2019-05-07 185 views
以戰鬥碗而聞名嘅大排檔餐廳 但今日唔想飲酒所以冇叫到😳下次一定要試!.-炸咸豬手- 🌟肉多當然唔洗講 咸度岩岩好 皮亦都相當脆 認真說有啲似食緊薯片 皮加肉一齊食係最好食 點埋個百搭雞醫 我俾呢隻豬手滿分💯重有叫左魚香茄子 炒得妹有穫氣 而且好足料,仲有食小菜當然就會有咕嚕肉,我對咕嚕肉有一份要求同執着,呢間嘅咕嚕肉就比較一般,加起來比較林身,而且肉都有啲鞋。餐廳真係好爆 如果要傾計嘅話我諗依間餐廳就唔係好啱啦 因為真係好嘈😂但係話晒都係香港特色嚟 值得一試。

-炸咸豬手- 🌟

2019-05-02 290 views
大概晚上9時到達,沒有訂位。 所以要排隊等候,大概等了30分鐘左右,便可以入座了。 兩個人來食,所以沒有點很多東西,怕食不完浪費,點了「椒鹽鮮魷」和 牛腩煲。「椒鹽鮮魷」真的不太好食,椒鹽的東西炸粉太厚,破壞了口感。 牛腩煲算正常。 很失望,不明白為什麼那麼多人排隊等候。 可能期望太大,失望愈大。 很多大排檔比它更好食,遊客真的不要花時間排隊去食它。雖然,衛生環境比一般街邊的大排檔比較好,但正因如此風味不足呀!
。 牛腩煲算正常。

2019-02-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
今日在九龍來來回回,食足一整天,最尾站在旺角,因為今晚同學仔生日,選擇了大排檔風味,室內裝修簡簡單單,頗多圓檯,可見到食物圖片及大字報📝 圖謀並茂 🥦我地一行有8人,叫佐12道餸菜,兩枝哈爾濱啤酒🍺第一次聽哈爾濱啤酒🤣真係見識少🙏Ordered (1)燉湯=川貝雪梨,落單約五分鐘後放上檯,真的是否燉湯?湯夠熱,但係感覺唔太多湯料精華🤔(3)南乳粗齋煲,見到面頭個一 Pad 芡汁,我就無胃口🤐仲有一道餸菜無Post 相,唐生菜(鮑汁百靈茹扒),因為同上一樣,見到芡汁,好似飲緊生粉開水一樣,廚房裏面好趕時間,餸菜需要有鑊氣,但係全無🤷‍♀️一分錢一分貨,唔可以太有要求🙏🙏
燉湯(川貝雪梨)
椒鹽九肚魚
南乳粗齋煲
豉蒜虎皮椒
東菜肉碎蒸菜心
醬爆鮮魷
椒鹽豆腐
脆皮炸大腸
黑椒薯仔牛柳粒
紅燒乳鴨皇(兩隻)
2019-04-29
$140 (Dinner)
Celebration
Birthday
2019-04-29 187 views
今天約咗朋友食晚飯,平日食太多西餐!想食下中餐看見新開這間妹記大排檔地點方便!在女人街附近,於是決定試試!豬手燒得很香,配合甜酸醬,估唔到都幾夾!另外,椒鹽豆腐外脆內熱,非常好食!金菇肥牛煲味道特別!有別於一般出面的味道!送飯一流!炒通菜一般沒有什麼特別!
今天約咗朋友食晚飯,平日食太多西餐!想食下中餐

豬手燒得很香,配合甜酸醬,估唔到都幾夾!
2019-04-27 166 views
一年無食妹記啦!今次依舊叫左招牌菜 炸豬手 同 鬼馬油炸鬼👍🏼 另外仲叫左黑椒薯仔牛柳 無影相 不過咁多道菜入面我最中意佢😍牛柳好鬆軟 薯仔入哂味🤤🤤魚香茄子煲配飯一流!
一年無食妹記啦!

魚香茄子煲配飯一流!

2019-04-18
Type of Meal
Dinner
  • 黑椒薯仔牛柳粒
  • 炸豬手
  • 椒鹽八爪魚咀
2019-04-21 237 views
整體環境好,整體食客很多,等左一個鐘。食物不辣,份量不算很多。😊😊肉份量很少。充足,算好吃。愛吃中菜的我,當然不會放過每一個機會。沙拉骨味道一般,有點咸。價錢公道,尚算十分平民化,可以一試。整體餸也不算油膩。😗😗😗😗😗😗😗數個月便來一次🤗🤗🤗🤗🤗🤗了,下次經過或會再來。只是在繁忙時間要想排隊,如趕時間不要來吃。🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
2019-04-20
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2019-04-18 187 views
試完樓上個間,今次試買呢間,出面都有幾張枱等緊位,不過侍應問搭唔搭枱,我地話OK,跟住一秒有位,因為我地無試到佢鑊氣野,所以我唔知好唔好,不過我覺得有D普通,我地叫咗-椒鹽八爪魚咀、妹記炸豬手、沙拉骨同咸魚茸飛天通菜煲椒鹽八爪魚咀-我覺得無咩椒鹽味,但係有D鹹,粉漿係薄既,彈牙,但我覺得好頂胃妹記炸豬手 – 依個係好食,外皮係好食,十分酥脆,唔會死鹹沙拉骨 – 炸得唔會乾,有肉汁,不過個個沙拉汁好漏,食兩嚿就唔想再食咸魚茸飛天通菜煲 – 成煲野都見唔到有咸魚,一啲屍骸都找不到,仲有一陣唔知咩味(唔知係D油定係D UP咸魚味),有小小腥味,不過D通菜無黑同爽既佢好似比樓上平,不過D野唔係我叫,所以唔可以作比較,只可以寫個感覺出黎

妹記炸豬手 – 依個係好食,外皮係好食,十分酥脆,唔會死鹹

2019-03-30
$170 (Dinner)
2019-04-12 205 views
與朋友去旺角附近食飯,他們先到,叫了東西吃了,我後到,所以自己叫了一個常餐。朋友也有留到蠔餅給我,不過可能涼掉了,覺得一般般(粉很多)。另外一個是椒鹽九肚魚,可能也是涼掉,但另外一點是覺得很鹹。還有一個脆皮炸豬手,算是好吃的。比較贊的是鹹蛋香魚皮,鹹蛋很香我叫了一個肥牛粉絲煲常餐,雖然餓,但是看見這盤東西。。。也沒什麽胃口 其實味道還好,配上飯ok,但是論賣相,還有口感都比較差。 粉絲一夾就斷。。。就快變糊狀,還有肥牛只有很小塊的,碎碎的肥牛。 總的來說給個OK,仍然有進步的空間。
與朋友去旺角附近食飯,
他們先到,叫了東西吃了,我後到,所以自己叫了一個常餐。

另外一個是椒鹽九肚魚,可能也是涼掉,但另外一點是覺得很鹹。

總的來說給個OK,仍然有進步的空間。

2019-04-04 473 views
細個成日跟屋企人食大排檔,大個左以前食開既大排檔已經執哂!一直聽聞旺角呢間樓上大排檔好高質,上過去幾次都超多人就放棄左。今日要去旺角買野於是就上黎碰下運氣!唔知係咪因為星期一呢!竟然唔駛等位可以直入,仲可以任坐!真係太驚訝!太高興既關係兩個人叫左4個餸~😂😂首先蠔餅上先,蠔餅係我最愛食既大排檔食品~😍以前係屋企樓下有間潮州菜館,D蠔餅超好食,之後去過好多度食都食唔番果種風味!而呢度整既蠔餅可以同我回憶中既蠔餅媲美!炸到外層酥脆內裡充滿蠔仔兼蛋香,唔會好似D劣質蠔餅咁得D粉漿!點埋呢個辣椒醬真係好完美!😋😋第二道菜-椒鹽鮮魷,如果蠔餅係我最愛,咁佢就係我第二最愛~雖然好熱氣但我就最鍾意佢趁佢熱辣辣脆卜卜時食~呢度出品既椒鹽鮮魷都做到呢兩點~炸漿脆卜卜仲有好多炸蒜係面,附有喼汁中和油膩感!鮮魷唔un好容易咬開~係高質既!第三道菜-沙爹肥牛粉絲煲,沙爹味香濃而唔過咸,肥牛冇雪味,同粉絲一齊索哂D汁,即刻要叫兩個飯黎撈一撈~!最後蕃茄金銀蛋肉崧浸白菜仔,為呢餐既邪惡感稍微降低一點點~蕃茄酸酸甜甜平衡番呢餐既熱氣感!白菜仔冇渣亦係新鮮之選!✨又食到好飽喇今餐!!其實我地得兩個人但份量多得滯最後要
煎蠔餅

點蠔餅既辣椒醬

椒鹽鮮魷

沙嗲肥牛粉絲煲

蕃茄金銀蛋肉崧浸白菜仔

又食到好飽喇今餐!!其實我地得兩個人但份量多得滯最後要打包拎走~~😆

煎蠔餅
椒鹽鮮魷
沙嗲肥牛粉絲煲
蕃茄金銀蛋肉崧浸白菜仔
樓上鋪既大排檔 環境乾淨企理雖然好多人黎食 坐到滿哂但係上菜好高速落單十分鐘內有野食黎黃金蝦咸香味好正 豬手好脆切得又薄 口感好好蒜香炒個菜唔係好夠獲氣 但都不過不失黎多個濕炒河 多汁足料 唔錯呀 下次多d人多黎可以叫多幾個餸再試下
樓上鋪既大排檔 環境乾淨企理
雖然好多人黎食 坐到滿哂但係上菜好高速
落單十分鐘內有野食黎

黃金蝦咸香味好正 豬手好脆切得又薄 口感好好
蒜香炒個菜唔係好夠獲氣 但都不過不失

黎多個濕炒河 多汁足料 唔錯呀
下次多d人多黎可以叫多幾個餸再試下
叫咗5樣餸…無一樣好食,唔知佢想點,唔會有下次🤬🤬🤬全部都叫佢主打招牌菜,上枱啲餸出煙但食落口係唔熱,唔知佢係唔係叮熱啲餸先上枱,全枱5個人叫咗6個餸無一樣入得口,口水雞喊到腎有事,黃金蝦球硬身乾水,蠔仔粥超“send”落2次胡椒粉都頂唔順,豆苗出煙又唔熱…乾身到見到都唔想食…朋友生日蛋糕話唔雪…再收$150切餅費,我從來都唔會寫人差…香港做生意好多時候我都體諒,但今次真係差到唔講唔得!其實唔知係唔係星期三賽馬日師傅輸咗錢…所以差到頂點,切餅費我都明白嘅但蛋糕唔雪,我真係諗唔明點解仲頭收切餅費(佢話3D蛋糕唔會雪)所以大家如果有朋友生日訂咗3D蛋糕可以唔駛去
2019-03-20
  • 黑椒薯仔牛柳粒
  • 蠔仔粥
  • 黃金蝦
2019-03-12 1333 views
滿心歡喜食大排檔,但妹記已經唔再係一般大排擋,似係普通連鎖茶餐廳咁。炸豬手 |豬手係好食嘅,個豬皮非常脆,咬口聲音清脆響亮!但都係偏鹹(豬手唔鹹就唔係豬手)所以叫咗啤酒送,就啱啱好。口水雞 |個醬比一般食嘅口水雞味道較淡,似係就咁用豆瓣醬淋上去。而且雞肉唔係原隻雞件,而係用雞扒,所以比較鞋身。鬼馬油炸鬼 |繼炸豬手之後好食嘅炸墨魚餅,非常香脆,炸皮唔厚,墨魚肉都好彈牙,好味~啤酒 X 戰鬥碗 |黎到妹記點可以唔飲啤酒,仍然好喜歡用戰鬥碗,好有風味~總括黎講,妹記野食不是完全差,但價錢偏貴,而且氣氛都無真嘅大排檔咁Chill~所以唔太抵食

炸豬手 |
炸豬手
口水雞 |
口水雞

啤酒 X 戰鬥碗 |
黎到妹記點可以唔飲啤酒,仍然好喜歡用戰鬥碗,好有風味~
啤酒

蒜蓉炒豆苗
2019-02-21
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
炸豬手
蒜蓉炒豆苗
2019-03-12 269 views
其實嚟咗妹記食小菜都已經好多次佢哋人流好多次次嚟到一定要等位今日可能係平日所以等左一陣就入得基本上佢哋嘅招牌菜脆皮原隻炸豬手係一定要嗌由於得兩個人我哋都唔知道嗌啲乜嘢招牌餸好佢推介我哋嗌左黑椒薯仔牛柳粒另外加多個菜就要埋腐乳通菜基本上啲侍應好快手仲建議我哋上齊晒菜先好上白飯豬手嚟啦不過份量好似比我以前食嘅細份左但係未到一如既往嘅新鮮炸起皮卜卜脆但入邊嘅豬手肉都仲係好鮮嫩再點埋泰式甜酸醬送飯一流!基本上一個腐乳通菜最正嘅就係有鑊氣喺妹記食呢個菜炒得夠香腐乳嘅份量又啱啱好呢個係佢推介嘅薯仔牛柳粒我覺得牛柳粒炒得唔夠鑊氣除咗有太厚嘅鬆肉粉味之外佢炒得比較林相反啲薯仔就好好食不過嚟食小菜一定係人多着數啲因為可以嗌多唔同嘅餸去share
其實嚟咗妹記食小菜都已經好多次

相反啲薯仔就好好食

不過嚟食小菜一定係人多着數啲
因為可以嗌多唔同嘅餸去share

2019-03-11
$200 (Dinner)
  • 炸豬手
男家家庭眾餐(新年團年飯),次次都係我同老公去諗。老爺鐘意食中餐,所以今次BOOK左妹記。我地好早上到去,唔駛等位就可以入座,一落order ,超快。我諗5分鐘左右就上左第一碟,應該15分鐘左右就上晒所有菜。椒鹽骨少肉多骨椒鹽九肚魚好味依個放錯左,影完相就叫人拎返走。炒通菜正常燒豬手一般黃金蝦D殼都食得蠔仔粥依個幾好味炒飯霸王雞冇雞味,好大陣雪藏味因為D野食好快上檯,所以食左一個鐘左右就走人,走個時勁多人等位。價錢都唔貴,坐又唔算坐得迫。

我諗5分鐘左右就上左第一碟,應該15分鐘左右就上晒所有菜。
椒鹽骨
少肉多骨
椒鹽九肚魚
好味

依個放錯左,影完相就叫人拎返走。
炒通菜

蠔仔粥
依個幾好味
炒飯

霸王雞
冇雞味,好大陣雪藏味

價錢都唔貴,坐又唔算坐得迫。
2019-01-29
$150 (Dinner)
2019-02-23 534 views
蠔仔粥係幾好食 蠔仔新鮮又多 令個粥更鮮甜 入面仲放左方魚 多左一份口感 唔錯.薯仔牛粒就差啲 味道淡左啲 可能個人食開重口味所以覺得味道偏淡.鬼馬油炸鬼入面放左墨魚滑 但個汁好似唔多夾 覺得冇乜特別 冇乜驚喜反而個豬手唔錯 皮脆 肉唔會太乾 豬手既鹹度係可以接受鹹蛋黃鮮魷就真係唔好叫 啦返普通鮮魷就好了 佢用左另一個方法整 搞到成個炸鮮魷完全唔脆 結果食剩大半碟🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
反而個豬手唔錯 皮脆 肉唔會太乾 豬手既鹹度係可以接受