2020-11-13 33 views
今日係土瓜灣做野,做完搵地方食晏,經過呢間「鳴虎」拉麵店,勾起好耐無食過拉麵既慾望舖頭地方唔算大,小店形式,入門有探熱,亦主動比搓手液客人使用餐牌簡單,以拉麵為主,有幾款不同湯底拉麵及小食選擇,簡而精!我較欣賞呢類專心做好一類食材既舖頭通常一定有返咁上下水準我點左黑鳴虎拉麵,即係黑蒜湯底,湯底蒜味既香且濃,拉麵口感則清爽彈牙;叉燒較薄身,但肉味濃厚,肥瘦適中口感嫩滑;整體質素高有驚喜鳴虎炸雞炸雞新鮮即炸,一份有四大件,皮脆唔厚粉,雞肉嫩滑有肉汁,一d都唔乾,好味枱面有整壺檸檬水提供,亦可以點其他飲品!

我較欣賞呢類專心做好一類食材既舖頭
通常一定有返咁上下水準

;整體質素高有驚喜

鳴虎炸雞

枱面有整壺檸檬水提供,亦可以點其他飲品!

2020-11-11
Lunch
2020-11-08 31 views
今天相約了認識多年的好友到他位於土瓜灣的住所敘舊聊天,到達晚餐時間之際,便順道一同外出用膳,朋友知道我一向是拉麵迷,便提議攜帶我到住家附近的鳴虎拉麵店享用晚膳。鳴虎鳴虎的湯底是魚介湯底,把魚乾熬碎作粉狀則稱為魚介,飲用味道鹹香味美,鮮味十足,魚香出眾,而配料方面分別有溏心蛋、叉燒、筍。這碗拉麵是朋友點選的,食材部分我沒有品嚐就不作評論了。鳴海老我點選了鳴海老拉麵,湯底是使用香味油、蝦味噌、豬骨湯一同熬製而成的,湯底口感濃稠黏口,蝦味濃郁,而且湯底靜置不久便會形成一層薄膜於表面,可見骨膠原甚是豐富。麵條使用的是蛋白直麵,口感爽口彈牙,掛湯能力高。配料有溏心蛋、叉燒,溏心蛋蛋黃製作成流心狀態,入口嫩滑稠密,蛋香濃郁,叉燒是慢煮豬肉,因此色澤粉嫩紅潤,口感軟腍滑嫩,肉味濃香。其餘配料還加入筍、蔥花、紫菜,為整體口感味道更增添豐富層次。肉餃子肉餃子一碟五件,是餐廳的自家製產品。師傅把餃子底部煎至色澤金黃,入口餃子皮薄身香脆,柔韌軟糯,內裏肉餡飽滿充足,味道鮮美香嫩,肉味濃郁,帶有肉汁。鳴虎炸蝦仔鳴虎炸蝦仔色澤金黃,使用新鮮蝦仔炸製而成,外層口感酥香脆口,內裡蝦肉鮮甜彈牙,帶有蝦汁,擠上附有的檸
鳴虎
鳴虎炸蝦仔
鳴虎炸蝦仔色澤金黃,使用新鮮蝦仔炸製而成,外層口感酥香脆口,內裡蝦肉鮮甜彈牙,帶有蝦汁,擠上附有的檸檬汁一同進食,為濃郁出眾的蝦味再加添一份清新香氣。

整體而言,餐廳裝潢以木系為主調,風格簡約樸素,休閒舒適,環境整潔衛生,食材用料新鮮,味道出色可口,湯底濃郁鮮美,是與家人朋友吃拉麵的好選擇。
2020-11-08 23 views
呢一間拉面是無意之中發現,我們是隨緣搵,我們并沒有在事前在網上做定功課我男友對食方面要求好高,我地由旺角,搵到九龍城,馬田圍,都無遇到一間餐廳想進入去食。最終行到去呢間餐廳,當時是已經好肚餓。我哋只是想搵碗麵,所以就進入去食。食時,味道實在是驚為天人。雖然間店細細間,而且職員非常熱情,價錢也是很合理。如果有機會,一定會再去食。希望更多人可以去支持下呢間店,去試試。(特別係的慢煮的豚肉,一上菜是紅紅的,我哋仲以為係上錯左牛肉,問了店員才知道是特色。超好食)
2020-10-31 49 views
今天去住在土瓜灣的朋友家玩下午來到先約了一起吃個午餐朋友推薦了這間在她家附近的 — 鳴虎拉麵有黑蒜、海老、魚介和芫茜湯底款款都好吸引 和朋友選擇了不同的口味肉餃子餃子外皮薄 煎得香脆 滿滿豬肉餡料點上醬汁令餃子味道更出黑鳴虎豬骨墨魚汁濃湯底配以黑蒜油湯底濃濃蒜香 口感細膩卻不會很油膩配上兩大片肉片 入口細滑鮮嫩還配有紫菜、筍和溫泉蛋 豐盛又滿足鳴虎 魚介豬骨湯底加上魚乾 喝得出魚的鮮香甜味湯底夠濃稠 沾滿條條拉麵 同樣配有豬肉片、紫菜、荀和溫泉蛋 拉麵必備
今天去住在土瓜灣的朋友家玩
下午來到先約了一起吃個午餐
朋友推薦了這間在她家附近的 — 鳴虎

拉麵有黑蒜、海老、魚介和芫茜湯底
款款都好吸引 和朋友選擇了不同的口味

餃子外皮薄 煎得香脆 滿滿豬肉餡料
點上醬汁令餃子味道更出

豬骨墨魚汁濃湯底配以黑蒜油
湯底濃濃蒜香 口感細膩卻不會很油膩
配上兩大片肉片 入口細滑鮮嫩
還配有紫菜、筍和溫泉蛋 豐盛又滿足

鳴虎 魚介
豬骨湯底加上魚乾 喝得出魚的鮮香甜味
湯底夠濃稠 沾滿條條拉麵
同樣配有豬肉片、紫菜、荀和溫泉蛋 拉麵必備
2020-10-26 849 views
晚飯來到這區的新拉麵店,友人甚喜歡拉麵,喜歡嚐不同小店的拉麵。得悉這裏有開了一間新拉麵店,被「鳴海老」的湯底吸引,於是我們倆過來一試新物。店面以店名及與拉麵相關的日文作為玻璃門及招牌裝飾,別具特色。拉麵店的淺色格調,看起來空間闊落,也帶給人一種小店的感覺。四款拉麵的價錢一樣,其中還有芫荽拉麵。新開張期間,每碗拉麵附送紫菜和蛋。店內提供檸檬凍水和基本三款調味料。鳴海老($88)主要由香味油、蝦味噌和豬骨湯組成。如龍蝦般橙色濃稠的湯底讓人注目,每口都是蝦香,而且湯底有漿口感覺。大塊叉燒煮得柔軟中帶點嚼勁,麵條掛湯。紫菜浸在湯底變稔後,反而變得更香。另一款黑鳴虎($88),是黑蒜油、墨魚汁和豬骨湯的組合。上桌時黑蒜油的香氣撲鼻,麵條掛滿黑蒜油和墨魚汁後變成淺灰。最精彩的是湯底,黑蒜油突出的味道固然讓人胃口大開,隨之而來淡淡滲出的墨魚汁,相輔相成,令友人幾乎喝清光整碗湯底,大讚這個湯底好喝。黑裏叢中一點白,半隻半熟蛋格外顯眼,中間蛋黃的粉香中和濃郁的湯底甚配。鰹魚汁浸菠菜($38),新鮮的菠菜嫩滑多汁,同時會嚐到鮮甜的鰹魚汁,與頂層的鰹魚片同吃,鰹魚味會更濃郁。半熟蛋($12),我倆各自吃一半

店內提供檸檬凍水和基本三款調味料。

鰹魚汁浸菠菜

半熟蛋

半熟蛋($12),我倆各自吃一半,將之放進各自的拉麵湯底裏,讓爽滑的雞蛋沾上獨特的湯底味道。
Other Info. : 加一服務費
2020-10-18
$125 (Dinner)
鰹魚汁浸菠菜
半熟蛋
2020-10-24 489 views
土瓜灣都算係一個幾特別既地方,近住13街,食物方面真係差小小,行遠小小,黎到北帝街呢邊就比較多選擇,但今次有拉麵店真係比較小見,等左好耐,終於都開張啦,即刻去試下先啦。舖仔細細,都冇計既,土瓜灣地方真係唔大,入面放到幾枱!不過都坐得幾舒服。餐牌同好多拉麵店都一樣,幾款拉麵選擇,跟住可以加小食同飲品。男朋友就叫左個黑嗚虎,佢個湯底係用黑蒜油,墨魚汁,豬骨湯做出黎既,初時我以為黑蒜油會蓋過墨魚汁既味,好彩地黑蒜油唔會太濃,反應令到墨魚汁既味更加特出!!呢個拉麵湯底都幾特別!另外叫多個小食,嗚虎炸雞!呢個價錢有咁多舊都真係抵喎,平時呢D價都只係兩舊,呢間有5舊!炸得非常好味,外脆內嫩,好難明白點解可以個皮咁脆,但入面個雞肉又嫩又多汁!非常利害,重點推薦!!我就叫呢個嗚海老,睇落金黃色都知蝦膏一樣好足,當中佢地用左香味油,蝦味噌同豬骨湯去製造出黎,蝦味都ok,唔會太重味傷到喉嚨。糖心蛋好入味,中間糖心真係非常之糖,放水唔會溶,食落又可以流心感覺!總括黎講都幾好,下次都可以帶朋友黎食。
等左好耐,終於都開張啦,即刻去試下先啦。
舖仔細細,都冇計既,土瓜灣地方真係唔大,
入面放到幾枱!不過都坐得幾舒服。
初時我以為黑蒜油會蓋過墨魚汁既味,好彩地黑蒜油唔會太濃,
反應令到墨魚汁既味更加特出!!呢個拉麵湯底都幾特別!
另外叫多個小食,嗚虎炸雞
非常利害,重點推薦!!
我就叫呢個嗚海老,睇落金黃色都知蝦膏一樣好足,
當中佢地用左香味油,蝦味噌同豬骨湯去製造出黎,
蝦味都ok,唔會太重味傷到喉嚨。
總括黎講都幾好,下次都可以帶朋友黎食。
2020-10-12
$116 (Dinner)
2020-10-22 58 views
今天來到男朋友兒時的地方,土瓜灣,在這懷舊的地方到處走走。晚市時間我們經過了這間拉麵店,覺得餐廳環境挺舒適,於是便決定在這晚餐。入門前,店員有主動給我們手部酒精消毒啫喱,注重衛生。 木製枱櫈,以及一部小電視給人感覺很溫馨。小店只有四款口味的拉麵。我很喜歡吃芫荽,所以點了這碗芫荽味拉麵。湯底濃郁偏厚身,芫荽味足,麵條有彈性,非常掛湯。配料有叉燒及半熟溫泉蛋。叉燒肥瘦適中,肉質軟滑,易分開。我一邊吃拉麵一邊喝湯,差不多飲完整碗湯。男朋友點了蝦味拉麵,可以看到有蝦乾碎在拉麵上,而且湯底亦都很重蝦味,濃郁而不會太咸。麵量我覺得適中,但如果吃量大的朋友就應該不夠飽。男朋友另加$23薄切叉燒三塊,把叉燒浸入湯底吃,十分美味。另外再加了煎肉餃子,餃子表面煎得金黃香脆,較乾,餃子皮薄,餡料非常足,一口咬下去全部都是肉,餃子餡肉碎粉嫩,好吃。$36五隻餃子幾抵吃。

小店只有四款口味的拉麵。

芫荽加香油味加豬骨湯

香油味加蝦味噌加豬骨湯

男朋友另加$23薄切叉燒三塊,把叉燒浸入湯底吃,十分美味。
慢煮叉燒

芫荽加香油味加豬骨湯
香油味加蝦味噌加豬骨湯
慢煮叉燒
2020-10-21 78 views
日式拉麵在家附近居然開了這麼正宗的日本拉麵,非常驚喜!拉麵menu 不算太多,有四款。由主要的基本豬骨湯底,再另加上黑麻油,魚介和蝦味噌。一般豬骨湯底我覺得油膩,我比較喜歡魚介豬骨湯底,這次也是點了這裏的鳴虎-豬骨魚介湯底。鳴虎:湯底濃稠,味道香濃。魚介的加入減淡了豬骨的油膩感,但是沒有減淡它的味道,豬骨的濃稠甜味還是拉麵的精粹,湯底跟在日本吃的沒有分別。拉麵也煮的剛剛熟,夠彈牙。日式薄叉燒有三片,叉燒軟稔,肥瘦適中,不錯。其他配菜有京蔥、紫菜、蛋跟竹筍,配搭跟一般日本拉麵無異,味道也很好。鳴海老:豬骨湯底加入蝦味噌的拉麵。蝦味很香濃,味噌也令味道更有層次,這個我覺得非常好,喜歡味道多一點配搭的人應該會喜歡這一款拉麵。麵跟其他配菜跟鳴虎基本上一樣。這裏可以吃到日本正宗口味的拉麵,裝修簡約舒服,staff 很nice ,會再來。
日式拉麵

在家附近居然開了這麼正宗的日本拉麵,非常驚喜!

拉麵也煮的剛剛熟,夠彈牙。
日式薄叉燒有三片,叉燒軟稔,肥瘦適中,不錯。

麵跟其他配菜跟鳴虎基本上一樣。

• 鳴海老
2020-10-21 38 views
土瓜灣是個覓食好地方,兒時在這區讀書,現偶爾也會重臨舊地,是晚又回到這裡,在北帝街見到家拉麵店,應該是新開不久的,便進門一試。黑鳴虎拉麵 - 豬骨湯底加入了黑蒜油及墨魚汁,先呷一小口,充滿著蒜香及墨魚味,香濃不膩。叉燒肥瘦均稱,半熟蛋蛋味濃郁,拉麵偏幼,能掛上更多湯底,每口都是滋味。鳴海老拉麵 - 加入了香味油和蝦味噌,整個湯底呈蝦的金黃色,散發陣陣蝦的香氣,與黑鳴虎拉麵各具特色。鰹魚汁浸菠菜 - 菠菜吸收了鰹魚汁,再配以木魚,清新中帶鮮。爆蛋 - 流心蛋外包了薄薄一層炸粉,口感豐富。作為拉麵的靈魂,這裡的湯底出色,讓人一試難忘。

黑鳴虎拉麵 -

鳴海老拉麵 -

鰹魚汁浸菠菜 -
菠菜吸收了鰹魚汁,再配以木魚,清新中帶鮮。

爆蛋 -
流心蛋外包了薄薄一層炸粉,口感豐富。

作為拉麵的靈魂,這裡的湯底出色,讓人一試難忘。
$125 (Dinner)
2020-10-20 18 views
入坐先量體溫,坐低後,店員再給搓手液消毒。地方簡單整潔,職員服務有善。拉麵的湯底,以豬骨湯底做主,再配其他材料,做合併湯底。鳴虎魚介,湯底帶鹹,是由日本魚乾併豬骨湯。黑鳴虎,湯底好甜,帶有墨汁和蒜味。黑色的湯底,是由豬骨湯加墨魚汁,再加了黑蒜油的。麵質是較硬身,黑蒜味好香,啖啖麵都食到黑蒜味。紫菜好香,隻蛋又滑,蛋黃小流心,煮得剛剛好。片叉燒粉紅色,好薄身,肉質是軟,有陣似煙肉的味道,可能有煙燻過,好味。小食是炸蝦仔,炸得都脆身,好香口。
入坐先量體溫,坐低後,店員再給搓手液消毒。
地方簡單整潔,職員服務有善。
拉麵的湯底,以豬骨湯底做主,再配其他材料,做合併湯底。

鳴虎魚介,湯底帶鹹,是由日本魚乾併豬骨湯。

小食是炸蝦仔,炸得都脆身,好香口。

2020-10-20
2020-10-15 38 views
今晚收工後,去了食日本拉麵。拉麵店在土瓜灣內街,裝潢簡潔,新開張沒多久。店舖主要有四款不同湯底的拉麵,我要了鳴虎,用了最基本的豬骨湯和日本魚乾熬製湯底,味道香濃。拉麵用的是幼身款,相對爽口。而叉燒主由有兩片豬肉組成,很稔。朋友點了鳴海老,最大的不同就是湯底用蝦味噌和豬骨湯組成,蝦味濃郁。炸雞熱辣辣,外脆內稔,配沙律醬一流。煎餃子🥟的皮有點煙韌,底部金黃香脆,而且內裏鎖住肉汁。很簡單,但很滿足的一餐。
炸雞熱辣辣,外脆內稔,配沙律醬一流。
煎餃子🥟的皮有點煙韌,底部金黃香脆,而且內裏鎖住肉汁。
很簡單,但很滿足的一餐。
2020-10-15 40 views
最近知道公司附近開了一間日式拉麵店,在土瓜灣區很少日式料理,因此便來到這裏。店內提供4款拉麵,6款小食和9款配菜,而午市限定則有兩款,新張期間,拉麵贈送紫菜及蛋。鳴海老$88(香味油、蝦味噌、豬骨湯),豬骨湯底味道濃郁,櫻花蝦的香氣十足,兩者的結合,令到整個拉麵的味道層次,提升了不少。綠虎$88(芫荽、香味油、豬骨湯),芫荽的香味,有些人不喜歡,不過有些人就非常欣賞,喜歡的必定要試一試這個湯底,想不到豬骨和芫荽的結合,又是另一種層次。荀$8,醬油的香氣滲入荀內,又香又脆。慢煮叉燒$23,味道帶點煙燻的香氣,極具特色。辣味肉噌$22,辣度頗高的肉醬,非常適合喜歡愛吃辣的一族,加在拉麵內,令到味道更豐富。

荀$8,醬油的香氣滲入荀內,又香又脆。

慢煮叉燒$23,味道帶點煙燻的香氣,極具特色。

2020-10-15 43 views
我屋企人好鍾意食拉麵係屋企附近竟然新開拉麵店拉麵都係即叫即做上枱面嘅時候熱騰騰嘅煙就升上來其中一碗點了招牌黑嗚虎湯底係加入左黑蒜既油墨魚汁豬骨湯湯頭唔太鹹 而墨魚汁既海鮮味 令到湯底味道豐富 而且湯既味道濃而不膩叉燒是以慢煮方法烹調肥瘦均勻食落肉質好嫩滑 唔鞋口拉麵做得出色入口夠彈牙 有嚼勁掛湯力亦強另外拉麵仲有一邊半熟蛋、紫菜同筍綠虎芫荽香味油豬骨湯芫荽味嘅湯底十分少見,充滿新鮮感而且芫荽米粉豬骨湯底味味道很融夾食拉麵嘅精華當然仲有半熟蛋最後都點多一隻半熟蛋先夠喉小食方面,在一客餃子餃子皮煎得香脆 不錯最後飲埋波子汽水,爽呀
我屋企人好鍾意食拉麵

肥瘦均勻食落肉質好嫩滑 唔鞋口

拉麵做得出色
入口夠彈牙 有嚼勁
掛湯力亦強
另外拉麵仲有一邊半熟蛋、紫菜同筍

綠虎
芫荽香味油豬骨湯
芫荽味嘅湯底十分少見,充滿新鮮感
而且芫荽米粉豬骨湯底味味道很融夾
食拉麵嘅精華當然仲有半熟蛋

最後都點多一隻半熟蛋先夠喉

小食方面,在一客餃子
餃子皮煎得香脆 不錯

最後飲埋波子汽水,爽呀
2020-10-14 27 views
試試土瓜灣新開鳴虎拉麵店,真係有驚喜,值得一試。特別係綠虎拉麵,芫茜嘅香味完全提升咗拉麵嘅層次,配上慢煮叉燒同流心嫩蛋,真係味道不錯。喜歡濃味嘅朋友可選擇黑鳴虎拉麵,配上墨魚汁,口感一流,但提防濃郁嘅湯汁會滴到身上,真係真材實料。另外炸雞小食真係熱辣辣很脆口,而且雞肉亦都很嫩滑,配上檸檬汁和沙律汁,轉眼間已被我們吃光。留意到海報宣傳午間有套餐和免加一等推廣,仲抵食,真係可以揾日再黎encore一次。
試試土瓜灣新開鳴虎拉麵店,真係有驚喜,值得一試。

2020-10-11 29 views
星期日同老公去土瓜灣行下傢俬舖,想買返個櫃,經過北帝街見到好多食肆,有一間叫鳴虎的日本拉麵店最吸睛,門外貼滿字體,用店名和有關拉麵的字砌成,因為疫症關係,好耐都冇去日本旅行食當地的拉麵,老公話不如入去食返碗試吓。餐牌上的拉麵款式只有數款,配料一樣,只係湯底不同味道。鳴海老,湯底主要有香味油、蝦味噌、豬骨湯,湯底味道濃稠剛剛好,味道鮮甜,幼身的拉麵造到掛湯效果,食落爽滑彈牙。配薄切叉燒油脂分佈平均,因為是用慢煮烹調,肉質鮮嫩程粉紅色。還有荀片爽口,半邊流心蛋又香又滑。鳴虎魚介,湯底主要是日本魚乾、豬骨湯。湯底一樣濃郁,日本魚乾提香添味,令湯底味道提升。肉餃子:即叫即煎,肉餃子皮薄,內餡飽滿紮實,獨特的香氣與餃子皮融合其中滿口香氣四溢,吃起來味道濃厚且滿足。爆蛋,即係炸溫泉蛋,香脆的外層包住滑溜的蛋白和流心的蛋黃,口感和味道都唔錯!

2020-10-04