同同事慶祝生日,有人介紹呢間餐廳所以去試吓,入到大堂真係想像唔到樓上會有餐廳,後來先知原來係一間私房菜。餐廳分開三間房,全部活動式間隔,可以打通晒,今日我哋四個人自己包咗間房,仲有無敵海景,好正啊!Set lunch由$128至$588,餐湯要加$58 ,另外加$108可以要任何款式的前菜,加$15可以要埋餐茶。前菜我哋揀咗「日本頂級鮑魚伴醬油汁」同埋「香煎鵝肝配多士及洋蔥醬」。前菜未上之前先上咗麵包,其中一款有好多nuts相對特別,麵包配以vegemite和蜜糖。話說我去年去澳洲都專登買咗一樽Vegemite呢個澳洲特產(黃色樽紅色字,澳洲超市有售)不過一直未開封,據聞味道好特別,同榴槤一樣,鍾意嘅人好鍾意,唔鍾意嘅人就覺得好臭,估唔到我最後喺呢一個情況之下黎試第一口,感覺似好濃好鹹嘅豉油味,所以會配以蜜糖一起點,咁就鹹鹹甜甜好特別嘅味道,的確未必個個喜歡,但係都係一個唔錯嘅體驗囉!不過記得唔好點咁多啊!食完麵包前菜就送到了。鵝肝都幾大份,試咗少少都幾好食嘅。至於鮑魚竟然有三件,碟上仲有金箔添,高貴雅致,鮑魚是冰鎮的凍冰冰,食落爽口彈牙。我哋都有加錢要餐湯,今日個餐湯係粟米帶子蘆筍湯

食完麵包前菜就送到了。鵝肝都幾大份,試咗少少都幾好食嘅。
香煎鵝肝配多士及洋蔥醬

日本頂級鮑魚伴醬油汁
我哋都有加錢要餐湯,今日個餐湯係粟米帶子蘆筍湯,有好香濃嘅粟米味,成粒帶子係中間增添鮮味,蘆筍都好新鮮,整體都好飲。
粟米帶子蘆筍湯
主菜我就揀咗「黑松露野菌意大利麵」( $198 ),有好多雜菇,有好香的黑松露味,仲有d cream cheese比你混埋一齊食,麵條又唔係普通意粉,唔知叫咩,偏硬身,整體都好味!
黑松露野菌意大利麵
同事叫左個「香煎慢煮沖繩阿古豬」,我都唔識咩叫阿古豬,原來是沖繩本地黑豬,油花較多,入口即融!似乎都幾好味,下次有機會試下。
香煎慢煮沖繩阿古豬
其實呢餐飯都唔平,不過贏在個地方好有privacy同無敵海景,我們四個傾傾下先發現lunchtime 也快過了,但可能私房菜都預我哋係慢食,所以上菜速度係比較慢,不過當我地同佢講趕住走嘅時候(打工仔的悲哀),佢又好快咁可以上到。
Birthday
香煎鵝肝配多士及洋蔥醬
日本頂級鮑魚伴醬油汁
粟米帶子蘆筍湯
香煎慢煮沖繩阿古豬
2019-08-16 81 views
好友就快生日,餓底特意找了這間用餐私隱度高既notte幫她慶生,一間廂房有三張枱,是日閒日lunch其他枱都無人,於是兩個人就包左間房!朋友好開心,仲話望住維港景色好正!貪吃的我們每個種類叫左一樣: appetizer, soup, pasta, main course, dessert,自製 5 course lunch 😆兩杯餐飲先到,身為啡迷的餓底當然是飲熱咖啡,即磨,香濃!😌帶子露筍粟米湯:好清甜的餐湯,朋友說有帶子好名貴,平日不愛露筍草青味的她也覺得這BB露筍幾可口。全麥&甘筍杞子包:烘到脆脆地,好特別地附上蜜糖&黑松露牛油,別有一番風味。生牛肉薄切配火箭菜沙律及松露醬:生牛肉都幾大塊,可以包住火箭菜食,點少少松露醬提味,又香又軟滑,餓底忽發奇想點埋餐包附送的蜜糖食,更滋味😋香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆:阿古豬切開中心仍見粉嫩,肉味突出,口感非常好,意大利白豆夠腍兼入味,碟上還有青色醬汁,似是青豆製成,睇落顏色靚之餘又同阿古豬既味道幾襯,Good!牡丹蝦與櫻花蝦意大利都配海鮮忌廉汁:呢個蝦味好強勁,超級香!近似蝦米那種咸香味,但又加了忌廉,屬西式,味道好過癮,哈!Notte

兩杯餐飲先到,身為啡迷的餓底當然是飲熱咖啡,即磨,香濃!😌

Notte Tiramisu:意猶未盡的我們再點了甜品,這 Tiramisu 奶香十足,又加入咖啡啫喱,味道超讚!一杯唔夠喉喎!😋😋

這裡的食物獨特又美味,肚子滿載而歸,滿足😌

Notte 係銅鑼灣嘅樓上西餐,喺伊利沙伯大廈嘅附近。進入店後,一邊是廚房,而另一邊是一間間的獨立廂房。一打開門,Waaaaaaaaa!靚到呢⋯⋯兩個人可以要晒成間房,而且隔音中要好好,私隱度極高!房內的Lighting、用料和用色都經過細心設計和安排,就算隔住玻璃,都唔會睇到有倒影,保證可以輕易影到靚相,超讚!Acqua Panna $70純淨冰涼嘅蒸餾水!餐包有兩款,分別係全麥包同埋甘昏杞子包,配香草牛油同埋蜜糖,鬆軟可口,讚!另有一款餐前小食係煙肉薯蓉,泡沫化的薯蓉顯得特別香甜可口,超正!頭盤:Beef-Carpaccio with Rocket Salad & Truffle Dressing火箭菜很Fresh,配松露醬更是Fresh上加Fresh!牛肉採用Tenderlion,肉質軟腍,牛味濃郁,也有一定的油香,幾好!Pan Fried Foie Gras with Toast & Onion Jam洋蔥他他香甜好味,鵝肝油份極為充足,濃郁甘香,一咬有標油!多士香脆,仲可以索晒嘅鵝肝油,一滴都唔會浪費!Daily Soup是日餐湯係帶子蘆筍粟米湯,帶子鮮甜無比,另外就係冇諗過

一打開門,Waaaaaaaaa!靚到呢⋯⋯
兩個人可以要晒成間房,而且隔音中要好好,私隱度極高!

Acqua Panna $70
純淨冰涼嘅蒸餾水!

火箭菜很Fresh,配松露醬更是Fresh上加Fresh!

Daily Soup
是日餐湯係帶子蘆筍粟米湯,帶子鮮甜無比,另外就係冇諗過粟米湯底係會同帶子咁夾嘅!

Gazpacho
餐湯的另一選擇係蕃茄凍湯,內有幾款香草、冰粒、甜椒粒、青瓜粒等等,感覺都幾特別!

蜜糖香草燒法國春雞,雞肉香嫩入味!最正嘅係春雞已去掉大部份的骨,食用時超級方便,又可以保持儀態!

配菜亦十分出色,千萬不要錯過!

Pan Seared Slow Cooked Agu Pork Lion
另一款主菜係慢煮黑毛豬肉,豬肉軟腍多汁可口無得輸,用刀輕力就可以切開!

Daily Special
是日甜品係朱古力蛋糕,朱古力香濃美味,甜到入心!

Notte Tiramisu
另一款甜品係雞尾酒杯上的Tiramisu,好睇又好食!
2019-08-15 233 views
今日約咗朋友嚟食fine dining😌餐廳唔大,所以私人空間好足😁而且位於大廈嘅10樓,可以望住呢個景食飯都係幾好嘅享受☺️晚餐無得散嗌,只可以揀courses,今日就揀左4 courses試下😌🥢餐前麵包+potato foamPotato foam係分子料理,食落texture有啲似泡,但又好有薯仔味👍🏻包就配Truffle butter/oil,聞落好香😁同麵包食亦都好夾🥢Beef-Carpaccio係一片薄嘅angus beef,配rocket salad and truffle dressing個dressing 唔止Truffle,仲加左mustard,食落有少少辣味好過癮🥢Daily Soup用左九洲粟米同埋北海道帶子粟米味好出,個湯亦都好甜👍🏻🥢Pan Seared Slow Cooked Agu Pork Loin用左沖繩最出名嘅阿古豬,唔算鎖左好多肉汁係入而,但食落唔乾唔韌😁配埋個汁同少少wasabi食提升左味道嘅層次👍🏻🥢Notte Tiramisu 侍應係我地面對點著啲酒再倒落去🤣總共有4層,一啖食好有口感😆而且酒味都重
今日約咗朋友嚟食fine dining😌
餐廳唔大,所以私人空間好足😁
而且位於大廈嘅10樓,可以望住呢個景食飯都係幾好嘅享受☺️

🥢餐前麵包+potato foam

🥢Beef-Carpaccio

🥢Daily Soup
用左九洲粟米同埋北海道帶子
粟米味好出,個湯亦都好甜👍🏻

配埋個汁同少少wasabi食提升左味道嘅層次👍🏻

🥢Notte Tiramisu
侍應係我地面對點著啲酒再倒落去🤣
總共有4層,一啖食好有口感😆
而且酒味都重

2019-08-12 356 views
同女友慶祝生日,一定要搵個好食又有靚景嘅地方,等佢有難忘經歷!今晚就同佢去咗高士打道宇宙商業大廈呢間Notte西餐廳享受一頓豐盛晚餐!先講個場係包房形式,獨立房間,都好寬闊,外望維多利亞港同尖沙咀,海景景色怡人!餐桌上的佈置同擺設,豪華又有氣派!招呼我們的店員是個年輕小伙子,溫文有禮,好耐心地介紹每款菜式同餐飲!仲用架即影即有相機同我地拍照留念,真是窩心!我地點選咗四度菜晚餐,有餐湯、有前菜、主菜、甜品等!先來一客烘熱餐飽同提子飽,醮些特製牛油,同埋蜜糖松露醬,持別好食!餐湯是粟米蓉帶子湯有原隻煎香北海道帶子、加上甜美粟米蓉,開胃又好味!前菜是薄切生牛肉配火箭菜沙律及松露醬新鮮火箭菜配松露醬,爽口醒胃,薄切生牛肉鮮甜腍滑,加特製芥末,更是可口!主菜是蜜糖烤焗黃油法國春雞朋友點選是香煎慢煮沖䋲阿古豬配意大利白豆這黃油法國燒春雞肉質嫰滑而且肉汁保存很好,不會乾硬,配菜的大蘑菇切片煎香混上燒汁亦好味道!沖繩阿古豬柳用慢煮方式烹調,鎖住肉汁,阿古豬肉香四溢,腍軟又有咬口,特別有感受!此時望住窗外海景,互相舉杯慶祝,心情愉悅之至!餐後甜點是招牌提拉米蘇配咖啡啫喱拌杏仁脆脆!店員以酒精燃點,令效果

餐桌上的佈置同擺設,豪華又有氣派!

我地點選咗四度菜晚餐,有餐湯、有前菜、主菜、甜品等!

餐湯是粟米蓉帶子湯

有原隻煎香北海道帶子、加上甜美粟米蓉,開胃又好味!

前菜是薄切生牛肉配火箭菜沙律及松露醬

主菜是蜜糖烤焗黃油法國春雞

朋友點選是香煎慢煮沖䋲阿古豬配意大利白豆

此時望住窗外海景,互相舉杯慶祝,心情愉悅之至!

餐後甜點是招牌提拉米蘇配咖啡啫喱拌杏仁脆脆!

店員以酒精燃點,令效果更加吸引!

咖啡味香,啫喱又不是太甜,食味剛剛好!

一頓豐富晚餐,在靚景美食,醉人情調中結束,特別回味!

2019-08-11
$700 (Dinner)
Birthday
2019-08-10 80 views
今日天氣十分炎熱,預約了一間樓上鋪和朋友食午餐。雖然天氣不是很好,但景色亦甚為吸睛。如果天氣好,或者晚餐來,夜景一定很正。麵包熱乎乎的,外脆內軟,配蜜糖及醬料,很香口。帶子配粟米蓉,竟然配有櫻花蝦,令本身相對味淡的帶子更惹味。意粉配有牡丹蝦吸櫻花蝦,配的是海鮮忌廉汁,味道突出。沖繩阿古豬配上意大利白豆,賣相精緻,豬肉用慢煮,肉腍,但味不會很濃。白豆相對硬身,配有豬肉粒。Tiramisu 配有棉花糖,多重口感。杏仁花生朱古力蛋糕香滑,層次分明。渡過了美好的下午,實在是不錯的選擇。
今日天氣十分炎熱,預約了一間樓上鋪和朋友食午餐。
麵包熱乎乎的,外脆內軟,配蜜糖及醬料,很香口。
帶子配粟米蓉,竟然配有櫻花蝦,令本身相對味淡的帶子更惹味。
意粉配有牡丹蝦吸櫻花蝦,配的是海鮮忌廉汁,味道突出。
Tiramisu 配有棉花糖,多重口感。
杏仁花生朱古力蛋糕香滑,層次分明。
渡過了美好的下午,實在是不錯的選擇。
$369 (Lunch)
2019-08-08 83 views
今日同個好耐冇見嘅閨蜜出銅鑼灣, 約左去Notte食私房菜, 閨蜜好鍾意呢間餐廳個view, 梗係啦完全零死角飽覽維港美景, 咫尺就係會展新冀, 仲要坐private room私隱度夠唒高, 講是非都唔駛左顧右盼, 呵呵!食物精緻的骰, 前菜先黎香煎鵝肝多士, 有美景少不了頂級食材, 鵝肝厚切表面煎得金香, 以多士伴食肥膩感減半, 可以點洋蔥醬令味道再提升。主菜點了牡丹蝦與櫻花蝦意大利麵, 用上惹味嘅海鮮忌廉汁, 麵身軟硬適中兼彈牙!! 仲有蜜糖烤焗法國黃油春雞, 本身隻雞嫩滑多汁, 唔駛蜜糖都已經好夠味。

2019-08-07 77 views
見朋友成日來食 今次終於都到我 😎前菜有兩款包 有南瓜raisin包 同平時既烘白麵包有truffle honey 點 - 係帶有truffle 味既honey 😳 從來都未試過呢款honey! 好特別好好味 d包比我自己清哂🙊-帶子蘆筍南瓜湯 ($78)好好味 好creamy 😋 咁岩今日餐湯係南瓜湯 😍 仲有大大粒帶子 如果可以大碗d就好啦 !-香煎北海道帶子配粟米蓉 ($148)帶子大大粒 表面仲煎一煎左 特別香口 咬落去仲可以一條條絲咁拉出來!配埋粟米蓉 好清新 😋 -香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆 ($238)D豬雖然無醬汁點 但佢煎香左 反而更加食到佢既鮮味!而且個豬有d脂肪係度 一次過同d肉食好滋味😋
見朋友成日來食 今次終於都到我 😎

前菜有兩款包 有南瓜raisin包 同平時既烘白麵包
帶子蘆筍南瓜湯 ($78)
香煎北海道帶子配粟米蓉 ($148)
香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆 ($238)
話說朋友升職話帶我食好野~而佢就帶我去左哩間係CWB既西餐廳餐廳位置係一棟商業大廈~估唔到樓上有間咁高水準既西餐廳餐廳有分幾間房~私隱度非常高,似係私房菜的形式佢MENU係有分4, 5, 6 COURSES既, 價錢都係不同的我同朋友就分別叫左4 COURSES既試試佢~ $588 相當超值4COURSES 分別有DAILY SOUP, APPETIZER, MAIN COURSES 同DESSERT不得不提餐廳個餐包個醬汁, 分別係松露蜜糖及松露牛油我係一滴不漏點哂黎食, 因為真係太出色, 蜜糖有松露BALANCE返唔會太甜~而餐廳仲有送左個餐前小食, 係一個PARMA HAM AND MOZZARELLA CHEESE TOMATO PAMRA HAM唔會係死咸, 配埋個蕃茄感覺好清新! APPETIZER 係BEEF CARPACCIO生牛肉包住D火箭菜, 成個感覺叮一聲~其實我平時係唔中意食火箭菜, 但係佢整得好出色個牛肉加埋D SAUCE 令到個人好開胃!DAILY SOUP係我最中意既粟米湯配北海道帶子個湯係由粟米磨成湯, 而唔係普通罐頭開出黎, 真係真材實料我同朋友分別
話說朋友升職話帶我食好野~
而佢就帶我去左哩間係CWB既西餐廳
餐廳位置係一棟商業大廈~估唔到樓上有間咁高水準既西餐廳

餐廳有分幾間房~私隱度非常高,似係私房菜的形式

不得不提餐廳個餐包個醬汁, 分別係松露蜜糖及松露牛油

PAMRA HAM唔會係死咸, 配埋個蕃茄感覺好清新!

APPETIZER 係BEEF CARPACCIO
生牛肉包住D火箭菜, 成個感覺叮一聲~
其實我平時係唔中意食火箭菜, 但係佢整得好出色
個牛肉加埋D SAUCE 令到個人好開胃!

DAILY SOUP係我最中意既粟米湯配北海道帶子
個湯係由粟米磨成湯, 而唔係普通罐頭開出黎, 真係真材實料

我同朋友分別叫左個SMOKED WAGYU FLAT IRON STEAK BY APPLE WOODS
仲有 U.S.D.A BLACK ANGUS TENDERLOIN WITH PAN-FRIED FOIE GRAS

和牛真係一食就知上等貨, 我叫左MEDIUM RARE ,真係煎到岩岩好
而且牛肉味濃, 肉味哩樣野真係冇得呃,

個PAN FRIED FOIE GAS 一食就知唔係下欄野
有D餐廳會用鴨肝扮鵝肝, 另外佢煮到岩岩好, 個多士索左D鵝油,
食落完全冇太油既感覺, 真係值得推介!

最後DESSERT我同朋友分別叫左個TIRAMISU同埋個CHOCOLATE MOSSE CAKE
個TIRAMISU仲係會用酒燒過~好有睇頭
食落一陣酒香~ 為哩一晚完美落幕

不得不提哩度個海景, 真係以餐廳價錢, 完全係性價比極高~
服務更加係一流, 下次一定會再黎
2019-07-18
$800 (Dinner)
2019-08-06 76 views
帶子露筍粟米湯🌽🐚 (是日餐湯) 💲68法國直送煙燻鵪鶉脾🐦 💲128牡丹蝦與櫻花蝦意大利麵配海鮮忌廉汁🦐🍝 💲168香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆🐖 💲238大廚精選每日海鮮🐠- 東星斑配白酒松露蘑菇忌廉汁 💲148✅ 餐包係南瓜甘筍提子乾包 除左松露蜜糖醬🍯 仲有少見既意大利黑橄欖醬⚫ 配埋矜貴餐湯係一餐既好開始✅ 意大利麵既賣相好驚喜💥 側邊有香茅泡沫 同意粉配搭出不同風味🏖️ 而蝦肉較稔身🦐✅ 阿古豬淨係聽個名都夠貴氣💃🏻 由於脂肪分佈平均再加上慢煮⏱️ 就算係超厚切 都完全唔會粗糙🙅🏻‍♂️ 旁邊有青豆蓉同白豆減低油膩感🤔 (仲有豐富既蛋白質)👅Taste:3.5/5💰CP值:3.5/5🙋🏻‍♂Service:3.75/5👁‍🗨Stylishness:4/5
帶子露筍粟米湯🌽🐚 (是日餐湯) 💲68

🙋🏻‍♂Service:3.75/5
👁‍🗨Stylishness:4/5
2019-08-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$412.5 (Lunch)
Anniversary
2019-08-05 46 views
🔎Notte📍銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈10樓全層==============================前一陣子去左一間位於銅鑼灣不太起眼的商廈入面享受晚餐❤️餐廳內有幾間房,私隱度都幾高一坐低只顧望住180度的維港景色😍😍🔸南瓜甘筍提子包和全麥吐司🍞備有黑松露蜜糖和黑松露牛油醬塗麵包👧🏻較喜歡黑松露蜜糖醬,想不到兩者都蠻配合🔸香煎鵝肝多士配芒果沙沙酥皮鵝肝入口即溶味道濃郁食完後再配上芒果沙沙即減少口腔的油膩感覺🔸Tiramisu 味道不會太甜,香濃咖啡味再配上酒香最特別係咖啡味的啫喱
🔎Notte
📍銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈10樓全層
前一陣子去左一間位於銅鑼灣不太起眼的商廈入面
享受晚餐❤️
餐廳內有幾間房,私隱度都幾高
一坐低只顧望住180度的維港景色😍😍

🔸南瓜甘筍提子包和全麥吐司🍞

備有黑松露蜜糖和黑松露牛油醬塗麵包
👧🏻較喜歡黑松露蜜糖醬,想不到兩者都蠻配合
🔸香煎鵝肝多士配芒果沙沙酥皮

鵝肝入口即溶味道濃郁
食完後再配上芒果沙沙即減少口腔的油膩感覺

🔸Tiramisu

味道不會太甜,香濃咖啡味再配上酒香
最特別係咖啡味的啫喱
2019-08-05 64 views
【Welcome Drinks】Welcome 我哋嘅,除咗呢兩杯酒 🥂仲有 180 度嘅維港海景無論坐邊都望到海~【Bread】呢個提子包外形幾特別外脆內軟,中間卷住好多提子 🍇【Amuse Bouche】係 parma ham 伴水牛芝士穩打穩札都唔錯【Beef Carpaccio】結合咗沙律同 Carpaccio上面係 truffle dressing 嘅火箭菜沙律下面就係 Beef Carpaccio,幾鹹香好食【Gazpacho】西班牙凍湯有好多蔬菜粒,口感清爽飲落唔同一般嘅湯,好似蔬菜汁咁,哈哈【Daily Soup】另一個餐湯就揀咗熱湯,係露荀帶子南瓜湯南瓜好清甜,至於帶子就煎香咗,味道更突出【Pan Seared Slow Cooked Agu Pork Loin】Agu 係沖繩黑毛豬,年前去沖繩旅行就品嘗過呢個 Pork Loin 好厚肉,個油分高啲,比較香口【Honey Roasted France Yellow Spring Chicken】法國春雞用咗雞脾嘅部分用刀叉食都無問題,保持到儀態 🤣雞肉肉質嫩滑,雞皮帶少少蜜糖甜味旁邊嘅果蔬都好味【Notte Tira

【Welcome Drinks】
Welcome 我哋嘅,除咗呢兩杯酒 🥂
仲有 180 度嘅維港海景
無論坐邊都望到海~

【Bread】
呢個提子包外形幾特別
外脆內軟,中間卷住好多提子 🍇

【Amuse Bouche】
係 parma ham 伴水牛芝士
穩打穩札都唔錯

【Beef Carpaccio】
結合咗沙律同 Carpaccio
上面係 truffle dressing 嘅火箭菜沙律
下面就係 Beef Carpaccio,幾鹹香好食

【Gazpacho】
西班牙凍湯有好多蔬菜粒,口感清爽
飲落唔同一般嘅湯,好似蔬菜汁咁,哈哈

【Daily Soup】
另一個餐湯就揀咗熱湯,係露荀帶子南瓜湯
南瓜好清甜,至於帶子就煎香咗,味道更突出

Agu 係沖繩黑毛豬,年前去沖繩旅行就品嘗過
呢個 Pork Loin 好厚肉,個油分高啲,比較香口

法國春雞用咗雞脾嘅部分
用刀叉食都無問題,保持到儀態 🤣
雞肉肉質嫩滑,雞皮帶少少蜜糖甜味
旁邊嘅果蔬都好味

【Notte Tiramisu】
Tiramisu 嘅火焰效果幾得意 🔥
由於加咗酒精去點火,酒味較為濃烈呢

【Daily Surprise】
Earl Grey Panna Cotta 好有茶香
迷你嘅士多啤梨蛋糕好 cutie 🍰
2019-08-04 50 views
今日去到呢度食飯一入到去就見到佢個海景非常浪漫啱晒你拍拖慶祝 佢除咗有set dinner之外佢仲可以散叫嘅 我哋頭盤就叫咗個日本頂級鮑魚伴清酒汁 佢係有兩舊鮑魚上面仲有啲日本直送嘅蘿蔔 非常新鮮 而且佢個鮑魚係凍嘅但係又唔會太韌 蘿蔔同個鮑魚一齊食口感非常特別 頭盤我哋仲叫咗個香煎北海道配粟米蓉 我覺得係必叫嘅因為佢個帶子非常之大隻 而且粟米蓉喺出邊好少食到我都覺得好特別同埋兩種材料嘅配搭係非常之夾主菜我哋就叫咗個芝士肉醬意粉 佢嘅意粉係偏幼細嘅同埋佢係成塊芝士鋪在上面 所以你鍾意食芝士嘅話就一定要叫同埋我哋仲叫咗個蜜糖烤焗法國黃油春雞 呢個都係必叫嘅我覺得因為佢個雞係非常嫩滑 加埋佢嘅蜜糖汁真係一流 佢隻雞真係好彈啊最後甜品我哋叫咗個是日甜品係earl grey panna cotta超正一定要叫食過返尋味
2019-08-04 43 views
🌃維港美景配法國菜—有朋友生日,想揾個有靚景嘅餐廳慶祝一下,Search 到NOTTE 非常合我心意!六點到達,個天仲係非常光猛,慢慢睇住日落至晚上🌃整體來說,食物非常有質素,服務員態度好,為各位解說dinner set以及每一道菜。—Dinner set 可以揀4-6 courses.🌛Dinner Set (5 Courses: 💲738)🥣帶子蘆筍粟米湯飲湯之前,點少得餐包,大致分為麥包和甜包,特別欣賞黑松露蜜糖和黑松露牛油,黑松露非常香。湯方面,蘆筍和粟米磨得非常溶,香甜易入口,湯上面放左一粒帶子,帶子也非常鮮甜。🍞鵝肝配多士鵝肝的份量非常多,燒得外脆內軟,上面醬汁較為特別的是燒汁,是比較少見配搭。🐖香煎慢煮黑毛豬配春荀黑毛豬十分厚肉,肉質鮮嫩,豬味非常濃, 十分juicy,伴菜爽脆。🐓澳大利亞有機烤雞雞肉滑嫩,伴碟有些薯蓉再加雜豆,紅菜頭酸酸甜甜,非常開胃。🍷招牌提拉米蘇配咖啡啫喱伴杏仁脆脆店員一開始在Tiramisu 淋上酒精再加火,食第一啖的時候酒味有點兒太濃,但之後就會習慣咗,入面有大量芝士忌廉、咖啡啫喱和杏仁脆脆味道配合得合當。🍫是日精選朱古力蛋糕食落去的感覺像朱古力
🌃維港美景配法國菜

六點到達,個天仲係非常光猛,慢慢睇住日落至晚上🌃

Dinner set 可以揀4-6 courses.
🌛Dinner Set (5 Courses: 💲738)
🥣帶子蘆筍粟米湯
🍞鵝肝配多士
🐖香煎慢煮黑毛豬配春荀
🐓澳大利亞有機烤雞
雞肉滑嫩,伴碟有些薯蓉再加雜豆,紅菜頭酸酸甜甜,非常開胃。
🍷招牌提拉米蘇配咖啡啫喱伴杏仁脆脆
🍫是日精選朱古力蛋糕
食落去的感覺像朱古力慕絲,上面有大量果仁,質感非常好,甜到剛剛好,伴碟還有形狀非常可愛的提子。
2019-08-04 320 views
家姐鐘意食西餐,加上8月生日既佢,我梗係要請佢食生日飯啦~ Notte係樓上店,設獨立房間,適合鐘意寧靜及私隱度既朋友,而且可遠眺會展及尖沙咀一帶,感覺好好Feel呢度用料非常講究,黑松露蜜糖沾點麵包,味道一流!唔係普通既白麵包,而係感覺健康既甘筍提子包;另一款係丹麥式五穀麵包,其實唔洗沾醬都好好味!只需要點Pasta/Main Course就可以優惠價$108加配Appetiser, 點左香煎鵝肝配多士。淨係賣相已經相當吸引!香煎鵝肝散發住超香濃鵝肝味道,鵝肝上面放上甜甜洋蔥,超好味呀!伴碟仲有芒果他他,好清新。主菜來了,香濃黑松露野菌意大利麵,雖然唔係手工麵,但用上既係意大利入口既全蛋麵,同樣有煙韌口感!我地仲點左個香煎慢煮沖繩阿古豬配意大利白豆。起初仲以為伴碟既係大粒版茄汁豆,原來係意大利白豆!阿古豬唔多肥膏;煎香後放上一丁點海鹽令味道提升。Notte 既Tiramisu 好得,散發微微酒香,比其他餐廳既Tiramisu好味得多!

香煎鵝肝配多士發及洋蔥醬

香煎鵝肝配多士發及洋蔥醬