2018-06-28 298 views
老婆心思思想食泰菜好耐,今日終於得閒同佢去食小曼谷入到去坐低更係就立即睇餐牌點菜我地一共叫左4個菜同2杯沙冰等左10分鐘後,首先送上的是肉碎生菜包(豬)$76:肉碎食落小小辣,配菜食,味道剛好,之後送上的是泰皇咖哩炒大頭蝦$178:咖哩超香超好味,大頭蝦勁大隻,配上超野味既咖哩汁,簡直一流!好味到我地連配菜都食光光接住落黎既就係泰式炸芝士蝦丸(大)$125:即叫即炸,熱辣辣,香脆可口,咬到中間時大量芝士,認真好味最後就係泰式原味烤薄餅$28:薄餅專登叫黎點咖哩黎食,因為個咖哩汁實左係太出色,熱辣辣既薄餅配上超好味既咖哩汁,我地又點會停到口,所以好快就清光光飲品:菠蘿沙冰$26茫果沙冰$362杯沙冰既菠蘿同茫果味都十分濃,好飲黎小曼谷記得book位,因為都好多人下。
老婆心思思想食泰菜好耐,今日終於得閒同佢去食小曼谷

入到去坐低更係就立即睇餐牌點菜

我地一共叫左4個菜同2杯沙冰

等左10分鐘後,首先送上的是

肉碎生菜包(豬)$76:
肉碎食落小小辣,配菜食,味道剛好,

之後送上的是
泰皇咖哩炒大頭蝦$178:
好味到我地連配菜都食光光

接住落黎既就係
泰式炸芝士蝦丸(大)$125:
即叫即炸,熱辣辣,香脆可口,咬到中間時大量芝士,認真好味

最後就係
泰式原味烤薄餅$28:

飲品:
菠蘿沙冰$26
茫果沙冰$36

2杯沙冰既菠蘿同茫果味都十分濃,好飲

黎小曼谷記得book位,因為都好多人下。

2018-06-19
2018-06-27 62 views
以前通常考完試後就會到九龍城大吃一餐。今天與大學門窗室友再來此餐廳晚飯。泰式牛油蒜蓉燒大蜆,眼見蜆雖算不上很大但最起碼沒有沙粒吃得很放心。未知是否燒蜆需確保熟透,時間可能長了肉質有點韌,但加入蒜蓉、銀魚仔及香蔥是非常惹味的。至於明爐香檸汁蒸桂花魚更是重點,桂花魚肉質香滑鮮嫩,明火保溫加上酸酸辣辣的調味汁令人吃得不想停口。泰皇咖哩法包軟殼蟹正正就是與友人緬懷過去而選的一道菜色。以前讀書時每個月兼職賺到的錢單單用於住宿舍、社交活動等都用光了,量入唯出下吃軟殼蟹相對較咖哩炒蟹的風味但價錢較便宜。咖哩汁甜甜的又不太辣很好吃。 椰皇沙冰是L誠意推介的飲品,椰香樸鼻,每口透心涼的沙冰都充滿椰絲。是濃味泰國菜的好配搭。至於好友的泰式珍多冰則保持水準,椰奶比例剛好,珍多亦不少。老友不說不知,原來珍多冰是來自印尼,綠色的珍多以斑蘭葉等食用色素染色,後來傳到整個東亞。

2018-06-21
2018-06-27 724 views
雖然剛剛去完泰國🇹🇭旅行,但實在太喜歡泰國既美食啦。好像就算有幾多個胃都唔夠食咁🤡,今晚約左朋友食生日飯,yeah !又去食泰國菜😆 講起泰國菜,第一時間都會諗起九龍城。而今晚我地擇左人氣小曼谷🤞🏻-餐廳門外有架篤篤車,好多小朋友影相留念😃同埋有大大個吹氣公仔,隻手會擺下擺下,好像在歡迎客人,令人印象深刻。-餐廳款式選擇多,大熱天時,我地一坐低就叫左兩個椰青先。 椰子🥥水清甜、一口濃郁椰香緩緩充滿整個口腔,果肉口感也具奶香。-第一道🌟泰式柚子蝦沙律 炎炎夏日,用沙律做前菜是一個好選擇很喜歡泰式的柚子沙律,在曼谷旅行時也常常點來吃。各家的做法也不同,餐廳這份柚子沙律酸甜不帶辣,清新開胃。-🌟馬拉盞泰式椰菜苗 泰國菜其中一樣特式,是比較著重香料調味。嫩綠鮮甜爽口既椰菜苗配上馬拉盞既咸香, 炒得很有鑊氣,味道出色。而且加入蝦米增加咬口。-🌟泰皇咖喱炒大頭蝦 真的是色香味俱全,一上台就香氣撲鼻👃🏼一碟有兩隻大蝦🦐🦐有驚喜呀🤩蝦係珍寶size,接近手掌🖐️般大珍寶蝦相當有份量,要花一點力氣才可夾起🥢這碟咖喱不辣,帶微甜泰式咖喱用上奶、椰汁、香料煮成餐廳這份咖喱相對較幼滑香濃,質感濃稠。-🌟泰式原

餐廳款式選擇多,大熱天時,我地一坐低就叫左兩個椰青先。

第一道🌟泰式柚子蝦沙律
泰式柚子蝦沙律

炎炎夏日,用沙律做前菜是一個好選擇
🌟馬拉盞泰式椰菜苗
泰式柚子蝦沙律

泰國菜其中一樣特式,是比較著重香料調味。
🌟泰皇咖喱炒大頭蝦

泰皇咖喱炒大頭蝦

真的是色香味俱全,一上台就香氣撲鼻👃🏼
一碟有兩隻大蝦🦐🦐
有驚喜呀🤩蝦係珍寶size,接近手掌🖐️般大
珍寶蝦相當有份量,要花一點力氣才可夾起🥢
這碟咖喱不辣,帶微甜
泰式咖喱用上奶、椰汁、香料煮成
餐廳這份咖喱相對較幼滑香濃,質感濃稠。
🌟泰式原味烤酥餅

咖喱與薄餅是好朋友。點了一份烤酥餅(有兩件),酥餅都挺大片呀,熱辣辣即叫即製,而且是超級的鬆化!用來伴咖喱真的是完美的配搭❗️
餐廳食物質素高,果真是老字號
今餐好滿足呢!!
2018-06-27 51 views
今日同男朋友約會,大家都好想泰國菜,當然要專程去九龍城啦,而「小曼谷」真係我信心之選啊。第一次平日嘅中午時間嚟到,人流相比晚夜就無咁多人,好快就可以坐低開餐啦!(๑˃̵ᴗ˂̵)و 首先嚟個主食,泰式乾炒魚麵(雞肉)。我會揀呢道菜主是係因為魚麵!相信唔多餐廳有魚麵食,有啲似上海粗麵,但更加有口感,好彈牙!重頭戲開始嚟啦,呢碟係「泰式牛油蒜蓉大蝦」,唔好以為好普通,你睇圖都會見到大蝦非常厚肉,而且無需太多調味下食到蝦嘅鮮味,上面仲有炸魚仔,脆卜卜幾特別~第二道海鮮係咖哩炒蜆!一上菜有嚇親,估唔到咁大碟,上面有大概十多隻嘅大蜆,咖哩亦好香濃,我自己就吃到有雞蛋、洋蔥、薑蔥、青椒、芫荽等等!有咁多咖哩汁當然唔好嘥啦,最後再點蒜蓉包食!一啲都唔會浪費啊~飲品方面,分別有芒果仲多過沙冰嘅芒果沙冰!同埋口感十足嘅珍多冰!

2018-06-27 103 views
去九龍城食泰國菜是常識吧,今日約咗個朋友去搵泰國美食,最後搵左呢間小曼谷,其實我只係比佢門口架tuk tuk吸引左,覺得得意而走左入去試下店內裝修簡簡單單,我地揀左個卡位坐低。牆上貼左個柳青波波嘅poster,見到個名咁得意,已經急不及待點左個試下。餐牌上面有好多美食,見到已經流晒口水,仲有海鮮孖寶都係$198,奈何得2個人,食唔到太多,只係揀左3個菜...同2杯飲品...椰青波波其實係新款椰青去晒皮,飲管一刺入,椰青水馬上標出,清甜可口,飲完仲可以成個椰青波波食晒。芒果沙冰夠晒冰凍,芒果味道出眾。泰式乾炒魚麵(豬)夠曬鑊氣,而且唔會過油,魚麵條條分明。極上燒安格斯西冷牛小排以木盤上碟,以紅蘿蔔絲同椰菜絲伴碟,賣相精美。牛小排肉質嫩滑,肉汁能完全完鎖住。加上秘製醬汁點上牛肉,味道更好泰皇咖哩炒海鮮不得不大讚,咖哩汁超香濃,有椰香味,送飯一流。材料夠晒多,有大蝦、青口、魷魚、帶子、蜆肉樣樣齊。下次再黎都必定要再點呢一味,真係好好味

店內裝修簡簡單單,我地揀左個卡位坐低。

芒果沙冰

芒果沙冰夠晒冰凍,芒果味道出眾。

泰式乾炒魚麵(豬)

泰式乾炒魚麵(豬)夠曬鑊氣,而且唔會過油,魚麵條條分明。

極上燒安格斯西冷牛小排

泰皇咖哩炒海鮮

下次再黎都必定要再點呢一味,真係好好味
2018-06-24
$248 (Lunch)
椰青波波
泰式乾炒魚麵(豬)
極上燒安格斯西冷牛小排
泰皇咖哩炒海鮮
2018-06-26 53 views
最近天氣十分炎熱,總是覺得沒有什麼胃口,想吃一些酸酸甜甜的開胃菜-泰國菜, 上網搜尋過後,看見有不少人推薦小曼谷,相信小曼谷是一個吃泰國菜不錯的選擇約下午兩時半到小曼谷, 人不算多, 不用等候, 可以直接入座,侍應給了一個午餐的餐牌,當中套餐最化算我們點了一個冬陰公,酸酸辣辣,十分野味。前菜點了鳳爪,鳳爪酸甜無骨, 容易入口,一隻接一隻, 美味極了。馬拉盞炒通菜是我吃泰國菜必點的菜式由於貪心的關係,又想吃咖喱牛腩, 上了很久結果還是點了, 但太多餸菜了, 吃不下。看見別人吃蝦餅, 好像好好食, 下次可以一試
我們點了一個冬陰公,酸酸辣辣,十分野味。
馬拉盞炒通菜是我吃泰國菜必點的菜式
看見別人吃蝦餅, 好像好好食, 下次可以一試
2018-06-01
$200 (Lunch)
  • 馬拉盞炒通菜
2018-06-26 45 views
終於搵到小曼谷,要等位囉!門口電視機播住飲食節目,原來已有幾十幾歷史,失敬失敬,就睇您地有幾多板斧啦。又比二人迷你小朋友檯我,迫迫夾夾當然唔會坐得舒服,只係 4 餸 1 湯已經完全唔夠位放,您地想我急急倒晒落肚呀?No 呀!好采隔離無人坐,梗係即刻兩張檯併埋放食物啦,話知您!泰式生蝦刺生,並無用魚露醃過,原汁原味淡水蝦十分淡。捲上辣椒蒜片滾埋個泰汁,微酸不辣。蝦肉新鮮度夠,不過沒有黏膠的感覺,帶少少彈性,平凡簡單沒怎麼的驚喜。個泰汁好緊要,再比片苦瓜我就更開心。馬拉盞炒椰菜苗,滿心歡喜地 order,見到作品就失望非常。味道未如理想,心情低落,椰菜硬實趙到索索聲,甘苦無菜甜味,馬拉盞味濁偏油,不合口味。冬蔭功湯細,強酸而茜味濃,茄膏味嗆喉而霸道,蝦味不出,辣味不覺,湯身厚厚泛著椰奶味道。整體過得去,唔難飲。估不到用上海蝦,爽甜滿意,不霉不腥不淡。鹽焗東風螺,我似乎活在幻想之中,還以為自己係泰國,會係巨形鮮甜東風螺。味道完全在預計之外,我真的大錯特錯。細細粒的東風螺,不夠新鮮,大部份肉質霉爛腍劈劈。鹽味陰沉不香,味道只留在外,螺肉完全感受不到半點咸香,劣質難食。泰式燒蠔,我真係唔可以再諗

泰式燒蠔,我真係唔可以再諗住泰國既味道喇,中晒伏!瘦猛猛薄衣衣的生蠔,發育不良。蠔味淡如水,沒有怎麼鮮味可言,靠晒您喇豉油,連銀魚仔吞掉,算罷啦!食完小君才發現去錯地方,正確目標係對住大馬路天橋的那間泰菜,徹底錯了錯了!
Singha
泰式生蝦刺生
冬蔭功湯細
鹽焗東風螺
泰式燒蠔
2018-03-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
今日中間時間,我同同事去咗九龍城打算食過正宗泰國菜。我們黎到南角道,見這間都幾多人食,所以一於入去品嚐一下。這裡地方大又寬敞,好光猛!好多推薦的美食相在牆壁上,好吸引呀!菜單餐牌好多選擇,真係花多眼亂,每張相片都好吸引好誘人我們2個人叫咗3個小菜及2杯飲品。1. 小食拼盤(小)(4款小食選擇(春卷、蝦餅、魚餅、肉丸)肉丸(好飽滿,有粉絲、蔬菜、冬菇配合,熱騰騰,好味道)蝦餅好熱辣辣又脆口,內餡好彈牙有口感,外脆內軟,最推薦的小食春卷也是熱騰騰,外皮薄又脆;內面有肉、粉絲、菜及咖哩,但不會辣2. 馬拉盞炒椰菜苗馬拉盞好香好野味,有蝦米、小蒜頭仔,好配合蔬菜;椰菜苗好青綠又新鮮3. 軟殼蟹咖哩法麵包軟殼蟹好好食,好脆脆又薄身,有2隻哦,蟹腳及蟹鉗都好香口;咖哩好滑,不辣但香口,有洋蔥及青椒等配料4. 龍眼冰好清甜又涼快,夏天熱熱地飲就最適合!龍眼好爽甜!好滿意又飽足的一餐
今日中間時間,我同同事去咗九龍城打算食過正宗泰國菜。
我們黎到南角道,見這間都幾多人食,所以一於入去品嚐一下。

菜單餐牌好多選擇,真係花多眼亂,每張相片都好吸引好誘人

我們2個人叫咗3個小菜及2杯飲品。
1. 小食拼盤(小)
(4款小食選擇(春卷、蝦餅、魚餅、肉丸)

小食拼盤(小)

肉丸(好飽滿,有粉絲、蔬菜、冬菇配合,熱騰騰,好味道)

2. 馬拉盞炒椰菜苗

3. 軟殼蟹咖哩法麵包

軟殼蟹咖哩法麵包

4. 龍眼冰
好清甜又涼快,夏天熱熱地飲就最適合!龍眼好爽甜!

龍眼冰

好滿意又飽足的一餐
2018-06-25
Tea
小食拼盤(小)
軟殼蟹咖哩法麵包
龍眼冰
  • 炸蝦餅
已經忘了第幾次吃了幾乎都喜歡和同事聚餐就來吃每次標配都一定要有的就是凍蝦和椰汁海鮮炒飯❤️❤️這次還試了個咖喱蜆店員還問了要不要蒜蓉包本來覺得點了太多就不要了店員還覺我們奇怪了😂😂😂好吧吃到中途就發現咖喱中毒性太強很想試一下沾包又如何好吃真的!!!必。須。點!!!超棒的😂😂😂❤️最後咖喱汁還打包了回家煮了個咖喱蟹我和我弟吃到停不了😂😂😂不過椰汁糕就失色了下次試下那個芒果糯米飯好了❤️
已經忘了第幾次吃了
好吧
吃到中途
就發現咖喱中毒性太強
很想試一下沾包又如何好吃
真的!!!必。須。點!!!
超棒的😂😂😂❤️
最後咖喱汁還打包了回家
煮了個咖喱蟹
我和我弟吃到停不了😂😂😂
不過椰汁糕就失色了
下次試下那個芒果糯米飯好了❤️
2018-06-24 47 views
九龍城泰菜出名係人都知, 實在有太高質素高的泰菜了!其中一間我非常欣賞既就係小曼谷, 係價錢實惠, 味道超好趁星期六梗係同女朋友黎食好野啦!小曼谷近舊機場, 果邊其實好多巴士小巴可以到, 其實好方便六點鐘到已經有唔少食客啦, 到七點已經爆, 黎食飯要早D/ BOOK定位穩陣有唔少特價既食物可以叫, 我地都梗係唔會執輸叫左兩樣啦!椰青波波-$45我最鐘意就係飲椰青水同食椰肉, 都好怕好辛苦咁整D椰肉出黎, 但D度有一款叫椰青波波既飲品, 係店家已經整好晒D椰肉出黎, 食得好方便! 而且D椰肉好嫩, 椰青水清甜, D個我覺得好新奇好正珍多冰-$32女朋友就叫左D杯珍多冰, 飲落奶味幾香, 入面既料都幾多, 口感豐富咖喱法包軟殼蟹-$128D度咖哩係必叫的好多人都知, 但我更加推薦D個配埋法包同軟殼蟹的, 將D度既咖喱發揮到極點, 軟殼蟹炸得超香脆, 點咖喱係人間一絕呀!粉絲焗大頭蝦-$178D個菜係我遊泰國必叫的, 今次睇睇下MENU就見到D度都有, 咁就叫左D個黎試下, 食左第一啖就已經知道自己係冇叫錯的, 因為個粉絲索滿左濃濃的蝦味同埋香料味, 而且做得唔會太乾/太濕, 岩岩好, 我覺
九龍城泰菜出名係人都知, 實在有太高質素高的泰菜了!
其中一間我非常欣賞既就係小曼谷, 係價錢實惠, 味道超好
趁星期六梗係同女朋友黎食好野啦!

小曼谷近舊機場, 果邊其實好多巴士小巴可以到, 其實好方便

有唔少特價既食物可以叫, 我地都梗係唔會執輸叫左兩樣啦!

椰青波波-$45

珍多冰-$32

咖喱法包軟殼蟹-$128

粉絲焗大頭蝦-$178
D個菜係我遊泰國必叫的, 今次睇睇下MENU就見到D度都有, 咁就叫左D個黎試下, 食左第一啖就已經知道自己係冇叫錯的, 因為個粉絲索滿左濃濃的蝦味同埋香料味, 而且做得唔會太乾/太濕, 岩岩好, 我覺得好難得! 而蝦就超級大隻, 超多肉, 肉係好彈牙, 一D都唔梅, 個頭好多膏, 超正!

明爐香檸汁蒸桂花-$188
以前好鐘意叫明爐烏頭食, 但最近烏頭有好多好唔好既新聞令人怕怕,
所以唔敢再食, 係D度見到D個明爐桂花魚做緊特價, 即刻叫黎試下先, 食落其實係仲正過烏頭, 骨少肉超級多超級嫩滑, D魚肉索滿酸酸甜甜少少辣既青檸汁, 更見和味, D個係超級驚喜的菜色!

總結我覺得小曼谷既泰菜好正宗, 好好味, 服務又超好, 大滿足! 一定會再黎食過!
2018-06-23
2018-06-24 69 views
黎到九龍城,緊係要食泰國菜今日去左食小曼谷,原因比佢個椰青波波吸引。椰青波波其實係椰子肉+水,整個完整椰子肉以人手方式去除外殼,椰子啖啖肉,椰青水好清甜,夏天解暑一流原本以為蝦膏炒飯會偏咸,但原來唔咸喎,而且佢個炒飯入面有豬肉粒,所以好有口感泰式椰菜苗炒馬拉盞,椰菜苗好爽口,而且帶點辣,唔錯唔錯最吸引我係泰式烏頭魚,經燒烤烹煮,外皮好脆,魚肉又唔會太乾身,而且仲有好重香芧味最後仲叫左一杯龍眼冰,簡直係大滿足走嘅時候先發現,原來餐廳門口有一部篤篤,估唔到老闆都幾有心思
黎到九龍城,緊係要食泰國菜

蝦膏炒飯

泰式椰菜苗炒馬拉盞,椰菜苗好爽口,而且帶點辣,唔錯唔錯

泰式椰菜苗炒馬拉盞

泰式烏頭

最後仲叫左一杯龍眼冰,簡直係大滿足

泰式龍眼冰

2018-06-23
Lunch
蝦膏炒飯
泰式椰菜苗炒馬拉盞
泰式烏頭
泰式龍眼冰
2018-06-23 30 views
來九龍城食泰國菜,小曼谷都一定係心水選擇之一,菜式夠正宗又好味。今日食的係城南道分店,都幾多人,最好都提早訂位。餐廳門口的搶眼的黃色招牌係特式之一,在遠處就可以見到。餐廳入面環境裝修簡約,都以黃色為主,牆身係黃色,連餐具都係,配合主題,有心思。一坐低先叫咗兩個椰青,$37/個,新鮮即開,椰青水清甜可口,有淡淡的清澈香味,椰子肉夠嫩滑。香草辣椒炒河,牛肉,$69,材料豐富,有青椒,豆角,本菇等一齊炒,香味四溢,食落唔會太辣,河粉夠透明煙韌,有少少似啫喱的質感,入口爽滑,牛肉切片炒得入味,係必叫之選。蒜香辣椒炒大頭蝦,$178,用爆香的蒜蓉加辣椒一齊炒勁入味,有兩隻大大隻的大頭蝦開邊,蝦肉彈牙鮮甜,鮮味中帶有少許辣度,味道富有層次,蝦頭仲有好多紅色的蝦膏,蝦味濃郁。明爐酸辣煎烏頭,$158, 煎過的烏頭會可以辟腥,紅色的湯底味道頗辣,香味撲鼻,魚肉食落又唔會過辣,反而嫩滑鮮甜,少少結實而又唔會鬆散,點住微辣的酸辣湯底食真係越食越滋味呀。

2018-06-21 42 views
早幾日突然間好想食泰國野,難得今日收早✌🏻,咁就梗係約齊腳向九龍城出發,其實九龍城有好多間泰國菜,食過好多間,真心講只有呢一間會係返轉頭再幫襯👍🏻,去到都只係18:10,所以冇咩人,唔駛等就可以馬上入座,而服務員態度親切👍🏻,1)極上燒安格斯西冷牛小排,燒得剛剛好,牛肉味好濃,油脂分佈得不錯👍🏻,只係上面加上少少鹽就已經好好食👍🏻,絕對要試,2)明爐蒸烏頭,魚身好滑,好新鮮,因為本身個魚湯係唔辣嘅,所以有兩個汁係另上嘅,其實2個都係酸辣汁,但橙色嗰個汁偏辣,而啡色嗰一個汁就係偏酸,我個人比較喜歡啡色嗰一個汁😝,3)泰王咖喱炒海鮮,呢個好香,仲要好大碟🙈,裏面有,蝦🦐、青口、魷魚🦑、帶子同埋蜆,全部海鮮都非常新鮮蝦同青口非常彈牙,而且蜆都非常大隻,呢個咖喱唔係辣,但好香👍🏻👍🏻,加埋蒜蓉包一齊食真係一流,4)蒜蓉包,好香蒜蓉味,焗到脆卜卜,5)飲品方面叫咗一個泰式龍眼冰同埋菠蘿冰,兩個都不錯👌🏻,整體來講絕對值得一試,個人推介泰王咖喱炒海鮮同埋極上燒安格斯西蘭牛小排👍🏻👍🏻
剛好要去九龍城,爸爸今天終於把我帶到了他最愛的泰菜店!完來就係【小曼谷】因為我聽過這個名字非常多次了亦知道是歷史悠久...加上都有分店...就算九龍城泰菜雲呢間都應該是最有名氣之一吧門口有著一個吹氣公仔好像跟你打招呼叫你入去試一試的動作...十分得意當日時間尚早,不用排隊就能入座了~ 店內光光猛猛...樓底高...空間感不錯...但座位就不算闊落...餐廳裝修以黃色及木色為主...有些油畫及食物相片...挺有泰國特色的餐牌選擇頗多..食物款式發飲品好全面.如果心水太多可以看看餐廳既特別推介係入面再揀心水...最抵讚既係餐牌入面好多食物相..唔洗估估下...點菜易好多啊兩個人食叫三樣菜已經夠食有餘...我地叫左小曼谷招牌海南雞、明爐蒸烏頭同泰式豬頸肉鐵板炒通菜小曼谷招牌海南雞 $85 (半隻)半隻既份量剛剛好二人食賣相鮮黃...雞肉嫩滑...最喜歡是已去骨了食落更加方便...可以一口一件!!!爸爸就最喜歡沾醬食,因為會令本身雞既味道更出更惹味明爐蒸烏頭$158熱辣辣放到我面前...哇...十分大條...見到會覺得有機會食唔蹝...賣相吸引...魚上鋪滿了配料如...香芹、薑、蒜頭、香葉等
剛好要去九龍城,爸爸今天終於把我帶到了他最愛的泰菜店!

當日時間尚早,不用排隊就能入座了~

係入面再揀心水...最抵讚既係餐牌入面好多食物相..
唔洗估估下...點菜易好多啊

小曼谷招牌海南雞 $85 (半隻)
半隻既份量剛剛好二人食

小曼谷招牌海南雞

爸爸就最喜歡沾醬食,因為會令本身雞既味道更出更惹味

小曼谷招牌海南雞

明爐蒸烏頭$158
賣相吸引...魚上鋪滿了配料如...香芹、薑、蒜頭、香葉等等
烏頭魚肉都幾多
食落肉質未算滑但都算拿捏得唔錯!夠入味配點檸檬會更令魚的鮮味更惹味

泰式豬頸肉鐵板炒通菜 $85
呢個食完唔會要飲好多水啊!可能唔鹹之餘唔知係咪小味精!
泰式豬頸肉鐵板炒通菜

廚師炒得通菜爽口手勢真的不錯!而豬頸肉大小剛好最重要係好香口好入味
兩者配搭出色

椰皇沙冰 $30
有少量椰肉在內...味道清甜...入口好滑好軟!一飲就知呢杯應該係受歡迎既菜式!好好飲!夏日消暑一流!

椰汁涼粉冰 $26
比外面飲過既涼粉冰更濃味。椰汁味真的很重...至於涼粉夠食...沒有過多過少!都係消暑恩物
食泰國野係要飲番杯泰式飲品既

試過後會明白點解【小曼谷泰國美食】會係九龍城咁出名...味道正宗價錢又接受到!服務又親切...會問我地岩唔岩食...
到我地走個陣見到店內是坐滿的!人流不少啊!

BTW我都幾推薦呢間餐廳...未食過可以一試喔
  • 椰皇沙冰
2018-06-19 297 views
今日來到九龍城食泰國菜,小曼谷係我其中一個必食之選。門口有架篤篤車,可愛的氣球公仔十分易認。夜晚都幾多人,記得預早打電話訂枱。泰式咖喱法包依個咁震撼的菜式,幾乎每次都會點。今次食叫咗 泰皇咖喱法包軟殼蟹。大大的法包,裡內是滿滿的咖喱,旁邊是炸得香脆的軟殼蟹。將法包切開,醬汁都從麵包中澎湃地流出,好喜歡這震撼的畫面。法包烤得外層香脆 ,中間柔軟,吸收晒咖喱汁,啖啖香濃滋味。咖喱微辣偏甜,帶有蛋香,怕辣的都可以食。軟殼蟹炸脆,啖啖肉,重點係唔要剝殻,懶人之選。 唔覺唔覺兩個人食晒成個法包。 不愛吃魚的朋友,今天突然話想食魚,一於叫個明爐蒸烏頭。 原條烏頭圓潤肥美,份量十足。魚肉肉質細嫩,魚皮柔軟帶油香。唔食魚的朋友都表示好味,沒有泥味,讚!伴菜有豬肉丸、芹菜 、椰菜等好好味。整個菜的精髓在於個魚湯湯底,鮮、甜、清,還帶有、酸梅、香茅、南薑等味道。食晒啲魚肉,仲忍唔住要飲埋啲湯。 最惹味的香葉肉碎燴皮蛋。外層炸得脆卜卜的蝦肉 ,彈牙的蝦肉包住溏心皮蛋,伴香辣肉碎和豆角。肉碎味道似生菜包嗰種,香辣醒胃的。上面炸到翠綠的珍珠葉,令整個餸的擺盤更吸引,食落香味不大,不過脆卜卜咁幾過癮。椰

泰式咖喱法包依個咁震撼的菜式,幾乎每次都會點。今次食叫咗
泰皇咖喱法包軟殼蟹。

最惹味的香葉肉碎燴皮蛋

椰青$37
行到熱辣辣,飲返個椰青
,消消暑。原個椰青上,邊飲清甜椰青水,邊食滑嘟嘟的椰青肉。

椰青

芒果沙冰 $36
透心涼~
超濃郁的芒果味,啖啖濃厚的芒果蓉,芒果自然的香味、甜味。
芒果沙冰$36    椰青$37

• 椰青