2022-12-27
【📍尖沙咀 日本菜 - A4和牛壽喜燒 | 🈴格 👀期望更多】去之前本身想睇吓Openrice,參考有咩值得食,點知評價都幾兩極。唔知係平日夜晚少人,出貨冇lunch time咁趕,定避開咗啲易伏嘅嘢,整體算係可以接受嘅~💡帯広はげ天名物天婦羅餅丼定食 $178天婦羅餅有蝦、三文魚、蔬菜,上菜時唔算太熱,炸皮都算脆,食食下仲有啲油咁。估都估唔到,最好食竟然係天婦羅餅下面個飯同天婦羅汁,呢度嘅天婦羅汁甜甜地又調到好有鮮味,朋友都一致認同~💡燒松藥蟹肉蟹味噌伴法包 $108賣相真係幾日系,細細個鐵鍋喺度燒,去到咁上下店員會幫手打開。本身好鍾意食蟹,所以都幾期待。𢳂起少少放上多士到食,蟹膏有啲太腥,濃味到食唔到蟹肉咩味,多士係脆,但食完真係覺得冇咩特別,少少失望。💡A4和牛壽喜燒 $408本身就好鍾意壽喜燒,湯底好甜,配菜一路煮,湯底就慢慢變得更甜。本身個底有少少粉絲,係粗身啲嘅,索晒啲湯真係好好味。主角A4和牛,得4塊3個人分,認真有啲唔夠喉,不過大大塊索晒壽喜燒嘅甜味,再點啲蛋漿,有牛味又柔軟,質感細嫩。另外再加咗個烏冬,都係急凍彈牙烏冬,食落當然就正喇!💡和風燒蝦餅 $48不過不失,有
💡帯広はげ天名物天婦羅餅丼定食 $178
💡燒松藥蟹肉蟹味噌伴法包 $108
💡A4和牛壽喜燒 $408
💡和風燒蝦餅 $48
不過不失,有一兩塊散散地,味道上冇咩特別,就係平時嘅蝦餅味。
💡五日市豚腩片蔥卷 $45
豚腩片滲出油香,蔥吸收晒肉汁,包住嚟食係唔錯。
朋友搭咗杯柚子酒,柚子好濃好甜,同酒分開咗兩層味。我點咗杯啤酒,襯晒壽喜燒。呢個價位會expect更多,感覺好似有少少虛張聲勢,好在個壽喜燒算係唔錯,全晚都係合格啦~