2019-11-04 551 views
之前食開米線陣,大汗豬扒都係質素有保證,無來一排,今次lunch見到呢個大汗系列lunch set有魷魚鬚,一於試下。米線係我至愛嘅麻茄湯底,食到舐舐脷。魷魚鬚size偏幼條,岩哂櫻桃小嘴嘅我,不過好快凍,啲魷魚鬚唔知係咪因為凍左而痴埋一齊。魷魚鬚炸得好脆,咬落去聽到索索聲。我叫左小辣,食落都係好覺辣,無左大汗嘅感覺。另外,我仲加配左海鹽柚子雪碧,柚子蜜嘅份量都算多,海鹽味又唔係幾覺,但食完辣野,飲返一杯真係有種chur氣嘅感覺,辣味全消!

2019-11-03 427 views
😋 No.335 香港 | 米线阵🔹地址: 多家分店🔸午市套餐基本都是70hkd,米线+水,米线的选择很多,汤底很棒,比较浓郁,非素米线给的肉也很实在,高峰期需要等位,可以使用某付款APP,很难得肥牛什么的一点都不肥,食材在这个价位算比较棒的啦~🔹人均50-100,口味9/10,服务7/10,环境7/10
😋 No.335 香港 | 米线阵
🔹地址: 多家分店
同朋友系呢頭行街行到攰就想坐低食翻個下午茶,要左一個清湯豬扒米線同埋番茄湯底噶肥牛,兩個都好唔錯,特別系個湯底啊,有得選擇,之前食過麻辣湯底都唔錯,不過今次就愛上左呢度噶番茄湯底啦,真系好濃郁噶番茄味啊!
2019-09-10 501 views
There is usually a huge queue for this restaurant at lunch hour. It is almost impossible to get seats so I only get to go when my colleagues line up earlier for me. The seats are quite close together (don’t blame them since I know they’re trying to maximise space). The dine-in noodles are much better than takeaway.There are much more options when you dine in. I like the chicken meat and cuttlefish balls. The spicy tomato soup is so tasty and always leaves you wanting more. Once you finish the me

Once you finish the meal, you won’t have much time to sit and chat if you’re here at their peak lunch hour since you’ll feel pressure from the people standing outside to leave and give them your seat!
2019-07-30 536 views
Lunch time去勁多人排,真係要早少少落去!呢排成日ot勁忙,所以都想食d無咁熱氣既野!所以簡左呢間食,叫左個番茄湯米線!個湯真係好夠濃,同埋番茄有少少酸味,感覺開胃好多!不過真係勁多人食,有時去到等得太耐唯有買外賣!
2019-07-29 554 views
箍牙妹因為好多時都食唔到野,所以好多時都選擇食粉麵,米線陣分店多,習慣左佢個模式,當然見到都會繼續幫襯,但發現每間分店嘅價錢同質素原來都有好大出入,金鐘雖然貴啲,但係可以繼續幫襯嘅一間。因為整完牙,都驚開始食唔到野,無謂獻醜,所以選擇買外賣,外賣係會湯同米線分開,令到米線同食材保持質感,唔怕買到返去浸到淋哂,係一間用心嘅餐廳,但當然無咁環保啦,而家對箍牙妹黎講,浸嘅時間無咁耐,食落當然勁有咬口啦,好彩都食到。湯底我揀左麻辣蕃茄湯,我覺得呢個湯好正,小小麻,多蕃茄蓉,兩種味道配合得恰到好處,食落零舍醒神,而且食到真正蕃茄,感覺又健康左。配料今次我選擇了竹笙同香酥豬頸肉,竹笙無咩特別,豬頸肉就調味唔錯,而家切得比較幼身,箍牙妹都仲食到。。。比起其他食店嘅薄片豬頸肉,我居然食唔到😭,所以呢個豬頸肉係箍牙妹箍牙兩年以來第一次咬到嘅豬頸肉。另外,因為箍牙妹已經成為會員,每次出示會員證都有減$5優惠。

麻辣蕃茄湯米線
TakeAway
麻辣蕃茄湯米線
2019-07-28 501 views
今天去中環的添馬公園的嘉華會,晚上在金鐘地鐵站的米線陣便餐~地方不大,又趕上今天有黑衣中環遊行,食客寥寥無幾,餐单内容还挺丰富:我哋都趕時間,所以入座就order了四份烏冬和米線,分別是:1- 女兒食過幾次米線陣,有经验了,她很快選了:麻辣番茄香酥豬頸肉+墨魚丸+金菇烏冬我嚐了一啖烏冬,軟硬尚可,有韌性,ok2- 我自己選的~鮮蝦雲吞牛肚酸辣米線應該是廚師見沒什麼客人少了烹飪心機,因為客人不多,並不趕時間,一碗米線似乎沒煮透,硬而無味......但鮮蝦雲吞不錯,三粒雲吞都質地保滿,蝦肉彈牙,是新鮮的3- 老公order的~牛魔王番茄米線(美國肥牛+滷水牛輾+滷水牛肚)我沒嚐,因為一碗的量實在不多,同時,我也沒興趣番茄料的米線,就不評論了。4- 兒子一直是愛吃米線的,他今晚叫了~麻辣番茄湯米線+肥牛+炸醬,圖片是醬子沒嚐試,因為不喜歡番茄醬,兒子說:極好食!也確實很快食淨,清了碗~好吧,算👌匆匆一個“米線陣”便餐,4碗湯米線/烏冬,配了3份熱飲(牛魔王那份不包餐飲),買單241.-,感覺比香港仔的x記抵食

1958 views

麻辣番茄香酥豬頸肉+墨魚丸+金菇烏冬

我嚐了一啖烏冬,軟硬尚可,有韌性,ok

2- 我自己選的~鮮蝦雲吞牛肚酸辣米線

但鮮蝦雲吞不錯,三粒雲吞都質地保滿,蝦肉彈牙,是新鮮的

4- 兒子一直是愛吃米線的,他今晚叫了~
麻辣番茄湯米線+肥牛+炸醬,圖片是醬子

2019-07-28
$60 (Dinner)
麻辣番茄香酥豬頸肉+墨魚丸+金菇烏冬
2019-07-18 431 views
自從做左佢會員後,有會員折扣,真係多左一個食米線嘅選擇,今日仲無意之中比我發現佢嘅下午茶優惠 鍾意食佢嘅雲吞,咁岩有呢碗清湯鮮蝦雲吞米線 ($37),二話不說就落單! 成碗份量都唔細喎,有成4粒雲吞加2條生菜 皮薄餡足,真係有隻蝦係入面,米線軟硬度OK,食晒成碗都足夠一餐晚餐份量! 加$10可以有埋小食,熱辣辣首選係呢個涼伴三絲粉皮 (細),三絲即係火腿,已調味鷄肉及青瓜,賣相唔錯! 係柔滑粉皮上淋上麻醬,份量岩岩好! 包杯熱飲,未試過飲佢嘅奶茶,份量都正常唔會話好細杯,茶味適中,又幾岩口味喎! 下午茶優惠用會員咭冇折,但今餐埋單只係$47,超抵食!

下午茶優惠用會員咭冇折,但今餐埋單只係$47,超抵食!
Type of Meal
Tea
2019-07-13 241 views
做野做到遲左食lunch. 一個人無無聊聊係附近食個快餐就算,行過米線陣,好多人排隊,都順手拎張飛等下位,點知勁快就可以入座! 今次唔食套餐,試下個新出既麻辣大汗雞扒蕃茄米線。由於我唔食辣,落單時waiter話安排到唔落辣粉! 讚! 上得快! 3分鐘就有得食! 賣相都好吸引! 碗米線有蕃茄,葱同蛋絲,顏色好繽紛! 😍😍😍 而雞扒炸得外脆內軟,正! 總括而言,30分鐘既午餐黎講算唔錯!!

總括而言,30分鐘既午餐黎講算唔錯!!

2019-06-05 528 views
金鐘午飯 - 低於100 之選排隊人唔算好多好快入座1️⃣辣肉餏餃子米線2️⃣生菜 兩個女仔分都夠 (朋友果碗我冇影)服務就... 唔算差既咁peak hours 當然有甩漏.. 而且未食完就收碗... 我地明既但睇清楚先收會好dd....仲要3 分鐘埋黎睇一次我由入座到食飯30 分鐘都冇人地台張單放錯落黎2 次見到在場有位senior 既伙記都好憫..但都仲可以接受既因為上菜夠快,價錢黎講呢區算係平仲要飽飽要排隊但唔會好耐味道都可以架!
金鐘午飯 - 低於100 之選
排隊人唔算好多好快入座
1️⃣辣肉餏餃子米線
2️⃣生菜
兩個女仔分都夠 (朋友果碗我冇影)
我由入座到食飯30 分鐘都冇
人地台張單放錯落黎2 次
見到在場有位senior 既伙記都好憫..
但都仲可以接受既
因為上菜夠快,價錢黎講呢區算係平
仲要飽飽
要排隊但唔會好耐
味道都可以架!
自己本身不是米線和番茄的粉絲,由於工作關係多了機會食這間米線,這間的番茄湯底真是非常美味,食過一次之後,好多時都會再想食,因此想推介一下!濃郁番茄湯底$50包兩個九蚊以下嘅餸。今次選擇了美國肥牛,雞髀肉,和炸醬。三個餸都好好味,尤其是個炸醬,味道濃郁,辣度適中,和番茄湯底非常之夾,完全提昇了番茄湯的甜味。肥牛牛味濃~不錯! 雞髀肉嫩滑,非常好味! 米線硬度也適中非常彈牙好味。最重要就是個番茄湯底! 番茄味濃郁而且清甜,仲有好多番茄可以食。最後連湯都飲曬。Anyway, 是會令人一食想再食的米線。😋😋😋

• 濃郁番茄湯底
2019-05-26 375 views
呢間米線陣係響海富中心,平日經過成日都見好多人排隊,一路知佢係大家樂旗下的,但未試過,呢日咁岩11點幾做完野,就黎食下佢。11點幾12點呢個鐘數,金鐘上班族都未放lunch,可以直接入。我就揀左炸豬扒擔擔面,擔擔面湯底濃郁,有少少花生味,雖然有少少多油,但米線+湯配住食就會一啖一啖咁食左超多,好邪惡呢。個椒鹽炸豬扒好大塊,新鮮即炸,好香口,佢切開左4小塊,但我都係食唔哂呢,最後剩左一半,感覺自己好浪費。第一次用張米線陣卡(朋友送的)有折平幾蚊。
呢間米線陣係響海富中心,
平日經過成日都見好多人排隊,
一路知佢係大家樂旗下的,
但未試過,呢日咁岩11點幾做完野,
就黎食下佢。

11點幾12點呢個鐘數,
金鐘上班族都未放lunch,
可以直接入。

我就揀左炸豬扒擔擔面,
擔擔面湯底濃郁,有少少花生味,
雖然有少少多油,
但米線+湯配住食就會一啖一啖咁食左超多,
好邪惡呢。

個椒鹽炸豬扒好大塊,新鮮即炸,
好香口,佢切開左4小塊,
但我都係食唔哂呢,
最後剩左一半,感覺自己好浪費。

第一次用張米線陣卡(朋友送的)
有折平幾蚊。
2019-04-20 2567 views
米線陣的麻辣蕃茄湯底米線永遠都不會令我失望的~湯底又大塊又甜的蕃茄很真材實料,手打豬肉丸真是與別不同,以冬菇增加香味和馬蹄增添爽口口感。香酥豬頸肉是這裡的推薦菜式,味道也很好吃。滷水蛋咬開看到蛋白呈一層層狀,淡啡色的,滷得很入味。湯底原本已包含腐竹,再加點的話會額外附上的,份量頗多。用來點綴的芫茜雖份量少,但提味上起到很大的作用,與蕃茄湯很搭!
米線陣的麻辣蕃茄湯底米線永遠都不會令我失望的~
麻辣蕃茄米線

手打豬肉丸
香酥豬頸肉

滷水蛋咬開看到蛋白呈一層層狀,淡啡色的,滷得很入味。
滷水蛋

湯底原本已包含腐竹,再加點的話會額外附上的,份量頗多。
腐竹

$50 (Lunch)
麻辣蕃茄米線
手打豬肉丸
香酥豬頸肉
滷水蛋
腐竹
2019-04-20 567 views
米線陣 (金鐘)金鐘夏愨道18號海富中心地下B號舖-----米線自由選:係金鐘呢個美食沙漠 真係食咩都貴 好彩今近年開左呢間米線陣 好味之餘又愛惜住b仔個荷包😂米線陣選擇好多 所以成日食都唔會覺得好悶 淨係湯底都要起碼五種選擇 清湯 番茄湯🍅 酸辣湯 麻辣湯 擔擔湯底等 有時候仲會有期間限定ge 例如椰子雞湯 ~而b仔最愛ge就係花生味香濃ge擔擔湯底 材料方面 今次就試左黑醋豬軟骨同腩肉片 黑醋豬軟骨酸酸地 肉質半軟半硬 整得非常入味又開胃 正! 而腩肉片就清清淡淡 味道比濃味ge擔擔湯底掩蓋左 下次換換一個餸試下~-----👶🏻B仔整體評價:8.5/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:7/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻-----#swallowhongkong跟住我一齊吞食香港啦!🤤#swallowadmiralty
米線陣 (金鐘)
金鐘夏愨道18號海富中心地下B號舖
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowadmiralty
2019-04-10 436 views
記得2018年有次去尖沙咀 因為某某知名米線餐廳太多人去左唔駛等既米線陣結果後悔到早知食麥當勞而今日 因為下午茶優惠既關係再次踏入呢間餐廳下午茶至到6點 真係可以早啲食當晚餐不過唔好以為會好平 都要~$40但係金鐘黎講 呢個價錢叫抵食晚餐叫完野食 就會等 呢度左右兩邊食客都係講國語唔知係咪有咩機構呢清湯豬扒米線 熱奶茶 水要自助轉湯底/麵類 要加錢 亦可加錢叫小食清湯好大陣芹菜味 個人黎講接受到既米線非常彈牙 唔算太滑有需要可能點餐時要注明煮淋啲豬扒有點乾食到一半加左辣椒油一粒綠豆咁份量已經好麻辣 又係估唔到既奶茶味道可以 有茶味既
記得2018年
有次去尖沙咀 因為某某知名米線餐廳太多人