2018-06-17 76 views
我們一行7人同小朋友,坐着同旁邊4人的桌子一樣大少,坐🉐️很迫,桌面連擺餸菜的位子也沒有,桌子大近和太細張,小孩子很容易一不小心把熱吃弄反就太危險。食物味道與一般泰國餐館沒什麼分別也不是太好味,但是侍應們服務態度10分良好👍,你要求什麼也盡量幫助。如果有小孩本人就不太建議去光顧。
如果有小孩本人就不太建議去光顧。
2018-06-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 冬陰功大頭蝦湯
  • 咖喱蝦
  • 炸蝦餅
2018-06-11 223 views
幾乎每一次食泰國菜都會叫泰式炒金邊粉嘅我,今次當然都唔例外。自從上年係泰國一間餐廳食過佢嘅pad thai之後,我係香港就再食唔返咁好味嘅pad thai。。今次黎到小曼谷,有驚喜喎金邊粉炒得乾身,麵條有咬口,入味,唔會太甜,略帶酸味,酸酸甜甜芝士蝦丸,好太粒(好似只係比網球細少少),蝦丸部分好彈牙,有蝦味咬落去滿口芝士,但芝士味唔係好濃,呢方面就遜色左=[椰青好好飲,好甜,又大個,$37,係餐廳飲黎講唔算貴

泰式炒金邊粉

芝士蝦丸
咬落去滿口芝士,但芝士味唔係好濃,呢方面就遜色左=[

椰青好好飲,好甜,又大個,$37,係餐廳飲黎講唔算貴
2018-06-03
$100 (Dinner)
泰式炒金邊粉
2018-05-21 320 views
小曼谷我真係細細個就開始食!😌😌😌 應該係我第一間食的泰國菜館!食左甘多年依然好好味!😌 今日order 左 :鹽燒鱸魚🐟~ 每次都必叫的!上卓時慕煙的, 魚肉嫩滑,加少少鹽少少檸檬汁 🍋 ! 正正子!👍🏻辣味炒虎蝦🦐~ 少少辣,虎蝦大大隻啖啖肉!一客有四大隻,好低食!😍 而且非常多汁,撈白飯食一流!🤤🤤🤤🤤🤤🤤照燒雞🐔 ~ 皮脆肉嫩! 入味! 棷青 冰凍!爽!喺九龍城覓食都可以去試下!💕💕💕
小曼谷我真係細細個就開始食!😌😌😌
應該係我第一間食的泰國菜館!
食左甘多年依然好好味!😌
今日order 左 :
照燒雞🐔 ~ 皮脆肉嫩! 入味!
棷青 冰凍!爽!
喺九龍城覓食都可以去試下!💕💕💕

2018-05-11 355 views
約左幾個朋友諗緊食咩好,就食泰國野。其實小曼谷算貴haha,咁岩個friend有discount先敢黎食。d野實左太好食,搞到冇點影相so sad叫左個生菜豬肉,印象中生菜好似可以任添唔係好記得有冇收錢,咁生菜豬肉通常都會整得好食既然後order左個蝦刺身,真係好好食好新鮮喔!想encore多碟但太貴冇叫到。我地仲order左個咖哩豬頸肉omg個咖哩超好食,直頭想打包番屋企撈飯食最後,但蝦餅可惜冇咩驚喜

d野實左太好食,搞到冇點影相so sad
最後,但蝦餅可惜冇咩驚喜
2018-05-11
  • 生蝦刺身
講起食泰國菜🔥大家對小曼谷應該都唔陌生⛄️喺九龍城都好出名喔☁️就讓🍋👧🏻今天介紹一下吧---------今次叫咗個套餐 都幾抵食 $488 有以下菜式 套餐免加一🔆🇹🇭冬陰公湯(細)🥘 ⭐️評分:7/10🇹🇭泰式青木瓜絲沙律 🥗 ⭐️評分:3/10🇹🇭泰式酸辣鳳爪 ⭐️評分:8/10🇹🇭泰式燒豬頸肉 🐷 ⭐️評分:8.5/10🇹🇭泰式燒牛仔骨 🐮 ⭐️評分:8/10🇹🇭馬拉盞炒椰菜苖 🌱⭐️評分:8.5/10🇹🇭小曼谷海南雞(半隻)⭐️評分:8/10🍚白飯兩碗 🇹🇭甜品⭐️評分:2/10—————————不仔細介紹每一個項目了 就只說重點吧📢👉🏻鳳爪比其他餐廳做得較辣🤩如果唔食得辣不建議叫⚠️👉🏻豬頸肉 醬汁惹味😘👉🏻牛仔骨 啖啖肉😍👉🏻椰菜苗唔係普通椰菜🧐係類似小棠菜同埋白菜仔嘅混種 馬拉盞嗰個味道 好吸引😙食慾大增👉🏻海南雞 肉質嫩滑🤓不過油脂較多😩👉🏻甜品係椰汁大菜糕 不喜歡那種質感😩.除咗以上套餐之外我哋仲叫咗👇🏻👇🏻👇🏻🇹🇭泰式生蝦🦐($88)有六隻 新鮮 滿足🤪⭐️評分:8/10.🇹🇭明爐蒸烏頭🐟($158)雖然好大條但係都食得晒 肉碎好索汁 好味😙⭐️評分:7/10.🇹🇭芒果糯米飯🍋($68)未

---------
🇹🇭冬陰公湯(細)🥘 ⭐️評分:7/10

🇹🇭泰式青木瓜絲沙律 🥗 ⭐️評分:3/10
🇹🇭泰式酸辣鳳爪 ⭐️評分:8/10

🇹🇭泰式燒豬頸肉 🐷 ⭐️評分:8.5/10

🇹🇭泰式燒牛仔骨 🐮 ⭐️評分:8/10
🇹🇭馬拉盞炒椰菜苖 🌱

⭐️評分:8.5/10
🇹🇭小曼谷海南雞(半隻)
⭐️評分:8/10
👉🏻海南雞 肉質嫩滑🤓不過油脂較多😩
👉🏻甜品係椰汁大菜糕 不喜歡那種質感😩

除咗以上套餐之外我哋仲叫咗
👇🏻👇🏻👇🏻
🇹🇭泰式生蝦🦐($88)

有六隻 新鮮 滿足🤪
⭐️評分:8/10
🇹🇭明爐蒸烏頭🐟($158)
雖然好大條但係都食得晒 肉碎好索汁 好味😙
⭐️評分:7/10
🇹🇭芒果糯米飯🍋($68)
未見過糯米飯會加黑芝麻 感覺有點奇怪 😥
⭐️評分:5/10
———————
🥛🍶🥤🍷🥃🥂🍻🍾🍹🍺🍸
飲品嗰度 我哋叫咗🥥🍌.
✅椰皇($30) ✅香蕉($26) ✅西柚($26)沙冰.
✅椰汁涼粉冰($26)
👧🏻點了椰皇 飲到最尾有渣 椰味香濃
⭐️評分:6.5/10
-------
建議餸菜可以跟餐牌次序上 因為冬陰公湯很遲才來 吃了其他之後都差不多飽了 這點要注意一下⚠️
2018-04-03 581 views
九龍城是一個小泰國,在這裡除了多泰國雜貨店外,亦有很多出名的泰國餐廳。今次去的是小曼谷泰國美食,復活節假期當天的中午食客人數不多,原因可能是午市不設午餐,全部的食物都是散叫兼加一,相對來說,價錢比較昂貴。點選的食物有蝦膏豬肉炒飯、冬蔭公牛腩金邊粉和雜錦拼盤。蝦膏豬肉炒飯的蝦膏味香濃,飯炒得乾爽,每粒飯都散發出陣陣的咸蝦香味;冬蔭公牛腩金邊粉的湯底正宗,以上了多種的香料,令湯底除了酸和辣外,還有香料的味道層次;至於雜錦拼盤,當中蝦餅和魚餅較突出,炸得香口,味道濃而不鹹。
2018-02-06 868 views
因為好耐冇食泰國嘢.....一行七個人就諗起九龍城嘅泰國小曼谷....呢間嘢喺九龍城都好出名尤其是佢呢度嘅椰菜苗....每次嚟親都要食兩碟入到裏面都見到好多人呢個椰菜苗係必食嘅....我哋仲食咗兩碟添....因為佢哋嘅菜葉真係好幼嫩...而且青口仲好大隻冬陰功裏邊有幾隻大蝦...肉質都幾實淨...加埋酸酸味味嘅無骨雞腳都幾惹味因為我哋七個都係大食積....所以嗌到一臺都係嘢....而且呢個生菜包係我每次你都必食嘅....炒飯串燒當然走唔甩啦呢個小曼谷炒飯都幾得意....最後送多幾件甜品畀我地每人食到飽一飽都唔使223元...喺九龍城黎講算係非常抵食喇
尤其是佢呢度嘅椰菜苗....每次嚟親都要食兩碟
入到裏面都見到好多人
炒飯串燒當然走唔甩啦
呢個小曼谷炒飯都幾得意....
最後送多幾件甜品畀我地
$223 (Dinner)
2018-01-22 641 views
九龍城泰國菜有好多,盡可能我每次都想試新嘢!對於食~我心口都有個勇字!不過今日想食小曼谷嘅炒魚麵,咁就無計,一定要食返小曼谷!椰青波波 一睇menu發現有我想試好耐嘅椰青波波,其實佢都係椰青,只不過係已經批晒皮,得返入面白雪雪嘅椰肉同椰青水,又香又滑,方便我呢d會刮椰肉食嘅人。如果本身唔食椰肉嘅建議叫返普通椰青,因為入面嘅餡完全一樣,但椰青波波就比普通椰青貴10蚊!飛天通菜 通菜味道一般,原本想食椰苗,但今日比較肚餓,叫通菜會襟食過椰苗,可以多d嘢填肚,哈哈!柚子沙律 原本想食青木瓜沙律,點知男友點錯咗。因為早幾個星期食到個好好味嘅柚子沙律,有得比較之下,呢個柚子沙律味道就普通咗!泰式乾炒海鮮魚麵魚麵係麵粉加入魚肉打成,麵條帶魚香有d似烏冬但口感較煙韌,比烏冬或上海麵更彈、更有咬口。海鮮有鮮蝦、帶子、魷魚,加埋雜菜同蛋絲一齊炒以醬油調味,火喉十足。
椰青波波

飛天通菜

柚子沙律

泰式乾炒海鮮魚麵

2017-12-27
Type of Meal
Dinner
2018-01-20 508 views
本人極愛食泰國野,講到喺香港食泰國嘢最地道嘅梗係要黎九龍城啦今次都唔例外,專登揸車過黎食🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️黎到門口即刻已經俾隻公仔吸引住超過引 仲有一部係泰國1⃣️定會見到既交通工具 兩者放曬係門口 行過都必定會望下 冬陰公湯 酸酸辣辣 好惹味椰菜苗炒得好夠獲氣 椰青清甜又大個 椰汁冰就偏甜左少少泰式蒜蓉牛油炒大蜆 蒜蓉同牛油味都好香濃 d蜆食落又唔會有沙招牌炸蝦餅 炸得好香脆彈牙大大件 食完好飽肚最後甜品 芒果糯米飯D芒果夠曬甜 再加埋d椰漿同個糯米飯1⃣️齊放入口非常好味 口感1⃣️流 食埋甜品超級🈵️足 下次可以再試下其他菜式!!
超過引

大大件 食完好飽肚

最後甜品 芒果糯米飯
D芒果夠曬甜 再加埋d椰漿同個糯米飯1⃣️齊放入口
非常好味 口感1⃣️流

食埋甜品超級🈵️足 下次可以再試下其他菜式!!
2018-01-20
  • 炸蝦餅
2018-01-20 445 views
開完會老細叫晒一班同事落九龍城食泰國菜,人太多事先訂咗位,去到門面大,攪咗啲篤篤車做影相景點,入內光猛乾淨,用食物圖片裝飾,有別一般泰國菜館,光眼嘅黃色餐具!在店嘅一角拼合好多細枱變張大方枱比我哋十多人,雖然無房不過有自成一角嘅感覺,食物款式多,泰國菜有嘅餸都有!落單食物好快到!(因為有老細比,所以唔知價錢)炸白飯魚:鹹香脆口,追住食無停手!炸蝦片:帶黑椒辣味,會追住食爽脆好味!西柚沙冰:帶西柚香無澀味!清甜好味!芒果沙冰:同事飲椰青波波:同事飲珍多冰:同事飲柚子沙律:柚子肉爽帶微微澀味,蝦肉爽口!酸醋汁開胃!好味!無骨鳳爪:呢個辣度夠,鳳爪切半,有咬口煙韌!索晒啲酸汁,辣得來清爽開胃!生蝦刺身:蝦肉爽唔腥,厚肉爽口,點泰式汁鹹香好味(沾汁辣啲會更好)炒椰菜苗:爽脆鹹魚香!好惹味!炒雜菜:無食燒雞全翼:已切開雞鎚同雞翼兩段,我食雞翼位置,燒得香,醃料淮鹽加啲孜然粉嘅香辣,雞翼嫩滑!好味!燒羊架:呢個要like,羊肉骨包錫紙,方便攞住食!羊肉燒的出晒油,肥美嫩滑,唔膻好味(羊肉獨特嘅味道唔係膻)油香滿咀!👍🏼燒馬友:賣相靚外脆內嫩滑,魚肉又唔腥!乜都唔點都好好味!燒豬頸肉:燒得香,特登揀

炸白飯魚:鹹香脆口,追住食無停手!
炸蝦片:帶黑椒辣味,會追住食爽脆好味!

西柚沙冰:帶西柚香無澀味!清甜好味!
芒果沙冰:同事飲
椰青波波:同事飲
珍多冰:同事飲

柚子沙律:柚子肉爽帶微微澀味,蝦肉爽口!酸醋汁開胃!好味!

炒椰菜苗:爽脆鹹魚香!好惹味!
炒雜菜:無食

燒馬友:賣相靚外脆內嫩滑,魚肉又唔腥!乜都唔點都好好味!
燒豬頸肉:燒得香,特登揀位食邊位,燒到外脆內軟,有肉汁唔乾,蜜汁甜甜的好味!
小食拼盤:葉包雞無食,蝦餅像車輪,彈牙好味,魚餅薄身,彈牙有咬口,仲要濃濃嘅泰式醬好味!
串燒:食咗雞,嫩滑鹹香,雞肉有肉汁唔乾!點沙嗲醬沙沙的好味
燒魷魚:醬燒唔乾,有咬口煙韌!好味

咖哩蜆:好大盤,蜆大隻無沙,蜆肉嫩滑有咬口,咖哩汁濃身帶椰汁味同蛋香,不過唔辣(如果少辣就滿分)
薄餅:無食
蒜茸多士:又香又脆,外脆內軟,蒜香唔辣,沾咖哩汁好味

泰式炒河粉:呢個又係要比讚,店員講河粉係泰國運到,好闊好軟滑,煙韌有咬口,索晒醬油味,唔使配料都好味!👍🏼
菠蘿🍍炒飯:無菠蘿殻,飯炒得鬆,菠蘿清甜多汁!好味
香葉肉碎炒飯:呢個係今餐除鳳爪外最辣嘅餸,醬油炒得入味,飯鬆化,香葉獨特味道吊味,加粒粒青豆有咬口,煎蛋🍳係荷包蛋,外脆內軟!正!
白飯:無食

椰汁西米榚:又軟又香椰汁味,西米游身!
千層榚:無食
芒果糯米飯:呢個要比讚,芒果又清甜又嫩滑,糯米煙韌淋身,椰漿香濃!好好味

店員係非常勤快,人多佢哋入唔到內圍執拾,每次都好禮貌叫我哋傳啲碟出來,中段又有換碟,會留意住我哋,基本上一抬頭就有人回應,人多又興奮,我哋都幾嘈,店員都好包容(辛苦其他客人)
食物好味,人多真係好正,乜都叫到!每款都盡量食啲!好滿足
新潮裝修,傳統味道

Dinner
咖哩蜆
芒果糯米飯
2017-12-02 248 views
九龍城有好多泰國美食,經過就入左黎食泰國野。叫左1)燒青口,有蒜香味,質素一般啦叫左2)金邊粉青湯牛腩牛腩入口好軟,雖然得幾粒,但好香牛味之後叫左3)燒牛仔骨,燒唔錯,無咩根
九龍城有好多泰國美食,經過就入左黎食泰國野。
叫左1)燒青口,有蒜香味,質素一般啦

叫左2)金邊粉青湯牛腩
牛腩入口好軟,雖然得幾粒,但好香牛味

之後叫左3)
燒牛仔骨,燒唔錯,無咩根
2017-11-30 183 views
九龍城好食真多,家人至愛都是食海鮮,小曼谷泰國美食個名也吸引了我到來。入面環境很優美,很受食客的歡迎,幸好很快巳安排座位給我們。(泰式黃金蝦) 確鮮味嫩滑,肉味香,不會太油膩,家人一人一口,確不同。(明爐蒸烏頭)招牌菜當然不同吧,色澤佳,檸檬香味,肉質爽滑,確惹味,招牌菜當之無傀。(泰式拼盤) 春卷魚餅蝦餅香葉包雞,多樣選擇,嫰滑彈牙,沒有沉重的香料,確配合正。(椰青)最尾來椰青,椰青淡淡的,香香的,快些喝,尾聲飲一口至好吧,女仔會比較愛飲。

入面環境很優美,很受食客的歡迎,幸好很快巳安排座位給我們。

2017-10-02
$250 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2017-11-26 191 views
唔洗排隊,直接入餐廳。坐左一陣就叫左b餐 ,2個人食,食到飽 ,仲要打包先得!第一樣黎既係冬蔭功湯,超酸辣,我唔食得辣都中意飲!之後係酸辣鳳爪,中意佢無骨,好正!馬拉菚通菜,入味,少少辣!黃咖喱牛腩,我最中意食,唔辣,夠味,撈飯一流!!金邊粉,好大份,足料,蝦都有3至4隻!因為太辣了,一定要叫杯飲品!飲品叫左杯芒果沙冰 最美中不足就係甜品。。2件椰汁糕。。用竹葉包住個款。。唔夠企身。。。太流質了。。似鼻涕! !
唔洗排隊,直接入餐廳。
坐左一陣就叫左b餐 ,2個人食,食到飽 ,仲要打包先得!
第一樣黎既係冬蔭功湯,超酸辣,我唔食得辣都中意飲!
之後係酸辣鳳爪,中意佢無骨,好正!
馬拉菚通菜,入味,少少辣!
黃咖喱牛腩,我最中意食,唔辣,夠味,撈飯一流!!
金邊粉,好大份,足料,蝦都有3至4隻!
因為太辣了,一定要叫杯飲品!飲品叫左杯芒果沙冰

2017-11-26
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式炒金邊粉
2017-11-10 265 views
今晚係土瓜灣返完學同2個同學仔口痕想食泰菜, 一齊搭的士去左九龍城, 同學仔話小曼谷好出名, 咁食啦仲等咩呀~入座, 店內格局好似茶餐廳咁, 而餐牌都好多款選擇, 我地嗌左蒜蓉包 - 好香, 咬落鬆化生蝦刺身 - 刺身好厚肉, 加埋蒜頭同辣汁食一流黃金蝦 - 咸蛋味好香, 蝦肉咬落彈牙半隻海南雞 - 作為海南雞狂迷既我都幾失望, 雞肉唔滑, 冇味馬拉盞通菜 - d通菜炒到好老海鮮肉鬆炒飯 - 不過不失作為一間泰國人主理既出名餐廳,  海南雞、通菜水準有待改進

蒜蓉包 - 好香, 咬落鬆化

生蝦刺身 - 刺身好厚肉, 加埋蒜頭同辣汁食一流

黃金蝦 - 咸蛋味好香, 蝦肉咬落彈牙

馬拉盞通菜 - d通菜炒到好老
海鮮肉鬆炒飯 - 不過不失

作為一間泰國人主理既出名餐廳,  海南雞、通菜水準有待改進
2017-11-07
2017-10-25 219 views
今日下午突然想食泰國野,吾使問甘就梗係去九龍城啦!😎😎行過幾間d午餐都成$5x~$7x都有,但小曼谷竟然係$40,係$40!重要有冬蔭公湯同龍眼冰送!見甘抵緊係即刻入去啦!我叫左個咖哩豬扒反😋😋豬扒整得外脆內軟,好多汁,不得了,配埋個咖哩汁,好味到我一啖接一啖,停吾到🤣🤣成碟飯其實係好大碟!加上之前我已經飲左碗冬蔭公,所以我勁飽!睇怕今晚我都未必食得落晚餐了🤔🤔但真係非常好味👍🏻👍🏻最後緊係$40埋單,加一都吾使
$40 (Lunch)