餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2024-06-23 44 views
「餃掂手工餃子雲吞專門店」嘅餃子款式同口味真係好豐富,有煎餃同湯餃任你揀,實在係一間好推介嘅餃子店!👍「香煎軟心芝士餃」🧀呢個餃子包裹住濃濃嘅芝士,芝士控一定要試!🤤除咗有軟心芝士之外,仲有粟米等配料,好豐富,而且餃子皮煎至金黃色,外脆內軟,跟芝士味道好配襯。一口咬落去,真係令我融化😍「壽喜燒牛肉煎餃」🥟牛肉餡料做得好細緻,入口即溶,口感好軟嫩,真係好味!🤤餃子皮亦都煎得色香味俱全,襯埋佢哋嘅秘製醬汁,更加好味😋「粟米豬肉餃米線」🍜米線滑滑Q彈,仲有粒粒分明嘅粟米,非常鮮甜可口!🤤餃子餡料好有分量,配上佢哋嘅湯頭,真係好味👍「蜂蜜檸檬薏米水」🥤薏米水質地清爽,加入蜂蜜同檸檬汁,酸甜平衡🤤飲完有一股薏米清香,解渴消暑,配襯餃子真係絕配!😋餐廳餃子款式同口味好多,質素高,,係一間大家必試嘅餃子店!👍🤤

2024-06-18 58 views
呢間專食餃子嘅舖頭有唔同口味嘅餃子豬肉 牛肉 素菜 任君選擇🤩😋😋可以揀煎餃同蒸餃 都有分中同大size 我同朋友都鍾意食香口嘢 二話不說全部揀晒煎餃🥰❤️❤️我哋叫咗三款餃子 全部都爆汁既估唔到每一粒餃子都咁飽滿所以唔可以一啖放晒落口記住咬一啖索啲汁先🤩 咁樣就一定唔會焫親呀1)至尊松茸豬肉餃呢款餃子增添咗新鮮嘅松茸味道2) 韭菜豬肉餃最鍾意韭菜嘅味道 就唔好錯過3)元貝豬肉餃三款嚟到餃子面都煎到金黃色嘅出面比較少有呢一款餃子每一粒餃子都充滿元貝麻辣粉皮 揀左中辣個辣汁調得好好 粉皮爽口因為鍾意食辣 周不時都將啲豬肉餃點下個粉皮汁😂😂😂食咗辣嘢同埋煎餃比較熱氣即刻飲返杯檸檬薏米水下一下火飽晒❤️
呢間專食餃子嘅舖頭有唔同口味嘅餃子

食咗辣嘢同埋煎餃比較熱氣即刻飲返杯
檸檬薏米水下一下火
飽晒❤️

2024-06-12 50 views
平時最鍾意就係周圍搵吓有啲咩好食嘅餃子,今日就嚟到呢間人氣都好高嘅餃子店試吓!🔖龍鳳松茸雙煎餃💰98/8隻嚟到呢度,當然要嗌再出名嘅龍鳳松茸餃啦😚入面係有黑松露加白松露,聽落去已經夠晒吸引😍感覺呢款餃子用煎嘅方法去烹煮,可以令到松露嘅味道更加突出啊☺️餃子煎到金黃色,食落去有少少香脆,而入面係滿滿嘅餡料,滿足😆💫推薦指數: 8/10🔖元貝豬肉湯餃子💰64/10隻元貝嘅鮮味好突出,而且入邊仲加入咗少少嘅西芹~除咗可以增加返個口感之外,亦都可以降低豬肉餡料嘅油膩感🫶🏻嗌湯餃子就記得一定要飲埋個湯,因為呢度嘅湯係用咗蘋果、生魚、無花果、淮山同豬尾骨熬製而成😍飲落去非常之鮮甜😋💫推薦指數: 8.5/10🔖日本龍鳳蛋💰18由於真係好鍾意食松露嘅關係,我哋除咗嗌咗松露餃子之外,亦都嗌咗松露嘅溏心蛋🤭溏心蛋一開二,一邊就加咗黑松露醬,而另一邊就加咗白松露醬🤓食落去個味道好濃郁,而且同溏心蛋嘅味道亦都好夾😍💫推薦指數: 9/10🔖四川涼皮💰33我哋今次呢個四川涼皮係揀咗小辣,但係仲比我想像中辣啊🌶️不過無可否認又真係幾惹味,食得好過癮🤣涼皮口感滑溜,加上唔同嘅配料一齊食,口感十足😌💫推薦指數: 8/10🔖

🔖龍鳳松茸雙煎餃

💰33
💫推薦指數: 8/10

🔖蜂蜜檸檬薏米水
💰20
呢個蜂蜜檸檬薏米水感覺好滋潤☺️有時候喺出邊飲到嘅薏米水會淡而無味,但呢一款飲落去會帶有少少酸酸甜甜嘅味道,非常唔錯😙
💫推薦指數: 9/10
  • 龍鳳松茸雙煎餃
  • 蜂蜜檸檬薏米水
  • 元貝豬肉餃
2024-06-09 34 views
一直也很喜歡食餃子,因為覺得餃子健康又飽肚😆今次放工後約咗朋友一齊去太子行街鬆下及食晚飯,所以我就叫佢陪我一齊去食餃掂這家手工餃子專門店,因爲呢間係我食過最鍾意嘅餃子店😍這間太子分店環境光猛座位闊落,坐得都幾舒服😎餃子種類很多款式,有分湯餃子及煎餃子也可以外賣生餃子自己回家煮,還有我很喜歡飲的狀元九鼎湯😋餐牌介紹這湯以美國蘋果、生魚、無花果、淮山及豬尾骨等等熬製而成,能有補氣健脾以及生津抗燥的功效🫶🏻今次點了龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯)8隻$92質素一如既往用料很豐富,有我很喜歡的黑白松露配上新鮮豬肉作為餡料,香口彈牙很足料另外還點了煎餃子(大份10隻雙拼$65),而元貝豬肉餃要再另加$8朋友鍾意食所以選了韭菜豬肉餃&元貝豬肉煎餃外表煎得很香脆,同樣每一隻很足料🥳分別有滿滿的韭菜豬肉餡料及元貝豬肉餡料鮮嫩多汁,同樣兩者加起來很配搭食餃子又點少得調味料呢?店裏有自家製四川辣椒醬、菜脯豆瓣醬、醋及醬油等等俾人自由配搭去選擇,總有一款啱自己😋當然少不了雞翼控的我們點了蜜餞雞翼$25三隻~還有蜂蜜檸檬薏米水$20一杯,養顏之選👍雞翼帶有甜味,而且雞皮香脆有驚喜👍而薏米水甜度剛好,加上檸檬味令

這間太子分店環境光猛座位闊落,坐得都幾舒服😎

今次點了龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯)8隻$92

朋友鍾意食所以選了韭菜豬肉餃&元貝豬肉煎餃

外表煎得很香脆,同樣每一隻很足料🥳

當然少不了雞翼控的我們點了

雞翼帶有甜味,而且雞皮香脆有驚喜👍
而薏米水甜度剛好,加上檸檬味令人覺得很開胃🫶🏻

香港人生活繁忙,人越大越注重健康所以一餐晚餐當然唔少得叫埋菜,食多啲纖維對腸道都有好處🤣

上湯松茸時蔬$35是日係菜心,湯頭帶出菜心的鮮甜味道👍為完美嘅畫晚餐畫上健康的句號🥰

大滿足的一餐晚餐,仲有好多其他味道嘅餃子都想食,下次約朋友再一齊食過🤓
  • 狀元九鼎湯
  • 龍鳳松茸雙湯餃
2024-06-07 71 views
衝著黑松露餃子而黎!!天下第一餃唔係浪得虛名黎太子食餃子除左另一間排隊餃子店 呢間都係我嘅愛店🥳要讚一讚係煎餃完全唔油膩粒粒餃子都勁大粒 所以性價比其實幾高 叫淨餃都會好飽😂仲有好好味既食餃子必備嘅豆豉菜脯🥲平日夜晚七點嚟到都坐滿晒🥰今次點左龍鳳松茸雙煎餃$98(8隻)龍鳳即係黑松露同白松露😗每粒都見到有一大片黑松露黐住啲豬肉(唔係成嚿內餡都係黑色🤣🤣🤣🤣放心)超香!呢個一定要叫煎餃,香上加香!芫茜豬肉餃子麵 $60 最鍾意呢度叫埋麵都有六隻餃子因為每粒餃子真係好大粒 連埋面食係勁飽麵底係好滑身既竹升麵🫦好少餐廳食到🤙🏽🤙🏽雲吞湯麵 $52 呢碗有足足成12粒雲吞又係驚你唔飽之選🤣蔥味酸辣雲耳 $26冇菜食要扮吓健康haha呢個又酸又辣 雲耳夠爽 做前菜好惹味🤙🏽蜂蜜檸檬薏米水 $20杯又係健康嘅味道😘唔似出邊嗰啲勁甜嘅蜂蜜味仲有大量薏米!食完餃子去埋水腫😂😂🤘🏽
衝著黑松露餃子而黎!!
天下第一餃唔係浪得虛名
所以性價比其實幾高 叫淨餃都會好飽😂
仲有好好味既食餃子必備嘅豆豉菜脯🥲
平日夜晚七點嚟到都坐滿晒🥰

今次點左
龍鳳松茸雙煎餃$98(8隻)
龍鳳即係黑松露同白松露😗
每粒都見到有一大片黑松露黐住啲豬肉
(唔係成嚿內餡都係黑色🤣🤣🤣🤣放心)
超香!呢個一定要叫煎餃,香上加香!

芫茜豬肉餃子麵 $60

又係健康嘅味道😘
唔似出邊嗰啲勁甜嘅蜂蜜味
仲有大量薏米!食完餃子去埋水腫😂😂🤘🏽

2024-06-06 33 views
龍鳳松茸餃黑松露就食得多,白松露即係第一次喺呢度食到。雖然食落唔係好識分黑松露同白松露嘅味道有啲咩唔同,但都係幾特別。松露味道幾香,跟咗個湯都幾清甜,有啲似係有用雪梨蘿蔔煲出嚟。餃子同湯係分開上,但建議浸一浸湯,用匙羹潷埋湯一齊食。煎壽喜燒牛肉餃子🥟我覺得好味過甜記餃子,甜記餃子煎個外皮會好硬。餃掂算係適中,會有兩邊係煎到脆和硬,但中間就會係林身。成件事有啲似係堅信號嘅生煎包咁~ 因為裏面都有啲壽喜燒湯汁,我夾嘅第一嚿餃子太大力,就漏汁 quite juicy 。牛肉仲有夾埋京蔥,都幾有日本風味叫咗個山楂雪梨茶。店員幾好,見到我老婆大肚,會提佢唔好飲。😂豆漿幾大杯,好似用啤酒杯🍻裝
龍鳳松茸餃

豆漿幾大杯,好似用啤酒杯🍻裝
2024-05-30
$239 (Dinner)
  • 壽喜燒牛肉煎餃
  • 龍鳳松茸湯餃
2024-06-03 41 views
今個weekend,依然落雨,我們在太子附近,見到呢一間餃子店門面非常大同光鮮,所以入去食晚飯,順便避一避雨。我哋兩個人,叫咗一個中size嘅煎餃,同埋一個大size嘅湯餃,再加菜同雞翼,兩杯嘢飲,已經非常夠兩人份量。至尊煎餃金黃色,熱辣辣, 10分香脆。裏面的餡料豐富,淡淡滿足。雙拼湯餃非常健康,絕對不是味精湯,湯底非常濃厚的蘋果味,仲有好香嘅無花果,我哋分別叫咗兩款豬肉餃,一個是有木耳,另一個是沒有。兩款都好吃,豬肉很香,包得大大隻。青菜整得剛剛好,不會很老,亦都冇渣。雞翼醃得非常之入味,配埋蜜糖醬汁,連軟骨都可以食埋。一定要試吓呢一度嘅辣椒醬,四川辣椒油非常之香,另一款是菜脯豆豉辣椒油,這一款非常之特別,每一啖餃子可以加一粒菜脯,辣辣地,又很香豆豉味。飲品方面,我們叫了一杯凍豆漿,另一杯是山楂水,兩款都非常清熱,適合食完辣椒醬飲。

青菜整得剛剛好,不會很老,亦都冇渣。

雞翼醃得非常之入味,配埋蜜糖醬汁,連軟骨都可以食埋。

2024-06-01 33 views
突然心血來潮想食煎餃,見到呢間網上好多好評,決定嚟試吓,食完真係食唔落其他連鎖餃子專門店!大推香煎軟心芝士餃同埋壽喜燒牛肉餃,兩款煎餃都脹卜卜啖啖肉,芝士餃入邊有豬肉同埋粟米,芝士非常軟熟,粟米非常爽口,一軟一爽,口感好豐富,就算有滿滿嘅芝士都唔會覺得膩,一定要嚟試吓!壽喜燒牛肉餃爆曬汁,第一啖咬落去一定要小心焫親,牛肉都非常鮮嫩,鎖住晒啲肉汁,好正!除咗煎餃,我哋仲嗌咗個蜜餞雞翼同埋四川涼皮,雞翼甜甜地咬落好嫩滑,佢有分大碟(5隻)同埋細碟(3隻),想試吓嘅可以嗌個細碟。四川涼皮有辣度可以俾你揀,我哋嗌咗個中辣都唔算好辣,但係驚辣嘅朋友可以嗌個小辣試吓先,覺得唔夠辣可以再加辣椒油。最後我哋仲嗌咗個蜂蜜檸檬薏米水同埋豆漿,配餃子必飲!#nomnomdumpling #太子

#nomnomdumpling #太子
2024-06-01 42 views
Vivian又又又肚餓了,搵到間幾好味嘅餃子,仲有其他麵食,小食,味道都好正,尤其是碟涼麵😋Menu👉🏻👉🏻👉🏻👉🏻龍鳳松茸雙餃(湯餃)$92餃子浸湯食,湯好清甜,松茸味好香,湯吊到松茸嘅香味,好正😋香煎軟心芝士餃(煎餃)$58餃皮唔會煎到硬骨骨,中間心係芝士,識拉絲架😋四川涼麵 $31好味,麵質好煙韌,撈芝麻醬好正,仲有少少辣醬,青瓜絲,撈埋食好開胃,食完一碟想食多兩碟蜜餞雞翼 $33雞肉好滑,個醬係碟雞翼嘅靈魂,應該係糖漿,係糖漿嘅味道😍超好食蜂蜜檸檬薏米 $20清甜,又唔會太甜,有淡淡的檸檬香味~~凍豆漿 $15食餃子配飲豆漿是對的

Menu👉🏻👉🏻👉🏻👉🏻

龍鳳松茸雙餃(湯餃)$92
餃子浸湯食,湯好清甜,松茸味好香,湯吊到松茸嘅香味,好正😋

香煎軟心芝士餃(煎餃)$58
餃皮唔會煎到硬骨骨,中間心係芝士,識拉絲架😋

四川涼麵 $31

蜜餞雞翼 $33

蜂蜜檸檬薏米 $20
清甜,又唔會太甜,有淡淡的檸檬香味~~

凍豆漿 $15
食餃子配飲豆漿是對的

2024-05-25
Type of Meal
Lunch
2024-05-24 30 views
香港嘅餃子店唔少,一條街可能都有幾間。今次第一次試餃掂嘅餃子,新鮮又足料,絕對值得試一試。香煎軟心芝士煎餃金黃色嘅餃子每粒望落都好飽滿,煎得好香脆,咬落去熱辣辣,仲有邪惡嘅流心芝士,加埋粒粒粟米,令到餃子食落去冇咁易膩。雙拼湯餃 狀元九鼎湯用左蘋果生魚無花果等材料煲嘅湯底,飲得出個湯冇味精。韭菜豬肉同粟米豬肉都係非常足料,特別喜歡餃子入面鮮甜爽脆嘅甜粟米,食得出用左新鮮嘅材料。四川涼皮涼皮有好香嘅蒜味,加左大量嘅蒜粒同辣椒油,又辣又香口。涼皮都好彈牙,涼涼的好岩依家嘅天氣食。黃金原味皮蛋平時食開黑色嘅皮蛋,今次試下黃金皮蛋。切開左嘅皮蛋每塊顏色都好金黃,望落塊好吸引,醬汁酸酸地,係開胃嘅小食。蜂蜜檸檬薏米水甜甜嘅蜂蜜味帶微微嘅檸檬酸,有好多薏米好足料。

香煎軟心芝士煎餃

雙拼湯餃

四川涼皮

黃金原味皮蛋

蜂蜜檸檬薏米水
甜甜嘅蜂蜜味帶微微嘅檸檬酸,有好多薏米好足料。
2024-05-21 25 views
始創對面馬路嘅搞掂,每次經過都覺得好吸引🤩超級鍾意食手工餃子嘅我終於約到朋友陪我去食舖頭裝潢簡約木質感覺座位算係寬敞餐牌第一頁就係佢推介嘅狀元九鼎湯見到佢入面材料豐富原來只係$22一碗見到佢有生魚、豬尾骨同埋蘋果無花果、淮山等材料味道香濃原來嗌湯餃嘅話係會跟埋狀元九鼎湯但我哋真係好鍾意食煎餃,所以另外再叫湯品自製山楂雪梨水$20杯食完煎餃,超級熱氣,飲杯雪梨山楂水啱啱好飲落去味道唔會太濃,應該材料好足即時感覺喉嚨都舒服咗每份煎餃都係即叫即整order時店員講明要預20分鐘但我哋5分鐘左右就已經到但係絕對值得等新鮮熱辣辣嘅煎餃龍鳳松茸雙煎餃 🥟 (大份12隻$147)左右兩邊係唔同嘅黑白松露老實講,外邊根本分唔到係黑松露定係白松露食落有一邊係比較另一邊係比較清淡咁矜貴嘅黑白松露,個人認為唔適合點醬料,掩蓋味道韭菜豬肉煎餃 🥟 (大份10隻$61)口感嚟講,蔬菜煎餃比較足大大粒肥嘟嘟嘅煎餃餃子皮薄餡多韭菜口感爽脆 清新豬肉多汁又香

始創對面馬路嘅搞掂,每次經過都覺得好吸引🤩
超級鍾意食手工餃子嘅我
終於約到朋友陪我去食
舖頭裝潢簡約木質感覺
座位算係寬敞

餐牌第一頁就係佢推介嘅狀元九鼎湯
見到佢入面材料豐富
原來只係$22一碗
見到佢有生魚、豬尾骨同埋蘋果無花果、淮山等材料
味道香濃
原來嗌湯餃嘅話係會跟埋狀元九鼎湯
但我哋真係好鍾意食煎餃,所以另外再叫湯品

自製山楂雪梨水$20杯
食完煎餃,超級熱氣,飲杯雪梨山楂水啱啱好
飲落去味道唔會太濃,應該材料好足
即時感覺喉嚨都舒服咗

每份煎餃都係即叫即整
order時店員講明要預20分鐘
但我哋5分鐘左右就已經到
但係絕對值得等
新鮮熱辣辣嘅煎餃

龍鳳松茸雙煎餃 🥟 (大份12隻$147)
左右兩邊係唔同嘅黑白松露
老實講,外邊根本分唔到係黑松露定係白松露
食落有一邊係比較
另一邊係比較清淡
咁矜貴嘅黑白松露,個人認為唔適合點醬料,掩蓋味道

韭菜豬肉煎餃 🥟 (大份10隻$61)
口感嚟講,蔬菜煎餃比較足
大大粒肥嘟嘟嘅煎餃
餃子皮薄餡多
韭菜口感爽脆 清新
豬肉多汁又香
2024-05-21
$130 (Dinner)
  • 龍鳳松茸雙煎餃
  • 自家製山楂雪梨水
<龍鳳松茸雙湯餃> $92/ 8只湯餃會附上狀元九鼎湯,用料豐富有美國蛇果、生魚、無花果、准山、豬尾骨,老火湯健康無味精!龍鳳松茸雙湯餃其實是黑白松露餃子,兩款松露餃毫不吝嗇加入很多松露,吃起來香氣十足!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<香煎軟心芝士餃> $58/ 7只芝士餃子只有提供煎餃,餃子外皮煎至香脆,中間的芝士是流心拉絲狀態,一定要趁熱享用!除了芝士鮮肉還額外加了粟米粒,口感更有層次🧀⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<雙拼湯餃> $50/ 7只雙拼餃子有四款口味可選擇,揀了雲耳椰菜豬肉餃及粟米豬肉餃,雲耳椰菜跟肉的比例剛好,菜餃的口感較爽脆!粟米豬肉餃用了新鮮粟米,清甜的粟米可減輕膩感🌽⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<自家製山楂雪梨水> $20/ 杯<蜂蜜檸檬薏米水> $20/ 杯兩款飲品都是自家煲製,山楂雪梨水用了山楂片、雪梨、甘草、冰糖、麥芽,酸酸甜甜很開胃,而蜂蜜檸檬薏米水有助排毒去水腫!
<龍鳳松茸雙湯餃> $92/ 8只

<香煎軟心芝士餃> $58/ 7只

<雙拼湯餃> $50/ 7只

<自家製山楂雪梨水> $20/ 杯
<蜂蜜檸檬薏米水> $20/ 杯

$120 (Dinner)
2024-05-17 20 views
以前係其他區有食過,今日經過金都見到就決定同朋友一齊食多次。餃子係肥胖胖同好飽滿,外皮係有彈性個種唔係薄皮。個人一向偏向厚身少少唔薄既餃子,因為鍾情有口感,配埋肉餡會幾豐富。今日加+8叫咗雙併餃,因為想食元貝豬肉+椰菜木耳豬肉,個人比較中意椰菜豬肉,因為食到爽脆既椰菜香、木耳都幾有口感,清淡得黎係有口感的,唔會有滯,個湯都係以前成日飲的粉葛湯,成件事好家常。朋友叫咗松茸豬肉煎餃,餃子即叫即煎,上台仲係熱口的。內餡豬肉比例會多少少,係到諗如果加少少黑松露可能會令松茸更出?Anyway係好重肉香既松茸餃,個人偏向菜餃。朋友叫多一碟皮蛋share,皮蛋有用傳統紅油汁,食落唔會太刺激,食到醋酸個種。另外加咗呢種成日會叫既:蜂蜜雪梨薏米水,個人一直都中意,因為唔太甜,而且粒粒薏米幾真材實料。

• 蜂蜜檸檬薏米水
  • 椰菜雲耳豬肉餃
2024-05-14 23 views
平時都幾中意食餃子,但見開既都係大型連鎖店,見呢間專食餃子,又有做埋湯,就試左啦!我叫左個皇牌既餃子,分別有黑松露同埋白松露,味道唔錯,同埋比平時既餃子再大隻d.叫左佢既鎮店湯飲,唔錯。叫左蜜餞雞翼,又幾好食,同埋有細份同大份,變左我一人都可以食到。之後仲叫左杯雪梨水,好清熱氣。小食我仲叫左黃金日本唐心蛋,有流心既效果,味道特別。今次叫左好多野食,都只係二百幾,係幾划算。店裡有老闆既人生格言,都幾搞笑!
2024-04-27
2024-05-14 18 views
小店主打既餃子,每日店內新鮮手工包製,款式選擇好多,除左傳統味道既餃子,仲有幾款自創新口味,煮法可以揀煎餃或湯餃,甚至買生餃子,帶回家自己煮。玉蟹雲吞皇(5隻):一口咬落去,爆左D蟹籽餡料出嚟,仲有蟹肉和大蝦,肉質甜美,口感好Juicy。竹昇米線:米線質地較彈牙,配搭雲吞食,簡直係絕配。餃子麵(6隻):皮薄餡多,雲耳椰菜同鮮肉比例啱啱好,食落好鮮甜;麵質地較軟身。至尊松茸豬肉餃 (8隻):松茸係菇中之皇,擁有獨特濃郁既香味,而且營養價值豐富,果然係鎮店之寶。狀元九鼎湯:用左美國蛇果(蘋果)、生魚、無花果、准山、豬尾骨煲,真材實料,不含味精 ,感覺更健康。山楂雪梨水:小店自家製既飲品,酸酸甜甜好開胃。總結,餃子全部都好足料,大隻又扎實,香港製造既良心小店,絕對值得支持。

竹昇米線:米線質地較彈牙,配搭雲吞食,簡直係絕配。

山楂雪梨水:小店自家製既飲品,酸酸甜甜好開胃。

Type of Meal
Dinner