2019-08-15 503 views
呢間米線賣點係「連湯飲嘅米線」,以藥膳米湯作主打。米線忠粉一定要嚟試下。個湯底偏白色,一飲落去係好香濃嘅椰子味,好清甜,飲完都唔口渴。上面有五、六舊雞,啲雞好滑,而且有椰子湯味,配料有菇仔同雲耳,感覺好養生,食完都健康啲。呢個就係純雞湯熬成,加埋蟲草花、知竹、菇仔、杞子、紅棗去煮,好香雞味之餘味道都好有層次。香米雞件一樣好香好滑,加錢可另加配菜。加咗$12一份豬軟骨。叫咗兩款花雕煮嘅小食,首先係花雕醉雞翼,雞翼好入味,有好香嘅花雕味,甜甜地,又唔會苦,連骨都好入味。花雕溏心蛋嘅花雕味相對地濃,有少少蓋過咗本身嘅蛋味,半熟蛋黃,個蛋都好食,不過相比起我鍾意個雞翼多啲。

懷舊雞湯米線 加豬軟骨

花雕醉雞翼
花雕溏心蛋

懷舊雞湯米線 加豬軟骨
花雕醉雞翼
2019-08-13 237 views
由開店初期 好支持你地 招牌黑蒜雞米線 湯濃好食 夠味道,越做就越差 越做越變質 仲衰過大家食湯唔濃味 我體諒你黑蒜貴,一間米線舖 最重要既米線,成碗都斷既,點食呀? 又斷又無質感!!(重點係價錢唔係平宜,連條米線都斷晒,我食緊咩呀?)究竟係賺過就算定係點?好多食店都係做起左,最后衰唔保持質素,絕對失望!絕對不再食,睇緊既你真係唔好意思,我諗你都唔洗黎食啦
(重點係價錢唔係平宜,連條米線都斷晒,我食緊咩呀?)
2019-08-06 192 views
農米莊 - 由佢啱啱開已經聽過佢個名, 係標榜無味精🐔湯底,作為米線控既我梗係要黎試一試真偽啦。農米莊其實唔難搵,就係新寶戲院旁。店子細細,其實店內都頗為迫既,拎多少少野食客進出都要左閃右避咁。近排興起一股芫茜熱潮,竟然係哩到搵到「芫茜雞湯米線」。敢於挑戰新事物既我,就梗係要做勇士啦😆一上台就聞到個股芫茜味,湯底係綠色既,而面頭都仲有勁多芫茜🥬🥬🥬,約有4 - 5 件雞件,米線份量卻有點少。 小小提議可考慮午市加入套餐選項!

2019-07-21 371 views
一開始見到個門口有啲抗拒,覺得唔會好味。同埋本身唔特別喜歡米線。但食完個椰子雞湯米線,覺得湯底不錯。先講環境,好熱—本身餐廳就唔夠冷氣,飲埋個咁熱既湯真係邊食邊滴汗。而且好迫,坐得唔舒服不過呢個價位,都預左。今次食椰子雞湯米線,個湯底我好buy,好好飲唔油膩,真係可以成碗飲晒。但係我覺得敗筆係啲食材—啲米線食得出幾唔quality,偏淋,無口感。啲雞無雞味,不過呢個係香港普通餐廳的通病。其他配菜如豆卜、生菜都係普通。唯有同自己通呢個價位既食材只係咁上下。不過啲食材咁麻麻,真係浪費左個湯底。加左墨魚餅,幾好味的。好評係比個湯底同服務態度好好的職員
不過呢個價位,都預左。
加左墨魚餅,幾好味的。
好評係比個湯底同服務態度好好的職員
2019-07-17 193 views
去油麻地果頭做野,就會去新寶果頭啲餐廳食個快飯醫肚。農米莊依間鋪頭都幾多人等位,我咁岩一條友,唔洗等位,就試下入去食啦。佢menu好多野都好多特色野:例如黃椒湯底、黑蒜湯底等等,但我又唔係好食辣。問下Waiter,佢都suggest左我幾種食物係走辣既,於是我叫左黃椒雞件米線,走辣。等左一陣就黎左碗米線,米線有好多雞、菜同腐皮。個湯底好濃粟米同蘿蔔味,係清甜既,但睇個湯texture唔似純用食物煲,食完過左一陣都幾口渴,有味精是常識吧。雞件肉質好鬆散,似雪左好耐。不過個湯底都特別,野飲夠大杯,而香港大部分米線都係味精+冰凍食材,經過都可以一試既,唔算太貴。

去油麻地果頭做野,就會去新寶果頭啲餐廳食個快飯醫肚。

等左一陣就黎左碗米線,米線有好多雞、菜同腐皮。

雞件肉質好鬆散,似雪左好耐。

2019-06-27 433 views
女朋友介紹,除左譚仔,雲貴香有得食米線外,呢間都好似唔錯。我地一人叫左一碗,價錢$50-60到,都平民大眾化。我果碗藥饍雞,雞浸得幾滑,個湯有d當歸頭,黃耆,甘草味,藥材味睇大家鍾唔鍾意,我就接受到,雖然無飲晒d湯,但我都覺得健康作為賣點係唔錯的。另一碗蕃茄豬軟骨,酸酸甜甜,我女朋友都好鍾意,仲有d金針花定唔知蟲草花,菇,豆卜等等,都幾豐富,食到好飽。總括黎講,食物質素唔錯,店員友善,對鍾意健康飲食既貧友係唔錯既選擇。
女朋友介紹,除左譚仔,雲貴香有得食米線外,呢間都好似唔錯。

我地一人叫左一碗,價錢$50-60到,都平民大眾化。

問先有既水
藥饍雞米線
蕃茄豬軟骨米線
藥饍雞米線
蕃茄豬軟骨米線
2019-06-17 494 views
中午時,與友人共進午膳。先前已經去過好多次,越來越差,到今日已經接受不了!我們分別叫了2個自選麻辣米線,一個是墨丸和蜜糖腸米線 蜜糖腸是另加$8 點知黎到得2條! 點估到8蚊得2條呀! 然後我們的麻辣米線是小辣,來到係辣到食不到的!(之前一向都是接受到小辣) 麻辣湯又要再另加$4 以前係唔洗加錢的!另外,我們又叫了奶茶,飲落是中藥味。再換凍檸茶少甜。。唔知係咪不滿我地要換啦!來到係完全走晒甜!!!總之真係唔會再去!唔會再幫襯!完全係回晒塘!!!!
中午時,與友人共進午膳。
先前已經去過好多次,越來越差,到今日已經接受不了!

總之真係唔會再去!唔會再幫襯!完全係回晒塘!!!!
麻辣米線
2019-06-09 356 views
一碗聲稱連湯底都飲得嘅米線,今日行街經過見到一於試試。湯底方面幾多選擇,如果要飲埋湯底就緊係揀啲健康無咁油膩嘅,所以今次揀咗藥膳湯底米線。除咗湯麵,小食都好多選擇,價錢抵食。藥膳雞湯米線雞嘅份量多,好好彩有雞脾位,配菜有冬菇、豆卜、生菜同蟲草花,十分豐富。而湯底的確好出色,平時食米線都好少會飲湯,因為味精味會好重,飲完好口乾,但藥膳湯就唔會,飲落好清甜,可以放心飲。無骨菠蘿雞翼又滑又多汁,酸酸甜甜好開胃!爆芝松露墨魚餅芝士同黑松露嘅份量好多,墨魚餅爽口彈牙,絕對係性價比高👍🏻
一碗聲稱連湯底都飲得嘅米線,今日行街經過見到一於試試。

藥膳雞湯米線

無骨菠蘿雞翼

又滑又多汁,酸酸甜甜好開胃!

爆芝松露墨魚餅

芝士同黑松露嘅份量好多,墨魚餅爽口彈牙,絕對係性價比高👍🏻

• 爆芝松露墨魚餅
  • 懷舊藥膳雞湯米線
2019-06-06 289 views
正確價錢我吾肯定啊~第一次食藥膳米線 好多選擇 二話不說就揀椰子雞湯 湯底非常香甜 雞件嫰滑 不過斬得有啲碎 食既時間要小心碎骨🦴仲有珍珠豆卜吸湯 絕對會再食💕記得要食下啲湯!
正確價錢我吾肯定啊~
記得要食下啲湯!
2019-05-29 400 views
本人十分喜燒食雞,見到呢雞專食雞 就入去試下。裡面有好多款雞米線,亦有湯飯。但由於我唔食得辣,最後叫左椰子雞米線,真係有椰子雞湯味,雞都好多肉,都幾大碗,平民價,值得再試!!
2019-05-21 606 views
今日去旺角行街, 諗唔到食咩~ 係openrice shearch 到呢間米線都幾多食評, 就選擇左呢間主打養生米線既小店二個人 x 藥膳雞湯米線+秘製醬油雞飯醬油雞飯醬汁其實味道唔錯建議: 1 )飯 同 雞 應該分開上,因為醬汁其實比較咸, 飯浸哂落醬汁入面, 太咸了,不過飯都夠軟滑。。。2) 雞係好滑,不過都係建議醬汁可以減少鹽分。。。 雞既分量都比較少, 食哂d雞仲有飯剩~藥膳雞湯米線~一上枱, 都幾大碗建議: 1) 藥膳味係有,但唔係太重, 湯底比較油2) 雞既分量唔多,但味道唔錯。總括黎講,今餐不過不失

二個人 x 藥膳雞湯米線+秘製醬油雞飯

秘製醬油雞飯

醬油雞飯
醬汁其實味道唔錯
建議:
,不過飯都夠軟滑。。。
2) 雞係好滑

藥膳雞湯米線

藥膳雞湯米線~
一上枱, 都幾大碗

建議:
1) 藥膳味係有,但唔係太重, 湯底比較油
2) 雞既分量唔多,但味道唔錯。

總括黎講,今餐不過不失

2019-05-20 378 views
🔥椰子雞湯米線 $58🔥湯底一入口,係嘩一聲,好濃嘅椰子雞味!同時又係好清新嘅椰子湯底,唔會過份油膩。從相睇到好清澈嘅純白湯色🤤🔥雞就咁啱係雞上脾位,想唔嫩都難🤣🔥豆腐卜盡吸湯底變左爽口椰子豆腐🤣🔥米線就正常,唔會過腍。🔥配料加左年糕芝士魚蛋 $8 一份兩粒,加左兩份!🔥一次過滿足你三個願望!三重口感,外係魚蛋,中係年糕,內係流心芝士。彈牙又會再有煙韌,幾特別,好味!🔥爆芝松露墨魚餅 $36🔥墨魚餅彈牙,爆芝不在話下,爆埋黑松露醬😂幾乎蓋過墨魚味,同略帶油膩,不過都可以接受~🔥總括黎講,椰子雞湯一流,已經值得回頭!Feast Level: 🔥🔥🔥🔥/5
🔥椰子雞湯米線 $58
椰子雞湯米線

🔥雞就咁啱係雞上脾位,想唔嫩都難🤣
🔥豆腐卜盡吸湯底變左爽口椰子豆腐🤣
🔥米線就正常,唔會過腍。
🔥配料加左年糕芝士魚蛋 $8 一份兩粒,加左兩份!

🔥爆芝松露墨魚餅 $36
爆芝松露墨魚餅

🔥總括黎講,椰子雞湯一流,已經值得回頭!

Feast Level: 🔥🔥🔥🔥/5
Type of Meal
Tea
2019-05-18 286 views
話說都經常黎呢到食 .佢湯底同小食都出色既.一向都知濃妝侍應態度極度惡劣,永遠對人都係呼呼渴渴 .不過反正我黎食又唔係受佢氣 咁就由佢啦,見都係半個至一個鐘姐.今日食米線到尾聲既時候 見到碗入面有隻昆蟲浮浮下 我就叫濃妝侍應埋黎同佢講個情況啦 點知佢竟然夠膽答我 隻昆蟲係岩岩飛落我隻碗到 下一句仲問我想點?咩態度先?首先我出於好心同你講聲並無打算追究任何野無打算佔你便宜攞你折頭. 你最基本安撫客人都無啵 .仲要全程黑口黑面好似我有心屈你咁既樣 小姐 我比錢黎消費 我雖然食餐飯三百幾蚊 係你眼中可能係小數目 或者你根本睇我唔起 其實我係客人我每次都有同你講聲唔該呀 我都識尊重你 你呢?
2019-05-16 252 views
好難做到咁差嘅米線米線夠碎、碎到一粒粒,仲要夠晒腍、夠哂發脹,真係未見過咁様狀態嘅米線無味精雞湯,我諗做餐牌打多左個「精」字,其實應該係「無味雞湯」,唔講唔知係雞湯,完全無味罐頭椰漿加雞湯就話係椰子雞湯成間鋪主打係雞同埋雞湯,雞湯無味已經好難接受;而另一主角雞肉都係無味就更加難得今時今日香港食米線嘅鋪頭多不勝數,但今日食到依間鋪頭嘅米線我真係嘆為觀止,原來一碗米線係真係可以咁難食,原來雞湯同雞要整到佢有雞味係咁難嫁真係好難得食到咁差嘅米線佩服萬分
好難做到咁差嘅米線

罐頭椰漿加雞湯就話係椰子雞湯

真係好難得食到咁差嘅米線

佩服萬分
2019-05-15
$75 (Dinner)
2019-05-15 169 views
之前吃過一次芫荽湯米線,印象中整碗湯都是翠綠色,湯中滿滿是芫荽的香味,芫荽控的我自然大滿足。是日心血來潮突然想再吃一次,所以就一個人到農米莊,由於只有我一位,故被安排搭枱。斜對面的食客都是叫芫荽湯,可見芫荽真係有粉絲🤣今次再試芫荽湯米線,跟上次吃到的不同,湯底一點也不翠綠,只是清湯上面放了一大埋芫荽,吃芫荽才有芫荽味,湯底是無芫荽味的,而且雞件也是很清淡,淡到食唔到雞味,結論是比之前退步了很多,真係令我失望,但我會再俾次機會,幾個月後再來。