2018-02-07 283 views
本身好鍾意食米線 而且一路都覺得米線陣嘅湯底好滋味 又好足料 所以今晚就決定外賣米線陣食😋😋😋😋😋原本諗住食佢個麻辣蕃茄肥牛魚腐米線 但今晚竟然無任何蕃茄湯底 好失望😫😫 之後就揀左佢個大汗豬扒擔擔米線😝😝 擔擔米線個湯底辣得黎又有花生嘅香味 加埋啲炸菜肉碎 唔會太膩 個比例啱啱好😝 就算無餸 淨係食米線都好好味😝個大汗豬扒都幾厚身 而且炸到好脆但又好juicy 下面仲墊左啲辣椒粒 好香口 但真係好辣 食到成身汗😂😂😂😂😂 唔係太食得辣嘅你可以轉配花雕醉雞🐥 但個擔擔米線真係值得一試😋

大汗豬扒擔擔米線

2018-02-06
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
大汗豬扒擔擔米線
2018-01-03 261 views
打包麻辣番茄米線,特地升級嘅,返來先發现是普通番茄,未升級,都冇辦法返去再換,咁大意真是坑人,如果唔是想食指定味道,都唔會特登行咁遠拎外賣,亦都唔會加錢升級吖😤同埋收銀態度都差,餐牌點餐的說明方式比較唔清楚,問多句都黑面。總之非常唔開心的下午茶經歷
  • 麻辣番茄湯底
2017-12-25 214 views
本身好鍾意食蕃茄相關既食物,所以一見到有蕃茄濃湯底都會叫,目前為止,係呢間最俾到我驚喜。大大粒蕃茄除了原有既蕃茄味外,仲有淡淡的甜味,呢種甜係好似本身屬於蕃茄既咁,但我喺其他地方搵唔到,如果佢有個餸係蕃茄粒既話,我應該會叫三份。雖然如此,但d米線有d硬,唔鍾意太淋既朋友可能會鍾意。另一個小食 - 醋香雲耳就唔ok。酸到有d over,仲有小小salt,食完碗米線後將d雲耳浸落去都幫唔到好多。不過我下次都會再去食呢個蕃茄濃湯。

雖然如此,但d米線有d硬,唔鍾意太淋既朋友可能會鍾意。

不過我下次都會再去食呢個蕃茄濃湯。
  • 蕃茄濃湯湯底
2017-12-15 196 views
聖誕大餐推介食乜好, 其實聖誕邊個話一定要食西餐? 食個暖笠笠既滋補火鍋一樣好開心! .我係男仔就最明白, 如果又要逼, 又要一早book位, 又要明知貴都要比一筆, 咁聖誕又點會快樂呢? .最近聽frd講話米線陣出左個花膠雞二人火鍋都係$168, 好抵食咁話, 又唔洗book 位, 花膠雞咁補又岩哂老婆(女人唔補好易老架), 一於今日捉老婆去試試佢_________________________🔹養生姬松茸花膠雞鍋 $168 (2人份)首先講下佢個湯底先, 就咁睇都幾多料下, 有紅棗, 姬松茸, 鮮雞件, 薑片同D花雕酒做底, 一聞就覺得好濃既藥材味, 店員會準備好一大碗雞湯比你加入去, 加完就可以開火滾喇.加左雞湯, 聞落藥材味無咁重, 放D菜試下個湯底先, 比起平時既火鍋, 呢個明顯無咁油膩, 而且飲落有淡淡藥材味, 有少少似肉骨茶既感覺.二人鍋既配料都有好多, 花膠、雞件、肥牛片、手打豬肉丸、手打香菜魚肉雞丸、真姬菇、白玉菇、雪耳、 雲耳、 金菇、南瓜片、唐生菜、 金菇、米線 (2 碗).因為開頭唔知道夠唔夠食, 所以又叫多左份迷你菜肉餃($16/份, $8/半份), 一份
_________________________

🔹養生姬松茸花膠雞鍋 $168 (2人份)

因為開頭唔知道夠唔夠食, 所以又叫多左份迷你菜肉餃($16/份, $8/半份), 一份油條 ($12/份, $6/份), 炸魚皮 ($10), 同一份手打蟹籽肉丸 ($20 /6粒, $10/3粒)

其實呢, D野一黎我已經知驚, 原來份量都幾多下, 唔叫extra都已經夠飽, 不過既然叫左, 我就唔會浪費, 最多食慢D既姐, 一定會KO哂佢地架!
食完成餐真心好飽, 飽到企唔直, 同埋第2樣野係覺得我一直睇輕左佢, 一直覺得連鎖既, 都唔會特別用心, 用料亦唔會特別新鮮, 但今日我要改一改呢個諗法!!
我一路食都無發覺, 原來我一直都無拎到豉油辣油, 可能因為佢本身夠鮮味我就一直唔記得, 係後尾要影相影調味先醒起! 真係要讚一讚, 尤其是佢既鮮雞件, 真係雞有雞味XDD, 好嫩滑
到佢既主角花膠, 唔講大話, 唔算好厚, 但起碼有咬口, 唔會薄到好似紙咁, 正常size, total都有4舊, 我覺得已經好對得住個價錢!
好推薦大家食佢個手打豬肉丸🐷, 可能因為手打關係, 肉質好鬆軟, 裡面仲加左D爽口馬蹄粒同菇粒入去, 口感好豐富, 好食! 仲有隻迷你菜肉餃都好味,一啖一粒😍

另外佢既炸魚皮都好脆, 完全無油益味, 食落好新鮮, 唔係放左好多日淋哂個隻!
跟餐仲有2杯野飲, 除左普通汽水, 仲可以揀特飲, 我就揀左呢2款

1️⃣青瓜豆漿
原本只係貪得意叫青瓜豆漿, 估佢應該唔好飲, 意外地佢地好match同好refreshing, 豆漿唔會過甜, 仲加左大量既青瓜粒, 有D野咬下咁, 好好飲

2️⃣青檸意米水
意料之內既味道, 幾開胃, 不過意米數量唔算好多
題外話: 佢2個人都係比4人台你, 幾闊落下幾好坐
2017-12-12
  • 手打豬肉丸
香港人真係好中意食米線!周街都係!😁😁所有米線鋪,連鎖唔連鎖都好似好受歡迎,近期唔知點解米線陣好多分店,lunch又多個選擇。不過其實都唔係太好食!今日唔想諗食咩餸,見到有皇牌推介,就叫左呢個 麻辣蕃茄肥牛魚腐米線。我唔食芫茜,所以我走左佢。米線好快便上枱,真係同相差好遠,😓😓連牙菜都好似冇幾多條,肥牛呢?真係太少啦,都唔知有幾多件,魚腐有4件,最值得一讚既就係個麻辣蕃茄湯底,麻辣味適中,但食落去又有好甜好甜既蕃茄味,兩者好夾。魚腐味道其實ok, 不過真係煮得過耐,淋得濟!一個$50有找既lunch, 係香港地都係唔好咁高要求。

麻辣蕃茄肥牛魚腐米線

一個$50有找既lunch, 係香港地都係唔好咁高要求。
2017-10-22 255 views
本身諗住比較新開既米線店,點左個醋辣湯底米線加冬菇,雞翼,肥牛,另加口水雞同熱檸水個湯底好求其,米線,冬菇還可以,雞翼梅既,肥牛更加垃圾,口水機都還可以,夠味夠辣但講起服務就真係不得了,有個後生女待應,佢招呼我隔離台客好似吠狗咁,個客問呢個點叫法,女侍應"你揀呢個呢個呢個,你自己諗好再叫我啦"全程西面!欠左佢咁!我係隔離睇到O左咀,然後個兩個食客無食,走了!食物已經唔係好食,態度又衰,真係無下次!!
食物已經唔係好食,態度又衰,真係無下次!!
2017-09-10 439 views
米線陣係大家樂旗下既餐廳。嗌左兩樣野 兩樣都黎錯。。雖然吾收加一,但跟單好大空間去改進!店員之間關係應該吾太好 因為一路食既時候有個女待應係咁同個男待應講吾好煩我啦!聲線都頻大...講返食物質素,食完你會覺得譚仔既米線就好似返左屋企食媽媽煮飯既味道!點解?!因為呢到碗湯又吾熱,份量可能譚仔嗌小米之後仲多過佢!😡至於花雕醉雞冇酒味、超䶢 而且$49好吾抵食⋯啲雞咬落*鞋烚烚*的🤢
米線陣係大家樂旗下既餐廳。

講返食物質素,

2017-08-14 469 views
呢間餐廳待客態度惡劣,侍應毫無禮貌,衛生情況令人懷疑。之前喺其他地方幫襯過米線陣,今次行過見到,就黎試下呢間。起初食物送到黎,賣相﹑味道還可以。點知食左無耐,就不斷有蚊飛來飛去,用餐期間都唔知到底係食野好定趕蚊好。後來更有幾隻蚊同時圍住張枱同食物飛,令人好懷疑呢間餐廳嘅衛生情況。食物黎左無耐,就開始見到一個侍應問附近幾張枱嘅客人野食齊未,又叫埋單先,但其實人地仲食緊,有D甚至剛剛落單,野食都未送黎。當時外面雖然有人等,但店內其實仲有位,都唔明佢做咩要存心趕客。後來,同一個女侍應拎張單黎,話:「D野食黎齊未?」(野食齊就齊,但仲食緊囉。)答左佢齊,佢就一副黎討債嘅模樣,話:「我地要收錢先。」態度惡劣,一副趕客嘅樣,令人超級不爽。你一係就叫人比左錢先食啦,人地食食下黎收錢,一D禮貌都無。
呢間餐廳待客態度惡劣,侍應毫無禮貌,衛生情況令人懷疑。

Other Info. : 當時係夜晚,收左錢無幾耐,就有侍應逐張枱同客人講:「你地可以坐到8點半或者8點35分,因為我地差唔多要收舖。」當時有一部分客人都不過係剛剛坐低,點左嘅野食都仲未黎,得番15分鐘,叫人點食?既然趕住打烊,甘就唔好比新客人入黎啦。係都要趕客嘅。
2017-08-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2017-07-27 2327 views
今日要去分公司交完文件後約左同事食LUNCH, 平時好少閒日到尖沙咀食LUNCH, 因為分公司近中港城, 就近近地係中港城搵食。中港城新裝修後靚左好多, 食肆都唔少, 同事帶我去佢地平時去開的飯堂 - 米線陣, 顧名思義係食米線啦 !餐廳都好大, 但人流亦好多, 我地3個人取完飛等左3-4分鐘就有位啦 ~入座後見到侍應們好忙, 但好有禮貌, 茶水係自助的。睇下餐牌先, 有午餐亦有散點....最後我要了一個午餐, 另外兩位同事要了散點米線 :午餐 : 醋香一口排骨豆卜米線 + 熱柚子茶 $55散點 1 - 蕃茄湯米線配魚蛋, 五香肉操, 魚腐 $47散點 2 - 香菜濃湯米線配魚蛋, 唐生菜 $42小食 : 紅油珍珠餃子 $8紅油珍珠餃子即係紅油抄手, 有6粒, 上枱時唔覺得熱, 只係微暖, 少少辣浸下湯都OK, $8 價錢就好抵 醋香一口排骨豆卜米線 (忘記影相......) 排骨大約有6粒, 要了蕃茄湯底, 欣賞好多蕃茄,  米線少硬但能夠接受 $55 真係唔錯熱柚子茶味道正常蕃茄湯米線配魚蛋, 五香肉操, 魚腐 一開始侍應無比肉操, 問返先有。魚蛋算彈牙, 魚腐似魚片, 完全無魚肉

入座後見到侍應們好忙, 但好有禮貌, 茶水係自助的。
睇下餐牌先, 有午餐亦有散點....

最後我要了一個午餐, 另外兩位同事要了散點米線 :

午餐 : 醋香一口排骨豆卜米線 + 熱柚子茶 $55

紅油抄手

醋香一口排骨豆卜米線

熱柚子茶味道正常
熱柚子茶

蕃茄湯米線配魚蛋, 五香肉操, 魚腐
一開始侍應無比肉操, 問返先有。魚蛋算彈牙, 魚腐似魚片, 完全無魚肉豆腐, 蕃茄湯依然好多蕃茄粒
充滿蕃茄的米線

香菜濃湯米線配魚蛋, 唐生菜
同事喉嚨痛, 清清地都好啱佢食

雖然人流不斷, 但唔會催我地走, 但我地只有一小時食飯, 都食得好滿足
$55 (Lunch)
充滿蕃茄的米線