2023-04-22 42 views
今日同朋友喺誠品打完書釘,睇完精品,發現誠品內嘅呢一間餐廳,正好一試。 平日嘅晚上餐廳人流唔算多,可以坐到窗邊嘅位置,坐低發現窗邊嘅位置正對住海旁,可以一覽維港海景,呢點令我地喜出望外。 餐廳環境寧靜,伴隨着柔和嘅音樂,可能客人大多都係喺誠品打完書釘過嚟用膳,傾談嘅聲音都較細,與窗外海旁嘅熱鬧形成左好大對比。窗外正對住海港城嘅長樓梯同海旁,外面人來人往,更加突顯左餐廳帶比我哋惬意嘅感覺。餐廳嘅Menu係全英文,下面會註明左食材,但如果有埋圖片參考會更好。CRAB & BURRATA CHEESE PIZZA ($238)Pizza即叫即整,所以製作需時,但上枱時真係熱辣辣,個份量比我哋想像中大得多,賣相幾吸引。Pizza好大個,舖滿咗滿滿嘅芝士同蟹肉,仲有三文魚子、聖女果、以及蘆筍,食落口感都幾豐富,蟹肉味濃郁。小碟上大約係切咗五份一嘅size,可見嘅Pizza有幾大。BOSTON LOBSTER BARLEY RISOTTO ($238)採用咗加拿大波士頓龍蝦,龍蝦好大隻,餐廳亦都細心準備咗龍蝦鉗方便我哋拆肉,龍蝦嘅肉質幾彈牙。Risotto同平時食開既唔太相同,用左barle

小碟上大約係切咗五份一嘅size,可見嘅Pizza有幾大。

Risotto同平時食開既唔太相同,用左barley,所以比較大粒亦都比較硬身,用左barley 會比較健康,但唔係我喜歡嘅口感,但如果鍾意食比較硬身嘅就會鍾意。

2023-04-22 42 views
早會後的小會選了在攴成品裡的一家餐廳有時候覺得在香港想吃好一點的早餐真的不容易餐廳開10:00應該是說誠品開10:00餐廳在誠品裡早到了的在下有點百無聊賴進店後因為是第一位客人選位置🧡窗邊的角落在下也不客氣先點餐了有4,5,6款的Sides可選但在下只看中四款所以也就選上最細份的餐包也有幾款不同的口味Brioche Sourdough和Dark Rye Sourdough各一然後Sides分別是Seared Japanese ScallopsStrawberry Avocade SaladMixed Bean Salad Purple Sweet Potato最喜歡的是帆立貝有四件大大隻的然後是雜豆但總覺得豆豆和牛油果沙律的汁有點偏多讓味道太重又不太夠口感蕃薯🍠或許可以再開半方便在下這種愛扮斯文有禮儀的人因為每次總會忍不住一夾起就是一口過把食物塞滿咀巴似倉鼠🐹般原片切的話有點大和吞嚥時感覺稍乾但整體而言還是很不錯的最後才吃上兩片麵包因為放了在最後顯得不夠味道見意先吃才能品嘗到麵包的香氣所以在下是沾著其他食物的汁吃完的再來一杯White Peach $62這太好喝了特濃而不甜清香又不膩每
早會後的小會

重點是太大雨了
又不能佔著餐廳位置時
這裡真的是個不錯的選擇
2023-04-21 72 views
Relax and Quiet dinner in ninetyscoffee in Eslite BookstorePIGGY PIGGY is definitely a dish with a rich texture and flavor, featuring homemade char siu baby back ribs, crispy bread, creamy scrambled eggs, and refreshing salad. Each bite offers a layered and flavorful experience, with the tender meat of the baby back ribs, the crispy texture of the bread, the smooth and creamy eggs, and the fresh taste of the salad. This dish is sure to leave a lasting impression on your taste buds!SPICY CRAB MEA

Piggy  piggy

SPICY CRAB MEAT PASTA -The pasta dish is a bit on the thicker side, with a generous amount of crab meat and a hint of spiciness. The first bite is heavy on the garlic, as the dish is generously garnished with pan-fried garlic slices. This makes the dish incredibly flavorful. Sometimes when eating crab pasta, the pasta can feel dry due to the use of minced crab meat, but this is not the case with this dish. After mixing everything together, there is just enough oil to prevent the pasta from clumping together.
SPICY CRAB MEAT PASTA
Piggy  piggy
SPICY CRAB MEAT PASTA
2023-04-16 49 views
晚上和朋友經過尖沙咀誠品見角落位有間文青Café,氛圍亦很不錯就坐下來享用晚餐難得可以一邊看著大海,一邊享用美食我同朋友都覺得頓時放鬆了不少_Boston Lobster Barley Risotto $238波士頓龍蝦鮮美厚肉以芝士焗製,香味十足Barley Risotto 以龍蝦濃湯燴成配馬斯卡彭芝士入口更顯creamy個人十分喜歡❤️店員亦有附上鉗子方便我們取出龍蝦肉,非常細心👍🏻_Crab & Burrata Cheese Pizza $238Pizza做法和一般的不同包邊焗得很香脆,中間就保留了麵包的濕潤和麥味食落會帶酸種麵包的彈性和嚼勁,確實不錯👏🏻蟹肉平均分佈了整塊Pizza😍食每一口都有很濃的蟹膏味三文魚子亦為Pizza增添了海洋鮮味兩款芝士(Mozzarella Cheese, Burrata Cheese)櫻桃🍒番茄🍅、蘆筍做配搭個人覺得幾好食,適合一班人分享
晚上和朋友經過尖沙咀誠品
見角落位有間文青Café,氛圍亦很不錯
就坐下來享用晚餐
難得可以一邊看著大海,一邊享用美食
我同朋友都覺得頓時放鬆了不少
_

波士頓龍蝦鮮美厚肉
以芝士焗製,香味十足
Barley Risotto 以龍蝦濃湯燴成
配馬斯卡彭芝士入口更顯creamy
個人十分喜歡❤️
店員亦有附上鉗子
方便我們取出龍蝦肉,非常細心👍🏻
_
Pizza做法和一般的不同
包邊焗得很香脆,中間就保留了麵包的濕潤和麥味
食落會帶酸種麵包的彈性和嚼勁,確實不錯👏🏻
蟹肉平均分佈了整塊Pizza😍
食每一口都有很濃的蟹膏味
三文魚子亦為Pizza增添了海洋鮮味
櫻桃🍒番茄🍅、蘆筍做配搭
個人覺得幾好食,適合一班人分享

這家餐廳主打咖啡,有輕食、亦有主食。 今次來到尖沙咀星光行,誠品店內的分店。 周圍環境藝術味濃,店內裝修以簡單木器為主,昏黄燈光氣氛休閒寫意。 窗邊座位還可欣賞維港景色,倍添氣氛。✨ 🎭CRAB & BURRATA CHEESE PIZZA豐富蟹肉、濃厚芝士,另有魚子、露笋,車厘茄,幾種食材都相當匹配。另點了牛油果醬,令味道更加豐富。🍕🧀SOUS VIDE NZ WHOLE SOLE FISH真空低溫烹調原條蝶魚, 兩面魚身啖啖肉,香草、雜菜、羽衣甘藍伴碟,加上檸檬汁,簡簡單單已經能突顯魚的鮮味。🐟 😋Flat White - fruity☕Americano - fruity☕餐廳主打咖啡,信心保證!🥰

CRAB & BURRATA CHEESE PIZZA

SOUS VIDE NZ WHOLE SOLE FISH

Flat White - fruity☕

Americano - fruity☕

餐廳主打咖啡,信心保證!🥰

Type of Meal
Dinner
  • Crab & Burrata Cheese Pizza
  • Americano
2023-04-09 45 views
有時心境很矛盾和無奈,我買了很多書籍,每本只看十數頁就會放了在書柜裡,但自己又喜歡行逛書店,合心意的又會買下來,而每次總是心裡提點著自己,會去看完先至好買回家。但腦子裡又來反搏著自己,書籍就是我消磨時間伴我之物了。今天傍晚又來行逛尖沙咀星光行誠品打打書釘,無意中發現裡面有一cafe餐廳存在。誠品真的是為客人想得周到,看倦了書,肚子餓了,咫尺就有食肆醫肚,方便得很。發現的 cafe 叫 NINETYs 就入內看看有什麼好吃。原來這是一間有啡飲有美食的悠閒餐廳,坐位舒適寫意,望著窗外維港美景,遊人穿梭於來往海運大廈,一本書一杯啡或一碟主食,就能伴你渡過一兩小時。雖然每碟主食的價錢稍為高一點,但論到食物質素和味道,有超乎期望的感覺。又論到環境氣氛,有維港美景來伴吃,也算是物有所值了。今餐一個人,一碟主食一杯餐飲,靜靜地渡過了一個悠閒放空的一晚。飲品點了 It's easy, 被名字吸引而點了,是青檸加烏龍茶的一杯遊閒凍飲。主食點了波士頓龍蝦意大利飯,barley risotto 是一種大麥燴飯,與一般細粒的義大利米有點不同,很有咬口的一種米,加入濃湯來煮,別有一番風味。而龍蝦也新鮮以芝士來烤

而龍蝦也新鮮以芝士來烤焗,讓整碟主食在食之餘成為了打咭亮點。

牛面頰肉配以黑松露薯蓉,簡單不造作。牛面頰肉軟淋可口,沒有可以挑剔的地方。

適逢維港幻彩詠香江在眼前,今晚雙重的享受,人生一大快事。
2023-04-06 1478 views
難得平日放假就約咗係尖沙咀返工嘅朋友午聚,我早少少嚟到位於星光行誠品內嘅Ninety’s ,幸好仲有最後一張海景雙人枱可以一邊享受180度嘅海景,一邊嘆午餐真係幾relax 嫁😍😌Ninety’s 除咗咖啡☕️出名外,哩到嘅brunch board都好受歡迎,有超過20款食物可以自己mix and match ,DIY 屬於自己嘅brunch board👍🏻除此之外仲有lunch a la carte menu 都有唔少選擇,steak 、pasta 等等唔少得,但就加入了ninety’s 嘅創意元素,真係款款都想試😋我地最後就揀咗1份brunch Board 同 餐廳招牌菜 Piggy Piggy 😍😋Brunch board 基本有3款價位,分別在於係4/5/6 courses ,而個別餐點亦需要額外加錢☺️主菜可以揀飯或者麵包,重點係可以unlimited refill 😆 講番今次揀咗邊幾款食物先👇🏻Grilled Prawns (+$58)🦐新鮮大蝦已經預先去殼,方便食用,以上秘製醬汁汁煮大蝦,令海鮮鮮味更突出👍🏻Bonito & Crab fat Scrambled egg 🦀

Grilled Prawns (+$58)🦐

Bonito & Crab fat Scrambled egg 🦀🥚
蟹膏炒滑蛋唔需要額外嘅調味,單靠蟹膏蟹黃本身嘅鹹香已經足夠👍🏻送飯一流😋

Black Truffle Scrambled egg
黑松露炒滑蛋👍🏻係必點之選,黑松露醬份量俾得十分慷慨,炒滑蛋火候剛好夠嫩滑,超級好味

Purple Sweet potato
甜薯切成細細粒,蒸熟後加埋蜜糖令甜度升級😋😋

Mixed Berries Yogurt 🫐🍓(+$10)
小妹建議要選一款yogurt 做甜品就完滿了❤️新鮮紅桑子、藍莓🫐加埋granola 令yogurt 無講味道定口感都提升了

Piggy Piggy 🐷
Ninety’s 其中一款招牌菜又點可以錯過,piggy piggy 其實係創新版㗎 Burger,漢堡包🍔用上丹麥酥配上秘製汁煮char siu豬肋骨超軟稔,加埋炒滑蛋同其他沙律菜同酸酸甜甜嘅homemade apple mustard ,平衡整體油膩感👍🏻

• Brunch  board
  • Piggy  piggy
2023-04-05 42 views
今日同朋友行sogo順便覓食,咁岩黎到誠品睇野,估唔到原來入面仲有間餐廳,仲有成個維港夜景睇即刻入去試下餐廳燈光好柔和勁舒服,配上成個夜景勁chill呢到全打西餐,野食選擇都好多,仲要全部都有說明講解有咩成分同點煮,唔洗睇名估估下呢個係piggy piggy,係豬肋骨burger,入面仲有炒蛋、沙律等等,材料勁豐富,大份到都唔知點入手食好最後我地都係拆散左黎食,豬肋骨勁軟身,啲骨勁容易就拎到出黎,而家食落口勁入味,有少少蜜糖係上面,好似靚叉燒啲味道咁,但係勁淋同埋無乜肥肉!蟹肉pizza,同樣勁足料,面頭估唔到仲有啲三文魚籽,勁多料食落口feel到好濃烈既海鮮味Pizza餅底亦係即叫即整,勁脆身超有口感,我同朋友都爭住食!
即刻入去試下

餐廳燈光好柔和勁舒服,配上成個夜景勁chill

2023-04-04 39 views
誠品入面嘅一間小cafe ‼️選址唔錯,可以吸引到唔少文青嘅人嚟打卡飲杯咖啡、睇本書👍🏻環境望到尖沙咀碼頭,再夜啲見到個夜景更加relax同平靜叫咗兩款主食🍗Grilled M7 Ribeye Cap $338見到佢係Festival menu 季節限定,咁就試吓啦🤭佢係有紅菜頭泥 Greek Yogurt 薯仔伴碟系一道好精緻的menuM7級別的肉眼,口感豐富、肉汁充足,搭配上香甜的紅菜頭泥和清爽的Greek Yogurt,味道更加層次豐富。紅菜頭泥的甜味和口感非常適合搭配牛肉,而Greek Yogurt清爽口感更可以平衡牛肉油膩感,令整道菜品口感更加完美。薯仔都少得外脆內軟👍🏻好香👍🏻2. Piggy Piggy add smoked salmon $298Baby ribs , croissant burger bun, scrambled egg Ribs 鮮嫩👍🏻唔鞋唔韌 夠新鮮Ribs+ croissant +egg + salad 口感豐富滿足,增添不少口感層次
誠品入面嘅一間小cafe ‼️
選址唔錯,可以吸引到唔少文青嘅人嚟打卡飲杯咖啡、睇本書👍🏻

環境望到尖沙咀碼頭,再夜啲見到個夜景
更加relax同平靜

叫咗兩款主食🍗
Grilled M7 Ribeye Cap $338
見到佢係Festival menu 季節限定,咁就試吓啦🤭
佢係有紅菜頭泥 Greek Yogurt 薯仔伴碟
系一道好精緻的menu

薯仔都少得外脆內軟👍🏻好香👍🏻

Ribs 鮮嫩👍🏻唔鞋唔韌 夠新鮮

增添不少口感層次

2023-04-02 65 views
👸🏻雖然個天濛濛,但一去到Cafe既窗邊座位 即刻醒神唔少木系裝修簡約,係誠品入面好Chill咁享受難得閒日既假期-🍴Brunch Board 6 Sides $198唔似平時坊間既All Day Breakfast 🤨呢個Brunch比較似日式定食 ❤️有4大類種類款式或者加可以少少錢升級signature仲會有龍蝦食添😍不過當日揀左個健康既組合🥬 黑松露炒蛋好香,配埋sourdough包食好夾, 杯Yogurt仲要好靚好清新🌼🤩🍴Asian Style Citrus Spring Chicken $198另一個清新既菜色💁🏻‍♀️值得一讚既係d雞肉帶有淡淡柚子香味份量適中 有半隻雞 底下仲有d好似薏米既飯但好煙韌 👍🏻重點係有兩大隻半熟🇯🇵蘭王蛋😍 加埋飯食好滑好好入口📍NINETYs @ 尖沙咀梳士巴利道3號星光行2樓誠品生活L202及203號舖
👸🏻雖然個天濛濛,但一去到Cafe既窗邊座位 即刻醒神唔少
木系裝修簡約,係誠品入面好Chill咁享受難得閒日既假期

🍴Brunch Board 6 Sides $198

2023-03-31 46 views
工作之餘都要適當放鬆下,今次友人帶左我嚟位於誠品內嘅Ninety's ,估唔到係呢度都有海景睇,望住海食飯寧舍relax,冇介紹錯可能喺誠品書店裏面嘅關係,成間cafe感覺特別寧靜,未入坐之前已經聞到淡淡咖啡香味。睇返menu發現佢係fusion菜,好特別,而且仲有好多款色揀,無論飯,肉類,包,意粉定pizza都有。BRAISED AUSTRALIAN WAYGU BEEF CHEEK w/ DRUNKEN BEEF GRAVY一上枱已經聞到好香牛肉味,生熟程度啱啱好,肉色有少少粉嫩,估計係因為慢煮嘅關係,牛面頰嘅跟腱位已經燉淋曬,充滿左骨膠原嘅感覺。薯蓉有少少松露味,仲有菇,加埋冇留手嘅大量配菜好fresh 。PIGGY PIGGY (s)嚟到已經好吸引眼球,但令我地好好奇一條條骨嘅burger 點食好😂層次好豐富,豬肋骨好好食,食食下有食燒味嘅錯覺。另外值得一讚係個鬆脆嘅包,鬆化不油膩仲有蘋果芥末醬,好味到令人想買樽醬走

PIGGY PIGGY (s)
仲有蘋果芥末醬,好味到令人想買樽醬走

$250 (Dinner)
  • Piggy  piggy
2023-03-31 36 views
今日去誠品行下睇書,無意中發現左呢間藏身於書店中嘅cafe,餐牌嘅食物似乎好吸引就決定入黎試下。好好彩今次有海景位坐,望住維港景色嘆美食真係一流餐廳提供嘅水都好特別,係添加左備長炭嘅水,飲多兩杯人都精神唔少。我地今次就嗌左波士頓龍蝦意大利飯,半隻龍蝦上,一個人食都夠晒飽,意大利飯口感濃郁又不流第二道菜就係蟹肉芝士pizza,有蟹肉嘅pizza都係第一次試,食落認真唔差,同burrata cheese十分之夾,有意大利風味之餘,蟹肉亦增添唔少新意,可以話係一味出色嘅創新pizza餐廳仲有好多其他唔同嘅美食提供,其中有嘅黯然銷魂飯其實我地今次都好想試試,但食完兩道菜之後實在太飽了,下次一定要再黎試下佢
2023-03-27 82 views
NINETYs嘅出品有保證,星光行呢間有海景窗邊位~見住維港食得特別開心!見到Piggy Piggy個名咁得意有自家製叉燒豬肋骨,原來係Burger黎架!!個包有啲似丹麥酥,夠晒鬆脆,平時都好少見呢個配搭。豬肋骨烤得鬆可以切開做5、6件,中間有厚身嘅滑蛋,仲有我最愛嘅羽衣甘藍同木瓜沙律。包入面有少少醬,似係honey mustard sauce,入口酸酸甜甜,同個包幾襯~ 味道夠多有層次! SOUS VIDE NZ WHOLE SOLE FISH好出色我好鍾意呢款魚係用左真空低溫烹調法,把食物放入塑膠袋並且真空密封,然後以精確的溫度長時間烹煮,即係慢煮。在較低的溫度下烹調出來的食物,會呈現非常軟嫩的口感,食物的汁液和營養也不會流失。食落成條魚好滑,仲keep到鮮味,配菜亦都好豐富有羽衣甘藍、蘿蔔絲、紫椰菜等等,啲汁甜甜地好好味。仲有半個檸檬汁自己加令食物提鮮。蘋果汁比較濃味,配上酒杯真係好似酒,幾好飲又好得意~

SOUS VIDE NZ WHOLE SOLE FISH

蘋果汁比較濃味,配上酒杯真係好似酒,幾好飲又好得意~
2023-03-26 42 views
朋友喺星光行返工,今日約咗佢食晚飯~近近地就去咗喺誠品入邊見到有Ninety,平時有食過lunch感覺唔錯,所以決定試下dinner呢度嘅景觀一流,係可以望到維港,可以同朋友坐低傾計慢慢食!BRAISED AUSTRALIAN WAYGU BEEF CHEEKw/ DRUNKEN BEEF GRAVY慢煮和牛嘅面頰燴得好稔,食落牛味好濃,配上牛汁,下面配上黑松露薯蓉,估唔到黑松露同牛汁呢個配搭又幾夾喎!PIGGY PIGGY (s)自家製既BB豬肋骨煎得好香口,骨肉分離,而且用刀就能輕輕切開👍最特別嘅係佢個croissant burger bun, 平時起其他Cafe比較少見到 ,配上日本炒蛋,配上自家製既apple mustard,甜甜地咁味道好特別!推介大家一定要坐窗邊位👍
朋友喺星光行返工,今日約咗佢食晚飯~

呢度嘅景觀一流,係可以望到維港,可以同朋友坐低傾計慢慢食!

w/ DRUNKEN BEEF GRAVY

慢煮和牛嘅面頰燴得好稔,

PIGGY PIGGY (s)

推介大家一定要坐窗邊位👍
放工之後要去買嘢由深水埗行到旺角再行到尖沙咀已經好攰😮‍💨😮‍💨 最後同個朋友去到碼頭隔離星光行誠品買書,已經行唔郁🫠 諗住搵個位坐低search吓附近有咩食,之後就俾我哋見到呢度直接有間餐廳(其實本身我都唔知誠品入面有餐廳😂)見到有位咩都冇諗就已經入咗去坐低,同朋友一人揀一份,叫咗BRAISED AUSTRALIAN WAYGU BEEF CHEEK w/ DRUNKEN BEEF GRAVY🐮同埋PIGGY PIGGY🐷牛面頰嗰份比我哋想像中有驚喜😍😍 除咗肉質好幼嫩之餘,最鍾意係佢滿滿的黑松露薯蓉,質感又滑之餘黑松露味道剛好適中!陣陣香味🖤🖤 超好食🥰 而且薯蓉好飽肚,大食嘅人都夠食!呢到有海景位😍 可以下午拎埋電腦嚟做嘢,飲杯咖啡都幾正!😌☕️