2019-09-12 138 views
Another fine dining experience with w/ Notte, great service and view! The food are not bad as well. 🍽 Pan Seared Foie Gras w/ Toast & Onion Jam $208 // experience with full, rich flavour along with excellent accompaniment - Red wine jamm🍽 Pasta Bolognese w/ Cheese & Japanese Slow Cook Egg $128 // personally I feel like the tenderloin is way better🍽 Grilled Sous Vide USA Prime Black Angus Tenderloin w/ Truffle Sauce $438 // very tender, juicy and cooked to perfection! The truffle sauce was also t
🍽 Grilled Sous Vide USA Prime Black Angus Tenderloin w/ Truffle Sauce $438 // very tender, juicy and cooked to perfection! The truffle sauce was also tasted strong and literally melt in my mouth
🍽 Notte Tiramisu w/ Coffee Jelly $58 // Flames on 🔥, the dessert's distinct coffee flavor and rum flavored base literally creating a delicious tiramisu dessert in a cup!
2019-09-12 1303 views
「Notte」位處銅鑼灣一商廈內,餐廳面積不大,內裡被分為三間小房。我和男友二人同行,被安排坐於其中一間廂房「包場」,私隱度極高。餐廳坐擁180度一覽無遺的維港兩岸景色,可欣賞到美麗五光十色的香港夜景。餐包送到時是暖的,是健康的提子乾穀物麵包,配上黑松露牛油和橄欖油。Pan-seared Hokkaido Scallop with corn puree ($148)煎香後讓帶子嫩滑多汁,表面還有微脆的感覺。配著粟米蓉一起吃讓帶子味道更顯清甜。伴碟的大豆蓉、粟米蓉和櫻花蝦令菜式錦上添花。粟米濃湯($58/位)充滿香甜的玉米味,配上乾蔥、蘆筍和帶子,配料十分豐盛。 Honey Roasted France Yellow Spring Chicken ($268) 雞腿肉的肉質非常嫩滑,啖啖都是濃郁的黃油香味。雞皮很薄即使連皮食都不會感到油膩。伴碟的煎雜菜亦花了不少心思,全是品種特別的有機蔬菜。Sakura E-bi pasta with seafood cream sauce ($168) 忌廉汁均衡地佈滿每一條幼身的天使麵上,櫻花蝦舖滿了意大利麵上,每一口都是櫻花蝦的鮮味。

2019-09-11
$400 (Dinner)
2019-09-09 163 views
今日係拍拖5周年慶祝,我有一個要求就係想搵間有海景又抵食既餐廳。Search OpenRice 搵左好耐先搵到間平均價位500左右又有海景既餐廳。男人預早一個月就打去Book位,都真係幾full下,要到8點先有位。一入黎已經留意到係一間私房菜咁既意大利餐廳,全間餐廳好似得幾張枱。大部分都係情侶黎拍下拖咁。Staff推介我地食Set, 但因為有d野唔太鐘意,所以我地散叫左幾樣野。Bread 每人有兩片麵包(唔使錢),麵包熱辣辣,加上廚師特配既松露蜜糖醬,好Fresh又特別!Appetizer 香煎日本北海道刺身帶子配玉米蓉($148)- 刺身帶子非常新鮮,配合三種醬汁(玉米蓉,青豆蓉,薯仔蓉)好正好好味 ,好有誠意既頭盤。Soup 南瓜濃湯($58)- 南瓜蓉打得好滑,配上湯上面有脆脆麵包粒好配合。Pasta 牡丹蝦與櫻花蝦意大利麵配海鮮忌廉汁($168)- 呢個真係好食,櫻花蝦放面,脆脆地。牡丹蝦切成粒粒加落幼身意粉,醬汁就好似有龍蝦煮成,好鮮甜好味。MainCourse沖繩香煎慢煮阿古豬($268)- 慢煮好考功夫,煮到豬柳內軟有肉汁又唔會過熟變太硬,配合埋法國白豆(唔係一般豆)硬身

Bread

Appetizer
香煎日本北海道刺身帶子配玉米蓉($148)

Soup
南瓜濃湯($58)
- 南瓜蓉打得好滑,配上湯上面有脆脆麵包粒好配合。

Pasta
牡丹蝦與櫻花蝦意大利麵配海鮮忌廉汁($168)

MainCourse
沖繩香煎慢煮阿古豬($268)
- 慢煮好考功夫,煮到豬柳內軟有肉汁又唔會過熟變太硬,配合埋法國白豆(唔係一般豆)硬身得黎又好味(唔會淋patpat)。

我就十分滿意今晚呢個維港夜-晚餐。
因為真係好食好Enjoy又夠寧靜 可以放鬆下食好西

2019-09-09
$380 (Dinner)
Anniversary
2019-09-06 811 views
係銅鑼灣細數樓上西餐廳頭幾位非Notte莫屬啦,首先設有獨立房 就算兩個人都有一間大既房享受用膳,仲要望住個維港景色!咁正邊到搵呀晚餐除咗有 4,5,6 Courses之外,原來仲有得散叫既!唔係得一個選擇餐包已經一早幫你抹上牛油,配上2種醬,黑松露醬正到爆!記住點埋!另一種就應該係棷欖汁同樣不錯前菜香煎北海道帶子配粟米蓉$148賣相唔洗講啦,有睇op圖都知道 呢間環境靚食物賣相同樣靚!帶子新鮮到暈,大大粒入口即溶配埋粟米蓉不得了 如果有多一粒就更加完美啦前菜香煎鵝肝多士及洋蔥醬$208鵝肝要做得好食唔太難,要做得特別就難啦鵝肝入口即溶,多士非常脆口 呢度用咗洋蔥醬,令到味道昇華咗!幾特別 個人幾喜歡主菜牡丹蝦與櫻花蝦意大利麵配海鮮忌廉汁$168麵底扁幼整個汁掛哂係麵到!甜度適中,蝦乾好食得黎令口感更加咗 掂!主菜香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆$268大大件厚切豬肉,又要整得熟又要好食唔能過火都好考功夫!意大利白豆身為伴碟都好好食 令豬味加點色彩!總結,環境以樓上餐廳黎講根本無得輸,私隱度極高 唔會俾其他人騷擾到 靜靜地同自己人食飯傾計。食物質素高,價錢唔算貴,咁樣食都係每人四百幾,性

前菜
香煎北海道帶子配粟米蓉$148
配埋粟米蓉不得了 如果有多一粒就更加完美啦

前菜
香煎鵝肝多士及洋蔥醬$208
鵝肝要做得好食唔太難,要做得特別就難啦
鵝肝入口即溶,多士非常脆口
呢度用咗洋蔥醬,令到味道昇華咗!幾特別 個人幾喜歡

主菜
牡丹蝦與櫻花蝦意大利麵配海鮮忌廉汁$168

主菜
香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆$268

總結,環境以樓上餐廳黎講根本無得輸,私隱度極高 唔會俾其他人騷擾到 靜靜地同自己人食飯傾計。食物質素高,價錢唔算貴,咁樣食都係每人四百幾,性價比高 小弟大力推薦呀!
2019-09-02
2019-09-05 129 views
同大肥肥👦🏻晏就走咗去銅鑼灣,今次去咗食Fine Dining慶祝,入到去裏面係Private Dining Room來添,仲有無敵靚景添。1️⃣Notte Tiramisu with jelly $58記住要一下🥄落到底,咁先一次過食到多重滋味,由朱古力粉->cream->蛋糕底->咖啡味啫喱->酒,口感大滿足,Tiramisu比較creamy,底部嘅酒味好香醇,而且打卡一流📸甜品來講,佢真係一個好好嘅結尾🥰🙆🏻‍♀️美味指數:7.35/102️⃣Black Truffle & Wild Mushroom Pasta $198呢個意大利麵🍝最令我驚喜嘅係佢旁邊嘅薯仔泡沫。薯仔泡沫唔會好似平時食到嘅薯仔蓉咁食到覺得飽飽濟濟,而且撈埋d意粉一流。黑松露野菇意大利麵嘅份量好足夠,黑松露油香味滿鋪意大利麵,野菌切到細細粒超細心🥰🙆🏻‍♀️美味指數:7.46/103️⃣Pan-Seared Slow Cooked Agu Pork Loin with Cannellini Bean $268香煎慢煮沖繩阿古豬🐷真係第一次食,阿古豬最大嘅特點係油花多,不油膩,肉質鮮甜,而且低膽
[銅鑼灣~Notte]
🙆🏻‍♀️美味指數:7.35/10
🙆🏻‍♀️美味指數:7.46/10
香煎慢煮沖繩阿古豬🐷真係第一次食,阿古豬最大嘅特點係油花多,不油膩,肉質鮮甜,而且低膽固醇,膠原蛋白超多。配上意大利白豆令口感嘅層次大增
🙆🏻‍♀️美味指數:7.52/10
4️⃣Pan-Seared Foie Gras with Toast & Onion Jam $208
鵝肝好肥美,不過脂香味唔算好重,冇入口即溶嘅感覺。多士脆身,鵝肝上面嘅洋蔥醬解咗鵝肝膩嘅感覺。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/10
💡整體來講,節日慶祝就最啱啦,而且食物質素唔錯👍🏻
Notte
地址🐾: 銅鑼灣吿士打街229-230號宇宙商業大廈10樓
2019-09-04 133 views
在銅鑼灣與灣仔中間的海皮位置,發現了一間極有人氣的法國私房菜西餐廳,地理環境同位置極佳,到訪前一定要預約先。位於一棟商業大廈樓上,餐廳坐位唔算多,有獨立間房,最適合私人派對,而且擁有全海景,就算日頭同晚上嘅覌景也極漂亮。  Menu其實都算簡單,有頭盤玩湯主菜甜品。所謂貴精不貴多。最近推出左新嘅午餐精選,價錢合理,先點一個龍蝦牛角麵包,龍蝦是已經拌好的,若多D龍蝦肉便perfect,牛角麵包很鬆較,牛油味香口。再點了龍蝦汁牡丹蝦意大利粉,龍蝦醬汁味香濃,牡丹蝦新鮮,雖然意大利粉不是手工制,但是也很有口感。

Menu其實都算簡單,有頭盤玩湯主菜甜品
所謂貴精不貴多。

2019-09-01
$250 (Lunch)
2019-09-03 651 views
銅鑼灣食肆林立,樓上餐廳多不勝數,但私密如Notte, 若不是J帶我來食lunch,我也不知原來有此私竇店子不算大,由三個獨立,間隔可活動的房間組成,景觀開揚,最適合和閨蜜們談心事,又或是和另一半談談情!絕對無人border你!今日揀左2個set lunch, 無論揀Main和Pasta,另加$108可任選Appetizer, 另加$58任選餐湯自家製麵包以合桃,南瓜子和芝麻作餡料,口感鬆軟又健康!Appetizer~ 香煎北海道帶子配粟米蓉$108~以北海道刺身帶子煎至金黃,大大粒又厚身,肉質細嫩,味道鮮甜,好美味!Appetizer~ 日本頂級鮑魚拌醬油汁$108~肉質軟嫩而富彈性,除了鮑魚的鮮味,還有醬油的甜味,非常正!粟米帶子蘆筍湯$58~粟米湯濃郁而順滑,而帶子亦很鮮甜,加上鮮嫩翠綠的蘆筍,很美味!香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆~肉質鬆軟香嫩,吃起來特別鮮甜和肉汁豐富,完全沒有豬腥味!香煎鵝肝(跟阿古豬餐加$128)~鵝肝外脆內軟,入口即溶,配上用紅酒煑腍的洋葱,好惹味啊!黑松露野菌意大利麵$198~黑松露和野菌味極香濃,意大利麵軟硬適中,非常乾身,好味!

談談情!
絕對無人border你!

自家製麵包以合桃,南瓜子和芝麻作餡料,口感鬆軟又健康!

正!

黑松露野菌意大利麵$198~黑松露和野菌味極香濃,
意大利麵軟硬適中,非常乾身,好味!
2019-08-07
  • 香煎北海道帶子配粟米蓉
  • 日本頂級鮑魚拌醬油汁
  • 粟米帶子蘆筍湯
  • 香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆
  • 黑松露野菌意大利麵
2019-09-02 457 views
今日嚟到這一間銅鑼灣嘅樓上意大利餐廳,為朋友慶生。我哋叫咗 4 courses 嘅menu,首先上嚟嘅係麵包。一款係白麵包, 另一款係提子乾包,兩款麵包都非常香軟,甜甜地,再配上黑松露牛油同埋蜜糖醬料。麵包我會比滿分。再嚟係beef carpaccio,牛肉食得出係好新鮮,rockets 都唔會苦。接住落嚟係粟米甘筍蘆筍帶子濃湯,湯一食落去係非常濃郁嘅粟米味,好似成個粟米打咗入去,帶子係煎香左嘅,配埋蘆筍增加口感,非常鍾意個湯,感覺好精華。主菜方面,我叫咗yellow spring chicken,朋友要咗pork loin,兩者上碟嘅時候都係賣相吸引,擺盤精美。甜品方面,我哋叫咗Tiramisu 同埋Daily Surprise(今日daily surprise 係cheese cake)。事先同餐廳夾左,係蛋糕碟上面寫咗Happy birthday,餐廳仲送埋一支有火花嘅心形蠟燭,影相嘅效果出嚟好好睇。總括來講,餐廳採用包廂嘅座位設計,有一定嘅私隱度。對住嘅維港海景可以清楚望到對面尖沙咀嘅ICC,非常適合生日或者節日慶祝嘅聚餐。當晚我哋見到同場仲有兩台客人,都係為朋友慶生,全場都喺
今日嚟到這一間銅鑼灣嘅樓上意大利餐廳,為朋友慶生。

總括來講,餐廳採用包廂嘅座位設計,有一定嘅私隱度。對住嘅維港海景可以清楚望到對面尖沙咀嘅ICC,非常適合生日或者節日慶祝嘅聚餐。當晚我哋見到同場仲有兩台客人,都係為朋友慶生,全場都喺度切生日蛋糕,感覺好有氣氛。

• Creamy Corn Soup
  • 餐包
2019-09-01 87 views
美味嘅一餐fine dining.Notte喺網上面好多人都話好食,今日難得放假,就同老公book咗呢間餐廳食餐好 可能因為我哋過咗午飯時間,所以上面唔係太多人,大廚Kevin好好安排左一個窗口位俾我哋,今日好好天睇住呢個維港景,食呢一餐飯特別chill.我哋各自order咗一份午餐,另外再加左兩份頭盤同埋一個湯。頭盤嘅帶子好鮮好肥美食落好Juice,配埋牛油果醬食落更加開胃,鮑魚大大粒好好食。南瓜湯好creamy, 好好飲。後悔只叫了一碗haha黎左第一份午餐沖繩空運Agu豬,平時唔食脂肪嘅我都攔擋呢隻豬嘅誘惑,入口即溶嘅感覺真係好正。最後我哋一人一舊估唔到我哋食得晒,不過好有罪疚感🙈黑松露野菌意大利麵,充滿黑松露嘅香味 yummy 環境同埋美食配合得好好, 希望有機會再嚟啦
美味嘅一餐fine dining.

南瓜湯好creamy, 好好飲。後悔只叫了一碗haha

黑松露野菌意大利麵,充滿黑松露嘅香味 yummy

環境同埋美食配合得好好, 希望有機會再嚟啦
2019-08-31 77 views
陪朋友銅鑼灣掃貨,午餐便來吃鮑魚補充體力,哈哈😄😄~鮑魚一碟有兩頭,加上伴碟,外觀很精緻。再加上金箔,顯得更加高貴。鮑魚有咀嚼感,蘿蔔鮮甜。最後,也試一試這裡的甜品,服務員會在我們面前淋酒點火,火焰不大,所以不用擔心,吃的時候酒味咖啡味雙重口感。
陪朋友銅鑼灣掃貨,午餐便來吃鮑魚補充體力,哈哈😄😄~

,蘿蔔鮮甜。

最後,也試一試這裡的甜品服務員會在我們面前淋酒點火,火焰不大,所以不用擔心,吃的時候酒味咖啡味雙重口感。

2019-08-23 119 views
見到食評同食物相好吸引,所以決定試下約食生日飯。餐廳服務好好,而且有房間,私隱度非常高。最緊要嘅係有180度、無遮擋維港景配合柔和光線,氣氛一流。至於食物方面,每一度菜都精緻用心。 特別係前菜薄切生牛肉配火箭菜沙律同分子薯蓉前菜,好驚艷。所有野都無得彈,值得推薦!
見到食評同食物相好吸引,所以決定試下約食生日飯。

餐廳服務好好,而且有房間,私隱度非常高。

最緊要嘅係有180度、無遮擋維港景配合柔和光線,氣氛一流。

至於食物方面,每一度菜都精緻用心。

特別係前菜薄切生牛肉配火箭菜沙律同分子薯蓉前菜,好驚艷。

所有野都無得彈,值得推薦!

2019-08-22
$500 (Dinner)
Birthday
  • 黑松露野菌意大利麵
  • 招牌提拉米蘇配咖啡啫喱伴杏仁脆脆
  • 肉醬意粉配溫泉蛋
  • 日本頂級鮑魚伴清酒汁
  • Wild Mushroom & Black Truffle Slice Pasta
2019-08-20 110 views
星期六假期去左銅鑼灣食lunch,起OpenRice見到有好多好評所以就去試下,上到去餐廳我哋兩個人包左一間房,靜靜地可以談心,望住海景心情舒暢。是日餐湯係粟米湯配蘆筍同帶子,帶子個面有煎過好香口,湯裏面加咗好多配料都幾特別。日本頂級鮑魚伴醬油汁,前菜跟主食加$108,係冷盤黎既,有兩隻鮑魚好煙靭,同埋有醬油味,另外仲有兩片蘿蔔,仲有兩隻意大利雲吞超迷你,裏面係小龍蝦。香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆 $238,阿古豬煎得好香口,油脂均勻食得出豬嘅香味,好食。黑松露野菌意大利麵 $198,意大利麵係全蛋麵,有好多菇,切到細細粒,黑松露味好濃。招牌提拉米蘇配咖啡啫喱伴杏仁脆脆 $68,師傅即時淋上酒,有火焰效果!不過白天就睇得唔係好清楚。甜品好有層次,提拉米蘇既咖啡味好出,酒好重。分別要左個凍檸茶加$15同凍咖啡加$15,奶同糖漿另上,咖啡係即磨咖啡。唔會有人趕你走!好寫意的一個下午。

2019-08-17
Lunch
2019-08-20 582 views
餐廳安排我們可在獨立廂房享用晚餐和欣賞180度無敵維港夜景,私隱度極高,非常浪漫!房間內的燈光和用色,都有精心的設計和安排,即使隔著玻璃,也不會看到倒影,輕易影到靚相,絕對值得一讚!我們選擇了5 courses 晚餐!餐包有兩款,分別係全麥包和甘筍杞子包,香甜鬆軟,可配香草牛油和蜜糖,不錯的!煙肉泡沫薯蓉泡沫化的薯蓉入口即溶,配上咸香脆口的煙肉粒,超讚!Beef-Carpaccio with Rocket Salad & Truffle Dressing牛肉採用了Tenderlion,新鮮嫩紅,肉質軟腍,牛味濃郁!配上松露醬和爽脆的火箭菜,美味可口!Pan Fried Foie Gras with Toast & Onion Jam鵝肝表面煎至微微焦脆,內裡嫩滑,油香四溢,令人回味無窮!配上香脆的多士,口感更豐富!最後吃下洋蔥他他,有助解膩!Daily Soup今天的日餐湯是帶子蘆筍粟米湯!帶子十分鮮甜,配上恰到好處的粟米湯底,天衣無縫之作!Gazpacho餐湯可另選蕃茄凍湯!蕃茄的材料包括香草、冰粒、甜椒粒、青瓜粒等等,感覺冰涼清新!Honey Roasted France Yell

我們選擇了5 courses 晚餐!

餐包

煙肉泡沫薯蓉
泡沫化的薯蓉入口即溶,配上咸香脆口的煙肉粒,超讚!

鵝肝表面煎至微微焦脆,內裡嫩滑,油香四溢,令人回味無窮!
配上香脆的多士,口感更豐富!最後吃下洋蔥他他,有助解膩!

Daily Soup

Gazpacho

蜜糖燒法國黃春雞,雞肉嫩滑多汁!餐廳細心地將大部份的雞骨去掉,方便客人享用!
配上特製醬汁,更加滋味!

Pan Seared Slow Cooked Agu Pork Lion
另一款主菜是慢煮黑毛豬肉,豬肉軟腍,而且肉味香濃!

Daily Special
今天的日甜品是朱古力蛋糕,朱古力味濃郁,面層加上果仁粒,底層有少許薄脆,口感味道層次豐富!

Notte Tiramisu
另一款甜品是Tiramisu,賣相一流!面層有細細粒的綿花糖,幼滑甜度適中的慕絲和咖啡酒味的蛋糕,讚!

2019-08-18 88 views
今日母親大人生日, 但係有要返工冇得放假. 唯有叫佢嚟銅鑼灣食lunch la, 咁我都要搵返間有返咁上下嘅餐廳嘅😁😁😁😁今次搵咗間喺告士打道, 位置都算方便. 入到去安排左坐係窗口位, 完全唔可以望住維港嘅景色👏🏻👏🏻👏🏻不錯👍🏻嘢食方便佢哋有lunchset, 有很多款不同選擇,首先我哋share咗個頭盤, 又香煎鵝肝多士,鵝肝很厚,入口即溶😋😋😋還有餐湯我們選擇了粟米帶子湯,材料十足味道一流。到了主菜選擇了蜜糖烤焗法式燒春雞和香煎慢煮阿古豬👍🏻👍🏻👍🏻雞肉很嫩囗,豬柳既煮法保持得很多肉汁,味道很好。總括嚟講,母親大人都十分滿意今日嘅安排,下次節日亦都可以安排係呢度👏🏻👏🏻

2019-08-16 98 views
我喜歡吃,不論是小食店的串串魚蛋;還是酒店級的美食,我同樣欣賞!沒辦法哩,我就是歡喜吃;感恩每天能吃得飽~這裡可遠眺尖沙咀一帶,加上包廂式設計,私隱度極高;坐下沒多久就送來Welcome Drink, 色度夠且易入口!這裡的麵包非常可口,配上特製的醬料,還有滑溜溜有點像薯蓉般的,不論是光吃還是沾著麵包一起吃也是相當適合哩!北海道帶子香濃鮮粟米湯Daily Catch Grouper 是烤煮花尾龍躉伴雜菌;香味四溢,龍躉脆嫩。Sakura E-bi & Botan E-bi Pasta with Seafood Cream sauce這個我超推介啊,大廚用心烹調的意大利麵,就連醬汁及伴點的泡沫亦是特別製作,超美味!Honey Roasted France Yellow Spring Chicken用上全法式煮法,雞肉嫩滑,非常可口。我喜歡tiramisu, 但可能大廚重手了,酒味濃郁了少少,不過還是很美味~我們點的是4-Course Menu, 有部份菜式是Share一起吃。

北海道帶子香濃鮮粟米湯

用上全法式煮法,雞肉嫩滑,非常可口。

Anniversary