2015-12-01 517 views
今日友人帶我去坑口覓食...要不是他帶路這家隱世食店也幾難找。食店的位置非常住家feel,有露天及室內。餐牌的選擇都幾多,日本菜首先離不開刺身,當時甜蝦刺身做1蚊1隻的優惠,當然不能錯過!甜蝦刺身: 甜蝦大大隻,非常清甜,如果能再凍一些會更好!北海道帆立貝刺身: 以3塊的份量,價錢略為貴一點,不過勝在帆立貝夠凍,味道一流。味淋魚乾: 燒至焦香,配合沙律醬好好味,如果粗切相信口感更佳。日本番茄沙律: 非常推介!番茄凍冰冰配合沾有黑醋的沙律菜,甜甜酸酸,是非常醒胃的前菜!燒秋刀魚: 燒到皮脆肉嫩,而且還有肉汁,食的時候加少少檸檬汁可以帶出魚的鮮甜,不過魚肚的位置有點苦,可有改善喔。南瓜番薯天婦羅: 炸粉不厚,輕輕包住南瓜和番薯,南瓜甜甜的,番薯夠粉,2者都好好味。最後來一個甜品,是特色的柚子雪糕。柚子味非常突出,甜酸度都控制得剛剛好。雖然食店的位置不太方便,但確實是隱世小店,值得一試!

甜蝦刺身

甜蝦刺身: 甜蝦大大隻,非常清甜,如果能再凍一些會更好!
北海道帆立貝刺身

味淋魚乾

日本番茄沙律

燒秋刀魚

南瓜番薯天婦羅

柚子雪糕

雖然食店的位置不太方便,但確實是隱世小店,值得一試!
2015-11-22
日本番茄沙律
2015-11-30 611 views
​最近去了將軍澳踏單車,下午便在附近的坑口村開餐~這間餐廳在午市時段好旺場,座無虛席,不時見到有客人在外面等位。餐廳提供多款午市套餐,有定食拉麵烏冬等,應有盡有。定食套餐包括前菜,日式蒸蛋,主食,甜品。前菜有一客紫紅色酸酸地的醒胃小菜。日式蒸蛋好滑嫩,有冬菇,蝦米和白果作餡料。特飲原味乳酸 / 巨峰提子乳酸 各+$8多冰又夠凍,乳酸味道酸酸地,解渴之選。加上巨峰提子的甜味,酸甜味道比例都好夾。跟餐的麵豉湯口味濃郁。蒲燒鰻魚定食 $88蒲燒鰻魚燒到濃味香口,總覺得鰻魚與米飯是至夾的組合。海鹽燒鯖魚定食$58大大條燒鯖魚,擠少許檸檬汁刺激一下味蕾,朋友那碗飯好快就扒清光。我們加$10配日式餃子3隻,雖然較遲先上枱,但熱度十足,吃得出是剛剛炸好。略微不夠味,要醮上有微辣粉的醬汁才剛剛岩味。來到日本餐廳,當然要嘗嘗日式拉麵,而且踏單車需要多點力氣,吃飽再運動吧~午市的客人多,日式蒸蛋在午市中段已經售罄,以一客溏心蛋代替。半熟的煮蛋熟度剛剛好,好好味! 沙律好fresh,以柚子醬汁代替沙律醬,拌勻在沙律,微酸口感,挺特別。日式叉燒豬骨湯拉麵$48麵條是幼身,彈牙又夠爽口。豬骨味濃郁,調味得宜。芝
​最近去了將軍澳踏單車,下午便在附近的坑口村開餐~
餐廳提供多款午市套餐,有定食拉麵烏冬等,應有盡有。
定食套餐包括前菜,日式蒸蛋,主食,甜品
前菜有一客紫紅色酸酸地的醒胃小菜。
日式蒸蛋好滑嫩,有冬菇,蝦米和白果作餡料。
特飲原味乳酸 / 巨峰提子乳酸 各+$8
多冰又夠凍,乳酸味道酸酸地,解渴之選。
加上巨峰提子的甜味,酸甜味道比例都好夾。
跟餐的麵豉湯口味濃郁。
蒲燒鰻魚定食 $88
蒲燒鰻魚燒到濃味香口,總覺得鰻魚與米飯是至夾的組合。
海鹽燒鯖魚定食$58
我們加$10配日式餃子3隻,雖然較遲先上枱,
但熱度十足,吃得出是剛剛炸好。
略微不夠味,要醮上有微辣粉的醬汁才剛剛岩味。
來到日本餐廳,當然要嘗嘗日式拉麵,
而且踏單車需要多點力氣,吃飽再運動吧~

半熟的煮蛋熟度剛剛好,好好味!
日式叉燒豬骨湯拉麵$48
麵條是幼身,彈牙又夠爽口。
豬骨味濃郁,調味得宜。
芝麻雞翼地獄湯拉麵$48
配料有溏心蛋、栗米粒、海苔等。
地獄湯底果然名不虛傳,辣味一陣陣,吃得好滋味,湯底取勝~
芝麻雞翼炸得酥脆香口,與拉麵都幾夾~
甜品是抹茶雪糕,還有清新柚子口味。
雪糕好快溶,要盡快享用。
侍應服務不錯,會不斷加茶招待。
所有午市定食、拉麵、烏冬套餐免加一。
  • 芝麻雞翼地獄湯拉麵
  • 蒲燒鰻魚定食
  • 巨峰提子乳酸
  • 抹茶雪糕
2015-11-14 516 views
來到坑口村見到間和食,呢度好有日本舖頭風格,日式的裝潢點綴空間,店內張貼着各種美酒,食物種類比較特別,而且我哋係重質不重量,呢一點亦都係日本菜嘅特色.天婦羅也挺有水準,炸得金黄。有三隻大蝦、兩棵茄子、一片蕃薯加一片南瓜。而炸粉夠薄身,大蝦蝦肉幾彈牙, 南瓜幾甜,外脆的口感配茄子那嫩滑好食!!海膽份量亦十足,海膽材料新鮮的,入口甘香即融,帶點海水既咸味,鮮味!!蝦肉也好鮮甜身,蝦身結實爽口非常彈牙,帶子切得好厚身,爽身味甜,加點檸檬汁味道更為清新非常簡單的一道前菜、茄沙律,完全多茄,材料新鮮,蔬菜新鮮,配上黑醋,非常醒胃的配搭。
蝦肉也好鮮甜身,蝦身結實爽口非常彈牙,
帶子切得好厚身,爽身味甜,加點檸檬汁味道更為清新
非常簡單的一道前菜、茄沙律,完全多茄,
材料新鮮,蔬菜新鮮,配上黑醋,非常醒胃的配搭。
2015-11-08
2015-11-05 635 views
難得天朗氣清,秋高日爽,小新就打算同愛麗絲到清水灣郊野公園玩下,放鬆下。咁就係坑口食番個午餐先上去啦! 小新就知道坑口出名多又平又正既餐廳,就同佢睇下有冇日本野食啦 見到有間門面好有日本特色,又幾熱鬧,加上價錢有唔係太貴,就即管入去一試   睇左陣,就叫左啲餚,前菜同主菜都好快上枱,幾好!! 先講下個前菜,有個燉蛋。用茶杯盛上,仲以為去左日本添!蛋溫溫的,入口滑入喉。而且仲有啲香菇增加口感 yummy~~yummy~~佢咁岩就做緊宣傳,$15可以有一碟共3大片既三文魚啦!! 唔好以為咁抵就唔坊好食啊,啲三文魚切得好厚身,每舊都好鮮味,$15都係物超所值Lunch Set 可以加$10,多三隻餃子,餃子煎到唔會有油係皮身,但係就係簿身脆口,好足料,食到停唔到口愛麗絲有一排冇食三文魚,就叫左個三文魚親子刺身,一開始以為親子既份量點知上左枱,刺身既份量多到嚇親我地,亦都好鮮美有三文魚籽,又有三文魚刺身,原來親子係指食晒人地一家大小小新就叫左個鰻魚飯,真係好食到嘩出聲,鰻魚皮燒得岩岩好,魚肉好嫩口,加上啲燒汁,配合真係一流,誠意推介鰻魚飯飲品分別叫左個波子汽水同巨峰乳酸,強推巨峰乳酸,

睇左陣,就叫左啲餚,前菜同主菜都好快上枱,幾好!!
先講下個前菜,有個燉蛋。用茶杯盛上,仲以為去左日本添!

佢咁岩就做緊宣傳,$15可以有一碟共3大片既三文魚啦!!

點知上左枱,刺身既份量多到嚇親我地,亦都好鮮美

有三文魚籽,又有三文魚刺身,原來親子係指食晒人地一家大小
小新就叫左個鰻魚飯,真係好食到嘩出聲
飲品分別叫左個波子汽水同巨峰乳酸,強推巨峰乳酸,少少酸,好醒胃
,不過有少少頂胃,可以二份分就好啦
Lunch 既時候,佢地會random俾雪糕既,咁有梗係好過冇啦~~
今次,就有個柑桔雪糕,小新就覺得一般般
不過,佢原來有好多選擇,唔知下次會唔會有綠茶
ps. 強推呢間餐廳,lunch 黎食幾抵試;星期日會多啲家庭聚餐,有啲噪,唔鍾意既可以留意下
2015-11-01
$100 (Lunch)
2015-11-05 563 views
與同事來日本料理犒賞一下自己,就選了坑口村一間日本小店。裝修佈置放滿了美酒的酒櫃, 餐具也是經過精心挑選有種日本文化色彩的感覺厚切三文魚加上粒粒魚子配珍珠米簡直絕配。甜蝦.三文魚.帶子超肥美。 入口新鮮味美,令人胃口大開。海膽:大大的一片微咸有海水味,鮮甜味美!紫菜爽脆, 可連紫菜一起吃。牡丹蝦入口鮮甜,十分彈牙,蝦味濃郁牡丹蝦本身黏口既feel,蝦膏夠鮮味!!蝦都好脆口,炸得岩岩好,唔會太老。南瓜外脆內軟,勁香南瓜味,唔係普通既得個炸粉味。
與同事來日本料理犒賞一下自己,就選了坑口村一間日本小店。
牡丹蝦入口鮮甜,十分彈牙,蝦味濃郁
牡丹蝦本身黏口既feel,蝦膏夠鮮味!!

蝦都好脆口,炸得岩岩好,唔會太老。
南瓜外脆內軟,勁香南瓜味,唔係普通既得個炸粉味。
2015-10-27 458 views
朋友説坑口村有好多野食,今日帶我去一間日本小店。小店地方雖然不大但勝在有種日本文化色彩的感覺。我地點了三文魚飯及刺身併盤,厚切三文魚加上粒粒魚子配珍珠米簡直絕配。甜蝦.三文魚.帶一子.吞拿魚刺身都超肥美。原來甜蝦殻可以炸到金黃色咬口超鬆脆,令人胃口大開。還點了秋葵蝦.秋葵比較少地方會有。入口似煎釀三寶一樣,秋葵配上蝦膠炸過後口感超特別~煎餃子脆口又美味。另外還點了炸軟殻蟹,麵粉不多亦脆口!讚~甜品方面叫了紫薯雪糕及柚子雪糕。柚子味不太濃,但超清新的感覺。紫薯味極濃是全店最美味食物之一令人想一食再食的感覺。

柚子味雪糕
紫薯雪糕
2015-10-16
$120 (Dinner)
柚子味雪糕
紫薯雪糕
很久未嘗過咁好味的日本燒物和天婦羅,此處的大廚用心地做出每一道菜,而且食材新鮮,令人回味😋我們一家三口由刺身到燒物、拉麵到天婦羅,以及最後的紫番薯和綠茶雪糕到讚口不絕,一定會再次光臨👍🏻繼續努力💪🏼
繼續努力💪🏼

2015-10-24
  • 芝麻雞翼
  • 天婦羅
  • 燒牛舌
  • 豬骨拉麵
2015-10-23 696 views
約好左去坑口食日本野去到坑口村搵左好耐先搵到呢間野因為都幾隱蔽Meun 好多選擇,刺身,熟食,串燒,甜品,酒類乜都有咁制又有套餐選擇即刻叫左枝酒飲白鶴梅酒 $118好濃酒味,一枝已足夠飲全晚叫左個刺身併盤$308有呑拿魚,油甘魚,帆立貝,牡丹蝦同三文魚,另外再加左海膽刺身$98 甜蛋$32 北寄貝$48刺身全部厚切,足料呑拿魚冇鯹味,油甘魚好甜帆立貝夠爽口,海膽好鮮甜,可以配紫菜一齊食如果紫菜脆一點會較好牡丹蝦好大隻,好滑,黏口感覺一流服務員之後幫我地炸過蝦頭,好脆,膏很鮮甜蒲燒鰻魚 $98配上芝麻賣相已經好吸引好食,好肥美,入口即溶燒汁甜味配鰻魚令人一口接一口食完整條鰻魚三文魚親子刺身丼 $78魚生飯好多魚生同親子三文魚油脂分佈均勻,大大片有口感肉質肥美串燒一口和牛 $58肉質鮮嫩,配上檸檬汁很惹味牛味香濃日式燒豆腐 $25好香,燒汁食落味道好好,外脆內軟芝麻雞翼 $30好香,炸得脆,食完令人回味無窮唐楊雞軟骨 $32炸得剛剛好,咬落好脆,軟骨有𡁻口海老天婦羅 $78蝦好大隻, 食落好啫喱狀,鮮甜成間店最好食係佢d蝦,又大隻又新鮮軟殼蟹天婦羅 $78好大隻,炸得不會好厚粉秋葵蝦 $3

約好左去坑口食日本野
去到坑口村搵左好耐先搵到呢間野
因為都幾隱蔽

Meun 好多選擇,刺身,熟食,串燒,甜品,酒類乜都有咁制
又有套餐選擇
梅酒

即刻叫左枝酒飲
白鶴梅酒 $118
好濃酒味,一枝已足夠飲全晚

叫左個刺身併盤$308

刺身全部厚切,足料
呑拿魚冇鯹味,油甘魚好甜
帆立貝夠爽口,
海膽好鮮甜,可以配紫菜一齊食
如果紫菜脆一點會較好
牡丹蝦好大隻,好滑,黏口感覺一流
服務員之後幫我地炸過蝦頭,好脆,膏很鮮甜
炸蝦頭

蒲燒鰻魚

蒲燒鰻魚 $98
配上芝麻賣相已經好吸引
好食,好肥美,入口即溶
燒汁甜味配鰻魚令人一口接一口食完整條鰻魚
三文魚鮮子丼

三文魚親子刺身丼 $78
魚生飯好多魚生同親子
三文魚油脂分佈均勻,大大片有口感
肉質肥美
串燒一口和牛

串燒一口和牛 $58
肉質鮮嫩,配上檸檬汁很惹味
牛味香濃
燒豆腐

日式燒豆腐 $25
好香,燒汁食落味道好好,外脆內軟
芝麻雞翼,炸雞軟骨,炸天婦羅,炸軟殼蟹

芝麻雞翼 $30
好香,炸得脆,食完令人回味無窮
唐楊雞軟骨 $32
炸得剛剛好,咬落好脆,軟骨有𡁻口
海老天婦羅 $78
蝦好大隻, 食落好啫喱狀,鮮甜
成間店最好食係佢d蝦,又大隻又新鮮
軟殼蟹天婦羅 $78
好大隻,炸得不會好厚粉

秋葵蝦 $36
好特別,一口一粒咬落好有口感

海鹽燒手羽 $28
芝麻雞翼比較好味,所以覺得呢款普通
不過都炸得好香脆
冷喬麥麵$38
一般的冷麵,淋了一點
日式炸餃子$32
正常餃子,不夠脆
安格斯牛肉稻庭烏冬 $88
冬煙韌彈牙,但牛肉偏少,烏湯底有d似公仔面既味道

甜品

炸紫心香芋丸$25
比個樣吸引左,好似炸魚蛋咁
新鮮炸完咬落好多香芋流出黎,好香甜

我地叫哂4種雪糕,每款$18,有紫薯,柚子,抹茶,芝麻
特別推薦柚子味同紫薯味
柚子味好清新,食落仲有粒粒柚子喺入面
紫薯好香濃,出面好少有呢隻味

抹茶蛋糕$22
陣味好怪,如果想食甜品都係食返雪糕隱陣d

因為沒有優惠,埋單4個人total食了$1600
有點少貴,不過食左咁多野,都抵既
2015-10-15
$400 (Dinner)
炸蝦頭
  • 牡丹蝦
  • 紫薯雪糕
  • 柚子雪糕
2015-10-10 616 views
今晚是第二次光顧坑口村的“瀛”,因上次的食物好味,所以今次專程帶埋媽咪一齊去食。起初她有點不願意去食,因她唔食生野。於是我話這間日式料理不只食魚生,還有很多熟物選擇,最後媽咪抱着試一試的心情陪我了!一入進舖內,店員依舊殷勤地招呼我們,為我們送上熱茶及餐牌。我打開餐牌發現有不少新的菜式,和店員閒聊幾句後,知道老闆會不時轉換新菜式,讓顧客有新鮮感。原來現在還有外賣送遞服務,但只限在將軍澳區。雖然如此,但老闆的這份細心,令此區居民多一個選擇,實在抵讚👍 新菜式有芝麻雞翼、多款壽司、麻辣炒蜆、麻辣炒拉麵等等,因我和媽咪都喜歡吃辣,這兩款新菜,我們簡直食到停唔到口!至於芝麻雞翼好有驚喜,炸得鬆脆好味,連骨都食埋,最後要叫多兩碟😊
蟹子沙律好味,份量足!

芝麻雞翼,燒雞翼以外的最好選舉!

麻辣炒蜆,辣汁分佈滿每一隻蜆上,刺激好味!

麻辣炒拉麵,份量足,辣度適中,如果好辣者可加辣仲正!

2015-10-09
Type of Meal
Dinner
蟹子沙律好味,份量足!
芝麻雞翼,燒雞翼以外的最好選舉!
麻辣炒蜆,辣汁分佈滿每一隻蜆上,刺激好味!
麻辣炒拉麵,份量足,辣度適中,如果好辣者可加辣仲正!
  • 麻辣炒拉麵、芝麻雞翼
2015-10-02 365 views
冇下次!為「鰻魚飯」而去,點知order完 遞上檯變成「鰻魚炒飯」!事後店員解釋話晚市冇鰻魚飯得炒飯,但order時完全冇告知!都算!另外order左天婦羅野食,難食到不得了!炸到好硬好厚而且一咬落口油冧冧!真係好差⋯ 難怪晚市一個客人都冇!
2015-10-01
Type of Meal
Dinner
2015-10-02 403 views
這個地方確是比隱世更隱世,如果不是朋友帶路,可能不會有機會知道這間小店…來到的時候適逢星期六的中午,即管看下有什麼午餐好吃:點了蒲燒饅魚定食($88)和和牛粒食定($78)轉烏冬(+$5),其實每款定食都好抵食,因為還贈送了前菜、蒸蛋、和甜品。定食附送的「沙律」前菜原來是羅白,普普通通不錯的。定食附送的日式蒸蛋,份量沒有變少喔!蛋質非常滑,沒有雜質,也有不少冬菇,不過除了冬菇就沒有其它材料了兩杯飲品,(+$8)試了特飲,分別是原味乳酸和巨峰乳酸口味的波子汽水,不夠凍…終於到主菜了!看起來不是很多汁,但吃起身其實非常juicy,肉質也很嫩,很值得一試相比饅魚,和牛粒有點遜色,因為有點冷掉的感覺,但入口依然是中心保留生的,有咬勁肉質也不錯我對烏冬要求好高的,這裡的烏冬較幼身,本身已容易失去烏冬彈牙的特性,湯底也是好一般帶味精的豬骨湯,溏心蛋沒有調味扣分,這裡的麵品不太推薦喔必須推的柚子雪糕,內含粒粒柚子肉,超級清新易入口,不停食不停食…不錯的綠茶雪糕,偏濃的口味,趕快吃很快溶的
定食附送的前菜
定食附送的「沙律」前菜原來是羅白,普普通通不錯的。
定食附送的蒸蛋
終於到主菜了!
蒲燒饅魚定食
和牛粒食定
綠茶雪糕
不錯的綠茶雪糕,偏濃的口味,趕快吃很快溶的

定食附送的前菜
定食附送的蒸蛋
蒲燒饅魚定食
和牛粒食定
綠茶雪糕
2015-09-25 544 views
今天和Kan到坑口聚舊,走呀走,發現了很多美食云集的地方,正在難以决擇之際,被一個木製招牌灜吸引住並坐下來 !看到午餐牌也真超值,我叫了一個三文魚飯,三文魚和明太子也真的很新鮮,而且三文魚也不欺場,新鮮而且裝得滿滿,咬了一口,也真的很鮮,口感不錯!客人到了一時亦坐得滿滿, Kan 叫了一個海鹽燒鮭魚定食,燒得很香,而且熱辣辣地送上!日夲蒸蛋很香很滑,没想到也放了蟹肉!麵豉湯和喝品也有水準,真不錯!最難得是待應也很窩心,想不到坑口的小店也令我們刮目相看!
日夲蒸蛋很香很滑,没想到也放了蟹肉!
2015-09-24
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2015-09-20 603 views
素來喜愛與女友到處遊玩,這天我們恰巧來到將軍澳坑口。夏日炎炎,總有種想吃日本菜的衝動,但又吃厭了連鎖式集團的餐廳,於是便找到了這家隱世的日式小店,來留下我們的蹤影。 甫進店門,店員即主動上前招呼。店內人客不多,而因為我們當天穿著短袖衫褲,店員便帶我們到冷氣機風口吹不著的位置坐下,十分細心。 這裡的坐椅亦有出色之處,靠牆的沙發椅和向走廊的獨立椅以同樣的物料製成,坐墊比一般餐廳坐椅的更軟、更厚、更舒適,對於平時沒有機會坐在沙發椅用餐的我,絕對是一種享受! 餐廳的裝潢以黑紅兩色為主調,簡約得來具和風和時尚感。 在點餐前,店員先為我們送上熱茶,才發現這裡的餐具也是經過精心挑選的!  值得一讚!飲品方面我們點了一客清酒,並以石鍋慢慢坐熱,溫度得以穩定和保持適中。 清酒經坐熱後較易入口,而濃烈的酒精味於吞下後漸漸散發出來,有種想「啊」一聲地叫出來的爽快感! 先上枱的前菜蟹籽沙律,賣相甚佳,有小花作點綴!冰冰涼涼的青瓜絲配上沙律醬,味道清新,為我們接下來的主食做好準備。 作為魚生愛好者,當然要試試這裡的刺身質素,而我們則選了三文魚、帆立貝和海膽刺身。三文魚:肉質鮮甜,油脂分佈均勻,厚

餐廳的裝潢以黑紅兩色為主調,簡約得來具和風和時尚感。
 值得一讚!
熱清酒

刺身
三文魚:肉質鮮甜,油脂分佈均勻,厚切有口感,佳!

帆立貝:肉質爽口,尚算鮮甜,唯切得較薄身。連檸檬送上,有點西式的味道,頗為特別!
海膽:令人難以抗拒的海膽,大大的一片,鮮甜味美!可連紫菜一起吃,但紫菜略欠爽脆。
山葵:
餐廳使用了新鮮山葵,味道較溫和自然亦更加配合刺身的鮮甜味,讚!

值得注意的是這間餐廳並沒有提供壽司選擇,想吃魚生的朋友只可以選擇刺身,所以到來之前要先做好心理準備!
燒黑豚肉串
是日到訪餐廳正提供夏日大優惠,串燒類食物可買一送一,我們便點了一客燒黑豚肉串來過一過口癮!黑豚肉肥瘦適中,肉質不會太稔或太硬,甚有咬口。黑豚肉經燒烤後,脂肪的油膩感被逼了出來,配上檸檬汁一起吃,感覺不會heavy~
汁燒銀雪魚
賣相平平無奇,也是我們最沒有特別期待的汁燒銀雪魚,竟是整頓晚餐的驚喜所在!烹調時間剛剛好,保持了銀雪魚嫩滑的肉質,同時亦把魚皮烤至微脆。配上少量燒汁或沙律醬來吃,很是惹味!
鰻魚丼
鰻魚飯的鰻魚質素與銀雪魚同樣出色,都是那麼的嫩滑。而因為我們都比較喜歡吃燒汁,所以略嫌飯身不夠汁。可幸在我們要求後,店員也很配合地為我們額外提供了一大碗的燒汁送飯,令我們也感覺不太好意思。

整頓晚餐,是一個令人愉悅的體驗。餐廳為食客提供了舒適的環境、視覺的享受、人性化的服務和讓人驚喜的食物!相比起在任何一間連鎖式日本餐廳,接受著那機械化的服務和參差的食物質素,我更嚮往到這樣的一間餐廳用餐。雖然這間餐廳的地理位置欠佳,但我相信它具備了值得食客專誠到訪的條件,有機會我們也必定會再會!
$280 (Dinner)
2015-09-08 473 views
趁著夏天的尾聲 在這一天額外的公眾假期跟男朋友到將軍澳泳池游泳及玩滑梯玩樂過後當然是要享受一頓豐富來補充體力 哈哈早前從住在將軍澳的好友得知附近有間不錯的日本餐廳 所以去嘗一嘗.小店有點難找不在大馬路 要從坑口村大排檔隔壁的小路走進去 是一個民居的地下但其實離地鐵站不太遠 只需走大約10-15分鐘便到達不想走的朋友也可以選擇坐的士來 只要消費滿$200及有當日的的士收據便可以減$30.到達的時間尚早 所以不用排隊就可以進內用膳因為游泳完頭髮還未乾透 職員更貼心地安排一個比較不冷的位子給我們剛坐下 職員便送上熱茶 茶壺及茶杯都很精緻很有feel~喝一口才發現是麥茶 比起傳統的綠茶 我更喜歡麥茶 有一陣淡淡的麥香味.菜單簡單地分了幾類 前菜, 沙律, 刺身, 炸物, 天婦羅, 燒物及主菜而且還有夏日大優惠.因為夏日大優惠  所以一開始點了一瓶熱的清酒 (晚市加$20)清酒是用一個小石鍋佐熱著 到微熱時便可以飲用 很特別豆丁我平常不太會喝酒 所以覺得清酒的味道真的濃很多我還是比較適合喝淡一點的酒 哈哈但男朋友表示這個還不錯.再來的是蟹籽沙律 ($36)青瓜絲切得很細 沙律醬份量剛剛好只要蟹籽
玩樂過後當然是要享受一頓豐富來補充體力 哈哈
小店有點難找
但其實離地鐵站不太遠 只需走大約10-15分鐘便到達
到達的時間尚早 所以不用排隊就可以進內用膳
剛坐下 職員便送上熱茶 茶壺及茶杯都很精緻很有feel~
而且還有夏日大優惠
清酒
清酒是用一個小石鍋佐熱著 到微熱時便可以飲用 很特別
豆丁我平常不太會喝酒 所以覺得清酒的味道真的濃很多
我還是比較適合喝淡一點的酒 哈哈
但男朋友表示這個還不錯
蟹籽沙律
再來的是蟹籽沙律 ($36)
青瓜絲切得很細 沙律醬份量剛剛好
只要蟹籽份量略嫌少了一點 (豆丁很喜歡蟹籽 哈哈)
不過整體都不錯

刺身
吃日本菜當然少不了刺身!
三文魚刺身 ($36): 每片都是厚切, 油脂分佈都很好, 新鮮可口

北海道帆立貝刺身 ($48): 很特別的送上檸檬, 配起來味道不錯
海膽刺身 ($96): 因為菜單上的品種不是當造時期, 所以改用了加拿大海膽
這個海膽很新鮮 而且很大的一件 超級滿足!
海膽刺身
燒黑豚肉串
吃過刺身便開始是熟食類
首先是燒黑豚肉串 ($28)
因為夏日大優惠 所以買一送一 很划算!

是用黑椒調味過 只是燒得過了一點所以有少少韌
但肉質不錯 肉跟脂肪比例也剛剛好!
汁燒銀雪魚
汁燒銀雪魚 ($112)
這個魚很新鮮 肉質嫩滑
而且燒得恰到好處 表面微微焦了帶點外脆內軟的質感
特別是魚皮也燒得很脆!

鰻魚丼
鰻魚丼 ($128)
鰻魚份量頗多 而且很用心地加了芝麻作點綴
鰻魚皮薄肥美 是有質素的!
唯美中不足的是不夠鰻魚醬汁 但職員很樂意為我們提供更多醬汁
鰻魚 鰻魚醬汁 跟 珍珠米配合得很好 讚!

雪糕
最後當然來點甜品 加上雪糕半價 當然不會放過了 哈哈
點了日本紫蕃薯雪糕 ($9)日本綠茶雪糕 ($9)
很重紫薯及綠茶味 性價比非凡唷!

將軍澳區一直給我的感覺都會有比較多大型連鎖食肆
但卻偶爾得知及品嚐到這家小店 實屬難得
而食物跟服務整體亦屬中上
希望這家小店可以在大型連鎖食肆中脫穎而出
有機會我都會再來的!
2015-09-03
  • 三文魚刺身
  • 海膽刺身
  • 汁燒銀雪魚
  • 鰻魚丼
2015-09-04 451 views
昨日經朋友介紹,一行四人去了將軍澳坑口村食日本菜,一入到店內感覺好舒適,服務員立刻招呼坐下。首先點了我最喜愛的刺身:有三文魚、帶子海膽和牡丹蝦。接著試試燒物及串燒:點了雞泡魚干、銀雪魚、牛舌、露筍和豆腐。燒物和串燒處理得好好,外面香脆而內裡保存了原汁原味,值得一讚!現在串燒做優惠買一送一,而三文魚刺身就半價,以此水準確實抵食超值!雖然地點比較偏遠,但以食物水平咁高的食店,一定會再光顧,下次會再試試其他的食物

三文魚好肥美新鮮!

帶子有檸檬清香,好清新特別!

海膽不同一般的日本食店,每片厚身,好鮮甜!

牡丹蝦好大隻,正!

雞泡魚干,好味!

銀雪魚外面的汁好美味,燒得剛好,魚肉不鞋!

燒牛舌,正!

露筍好甜!

豆腐好出色,外脆內軟,一流!

2015-09-03
$150 (Dinner)
三文魚好肥美新鮮!
帶子有檸檬清香,好清新特別!
海膽不同一般的日本食店,每片厚身,好鮮甜!
牡丹蝦好大隻,正!
雞泡魚干,好味!
銀雪魚外面的汁好美味,燒得剛好,魚肉不鞋!
燒牛舌,正!
露筍好甜!
豆腐好出色,外脆內軟,一流!