今晚朋友想食打冷, 佢帶左我去試呢間位於旺角的明記潮館📍-我地首先點左蠔仔粥🥣蠔肉鮮甜,每啖都好足料-朋友點左金磚豆腐🤍外表炸到金黃色,再點上甜酸醬,好夾不過食太多會熱氣😆-點左招牌煲仔焗花蛤🎀都算幾多隻,鮮甜✅但如果湯底再多少少會更好! -仲有特大凍檸菜,真係好大杯,打卡岩晒😆-原來下單滿300元,仲可以8元叫個滷水雜拼,好抵食😂-餐廳上菜好快,但環境就普通同熱鬧適合快食之選未必岩同朋友慢慢食同傾😂
今晚朋友想食打冷, 佢帶左我去試呢間位於旺角的明記潮館📍
我地首先點左蠔仔粥🥣蠔肉鮮甜,每啖都好足料
朋友點左金磚豆腐🤍
外表炸到金黃色,再點上甜酸醬,好夾
不過食太多會熱氣😆
點左招牌煲仔焗花蛤🎀
都算幾多隻,鮮甜✅
但如果湯底再多少少會更好!
仲有特大凍檸菜,真係好大杯,
打卡岩晒😆
原來下單滿300元,仲可以8元叫個滷水雜拼,
好抵食😂
餐廳上菜好快,但環境就普通同熱鬧
適合快食之選
未必岩同朋友慢慢食同傾😂
招牌煲仔焗花蛤
招牌煲仔焗花蛤
滷水雜拼
滷水雜拼
特大冷檸茶
2024-08-29
$210 (Dinner)
特大冷檸茶
2024-09-27 1200 views
餐廳係旺角,地點好近地鐵巴士站,適合同家人和朋友聚會。呢度氛圍輕鬆愉快,所以可以好舒適咁食下地道潮州菜🙆🏻‍♀️小食中意佢既脆皮花生,外層香脆,內裡則保留了花生的原汁原味,令人一粒接一粒咁食😋滷水拼盤這道滷水拼盤包含腩肉、鵝腸、魷魚和豬耳等,色香味俱全。腩肉肥而不膩,肉質軟嫩,滷汁入味。鵝腸口感彈牙,魷魚鮮香十足,搭配的豬耳則帶有獨特的嚼勁,整體拼盤令人滿足😋砵酒焗鱔球這道菜以鱔球為主,搭配特製的砵酒醬焗至金黃酥脆,香氣四溢,口感絕佳。鱔球的鮮嫩加上砵酒的獨特風味,令每一口都充滿層次感👍🏻燒汁脆牛腩燒汁脆牛腩的外皮酥脆,肉質則柔嫩多汁,搭配特製的燒汁,味道濃郁。每一口都能感受到牛腩的鮮美,絕對是肉食愛好者的心頭好😆蠔仔粥蠔仔鮮甜滑嫩,加入新鮮的芫茜,為粥增添了清新的香氣,提升了整體的風味😎

小食

滷水拼盤

砵酒焗鱔球

燒汁脆牛腩

2024-09-23 996 views
衛生環境好差,個場都唔滿,應該都夠人手可以搞返好個衛生,枱面冇抹乾淨,卡位梳化啲罅位超污糟,勁多不知明碎碎🤢仲有水添。嗌咗碟滷水鵝,問佢拎點嘅汁,佢就指住枱面碟辣油話係得呢個,我哋再講話係點滷水鵝嘅汁,佢就冇講嘢,將碟辣油拎起勁大力擺落枱,原來下面仲有碟就係我地要嘅汁,但係你係咪應該一早擺好🙂,唔係客人問嗰陣仲要態度咁差咁擺開兩碟蠔餅個底超油,試左少少真係食唔落,食左面頭啲蠔就算到埋單話同個職員講話俾支付寶,佢就話要出去收銀度俾錢,咁個職員就幫我哋拎埋張單出去我哋跟住出去俾錢咁我哋出到去咪俾個QR code個戴眼鏡女人收銀收錢,但係佢一直冇抬起頭,我哋都等緊佢搞掂手頭上嘅嘢,然後佢一抬起頭就態度勁差咁話我哋隊住部電話俾佢做咩啊,又唔出聲淨係擺部電話係到就係因為頭先個職員冇將我哋張單擺喺佢正眼前,佢就係完全睇唔到架喇,仲話返我地轉頭!🙂你地自己交接唔好,可以態度咁差對個客嘅咩!收錢嗰陣又話我地電話暗,下一秒咪又係即刻嘟到收到錢,冇嘢搵嘢嚟講嬲到成肚氣😤😤嘢食唔係特別好食,環境衛生差,職員態度差,超級趕客一定唔會再有下次!!

蠔餅個底超油,試左少少真係食唔落,食左面頭啲蠔就算

一定唔會再有下次!!

2024-09-13 1186 views
今日同朋友到旺角食飯,我們到達餐廳不需要等位就可以入座 。我們叫了一份西蘭花炒帶子,一份燒汁脆牛腩,一份方魚肉碎粥和一份鹵水拼盤 。鹵水拼盤的各種小食搭配,鹵水的獨特香料讓每一樣食材都充分吸收,口感豐富多樣。西蘭花炒帶子,讓我在第一口就感受到了濃郁的海鮮香氣,帶子的鮮甜與西蘭花的清脆相得益彰。燒汁脆牛腩的香氣撲鼻,牛腩外脆內軟入口即化,肉質鮮嫩多汁,再加上燒汁包含濃厚口感。方魚肉碎粥的熱氣騰騰,粥的濃稠帶著魚的鮮味,鮮香又不油膩。整體而言份量充足,味道不錯 。
今日同朋友到旺角食飯,我們到達餐廳不需要等位就可以入座 。

方魚肉碎粥的熱氣騰騰,粥的濃稠帶著魚的鮮味,鮮香又不油膩。

整體而言份量充足,味道不錯 。
2024-08-27
$250 (Dinner)
2024-09-06 1376 views
突然想食潮州菜,朋友推介了【明記潮館】, 這裏提供了不少經典潮州菜及小炒,飯店熱鬧又有氣氛。🥰❤️滷水鵝滷水鵝係招牌菜之一,鵝肉肥而不膩,入口香嫩可口,醬汁鹹香適中,還伴有鹵水豆腐和花生,非常美味。🧡紅燒豆腐豆腐軟嫩濃郁入味,搭配滑嫩嘅冬菇,真係超惹味。💛沙拉肉排有驚喜,肉質鮮嫩多汁,沙拉醬汁恰到好處,清新開胃嘅小炒💡另外,凡惠顧滿$300就可以優惠價$8選購滷水雜錦拼盤或菲菜豬紅,物超所值!🤩

❤️滷水鵝

🧡紅燒豆腐
豆腐軟嫩濃郁入味,搭配滑嫩嘅冬菇,真係超惹味。

💛沙拉肉排
有驚喜,肉質鮮嫩多汁,沙拉醬汁恰到好處,清新開胃嘅小炒

2024-09-02 1290 views
又到了食飯時間,近近地不走遠,去了後面街的明記潮館食潮州小炒。夠$300,又可以加$8買滷水雜錦拼盤,一碟好大份,抵食 !人均消費$220咕嚕蝦球$180 咕嚕汁,酸酸甜甜,未食都聞到好開胃。有紅椒青椒菠蘿等配菜一起炒,增加餸菜色彩。蝦球肥大爽口,嫩肉美味豆豉炒花蛤$148 豆豉香氣撲鼻,炒得夠鑊氣有火候。花蛤新鮮,無沙,夾完一隻又一隻。微辣,有提鮮醒神的效果。$8滷水雜錦拼盤好抵食的餸菜。有墨魚,鵝腸,紅腸,芽菜等等,而且份量都不少,夠$300必叫。白飯$16 / 每碗裝到盤滿缽滿,份量足。小食$20茶水$5 / 每位

咕嚕蝦球$180

豆豉炒花蛤$148

$8滷水雜錦拼盤

白飯$16 / 每碗
裝到盤滿缽滿,份量足。

小食$20
茶水$5 / 每位
2024-08-20
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
2024-08-24 1330 views
黃金蝦好食,不過落單嘅時候記得講返$208嗰個如果唔係斷斤秤而家做緊優惠叫滿$300嘢食,可以加$8換滷水拼盤,嗰個都好食,鵝腸夠脆 份量足夠兩個人食,滷水拼盤唔啱可以加$8要豬紅滷水鵝片可以唔使叫,好難食 味道奇怪 可以預先book位,如果就咁Walk in要排隊就唔值侍應服務唔錯,不過收銀嗰個四眼阿姐態度極惡劣

滷水鵝片可以唔使叫,好難食 味道奇怪

可以預先book位,如果就咁Walk in要排隊就唔值
侍應服務唔錯,不過收銀嗰個四眼阿姐態度極惡劣
2024-08-23
$300 (Dinner)
2024-08-15 1642 views
陪表姐去shopping,之後一齊去旺角明記潮館食飯,餐廳地方夠大,座位寬敞,主打潮州打冷海鮮小菜火鍋。京都焗肉排色澤紅潤,肉質鮮嫩,味道酸甜入味,又醒胃。枝竹蒜子火腩炆豆腐煲:熱辣辣煲仔上,香噴噴好有鑊氣,火腩即係燒肉,配上枝竹豆腐非常夾!皮脆肉嫩嘅火腩、軟滑嘅豆腐枝竹,相當惹味!招牌鴛鴦米:炒得有鑊氣,米粉同粉絲炒得乾身爽口,配料有蝦仁、魷魚、蛋、芹菜好豐富。消費滿$300,可以優惠價$8選滷水雜錦拼盤或韭菜豬紅。揀咗韭菜豬紅,濃濃的醬汁滲入一磚磚的軟腍豬紅中,嫩滑入味,韭菜掛上濃汁亦好惹味!

京都焗肉排色澤紅潤,肉質鮮嫩,味道酸甜入味,又醒胃。

2024-08-13 1724 views
開心仔今日撇低妹妹,同哥哥撐枱腳🤭久違嘅潮州打冷🥰·必食嘅滷水拼盤滷水鵝腸+ 滷水墨魚🦑兩隻滷水超級爽口彈牙😋·韭菜豬紅-軟腍腍嘅豬紅濃郁又入味🥰·金磚豆腐-外脆內軟又滑捋捋,配上七味粉真係冇得彈🤤·家鄉鹹菜新鮮豬肚湯可能我唔太鍾意鹹菜,覺得呢個湯有啲鹹,不過啲豬肚好新鮮,俾我食晒🤭偷偷地講,係所有嘢都俾我清晒🤭因為真係太好食啦🤤仲要佢哋嘅上餸送速度好快所以極速俾我食晒😅下次有機會再去食過
開心仔
今日撇低妹妹,同哥哥撐枱腳🤭
久違嘅潮州打冷🥰
·必食嘅滷水拼盤
滷水鵝腸+ 滷水墨魚🦑
兩隻滷水超級爽口彈牙😋
·韭菜豬紅-軟腍腍嘅豬紅濃郁又入味🥰
·金磚豆腐-外脆內軟又滑捋捋,配上七味粉真係冇得彈🤤
·家鄉鹹菜新鮮豬肚湯
偷偷地講,係所有嘢都俾我清晒🤭
因為真係太好食啦🤤
仲要佢哋嘅上餸送速度好快
所以極速俾我食晒😅
下次有機會再去食過

2024-08-12
  • 滷水拼盤
2024-08-06 2184 views
和朋友在旺角逛街,想起久違的潮州菜,就找附近的明記潮館,時間尚早有卡位坐,而且在電視前面,正。最想食是鵝片、蠔餅另外也有小炒仲有超級著數優惠,點菜夠$300就能以$8換滷水拼盤或韮菜豬紅韮菜豬紅 $8上檯已傳來陣陣香味,$8相當大碟,二人分享剛好,豬紅嫩滑,惹味又帶點辣香。滷水雜拼加滷水鵝片 $228也是熱騰騰上檯,賣相出色鵝片肉質嫩滑,令人齒頰留香。滷水拼盤有彈牙鵝腸、脆口豬耳、墨魚、大腸、紅腸、入味豬腩肉、爽口芽菜等。潮式蠔仔餅 $118炸得金黃色好吸引,而且看上去幾乾身。外面好香脆,內裡好多蠔仔肉,不會太油太膩。

最想食是鵝片、蠔餅

另外也有小炒

韮菜豬紅 $8

滷水雜拼加滷水鵝片 $228
也是熱騰騰上檯,賣相出色

鵝片肉質嫩滑,令人齒頰留香。

潮式蠔仔餅 $118
炸得金黃色好吸引,而且看上去幾乾身。

外面好香脆,內裡好多蠔仔肉,不會太油太膩。

2024-08-02 1939 views
今天放工後和朋友到旺角逛了一會 晚飯去吃潮州菜 餐廳風格獨特 充滿現代感 這裡有打冷小菜和新鮮游水海鮮沙嗲牛肉炒芥蘭牛肉新鮮嫩滑 芥蘭脆綠 形成了色香味俱佳的組合。牛肉醃製與沙嗲醬配合得恰到好處 芥蘭在高溫快速炒製下保持了其爽脆的口感 夠火喉大大碟酥脆自家制粿肉這道潮汕小吃是餐廳的招牌菜 外皮金黃酥脆 內裡則保持了豬肉的原汁原味 選用優質的豬肉 經過精心調味和包裹腐皮後製作而成 每一口咬下去 不僅能感受到外皮的脆口 還能品嚐到肉質的嫩滑和豐富的香氣 這道小菜用來送酒的確一流蠔仔粥(小)食潮州菜當然要有蠔仔粥 這碗蠔仔粥以其獨特的鮮香風味 粥底細膩順滑 每一口都能感受到米粒的軟爛與蠔仔的鮮甜 蠔仔鮮美可口鹵水雜錦拼盤餐廳目前推出了優惠 現惠顧滿三百元即可以八元選購鹵水雜錦拼盤 或 韭菜豬紅 我們選擇了鹵水雜錦拼盤 雖然是換購價但份量十足 拼盤中的各式鹵水如豆腐 豬耳朵 墨魚 經過鹵水的深層入味 口感豐富 每一口都能感受到鹵水獨特的香料味道這裏小菜有潮州風味 性價比也很高 難怪每到晚市都座無虛席
沙嗲牛肉炒芥蘭
牛肉新鮮嫩滑 芥蘭脆綠

酥脆自家制粿肉

蠔仔粥(小)

鹵水雜錦拼盤
這裏小菜有潮州風味 性價比也很高 難怪每到晚市都座無虛席
2024-08-01 1426 views
近年發覺地道大排檔好似愈來愈少好開心旺角仲有!明記佔哂成層樓 地方好闊落!食物款式多而且點菜叫夠$300蚊加$8🔴就有碟滷水拼盤,超抵!個日見到有不少男仕放工過嚟嗒返杯啤酒暢談 食下鑊氣小炒個感覺好香港!🔸小食($20)有醃蘿蔔乾、魚皮花生🥜,食住等d菜嚟。🔸煎蠔餅($118)🔸椒鹽鮮魷($148)去大排檔必食炸嘢,超級脆口!好多蠔仔!鮮魷厚身大件,配啤酒好爽!🔸啫啫大鱔雞煲($198)上菜時真係「喳喳」聲,熱辣辣香氣撲鼻!鱔好大舊多肉,肉彈得嚟幾爽,有口感。旁邊嘅洋蔥、蒜好好好味,好有鑊氣!🔸8元滷水拼盤🔴8蚊咋!有大腸、紅腸、魷魚、豆腐、鵝腸腩肉片,全部都好入味,有咁大碟真係好抵!.🔸熊仔凍檸茶($42)🔸嘉士伯($35/支)

近年發覺地道大排檔好似愈來愈少
好開心旺角仲有!
明記佔哂成層樓 地方好闊落!
食物款式多
而且點菜叫夠$300蚊加$8🔴
就有碟滷水拼盤,超抵!
個日見到有不少男仕放工過嚟
嗒返杯啤酒暢談 食下鑊氣小炒
個感覺好香港!

🔸小食($20)
有醃蘿蔔乾、魚皮花生🥜,食住等d菜嚟。

🔸煎蠔餅($118)
🔸椒鹽鮮魷($148)

🔸啫啫大鱔雞煲($198)

🔸8元滷水拼盤
🔸熊仔凍檸茶($42)
🔸嘉士伯($35/支)
Dining Offer
Voucher
2024-07-25 1405 views
想喺旺角搵嘢食真係有好多選擇,淨係雞潮州菜閑閑地都掃到十間八間,但係今日我介紹嘅呢一間係比較特別,我夠膽講佢係旺角區最抵食嘅潮州菜之一。你去到就會知道我冇講大話,餐廳晚飯時間長期爆滿,就算係平日夜晚都座無虛席。😋**滷水雜錦拼盤** 一上枱就聞到陣陣香氣,拼盤入面有豬耳、豬肚、墨魚、雞腸同埋腩肉等等,每一樣都滷得啱啱好,好入味!豬耳爽口彈牙,豬肚軟稔香滑,墨魚爽得嚟又唔會太淋,真係樣樣都正!🦑**翡翠炒龍躉球** 呢個龍躉球真係好大塊,份量都好足,而且好新鮮,肉質好嫩滑,唔會乾爭爭!配搭嘅翠玉瓜爽脆嘅口感,真係好清新!加上師傅嘅火候控制得好好,炒得啱啱好,唔會太油膩,真係好正!🐟**金銀蛋浸皇帝菜** 皇帝菜清甜爽脆,配埋金銀蛋,鹹香得嚟又唔會太膩,真係好夾!而且碟菜真係勁大碟,食完真係好滿足!🥬**蠔仔粥** 呢個粥真係好足料,蠔仔又大又肥美,而且好新鮮,每一啖都充滿鮮味!佢有分大同小兩個size,我哋叫咗個小size都已經覺得好大碗。🦪

**滷水雜錦拼盤**

**翡翠炒龍躉球**

**金銀蛋浸皇帝菜**

**蠔仔粥**
2024-07-21 1279 views
所有野都好混亂,服務更加係0分😂呢餐飯無影到相,因為安排係間房仔入面,實在太迫了🫨 位迫+枱迫,不停要俾店員行出行入,移黎移去,根本無暇影菜式😂😂張枱吾平搖下搖下,想問個姐姐拎野攝一攝張枱,佢竟然俾左數十隻牙籤俾我地攝枱腳😂😂 話得呢啲~ 咩料呀🤣食滿$300加$8就有一份韭菜豬紅,呢個味道吾錯😋$288 朋友想食所以叫左一條大眼雞,好似有啲貴?不過係幾鮮甜既蠔餅好鬆散,一夾就炸粉、蠔仔分離晒😂
所有野都好混亂,服務更加係0分😂

食滿$300加$8就有一份韭菜豬紅,呢個味道吾錯😋

蠔餅好鬆散,一夾就炸粉、蠔仔分離晒😂

2024-07-17 1129 views
沒有期望,所以對食物質素要求不高。食物質素,只一般,那區食肆,難找一間較合格的!比幹遜色係鹵水鵝,是近年試過最差的。其它夠鑊氣但味重,个人口味而已。它們晚市生意不錯!一環境不错,在gogo坊。服務方面,大部員工都ok.但....其中一位員工態度之劣,令我們不會再去。他可令這店流失不少客。這男員工,頭上有頭箍,態度輕浮,不段hard sell我們不想吃的诲鮮。他看來在店裹有点話事權。奉勸如有点文化水平人士,這店員的70年代般江湖臭味,會嘔心!雖然這位差勁員工只一个,但佢趕客力不弱!永不會再去。
沒有期望,所以對食物質素要求不高。
食物質素,只一般,那區食肆,難找一間較合格的

環境不错,在gogo坊。
永不會再去。
2024-06-18
$300 (Other)
Celebration
Birthday