咩,但價錢平過食 Buffet,所以每次食車仔麵最少點五款菜.我無咩選擇困難症,點咗豬大腸紫菜五香牛腩蠔油冬菇雞中翼炸魚皮,想後先點午餐肉.小熊點美味齋蘿蔔咖哩牛栢葉咖哩魷魚貢丸同雞中翼.點餐紙上居然有 "多蔥" 可以選擇,哩個選擇簡直難能可貴! 我同小熊都揀選米粉,米粉都有粗幼之分,我鍾意食幼身,麵尊嘅米粉尚算幼身,夾自己口味.豬大腸同蠔油冬菇出色,同樣夠冧夠入味! 雞中翼用D比較大隻嘅貨色,唔係KFC老麥果D偷工減料雞仔級翼仔,不過如果雞翼焗一焗 or 煎一煎相信更香口更惹味.炸魚皮無入潮,夠脆口.五香牛腩有

首先冷氣足夠! 爽YY!

小熊點美味齋蘿蔔咖哩牛栢葉咖哩魷魚貢丸同雞中翼.

點餐紙上居然有 "多蔥" 可以選擇,哩個選擇簡直難能可貴!

炸魚皮無入潮,夠脆口.

五香牛腩有特式,唔係D一舊舊硬實實牛腩,口感鬆軟又入味.

最後揀選午餐肉,原因係次次揀午餐肉,次次都係薄依依薄過日用裝! 但吸水力就超強,收成十蚊八蚊! 好鬼無良! 所以總覺得唔抵! 相反今次麵尊嘅午餐肉竟然係厚切! 第一次係車仔麵檔食到厚切午餐肉! 厚過夜用裝! 有相有真相! 感動!

其實食到一半,門口已經開始有客等位拉龍,於是快快食完清個位出嚟,唔好阻人做生意.
  • 蠔油冬菇
  • 炸魚皮
  • 五香牛腩
  • 厚切午餐肉
2023-06-14 130 views
一人獨食的時候拉麵館跟車仔麵就是一個最好的選擇,這晚在銅鑼灣覓食,約六點半左右這間<麵尊>已經有很多人,所以想一探究竟。點了三餸配米線,分別是豬紅、咖哩魷魚跟咖哩牛栢葉,全都是菜單紙上推介的項目,一試發現果然是推介!外間的豬紅味道總是特別濃郁,這家也不例外,很入味很好吃。咖哩魷魚跟咖哩牛柏葉同樣很入味,是那種港式咖哩汁,有點甜口但是吃多兩口也會發現真的有點辣。車仔麵雖然看似簡單,但我覺得咖哩魷魚跟咖哩牛柏葉都是自己在家不大會煮的食物,所以點這種我覺得挺化算。因為已經有咖哩汁所以我沒有再加汁,湯口的甜味配上米線很不錯,我覺得他家最好吃或最神奇的地方就是雖然車仔麵一般都是麵跟湯是分開已經煮好的,但吃下去我沒有覺得兩者那是完全分開的,感覺他真的有把麵放在湯裏滾一滾才上菜。最後想讚一下這間店很貼心的一點是它會額外給你一張椅子放包包!因為車仔麵店一般都不大,而且很常會搭枱,一張四人枱可能坐著四個都不認識的人,不像普通吃個西餐整張桌都是你的就可以把包包放在旁邊的位置,所以在車仔麵店有這個安排就真的很難得。

$75 (Dinner)
相信大部份嘅香港人食得最多係茶餐廳,繼而就係車仔麵「麵專」上環和銅鑼灣也有分店銅鑼灣呢間坐得舒服啲,順便食個快 飯。話晒在時代廣場背後,簡直係天使地利人和嘅位置,價錢亦反映左在菜單上。入去由搵個位坐低、填飛仔、入單就等食,流程好簡單,唔使5分鐘我哋兩個人嘅車仔麵就奉上。幼麵底、蘿蔔、冬菇、牛腩、豬紅、紫菜蘿蔔清甜,完全冇渣牛腩薄切,幾稔,脂肪位亦不多,尚算入味。蠔油冬菇,厚薄均勻,略嫌細隻。成日聽老人家講間吾中食下豬紅可以清血毒,我自己九年都唔食一次,今次食番又覺得幾好味。不過要數最正嗰樣,我就覺得係個湯底,清甜不死鹹,所以到最後飲清光。另一碗油麵底、冬菇、午餐肉、豬皮、咖喱魚蛋。朋友話正常一碗車仔麵,毎様嘢都系自己揀,食得飽,味道吾差就合格了!腩汁生菜另上份量幾多,少油,抵食!

相信大部份嘅香港人食得最多係茶餐廳,繼而就係車仔麵

「麵專」上環和銅鑼灣也有分店

銅鑼灣呢間坐得舒服啲,順便食個快 飯。

幼麵底、蘿蔔、冬菇、牛腩、豬紅、紫菜

蘿蔔清甜,完全冇渣
牛腩薄切,幾稔,脂肪位亦不多,尚算入味。
蠔油冬菇,厚薄均勻,略嫌細隻。

另一碗

油麵底、冬菇、午餐肉、豬皮、咖喱魚蛋。

腩汁生菜另上

份量幾多,少油,抵食!
2023-06-02 179 views
每次路過麵尊都總會見到有人在門外排隊,有時長有時短,今日唔算太多人排,好快入座。試了細尊,有5款餸,每樣2件,豬紅有3件,估唔到蘿蔔非當造但好甜,豬紅都好味但又未算係我心中世一,呢道嘅魚蛋比較大粒但食唔到咖哩味,豬皮過稔唔爽口,幼麵軟硬度剛好,湯底濃味,不過食完幾口渴。
細尊
2023-06-02 121 views
估唔到咁多人排隊,大約10分鐘左右,大家都係食完就會走。座位舒服,燈光光猛,上菜速度快,抵食又大碗。*五香牛腩 $12 + 蠔油冬菇 $12 + 蘿蔔 $10 + 時菜 $10麻辣汁 腩汁 米線 多蔥 $10牛腩有腩位有筋位,比較散碎,牛肉味同五香味都偏淡,一般般。冬菇有三細粒,蠔油味未算重。蘿蔔有三大塊,甜、腍、無渣,但大舊啲更好。時菜係生菜,就係生菜。麻辣汁叫少少辣都好辣,但辣得唔夠惹味,而且米線唔夠索湯,食唔到腩汁嘅好。*咖喱魷魚 $12 + 咖喱魚蛋 $12 + 豬紅 $10咖喱汁 腩汁 粗麵 走蔥 $10咖喱微辣,無論係魷魚定魚蛋都超彈牙,個人唔太好呢種彈牙程度。豬紅爽彈好嫩滑,配咖喱汁好夾。咖喱汁配腩汁好味過麻辣汁,而且粗麵索到湯,讚!
麻辣汁 腩汁 米線 多蔥 $10
咖喱魷魚 $12 + 咖喱魚蛋 $12 + 豬紅 $10
咖喱汁 腩汁 粗麵 走蔥 $10
2023-05-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
2023-05-30 138 views
路過登龍街,見到有檔車仔麵排晒長龍,就跟下人潮排咗隊先。職員好細心,係你排隊個時已經俾定車仔麵紙你,可以一路揀一路等,人龍入得都算快,一坐低就已經有嘢食啦。我哋今次好貪心,每人嗌咗個四餸,分別係牛柏葉,牛腩,墨魚丸,同雞翼。牛柏葉索晒所有咖喱汁,一咬落去非常之爽口,吸晒咖喱汁d精華。牛腩就聞到非常之入味,保留左牛嘅肉香,雞翼就一般,不過都鹵得非常入味。至於墨魚丸就非常爽口彈牙,值得一食。朋友就揀咗魚皮餃,午餐肉,同豬頸肉。呢一間嘅午餐肉不得不提,佢係半塊圓形嗰啲午餐肉,喺一咬落去仲要厚切嘅,非常抵食。豬頸肉都非常之爽口,撈埋個麻辣汁湯底,真係賞心樂事。
2023-05-23
Dinner
2023-05-30 314 views
今日出銅鑼灣返工,lunch time 行去登龍街睇下有咩好食,經過間「麵尊」勁多人排隊,所以試下有咩咁架勢堂,1點食,無想像中排咁耐,等左十分鐘左右就有位喇,入到去都係要搭檯,自己圈紙落單,我就叫左碗「大尊」有「蘿蔔,豬紅,魚蛋,豬皮,紅腸,生菜」$47 。係銅鑼灣黎講都算性價比高既,無飲品配,汽水要+$10 ,凍檸茶好似要加$18 ,味道都唔錯,湯底幾好,配料入味。佢可以選擇加麻辣,個麻辣都好香,但因為多人排隊又係lunch time ,30分鐘食晒都有種壓迫感要走喇,適合快食快走者,我平日鐘意食完食下玩下電話都唔係好敢😅😅
2023-05-30
Lunch
2023-05-27 86 views
「麵尊」係我心目中數一數二好味嘅車仔麵,雖然每一次食都勁多人等位,但係為左食我都係會排隊。今次嗌咗三餸河粉:有炸魚皮、酸齋同埋五香牛腩。佢哋嘅車仔麵特色之處係佢個湯底係帶甜既牛腩汁湯底,所以食起你唔會覺得太鹹唔想食,反而會令到你更加開胃。🤤嗌三餸已經好大份好夠飽!由於本人唔太食得辣,所以就冇試到佢最出名嘅麻辣同咖喱汁🤓 但係唔辣都好好味。另外值得一讚嘅係佢哋嘅店員好有禮貌同細心!見到有視障人士嘅食客佢哋好細心帶位同埋照顧佢哋!

2023-05-20 128 views
聽人講麵尊好出名,是吃車仔麵,所以我也慕名而來,見到門口已排了人龍,但不需等太耐,因為大家主要都是簡單的吃車仔麵!我點了大尊作底再加餸🤭大尊本身已有豬紅,蘿蔔,咖哩魚蛋,紅腸,豬皮和菜,我再額外加了豬頸肉和咖哩魷魚,好多餸,好正!我要了咖哩汁少辣,個湯真係好好味!這裡的蘿蔔好大舊,蘿蔔是甜的,豬紅不腥,豬頸肉彈牙,咖哩魷魚是必點😍,真係特別好味!👍🏻👍🏻朋友都是叫了大尊,但加豬大腸和酸齋,麻辣醬。朋友說麻辣汁好好味,不會死辣!總結來說,我覺得散叫二三個餸加麵,其實都只是40-50元,比起另外普通車仔麵檔的,價錢差不多,但水準是比較好的,而且感覺也較乾淨衛生!還有自家制麻辣醬和咖哩醬賣,買回家沾麵食,煮餸都好正!
我點了大尊作底再加餸🤭
想係港島區平平地食餐飯,又要好食嘅,第一時間就會諗起好出名食車仔麵嘅麵尊。雖然每次經過都要排長龍,但啲人通常好快食完,所以半個鐘內都入到。🍜 酸齋牛柏葉蘿蔔油麵($42 ) 👅:94.17分今次叫咗餐廳推介的酸齋,咖喱牛柏葉,蘿蔔。酸齋比我想像中好食,牛柏葉煮得夠腍,索晒啲咖喱汁,蘿蔔清甜無渣,配埋佢哋嘅靈魂湯汁- -腩汁加帶小辣嘅咖喱汁,好滿足。不過小辣到幾辣下,大概譚仔三小辣,大家要衡量下個辣度。朋友叫咗豬頸肉,豬紅,炸魚皮都很不錯。✅可以另購佢哋秘製嘅咖喱汁環境: 👍👍👍回頭率: 👍 👍👍👍訂座: ❎

🍜 酸齋牛柏葉蘿蔔油麵($42 ) 👅:94.17分

朋友叫咗豬頸肉,豬紅,炸魚皮都很不錯。

✅可以另購佢哋秘製嘅咖喱汁

環境: 👍👍👍
回頭率: 👍 👍👍👍
訂座: ❎
2023-05-09 161 views
講起香港出名既車仔麵,麵尊真係數一數二出名既餐廳。今日收工就黎,都已經開始排隊。我同朋友都叫左四餸車仔麵,每個餸$10-12, 麵底都係$10。係銅鑼灣鬧市,呢個價錢十分佛心,而且味道又好。蘿蔔、斎、雞中翼、咖哩鱿魚米線,腩汁。呢度既辣度好勁,因我唔食得辣野,所以揀左普通湯底,但都十分入味。每個餸都係好入味,瑞士雞翼好惹味,蘿蔔又夠淋加甜,咖哩鱿魚有口感又煙韌,值得一試,米線份量都十分足料,滿滿的一大碗好滿足。蘿蔔、貢丸、豬頸肉、紅腸粗麵粗麵入味之如又有咬感,豬頸肉,貢丸,紅腸好好食,值得一叫,岩晒鐘意食肉既人。無糖可樂$10食完車仔麵飲野真係超爽,滿足。腩汁白菜$22出街食飯多數未必有菜食,呢度有埋蔬菜選擇,健康之選。

蘿蔔、斎、雞中翼、咖哩鱿魚米線,腩汁。

蘿蔔、貢丸、豬頸肉、紅腸粗麵
無糖可樂$10

食完車仔麵飲野真係超爽,滿足。
腩汁白菜$22

出街食飯多數未必有菜食,呢度有埋蔬菜選擇,健康之選。

2023-05-08
Dinner
2023-05-08 227 views
其中一間環境好啲新色啲嘅車仔麵檔 成日都見到好多人排隊 但今次買咗外賣腩汁湯底偏甜 咖喱汁一羹仔 唔太重咖喱味 但湯底總括都甜甜地又幾惹味 油麵河粉都正常,雖然外賣都冇淋晒如果喺銅鑼灣想食車仔麵都會再叫過自選車仔麵 🍜 大尊 (咖哩汁 腩汁) HKD$47 + 外賣 $2有豬紅 蘿蔔 咖喱魚蛋 紅腸 豬皮 菜 油麵餸遍少 份量唔多 全部餸正正常常🍜 四餸車仔麵 HKD$58 + 外賣 $2五香牛腩 - 唔算鞋又唔算淋 不過不失咖喱牛柏葉 - 幾入味,爽口彈牙咖喱魷魚 - 爽口彈牙 但唔夠咖喱味豬頸肉 - 幾個大塊 爽口但有點鞋📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下5號舖🇭🇰
其中一間環境好啲新色啲嘅車仔麵檔
成日都見到好多人排隊 但今次買咗外賣
油麵河粉都正常,雖然外賣都冇淋晒
如果喺銅鑼灣想食車仔麵都會再叫過自選車仔麵

🍜 大尊 (咖哩汁 腩汁) HKD$47 + 外賣 $2
有豬紅 蘿蔔 咖喱魚蛋 紅腸 豬皮 菜 油麵
餸遍少 份量唔多 全部餸正正常常

🍜 四餸車仔麵 HKD$58 + 外賣 $2
五香牛腩 - 唔算鞋又唔算淋 不過不失
咖喱牛柏葉 - 幾入味,爽口彈牙
咖喱魷魚 - 爽口彈牙 但唔夠咖喱味
豬頸肉 - 幾個大塊 爽口但有點鞋

四餸車仔麵

📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下5號舖🇭🇰
🙆🏻‍♀️ 好耐之前睇YouTube介紹過依間車仔麵店,依日朝早做完嘢,就過去銅鑼灣覓食!🍜 豬大腸、蘿蔔、酸齋、豬頸肉、幼麵 (加腩汁) 車仔麵 😋😋😋😋😋揀咗幾樣店家推介嘅車仔餸,豬大腸清得好乾淨,唔會有怪臊味,亦唔會好韌,又可以掛到啲湯 😚 蘿蔔有三大舊,好清甜冇渣,正!👍🏻 酸齋就酸酸甜甜,中規中規;豬頸肉好有少少豬油脂,肉質有咬口!😊 幼麵爽口唔會腍滋滋,係小編最喜歡嘅麵質,而佢哋嘅車仔麵湯底加咗腩汁甜甜地。成碗麵車仔麵好大碗,啲餸都大大件!👏🏻午餐 💵 約港幣$50/人💁🏻‍♀️ 依一間喺銅鑼灣鬧區都頗有名氣,開門廿分鐘都幾乎坐滿。附近打工仔lunch hour,不妨去試試,怕排隊嘅都可以外賣自取㗎!冇記錯嘅話,佢哋只收現金~最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

午餐 💵 約港幣$50/人

2023-04-16
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
Total: $52 ●●●●○ 🍜時菜 ($10) — 份量多👍🏻唔生唔硬豬紅 ($10) — 成世冇食過咁滑溜嘅豬紅😸😸原本想大大力讚,但食咗幾嚿偏腥,腩汁都救唔到豬大腸 ($10) — genuinely one of the best pig intestines I’ve ever had wtfffff 腍亦有咬口 乾淨唔臭唔肥 有陣時食落以為自己真係食緊牛腩 勁清甜💛咖哩牛柏葉 ($12) — 爽脆,咖哩比想像中辣🍛🧼🧼🧼米線 ($10) — 少少軟身湯底 — 我加咗腩汁同蔥,偏甜 ✍🏻 除咗菜,每款餸都有5-6塊👏🏻📍麵尊💰: ●●●●◐ 銅鑼灣喎‼️環境、服務: ●●●●○#nabee銅鑼灣
Total: $52 ●●●●○ 🍜

時菜 ($10) — 份量多👍🏻唔生唔硬
咖哩牛柏葉 ($12) — 爽脆,咖哩比想像中辣🍛
🧼🧼🧼
米線 ($10) — 少少軟身
湯底 — 我加咗腩汁同蔥,偏甜

✍🏻 除咗菜,每款餸都有5-6塊👏🏻

📍麵尊
💰: ●●●●◐ 銅鑼灣喎‼️
環境、服務: ●●●●○
#nabee銅鑼灣