2021-11-13 67 views
之前見到有專頁介紹佢哋,見到幾吸引🤩可以自己揀一個主食,然後仲有放題供應😋 所以就約咗朋友一齊去試吓!.🍱🍻週末90分鐘半自助餐 $238.三色丼·主食有拖羅蓉、海膽、三文魚籽,三款質素都唔錯新鮮嘅,特別係海膽冇苦澀味😋牛肉野菜鍋·主食湯底係壽喜燒味,甜甜地,牛肉份量都有4-5塊,有啲野菜同埋個底有粉絲、豆腐同冬菇,佢個粉絲索晒個汁😏🤩刺身整體質素都幾好新鮮嘅,厚薄適中。重有寫幾多舊,真係會比足你!個人推介甜蝦三文魚同埋油甘魚😋😋🌟每人仲會送一隻磯煮鮑魚🌟味道唔會太鹹口,質感都幾腍同埋彈牙。串燒款式雖然唔係好多,不過勝在有牛舌,厚度都適中,夠腍,不過我覺得乾咗少少🤏🏻壽司即叫即整㗎,因為我叫咗蟹籽壽司啲紫菜仲係脆,正🤩🤩仲有帆立貝壽司都好鮮甜!小食呢個類別嘅食物最多,又有炸物又有玉子燒又有蒸蛋嗰啲!佢哋啲炸物即叫即炸,我好鍾意佢哋個芝士年糕😍😍😍好軟糯!
🍱🍻週末90分鐘半自助餐 $238
三色丼·主食

牛肉野菜鍋·主食

🌟每人仲會送一隻磯煮鮑魚🌟
味道唔會太鹹口,質感都幾腍同埋彈牙。

串燒

2021-11-07
$250 (Lunch)
2021-11-13 103 views
Overpriced especially with this kind of quality. Even more expensive than the japanese restaurants in central. 2 ppl, ordered 2 rice bowls and 12 skewers, no sake or drinks ordered. The bill was over hkd1000. Dry and extremely salty skewers. Not worth the long wait. The taste of the rice bowls was nice but portion is much smaller than market standard. Will definitely NOT return.

$550 (Dinner)
✅嗚門割烹料理有時想行下Megabox 但又唔知食咩好今次就揾到間日本餐廳係Megabox對面既交易中心午餐同晚餐都有set 而逢週末仲有半自助餐添🥰環境都幾寛敞 而且壽司師傅整魚生既位置仲要係中間客人可以望到哂師傅既製作過程👍🏻🔆90分鐘半自助餐 $238呢個半自助餐係只有週末既午市先有晚市都係做返佢既set dinner話明半自助餐 所以係有一個主食揀刺身丼飯到牛肉鍋 或者天婦羅都有!其他就仼飲仼食的😋包括刺身 壽司 炸物 串燒 沙律 小食等🟡牛肉野菜鍋係壽喜燒鍋 醬汁係甜豉油 肥牛都有好多塊 加埋菇菌 娃娃菜好醫肚暖胃👍🏻🟡帆立貝海膽丼丼飯既份量係比平時食到既少要留肚食其他嘢嘛🤣🤣帶子都好鮮甜同大隻 海膽黎講都有唔少😆🔶刺身仼食刺身既種類都算多 而且好新鮮!見住師傅接到order即刻切的👍🏻有三文魚 鯛魚 油甘魚 甜蝦同八爪魚特別一讚鯛魚同甜蝦🥰鯛魚新鮮得黎又唔腥! 甜蝦好大隻仲要好鮮甜👍🏻🔶壽司壽司都有好多選擇 有玉子 赤蝦 劍魚腩 仲有帆立貝絕對唔係cheapcheap壽司😆仲要佢啲壽司飯細細舊 但刺身就大大塊😋完全唔怕食壽司食到飽🔶小食蒸蛋好滑 好有蛋味 係典型既茶碗蒸
✅嗚門割烹料理

🔆90分鐘半自助餐 $238
呢個半自助餐係只有週末既午市先有
晚市都係做返佢既set dinner
話明半自助餐 所以係有一個主食揀
刺身丼飯到牛肉鍋 或者天婦羅都有!
其他就仼飲仼食的😋

丼飯既份量係比平時食到既少
要留肚食其他嘢嘛🤣🤣
帶子都好鮮甜同大隻 海膽黎講都有唔少😆

🔶刺身
仼食刺身既種類都算多 而且好新鮮!
見住師傅接到order即刻切的👍🏻

完全唔怕食壽司食到飽

🔶小食
蒸蛋好滑 好有蛋味 係典型既茶碗蒸👍🏻
吉列炸物全部都好高水準
炸蠔,芝士年糕 同雞翼都係新鮮炸起
而且脆漿唔厚! 個蠔仲要完全唔腥👍🏻推介!
如果食完之前既主食唔夠飽

除咗汽水果汁之外 仲有啲特別飲品
例如乳酸飲品👍🏻
巨峰乳酸正👍🏻酸酸甜甜 好開胃

價錢黎講唔算特別平 但係質素係超高👍🏻
絕對唔輸比出面既放題㗎!

味道: 4/5
賣相: 4/5

地址: 九龍灣宏照道33號國際交易中心2樓2號舖
2021-11-09 58 views
朋友在九龍灣工作,週不時都嚟鳴門食lunch,佢覺得呢度嘅日本菜幾高質,有次放工就約我去一齊去食晚飯。餐廳裝修雅緻,晚市氣氛較寧靜,好適合伴侶或三五知己、邊傾計邊嚐日本料理。餐廳職員好有禮貌地詳細介紹御膳菜式;看到當晚飛機貨是“真鯛”幾想試,我們便點了“松御膳”、“壽司定食”和“真鯛”各一客Pine Set Dinner松御膳- Sashimi・Scallop・Salmon・Shrimp三色刺生▪︎帆立貝▪︎三文魚▪︎甜蝦- Tempura・Shrimp・Pumpkin ・Sweet Potato 天婦羅▪︎大蝦▪︎南瓜▪︎蕃薯- Silver Cod Teriyaki 汁燒銀鱈魚- Eel Fried Rice・Miso Soup鰻魚炒飯▪︎味噌湯- Black Sesame Sorbet 黑芝麻雪葩- Peach Soda白桃梳打>厚切刺生很鮮甜,銀鱈魚肉質嫩滑,鰻魚炒飯中的山椒粉味道突出,整頓套餐非常豐富Sashimi Platter (10pcs) Toro・Yellow Tail・Tuna・Scallop・Salmon・Red Shrimp・Salmon Roe・Eel・Calif

Pine Set Dinner
- Black Sesame Sorbet
黑芝麻雪葩
- Peach Soda
白桃梳打

Sashimi Platter (10pcs) Toro・Yellow Tail・Tuna・Scallop・Salmon・Red Shrimp・Salmon Roe・Eel・California Rolls (2pcs)
壽司定食 (十貫)

>好鍾意個圓形壽司座打卡一流,當中的拖羅、紅蝦、三文魚籽、帶子等壽司質素新鮮味道甜美

Madai/まだい
真鯛 (飛機貨)

擺盤意境優美、有竹和海洋の感覺。片片魚肉晶瑩剔透、紋路清晰,齋睇都feel到質素幾新鮮;食落魚味清雅肉質較爽、點餐廳特製酸汁能帶出魚肉甘甜味道
真鯛
三色刺生
前菜
真鯛
三色刺生
前菜
只能說是也許運氣不好, 剛巧當日點的熱食90%都是放冷了。坐好點菜後不久,2個主食天婦羅大蝦約3-5分鐘就上菜,這一輪是熱騰騰的,味道還不錯看!所以我們一行人才對之後的食物更加期待~~~~再過了一會,刺身和刺身飯等主食到了。三色丼的刺身比遇期中少了一點,三文魚籽還需要找一下才看到在哪裡XD幸好海膽品質真的很不錯,拌飯吃一流。刺身和壽司的品質很不錯~油甘魚夠肥美~再過了大概10-15分鐘,炸物和串燒等來了雞翼可是期待而久的單品,可是...來到唇邊發覺是冷的。全算東西只有炸紫薯是微熱。當日我們差不多所有熱食都點過一篇...其中只有蒸蛋, 炸紫薯和補上的炸蠔是熱騰騰外,其他都是微暖...感覺是放久了囉(哭)也許當日人手不夠所以食物做好了未能及時送上來,放久了真的很可惜呢!假如熱食能做好一點,也許會和朋友再來啊!
只能說是也許運氣不好, 剛巧當日點的熱食90%都是放冷了

再過了一會,刺身刺身飯等主食到了。

幸好海膽品質真的很不錯,拌飯吃一流。

刺身壽司的品質很不錯~油甘魚夠肥美~

再過了大概10-15分鐘,炸物和串燒等來了
雞翼可是期待而久的單品,可是...來到唇邊發覺是冷的。

全算東西只有炸紫薯是微熱。

假如熱食能做好一點,也許會和朋友再來啊!
大蝦天婦羅(主食)
刺身盤
各種壽司
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$270 (Lunch)
大蝦天婦羅(主食)
刺身盤
各種壽司
  • 油甘魚刺身
Yutaka 豐御膳 🐟🍣 $458呢款絕對係餐廳嘅必叫之選😍,前菜有新鮮嘅吞拿魚、油甘魚🐠、鮮甜大蝦🦐同埋幾款天婦羅🍤,包括炸冬菇🍄、炸蝦、炸番薯等等,熱辣辣脆卜卜得來又唔會太油膩👍🏻,主菜嘅壽司定食就有八款,好似有入口即溶嘅拖羅🤤、活赤背、海水味超重嘅海膽、三文魚腩同鰻魚等,再用個好似食high tea咁樣嘅圓形架放真係打卡影相超靚📸,加埋個和牛稻庭烏冬🍜、日本柚子🍊雪葩、白桃梳打🍑,為晚餐畫上完美嘅句號Leather jacket sashimi 剝皮魚🐟 $368呢個剝皮魚刺身真係第一次聽同埋試😎,店員一放上黎已經俾佢嘅外貌吸引,肉質白白地晶瑩剔透,食落去爽彈鮮味,清甜中帶有魚香,店員話而家係佢當做嘅季節,果然特別好食🙌🏻Hokkaido donburi with appetiser, steamed egg , miso soup and ice cream 🥣🍨 北海道刺身丼夕食 🎏🍱 $328除咗八爪魚特色前菜🐙、超級滑又足料嘅蒸蛋🍳、麵豉湯之外,有七款新鮮甜美刺身嘅定食好味到想再encore 😋,感覺到專業廚師擺盤嘅精美同埋刺身本來最原始嘅味道,矜貴得來又好食,配埋
Yutaka 豐御膳 🐟🍣 $458

Leather jacket sashimi
剝皮魚🐟 $368

北海道刺身丼夕食 🎏🍱 $328
除咗八爪魚特色前菜🐙、超級滑又足料嘅蒸蛋🍳、麵豉湯之外,有七款新鮮甜美刺身嘅定食好味到想再encore 😋,感覺到專業廚師擺盤嘅精美同埋刺身本來最原始嘅味道,矜貴得來又好食,配埋個super creamy嘅日本抹茶雪糕 🍵,勁滿足呀!
2021-11-08 73 views
見到網上有推文,加上openrice d食評都寫到到好似唔錯,馬上就book咗星期六12:30的brunch buffet~12:15到達餐廳門口,可能餐廳唔夠人手,門口一直冇人接待,本來都有一堆人喺門口等,見到一直冇人出嚟,有人好似book咗都唔再等,直接走人 12:25左右終於有人行出嚟,帶入座。職員服務都算唔錯,有禮貌,會跟單,不過喺門口等果陣見到大家都有d鼓譟。總體上菜速度有少少慢,最誇張喺個三色丼,隔離張檯明明畀我哋遲十分鐘落單,上得畀我哋快,見到人哋鮑魚都上埋,催單之後先有鮑魚上,半個鐘之後終於見到個丼。1️⃣主食三色丼同天婦羅蝦最出色。蝦大隻彈牙,新鮮炸起,好好食。而三色丼裡面的吞拿魚蓉加咗芝麻,提升香氣,應該叫少飯。最美味喺鮑魚,彈牙之餘味道啱好,可以食到鮑魚本身的鮮味而不會太鹹。2️⃣刺身還算新鮮,推薦甜蝦,鮮甜。第一次落單冇上鯛魚,加單都唔見有,追咗一次終於上嚟,食落好大泥味,好彩之前漏單。油甘魚有少少腥,三文魚還不錯。壽司可以忽略~3️⃣熟食方面,個人最中意雞翼,夠香口,夠入味。牛舌超厚一塊,食落有d似牛腩,燒得有少少干身。雞軟骨味道可以,但燒得太干啦。三文魚魚鰭超多油脂,香

,彈牙之餘味道啱好,可以食到鮑魚本身的鮮味而不會太鹹。

,食落有d似牛腩,燒得有少少干身。雞軟骨味道可以,但燒得太干啦。三文魚魚鰭超多油脂,香脆可口。至於其他食物就覺得麻麻了
4️⃣飲品方面推薦提子乳酸蘇打
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$262 (Lunch)
  • 三色丼
  • 芝麻雞翼
  • 天婦羅
2021-11-07 294 views
在九龍灣工業區上班6年多,一直也沒注意鳴門有做半自助餐,直至最近舊同事幫我在隔離的西餐廳farewell,離開時才看到宣傳牌,心想鳴門質素一直不錯,便預約了帶太太來試試😆位置(7/10):雖說在工業區,但其實只在Megabox鈄對面,坐專車去Megabox再走路過去約3分鐘,而由九龍灣站經天橋走路過去約10分鐘🙏環境(9/10):餐廳樓底高,裝修大堂及門面充滿居酒屋裝潢,而桌椅座位有和式的風格,環境頗為舒適🎶服務(9/10):經理及侍應們相當友善有禮貌,入座後會提供點餐紙,上菜快沒有漏單,而且見我們沒有點餐紙亦第一時間提供,相當貼心💕食物(8/10):我們食的是半自助午餐,除一款主食外有小食、壽司、串燒、沙律、刺身及飲品,選擇頗多,質素大致不錯👌🥢週末90分鐘半自助餐 ~ $238/位(小童/長者$148/位)👍自選主食有8款,分別是三色丼、帆立貝海膽丼、汁燒油甘魚、鍋燒牛柳粒目玉丼、薄燒鰻魚丼、大蝦天婦羅、牛肉野菜鍋及燒雞扒胡麻醬冷稻庭烏冬👏未進餐廳前想了一下,選了牛肉野菜鍋,而太太選了帆立貝海膽丼。牛肉鍋亦即是壽喜鍋,味道可以,但還是覺得應該選丼飯,特別是帆立貝海膽丼性價比最高,海

牛肉野菜鍋

👍自選主食
未進餐廳前想了一下,選了牛肉野菜鍋,而太太選了帆立貝海膽丼。牛肉鍋亦即是壽喜鍋,味道可以,但還是覺得應該選丼飯,特別是帆立貝海膽丼性價比最高,海膽鮮味十足,還可加上自選刺身組成豪華刺身丼呢😋
角切魚生沙律

👍沙律
含胡麻豆腐沙律及角切魚生沙律,如果喜歡食沙律的,必點甜美的胡麻豆腐沙律,除了因為醬汁好味外,角切魚生倒不如直接食品質更高的刺身吧😜

👍刺身
包括三文魚、油甘魚、八爪魚、鯛魚及甜蝦,首推鮮甜味美的甜蝦及油香十足的油甘魚😙

👍壽司
有三文魚、劍魚腩、帆立貝、蟹籽、蟹棒、熟北寄貝、赤蝦、玉子及加州卷。由於刺身及小食已有部分食材,所以建議點帆立貝及北寄貝,比其他食材新鮮吸引🥰

👍小食
有日式蒸蛋、三文魚鰭、明太子玉子及枝豆,推介是香滑的日式蒸蛋及鮮甜的明太子玉子,可能因為我喜歡食雞蛋吧😘
炸物

👍炸物
包括吉列蠔、芝士年糕、芝麻雞翼及吉列迷你紫薯餅,炸物全部都很高質,值得一試,特別是吉列迷你紫薯餅,香脆中帶令人滿足的紫薯甜味😍
串燒

😱串燒
有雞軟骨、免治雞肉棒、冬菇及厚燒牛舌。牛舌老韌,其他三款都很乾,實在很失望🥺
麵豉湯

👍其他
有麵豉湯及迷你牛肉烏冬。味道可以,但個人建議還是留肚多吃刺身及炸物吧😁
飲品

👍飲品
選擇有巨峰乳酸特飲、白桃乳酸特飲、橙汁、可樂、無糖可樂、雪碧及忌廉,對不少人已很足夠☺️

👍追加部分
任飲冷熱清酒(+$38/位)
鵝肝壽司($68/2件)
赤蝦刺身($68/3隻)
加拿大海膽($158/板)
日本海膽($268/80g)
除了清酒外,其他相信也不多人會加點,半自助餐已經夠飽了吧🤣

整體來說,鳴門的半自助餐除了串燒有點失望外,大部份食物質素都很不錯,加上環境及服務也很好,以此價格來就算是很實惠,值得一試😄

🌺鳴門割烹料理
🌺地址:九龍灣宏照道33號國際交易中心2樓2號舖
2021-11-06
$262 (Lunch)
牛肉野菜鍋
角切魚生沙律
炸物
麵豉湯
飲品
2021-11-07 38 views
💁🏻‍♀️星期六日梗係要對自己好啲啦‼️今次同朋友仔一齊去到呢一間日本餐廳享受佢哋嘅假日半自助餐🤡刺身、壽司、小食應有盡有,鍾意食日本嘢真係唔好錯過🤣價錢只係$238/1位🥰以下係詳細嘅食評..▫️自選煮食-三色丼、帆立貝海膽丼⭐️ 強烈推介⭐️三色當分別係有拖羅蓉、海膽、三文魚籽,賣相都非常精緻~不過我個人來講就更加鍾意食帆立貝海膽丼,海膽不俗,幾creamy,而帶子都好鮮甜😍推介‼️.▫️半自助餐食款推薦🥳以下呢幾款都係我嘅心水推介‼️必食🤣而且可以無限encore,當中嘅醬油醃鮑魚必定要食,非常之入味,而家口感軟腍😋甜蝦刺身亦都係我嘅最愛😍又大隻而且鮮味十足🤨🤨🤨-甜蝦刺身-油甘魚-醬油醃鮑魚-劍魚腩壽司-蟹棒壽司-三文魚鰭-芝麻雞翼-燒冬菇-白桃乳酸特飲
💁🏻‍♀️星期六日梗係要對自己好啲啦‼️今次同朋友仔一齊去到呢一間日本餐廳享受佢哋嘅假日半自助餐🤡刺身壽司、小食應有盡有,鍾意食日本嘢真係唔好錯過🤣價錢只係$238/1位🥰以下係詳細嘅食評

▫️自選煮食-三色丼、帆立貝海膽丼
▫️半自助餐食款推薦🥳
-芝麻雞翼
-燒冬菇
-白桃乳酸特飲
2021-11-07 612 views
今晚喺九龍灣收咗工,咁就同同事去呢一間鳴門度食日本餐, 咁其實佢環境我覺得都幾是正。 講多無謂大家睇我食咗啲乜啦 梳打也很好飲)咁我哋叫咗個松set dinner 裏面包括有三色刺身:有帆立貝、三文魚、甜蝦, 三文魚都真係幾肥美, 都係嗰句食魚生最緊要食到有鮮味,咁呢一個刺身魚生我覺得都有鮮味 ,同埋起碼冇冷藏味,所以我覺得都ok。天婦羅 就有大蝦、南瓜同番薯: 天婦羅都係幾有水準, 唔算話太過油膩,炸得乾脆,大家可以睇我啲相。汁燒銀鱈魚: 銀雪魚魚油味都好重下,跟住就係好可惜魚皮燶左少少,不過都冇影響到我到成個銀雪魚嘅評價,就係佢個魚味都幾 香濃。鰻魚炒飯: 呢個鰻魚炒飯,炒飯比較新穎,佢用咗一啲鰻魚汁去炒個飯,當然加咗較多嘅鰻魚粒喺飯入面。 對於鍾意食鰻魚的我就十分之喜愛。我哋叫咗另一個餐夕食,前菜係芥辣八爪魚: 呢個八爪魚都幾辣但係 辣得嚟都有八爪魚嘅鮮味幾好食。日本空運梭子魚: 第一次食梭子魚感覺得佢魚味都有同埋都幾新鮮,話哂係日本空運嚟嘅。 同埋師傅堆砌得到幾唯美。 唔錯我自己覺得。北海道刺身丼 咁佢有拖羅、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚籽同三文魚腩: 魚生的份量都夠,
今晚喺九龍灣收咗工,咁就同同事去呢一間鳴門度食日本餐, 咁其實佢環境我覺得都幾是正。 講多無謂大家睇我食咗啲乜啦:

( 梳打也很好飲)

北海道刺身丼 咁佢有拖羅、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚籽同三文魚腩: 魚生的份量都夠, 唔會話太少因為都係厚切。拖羅同三文魚腩也很肥美,帆立貝鮮甜及大粒(我認為)。

最後食埋個日本柚子雪葩&雪糕就閃人, 其實呢間餐廳啲嘢食我覺得都幾好食及啲嘢食都幾新鮮,而且最重要嘅就係佢環境我最鍾意係寬敞, 所以冇咁焗促, 鍾意同朋友吹下水嘅話可以試下呢間餐廳,食嘢之餘又可以有個較好嘅環境吹水。
  • 帆立貝海膽丼
  • 西京燒銀鱈魚
2021-11-05 52 views
餐廳開揚、座位舒適,逢星期六、日及公眾假期有午市半自助餐‼️🥢 當天來到,已有不少食客在外排隊,相當受歡迎喔‼️😉▫️ ❥$𝟮𝟯𝟴 成人 / ❥$𝟭𝟰𝟴 小童、長者𝟭𝟮:𝟬𝟬 -- 𝟭𝟰:𝟬𝟬,限時𝟵𝟬分鐘⏳8款主食任選一款‼️跟朋友分別選了帆立貝海膽丼和蒲燒鰻魚丼‼️🍣 帆立貝鮮甜😋 鰻魚不算肥美,不過甜甜的鰻魚汁味道不錯‼️👅▫️小食方面最喜歡以下幾款❶日式蒸蛋(口感滑溜又有蛋香)、❷芝士年糕(軟糯Q彈、餡料芝士濃郁)、❸明太子玉子(甜甜的味道口感鬆軟)、❹吉列迷你紫薯餅(酥脆的外層、紫薯很香很甜很綿密)‼️▫️刺身有三文魚、油甘魚、八爪魚、鯛魚、甜蝦‼️▫️串燒有雞軟骨、免治雞肉棒、冬菇、厚燒牛舌‼️▫️另外還有壽司、沙律、飲品,均可無限享用‼️
❥$𝟮𝟯𝟴 成人 / ❥$𝟭𝟰𝟴 小童、長者
𝟭𝟮:𝟬𝟬 -- 𝟭𝟰:𝟬𝟬,限時𝟵𝟬分鐘⏳
▫️
刺身有三文魚、油甘魚、八爪魚、鯛魚、甜蝦‼️
▫️
串燒有雞軟骨、免治雞肉棒、冬菇、厚燒牛舌‼️
▫️
另外還有壽司、沙律、飲品,均可無限享用‼️
2021-11-01 78 views
❤九龍灣 鳴門割烹料理 🐷呢間日式餐廳位於九龍灣國際交易中心,樓底高,環境寬敞👍逢星期六日就會有半自助日式放題,$238 包每人一個主食,任食刺身壽司🍣炸物小食🍤串燒🍢同飲品🍹 放題限時一個半鐘,食物黎得都好快,冇落漏單,值得一讚吖☺ 👅主食:有8款選擇,我地就揀左三色丼同海膽帆立貝丼,三色丼有齊海膽三文魚子同吞拿魚蓉,岩哂多心一族😉 👅刺身:個人最推介嘅就係三文魚同油甘魚🐟,件件厚切,油脂豐富,新鮮美味Oishi😍😍 Encore 左幾轉,水準依舊好高質,真係太幸福啦🥰🥰 另外值得一提既係餐廳會送每人一隻磯煮鮑魚,好入味又有咬口,正啊~😋😋 👅炸物:當中我最中意既就係炸芝士年糕🧀🧀 炸得外皮脆內煙韌,中間包住流心芝士,有不愛的理由嗎?😚😚 另外迷你紫薯餅都幾好味🍠,有紫薯味之餘,亦食倒紫薯一絲絲既纖維,加上細細舊唔驚食滯😊😊
❤九龍灣 鳴門割烹料理

2021-10-31 54 views
九龍灣出名工商廈林立,美食沙漠,但今次就罕有地去左間幾唔錯嘅日本割烹料理餐廳 - narutoichiba 所謂‘割烹’日文發音為‘kappou’, 最早出現於江戶時代後期,意思係指高級日本料理餐廳,@最大特徵係指以吧檯同餐桌為中心嘅開放式廚房,一邊望住師傅烹調一邊享受料理.是次係附近收工又唔想出港島/其他旺區同人迫,就選擇係依度食餐好少少嘅日本野,見餐廳樓底非常高,空間偌大寬敞非常舒服☺️店員推介下叫了豐富嘅一人前($458)包括有三點刺身,天婦羅,壽司盛合(8貫),牛肉稻庭烏冬同柚子雪葩🥰刺身非常新鮮肥美,當中非常欣賞壽司🍣盛合,以好似hightea陣容嘅三層架上,別出心裁,而以海膽同拖羅壽司最為出色..($328)如果嫌御膳份量太多可以叫下魚生飯都非常高質,見圖中份量同魚生種類非常豐富同新鮮肥美,仲會配埋前菜,茶碗蒸蛋同味噌湯,當然仲會有埋雪糕做甜品,完全唔會遜色於御膳套餐👍🏻.見近排正值秋刀魚當造季節就當然叫埋原條刺身]($238)乃日本空運過嚟飛機貨,非常新鮮,不過個醬汁方面如果可以除左有薑加埋蔥碎就更好🙆🏻‍♂️.而食刺身,魚生點可以冇日本清酒🍶依度有好多唔同類型嘅sake 可

店員推介下叫了豐富嘅一人前[豐御膳]($458)包括有三點刺身,天婦羅,壽司盛合(8貫),牛肉稻庭烏冬同柚子雪葩🥰

[北海道雜綿丼]($328)如果嫌御膳份量太多可以叫下魚生飯都非常高質,見圖中份量同魚生種類非常豐富同新鮮肥美,仲會配埋前菜,茶碗蒸蛋同味噌湯,當然仲會有埋雪糕做甜品,完全唔會遜色於御膳套餐👍🏻

見近排正值秋刀魚當造季節就當然叫埋原條[秋刀魚刺身]($238)乃日本空運過嚟飛機貨,非常新鮮,不過個醬汁方面如果可以除左有薑加埋蔥碎就更好🙆🏻‍♂️

而食刺身,魚生點可以冇日本清酒🍶依度有好多唔同類型嘅sake 可供選擇,揀左枝300ml 嘅[月桂冠生酒]($148)生酒,日文稱nama,意指係不經高溫加熱殺菌處理嘅清酒,最能夠保存原始嘅風味,但必須要冷藏保存,入口非常香甜,蜜瓜味,果香都有,配搭生魚片入口更爽更滑👍🏻
總括嚟講都算係幾唔錯嘅日料餐廳,雖然可能係同區嚟講價錢稍貴,但如果想偶爾係九龍灣食好少少,坐得舒服嘅不妨可以過來一試.

以前喺九龍灣翻工都未試過,又唔想夜晚食放題咁heavy,所以今次就同fd黎試左呢間semi-buffet @narutoichiba , 感覺幾好,食到超飽😋 食物主要分為每人自選主食一款,其他既小食、壽司🍣、串燒🍢、刺身、沙律🥗同埋飲品就任食任飲,款式幾多之餘味道唔錯~ 裝修以淡雅既木色為主,配埋傳統既竹簾,有一絲絲既陽光☀️曬入黎暖意洋洋(5 😍 係滿分,🤩係半分)90分鐘週末半自助餐 - $238 (好味指數:😍😍😍😍)1️⃣主食可以8選1,小編同fd就揀左帆立貝海膽丼⚪️🐡🍚同埋牛肉野菜鍋🐮🥬🍲share 食~ 帆立貝海膽丼⚪️🐡🍚 4片帆立貝⚪️係厚切既,幾鮮甜~ 海膽🐡嫩滑,creamy濃郁得黎唔會苦,帶有啲甘甜,配埋紫菜同醋飯🍚幾好味牛肉野菜鍋🐮🥬🍲既壽喜燒湯底清甜唔油,湯底用日式🇯🇵醬油、味醂、煮酒等煮成,鹹中帶甜,唔洗再額外調味已經幾可口~ 牛肉🐮份量幾多,肥瘦適中,配料仲有雞蛋🥚、娃娃菜、豆腐、冬菇同冬粉,冬粉有啲Q彈之餘誤會太韌,索埋湯底既精華幾好味~2️⃣小食有10款,小編試左幾多下😂 日式蒸蛋🇯🇵🥚好滑,好似豆腐花咁,又唔會過水,幾香蛋🥚味,裡面仲有豬肉🐷、菇粒、鳴門卷🍥同埋

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

90分鐘週末半自助餐 - $238 (好味指數:😍😍😍😍)

2️⃣小食有10款,小編試左幾多下😂
日式蒸蛋🇯🇵🥚好滑,好似豆腐花咁,又唔會過水,幾香蛋🥚味,裡面仲有豬肉🐷、菇粒、鳴門卷🍥同埋白果,口感更加豐富~
吉列蠔🦪炸皮唔會好厚,蠔味🦪濃郁,帶有啲海水既鹹味,鮮甜多汁
芝士年糕🧀真係有啲拉絲既效果,有芝士🧀既鹹香,出面脆裡面軟糯
芝麻雞翼用既係雞全翼,炸得酥脆,有埋芝麻更加香口,辣辣地幾惹味唔會漏,肉質豐腴
三文魚鰭🍣🐟比較特別,喺出面既放題唔常見,幾厚肉,外皮香脆,裡面鮮嫩帶有獨得既魚油香,唔錯~
三文魚玉子🍣🥚甜甜地,蛋🥚唔會過老,口感紮實豐厚,鬆軟多汁,配埋三文魚🍣更加鮮味~

3️⃣壽司🍣有9款,見有啲刺身已經食左,就無重覆叫壽司🍣,淨係試左:
蟹棒同平時食既一樣;
熟北寄貝爽脆有咬口,幾鮮甜;
加州卷唔錯,估唔到裡面除左蟹柳、蛋🥚同青瓜🥒,仲有牛油果🥑,幾健康又creamy啲~

4️⃣串燒🍢有4款,雞軟骨炸得比較乾身,細細粒卜卜脆,上面有埋啲惹味既孜然粉幾好食;
免治雞肉棒啖啖肉,仲有少少軟骨,所以有啲咬口,香口多汁;
冬菇燒得啱啱好,表皮夠乾咬落又juicy~;
厚燒牛舌真係厚身,口感軟腍,味道好似牛肉咁,唔會有腥臭味,應該用汁煮過之後再燒,油香味濃

5️⃣刺身有5款,仲有送既磯燒鮑魚🔥🦪,估唔到送既竟然咁高質!用左薄口豉油同昆布去炆,大大隻好入味,鮮味彈牙唔會韌,有淡淡既甜味~
三文魚🍣細嫩鮮美,顏色鮮豔幾新鮮
油甘魚🐟肉質比較軟身,鮮味重,油分甘香;
八爪魚🐙彈牙唔會韌,幾有咬口,入口鮮味回甘
鯛魚味道淡雅帶啲回甘,有淡淡既油脂香
甜蝦🦐有黏黏既口感,肉質細綿,味道甜美

6️⃣沙律🥗有兩款,胡麻豆腐沙律🥗同埋角切魚生沙律🍣🥗都有試~ 胡麻豆腐既幾清新,日式芝麻醬香甜開胃,清爽解膩;至於角切魚生沙律🍣🥗配左啲酸醋汁就稍為淡啲,魚生就上面講既刺身好食啲~

7️⃣飲品方面有特飲、橙汁🍊同埋汽水🥤,想要特別啲所以就叫左巨峰乳酸特飲🍇,同埋白桃乳酸特飲🍑,唔會有藥水味,兩杯都酸酸甜甜,好似飲緊果味既益力多咁,帶啲吹波糖既味道幾好飲
2021-10-30 805 views
發現新大陸 九龍灣近Megabox呢棟中心原來有好嘢見到呢間日式午市週末半放題 望落又幾正 $238/位首先揀八選一嘅主食先 然後可以任飲任食有刺身,壽司,串燒,沙津等+汽水,乳酸特飲種類都好豐富 仲有每人會送上一隻磯煮鮑魚磯煮鮑魚每人得一隻 味道好鮮甜 而且爽口彈牙 帆立貝海膽丼三色丼(拖羅蓉、海膽、三文魚籽)兩個主食都揀咗丼 食材都好新鮮個帆立貝好大粒 好甜好好食兩碗海膽都幾大份 味道亦唔錯私心鍾意拖羅蓉 撈壽司飯一流芝士年糕 吉列迷你紫薯餅意外地好食 冇諗到炸物炸得咁好熱辣辣好香脆 做到外脆內軟嘅口感紫薯好出色 裡面嘅紫薯蓉香甜軟熟壽司(三文魚 帆立貝 劍魚腩 蟹柳 赤蝦)刺身(三文魚 油甘魚 鯛魚 甜蝦)壽司9款 刺身5款可以任食真係勁開心刺身仲要係厚切夠大塊 口感相當滿足再次一讚帆立貝 同樣大大粒 好鮮甜冬菇 厚燒牛舌 雞軟骨牛舌厚得嚟夠軟身易咬 味道不錯雞軟骨同埋冬菇就正正常常啦胡麻豆腐沙律花多眼亂 樣樣都想試下食小清新沙律配上豆腐都唔錯巨峰乳酸特飲 白桃乳酸特飲唔止汽水 好鍾意呢度有乳酸特飲清爽好飲 個人覺得白桃比較好飲環境夠靜坐得舒服 食物多種類又好食食到好飽飽 想叫多
發現新大陸 九龍灣近Megabox呢棟中心原來有好嘢
見到呢間日式午市週末半放題 望落又幾正 $238/位
首先揀八選一嘅主食先 然後可以任飲任食
刺身,壽司,串燒,沙津等+汽水,乳酸特飲
種類都好豐富 仲有每人會送上一隻磯煮鮑魚

磯煮鮑魚
每人得一隻 味道好鮮甜 而且爽口彈牙

帆立貝海膽丼
三色丼(拖羅蓉、海膽、三文魚籽)
兩個主食都揀咗丼 食材都好新鮮
個帆立貝好大粒 好甜好好食
兩碗海膽都幾大份 味道亦唔錯
私心鍾意拖羅蓉 撈壽司飯一流

芝士年糕 吉列迷你紫薯餅
意外地好食 冇諗到炸物炸得咁好
熱辣辣好香脆 做到外脆內軟嘅口感
紫薯好出色 裡面嘅紫薯蓉香甜軟熟

壽司(三文魚 帆立貝 劍魚腩 蟹柳 赤蝦)
刺身(三文魚 油甘魚 鯛魚 甜蝦)
壽司9款 刺身5款可以任食真係勁開心
刺身仲要係厚切夠大塊 口感相當滿足