最近去開土瓜灣,試咗依間好多小菜食嘅「茶記」📌大蝦楊州炒飯個飯好有鑊氣,噴曬煙!碟底少油、飯粒干爽有𡁻口、調味又剛好!蝦新鮮,肉質札實,有蝦嘅鮮味!楊州炒飯應該係咁👍🏻📌海南雞半隻雞肉好有雞味、肉質軟滑、連雞胸肉都唔會鞋、皮爽滑,已經做得唔錯。酸蘿蔔絲酸度剛好、爽口,好解膩!中間嘅泰式醬好好味!😋📌川式麻婆豆腐用咗山水豆腐,好鬼滑!肉碎入味。微辣、麻度好足!餸飯一流、可以考慮學我咁,配炒飯更佳🤪(好多一粒粒麻辣籽,怕濃烈香料味嘅話,就要注意!)📌檸檬茶檸檬同茶味都好足!😜📌脆脆華田華田味道足、而且加咗cream,好有誠意。🤩環境方面:非常乾淨、光猛,坐得幾舒服!🤓
最近去開土瓜灣,試咗依間好多小菜食嘅「茶記」

📌大蝦楊州炒飯

📌海南雞半隻

📌川式麻婆豆腐

📌檸檬茶

檸檬同茶味都好足!😜

📌脆脆華田

華田味道足、而且加咗cream,好有誠意。🤩

環境方面:非常乾淨、光猛,坐得幾舒服!🤓
2024-03-06
$150 (Dinner)
2024-02-26 110 views
weekend近六點見到有班後生仔入座,佢地一大班人一齊坐好熱鬧,鋪頭位置都好多唔會太迫。佢哋叫咗好多個下午茶餐,供應到六點都幾好。六點後有好抵食既$68晚市套餐,但我哋鐘意食餸多啲就單叫小菜蜜薯牛仔粒牛肉好淋,份量幾多,牛肉仲多過薯仔,黑椒味好香,少少辣好惹味菠蘿咕嚕肉用咗三色椒同洋蔥炒,咕嚕肉唔會太肥,但肉質都好淋福建炒飯有蝦仁、香菇、瓜菜、雞粒,最正係炒乾咗嘅乾瑤柱,鹹鹹哋吊出鮮味,芡汁好香又夠多,包住每一啖飯另外叫咗兩杯特飲都有厚厚忌廉係面好邪惡😂 打卡好靚紅豆奶茶紅豆好香甜,同奶茶好夾,脆脆華田麥芽味好香,仲有可可粉同華田脆脆,而家好少茶餐廳有呢啲特飲👍🏻

菠蘿咕嚕肉用咗三色椒同洋蔥炒,咕嚕肉唔會太肥,但肉質都好淋

另外叫咗兩杯特飲都有厚厚忌廉係面好邪惡😂 打卡好靚

1K
2024-02-24 107 views
👩‍🍳鍾意捐窿捐罅搵嘢食😋最近我哋就係兒時長大嘅地方搵到呢間好有水準嘅茶記😍小菜仲夠曬鑊氣👍店員服務態度非常好❤️小菜性價高✅🥘九江大蜆雞煲 (半隻)🌈呢個九江大蜆雞煲超有鑊氣呀🔥而且份量仲相當大份✅裏面嘅蜆好大隻好新鮮👍煮完嘅雞入口依然係好嫩滑🐥而且鷄件每件都係切到啱啱好一口size添💯惹味到極呀🥳🐠豉汁蒸白鱔 🌈我哋好鍾意食魚🐟所以見到呢個豉汁蒸白鱔就二話不說叫嚟試吓😍蒸完嘅白鱔一啲都唔腥✅而且白鱔嘅厚度亦好適中💯入口嘅時候魚肉仲係好彈牙❤️配埋醬汁醃料味道濃郁😋鍾意食魚嘅朋友呢個好推介喔🥳🧋紅豆奶茶 🌈平時好鍾意飲奶茶嘅我😍今次就試咗佢哋呢杯紅豆奶茶紅豆鬆軟飽滿🫘口感柔順綿✅有咬口👍加埋入香滑嘅奶茶入面💯真係更上一層樓👍每啖都感受優雅細緻嘅迷人韻味呢🥳🧋脆脆華田 🌈估唔到茶記都有咁多唔同口味嘅特飲🧋另一杯我哋試咗脆脆華田🫘每啖都喺香濃麥芽朱古力✅味道仲唔會好甜添👅唔錯唔錯🥳

🥘九江大蜆雞煲 (半隻)

🐠豉汁蒸白鱔

🧋紅豆奶茶

🧋脆脆華田

2024-02-23 165 views
土瓜浙江街一間新開的茶餐廳,餐廳牆上裝煌了明亮的鏡子,令整個餐廳整潔明亮之餘而且新潮。餐牌除茶一般餐廳的精美小菜、惹味煲仔,還有特色的川味麻辣菜色……菠蘿咕嚕肉$88,適中的酸甜醬汁,顏色橙紅,油亮潤澤,粉皮不厚,味道酸甜刺激味蕾,非常開胃惹味。配料有洋蔥,青紅椒,省卻食咕嚕肉的膩滯感。跟餐有菜幹豬骨例湯,都幾清甜。豉汁蒸魚頭$108,用豆豉及蒜粒調味,面上再灑上香蔥粒,令滑溜的魚頭更鮮味!鮮茄炒滑蛋$68,滑蛋配蕃茄,酸酸甜甜送飯好開胃!飲品要了個汽水跟餐加$6,及熱杏霜跟餐加$3 ,杏霜味道不太濃,甜度適中,口感幼滑帶杏香。

配料有洋蔥,青紅椒,省卻食咕嚕肉的膩滯感。

跟餐有菜幹豬骨例湯,都幾清甜。

鮮茄炒滑蛋$68,滑蛋配蕃茄,酸酸甜甜送飯好開胃!

2024-02-22 61 views
土瓜灣站浙江街D2出口,「有間茶餐廳响附近」新開張很特別的名,我約老友食晚餐,一坐低親切友善店員送上例湯:青紅蘿蔔粟米🌽瘦肉湯,很清甜美味,飲得出無味精,好好味😋我們點左🥢沙嗲粉絲肥牛煲,肥牛肉頗多又大煲,沙嗲醬味香濃,粉絲爽口夠入味,好味👍👍。🥢沙薑雞(半隻),雞肉嫩滑沙薑味香濃,真不錯。😍🥢大蝦楊州炒飯,飯炒得粒粒金黃色香口不油膩,三隻大蝦🍤很爽口好食。🥢甜品:榛子醬果仁西多士,賣相靚靚又大碟,三片厚切麵包中間塗滿朱古力醬,再用蛋漿包住炸至金黃色,真美味可口,超正無得彈💯💕飲品:脆脆華田,味香不過甜,好飲。紅豆冰,紅豆夠腍,忌廉香滑。總結:價錢親民,用心制作出色又美味食物,值得回頭。
我們點左
🥢沙薑雞(半隻),雞肉嫩滑沙薑味香濃,真不錯。😍
飲品:脆脆華田,味香不過甜,好飲。
紅豆冰,紅豆夠腍,忌廉香滑。

總結:價錢親民,用心制作出色又美味食物,值得回頭。
  • 榛子醬果仁西多士
  • 大蝦楊州炒飯
  • 沙嗲粉絲肥牛煲
  • 紅豆冰
今次特登去到土瓜灣搵朋友,佢介紹我去呢間新開嘅茶餐廳。佢餐廳裝修主打懷舊風格,食物選擇眾多,性價比高。➰ 豉汁蒸白鱔 $128呢個蒸白鱔份量好多,鱔肉食落好新鮮彈牙,仲要好香豉汁味➰大蝦楊州炒飯 $78炒飯炒到粒粒分明,好夠鑊氣,大蝦份量好多。推介鍾意食炒飯嘅朋友們,要試試呢個楊州炒飯。➰ 蜜薯牛仔粒 $88呢個蜜薯牛仔粒真係好香,佢嘅薯仔同牛仔粒都係先炸後炒,鑊氣一流。再配上蜜糖同黑椒汁,味道更佳➰榛子醬西多士 $35勁大份嘅榛子醬西多士,足足有4大件。淋滿榛子醬嘅西多士好厚身,食落中間夾心仲有好多榛子醬,真係好邪惡。➰ 脆脆華田 $32大大舊嘅忌廉鋪滿脆脆華田碎,飲落好香濃華田味➰紅豆冰 $32好足料嘅紅豆冰,飲落唔會好甜,仲有好多大大粒嘅紅豆🫘。

➰ 豉汁蒸白鱔 $128
呢個蒸白鱔份量好多,鱔肉食落好新鮮彈牙,仲要好香豉汁味

➰大蝦楊州炒飯 $78

➰ 蜜薯牛仔粒 $88

➰榛子醬西多士 $35

➰ 脆脆華田 $32
大大舊嘅忌廉鋪滿脆脆華田碎,飲落好香濃華田味

➰紅豆冰 $32
好足料嘅紅豆冰,飲落唔會好甜,仲有好多大大粒嘅紅豆🫘。

• 蜜薯牛仔粒
1K
2024-02-20 50 views
呢間餐廳位於土瓜灣有間茶餐廳,叫做有間茶記O向附近修面座位闊落,好多位座仲有好多部大電視機等客人可以睇下電視送下飯咁,呢度有多款小炒,晚餐價錢仲好抵,仲有晚餐會有例湯同白飯,我地叫左一個咖哩牛腩飯,例湯係紅蘿蔔湯都幾好飲同入味,另外,我地仲叫左一碟小炒胡椒洋蔥炒鱔球,呢個小編推介辣辣地炒得好惹味,鱔球仲要起晒骨,鱔球炸完再炒有彈牙同好香口脆口既口感,另外仲叫左一杯好多CREAM好滑既紅豆冰同埋另一杯好多CREAM又香朱古力粉既味道係美碌恐龍,朱古力味好濃郁,職員服務友善。
2024-02-18 67 views
夜晚去咗土瓜灣約friend,話「有間茶記响附近」,唔講唔知原來係餐廳名,好搞笑🤣 新開業無耐,環境光猛,座位闊落,坐得幾舒服,價錢親民化,而且食物款式眾多,經過值得一試👍雖然過咗下午茶時間,但係都可以叫西多,口痕要咗個榛子醬果仁西多士,賣相一流,好大一個,外皮炸至金黃酥脆,內裏軟綿,以Nutella做餡料相比朱古力醬食落反而無咁膩,正😍咖喱三寶鍋熱辣辣上枱,咖喱帶點微辣,撈飯一流,入面有牛脷、豬軟骨、牛腩、薯仔同洋蔥,煮至入味,唔算嚡口,吸飽醬汁,值得一讚係薯仔,大大塊,好腍,薯味突出,性價比高🥔見隔離枱叫嘅菜式好吸引所以又忍唔住跟風,鮮茄炒滑蛋十分濕潤,酸甜可口,入口滑溜,老少咸宜、金銀蛋浸時菜份量唔少,蔬菜新鮮,加入皮蛋及鹹蛋,鹹香味俱全,湯底清甜,當湯飲😂

2024-02-13 1303 views
是日年初三,約了朋友拜拜年,嚴格嚟講都唔算嘅,純粹係出嚟見下面啦,本身約佢留下間茶餐廳度食嘢,不過原來新春期間唔開門,行遠少少見到有間茶記响附近,嗰店名咁得意而佢又有開,就食佢啦😆新春期間都有下午茶,全場坐滿,一半係港人一半係國内人,店來好不熱鬧。仲有一個朋友未到,咁就食住等啦,我哋落咗餐一陣,食物好快就上了👍⭐半島鹹牛肉炒飯朋友叫的炒飯,雖然一次過炒好多份,但都炒得香口唔油膩,份量也不算少,飯粒粒金黃,真係幾好食。⭐吉列豬扒配沙律自己叫咗個吉列豬扒拼沙律,似乎呢個都係店內名物,見到好多食客都叫呢樣呢😋豬扒大大塊,新鮮炸起好香脆,沙律係雜果沙律,除咗雜果仲撈咗啲椰果,甜甜哋有咬口。⭐棒子醬果仁西多士後加嘅西多士,麵包特厚睇起上嚟超大舊,西多士中間夾咗朱古力醬,上面仲淋咗好多棒子醬,食落香甜好正👍⭐熱檸茶 & 熱檸水新年食得嘢多,我哋決定飲返個熱檸水/茶解下膩,一杯有四片檸檬,檸味十足👍⭐脆脆華田朋友就叫咗個脆脆華田,阿華田沖得好濃,飲落好滑又唔過甜,正喎😍新春期間有加一,但價錢依然貼地親民,加上食物味道唔錯,唔怪得咁多人嚟食嘅。

⭐半島鹹牛肉炒飯

⭐吉列豬扒配沙律

⭐棒子醬果仁西多士

⭐熱檸茶 & 熱檸水

⭐脆脆華田

2024-02-12
$50 (Tea)
2024-02-11 94 views
呢個樓下的茶記,但裝修都比較新潮啲,空間感幾大,坐得都算舒服。選擇除了一般茶餐廳款式,亦都有啲中餐館的茶式,選擇都算多。大肚婆炒飯,薑粒炒飯,啲飯炒得夠乾身亦軟熟,辣到足夠,好啱女士或大肚婆食。金銀蛋浸時菜,份量都幾大,菜上面鋪咗一層蛋白,增加賣相好,味道唔會好鹹,菜亦新鮮。火腩大鱔煲,熱辣辣夠鑊氣,啲豆腐質素幾高,好滑身;鱔肉質結實彈牙,配合埋火腩一齊炒,好開胃。紅豆奶茶,賣相唔錯,似西式飲品。

紅豆奶茶,賣相唔錯,似西式飲品。
2024-02-06
2024-02-08 119 views
對上一兩個月食個陣, 午餐、常餐、特餐個D都仲係4X蚊, 今日再去食就發現貴左勁多!!(特餐加左11蚊- -), 問左呀姐話臨近新年加價, 應該之後都係呢個價錢…咁我就叫左個午餐, 蜜汁薯仔牛柳粒飯+熱奶茶。我覺得個蜜汁薯仔牛柳粒過甜, 亦太多汁, 可能因為佢想畀你撈飯/意粉食(?) 牛肉就少少un… 薯仔就正正常常走過油脆脆地咁…同場叫特餐的同事表示雞扒都比之前細左, 如果加左咁多錢仲份量仲要細左, 咁即係加左好多價…. 味道就普普通通, 可能第日都未必會成日食了, 性價比低左…

2024-02-08
$60 (Lunch)
呢間茶記新開無耐~係比較新淨嘅茶餐廳 仲有自助斟水區環境闊落企理 都幾光猛而且食物款式都幾多~早午茶晚市都有唔少選擇😼-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥大肚婆炒飯 $78大肚婆炒飯其實就係薑蛋炒飯🌞除咗用蛋白同蔥炒 仲有好多薑每啖都有好重薑味!鍾意食薑嘅朋友必試🔥❤️‍🔥蒜蓉炒西蘭花 $58西蘭花煮夠淋 唔會太硬之餘 顏色仲好翠綠😋蒜蓉唔算多 但都夠入味 好香口~- 👩🏻‍🍳Idiots食過就算  ⚡️菠蘿咕嚕肉 $88份量偏少 肉略嫌有啲細粒😗不過其實味道幾好 醬汁酸甜適中 好開胃~idiot去食晚市 當然有跟例湯~當晚嘅湯入面有節瓜同章魚 都幾足料🤟
呢間茶記新開無耐~
係比較新淨嘅茶餐廳 仲有自助斟水區
環境闊落企理 都幾光猛
而且食物款式都幾多~
早午茶晚市都有唔少選擇😼

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥大肚婆炒飯 $78
大肚婆炒飯其實就係薑蛋炒飯🌞
除咗用蛋白同蔥炒 仲有好多薑
每啖都有好重薑味!
鍾意食薑嘅朋友必試🔥
大肚婆炒飯

❤️‍🔥蒜蓉炒西蘭花 $58
西蘭花煮夠淋 唔會太硬之餘 顏色仲好翠綠😋
蒜蓉唔算多 但都夠入味 好香口~
蒜蓉炒西蘭花

👩🏻‍🍳Idiots食過就算

⚡️菠蘿咕嚕肉 $88
份量偏少 肉略嫌有啲細粒😗
不過其實味道幾好 醬汁酸甜適中 好開胃~
菠蘿咕嚕肉

idiot去食晚市 當然有跟例湯~
當晚嘅湯入面有節瓜同章魚 都幾足料🤟
2024-02-03
$100 (Dinner)
大肚婆炒飯
菠蘿咕嚕肉
2024-02-02 105 views
這一間餐廳,上個月中第一次光顧,味道不錯,回看記錄,當日是叫午餐B,這一天剛巧也是叫午餐B,當然,兩次菜式不一樣,上次是蓮藕燜腩仔,今次是胡椒豬肚粉腸。上次的價錢是$48,事隔半個月,價錢上調至$54,當然上次套餐沒有湯,今次套餐有。在落單前,看見鄰桌上的滑蛋叉燒飯賣相非常非常非常(重要的事說三次)吸引,但最終我都是決定叫胡椒豬肚粉腸,原因是相比滑蛋叉燒,我更喜歡胡椒豬肚粉腸,尤其是粉腸。飯菜連飲料的熱檸檬茶都到了,在拍照之後隨即二話不說,將整碗飯倒入湯中,泡成湯飯,或者叫泡飯,讓米飯吸收了湯汁,會更好吃。在舉匙吃飯之前(沒錯,我全程是用湯匙,沒有用過筷子),先看看裡面有什麼東西,居然給我發現有紅辣椒片,我立馬扔掉,做這道菜,根本不用放辣椒的,用胡椒就已經足夠辣了,而這個湯確實比我之前喝過的同類出品更辣,雖然有胡椒的香辣味道,但明顯辣度過了火,影響了食材之餘,更影響口感。材料方面,除了有紅辣椒、胡椒碎、豬肚、粉腸及鹹酸菜外,還有鮮腐竹,除了紅辣椒外,所有食材我都吃光,而且味道都不錯,尤其是粉腸,需知道粉腸要做得好吃(即腍而不苦)是相當考功夫的。而且食材的數量亦相當足夠,若果不是過辣的話
材料方面,除了有紅辣椒、胡椒碎、豬肚、粉腸及鹹酸菜外,還有鮮腐竹,除了紅辣椒外,所有食材我都吃光,而且味道都不錯,尤其是粉腸,需知道粉腸要做得好吃(即腍而不苦)是相當考功夫的。而且食材的數量亦相當足夠,若果不是過辣的話,這個湯絕對值90分以上。
米飯沒上次那麼好吃,可能是泡飯的緣故吧!檸檬茶亦可以,沒有苦味就已經及格了。
這一區要找一家比較光猛,位子也要座得舒適寬敞,是相當困難的,再加上合宜的價錢就難上難了,這次雖然是比上次貴了$6,仍然是相當合理,所以應該會再來的。
2024-02-02 72 views
朋友介紹,晚飯時間,嚟咗呢間新開嘅茶餐廳,叫咗個乾炒牛河,大肚婆炒飯,辣子雞,咕嚕肉,魚香茄子煲,榛子醬西多乾炒牛河碟底唔會油淋淋,河粉唔會太腍有咬口😋大肚婆炒,好有薑味得黎又唔會太辣,好養生辣子雞辣椒好香,上枱溫度夠熱,應該係即叫即整,送啤酒一流咕嚕肉超水準,甜酸味道剛剛好魚香茄子煲唔會死咸,茄子走過油,但食落口冇啖啖油甜品叫咗個榛子醬西多,好有特色,為整個晚餐畫上一個完美嘅句號😍整體:有鑊氣,夠野味,特別甜品有驚喜,師傅有啲料到😌
乾炒牛河碟底唔會油淋淋,河粉唔會太腍有咬口😋
大肚婆炒,好有薑味得黎又唔會太辣,好養生
辣子雞辣椒好香,上枱溫度夠熱,應該係即叫即整,送啤酒一流
咕嚕肉超水準,甜酸味道剛剛好
魚香茄子煲唔會死咸,茄子走過油,但食落口冇啖啖油
整體:有鑊氣,夠野味,特別甜品有驚喜,師傅有啲料到😌

2024-02-01
$150 (Dinner)
2024-01-30 203 views
見到呢間新開嘅茶記,好似好光猛又乾淨咁,所以就去試下😌一行五人,叫咗三個小菜+一個炒飯+一個甜品,價錢合理👍👍仲要幾高質😋無諗過茶記啲小炒都咁出色😁仲要環境乾淨企理!值得推介⭐⭐⭐⭐⭐豆腐好滑!個麻味好出,好特別!因為同出面食開嘅麻婆豆腐好唔同!炸粉唔厚!酸酸甜甜勁開胃❤️一啲都唔油,仲要粒粒分明😋👍見到張相好吸引~忍唔住叫埋呢個好邪惡嘅榛子西多士😍真係好好味!小朋友都讚口不絕!P.S. 仲有叫咗個椒鹽鮮魷🦑一上枱就食清光😂唔記得咗影相🤭
見到呢間新開嘅茶記,好似好光猛又乾淨咁,所以就去試下😌
值得推介⭐⭐⭐⭐⭐
麻婆豆腐

咕嚕肉

炸粉唔厚!酸酸甜甜勁開胃❤️

揚州炒飯

一啲都唔油,仲要粒粒分明😋👍

榛子西多

2024-01-26
$90 (Dinner)
麻婆豆腐
咕嚕肉