餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2023-02-28 10 views
新鮮嘅餃子真係好難好香港食得到而且仲要個湯底見得下人,真係少之又少今日去咗呢間食佢哋嘅餃子,佢哋個湯底叫做狀元九鼎湯標榜真係用上新鮮嘅湯,煮食係飲得落口唔會有味精,所以就即管試一試首先就叫咗粟米豬肉餃子粟米嘅香甜最配埋啲個湯底非常咁好食另外再叫咗煎嘅壽喜燒牛肉餃子牛肉嘅有分完完全全香脆味道香菜嘅外表,再包牛肉非常之咁好食之後再叫咗煎嘅韭菜餃子煎得非常之咁香脆小食方面就叫咗麻辣皮蛋估唔到皮蛋,仲要係留心嘅另外再叫咗豆漿識煮餃子,再配上豆漿,簡直係一流嘅選擇
新鮮嘅餃子真係好難好香港食得到

而且仲要個湯底見得下人,真係少之又少
今日去咗呢間食佢哋嘅餃子,佢哋個湯底叫做狀元九鼎湯

煎得非常之咁香脆小食方面就叫咗麻辣皮蛋
估唔到皮蛋,仲要係留心嘅

另外再叫咗豆漿識煮餃子,再配上豆漿,簡直係一流嘅選擇
2023-02-26 25 views
記憶中好耐之前有食過餃掂,仲要係特登過海,當時最鐘意佢嘅軟心芝士煎餃。今時今日佢已經開左好多分店,難得樓下商場開左,梗係即刻帶屋企人去食~龍鳳松茸雙湯餃 12隻 (跟狀元九鼎湯)$138呢一款餃子絕對係鎮店之寶,雖然價錢相比其他餃子係貴,但係肉眼都睇得出佢落足材料。每隻餃子都有黑/白松露醬,食落真係啖啖都係豬肉配松露嘅味道。元貝豬肉餃*湯餃子 10隻 (跟狀元九鼎湯)$61另一款嘅餃子選擇咗元貝豬肉餃,入面有乾瑤柱、芹菜、金針菇同豬肉,再配上無味精嘅狀元九鼎湯。香煎軟心芝士餃 10隻 $68最後就係我每次食都覺得好好味嘅軟心芝士餃!外面煎得脆卜卜,入面就拉絲得黎仲好juicy,真係每次都必點!

龍鳳松茸雙湯餃 12隻 (跟狀元九鼎湯)$138

元貝豬肉餃*湯餃子 10隻 (跟狀元九鼎湯)$61

香煎軟心芝士餃 10隻 $68
2023-02-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$135 (Dinner)
2023-02-25 9 views
本身同屋企人都鍾意食餃子,喺寶琳行街行到咁上下,就嚟咗餃掂食晚餐。餃子口味有不同選擇,有素餃、豬肉餃、牛肉餃,仲有其他小食同手工麵食,任君選擇。元貝豬肉煎餃煎餃底面都係煎到金黃色,皮薄酥脆,餡料飽滿,豬肉肉質紮實新鮮,食到元貝一梳梳既口感,幾鮮味。松茸素餃我哋揀咗灼既,食到素菜既鮮甜味, 蔬菜口感爽脆,松茸味道清香。香煎軟心芝士餃個人最中意呢隻口味,芝士味道香濃,半溶嘅芝士加埋爽甜粟米,味道好夾,建議要趁熱食,擺耐咗芝士會凝固。四川涼麵涼麵係幼身既,質感比較有咬口,幾掛汁,醬汁方面我哋叫咗小辣,撈埋麻醬,甜甜辣辣,幾惹味。自家製山楂雪梨水一枝山楂雪梨滋潤潤喉,酸甜開胃檸檬薏米水一枝檸檬薏米清熱,酸酸甜甜,解膩。

元貝豬肉煎餃

松茸素餃

香煎軟心芝士餃

四川涼麵

自家製山楂雪梨水一枝
山楂雪梨滋潤潤喉,酸甜開胃

檸檬薏米水一枝
檸檬薏米清熱,酸酸甜甜,解膩。
2023-02-24 35 views
第一次食「餃掂」嘅時候只有一間店,依家已經有七間分店!餃子價錢實惠又飽肚,成日食都唔厭。今次同樣叫咗煎餃同湯餃,等候期間問咗店員要醃蘿蔔,白蘿蔔爽脆,酸酸地好開胃。松茸餃係餃掂既招牌之一,而龍鳳松茸餃就分別用咗黑白松露做餡料。餃子煎得金黃香脆,外皮厚薄適中,食落菌味清新香濃,加入黑白松露更濃郁。湯餃附上狀元九鼎湯,用粉葛、鯪魚、鯽魚、赤小豆等材料熬成,無味精,入口清甜。餃子挺身飽滿,餡料肉同菜嘅比例平衡,豬肉扎實鮮香,加埋香嫩韭菜,好吃!芫荽豬肉餃餡料新鮮,芫荽味清香但可以濃一點。山楂雪梨水清潤下火,酸酸甜甜,消滯一流。
龍鳳松茸雙煎餃
雙拼湯餃 (韭菜豬肉餃拼芫荽豬肉餃)

芫荽豬肉餃餡料新鮮,芫荽味清香但可以濃一點。
自家製山楂雪梨水
山楂雪梨水清潤下火,酸酸甜甜,消滯一流。
Type of Meal
Dinner
2023-02-24 7 views
其實我係餃子控~見到餃掂有咁多唔同款式嘅餃子,一於試吓先得!餃掂堅持唔落味精,食材都係每朝新鮮運到,即場包餃子同熬製老火湯。龍鳳松茸餃(煎)黑松露同白松露口味各一半,餃子有陣陣松茸味好清新,而且即叫即煎,皮夠脆,裏面多汁鮮嫩栗米豬肉餃(湯)餃子飽滿大隻,皮夠簿,新鮮豬肉加上脆脆嘅粟米好有口感,而且餃子本身夠味,所以唔加醬汁都好夠味狀元九鼎湯用多種材料熬製,味道鮮甜又養生~呢個湯好有益,可以祛濕健脾,啱晒春天飲日本龍鳳蛋半生熟啱啱好,蛋黃晶瑩,上面仲有黑白松露醬味道好夾最後配埋山楂雪梨水及蜜檸薏米水,飲完成身暖笠笠,喉嚨仲好滋潤!
其實我係餃子控~
見到餃掂有咁多唔同款式嘅餃子,一於試吓先得!

龍鳳松茸餃(煎)

栗米豬肉餃(湯)

狀元九鼎湯

日本龍鳳蛋
半生熟啱啱好,蛋黃晶瑩,上面仲有黑白松露醬味道好夾

Type of Meal
Dinner
  • 龍鳳松茸雙煎餃
  • 粟米豬肉餃
2023-02-19 25 views
不知道吃什麼就會吃餃子或麵,今日放工自己一個吃餃子。餐廳設有有不少座位,座位靠牆,自己一個吃也不會尷尬。點了一份白蘿蔔,酸酸甜甜,很開胃。⭐️龍鳳松茸雙湯餃$92餃子配一碗狀元九鼎湯,狀元九鼎湯有主要成份是去濕,味道淡淡的,配餃子吃也不會搶走餃子的味道。龍鳳松茸松茸味道很突出,內餡還有肉,味道很特別,又很香。⭐️壽喜燒$54壽喜燒牛肉餃子,內餡有肉汁,吃起來肉味很突出,喜歡吃肉餃子的不可錯過。⭐️蜜餞雞翼$24蜜餞雞翼味道真的香甜。
不知道吃什麼就會吃餃子或麵,今日放工自己一個吃餃子。

餐廳設有有不少座位,座位靠牆,自己一個吃也不會尷尬。

點了一份白蘿蔔,酸酸甜甜,很開胃。

⭐️龍鳳松茸雙湯餃$92

龍鳳松茸松茸味道很突出,內餡還有肉,味道很特別,又很香。

⭐️壽喜燒$54

⭐️蜜餞雞翼$24

蜜餞雞翼味道真的香甜。

2023-02-17 15 views
💜週末輕鬆下,去將軍澳新都城商場行下街,補給下生活用品,晚飯就簡簡單單食下餃子😋🥢餃掂食過幾好食,價錢又經濟😁 餃子可以揀湯餃或者煎餃,但我次次都會食湯餃,冇咁熱氣。我中意龍鳳松茸雙灼餃🥰,好味又健康。黑松露同白松露濃郁,配新鮮豬肉🥩,juicy。🌽粟米豬肉湯餃都好好味🤩,每隻都好飽滿, 粟米爽脆鮮甜。小食有甜蜜蜜既蜜餞雞翼🍗, 同惹味酸辣雲耳,2款都好開胃。飲品就叫枝裝自家製飲品🥤, 🍐雪梨水同薏米水,養生健康,不會太甜。 💕

🌽粟米豬肉湯餃都好好味🤩,每隻都好飽滿, 粟米爽脆鮮甜。

小食有甜蜜蜜既蜜餞雞翼🍗, 同惹味酸辣雲耳,2款都好開胃。

2023-02-17
2023-02-15 20 views
見到呢間餃掂好耐,不過次次都唔得閒食,難得今日有啲時間,就過嚟新都城中心二期食下龍鳳松茸雙煎餃 ($147)用黑白松露做餡,豬肉肥美彈牙,加上松露嘅點綴, 十分香口惹味。煎餃嘅皮都煎到脆脆,同彈牙嘅豬肉形成強烈嘅對比。白松露嘅味道會比較清香黑松露會比較惹味,一次過試晒兩種味道,係正嘅😋黃金原味皮蛋 ($28)流心蛋黃,晶瑩剔透嘅蛋白,配上黑醋,鹹鹹酸酸,好開胃自製山楂雪梨水($20)用山楂片,雪梨,甘草,冰糖,麥芽等材料製成,味道酸酸甜甜,夏天飲嘅話佢一定好爽!位置唔算多,卡位都係得兩個,比較適合1-2人黎食,又或者買外賣生餃返屋企自己煮😋

龍鳳松茸雙煎餃 ($147)

白松露嘅味道會比較清香

黑松露會比較惹味,一次過試晒兩種味道,係正嘅😋

黃金原味皮蛋 ($28)
流心蛋黃,晶瑩剔透嘅蛋白,配上黑醋,鹹鹹酸酸,好開胃

自製山楂雪梨水($20)

自從屋企附近開咗呢間餃子舖,久唔久都會過嚟幫襯~作為餃子控表示好滿足~🐰龍鳳松茸雙灼餃 $92✨跟一碗狀元九鼎湯😛將灼餃變湯餃都冇問題~餃子入面包咗黑白松露,所以松露嘅味道係雙倍濃厚,而且粒粒都好飽滿,再點少少醋更加好味😋湯好清,入口好順滑,趁熱飲更美味🐰煎韭菜餃 $60✨呢度嘅煎餃煎得好靚,每一粒都係金黃色,一咬開大爆汁!估唔到韭菜餃煎香左之後係咁好食,而且冇咗本身韭菜浸味,完全刷新我對韭菜餃嘅印象😂😂🐰蜜棧雞翼 $32✨完全係甜口味嘅雞翼😂入口甜甜地,接受到甜口味嘅朋友可以一試~

🐰龍鳳松茸雙灼餃 $92

✨跟一碗狀元九鼎湯😛
將灼餃變湯餃都冇問題~
湯好清,入口好順滑,趁熱飲更美味

🐰煎韭菜餃 $60

✨呢度嘅煎餃煎得好靚,每一粒都係金黃色,一咬開大爆汁!

🐰蜜棧雞翼 $32

2023-02-01 60 views
餃掂之前食過幾次,同朋友一致決定要經常encore,即叫即蒸又餡多皮薄,價錢合理。黎開呢頭行街,又黎左呢度開餐。松茸素湯餃8隻$58松茸味道濃郁,配素菜非常健康,更加帶出松茸的鮮味。煎韭菜豬肉餃10隻$60外皮煙香口脆身,韭菜餡料滿滿都係豬肉,口口都係肉汁,食唔停口。香煎軟心芝士餃10隻$68芝士加入豬肉餡,難得一點都不肥膩,反而仲好滋味,係個出色的配搭。四川涼麵$30選了小辣的版本,雖然價錢平但份量多同質素非常高,彈牙又好惹味。山楂雪梨水$20 一杯蜜糖檸檬薏米水$20 一杯自家制飲品值得一叫,低糖又可下火,食完餃子怕熱氣岩晒。
黎開呢頭行街,又黎左呢度開餐。

松茸素湯餃8隻$58

松茸味道濃郁,配素菜非常健康,更加帶出松茸的鮮味。
煎韭菜豬肉餃10隻$60

香煎軟心芝士餃10隻$68

四川涼麵$30

山楂雪梨水$20 一杯

蜜糖檸檬薏米水$20 一杯
自家制飲品值得一叫,低糖又可下火,食完餃子怕熱氣岩晒。
2023-01-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
🐾餃掂 (將軍澳分店)🐈不嬲都係就算連打邊爐都要食餃子的餃子控,咁啱最近天氣凍凍地又勾起左我條癮,所以就近近地去咗屋企附近呢一間遠近馳名的🥟餐廳 ✨龍鳳松茸雙煎餃一上枱見到每隻餃子煎到金黃色而且好飽滿就覺得好治癒😍餡料非常多而主角的松茸味道非常突出,煎餃唔會乾身保持到餡料濕潤,好好食,🐈推薦✨韭菜豬肉餃滿滿的韭菜令🐈表示非常滿足~蒸餃有配高湯所以令韭菜豬肉餃味道更鮮甜!而且上菜夠熱,非常滋味😋✨麻辣松花皮蛋厚切皮蛋配上滿滿辣汁再加上蔥花佐味簡直係人間美食!辣汁夠麻夠辣,而蔥花更突顯了皮蛋的鮮滑爽口👏🏻✨熱山楂雪梨水天然無添加鮮甜味道,夠新鮮健康✨熱豆漿香濃豆味而且大大杯,配餃子一流Overall 體驗: 餐廳唔大但係座位闊落好座,上菜速度快服務態度佳,整體體驗良好!食物選擇繁多,好食之餘價錢夠平民,cp值高👍🏻🐈一定會再番黎食
🐾餃掂 (將軍澳分店)

✨龍鳳松茸雙煎餃

✨韭菜豬肉餃

✨麻辣松花皮蛋

✨熱山楂雪梨水
天然無添加鮮甜味道,夠新鮮健康
✨熱豆漿
香濃豆味而且大大杯,配餃子一流

🐈一定會再番黎食
2023-01-05
$100 (Dinner)
2022-12-03 42 views
呢間餃掂周圍都有好多分店😆今日第一次食將軍澳呢間呢間係新都城入面 坐位比較開揚餐牌依舊有好多選擇😋今次試一試之前未食過既款式 叫左龍鳳松茸雙煎餃☺️一個係黑松露餃 另一樣係松茸餃😆岀面比較少呢個combination 所以覺得好特別而家佢整得幾香濃😇冇諗過原來呢個餡同餃子片係咁match🫶🏻好食呀!有機會試下炒下橋係屋企整下先😘另外仲有叫左芫茜餃子麵食餃子最想既係皮薄餡多!呢一間絕對滿足到😆重慶鮮肉雲吞都係好岀色!一樣足料🫶🏻中辣好正!一路辣住食好過癮!我地仲有叫左啲小食嫁😚尖椒皮蛋好夠辣 四川涼麵都好入味😍
呢間餃掂周圍都有好多分店😆
今日第一次食將軍澳呢間
呢間係新都城入面 坐位比較開揚

餐牌依舊有好多選擇😋
今次試一試之前未食過既款式 叫左龍鳳松茸雙煎餃☺️
一個係黑松露餃 另一樣係松茸餃😆
岀面比較少呢個combination 所以覺得好特別

另外仲有叫左芫茜餃子麵
食餃子最想既係皮薄餡多!
呢一間絕對滿足到😆

重慶鮮肉雲吞都係好岀色!一樣足料🫶🏻
中辣好正!一路辣住食好過癮!

我地仲有叫左啲小食嫁😚
尖椒皮蛋好夠辣
四川涼麵都好入味😍
2022-12-02 61 views
餃子可謂平民恩物,價錢唔貴而且好飽肚,不過餃子都可以變得奢華,就係餃掂既龍鳳松茸雙煎餃。龍鳳松茸雙煎餃煎得好脆口,肉汁豐富。黑松露同白松露各有特色,前者味道更濃,後者比較輕盈。日本龍鳳蛋味道好甜,每隻蛋上面都加左少少松露醬,松露醬無完全蓋過蛋味,仍然食到蛋香!蜜餞雞翼好大件,味道甜甜地而且外皮好脆。另外仲叫左重慶鮮肉雲吞,味道唔算太香辣,同埋外皮有少少硬,個人有少少失望🥲除左餃子之外,其他食物包括龍鳳蛋同雞翼都幾好味,值得Encore!

日本龍鳳蛋

蜜餞雞翼好大件,味道甜甜地而且外皮好脆。
蜜餞雞翼

重慶鮮肉雲吞

2022-11-25
$125 (Dinner)
蜜餞雞翼
2022-11-30 36 views
這餃子店是我很愛到之地方,當想不到吃的食物,就可以到這裡,多款即包即製的餃子,煎餃~感覺很棒。最近這店吸引不少餃子迷前往一試,非常多人呢~餃子有多口味選擇,包括經典白菜豬肉餃、韭菜豬肉餃、壽喜燒牛肉餃~還有足料的包著滿滿的韭菜和豬肉餡,以及特別的芝士餃,每隻也棒棒!松茸豬肉煎餃煎餃方面,推介松茸豬肉煎餃,煎餃大大隻又香脆,一咬開內裡全是肉汁和松茸,滿松茸香~脆口爆汁!芫荽肉餃餃子配湯,是特色湯底,沒味精。濃郁口味~愛飲湯的不要錯過。人氣!由招牌湯配這口味餃子,人氣十足!芫荽們都可以更方便吃到了~以芫荽作餃子餡,口感開胃!芫荽鮮肉有芫荽味,味道清新。涼面這食物的組合方式,是以油面、醬油、麻醬及小青瓜等配料組合而成的。味道好棒足料之飲品,潤肺,真的好味。吃完餃子再飲上一杯咁清爽之飲品。特色口味也要一試,加有兩款好好吃調味料,分別是菜莆辣椒醬,四川麻辣醬,兩款也辣,點餃子吃一流的喔 。而酸蘿蔔也是很好吃的~問店員會友善提供~餃子是我最愛,愛吃不可以錯過,因為店子很用心做,媽媽感覺,好香,餃子又煎得香脆呢!配上狀元九鼎湯亦是絕配,湯清甜,沒味精,不愧王牌推介,非常棒呢。

最近這店吸引不少餃子迷前往一試,非常多人呢~

松茸豬肉煎餃

芫荽肉餃
餃子配湯,是特色湯底,沒味精。濃郁口味~愛飲湯的不要錯過。
以芫荽作餃子餡,口感開胃!芫荽鮮肉有芫荽味,味道清新。

涼面

2022-11-27 36 views
今日好開心有機會同老公tweet一齊去食水餃!食水餃呢最緊要就係個湯底!所以一見到餐牌有個好巴閉嘅湯俾名叫狀元九鼎湯~忍唔住即時就叫來試一時。桌子上會配上一碟好好味嘅酸蘿蔔~甜酸適中咬落去白蘿蔔爽脆鮮甜。十分開胃。龍鳳松茸餃:松茸味十分香濃,餃皮彈牙,而且厚薄適中。配上傳說之中的狀元九鼎湯。粉葛、紅蘿蔔和鯪魚的味道融入其中。實在絕配。韭菜鮮肉餃:粒粒大大粒,咬落去的時候滿滿的韭菜香味在口腔中爆發。豬肉和菜的比例啱啱好~而且脹卜卜。實在大件夾抵食,仲要好好味。100分~蜜餞雞翼:呢個絕對係驚喜之作,估唔到一間餃子店雞翼可以做得如此出色。雞翼每一隻表面多個包裹住甜鹹適中的蜜餞~不會過甜之餘~又帶少少鹹香。最緊要醃得啱啱好~真係連骨都有味。
今日好開心有機會同老公tweet一齊去食水餃!