Restaurant: Moon (Un Chau Street)
Info:

2023-06-16 178 views
八月茶室 - 長沙灣今日出去長沙灣附近整文件 路過呢間八月茶室食午餐 鐵板茄子斑腩炒麵炒麵係炸麵底好香脆 茄子走過油所以好香口 斑腩啖啖肉川辣辣子雞丁雞丁炸香 用上大量辣椒乾腰果伴炒 香辣又香口炸雞髀薯角生炸大雞髀 加埋新鮮炸起薯角夠薯夠脆餐廳用月亮做主題 裝修別緻 所以裡面好多特別嘅月亮裝飾 卡位座位舒適#相機食先 #手機食先 #foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #hkfood #香港美食
八月茶室 - 長沙灣

雞丁炸香 用上大量辣椒乾腰果伴炒 香辣又香口

炸雞髀薯角
生炸大雞髀 加埋新鮮炸起薯角夠薯夠脆

2023-05-25 889 views
這天晚上我約了朋友在長沙灣吃晚飯,經過網上的介紹,我們便決定來到這間川菜餐廳試一試,店內環境寛敞明亮和清潔衛生,店內客人很多,證明食物質素有一定保證招牌酸菜魚($188)大量的配料有蔥粒,芝麻粒,炸蒜頭,花椒,辣椒,薑片,魚非常嫩滑細密,非常新鮮,十分軟身,而且冇骨,非常適合小孩和老人食用,晶瑩剔透的水晶粉十分煙韌,茹軟彈煙韌,瓜爽口微彈,份量非常多,非常豐富孜然牛肉($76)牛肉稔香軟彈,非常新鮮,用孜然調味,味道廷辣,十分地道,很有四川的風味,配料有洋蔥,韮菜,份量廷多,這個價錢十分抵食自家製咕嚕肉($69)配料有青椒,黃椒,洋蔥,菠蘿,賣相色彩繽紛,十分吸引,咕嚕肉十分香稔軟嫩,十分新鮮,味道酸酸甜甜,令人十分開胃流心西多炸薯角($39)食物是即點即炸,牛油溶化和西多士融合,西多士炸到外脆內軟,十分新鮮,用糖漿調味,薯角外脆內軟,炸到金黃色,非常吸引紅豆冰($12)套餐轉紅豆冰只需$12,紅豆煮得夠淋,夠凍,最適合炎炎的夏日飲用加$10就有白飯和例湯,十分抵食,例湯吾油膩,不放味精,十分健康整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的選擇非常多,食物的

招牌酸菜魚($188)

孜然牛肉($76)

自家製咕嚕肉($69)

流心西多炸薯角($39)

紅豆冰($12)

整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的選擇非常多,食物的賣相非常吸引,食物的定價相對合理,每張枱都有紙巾供應,而店員亦有良好的服務態度和有禮貌,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧
流心西多炸薯角
孜然牛肉
自家製咕嚕肉
紅豆冰
2023-05-22
$197 (Dinner)
流心西多炸薯角
孜然牛肉
自家製咕嚕肉
紅豆冰
  • 流心西多炸薯角,自家製咕嚕肉,招牌酸菜魚,孜然牛肉
2023-05-14 572 views
今日同老婆路過長沙灣,去到元州街附近,見到間光鮮室內環境又不錯既茶室,又多卡位,枱與枱之間都算闊落,見到環境不錯,同老婆入去試下都好。餐牌上都算多選擇,有鐵板、小炒、川菜、焗飯等等。見到有每日晚市精選,這個就跟埋飯同飲品。到最後我地見有幾個小炒想食,沒有揀晚市精選,其他小菜都可以+$10就會跟白飯及例湯,想叫埋飲品都有半價。老火例湯,真是對我地少飲屋企湯既人必飲之選。【四川回鍋肉】雖然顏色材料同出面有少許不同,但味道剛剛好,餸飯一流,用上五花腩、椰菜炒成,甜辣適中,五花腩又夠爽口,仲有麻香既香味。【湖南小炒肉】小炒肉香辣爽口,肉質鮮嫩,肉香濃郁,每粒青紅尖椒都非常香辣,令胃口大開。【西蘭花炒青衣柳】炒西蘭花非常爽口,魚柳外脆內嫩,但魚肉外圍有點炸得太久,令外圍有少點韌,但好在內裡鮮嫩。【西檸雞】西檸雞靈魂在於個醬汁,酸酸地令胃口大開,陣陣檸檬清香,拌在炸雞上,嫩滑的炸雞,味道令想起懷舊既味道。總結:小炒各方面比想像中出色,好有以前既獲氣既味道。不錯!!

老火例湯,真是對我地少飲屋企湯既人必飲之選。

【四川回鍋肉】

【湖南小炒肉】

【西蘭花炒青衣柳】

【西檸雞】

2023-05-10
呢一晚同朋友去開長沙灣做野💡因為肚餓打算快食晚餐😁行經這間八月茶室📍見到光猛便決定一試🔍-食物方面,都係以中式、快餐為主📝而且仲有川菜,岩晒鍾意辣既我😍我立即點了招牌酸菜魚😋🐠估唔到都好足料 第一次係茶室食除了魚肉、仲有幼粉皮、萵筍、酸菜、芽菜等💚好足料! 魚肉都夠滑,小骨,如果魚肉更多仲好🤪點了小辣剛剛好,偏酸的!🌶-朋友點了炸小饅頭六件🍞迷你SIZE 好岩女仔食😋我再點了香脆奶油豬 港式經典之選 夠甜!🍴-最後我地點左蝦醬炒油麥菜🥬呢個都幾惹味但可能炒落容易偏油呢!😛-飲品方面就甜左利賓納同凍檸茶🍋都係港式經典之作!估唔到有時呢D茶室都幾有驚喜 😁不過相對真係要快食 因此人來人往‼️
呢一晚同朋友去開長沙灣做野💡
因為肚餓打算快食晚餐😁
行經這間八月茶室📍見到光猛便決定一試🔍
食物方面,都係以中式、快餐為主📝
而且仲有川菜,岩晒鍾意辣既我😍
我立即點了招牌酸菜魚😋🐠
估唔到都好足料 第一次係茶室食
除了魚肉、仲有幼粉皮、萵筍、酸菜、芽菜等💚
好足料! 魚肉都夠滑,小骨,如果魚肉更多仲好🤪
點了小辣剛剛好,偏酸的!🌶
朋友點了炸小饅頭六件🍞迷你SIZE 好岩女仔食😋
我再點了香脆奶油豬 港式經典之選 夠甜!🍴
最後我地點左蝦醬炒油麥菜🥬呢個都幾惹味
但可能炒落容易偏油呢!😛
飲品方面就甜左利賓納同凍檸茶🍋
都係港式經典之作!
估唔到有時呢D茶室都幾有驚喜 😁
不過相對真係要快食 因此人來人往‼️

炸小饅頭六件
香脆奶油豬
蝦醬炒油麥菜
利賓納
凍檸茶
2023-05-11
$160 (Dinner)
炸小饅頭六件
香脆奶油豬
蝦醬炒油麥菜
利賓納
凍檸茶
首次嚟到八月茶室,十分滿意,係一間高質茶餐廳餐牌超多選擇!!!環境整潔、光猛,又多卡位舒適今次晚餐時間,同男朋友想叫小菜餸飯兩個人三個餸滿足飽飽🐷整體幾款小菜都不會太油膩,調味適中,適合日常做「無飯家庭」飯堂麻香四季豆雞煲 $88👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻茶餐廳竟然有川菜系列menu,驚喜川味、辣度適合香港大眾口味,不會太辣但十分香口惹味,滿滿的乾辣椒雞肉切成一口細件,嫩滑不柴馬拉盞炒雜菜 $66👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻這個炒雜菜有誠意!雜菜真係有多種蔬菜白菜仔、油麥菜、西蘭花、菜心、椰菜、西芹魚香茄子肉碎煲 $69👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻茄子軟硬適中,雖然外食茄子一定要過油先好味,但加上醬汁調配不會太油,同埋多肉碎,撈飯一流餐飲:龍鳳可樂和凍檸茶
首次嚟到八月茶室,十分滿意,係一間高質茶餐廳

餐牌超多選擇!!!
環境整潔、光猛,又多卡位舒適
今次晚餐時間,同男朋友想叫小菜餸飯
兩個人三個餸滿足飽飽🐷

麻香四季豆雞煲 $88
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
茶餐廳竟然有川菜系列menu,驚喜
川味、辣度適合香港大眾口味,不會太辣
但十分香口惹味,滿滿的乾辣椒
雞肉切成一口細件,嫩滑不柴

馬拉盞炒雜菜 $66
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
這個炒雜菜有誠意!雜菜真係有多種蔬菜
白菜仔、油麥菜、西蘭花、菜心、椰菜、西芹

魚香茄子肉碎煲 $69
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

餐飲:龍鳳可樂和凍檸茶

2023-04-24
Type of Meal
Dinner
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。八月茶室.滋味川菜好好食。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤不得了,長沙灣又有好野食朋友推介的八月茶室裝修好靚,好有意境月亮的美麗,令人坐得好舒適 加上店員好快手又有中有西的餐牌達到中外美食融合的效果係港式業餐廳「咩都有」的最佳演繹我帶的朋友想今晚吃鐵板牛柳.蒜蓉汁配薯菜價格實惠,必點啦! 因為朋友說此店川菜好適合香港人口味我即時點款四川回鍋肉食下再來個惹味的椒鹽鮮魷同八月小炒皇正式開飯!    是夜為青紅蘿蔔湯香港人必飲的老火湯既家常,又滋潤鐵板牛柳.蒜蓉汁配薯菜份量好足料!牛柳香軟嫩滑牛香都幾重,口感好正!薯條炸得香脆配番茄仔食最正!椒鹽鮮魷極具椒鹽的惹味鮮魷炸得熱辣辣配白飯非常正小菜加10蚊就可以有例湯同白飯實惠的說 四川回鍋肉好好食呀!香辣中帶微甜回鍋肉既爽口又夠刺激椰菜盡吸辣香清華,有菜的甜又有川的辣是非常下飯的選擇都係果句:好好食! 八月小炒皇鹹香又脆口有蝦仁、腰果、韭菜、大蝦乾、魷魚等結果就係口感豐富油香多汁好食又

雜感女生   好味日記

˚*八月茶室.滋味川菜好好食*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

不得了,長沙灣又有好野食

朋友推介的八月茶室

裝修好靚,好有意境

月亮的美麗,令人坐得好舒適

加上店員好快手

又有中有西的餐牌

達到中外美食融合的效果

係港式業餐廳「咩都有」的最佳演繹
我帶的朋友想今晚吃鐵板牛柳.蒜蓉汁配薯菜

價格實惠,必點啦!

因為朋友說此店川菜好適合香港人口味

香港人必飲的老火湯

既家常,又滋潤
鐵板牛柳.蒜蓉汁配薯菜

份量好足料!牛柳香軟嫩滑

牛香都幾重,口感好正!

薯條炸得香脆

配番茄仔食最正!
椒鹽鮮魷

四川回鍋肉

好好食呀!

香辣中帶微甜

回鍋肉既爽口又夠刺激

椰菜盡吸辣香清華,有菜的甜又有川的辣

是非常下飯的選擇

都係果句:好好食!

八月小炒皇

鹹香又脆口

有蝦仁、腰果、韭菜、大蝦乾、魷魚等

結果就係口感豐富

油香多汁好食

又係白飯好朋友

港式奶茶:

必飲!正宗港式滋味

師傅係有料到!

菠蘿冰

果汁甜甜的,少女必飲!

此茶室位於地鐵附近

出品又好食

難怪捧場客不少

下次去長沙灣

又有心水餐廳了

同朋友一齊喺長沙灣,諗住搵間地道餐廳醫肚,路過呢度,見到幾乎坐滿,客似雲來,咁應該有番咁上下質素,行入去,好彩仲有位,就嗱嗱聲坐低開餐😆$76「四川回鍋肉」,+$10 跟配「白飯及例湯」:回鍋肉🐷接近半肥瘦,幾滑😆;仲有新鮮爽脆嘅椰菜,椰菜沾滿回鍋肉嘅豬油,相當香口🤩$98「成都口水雞(半隻)」:「口水雞」大大隻,幾多肉😋,上邊仲加咗花生碎、辣椒醬、白芝麻、香蔥等,食落好惹味🤩跟餐加 $12「鹹檸七」:鹹檸檬🍋相當大粒🤩,配埋凍冰冰🧊仲加冰🧊嘅七喜,大熱天時梗係清涼好飲啦😆

$98 (Dinner)
2023-04-20 81 views
酸菜魚嘅湯汁酸辣可口,配上鮮嫩嘅魚肉,食落真係唔會膩口。如果你係甜食控,可以試下佢嘅流心奶黃西多士,一咬落去,啱啱嘅熱度令到奶黃流出,真係好好味啊!另外,重慶雞煲都係八月茶室嘅招牌菜之一,雞肉嫩滑,湯汁濃郁,令你一食難忘。如果你係鍾意啱啱出爐嘅包仔,八月茶室嘅菜單仲有好多款包仔可以揀擇。
2023-04-10
$200 (Dinner)
  • 酸菜魚
2023-04-19 81 views
「八月茶室」在元州商場對面,常常路過都見餐廳內客滿,今晚來嚐嚐這裏的小菜。餐廳裝飾很特別,掛滿月亮,有圓有缺,座位寬敞,地方明亮整潔。餐牌選擇很多,有港式快餐、川粵小菜等任君選擇。「芝麻黑糖醋骨」,糖醋排骨灑上芝麻,增加香味。排骨肉質炸得酥香脆口,加上用黑糖和鎮江醋炮製,更加惹味。「孜然牛肉」,牛肉嫩滑之餘又有質感,口感奇佳。孜然粉和川辣相得益彰,芬香而帶微辣,特別開胃。「咖喱牛肋飯」,咖喱香而不辣,牛肋肉不肥膩而有質感,口感不錯,送飯最好。飯面更有半熟溫泉蛋。「紅燒豆腐班腩」,炆得非常入味,班腩啖啖肉,豆腐又軟滑。「黃金脆皮蝦球」,鮮蝦肉炸脆,再沾上鹹蛋黃,外脆內軟,口感特別。這裏的小菜都是即叫即炒,夠鑊氣,又香口。凡叫小菜,還可以用優惠價錢加添白飯、例湯、飲品等,十分超值,難怪經常座無虛席。

餐牌選擇很多,有港式快餐、川粵小菜等任君選擇。

「紅燒豆腐班腩」,炆得非常入味,班腩啖啖肉,豆腐又軟滑。

這裏的小菜都是即叫即炒,夠鑊氣,又香口。
2023-04-13 79 views
好想食下茶餐廳,見到呢間仲有川菜咁吸引,朋友又話唔差,即刻入去。🐥成都口水雞(半隻) $108🌶️雖然係半隻,但係呢半隻嘅份量真係好誇張,超級大隻。上面仲要鋪咗好多辣椒🌶️,超級惹味,不過好彩唔會好辣。雞肉嫩滑有汁💦,就算雞胸都唔會鞋颯颯。🍛葡汁焗雞皇飯 $60🐥由鮮嫩雞肉配埋椰香葡汁,經高溫烤焗,焗到香噴噴,葡汁攞黎撈飯食真係好正😋。🐥咖厘薯仔雞扒飯 $62🥘好香濃嘅港式咖喱味,真係得香港茶餐廳先食到,攞嚟撈飯一流😍,仲有兩嚿嗍哂汁嘅薯仔真係食到停唔到口🥔。雞扒煎到外脆內多汁。🐷XO醬猪頸肉炒河 $59🍝朋友話之前食過,幾好食,所以今次再叫。❌⭕️醬好惹味,豬頸肉又好香口,河粉炒得有穫氣,條條分明,唔會一pat pat又唔會油冧冧,唔怪之得朋友想再食🤩。🥩蒜香蛋餞牛仔骨 $83🍯好香蒜味得嚟唔會蓋過牛肉味🧄,牛肉有咬口。整體:大件抵食,充滿香港風味🇭🇰

🐥成都口水雞(半隻) $108🌶️

🍛葡汁焗雞皇飯 $60🐥

🐥咖厘薯仔雞扒飯 $62🥘

🐷XO醬猪頸肉炒河 $59🍝

🥩蒜香蛋餞牛仔骨 $83🍯
好香蒜味得嚟唔會蓋過牛肉味🧄,牛肉有咬口。

整體:大件抵食,充滿香港風味🇭🇰
$200 (Dinner)
2023-04-07 89 views
今天約了一位朋友聊聊天,來到這家光鮮亮麗的餐館,裏面樓底高,感覺挺寬敞。我們入座後店員遞上餐牌。 因為我們很餓,看了一會兒就決定叫酸菜魚,炸饅頭,西冷牛排和蒜泥白肉。最先上來的是蒜泥白肉,薄切五花腩顯刀工,上面的醬料豐富,和肉的份量呈一比一比例,不過不失接著就是酸菜魚(小), 我們叫了小份,但份量非常足 - 酸菜以及裏面的粉條很多,我們2個人都最後吃不完呢。魚的份量就剛好,而且滑滑的,部分有一點碎骨,所以進食小心點就ok我最喜歡的是炸饅頭!這個炸饅頭炸得稍微過了點火候但夠脆!就喜歡這種 雖然一開始店員忘記了給煉奶,但提醒之後立馬補回,很開心還有一份西冷牛排,肉質厚,份量多,如果5成的話應該很棒。總的來說,推薦給長沙灣附近喜歡大大份食物的朋友呢~

雖然一開始店員忘記了給煉奶,但提醒之後立馬補回,很開心

還有一份西冷牛排,肉質厚,份量多,如果5成的話應該很棒。

總的來說,推薦給長沙灣附近喜歡大大份食物的朋友呢~

2023-04-05 69 views
今天在收銀處有4-5人在埋單,之後已沒其他人 便開始下外賣單,已告知收銀一切的同時有堂食客人放張單在收銀處櫃檯,收銀就叫我等等!等咩?原來是先收下堂食的單 埋單。當時我就說了,等等…等什麼呢?點解要等?唔洗排隊?收銀已在收錢中,既然係咁就只好離開了!也想知道該是餐廳管理的要求?還是個人問題?還希望有序的排隊排隊和排隊,但必須有餐廳的管理配合配合和配合。如果餐廳方針是堂食是優先?如是那就不來外賣了。(順帶一題,晚飯外賣已多次給別人取走,就算唔收錢都沒時間等你們重做!其中一次,按時25分鐘回來取外賣,因未見便問及收銀該單有未?回覆未還需等,再過十多分鐘有客人帶回外賣說取錯了,原來是本人的外賣!在想或許是已帶回家打開才發現還是怎樣?實在等唔到再蹉跎下去 最終無奈地取走該外賣算了)

TakeAway
2023-04-04 85 views
原本想叫個雞扒米線餐,但因為個餐係寫住有麻辣/酸辣米線,所以我同侍應講要求走辣,但個侍應竟然話走辣要加2⃣️蚊!幫我轉左個同樣係雞扒米線餐🙄 侍應態度亦很差!我其實唔係要求加野,點解走辣用清湯反而要加錢?感覺好似有啲搵笨😡正如 如果你叫杯凍檸茶小冰,佢話小冰就要加2⃣️蚊你覺得合唔合理🙄

2023-04-04
Type of Meal
Tea
2023-04-02 102 views
八月茶室係我中意嘅樓下茶記,大間乾淨得嚟啲員工有幾好,本身開張個陣見到fb群組話呢間麻麻一直無試,直到某日行過見到佢有酸菜魚食決定試吓,發現都唔係咁差姐🦥雞扒醬油湯烏冬配温泉蛋 $57 食咗個每日精選午市套餐,烏冬口感都幾唔錯,不過塊雞扒就乾咗小小,溫泉蛋撈醬油湯烏冬都幾好味😋另外跟餐有例湯同熱飲送,例湯無乜味精,係淡咗啲啲平時中意食常餐加丹麥多士,不過今次無食到,建議可以試吓😌🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤 八月茶室 (元洲街) (長沙灣)長沙灣元州街342-356號家壹地下1-3號舖
🦥雞扒醬油湯烏冬配温泉蛋 $57
平時中意食常餐加丹麥多士,不過今次無食到,建議可以試吓😌
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
八月茶室 (元洲街) (長沙灣)
長沙灣元州街342-356號家壹地下1-3號舖
2023-03-22 81 views
一間裝修得挺特別的冰室,裡面還真的放了很多月亮的裝飾,而且燈光非常光猛,令到整體給人的感覺很舒服,而且食物的質素和量都不錯!湖南小炒肉(71元)份量挺不錯,豬腩片跟辣椒一起炒完,帶點焦香,吃起來又辣又香,十分惹味,肉質爽滑,而且就算單吃辣椒也很入味!啫啫豬潤滑雞煲(72元)挺有鍋氣的煲,來到熱辣辣,吃起來鹹香中帶點甜,挺惹味。雞件嫩滑吸汗,豬肝綿香!咕嚕肉(69元)肉的份量挺多,全是肉,而且有炸香,吃起來還帶點脆,配上酸甜的醬汁,吃起來又脆又嫩又惹味,配飯一流!吉列豬扒煎蛋飯(66元)這裡用上的豬扒不是平常餐廳那種,吃起來比較爽滑彈牙的,肉味較濃,有種日式豬肉的感覺!炸得表面香脆,內裡多汁!醬汁的就選了黑椒汁,味道香濃,帶點黑胡椒香和辣。乾炒豬扒一丁(56元)一丁被炒得帶點焦香,吃起來質感爽滑,醬油香味濃,感語比豬扒更好吃! 豬扒肉質滑嫩,而且醃得夠味!流心西多配雞中翼(2隻)(40元)西多肯定不會錯的,這裡間是放上奶黃流沙,所以吃起來挺香的,外面被炸外,內裡軟滑流心,再配上牛油和蜜糖,真的非常邪惡!雞中翼亦炸得外脆內嫩!紅豆冰跟餐半價12元)這個喝起來不會太甜,紅豆綿香!

湖南小炒肉(71元)

啫啫豬潤滑雞煲(72元)

咕嚕肉(69元)

吉列豬扒煎蛋飯(66元)

乾炒豬扒一丁(56元)

流心西多配雞中翼(2隻)(40元)

紅豆冰跟餐半價12元)

這個喝起來不會太甜,紅豆綿香!