Restaurant: Obihiro Hageten
Info:

2021-01-17 1381 views
慶祝生日的中午飯環境整潔,有日本特色,寧靜,有氣氛,推薦喜歡安靜環境的人士去食。一入到座位,見到午餐menu, 我忍唔住想食海鮮(發現好多人都叫),全因為有蟹膏、蟹肉、鮑魚等刺身。價錢大概2百幾,味道一流,蟹膏撈飯好正。鰻魚飯(1百幾蚊), 味道鮮,又大份,再加上有齊其他前菜,好正。
慶祝生日的中午飯

鰻魚飯
海鮮盛
鰻魚飯
海鮮盛
2020-12-28 1208 views
呢間舖頭都應該開咗好幾年。每一次去Elements 行街, 經過見到每次都係排長龍。我成日覺得響圓方食日本菜應該會係好貴。聖誕日前夕,應該周圍已經book 滿枱,所以姑且一試,入去試一試佢嘅午餐。見到個餐牌,又覺得價錢合理,平均都係$1xx-2xx 一個餐。我哋叫咗帯広はげ天set 同埋雜錦刺身定食。定食來之前,侍應都俾咗沙律同埋炆肉丸俾我哋做前菜。我哋亦追加咗土佐豆腐。個定食套餐冇乜特別,正正常常,雖然唔係貴,但係因為太普通,所以覺得性價比唔高。反而個土佐豆腐,出乎意料之外嘅好味。一舊豆腐黐咗好多鰹魚碎拿去炸,伴碟嘅係有赤味噌醬。個味噌醬食到有少少酒香,唔太鹹,有豆嘅香味,超好食。成餐飯我覺得最好食嘅就係依兩舊炸豆腐,同埋個味噌醬。

我哋叫咗帯広はげ天set 同埋雜錦刺身定食。

定食來之前,侍應都俾咗沙律同埋炆肉丸俾我哋做前菜。

我哋亦追加咗土佐豆腐。

反而個土佐豆腐,出乎意料之外嘅好味。
一舊豆腐黐咗好多鰹魚碎拿去炸,伴碟嘅係有赤味噌醬。
個味噌醬食到有少少酒香,唔太鹹,有豆嘅香味,超好食。

成餐飯我覺得最好食嘅就係依兩舊炸豆腐,同埋個味噌醬。

2020-12-24
Celebration
Xmas's Eve
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇯🇵 Japanese Teishoku @ 🌟 帯広はげ天香港店 Obihiro Hageten HK《👽食神大媽食日本耶》.🍤 Tempura Donburi Set HKD145算係大媽我食過最細碗、全部天婦羅淋曬身、完全無咩調味又唔夠醬料嘅天丼 🤣🤣🤣.🐷 Obihiro Grilled Pork Rice Bowl Set HKD145相比以上介紹嘅宇宙級難食天婦羅,呢碗十勝豚丼就正常好多啦!雖然肉質麻麻,絕對OVERCOOKED,唔夠嫩滑。不過勝在汁醬濃郁,非常香口!正宗嘅煮法係一路燒一路塗抹十層先完成!唔係OPEN KITCHEN睇唔到佢點煮,不過以大概HKD150嘅價位黎講,絕對收貨!.🐟 Grilled Cod in Saikyo Miso Set HKD165話說海運前一段時間開左一間聲稱京都名物銀鱈魚嘅日本餐廳,大媽幾個月前特登去試,真係食完好想寫一篇中伏紀錄鬧爆佢。相比嗰間有名無實嘅垃圾,竟然呢間完全無刻意宣傳嘅銀鱈魚,係不論質素定味道都非常讚!🌞.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💯 最真實

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
🍤 Tempura Donburi Set HKD145

天丼定食
天丼定食

銀雪魚西京燒定食

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

📍 尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS 圓方木區2樓2103-05號舖
☎️ +(852)2196-8310
$255 (Lunch)
銀雪魚西京燒定食
話說同太太享受完九龍站嘅Staycation旅程之後,就落去圓方食個快飯,點知就中伏。一間連旺角兩百蚊放題都唔會有嘅問題,呢度竟然有,仲要兩個人落樓過600,好Q嬲!首先講左最唔掂嘅野先。海膽無味,蟹肉好乾。帶子太薄。但都唔係問題,因為有個好大嘅問題,吞拿魚未解好雪,好似食雪條咁,講真200蚊旺角放題都唔會咁啦(佢地係直接難食)。呢樣好基本,食到成口凍冰冰,食魚生變食雪條,無晒隱。至於其他魚生都太凍跟本無味,拖羅都係無味。究竟佢點好意思收我三百蚊個lunch?隔離酒店啲刺身都好過佢。個蛋呢,真係好難食。首先個蛋唔滑嘅,好大陣雞湯味,好似我用蒸焗爐蒸咁。最大問題,粒白果先大問題,竟然係苦嘅,即係處理得好差。麵豉湯就酸嘅,係我飲唔慣,不過無乜料頭,唔足料咁。粒果子都係凍嘅,個心雪條咁。啲沙律唔夠料,漬物就普通。不過都係好難食。老婆就食咁嘅定食。燒豬肉正常,唔難食,有豬油香。刺身帶子同八爪魚好薄。天富羅都係重災區,首先啲皮好淋,而且好油膩,都算,我食個白身魚,竟然有油益味。講真,旺角200蚊放題我接受,但300蚊個lunch真係好難食。唔知係咪食到個人好嬲,我覺得杯炭燒咖啡真係好難飲,無啡味
首先講左最唔掂嘅野先。

啲沙律唔夠料,漬物就普通。不過都係好難食。

唔知係咪食到個人好嬲,我覺得杯炭燒咖啡真係好難飲,無啡味亦無香味。

成件事最好係張台有洗手液,用落到滑手,唔痴立立。
講真300蚊個set,兩個人就600,仲貴過放題,但質素連旺角放題都好過佢,真係好嬲。
2020-09-10 1585 views
第一次光顧這店,午市定食質素不錯,當然一分錢一分貨,但也值得推介。很久沒有吃日本料理,原本想去圓方千両,經過這間店,是同一集團,但較高檔次,看看午市定食,雖然價錢比千両貴,但份量和種類較多,想試試,結果沒有失望。我們4⃣️人由於限聚令要分2⃣️枱坐。點了4⃣️份餐牌照片的定食,有烏冬、鰻魚飯、什錦和炙刺身飯。每份都有沙律、前菜、麵豉湯和甜品。烏冬最普通,較粗身,賣相不吸引。鰻魚飯好味,有日本風味。什錦定食有天婦羅,無油、蝦爽口彈牙。炙刺身足料有蝦蟹鮑魚帶子等,醋飯也特別好味。醬汁沙律算新鮮素食前菜腐皮菇夠濃麵豉湯味美莫池甜品綠茶味

烏冬最普通,較粗身,賣相不吸引。
鰻魚飯好味,有日本風味。
什錦定食有天婦羅,無油、蝦爽口彈牙。
刺身足料有蝦蟹鮑魚帶子等,醋飯也特別好味。

醬汁沙律算新鮮
素食前菜腐皮菇
夠濃麵豉湯味美
莫池甜品綠茶味
2020-09-07
$200 (Lunch)
2020-09-10 1086 views
常日聽朋友講呢間好貴今日takeaway 六折wow好似好吸引不過menu 寫到咁豐富,at the end 都是得個飯盒+湯,完全downgrade 曬百幾蚊一個外賣飯盒,又好似唔太抵,而且魚生唔新鮮......又要等好耐,hmm...
TakeAway
2020-06-22 4325 views
這天是車爸爸的假期我們如常回荃灣外家陪兩老,不過這天先到W酒店取粽那便跟差不多生日的好友吃個忽然午餐嚕! 她選了帯広はげ天 Obihiro Hageten吃日本菜,來自北海道的過江龍供應多樣化的料理如食事、鍋物、海鮮丼、一品料理、爐端燒、刺身、天婦羅,基本上數得出的也可在此品嚐得到! 我們一致選吃午市定食已包括有前菜、沙律、漬物及甜品,成個Set都好豐富呢好彩車爸爸肯給我負擔多半份嘻嘻!先吃清爽的沙律和蓮藕前菜開開胃,主菜隨後亦陸續送上檯了! 車爸爸選了和牛烏冬定食$148湯頭看下去挺濃,可惜他覺得牛味一點也不香濃返而我買回家的肥牛更勝一籌,但烏冬則夠爽滑連我也吃到那牛肉味有多少大家可想而知吧! 好友則選上銀鱈魚西京燒定食$165賣相很不俗,見她吃光光那銀鱈魚應該是美味的,定食還跟上白飯和味噌湯一碗絕對足料! 而我則選上至喜歡吃的蒲燒鰻魚丼定食$158同樣的附有味噌湯,減肥中的我我分了半份鰻魚丼給車爸爸辛苦他了!蒲燒鰻魚也算弄得入味而且沒細骨,汁醬較輕身米粒可以香口點會更合我意! 甜品是Mochi我沒吃不過車爸爸說很甜呢哈哈哈.

甜品是Mochi我沒吃不過車爸爸說很甜呢哈哈哈.................快快吃過忽然午餐後我們也要跟好友道別,期待下次再一起輕鬆地吃飯傾計!!
2020-06-18
2020-06-17 1570 views
哈哈~好久沒有打食評,唔知道會唔會又不能上載負評。同朋友點了二人中午套餐定食,埋單約合共690元。以定食盒來說 唔平,但只求日式服務。朋友先攞位,疫情 規範下 應該保持一米半的距離,但這間店舖安排客人坐位明顯只有半米。當時平日中午一點,以圓方商場來說這是一間很寬闊和多座位的食店,由於價格與人流關係平日午飯時間食客也只佔三至五成座位。以日式食店這店舖絕對可以安排坐位更加 妥當。可惜顧客要求轉位,女經理不是太過願意和找借口拒絕!食物刺身方面,中吞拿魚入口肥美,三文魚不夠新鮮有腥味,甲羅燒味道比較淡,三文魚籽都唔夠新鮮, 牡丹蝦大隻但上菜前未有立即送上食檯變咗一點溫度。用中價珍珠米做飯,飯身比較乾 米醋味淋不夠突出。芥末蓉可以合格,起碼不是芥末辣粉開的泥膠。加茶服務不夠 積極,經理有turn the blind eyes情況。食到甜品 經理開始趕收碗筷,由於只是收完碗筷就離開,令到桌面更nasty 墊枱紙弄濕了 倒到一檯子水也沒有抹,留下桌面一堆紙張垃圾。
哈哈~好久沒有打食評,唔知道會唔會又不能上載負評。

同朋友點了二人中午套餐定食,埋單約合共690元。
以定食盒來說 唔平,但只求日式服務。

可惜顧客要求轉位,女經理不是太過願意和找借口拒絕!

食物刺身方面,

2020-06-10
$350 (Lunch)
2020-05-28 1743 views
今晚本身想去旺角間天_丼食天婦羅飯,但上到去超過40人等緊。 Google見到Element都有天婦羅丼食飯食就飛車去。 去到見到門面同環境都ok. 加上佢有個差唔多全日文既名。。。2個人叫左1個特上天丼(天婦羅) ,十勝豚丼,一個名太子蛋卷。食物上菜速度唔算快,正常既,因為睇番佢既定價同定位都唔係sell快餐。先講個十勝豚丼,好似大概$160. 上枱碗飯幾靚仔既,蓋滿唔太薄既豚肉,都有燒過既"火農" 邊。 但食落似煲湯豬肉再拎黎燒,佢寫就十勝豚,但以我食過既日本豚黎講,佢都幾冇日本豚既肉味同肉汁。個飯極鹹,加左幾粒青豆係裡面。 特上天丼(天婦羅) 一上枱就知中伏。呢幾年開既天婦羅丼飯,都係將各自制既天丼醬汁淋係係天婦羅飯上,因而叫天丼。呢碗野收大接近$200. 佢冇將醬汁淋面,比左枝野你自己淋,但枝野可能只係鼓油(極鹹). 天婦羅方面比左2隻都幾"梅"既蝦,一條整薄有D腥既魚尾同埋幾片疏菜同一舊好油既炸帶子。 所有炸物都有浸油"益"味,個油味食落有少少似係港式煎釀三寶既味。 食到一半真係唔對路,點解可以咁難食。上網search下呢間帯広はげ天原來係美心集團旗下。 全晚既感覺係坐係

食到一半真係唔對路,點解可以咁難食。上網search下呢間帯広はげ天原來係美心集團旗下。 全晚既感覺係坐係間裝修ok既日式餐廳食緊廉價港式日本菜。

埋單4百幾,惟一好處係食幾百,商場比左8個鐘我停車。但可惜食完10點幾,d舖頭都關曬。
十勝豚丼
特上天丼
2020-05-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
2020-04-20 1891 views
都係想搵一間少人嘅餐廳食下午茶可能太晏嘅關係,我差唔多3:00先入去餐廳入面無客人叫左2個午後輕食🍛🥮🍙🍚迷你十勝帶廣名物豚丼真係好迷你,得3塊豚肉但確實係一分錢一分貨,雖然得3塊肉加一碗迷你飯但塊豚肉係超級好味呀肉質超嫰,超讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻迷你炙燒刺身丼拼烏冬剌身新鮮加多個烏冬又好似多得滯🥢我覺得個烏冬加落去個豚丼份量就岩岩好2個餐都包咖啡或汽水一杯雖然下午茶都成$100,但係物有所值🍭
都係想搵一間少人嘅餐廳食下午茶
可能太晏嘅關係,我差唔多3:00先入去
餐廳入面無客人
叫左2個午後輕食🍛🥮🍙🍚

真係好迷你,得3塊豚肉
但確實係一分錢一分貨,
雖然得3塊肉加一碗迷你飯
但塊豚肉係超級好味呀
肉質超嫰,超讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

剌身新鮮
加多個烏冬又好似多得滯🥢

我覺得個烏冬加落去個豚丼份量就岩岩好
2個餐都包咖啡或汽水一杯
雖然下午茶都成$100,但係物有所值🍭
烏冬
2019-12-10 3124 views
今午到戲院看完戲後便隨意到商場的一家食肆進食,在餐廳接待處查詢有位後便入座。餐廳間格不錯,樓底高,有足夠私人空間,感覺高尚但又帶點簡約。餐牌首數頁詳細說明餐廳的理念及飲食文化,朋友們喜歡吃壽喜燒,當然要點和牛壽喜燒。和牛壽喜燒 $390和牛有四塊,油脂分佈很美!蔬菜配料甚多,如大蔥、冬菇、金菇、洋蔥、菜和豆腐等都非常新鮮!湯汁鮮甜,涮兩下和牛很快就熟,嫩滑好味。粉絲也同樣入味 又可以喝湯,在稍涼的天氣食確是暖笠笠!燒松葉蟹肉蟹味噌伴法包 $108在這個季節當然要食蟹,上菜時店員解說待火熄滅後便可打開蓋享用。大約等了八分鐘,火熄了,打開蓋不算有太大香味,但見到蟹肉蟹膏真是吸引!新鮮好味,配法包吃法口感也不錯。鹽麴吞拿魚腩丼 $220吞拿魚腩顯然易見色澤美麗,油脂不錯,鹽麴味剛好,好滿足!馬糞海膽海苔卷 $148本來想點日本冬菇海膽,但店員回覆已售罄,建議可試下馬糞海膽海苔卷。馬糞海膽海苔卷放在枱上超過五分鐘後才進食,因為還未吃完吞拿魚腩丼。起初以為海苔卷涼了擔心影響味道,但吃了一口後,海苔卷仍然有熱氣奔出。海苔卷做法非常精緻、微脆、海膽口感綿綿,沒有油膩感。另附醬汁未有沾上,有原味已經足

和牛壽喜燒 $390
和牛有四塊,油脂分佈很美!

和牛壽喜燒

湯汁鮮甜,涮兩下和牛很快就熟,嫩滑好味。

粉絲也同樣入味
又可以喝湯,在稍涼的天氣食確是暖笠笠!

燒松葉蟹肉蟹味噌伴法包 $108

燒松葉蟹肉蟹味噌伴法包

新鮮好味,配法包吃法口感也不錯。

鹽麴吞拿魚腩丼 $220
鹽麴吞拿魚腩丼

吞拿魚腩顯然易見色澤美麗,油脂不錯,鹽麴味剛好,好滿足!

馬糞海膽海苔卷 $148
馬糞海膽海苔卷

海苔卷做法非常精緻、微脆、海膽口感綿綿,沒有油膩感。另附醬汁未有沾上,有原味已經足夠。
馬糞海膽海苔卷

海鮮燉蛋 $68
單看燉蛋表面就已經知道很滑,入口也印證滑溜。
海鮮燉蛋

嫩滑燉蛋上的海鮮與燉蛋一起吃會有多重口感,在味道上是清淡的。
海鮮燉蛋

餐廳服務優質,店員大方得體,密密的殷勤奉茶。
以上幾款菜餚以馬糞海膽海苔卷為最珍貴,能品嚐過及了解菜式烹調技巧確是非常開心!

2017 views

2019-11-08
$342 (Dinner)
2019-12-09 1754 views
好多人話黎到圓方搵唔到平野食,都明白既,高檔地方交租都交左去拉,又點會有平野丫!不過食個lunch我都仲俾得起,好采既係佢仲有lunch set,加埋1大慨100蚊左右,有7樣野食,都食得飽飽傢!涼拌秋葵再配小許味噌都唔錯,秋葵又唔會太淋,仲帶左小小爽岩岩好,好食!不過清瓜得兩片就有小小奇怪,味道同普通salad差唔多,但又唔係放埋喺salad裡面,就有D 免強,好似特登放多隻碗扮好多野食咁,薑蔥 +豚肉都足料既,不過依個水準出面有好多餐廳都食到,下次我應該要試下刺身先岩

2019-11-25
Lunch
好友生日,以前大家同一公司,我哋三個例必正日食午餐,然後同其他朋友大夥再攪晚餐興祝。現在大家都離開舊公司,難得仍可安排一起午餐。上open rice揾咗幾間食肆比壽星女揀,佢揀咗呢間,大家都未試過,好期待。中午不接受訂枱,為免無位,我早少少出門去買蛋糕後去攞位,我哋被安排坐car位,非常寬闊敞。打開餐牌,格價由幾拾至三百幾都有,方便不同人仕選擇。興生就梗係要食好D,三個都揀特選刺身炙燒丼,每個餐都配有沙律丶前菜丶湯丶甜品;賣相已經好吸引,食材都好新鮮。午餐時段可加$15配飲品,兩位朋友叫咗咖啡(忘記映相),佢哋讚咖啡及奶都好香。最後想分享一段小插曲,正當我哋在飯後享受生日蛋糕時,突然聽到一位女仕大吵大鬧,佢投訴待應在這非繁忙時間冇安排car位比佢,然後又好冇禮貌哋映待應相。這女仕問點解見到有一張car位available但唔安排比佢。我唔肯定待應點回應,但若我冇記錯,這car位原本客人剛走不久,或許女仕嚟嘅時候客人還未離席。怎樣也好,我覺得就算是待應疏忽,這女仕也可心平氣和要求,而不需大聲駡侍應騷擾其他食客。個人很滿意這餐廳員工,無論帶位丶落單丶奉上蛋糕丶埋單等流程都表現得很專業和有禮

最後想分享一段小插曲,正當我哋在飯後享受生日蛋糕時,突然聽到一位女仕大吵大鬧,佢投訴待應在這非繁忙時間冇安排car位比佢,然後又好冇禮貌哋映待應相。這女仕問點解見到有一張car位available但唔安排比佢。我唔肯定待應點回應,但若我冇記錯,這car位原本客人剛走不久,或許女仕嚟嘅時候客人還未離席。怎樣也好,我覺得就算是待應疏忽,這女仕也可心平氣和要求,而不需大聲駡侍應騷擾其他食客。個人很滿意這餐廳員工,無論帶位丶落單丶奉上蛋糕丶埋單等流程都表現得很專業和有禮貌。

2019-09-05
Celebration
Birthday
服務極差,夠鐘時唔問你食完未,係好快收埋你啲野,要你出聲話未食完,先會放下,跟住隔咗一陣又比張單你同你講出面有客人等,等到你出去先發現出面只有一枱人,同埋仲有空位食物方面唔見得有幾特別好食

食物方面唔見得有幾特別好食
2019-07-23 2436 views
同朋友聚餐選定呢間位於圓方的餐廳,預訂左由日本的CEO&Chef主理的當季特別春日餐單,材料從北海道空運而來,可見餐廳對食材質素要求幾高。是日春日菜單前菜係味噌北寄貝配醬油漬日本蔬菜。因為未食過個一種蔬菜,但個樣同味道會似韭菜同蔥混合體。再來係天婦羅部分,食落完全唔乾,入面仲保留到食材嘅水份。特別係海膽天婦羅,做好外脆內軟效果。最後會配一個冷烏冬做餐單完結,雖然好味,但個人覺得如果有得揀Soba更好。

是日春日菜單

2019-04-02
$1200 (Dinner)