2021-04-12 1001 views
今日帶媽媽去MUM日式素料理去吃午飯,特別有意思。這飯店所用的材料都是純天然並五色均衡,相當健康。食物全無味精,像媽媽歡迎你回家吃飯一樣,吃得放心安心。這裡更可隨個人喜好自由配塔菜式,非常好!
2021-02-20 571 views
星期六出街覓食 下晝1點到挑隊已經好長等咗差不多9個字買到叫咗 關東煮 薑蔥茄子 面豉豆腐 可惜冇晒烏冬 最尾叫咗五穀飯同轉飲豆奶關東煮偏甜但味極淡 蒟蒻好Q但係我覺得個味同口感唔多夾 關東煮仲有蘿蔔 麵筋 冬菇 建議重口味人士可以試下其他茄子唔係軟趴趴既有d口感同豆腐都頗野味 配飯一流麵豉湯入面放好多海帶 唔錯 五穀飯入面好多豆但係基本上都已經煮到軟綿綿咁 入口完全feel唔到一粒粒另外豆奶味道幾特別 有d似紅豆冰 奶味幾出 好飲3個餸+轉豆奶 盛會 110$我下次會試下佢個天婦羅同茶碗蒸!
星期六出街覓食 下晝1點到挑隊已經好長

五穀飯入面好多豆
但係基本上都已經煮到軟綿綿咁 入口完全feel唔到一粒粒
另外豆奶味道幾特別 有d似紅豆冰 奶味幾出 好飲

3個餸+轉豆奶 盛會 110$

我下次會試下佢個天婦羅同茶碗蒸!

2021-02-17 515 views
最近得知佐敦的MUM VEGGIE把2月20日定為最後營業日😞,懶惰又冇乜效率的我,終於「扚起心肝」,把早前到MUM開餐的情況記錄一下。以下的食物都幾值得推介的,仍有機會去幫襯的朋友,可考慮品嚐一下。 MUM VEGGIE的食物為熱盤和冷盤,有三餸和四餸的選項,餐單也標示了哪些食物是有蛋🥚或五辛🧅的。所有的套餐,均配有味噌湯、麥茶、五穀雜炊飯/黃薑飯。 1️⃣味噌湯和麥茶 用餐時,通常會先喝少許味噌湯和麥茶。麥茶微暖的,有點麥香,正好給喉嚨滋潤一下。而味噌湯不算鹹,材料挺足夠。 2️⃣信田卷 看網上資料🖥,信田卷是日本炸豆皮的一種煮物。問了店方,原來炸豆皮是從外面入貨的,食材供應商在生產豆皮時,有加上「炸」這工序,不過食材到店後,店方在製作信田卷時,就不會再把豆皮炸一次。所以吃的時候,又不太覺得有炸過的感覺。 信田卷內包着的材料有蘿蔔🥕,豆角,粟米芯🌽,爽口有汁,不會乾,感覺頗清新。 3️⃣本菇茶杯蒸 蒸蛋十分滑,用匙盛起來🥄,放到咀邊,稍微一吸,蒸蛋便已滑進口中,絕對是「滑不溜口」。 4️⃣南瓜薯餅 十分吸引的選項👍,去了好幾次光顧,這款食物「被召喚」📢的次數是很多的。薯餅脆而不油,內裏是滿滿的南瓜

1️⃣味噌湯和麥茶

2️⃣信田卷

3️⃣本菇茶杯蒸

4️⃣南瓜薯餅

十分吸引的選項👍,去了好幾次光顧,這款食物「被召喚」📢的次數是很多的。薯餅脆而不油,內裏是滿滿的南瓜蓉🎃,甜甜的沙律醬份量足夠,更開胃。

5️⃣山葵鮮淮山

剛才提及信田卷是爽口的,但所謂「一物還有一物爽」,這一次,同時點算了信田卷和山葵鮮淮山,淮山是最後才吃的,比信田卷內的食材更爽口。

鮮淮山外形有些像已切片的蘋果🤣,山葵(Wasabi)的份量,無論怎樣在淮山上塗,也絕對不會到令版主標眼水的程度,如果山葵的份量多一些就更好了。

6️⃣野菜天婦羅

值得一讚的是,3件野菜天婦羅是不同款式的,這個細微之處可見店方的用心,讓客人能嚐到不同味道的食物。

3款不同天婦羅都酥脆不油膩,不會太粉。冬菇天婦羅吃掉外層後,感受到菇的香味,而蘿蔔天婦羅,也吃得到蘿蔔的甜。

7️⃣羽衣甘藍野菇大阪燒

這項食物是要額外多付10元的💰,不過似乎仍很搶手,版主也試過遇上大阪燒賣哂的時候🙈,所以想試這個的,最好早些來開餐。

大阪燒上佈滿了甜甜的沙律醬,材料有羽衣甘藍、芥蘭、乾冬菇、秀珍菇、淮山,逐口的吃,最能感受到的,最有咬感的應該是冬菇。整體味道上,這款「搶手食物」很是美味🤤,記得一定要試試。

8️⃣金平牛蒡和蘿蔔冬菇關東煮

相片中的食物,尚有金平牛蒡和蘿蔔冬菇關東煮,兩者也中規中矩,不過論吸引力💕,版主還是較喜歡上面介紹的6款食物。
2021-02-13 1541 views
講起食素,我都好喜歡周圍尋覓新地方好吃又有素食供應的餐廳,有時在網上都會找尋下餐廳,今日突意來到位於佐敦的逸東酒店Food Hall 的Mum veggie cafe 食日式素晚飯,日常定食如選擇三款餸就一百元,而四款就一百廿五元,想試多啲當然食足四款了,餐牌上的配菜都有十多款供應,分別有熱盤或冷盤的選擇,配五穀雜炊飯或黃薑飯,我就點了纖維較多的五穀雜炊飯,套餐還有味噌湯及麥茶店員給我等侯號碼的牌仔,向我溫馨提示了落單約10分鐘後可以回到counter 自取食物,一盤的日式素食擺盤好精緻,價錢都合理,終於等到開飯的時候,我先飲下兩口麥茶,聞起來有濃郁的麥香,飲落口味都清爽,也都不錯,聽說健脾和胃,有除暑熱、煩躁的作用,又可以去油膩,助消化有減肥的作用。素食的味噌湯都好夠熱,香氣四溢,煮出來的湯味道都很美味,湯中加入了海苔、白蘿蔔片、甘筍、豆腐等....去烹煮,多種蔬菜帶出簡單的鮮甜,又有清爽蔬菜及香滑豆腐粒,層層遞進的味道令人回味無窮,也為開飯前打開胃的美味佳餚。香菇五穀雜炊飯吐能幫助腸胃蠕動且有飽足感,不過五穀飯硬度就比白飯硬少少,如果腸胃不太好就真是留意下。先介紹下我選擇了的四款配
講起食素,我都好喜歡周圍尋覓新地方好吃又有素食供應的餐廳,有時在網上都會找尋下餐廳,今日突意來到位於佐敦的逸東酒店Food Hall 的Mum veggie cafe 食日式素晚飯,日常定食如選擇三款餸就一百元,而四款就一百廿五元,想試多啲當然食足四款了,餐牌上的配菜都有十多款供應,分別有熱盤或冷盤的選擇,配五穀雜炊飯黃薑飯,我就點了纖維較多的五穀雜炊飯,套餐還有味噌湯麥茶

先介紹下我選擇了的四款配料,有這款羽衣甘藍野菌大阪燒,不過就要另外加多$10羽衣甘藍增加了口感爽脆及咬口,不過整體大阪燒質感就有少少較粉,伴上大阪燒的醬汁及沙律醬伴食,味道就較濃厚一些。
第二款是南瓜薯餅,它的外層炸至金黃色澤 ,都幾大塊,新鮮熱辣辣炸出來,滿滿的南瓜餡都好豐富,外表鬆脆而內餡的南瓜茸質感軟身綿滑又香甜,配上美味的沙律醬真是冇得頂,也令我一試愛上。
然後再有薑蔥汁煮茄子,有一大堆的大蔥絲鋪面,吃起來的茄子味道比較清新,配上薑蔥汁讓清淡軟身的茄子更添美味。
最後的配料有信田卷,聽起來的名字吸引了我選擇它,向店員了解一番,原來是一款卷物,包著的餡料有豆角、粟米芯及甘筍,外層是一些甜美軟身油揚,一啖咬開都好juicy , 微甜又有蔬菜的爽甜,賣相都好cute,相信好多人都難以抗拒。
整體評價都讓我感到滿意,這裡的素食是日常家庭料理菜式,突然也會想回到家的感覺,感覺好溫暖。想吃素菜都會多數想起食中式素菜,不過大部份傳統的中式素食都比較油膩,想吃得健康些,這裡的清新可口的日式素食都是不錯選擇。
2020-12-31
10 Minutes (Dine In)
$135 (Tea)
2021-02-11 369 views
近來在戒澱粉質,不能吃我最愛的飯麵🥺🥲😭因此,發現了一個全新的料理世界原來有各樣新煮法令素菜都可以非常非常非常好吃🤤🤤🤤健康都可以好好味這家日式素菜料理可選三餸或四餸配麥茶、豆腐味噌湯、五穀飯或黃姜飯最推介紫薯紅菜頭青蘋果沙律、信田卷、木菇茶杯蒸及山葵鮮淮山這四道菜🥺🙌🏻有日本那種精緻的味道🇯🇵非常適合愛健康又重視食物味道的你💗💗💗𝙶𝚘𝙶𝚘𝙶𝚘(ꕤ*˙˘˙)⚘𓈒𖧷 ⁺.
近來在戒澱粉質,不能吃我最愛的飯麵🥺🥲😭
因此,發現了一個全新的料理世界
原來有各樣新煮法令素菜都可以非常非常非常好吃🤤🤤🤤
健康都可以好好味
這家日式素菜料理可選三餸或四餸
配麥茶、豆腐味噌湯、五穀飯或黃姜飯
最推介紫薯紅菜頭青蘋果沙律、信田卷、
木菇茶杯蒸及山葵鮮淮山這四道菜🥺🙌🏻
有日本那種精緻的味道🇯🇵
2021-01-30 267 views
喺food court搵到間素食餐廳真係唔易 估唔到逸東酒店嘅food court有 仲要走日系好高質🙌🏻.三項日常料理👌🏻 $100可以揀三款或者四款配菜 套餐會跟一碗味噌湯同麥茶😚仲可以揀五穀雜炊飯或者正氣黃薑飯🤤兩款都好吸引 今次揀咗前者🥰冇記錯飯入面應該有紅腰豆,扁豆,鷹嘴豆,糙米同藜麥 好健康😎不過略嫌飯唔夠乾爽🙈平時啲味噌湯多數都淨係得幾片海帶 但係呢度好豐富勁多料:紅白蘿蔔,海帶,豆腐🍲配菜揀咗:金平牛蒡,薑蔥汁漬茄子,蘿蔔冬菇車麩關東煮😝牛蒡絲同紅蘿蔔絲一齊炒 好爽口 味道辣辣地幾開胃😚個茄子唔會太淋 口感啱啱好 食落好濃嘅薑味 仲有啲蔥絲喺面 呢款好食🍆蘿蔔冬菇同車麩都好入味 白蘿蔔清甜多汁完全唔會苦😋第一次食車麩 原來佢係麵筋嚟嘅 無論口感定賣相都勁似一舊肥豬肉🤣如果唔想咁邪惡又想食肥豬肉嘅話 我覺得可以用呢個嚟代替‼️原本以為唔會飽 不過未食晒已經好滿足😆喺food court嚟講雖然價錢係貴少少 但係真係幾唔錯🤩
三項日常料理👌🏻 $100
金平牛蒡
薑蔥汁漬茄子
蘿蔔冬菇車麩關東煮
2021-01-20 211 views
🥒🥬🥦🍅🥕💛💚🧡💜 好有誠意的一間「素食」店在逸東酒店一樓的food court 入面素食 並不一定清淡可以是炸的,是香口的,有豆香,有點點刺激的天婦羅是即炸的,帶一點點油香信田卷很有豆味鮮准山軟中帶脆 A very small shop inside the food court of Eaton Hotel. It shows that “Veggie” is not represent “Tasteless”, you still got a lot of variations. Mixed Veggie Tempora is freshly made, soaked with right amount of tasty oil. Veggie Roll full of taste of “soy” And Fresh chinese yam is so fresh and crunchy.
🥒🥬🥦🍅🥕
💛💚🧡💜

好有誠意的一間「素食」店
在逸東酒店一樓的food court 入面
素食 並不一定清淡
可以是炸的,是香口的,有豆香,有點點刺激的
天婦羅是即炸的,帶一點點油香
信田卷很有豆味
鮮准山軟中帶脆

黃薑飯,信田卷, 味噌豆腐,山葵鮮淮山
雜菜天婦羅
2020-10-10
黃薑飯,信田卷, 味噌豆腐,山葵鮮淮山
雜菜天婦羅
2021-01-01 243 views
「Mum 日常野菜料理」系一間高質嘅日本素食,基本上冇乜肉類既,多數都係以蔬菜同埋一啲嘅豆製品配合而成。簡單得來,又健康美味。餐單只有一張紙,菜式選擇都比較多,可以揀三餸$100或者四餸$125,已配埋五穀飯或黃薑飯,加埋味噌湯同麥茶。如果想加多一款菜式嘅話就要加多$25。由於愛麗絲係比較大食既,所以我就揀咗五個菜式。而當中我最鍾意嘅就係信田卷同埋紫薯紅菜頭青蘋果沙律。真係好好食㗎!尤其是個信田卷真係令我意想不到,用佐甜既腐皮包著蘿蔔豆角等等,口感非常之爽脆。愛了。仲有啊!對於一個唔鍾意飲味噌湯嘅人來講,呢個真係好掂。湯入邊有好多配料。正!雖然間鋪係喺food-count 入邊,但環境來講都算唔錯,都比較安靜。可以同朋友喺度傾吓計吹吓水。都係一個唔錯嘅選擇㗎!

2020-12-30
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • 紫薯紅菜頭青蘋果沙律
  • 信田卷
2020-12-03 475 views
MUM Veggie cafe 喺逸東酒店地庫food court內,foot court 地方大,人流亦好多,搵左一陣先有位,呢間係素食店,飯餸仲可以自由配搭,想食得健康清淡,呢度係幾好既選擇。餸:可以$100/3項餸 或者 $120/4項餸飯:五穀飯 或者 黃薑飯        (仲可以+15 轉烏冬)另外仲送麥茶&湯今次揀左3項餸:南瓜薯餅+本菇茶杯蒸+蘿蔔冬菇關冬煮🎃南瓜薯餅薯餅唔油膩,炸得亦好脆口,內裡啖啖南瓜蓉,外脆內軟,配上沙律醬,好好味。值得推介。🍄本菇茶杯蒸平時對蒸蛋有d抗拒,怕會水份多又蒸過老。但呢度既茶杯蒸味道剛剛好,入口好滑,味道亦適中唔太鹹,仲加上本菇,簡單得黎又好滑好味。🍄蘿蔔冬菇關冬煮又係有菇,太喜歡食菇。冬菇同蘿蔔味道甜,亦煮得軟腍,味道ok。五穀飯食落軟熟又健康, 份量剛剛好, 下次要試下黃薑飯

餸:可以$100/3項餸 或者 $120/4項餸
飯:五穀飯 或者 黃薑飯
       (仲可以+15 轉烏冬)
另外仲送麥茶&湯

今次揀左3項餸:南瓜薯餅+本菇茶杯蒸+蘿蔔冬菇關冬煮

🎃南瓜薯餅

🍄本菇茶杯蒸
本菇茶杯蒸

🍄蘿蔔冬菇關冬煮
蘿蔔冬菇關冬煮

五穀飯食落軟熟又健康, 份量剛剛好, 下次要試下黃薑飯
五穀飯
2020-11-26
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2020-11-09 752 views
星期六嘅下午自己一個食飯,拎住好多嘢,想搵間唔洗等又坐得舒服嘅餐廳,諗諗下就諗起逸東Canteen。到埗發現我都幾錯,因為都幾Full吓,不過總算搵到位,就試下MUM 日常野菜料理。佢都幾似素食版MUJI, Menu分熱盤同冷盤,可以叫幾個餸,都係賣健康飲食,俾人感覺都好乾淨。值得一提,佢份量唔算多,大食嘅可能會唔夠。我當日嘅午餐南瓜薯餅,好高質,一啲都唔油,應該係即炸嘅關係,南瓜味好濃好香,加埋少少沙律醬,酸酸咁,諗返起都想再食。Highlyrecommended!茶杯蒸,呢個都好好味,佢同平時食茶杯蒸嘅高湯一樣咁香,估唔到素菜可以做到魚或者雞咁嘅高湯味,蛋又蒸得滑。柚子醋蕃茄(冷盤),食得出柚子味。不過比起熱盤就有點失色。叫咗黃薑飯,食完覺得健康咗,笑~
值得一提,佢份量唔算多,大食嘅可能會唔夠。
我當日嘅午餐
recommended!
柚子醋蕃茄(冷盤),食得出柚子味。不過比起熱盤就有點失色。
叫咗黃薑飯,食完覺得健康咗,笑~
2020-11-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 南瓜薯餅
  • 茶杯蒸
除咗素年之外,另一間令我一食再食嘅素食Cafe就係「Mums 日常料理」。佢同其他素食店嘅分別✨,就係佢好少有咩新式素肉,仿肉嘅菜式,反而好多都係用蔬菜同豆製品互相配搭🍅🍆,加埋調味拼出清新又舒服嘅自然素日常料理,呢點我超級鍾意同欣賞☺️﹗------------------------價錢:14款小碟/ 3項 $ 100 / 4項 $125套餐包正氣黃薑飯 /  五榖雜炊飯+ 麵豉湯 +麥茶蘿蔔冬菇關東煮呢個選擇相信男女都啱食﹗蘿蔔同冬菇都幾入味,明顯冇味精味,唔會好咸,口味都係偏清,但食得舒服😉南瓜薯餅:(個人推介﹗🌟)每次食都係熱上炸好,食落口唔油淋淋,鬆脆唔厚粉,南瓜次次都好甜,加埋沙律醬好開胃😋。高野豆腐配胡麻蒟蒻( 比較清淡、普通)唔係唔好食,但真係比較清,本身以為胡麻係凍沙律醬,點知係熱( 近似點腸粉個種麻醬),相對個味冇咁香,而且豆腐吸唔到好多胡麻味。不過豆腐嘅豆味幾出,質感都比較實正,(唔係食開個種滑豆腐)五榖雜炊飯健康之選﹗眉豆同紅腰豆煮得啱啱好,唔會起渣,而且仲有調味,估唔到送飯食都唔錯😍,有營養得嚟又健康﹗推薦:🌕🌕🌕🌕🌕🌟性價比:🌕🌕🌕🌕🌑🗯️:下次有機會試埋紫著
價錢:14款小碟/ 3項 $ 100 / 4項 $125
套餐包正氣黃薑飯 /  五榖雜炊飯+ 麵豉湯 +麥茶

蘿蔔冬菇關東煮
南瓜薯餅:(個人推介﹗🌟)

南瓜薯餅
高野豆腐配胡麻蒟蒻( 比較清淡、普通)
高野豆腐配胡麻蒟蒻
麵豉湯
推薦:🌕🌕🌕🌕🌕🌟
性價比:🌕🌕🌕🌕🌑
🗯️:下次有機會試埋紫著紅菜頭沙律,再分享俾大家﹗
麵豉湯
除咗素年之外,另一間令我一食再食嘅素食Cafe就係「Mums 日常料理」。佢同其他素食店嘅分別✨,就係佢冇新式素肉,仿肉嘅菜式,反而好多都係用蔬菜同豆製品互相配搭🍅🍆,加埋調味拼出清新又舒服嘅自然素日常料理,真係「用蔬菜配搭煮出美味」﹗呢點我超級鍾意同欣賞☺️﹗------------------------價錢:14款小碟/ 3項 $ 100 / 4項 $125套餐包正氣黃薑飯 /  五榖雜炊飯+ 麵豉湯 +麥茶------------------------蘿蔔冬菇關東煮呢個選擇相信男女都啱食﹗蘿蔔同冬菇都幾入味,明顯冇味精味,唔會好咸,口味都係偏清,但食得舒服😉------------------------南瓜薯餅:(個人推介﹗🌟)每次食都係熱上炸好,食落口唔油淋淋,鬆脆唔厚粉,南瓜次次都好甜,加埋沙律醬好開胃😋。------------------------高野豆腐配胡麻蒟蒻( 比較清淡、普通)唔係唔好食,但真係比較清,本身以為胡麻係凍沙律醬,點知係熱( 近似點腸粉個種麻醬),相對個味冇咁香,而且豆腐吸唔到好多胡麻味。不過豆腐嘅豆味幾出,質感都比較實正,(唔係食開個種滑豆腐)
價錢:14款小碟/ 3項 $ 100 / 4項 $125
套餐包正氣黃薑飯 /  五榖雜炊飯+ 麵豉湯 +麥茶
------------------------
南瓜薯餅:(個人推介﹗🌟)
------------------------
高野豆腐配胡麻蒟蒻( 比較清淡、普通)
五榖雜炊飯
健康之選﹗眉豆同紅腰豆煮得啱啱好,唔會起渣,而且仲有咸味調一調味,估唔到送飯食都唔錯😍,有營養得嚟又健康﹗

推薦:🌕🌕🌕🌕🌕🌟
性價比:🌕🌕🌕🌕🌑
高野豆腐配胡麻蒟蒻
套餐包麵豉湯 +麥茶
3項小食套餐
套餐包麵豉湯 +麥茶
3項小食套餐
2020-10-21 618 views
Green Monday加上氣溫稍涼,Home Office的我就趁中午放飯,走遠少少去覓食。步行廿分鐘來到逸東酒店,發現原來地庫有個Food Hall,無乜所謂的我,就落去睇睇今天有乜嘢好食。十二點左右,人未算多。尋尋覓覓,見到一間日本料理,再睇清楚原來係素食,啱晒Green Monday呢個名,就排隊買嘢食。餐牌都有好多選擇,定食可揀三項或四項食品,真好!可以全部揀晒熱食,唔會限制多多。於是揀左素菜天婦羅、金平牛蒡、南瓜薯餅三款熱食。連五榖雜炊飯、湯、熱茶。自覺選擇唔錯!五穀飯有我喜愛嘅鷹嘴豆,三項熱食就不過不失以Food Hall來說,已經算係好味,簡單,唔花巧。另一諗唔到係點解會用上韓式筷子?下次幫襯時問吓先。

2020-10-19
2020-10-21 370 views
想唔想食MUMMUM呀😙~—————————————————————晚餐好簡單一張紙過📝 任選三或四款定食
另外個set再包味增湯🍵 香菇五穀雜炊飯/正氣黃薑飯同麥茶
Menu有冷熱盤蛋五辛提示! (始終推薦大家食飯多過轉烏冬😽)
.🍱六款自選定食🎃南瓜薯餅冇得輸!每次嚟都係食佢~炸得勁脆!南瓜味又勁出~.🍮本菇茶杯蒸
啲蛋蒸到好滑,啲菇係面但因為一齊蒸 所以啲蛋都會食到啖啖菇香.🍥高野豆腐配胡麻蒟蒻
哩個就麻麻地~因爲個豆腐好濕但佢又唔係滑豆腐嚟~☹️
而個蒟蒻就不過不失.🥬羽衣甘藍野菇大阪燒(+10)
餸如其名~~都係成塊都係菇嚟 再溝埋啲沙律醬同燒汁🥰
唔會過咸 我亦都係第一次食野菇餅 勁有趣😂.🍆薑蔥汁煮茄子
蔥香味幾出!個茄子岩晒用嚟撈飯~.🥗紫薯紅菜頭青蘋果沙律
真係EAT FRESH~紅菜頭偏蓉~間唔中會有啲少粒粒(我鍾意哩款口感😻)
上面就有幾粒青蘋果!.另外提提各位如果假日要早啲去🚸 因為某幾款熱門定食供應有限 好快就冇😭.💰Total: $210 .味: 8/10飽: 7.5/10抵: 7/10.MUM日常野菜料理📍佐敦彌敦道380號香港逸東酒店LG樓8號舖.我
想唔想食MUMMUM呀😙~
—————————————————————
晚餐好簡單一張紙過📝 任選三或四款定食
另外個set再包味增湯🍵 香菇五穀雜炊飯/正氣黃薑飯同麥茶
🍱六款自選定食
🎃南瓜薯餅
冇得輸!每次嚟都係食佢~炸得勁脆!南瓜味又勁出~
🍮本菇茶杯蒸
🍥高野豆腐配胡麻蒟蒻
哩個就麻麻地~因爲個豆腐好濕但佢又唔係滑豆腐嚟~☹️
而個蒟蒻就不過不失
🥬羽衣甘藍野菇大阪燒(+10)
餸如其名~~都係成塊都係菇嚟 再溝埋啲沙律醬同燒汁🥰
唔會過咸 我亦都係第一次食野菇餅 勁有趣😂
🍆薑蔥汁煮茄子
蔥香味幾出!個茄子岩晒用嚟撈飯~
🥗紫薯紅菜頭青蘋果沙律
上面就有幾粒青蘋果!
💰Total: $210
味: 8/10
飽: 7.5/10
抵: 7/10
MUM日常野菜料理
📍佐敦彌敦道380號香港逸東酒店LG樓8號舖
我 收素佬🧔🏻將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家
#vegetarian #vegan #keepfit #eathealty #balancelife #hkig #eatrecords #foodiehk #greenfoodie #foodie #green #japan #素食 #素食達人 #跑素 #美食 #健康 #健康飲食 #香港素食 #瘦身 #營養 #飲食記錄 #轉素快 #素口精 #告素你 #自助餐 #酒店 #日式料理 #日本菜 #素人跑佐敦
2020-10-20
2020-10-09 514 views
放工唔知食乜好,諗起佐敦既MUM Veggie Cafe,一於去食個晚餐啦。去到既時候都差唔多8點,有幾款食物都已經沽清,所以有啲款式要重覆。重覆左既係准山同牛蒡,但依兩個都係好好食,食多多都得!牛蒡甜甜地有陣味醂既味道,林得黎又唔會痴牙。另外兩款既天婦羅同豆腐都唔錯。麵鼓湯落足料,有好多海帶芽,鹹度適中,而且仲好大碗。如果想試多啲款式,下次一定要早啲黎,如果唔係啲款式又比人買哂架喇。走既時候都未夠9點,佢地都已經賣哂所有野可以閂鋪,咁多人支持素食真係好