2018-09-12
昨晚起social media 就不停洗版,嚷著會打風,仲話好勁添,攪到個個都好緊張,幾個身邊要返內地工作的親友都即刻雞飛狗走,得返我一個人係陌生嘅觀塘區😒。冇左飯腳,孤零零嘅我唯有獨自搵食, 之前有逛過apm, 但商場內的餐廳唔太吸引,所以我就問下以前係觀塘返工嘅朋友仲有咩選擇,佢就叫我試下呢間魔膳廚房。地點都很好找,不過佢個樣咁西式,會唔會又係鋸扒食意粉之類?🤔我已經食左幾餐西野喇喎,想轉轉口味噃!幸好佢雖然表面好西式,但餐牌竟然有我想食嘅泰式青咖哩🐔。呢度係餐湯飲品加錢隨意配,所以豐儉由人,還有自助沙律吧可追加。我唔敢食太多所以只加配餐湯飲品。雜菜湯夠濃味唔會好水,ok好飲。附上的餐包亦是熱辣辣的,👍。到主菜青咖哩雞出場了,賣相看似普通,但估唔到幾有水準喎!青咖哩微微辣,而且好香椰漿味,很好送飯😍。雞肉好嫩滑,而且係全肉,冇骨,啱哂啲懶人😝。最後嘆返杯咖啡收尾,食飽飽就繼續工作去了。
附上的餐包亦是熱辣辣的,👍。
到主菜青咖哩雞出場了,賣相看似普通,但估唔到幾有水準喎!
青咖哩微微辣,而且好香椰漿味,很好送飯😍。
雞肉好嫩滑,而且係全肉,冇骨,啱哂啲懶人😝。
最後嘆返杯咖啡收尾,食飽飽就繼續工作去了。