呢排成日入元朗食嘢,就喺openrice睇吓有咩好食,揀咗呢一間,入到去一碗麵最平都要40幾蚊,貴嘅70蚊都有。我哋食咗一碗燒鴨瀨粉$45同埋一碗燒鴨撈蝦子麵$60,間鋪唔係大,我嗌寫野丫唔該,理應過黎問我食咩都好啊,但係佢淨係企住喺廚房個路口冇行到過嚟,做緊自己野,完全唔知佢ready 寫野,所以我等,之後佢直接問:"食咩呀,講丫",嗰種語氣非常唔好,原本諗住嗌多個皮蛋,但係因為佢呢種態度,令到我唔想俾錢佢賺所以冇落到單。碗野黎到,分量唔算多(圖片張相係未開始食食嘅份量),一個男仔一定唔夠食,仲有碗所謂嘅蝦子撈麵,嘩,冇色水嘅,啲蝦子少得真係可憐,燒鴨冇特別,以本人標準覺得唔值$60,走去深水埗食個蝦子麵都冇咁嬲。那那林食完走就算!Btw 佢個湯一飲落去係驚喜嘅,甜嘅,但唔會再食

Btw 佢個湯一飲落去係驚喜嘅,甜嘅,
但唔會再食
2017-01-08
$55 (Tea)
2016-07-24 1301 views
星期六專登拜訪豬小姐,食下久違的生滾豬雜河!生滾豬雜河有豬肺、豬潤、豬肝、豬粉腸、瘦肉等等,再配上清甜無比的湯底!豬肺非常爽口,咬落爽爽聲,有少少軟骨咬下!豬肝向來對少食內臟既人會覺得有點苦,不過飲多一口湯底完全中和返!豬粉腸亦清楚得乾乾淨淨,更將多餘的脂肪清走!廚師對豬的烹調,完全吸引左食客對豬的追求!非常有質素,湯底又清甜!唯豬小姐的老闆可能太直腸直肚,會引起一些食客反感!
星期六專登拜訪豬小姐,食下久違的生滾豬雜河!
生滾豬雜河

唯豬小姐的老闆可能太直腸直肚,會引起一些食客反感!
2016-07-23
$45 (Lunch)
生滾豬雜河
2016-05-01 1372 views
香港週末冇咩地方好去,自從遇上豬小姐,我地不時特登走入元朗食下野吹下風。每次必點燒鴨瀨炒,d湯好清甜,蘿蔔亦冇渣,燒鴨好香肉嫩,冇咩骨,次次都忍唔住飲晒d湯女友叫左個豬膶牛肉米,都幾好味,但我始終都係鴨瀨fans食完行附近有隻大肥貓
女友叫左個豬膶牛肉米,都幾好味,但我始終都係鴨瀨fans
食完行附近有隻大肥貓
2016-04-16
10 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2016-04-19 1147 views
豬小姐由一對夫妻經營,每天購買新鮮的食材烹調,售完即止。最受歡迎的生滾豬雜湯河粉($45),瘦肉、豬粉腸、豬肺、豬潤、豬腰等應有盡有。眾所周知,內臟如果不夠新鮮,就很容易有股腥臭味。但這碗豬雜完全沒有問題,全部都很新鮮。而且店家很仔細處理內臟,以豬粉腸為例,不單通得乾乾淨淨,還去除多餘脂肪,讓人吃得放心。店家生滾內臟的時間也拿捏得剛好,豬腰很爽脆,喜歡吃內臟的人來到豬小姐,可以毫無顧慮的吃新鮮又乾淨的內臟,一定大呼過癮。河粉的湯頭很清甜,因為豬雜一點羶味也沒有,並不需要用胡椒粉湯底辟味。喜歡吃惹味一點的,必定要加豬小姐自家調製的辣椒油,只須加少量,便非常非常香,為豬雜提味。我吃一口加了辣椒油的豬雜湯河後,就忍不住一直加辣椒油,一直加一直加,直至吃完整碗河粉。豬小姐有出售玻璃樽裝的辣椒油,下次要買一樽在家享用。紅棗杞子醉豬手($65)是誠意之作,冰涼的豬手浸得入味,富酒香,沒有肥膏,卻有滿滿的骨膠原。如此用心處理食材的小店值得多多支持!
豬小姐由一對夫妻經營,每天購買新鮮的食材烹調,售完即止。
生滾豬雜湯河粉
紅棗杞子醉豬手

如此用心處理食材的小店值得多多支持!
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
生滾豬雜湯河粉
紅棗杞子醉豬手
2016-04-12 611 views
推出了新產品手打鯪魚球紫菜湯米粉,鯪魚球一啲腥味都冇,幾彈牙潮州紫菜,完全無沙,正!配上薑絲清湯底,好夾呀!值得一試食得出用心制作,大力支持誠意小店!
推出了新產品手打鯪魚球紫菜湯米粉,

鯪魚球一啲腥味都冇,幾彈牙

潮州紫菜,完全無沙,正!

配上薑絲清湯底,好夾呀!

值得一試

食得出用心制作,大力支持誠意小店!
2016-04-10
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
小心呢間黑店,食完埋單,點知比態度勁惡劣的老闆娘靜雞雞收多 $20 元,跟住問佢,佢承認收多了錢,但最後仲要比佢教訓一餐⋯細節唔多講了。真係佩服呢位老闆娘態度超惡劣,可以咁樣鬧客,唔通真係唔憂做?食物味道還可以,但呢種惡劣態度,食物識飛都唔會再光顧!

食物味道還可以,但呢種惡劣態度,食物識飛都唔會再光顧!

Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2016-02-07 424 views
一直想試,今日終於去到。豬什湯河湯底清甜,望見碗麵有各式各樣的豬內臟,100個讚!無骨燒鴨湯河湯底有好香的鴨汁,比豬什湯底更濃更甜,蘿蔔炆到同湯的顏色一樣,非常入味、鮮甜,正。以味道作為考慮的確100分,個辣椒油好香,可惜麵的份量只適合早餐、午餐、下午茶等,如果男士想飽肚為大前提,就未必夠。店面的座位有限,適合小夥子,都見有好多外賣單。如果想坐得舒服,或者飯聚之類就唔合適啦。小店的確好有特色,一定會再幫襯。
一直想試,今日終於去到。

豬什湯河

湯底清甜,望見碗麵有各式各樣的豬內臟,100個讚!

無骨燒鴨湯河

小店的確好有特色,一定會再幫襯。
燒鴨湯河
2016-02-07
$45 (Lunch)
燒鴨湯河
2015-08-18 540 views
聽人講話元朗豬小姐幾出名,但係住喺元朗嘅我,竟然冇食過所以,今日我就決定專登過去食,睇吓依個豬小姐有幾巴閉。一去到,見到個門面其實都幾細,放唔到幾多客人,所以我都要等左一陣先有位。一入到去,就睇吓餐牌有咩嘢食,由於我唔鍾意食內臟所以就決定食個鴨胸粉,朋友就叫咗一個豬雜撈面。講返啲嘢食先,鴨胸粉真係麻麻,我覺得同大家樂食嗰啲下午燒鴨瀨冇乜分別,如果係要讚嘅話,佢嘅蘿蔔都幾入味同幾林嘅。\朋友嘅豬什撈麵,佢自己話好好味,佢話係其他地方都好難食到。評分:我5.5/10朋友7/10
聽人講話元朗豬小姐幾出名,但係住喺元朗嘅我,竟然冇食過

所以,今日我就決定專登過去食,睇吓依個豬小姐有幾巴閉。

朋友嘅豬什撈麵,佢自己話好好味,佢話係其他地方都好難食到。

評分:我5.5/10
朋友7/10
豬什撈麵
Other Info. : 評分:我5.5/10 朋友7/10
豬什撈麵
首先,鋪頭入面既人態度真係令到我興過火屎。大熱天時,入到去,梗係想係入面位,來到個阿姐即刻問食乜,叫呢樣又話未得,叫叫下又走埋。佢之後番黎同我講:食乜諗咁耐啊,快啦。嘩!前世得罪你啊,仲臭串過B仔,鋪頭又無乜人。原來係番工時候睇下做緊野附近有咩好野食,發現有間賣豬雜既粉檔。小弟都偏好食呢味野,因為個人覺得個湯夠哂豬內臟既入面既營養。大熱天時,食到咁熱既野都咪話唔勁,雖然被無禮對待之下終於叫左碗豬雜河,豬膶唔粉,其餘既都煮得岩岩好,仲有個湯無乜"羶"味,呢一點值得讚。可惜聽聞係咁加價,老細有熱誠是無用的,要同食客有良好既溝通是必須的。希望會改善啦,因為始終野食真係全港獨有,味道真係不俗的。
首先,鋪頭入面既人態度真係令到我興過火屎。

大熱天時,食到咁熱既野都咪話唔勁,

雖然被無禮對待之下終於叫左碗豬雜河

希望會改善啦,因為始終野食真係全港獨有,味道真係不俗的。

2015-06-18
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2015-06-12 692 views
豬小姐, 之前都食過, 都係食豬潤的, 好耐冇嚟啦, 呢間店細細, 但都算多人幫襯. 今次食豬潤牛肉米粉. 朋友們都食豬什河. 好熱的湯底, 好香又夠濃味, 有好多蔥呀, 我的豬潤好粉, 好味, 牛肉都OK, 唔算好淋, 但都有牛肉的咬口. 米粉吸引D湯的精華, 好入味呀. 正.朋友的豬什, 佢地都好欣賞, 個湯先係精髓, 其它豬的內臟都好出色的, 係招牌呀. 唔會有臭味. 呢度的豬手都好入味, 唔肥又爽口, GOOD. 還有韮菜花都好味.

2015-05-27
$70 (Dinner)
沒吃豬小姐3個月,美味依然,但豬雜河由$39加至$45,一年內更加了$10, 加幅達 28.5%,令人咋舌。當中有多少是成本/租金壓力,多少是資本主義下的貪心,見生意好想賺多點?業主一年加兩次租?雖然豬雜河在香港是絕無僅有,豬小姐固然有他的吸引力,但一間位於舊區的小店,卻與人和大財團無異的貪心感覺,加上那位阿姐總是黑口黑面,講句野都忟忟地咁,再好吃我也不會再幫襯了。

2015-05-22
$45 (Dinner)
2015-01-24 1247 views
今日入開元朗買野, 知道有一間新派復古豬雜麵店, 今晚立即前往一試, 店鋪細細間, 十足似日本拉麵店, 得4張細檯, 落單後豬雜河, 見出品很認真, 每一張單就淥一碗, 慢工出細貨, 好有心機, 湯底很鮮, 胡椒味濃, 河粉幼滑, 燒鴨瀨粉, 燒鴨去骨, 瀨粉爽滑, 油薑葱牛肉撈麵, 油揀手, 薑葱幼細, 麵彈牙, 無梘水味, 牛肉新鮮, 連跟撈麵一碗湯也很鮮味, 夠熱, 飲完一碗今晚乃未飲過一杯茶水, 可見沒有濫用味の素, 湯底清甜, 更勝日式湯底,但要有耐心等候出品.唯一要彈劾的, 是豬雜太細件, 口感不足, 內有豬膶, 粉腸有捅過, 豬心, 豬橫脷, 豬肺很白,只售$30一碗, 如果加多些錢, 豬雜大件些更為完滿.

如果加多些錢, 豬雜大件些更為完滿.
冷盆豬心
燒鴨瀨粉
油薑葱牛肉撈麵
2015-01-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
冷盆豬心
燒鴨瀨粉
油薑葱牛肉撈麵
2014-12-01 1172 views
 一間細細既麵店...原來係<飲食男女>度曾經賣過廣告...所以黎試一試...menu 頗為簡單...款式唔多...不過唔緊要...好味既野...唔需要咁多選擇...主打兩三樣...相信可以做得更好... 我選左無骨燒鴨米粉...可是只係1900已矣...已經無哂瀨粉... 燒鴨件數唔多...無肥膏...而無骨好適合我呢D懶人 ...蘿蔔入哂味...但原來最正係個湯底...係用鴨殼煲成...無味精...好甜呢... 朋友選左豬雜河粉...有豬肚,豬心,豬腰,豬腸,豬潤等等...豬雜可能薄切...滾幾滾就上碟...所以比較嫰口...保留豬味而不騷...湯底OK...但並不是胡椒湯...總括黎講...都算平靚正...

燒鴨件數唔多...無肥膏...而無骨好適合我呢D懶人
無骨燒鵝米
豬雜河
總括黎講...都算平靚正...
Other Info. : 少少舖位...6,7張枱仔...座位唔多...連搵張櫈放下袋都無...我進來時一個人都無...所以借左隔離枱張櫈...隨後有4位客人...侍應就急忙要我拎返張櫈出黎...似乎有點兒那個..........
無骨燒鵝米
2014-09-25 1049 views
很久以前就聽過,想不到轉換了工作地點後,來這兒只消五分鐘。這家店子還挺有性格,可說是賣質素,有要求的。午餐時間,吾等一行四人,坐正中間,其餘兩邊只剩兩張二人對食座。此時,有四位年輕OL到來,想坐到後面二人座,店員卻堅持“那是四人座,以免各食客太迫太擠”。結果,四名女士離開沒光顧,這樣,店子變失了四份午餐的生意。豬雜,有瘦豬肉,豬腰,豬脷,豬肚,豬肺,豬肝,豬心,湯底清甜,加青荵。每款豬內臟都有兩三件,還頗清潔,爽,白淖,這樣$38比純豬潤米划算得多。豬潤不算美味,比起維記新鮮淖的好像老了少許。豬脷薄薄的兩片,又鮮又滑,與媽媽煲湯那厚切豬脷是截然不同的感覺。不太喜內臟人士,可淨吃豬潤麵或燒鴨麵。辣椒油何其香辣,與南記的比較,有過之無不及,但礙於現場及當天天氣實太炎熱,吃著鮮滾的湯麵,真是份外熱辣,不能放太多辣椒油。
很久以前就聽過,想不到轉換了工作地點後,來這兒只消五分鐘

豬潤不算美味,比起維記新鮮淖的好像老了少許。豬脷薄薄的兩片
,又鮮又滑,與媽媽煲湯那厚切豬脷是截然不同的感覺。

不太喜內臟人士,可淨吃豬潤麵或燒鴨麵。

辣椒油何其香辣
$38 (Lunch)
2014-09-09 1105 views
慕名來到這間口碑不俗的小店,才知道下午一點才開門,惟有先閒逛半小時。不過事實證明,這番等待是值得的,按招牌點了豬什湯河,本身對豬内臟有點抗拒,但仍整碗吃光了,湯頭清甜帶點疆絲,有淡淡雞酒的清香,豬什看得出經過仔細處理,十分乾淨,且口感十足,難怪開業只幾個月,便客似雲來。據聞無骨燒鴨瀬和醉豬手也頗有名,待下次多人前往,必點品嚐!
據聞無骨燒鴨瀬和醉豬手也頗有名,待下次多人前往,必點品嚐!
還有很多菜色想試
店內不大,但骨子!
2013-10-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)