2021-03-09 771 views
餐廳在柯士甸西九龍戲曲中心裏面, 佈置優雅, 空間感十足, 座位寬敞舒適 ,環境寧靜,每款小菜擺盤精緻漂亮, 做到色香味俱全, 令人食慾大增, 晚餐前, 順便打卡和參觀戲曲中心獨特有型建築, 不錯的節目。金沙炸魚皮涼瓜$98金沙炸魚皮涼瓜, 鹹蛋黃均勻沾裹著魚皮及苦瓜, 大口咬下魚皮, 酥脆可口, 滿滿惹味鹹香,吃完滋味得舔舔手指上的鹹蛋黃醬。苦瓜外脆內軟效果,口感清爽,不油膩,苦瓜有豐富維他命C,有美白功能, 女士恩物 , 好味的下飯菜。手打魚蛋紹菜煲$138 手打魚蛋保留特色傳統做法, 畀用機打較為彈牙, 有咬口嚼勁, 特別爽滑, 魚蛋圓潤雪白,先呷一口湯底, 十分鮮味,紹菜吸收了湯底精華,更加滋味吸引。招牌杏汁燉白肺湯$88一位 招牌杏汁燉白肺湯, 呈現奶白色 , 上枱時,散發著陣陣香氣 ,入口鮮甜, 白肺軟綿滑溜,配上誘人的杏汁, 風味迷人,啖啖都幸福的滋味。蜂蜜黑糖糕兩件$28黑糖糕香甜鬆軟,甜度適中,入口散發著迷人的黑糖香氣, 表面的蜂巢氣孔, 不錯的口感, 令人心動的飯後甜品。

金沙炸魚皮涼瓜$98

手打魚蛋紹菜煲$138

招牌杏汁燉白肺湯$88一位

蜂蜜黑糖糕兩件$28
2021-03-09 487 views
餐廳位於戲曲中心,帶一股文青的氣息。佈置以淡綠色為主調,樓底極高,充滿中式園庭感覺。清麗、簡樸的蘭花壁畫,令人想起荷塘春色,白色圓拱型卡位,風雅脫俗,十分舒適。擺碟優雅別緻的佳餚,令人胃口大開。脆皮燒腩仔 (小份) $98燒腩仔烤得香脆可口,芝麻皮呈氣泡狀,入口咔嚓聲,鬆化、啖啖肉。脆皮下的晶瑩脂肪,香而不膩,下層幼嫰的豬肉,肉汁熱燙,令人吃過暢快! 跟配黄芥末醬,滿口油香,滋味停不了。黃金煎金蠔 $98蠔身圓厚,表面沾滿了金黃的蜜糖,咬開看到白滑的蠔身,十分吸引。金蠔滑溜多汁,中間的肉汁鮮甜,配上濃稠蜜糖,香甜中帶層次感,愈吃愈過癮。瑤柱蛋白炒飯 $98炒飯很有鑊氣,米飯粒粒分明,夾雜了大量瑤柱絲、蛋白絲快炒,乾身而帶鮮味,加上香蔥點綴,增添惹味。招牌杏汁燉白肺湯 (每位) $88湯底奶白、黏糯,火候充足,材料豐盛,綿軟的白肺,燉至入口即化,令人回味。飲下䁔胃,啖啖濃郁杏汁香,十分養顏,杏仁芳香滲進柔嫩白肺之中,入口柔順,非常窩心!蜂蜜黑糖糕兩件 $28黑糖糕香噴噴,表面是蜂巢狀,空氣感十足。黑糖糕蓬鬆、綿彈,蜂蜜味香濃,口感濕潤,甜中帶黑糖芳香,濃甜蜜意。

脆皮燒腩仔 (小份) $98

黃金煎金蠔 $98

瑤柱蛋白炒飯 $98

招牌杏汁燉白肺湯 (每位) $88

蜂蜜黑糖糕兩件 $28
Type of Meal
Dinner
第二次來這裡飲茶、服務及食物質素仍然非常好。點了蝦餃、腸粉、义燒包、鮮竹卷、排骨、及部長推薦的燒腩仔、全部都好好食。特別是燒腩仔皮脆好味。疫情下人不多、而且枱與枱之間的距離很好、如果約友人聚聚是比較安全的、值得再去!
2021-03-03
  • 蝦餃
  • 遠年陳皮叉燒酥
  • 燒腩仔
2021-03-03 115 views
599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講(Throwback)2021.2.28食評有✍🏻·滿樂中菜@戲曲中心試食指數⭐️⭐️⭐️⭐店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐侍應態度⭐️⭐️⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分))·🎼演奏會的Thank you Lunch 先不談食物大家都知政府的防疫政策令很多場地安排及食肆都『無所適從』我們的宴客日期改了8次有多滿樂中菜的前台及經理都非常的helpful包括幫手設計菜單安排包廂並把中菜份上加上貼心的人名牌子方便各嘉賓入座終於可以在2月28聚餐大家食得安心又放心全靠餐廳貼心的服務態度感謝🙏🏻·至於個菜單主辦單位的我們實在沒有細看😂🙏🏻手字堅係靚所以幾時都話中菜館的經理都係書法高手😲·以我當日的記憶🤯我哋有1籠4點心(蝦餃、豆苗餃、粉果、菘子餃) ⭐️⭐️⭐️/5味道好,安排好,我最鍾意1人1籠的安排椒鹽九肚魚⭐️⭐️⭐⭐⭐️/5炸粉夠薄,魚身厚,少魚刺,肉夠嫩金沙涼瓜魚皮⭐️⭐⭐⭐️/5金沙指咸蛋黃,本身應該『漏』但配上涼瓜,成件事清新晒炸蝦丸⭐️⭐⭐⭐️/5堅好味,呢個係宴客中必吃的😂清炒菜心⭐⭐⭐️/5菜夠
599•Eat

滿樂中菜@戲曲中心
試食指數⭐️⭐️⭐️⭐
店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐
侍應態度⭐️⭐️⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
🎼演奏會的Thank you Lunch
先不談食物

大家都知政府的防疫政策
令很多場地安排及食肆都『無所適從』
我們的宴客日期改了8次有多
以我當日的記憶🤯
我哋有
炸蝦丸⭐️⭐⭐⭐️/5堅好味,呢個係宴客中必吃的😂
清炒菜心⭐⭐⭐️/5菜夠嫩,炒得好

之後嘅菜式,我在為活動『對稿』冇乜點食
我都係問返啲嘉賓查問味道如何

金牌咕嚕肉⭐⭐⭐️/5酸甜汁的酸甜度剛剛好
炒飯⭐⭐⭐️/5正常,冇乜特別評價
鴛鴦水晶包⭐⭐⭐️/5即係奶黃同豆沙,唔太甜,一口一個,夠哂方便
桂花糕⭐️/5反而有少少失望🤏🏻分了兩層一層係桂花一層好似係椰汁,口感配搭有點奇怪
全席10人
加埋每位20蚊
再加一
大概3800
希望大家食得開心🥳
2021-02-28
2021-02-14 1121 views
疫情之下,雖然出了很多廚神,但以賀年美食,都未必人人識做。一家人人數眾多,都會買點食材,在家煮成美食團聚。但其實一些中式酒樓,還有供應些2人套餐,相對於一些不懂煮食的夫婦會是一個不錯的選擇。滿樂中菜,就製作了新春賀年套餐,供應8款美食連甜品水果,以每位收費,最少要2位起,又怎能不讓人心動。******************************滿樂中菜,位於佐敦戲曲中心之內。走入戲曲中心,上到2樓,就能到達滿樂中菜的酒樓。滿樂中菜地方很大,座位充足,枱與枱之間也有足夠空間,疫情前來享用美食,也可以讓人坐得安心又自在。迎新春套餐,連甜品生果共8道,每位收費為HKD588/人,最少為2位起,最合適人數甚少,又不想自己煮食的人享用。紅燒潮州中鮑翅,魚翅也是山珍海味的其中一份子,絶對是滋補佳品。這紅燒潮州鮑翅做得湯汁不錯,不會太糊口,也不會水稀稀的口感,而且鮑絲和翅份量十足,確實滋陰。金沙發財卷拼龍鬚好巿,很特別的一道小食。用上發財炸成的金沙發財卷,發財口感都幾彈牙,都幾特別。龍鬚好巿,不用多說是用上蠔士炸成龍鬚包住,非常之脆口。蘿蔔煮細黃花魚,黃花魚魚油滿滿,所以魚味十足,再加入蘿蔔煮成

滿樂中菜,位於佐敦戲曲中心之內。

走入戲曲中心,上到2樓,就能到達滿樂中菜的酒樓

蘿蔔煮細黃花魚,黃花魚魚油滿滿,所以魚味十足,再加入蘿蔔煮成,除了鮮味之外,還有蘿蔔清甜味道,無論吃魚肉或是蘿蔔,都是鮮甜味十足。

6頭鮑魚伴鵝掌,鮑魚是為中國四大海味之一,營養價值極高,用作賀年美食,也是不會讓人失望。6頭鮑魚不能一口吃下,但炆得入味又腍口,確實不易。鵝掌膠質甚高,同鮑魚一樣,炆得非常之入味大腍,雖然配上芥末醬,但單單直接吃上,也不需要作何醬相配。

金華竹笙扒雙蔬, 金華火腿的咸香,美味可口,再配上竹笙和雙蔬,都是淡口之食材,竹笙爽口無比,雙蔬用上娃娃菜和西蘭花,還加入草菰,配上金華火腿,更突顯金華火腿的咸香味道,讓人回味無窮。

鳳凰煎年糕,年糕就只有新年才會買來吃,一般煎香已經很好味,能吃出庶糖的甘香味道。但加上蛋汁煎香的年糕,反而多了蛋香味道,慢慢有著庶糖的清甜甘香。年糕口感煙韌,更讓人愛不惜手,想再多吃一件。

福果蕃薯湯丸,用上蕃薯片成薄片,加入福果和色彩鮮明的芋圓為湯丸,整個糖水清甜無比,蕃薯片爽口,和芋圓的煙韌口感,整個糖水變得口感豐富,清滋無比,確實是不錯的賀年甜品

最後送上時令水果,吃得飽肚又滿足。

$640 (Lunch)
  • 福果蕃薯湯丸
  • 鳳凰煎年糕
  • 金華竹笙扒雙蔬
  • 6頭鮑魚伴鵝掌
  • 蘿蔔煮細黃花魚
  • 金沙發財卷拼龍鬚好巿
  • 紅燒潮州中鮑翅
2021-02-11 802 views
同老人家食團年飯特別緊張, 今日揀咗食中菜位於戲曲中心的滿樂中菜食早飯, 之前同朋友嚟食過晚飯,  裝潢及食味都不錯, 相信呢位老人家應該滿意的。見到呢啲2人~12人嘅冬至及團年飯餐牌有啲心噏, 我諗食店家陣經營得好困難, 希望牛年係一個好開始。個個月黎滿樂中菜食飯都唔會悶, 佢地啲菜式好多傳統菜, 唔計新菜式, 成十頁餐牌都有排試, NEXT ROUND 要試蝦子炆柚皮煲叫魚翅+鮑魚套餐要$430 , 識食梗係叫呢個迎新春套餐吧, 特價$588己包了魚翅+鮑魚, 抵好多!紅燒潮州中鮑翅魚翅跟火爐上, 確保魚翅鮑湯食食吓唔會凍左。誇張啲........啲翅好似手指尾咁粗壯, 份量非常多, 斤兩十足, 魚翅爽口, 鮑汁上湯有肉香及金華火腿嘅鹹香, 鹹度及濃度也適中。6頭鮑魚伴鵝掌鮑魚炆得入味, 鮑魚味頗濃, 口感有點微彈, 鮑汁以雞肉、猪肉、金華火腿等淆得好濃杰, 好香。鵝掌炆得腍滑非常, 鮑汁入曬鵝掌皮裡, 膠質也出曬嚟, 老人牙力不好也沒問題, 連鵝掌根都好軟滑, 個人覺得鵝掌比鮑魚更吸味, 更好食。金沙發財卷拼龍鬚好市龍鬚炸得脆卜卜, 內裡有層厚蝦膠包住蠔豉, 花膠彈牙, 蠔味夠香

紅燒潮州中鮑翅
紅燒潮州中鮑翅

魚翅跟火爐上, 確保魚翅鮑湯食食吓唔會凍左。

6頭鮑魚伴鵝掌
6頭鮑魚伴鵝掌

金沙發財卷拼龍鬚好市
金沙發財卷拼龍鬚好市

龍鬚炸得脆卜卜, 內裡有層厚蝦膠包住蠔豉, 花膠彈牙, 蠔味夠香濃, 鹹香味鮮, 成件事好香口。

一層薄皮包住髮菜炸, 炸好後用鹹蛋黃兜炒, 香口到爆燈, 中國人傳統新年食物最緊要好意頭, 髮菜喻意發財, 髮菜咁樣食其實原來爽爽地, 髮菜拈少許附送的醬, 個醬甜甜地, 配惹味鹹香的鹹蛋黃, 老人家好鍾意食。

蘿蔔煮細黃花魚
蘿蔔煮細黃花魚

原條黃花魚酥炸, 魚頭炸到脆卜卜, 魚頭直情可以成個食落肚補充鈣質, 炸過的魚皮再煮, 煮完都好完整又香口。

魚肉卻保持到嫩滑口感, 嫩滑到一啲都唔似炸過的魚。

農曆新年期間蘿蔔質素最好, 又腍又甜又多汁, 吸曬上湯嘅味道, 好好食。

金華竹笙扒雙蔬
金華竹笙扒雙蔬

竹笙爽口吸味, 跟底下既紹菜一樣, 吸收晒個惹味鮑汁,  紹菜同蘿蔔同樣當造, 又腍又甜

金華火腿出奇地唔係好鹹, 肉質結實鹹香, 好嚼口。

鳳凰煎年糕
鳳凰煎年糕

今年第一件年糕, 用雞蛋煎香, 又出奇地乾身, 冇話煎到油淋淋, 年糕有點厚度, 軟彈煙韌唔黐牙, 唔太甜,  每人一件剛剛好。

福果薑薯湯丸
福果薑薯湯丸

大量爽口木暑片, 福果是糖漬過的白果, 口感軟糯煙韌, 還有大量小丸子, 又係好彩糖水唔太甜, 有少許薑汁香, 食埋呢個糖水飽到上心口了。

環境好, 食味唔錯, 服務又好, 老人家非常滿意的早食鳥團年飯。祝生意興隆!
$669 (Dinner)
就來到農曆新年, 份外想食中式菜色, 今天跟朋友相約, 提早食個團年午餐, 去了一個好特別的地方戲曲中心, 諗住食完, 可以順便參觀一下寧靜的戲曲中心, 因疫情, 節目都受到影響, 籍著現在較少人, 唔洗同人迫。滿樂中菜是戲曲中心的唯一中菜廳,環境裝潢獨特, 無論裝潢, 氣氛, 都甚具藝術氣息, 尤其是座位好像一個迷你的theatre,坐得非常舒適,好治癒的感覺。見到Menu 及點心紙, 都有好多選擇, 因太肚餓了,點菜先來個潮州蠔仔泡粥, 蠔味夠新鮮, 粥底鮮甜, 點心唔少得叫個招牌蝦餃皇和滿樂燒賣皇, 蝦餃皮夠薄,蝦肉彈牙爽口。而滿樂燒賣皇, 豬肉鮮味無窮,有嚼口!松露香菇包, 賣相真係好似隻冬菇, 手功好好, 香噴噴的松露香味, 包的質感軟熟, 牛油果蝦春卷 ,夠酥脆, 材料有牛油果、西芹和蝦甜品叫了福果芋泥, 芋蓉煮到好幼滑, 軟綿綿的, 味道香甜, 濃濃的芋頭香味。點心有質素,環境服務都好。

而滿樂燒賣皇, 豬肉鮮味無窮,有嚼口!
牛油果蝦春卷 ,夠酥脆, 材料有牛油果、西芹和蝦
點心有質素,環境服務都好。
2021-02-06
2021-02-05 198 views
疚情已經維持咗一年有多,限聚仍然祇係2人,朋友返工近柯士甸站,就約佢去戲曲中心滿樂中菜飲茶。中菜館華麗高雅,以綠色為主色調,座低感覺平和舒適😄點心以兩件一籠,我哋可以叫多幾款試😉百樂燒賣皇兩大粒,比普通嘅燒賣足足大一倍,連鮮蝦都係King Size,新鮮蒸好,賬卜卜,鮮味有肉汁😋💯即燒手切叉燒腸腸粉滑溜有米香,手切叉燒粒又大粒又多,啖啖都有叉燒😋茘茸炸帶子,牛油果蝦春卷,酥炸蘿蔔絲餅三款點心即叫即炸,外皮炸得乾身唔油膩,茘茸依家最啱食,帶子厚身大粒,牛油果蝦春卷,蝦肉同牛油果味道清新,酥炸蘿蔔絲酥餅餡料除咗蘿蔔絲,仲有冬菇同紅蘿蔔粒,可以提昇酥餅鮮甜味😋甜點蜂蜜黑糖糕,桃膠杞子桂花糕兩款糕各有特色,勝在唔太甜😄,黑糖糕帶點煙韌,桂花糕底層係用椰汁,清甜好味😋
中菜館華麗高雅,以綠色為主色調,座低感覺平和舒適😄

點心以兩件一籠,我哋可以叫多幾款試😉
百樂燒賣皇

即燒手切叉燒腸
腸粉滑溜有米香,手切叉燒粒又大粒又多,啖啖都有叉燒😋

茘茸炸帶子,牛油果蝦春卷,酥炸蘿蔔絲餅

甜點蜂蜜黑糖糕,桃膠杞子桂花糕
2021-02-02
Type of Meal
Lunch
2021-02-05 140 views
朋友在廣東道上班,他提議來這間酒樓用餐,因為不用排隊。餐廳的環境和空間很大,裝飾典雅。我們叫了幾款點心樂滿蝦餃皇, 蝦餃皮夠薄,入面有超大粒蝦,味道好好!蟹子北菇鮮蝦燒賣王,又係好大粒蝦, 豬肉又唔肥,好食。金菇牛肉腸,入面好似有炸兩,脆脆的,應該係我近年食過最好食的牛肉腸,味道好出色!牛油果蝦春卷,炸的香脆安蝦中鹹水角,外脆內軟流沙奶黃包,真係做到好流沙,但奶黃味道怪怪的。菜苗鮮蝦雲吞麵, 我喜歡菜苖雲吞,但是麵太淋了。人均一百多,又可以好好地聊天,非常滿意。

我們叫了幾款點心

樂滿蝦餃皇, 蝦餃皮夠薄,入面有超大粒蝦,味道好好!

蟹子北菇鮮蝦燒賣王,又係好大粒蝦, 豬肉又唔肥,好食。

牛油果蝦春卷,炸的香脆

安蝦中鹹水角,外脆內軟

流沙奶黃包,真係做到好流沙,但奶黃味
道怪怪的。

菜苗鮮蝦雲吞麵, 我喜歡菜苖雲吞,但是麵太淋了。

人均一百多,又可以好好地聊天,非常滿意。
2021-02-01 183 views
我其實幾鍾意食中式點心,但係就鍾意去一啲比較寧靜又坐得舒服嘅中菜廳😛位於戲曲中心嘅滿樂中菜,環境一流。餐廳座位坐得舒服,而且仲播住非常悠閒嘅音樂 🎵嘆茶真係一流!呢度嘅點心亦都多元化,鍾意佢嘅點心一般都以兩件為主,所以可以試多啲款式。除咗點心佢仲有小菜、燒味、甜品等等。午市揀咗叫點心😉▶️招牌蝦餃皇蝦餃夠薄,蝦好爽口,新鮮!▶️百樂燒賣皇超大粒,豬肉及蝦都爽口,好味!▶️香煎蘿蔔糕厚身但煎得香脆🤤 ▶️牛油果蝦春卷牛油果🥑仲有西芹,配蝦又幾特別▶️菜苗鮮蝦腸呢個蝦好大隻 ,又爽口,腸粉夠滑身~▶️醬皇金錢肚份量都幾多,金錢肚夠入味!點心有質素,環境服務都好!

午市揀咗叫點心😉

▶️招牌蝦餃皇
蝦餃夠薄,蝦好爽口,新鮮!

▶️百樂燒賣皇
超大粒,豬肉及蝦都爽口,好味!

▶️香煎蘿蔔糕
厚身但煎得香脆🤤

▶️牛油果蝦春卷
牛油果🥑仲有西芹,配蝦又幾特別

▶️菜苗鮮蝦腸
呢個蝦好大隻 ,又爽口,腸粉夠滑身~

▶️醬皇金錢肚
份量都幾多,金錢肚夠入味!

點心有質素,環境服務都好!

2021-01-31 155 views
這間位於戲曲中心內的滿樂中菜,午市有多款點心,全部都是以兩件為一籠,方便二人家庭。點心價錢中上,二件一籠都要$2-30,不過點心勝在新鮮及足料。蝦餃外皮晶凝通透,蝦肉新鮮爽口,用料十足,食到蝦肉的鮮味。燒賣原隻鮮蝦加上半肥瘦的豬肉餡,新鮮出爐脹卜卜,比外面的燒賣大粒很多,豬肉入口有咬口亦不會滿口肥膏。菜苗鮮蝦雲吞雲吞有些菜肉餡料外,還有粒粒彈牙鮮蝦,湯底有些雞湯及金華火腿的鮮甜。酥炸蘿蔔絲餅即叫即炸,一咬開中間還冒煙,表面炸至金黃香脆,中間全部都是幼細的蘿蔔絲,而且帶點濕潤,不會炸得太乾。潮式糯米卷糯米卷就比較普通,糯米煮得很腍又煙韌。牛油果蝦春卷比一般的春卷少了點油膩,可能加了些牛油果,入口香脆又帶點果香。叉燒包麵包軟熟帶點甜香,叉燒餡料完全不油膩,叉燒是梅頭肉,所以很腍又帶蜜香。鮮竹牛肉球牛肉大大粒,有些果皮香。

蝦餃
外皮晶凝通透,蝦肉新鮮爽口,用料十足,食到蝦肉的鮮味。

燒賣

菜苗鮮蝦雲吞

酥炸蘿蔔絲餅

潮式糯米卷
糯米卷就比較普通,糯米煮得很腍又煙韌。

牛油果蝦春卷

叉燒包

鮮竹牛肉球
牛肉大大粒,有些果皮香。
2021-01-31 139 views
帶住呀媽一齊飲茶,當然試下新野。地點較新,係柯士甸站F站一出行2分鐘就係地方大,得茶市時間,大家都要振興食市。款式都多種類,價錢合理蝦餃大大隻。嘩真的不得了,皮薄足料,蝦爽口,脹卜卜好滿足燒賣大大粒。大蝦份量大size。食左特別飽肚黃金流沙包。蛋黃流到成手都係,熱辣辣食特別好味😋推介之選。蠔仔肉碎粥。潮州班底就一定有定心。柴魚香口。蠔仔鮮美,肉醉足料湯底一流。杞子桂花糕。不太甜,下層有椰漿。有2層。不錯蛋白杏仁茶。蛋白多。杏仁茶又不甜。每啖都有蛋白。滑滑的。一碗都好大份量。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻整體來說。如果戲院會開。應該更吸引人前來食。因為質素係可以再食。所以快快來試吓
地方大,得茶市時間,大家都要振興食市。
款式都多種類,價錢合理
蝦餃大大隻。嘩真的不得了,皮薄足料,蝦爽口,脹卜卜好滿足
燒賣大大粒。大蝦份量大size。食左特別飽肚
黃金流沙包。蛋黃流到成手都係,熱辣辣食特別好味😋
杞子桂花糕。不太甜,下層有椰漿。有2層。不錯
2021-01-30 119 views
星期日在家附近走走,逛了一下戲曲中心,就想到一個人嘆下中茶,吃個點心~環境很闊落、舒服乾淨,不像一般茶樓般嘈吵~難得週末有個地方安靜,休息一下~我點了有機普洱茶,茶味醇厚,濃而不澀,沒有任何渣。配上幾個點心真是人生樂事~點心每款都很出色,每顆點心都很大隻,份量足,蝦餃皇和燒賣皇蝦肉超級爽口彈牙,咬下啖啖肉超滿足呢~蠔油鮮竹卷內是紫椰菜,感覺健康,蠔油鮮味得很~潮洲粉果也做得出色,外皮沒有太厚,花生爽脆~酥炸蘿蔔絲餅,驚喜之一,超大件的~蘿蔔一絲絲,餡料有紅蘿蔔、冬菇,炸起來外脆,餡料鮮甜~平常的我一個人吃的話,一定吃不完要打包走,今次我吃著吃著,太美味的關係,竟然一個人吃光五款點心~~總括來說食物水準優秀,服務很好,茶涼了侍應也會主動加熱茶,態度親切,下次我要帶爸媽過來品嚐啦~
星期日在家附近走走,
逛了一下戲曲中心,
就想到一個人嘆下中茶,吃個點心~
環境很闊落、舒服乾淨,
不像一般茶樓般嘈吵~
難得週末有個地方安靜,休息一下~

我點了有機普洱茶,
茶味醇厚,濃而不澀,沒有任何渣。
配上幾個點心真是人生樂事~

點心每款都很出色,
每顆點心都很大隻,份量足,
蝦餃皇和燒賣皇蝦肉超級爽口彈牙,
咬下啖啖肉超滿足呢~

蠔油鮮竹卷內是紫椰菜,
感覺健康,蠔油鮮味得很~

潮洲粉果也做得出色,
外皮沒有太厚,花生爽脆~

酥炸蘿蔔絲餅,驚喜之一,
超大件的~蘿蔔一絲絲,
餡料有紅蘿蔔、冬菇,
炸起來外脆,餡料鮮甜~

平常的我一個人吃的話,
一定吃不完要打包走,
今次我吃著吃著,太美味的關係,
竟然一個人吃光五款點心~~

總括來說食物水準優秀,服務很好,
茶涼了侍應也會主動加熱茶,
態度親切,下次我要帶爸媽過來品嚐啦~
2021-01-24
  • 蝦餃皇
2021-01-27 101 views
疫情差不多已經滿一年,不過疫情還沒有受到控制,所以政府晚上取消了堂食,如果想吃美食,只有下午的時間提早吃飯。雖然如此,不過飯始終要吃,便選擇這裏。海皇三絲羹,份量都不少,如果加點淅醋,味道更佳。蜜汁叉燒,蜜糖味道適中,叉燒肉質偏軟,肉味道十足,其實吃叉燒,比較喜歡吃內地的豬肉。鴛鴦胡椒焗蝦,胡椒的香氣和蝦肉的鮮甜味。互相輝影。這個是這裏的名物,值得推薦。招牌金瓜炒米粉,米粉吸收了南瓜的香氣,味道層次豐富。千層咖啡糕,爽口彈牙,甜度適中。

海皇三絲羹,份量都不少,如果加點淅醋,味道更佳。

招牌金瓜炒米粉,米粉吸收了南瓜的香氣,味道層次豐富。

千層咖啡糕,爽口彈牙,甜度適中。

終於到左週末,可以同老公行下街,食下野,一直都想去戲曲中心行下,一來交通超方便,二來去欣賞呢個建築物既設計,感受一下戲曲藝術行完之後,就去醫肚,滿樂中菜位於一樓,由出面望入去,已經比裝潢吸引左,因為成間主色用左綠色為主調😍好似翡翠一樣🤩老公鍾意食中菜就入左去勒,餐具全部都係綠色,好靚我地點左個二人套餐🤗包括一款點心,靚湯,一款小食&一款粉麵杏汁燉白肺湯😋侍應推介,因為係佢地食店不容錯過的佳餚👍🏻奶白色超熱燉湯,好香杏汁味,仲係食到好蓉既杏汁,豬肺又夠滑,真材實料,飲完成身暖晒,椒鹽九肚魚😋呢個一定要襯熱食,因為非常香口,而且炸得外脆內軟口感亦鬆化沙爹牛肉炒河😋平時食乾炒牛河就食得多,呢個以沙爹醬炒😋令到成碟炒河好香濃,而且牛肉嫩滑多汁,河粉又夠彈牙,非常可口點心就揀左鮮蝦燒賣皇😋叫得燒賣皇真係無錯,真係大大粒,好夠份量,而且用料好足,有成隻蝦架,即叫即蒸,熱辣辣好食桂花糕😋桂花香味都幾突出,唔會太甜,岩晒我口味

我地點左個二人套餐🤗包括一款點心,靚湯,一款小食&一款粉麵

杏汁燉白肺湯😋

椒鹽九肚魚😋
呢個一定要襯熱食,因為非常香口,而且炸得外脆內軟
口感亦鬆化

沙爹牛肉炒河😋

點心就揀左鮮蝦燒賣皇😋

桂花糕😋
桂花香味都幾突出,唔會太甜,岩晒我口味

2021-01-23
$250 (Lunch)