2020-09-17 815 views
最近上網先睇到逸東酒店food court 翻新左少左外出,所以想嚟試吓新嘢今日係大熱天時,我同朋友行完附近一陣趁時間早少少就去食晚飯呢到搵位都需要花啲時間~..呢間日式料理好簡單-$100/3項,$120/4項今次同朋友都試左$100/3 有點不夠飽,可能係太熱又行太多路,消耗太多了吧同朋友都揀左南瓜薯餅同埋柚子醋漬蕃茄個蕃茄非常開胃,甜酸適中南瓜薯餅絕對係必點,非常脆而不油朋友飲豆漿,我的是熱麥茶,另外佢叫左茶杯蒸同而我是茄子每樣都好好味,但特別難忘的始終是南瓜薯餅
最近上網先睇到逸東酒店food court 翻新左
少左外出,所以想嚟試吓新嘢
今日係大熱天時,我同朋友行完附近一陣
趁時間早少少就去食晚飯

呢到搵位都需要花啲時間~
呢間日式料理好簡單-
$100/3項,$120/4項
今次同朋友都試左$100/3 有點不夠飽,
可能係太熱又行太多路,消耗太多了吧

同朋友都揀左南瓜薯餅同埋柚子醋漬蕃茄
個蕃茄非常開胃,甜酸適中

南瓜薯餅絕對係必點,非常脆而不油

朋友飲豆漿,我的是熱麥茶,另外佢叫左茶杯蒸同而我是茄子

每樣都好好味,但特別難忘的始終是南瓜薯餅
2020-07-11
  • 柚子醋漬番茄
Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_日本菜========================📍精緻日式家常素食 -- Mum Veggie Cafe🥦💛佐敦逸東酒店food court入面隱藏一間主打日式家常素食嘅餐廳🤭前排就同朋友一齊去試下❤️餐牌有多款小菜選擇,可以選$100三款或$125四款,跟餐配飯,湯同熱麥茶🙈------------------------------⭐️三款定食套餐($100)配五穀雜糧飯,湯,熱麥茶·⭐️信田卷呢個係小編最中意嘅🥰用上炸腐皮包住蘿蔔條,玉米筍,豆條等等🙈食落味道清甜👍😍⭐️本菇茶杯蒸呢個同樣好出色,蒸蛋非常滑溜,入口即化😍加上少少豉油嘅調味鹹甜鹹甜好好食!⭐️胡麻菠菜麻醬幾香,食落甜甜哋~五穀飯聞落好香,惟飯粒食落有少少濕同黏身🙈熱湯有好多配料喺入面例如蘿蔔片,海帶,飲落清清哋好舒服🥰------------------------------整體嚟講係好健康而且無負擔嘅晚餐,仲食到飽一飽😍間唔中想食清啲都係個唔錯嘅選擇❣️而且仲係良心小店,值得支持💛--
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_日本菜
========================
⭐️三款定食套餐($100)
配五穀雜糧飯,湯,熱麥茶
⭐️信田卷

⭐️本菇茶杯蒸

⭐️胡麻菠菜
麻醬幾香,食落甜甜哋~

賣相:8.2/10
地址:佐敦彌敦道380號香港逸東酒店LG樓8號舖
前往方法:佐敦站B2出口

2020-09-10
2020-09-12 532 views
本來是想試一家附近新開的咖啡店,可是實在太多人排隊了,最後又來了這裏吃午餐🤩真的很好好吃!每次來吃都不得不盛讚一番,最愛之日式素食料理之一💯這裡三個料理加一碗飯,還有麵豉湯和麥菜,盛惠$110(這次看見有新推出的大阪燒,就想試試,要另外加$10的)這個份量每次都吃不完,十分飽🤣🤣十分推介南瓜薯餅,味道一如竟往的好,連平日不愛南瓜的我都十分喜歡吃👍🏻芝麻菠菜和大阪燒也很不錯☺️這次特意選了黃薑飯來試一試,但還是比較喜歡五穀飯多一點~吃完總有一種滿足感,日式家常的味道而又有種很健康的感覺,是想吃得較清淡的日子裡不錯的選擇。雖然全都是素食料理,但味道十分豐富又不油膩✨下次再去會想試一下豆漿🤤

Nested in the Food Hall of Eaton Hotel in Jordan, Mum Veggie Cafe is famous for their delicious vegetarian meal set.I have found this tapas type vegetarian meal set very adorable, as I get to try out a wider variety of dishes without creating food waste or getting overly full.I picked Steamed Egg, Pumpkin Croquette and Oden for my deli set, with a bowl of ginger rice and miso soup. The Steamed Egg was standard yet delicious; love the little mushrooms. The Pumpkin Croquette was superb! I have alw

I picked Steamed Egg, Pumpkin Croquette and Oden for my deli set, with a bowl of ginger rice and miso soup. The Steamed Egg was standard yet delicious; love the little mushrooms. The Pumpkin Croquette was superb! I have always like croquette, and this freshly fried pumpkin one with mayo was really delicious! The oden was very delicious too, with the radish soaking up all the tasty broth. Ginger rice and miso soup were ordinary.
2020-08-17
Type of Meal
Tea
逸東酒店除了酒店餐廳外,還設food court,由高檔至平民餐飲都照顧周到。Food court餐廳林立,連鎖店至小店都齊備。今次來到地庫food court內的良心小店 - MUM Veggie Cafe.落去地庫,轉左再轉右便到。 小店很受歡迎,附近的餐桌都爆滿。剛好有一枱走,才不用等位。吃素也有很多選擇。三餸/四餸飯,已附湯和麥茶。三項 $100三餸飯份量其實不少,女生未必食得晒。菜式由左至右,選了:紫薯紅菜頭青蘋果沙律、南瓜薯餅和高野豆腐配胡麻蒟蒻。順帶一提,+$10的杏仁奶超級香,可以一試。四項 $125四項的另選了(由左至右、上至下):赤味噌田樂豆腐、薑蓖汁煮茄子、信田卷、本菇茶杯蒸。先試試味噌湯。味道較坊間的清淡,不會愈喝愈鹹。而且很足料,合我口味。紫薯紅菜頭青蘋果沙律口感細滑,紅菜頭無草青味,加上爽口青蘋果,更添豐富口感。南瓜薯餅炸得香脆可口,內裏南瓜蓉滿滿的,亦很幼滑,深得我喜愛。高野豆腐口感有點像布包豆腐,口感細密。配胡麻蒟蒻很遊合悶熱的夏天。本菇茶杯蒸超級滑溜,匙羮也差點hold不住 XD味道濃淡適中,比平時吃的茶碗蒸更甜、更出色。 信田卷以超甜的腐皮包著爽脆蘿

落去地庫,轉左再轉右便到。

小店很受歡迎,附近的餐桌都爆滿。剛好有一枱走,才不用等位。

吃素也有很多選擇。三餸/四餸飯,已附湯和麥茶。

三項 $100

三餸飯份量其實不少,女生未必食得晒。菜式由左至右,選了:紫薯紅菜頭青蘋果沙律南瓜薯餅高野豆腐配胡麻蒟蒻
順帶一提,+$10的杏仁奶超級香,可以一試。

四項 $125

四項的另選了(由左至右、上至下):赤味噌田樂豆腐薑蓖汁煮茄子信田卷本菇茶杯蒸

先試試味噌湯
味道較坊間的清淡,不會愈喝愈鹹。而且很足料,合我口味。

本菇茶杯蒸超級滑溜,匙羮也差點hold不住 XD
味道濃淡適中,比平時吃的茶碗蒸更甜、更出色。

信田卷以超甜的腐皮包著爽脆蘿蔔、豆角、粟米荀等。鮮甜湯底一洗蔬菜的甘澀味,連我不喜歡也令我眼前一亮。

附餐的五穀雜炊飯,充滿飯香。雖然是五穀米,但口感很軟綿,不自覺食晒全碗。

雖然喜歡吃蔬菜,但一向覺得食素比食肉貴,尤其那些扮肉的齋菜,質素也未必物有所值。但MUM Veggie Cafe的日式素食,好好發揮蔬菜的本質,令人食得滿足,抵畀。

餐廳資料:

MUM 日常野菜料理

地址: 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店LG樓8號舖
2020-08-14 554 views
#pb食在佐敦 #pb支持黃店💛日式素食料理🍱繼續健康推介😝 想食嘅等疫情好番d先去食啦 呢排乖乖地先啦🙏🏻 .可能好多foodie都去過呢間日式素菜料理😍 係逸東酒店food court嘅其中一間☺️ 佢有好多選擇 你可以揀食其中三項 ($100) or 四項 ($125)😋 套餐包埋香菇or黃薑飯、麵豉湯、麥茶 食素都好飽好滿足💕.今次我兩個人叫左一set 三項 一set 四項 一次過試左7款素食 有熱食有冷食🥰 全部細細碟 好精緻😋🔹本菇茶碗蒸🍄係我最愛嘅茶碗蒸❤️ 食襯日式料理都要食😋 呢個同平時食開嘅分別唔大 蒸蛋好香好滑🍳 仲有幾粒木菇係面💕🔹高野豆腐配胡麻蒟蒻🤍胡麻醬配豆腐、蒟蒻完全無得輸😍 平時多數食凍食 今次試熱食都幾好味😋🔹南瓜薯餅🥔熱辣辣炸起嘅南瓜薯餅 咬第一啖仲有煙出😍 朋友超愛呢個❤️🔹薑蔥汁煮茄子🍆汁煮茄子好入味 而且煮到好林😋 唔好睇佢細細碟 都有4、5舊茄子😚🔹紫薯紅菜頭青蘋果沙律(凍食)🍏紫色一舊波😝💜 好重紫薯味 feel到落足料😛 中意食紫薯嘅人要叫呢個🥰 🔹柚子醋漬蕃茄(凍食)🍅我同朋友都好欣賞呢個蕃茄💕 蕃茄浸左柚子醋 酸酸地 好開胃😋🔹芝麻菠菜(凍
#pb食在佐敦 #pb支持黃店💛
🔹薑蔥汁煮茄子🍆
🔹紫薯紅菜頭青蘋果沙律(凍食)🍏
🔹柚子醋漬蕃茄(凍食)🍅
🔹芝麻菠菜(凍食)🥬
咁多款裡面相對最普通嘅一款😝 菠菜加芝麻醬凍食😋 份量都幾多😋
食完一次己經好想再encore😍 好想試哂佢咁多款素菜💕 呢排成日間唔中就扮健康 大家有冇咩素食黃店推介呀😝

MUM 日常野菜料理
佐敦彌敦道380號香港逸東酒店LG樓8號舖
(佐敦站 exit B2)
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2020-07-24 793 views
💛#支持良心餐廳💰四款 轉烏冬$125+15 —> $140高野豆腐配胡麻蒟蒻南瓜薯餅蘿蔔車麩 冬菇關東煮紫薯紅菜頭青蘋果沙律未有黃藍之分之前都食過一次 之後過左差唔多兩年再黎幫襯我成日覺得香港食素好奢侈 價錢通常都偏進取今次嚟到問個店員有咩推介 叫左佢推介嗰幾款🤩呢間味道走偏清淡路線 推薦個南瓜薯餅 入面好足料 啖啖南瓜 外層炸得好香脆 內層就有好creamy嘅南瓜😙 紫薯紅菜頭青蘋果沙律都幾fresh 紫薯份量幾多下 另外兩款個人覺得都冇咩特別 之後點解會加錢轉烏冬呢 係因為聽人講過係好食嘅😙 好彩都真係唔差 比稻庭烏冬粗身啲 食落係有咬口嘅 未去到我心目中嘅彈牙 但係有咬口😚 佢係撈烏冬咁 有啲好咸嘅海帶😂記得撈埋一齊食 唔知點解我食時覺得佢嘅質感同旺角間八福烏冬(都係黃)有啲似🤪 不過佢比八福有咬口多少少 仲有麵豉湯抵讚啊 好多料 海苔味好重 睇得出落重料煲~
💛#支持良心餐廳

之後過左差唔多兩年再黎幫襯
我成日覺得香港食素好奢侈 價錢通常都偏進取
今次嚟到問個店員有咩推介
叫左佢推介嗰幾款🤩

仲有麵豉湯抵讚啊 好多料 海苔味好重 睇得出落重料煲~

講嘢食之前必須講 店主非常nice 佢聽到我同朋友睇餐牌時討論緊之前屋企有整過薑黃飯 明明我哋係揀烏冬 但最後攞餐嘅時候 佢竟然擺一小碗薑黃飯比我地 然後話送俾我哋試 睇吓同阿媽整嘅有咩分別🤣好可愛啊🙆🏼‍♀️😆-✏️三項定食($100)(轉烏冬另加$15🍜)💛柚子醋漬蕃茄💛本菇茶杯蒸💛蘿蔔冬菇關東煮〰️叫左嘅3款餸都認真唔差 當中最鍾意一定係茶杯蒸🐣佢應該係我喺香港食過最嫩嘅😻真係有種咕嚕咕嚕好滑嘅感覺🤪個番茄就係冷盤嚟 配埋柚子醋食感覺超清新開胃🍅關東煮正正常常冇話特別驚喜 但係味道都唔錯的 不過屬健康偏淡口味嘅選擇🌝烏冬我覺得真係值得加錢去試下!口感好彈牙有嚼勁😻佢係撈烏冬黎 面頭有大量海苔粉同埋甜甜地好似木耳絲嘅配料 不過唯一係佢嘅醬汁比較少 所以去到最後擺耐咗有少少黐埋一餅 撈得有啲困難🤣跟餐嘅味增湯都超級足料 總括而言 成餐非常之滿意 推介推介💛💛💛
✏️三項定食($100)(轉烏冬另加$15🍜)

💛柚子醋漬蕃茄
💛本菇茶杯蒸
💛蘿蔔冬菇關東煮
〰️

個番茄就係冷盤嚟 配埋柚子醋食感覺超清新開胃🍅

• 本菇茶杯蒸
2020-07-05 512 views
夏天嚟到 都想食啲清淡嘢嚟到逸東酒店樓下個food court 環境好舒服 同平日商場內既food court好唔同.呢一間曾經去黃竹坑分店食過而家嚟到佐敦食 食物質素一如既往咁好😋揀三個餸連湯同茶 $100餸菜都偏向健康為主有啲似無印嘅三餸飯咁 🥗🥢.咁我就揀咗南瓜薯餅、茶碗蒸同信田卷原本想揀關東煮飯賣晒下一次都可以黎試吓因為其他餸菜都好吸引信田卷入面包咗啲蔬菜 好有心機 (推介👍🏻)南瓜薯餅雖然好普通 但係真係好好味
夏天嚟到 都想食啲清淡嘢
嚟到逸東酒店樓下個food court
環境好舒服 同平日商場內既food court好唔同
呢一間曾經去黃竹坑分店食過
而家嚟到佐敦食 食物質素一如既往咁好😋
揀三個餸連湯同茶 $100
餸菜都偏向健康為主
有啲似無印嘅三餸飯咁 🥗🥢
咁我就揀咗南瓜薯餅、茶碗蒸同信田卷
原本想揀關東煮飯賣晒
下一次都可以黎試吓因為其他餸菜都好吸引
信田卷入面包咗啲蔬菜 好有心機 (推介👍🏻)
南瓜薯餅雖然好普通 但係真係好好味
  • 紫薯紅菜頭青蘋果沙律
  • 信田卷
2020-06-28 500 views
月頭嘅時候去咗逸東酒店食MUM野菜日常料理。佢係位於酒店地下⼀層嘅food court,就腳唔難搵。晚飯時間都幾多人去果度覓食。MUM係咁多間餐廳最多人排隊嘅一間餐廳賣嘅係日式素菜料理,menu上嘅菜式有凍有熱,花多眼亂,選擇困難症如我都用咗一啲時間去揀果日食咗四餸一飯一湯。四餸揀咗薯餅,豆腐,芝麻菠菜,關東煮,每一款都好好味,食完超飽超滿足。飯揀咗五穀飯,仲有黃薑飯可以揀。而湯係有勁多料,唔同平時日式餐廳嘅麵豉湯。好開心食咗一餐好美味嘅日式家常料理,一定會再去食!

好開心食咗一餐好美味嘅日式家常料理,一定會再去食!
  • 高野豆腐配胡麻蒟蒻
2020-06-23 497 views
雖食材平凡,但味道清新,MUM 日常野茶料理亦如其名,有媽媽的味道,作為外出食的餐廳,實純難得。定食四項 $125 包五殼飯&味噌湯1.信田卷 2.蘿蔔冬菇關東煮3:茶杯蒸 4.野菜天帰羅信田卷的外貌頗有特色,以腐皮外衣卷入蔬菜豆蜿,吃下去有微甜的醋味,整體感覺頗搭。好味指數:🌟🌟🌟🌟打卡指數:🌟🌟🌟🌟大份指數:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟(5🌟為最高分)關東煮湯底不太鹹,味道剛剛好,重香菇味。 飯:飯粒分明,咬下去煙韌。好味指數:🌟🌟🌟🌟打卡指數:🌟🌟🌟大份指數:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟定食三項 $100 (轉黃薑飯)1:南瓜薯餅 2.野菜天帰羅 3:信田卷 特別推介:南瓜薯餅在香港食堂吃到在日本街頭吃的南瓜薯餅的質素,頗有驚喜!薯餅外皮鬆軟,南瓜甜味配上沙律醬剛好。大家來到,可以一試南瓜薯餅好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟打卡指數:🌟🌟🌟🌟大份指數:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟

定食四項 $125 包五殼飯&味噌湯
1.信田卷 2.蘿蔔冬菇關東煮
3:茶杯蒸 4.野菜天帰羅

好味指數:🌟🌟🌟🌟
打卡指數:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
(5🌟為最高分)

好味指數:🌟🌟🌟🌟
打卡指數:🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟

定食三項 $100 (轉黃薑飯)
1:南瓜薯餅 2.野菜天帰羅 3:信田卷

特別推介:南瓜薯餅

好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
打卡指數:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
2020-06-21 391 views
因為唔想食肉,揀咗間清清哋又幾精緻嘅素食店食嗌咗茶杯蒸、南瓜薯餅、胡麻豆腐薏蒻,配正氣黃薑飯 $100南瓜薯餅幾脆口又夠味,但胡麻豆腐薏蒻嘅口感我就麻麻哋茶碗蒸幾嫩滑,唔錯朋友嘅茶杯蒸、茄子、天婦羅,配正氣黃薑飯 $100天婦羅冇汁送,原本朋友仲覺得有啲奇怪,點知食落去天婦羅入面本身已經好juicy,根本唔使加咩汁就好好食原本以為係類似cafe嚟,點知原來位於food court ,lunch time有啲難搵位,仲有少少嘈,人來人往,確實唔係傾偈嘅好地方,仲要店舖附近嘅冷氣機位係咁漏水,好彩冇滴到啲嘢食🤢不過嘢食真係唔錯,選擇多,又會標明係non-vegan,擺盤好精緻,價錢又唔貴,下次會再嚟食!不過希望冷氣機整好啲啦!
因為唔想食肉,揀咗間清清哋又幾精緻嘅素食店食
嗌咗茶杯蒸、南瓜薯餅、胡麻豆腐薏蒻,配正氣黃薑飯 $100
南瓜薯餅幾脆口又夠味,但胡麻豆腐薏蒻嘅口感我就麻麻哋
茶碗蒸

茶碗蒸幾嫩滑,唔錯
朋友嘅茶杯蒸、茄子、天婦羅,配正氣黃薑飯 $100

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
茶碗蒸
  • 南瓜薯餅,
  • 天婦羅
2020-06-15 449 views
第一次黎逸東酒店,估唔到地庫原來係一個food court,有好多選擇,座位都算多,係可以同朋友慢慢坐下吹下水食飯既好地方👍🏻本身都鐘意食日式,又想食清淡啲,所以就揀左mum 日常野菜料理,估唔到料理既配搭都好多選擇🙆🏻‍♀️定食可以自行選擇3-4 款,當中多數係熱食,亦有少量冷盤,如果當中包含蛋既菜式會有標明,對於真正既素食者會好貼心👍🏻每個定食都指定配左五款炊飯/ 黃薑飯,仲有味噌湯同麥茶,當日我就揀左3款配菜:本菇茶杯蒸(左)昆布汁煮蓮藕(中間)赤味噌田樂豆腐(右)食物味道整體ok,茶杯蒸口感都幾滑,係有啲淡口,蓮藕用黎餸飯都唔錯,只係豆腐落得太多味噌比較鹹🙈

一直都想黎呢間小店好耐,終於撞到佢有開~由於太早,仲未有胃口,食唔到太多野,所以只係叫左個三項小菜定食。餐牌呢間小店係用自助型式,要自己行去收銀處落單。落完單之後店員就會比個訊號接收器客人,到餐點整好嘅時候去自己返去取餐就得喇~今次我就叫左南瓜薯餅、昆布汁煮蓮藕、本菇茶碗蒸。個人最中意係個南瓜薯餅,超級脆之餘入面係好creamy嘅南瓜泥,好好味個昆布汁煮蓮藕就清清地,蓮藕唔會太粉或太爽口。而個本菇茶碗蒸就超滑,仲要真係好多菇,好香南瓜薯餅、昆布汁煮蓮藕、本菇茶碗蒸             正氣黃薑飯、味增湯、麥茶個人覺得最得意係個黃薑飯,食落係濃濃黃薑味,好特別!正氣黃薑飯成餐食完嘅感覺好健康,同埋令我對素食改觀,因為原來食素都可以咁好食有機會會想試埋其他小菜~
一直都想黎呢間小店好耐,終於撞到佢有開~

餐牌

呢間小店係用自助型式,要自己行去收銀處落單。

今次我就叫左南瓜薯餅、昆布汁煮蓮藕、本菇茶碗蒸。

個昆布汁煮蓮藕就清清地,蓮藕唔會太粉或太爽口。
而個本菇茶碗蒸就超滑,仲要真係好多菇,好香

南瓜薯餅、昆布汁煮蓮藕、本菇茶碗蒸
             正氣黃薑飯、味增湯、麥茶

個人覺得最得意係個黃薑飯,食落係濃濃黃薑味,好特別!

正氣黃薑飯

有機會會想試埋其他小菜~
2020-04-03
$100 (Lunch)
  • 本菇茶碗蒸
2020-06-05 574 views
難得馬大人話想出街原本佢想食韓國菜,仲搵埋餐廳俾我揀(因為佢有選擇困難)但識佢咁耐,佢咩口味又點會唔清楚於是大膽地推薦左呢間野菜料理果然不出所料佢睇完二話不說就食呢間未去到之前,佢一直提要食茶杯蒸仲已經睇好menu要食啲咩平時有選揀困難嘅佢突然間完全冇晒困難我地分別叫左茶杯蒸、豆腐、天婦羅、菠菜、關東煮、牛蒡茶杯蒸好滑好好食牛蒡好入味個人覺得關東煮有淡左啲我地係度研究關東煮上面果啲粉係咩粉(粉末)各位好奇寶寶可以留意下個餐仲有跟埋餐湯(好飲)睇佢食得咁乾淨就知佢好滿意呢餐啦
難得馬大人話想出街

原本佢想食韓國菜,仲搵埋餐廳俾我揀(因為佢有選擇困難

但識佢咁耐,佢咩口味又點會唔清楚
於是大膽地推薦左呢間野菜料理
果然不出所料
佢睇完二話不說就食呢間
未去到之前,佢一直提要食茶杯蒸
仲已經睇好menu要食啲咩
平時有選揀困難嘅佢
突然間完全冇晒困難

我地分別叫左茶杯蒸、豆腐、天婦羅、菠菜、關東煮、牛蒡
茶杯蒸好滑好好食
牛蒡好入味
個人覺得關東煮有淡左啲
我地係度研究關東煮上面果啲粉係咩粉(粉末)
各位好奇寶寶可以留意下
個餐仲有跟埋餐湯(好飲)
睇佢食得咁乾淨就知佢好滿意呢餐啦

2020-05-22
$125 (Lunch)
  • 本菇茶杯蒸