2018-12-21 49 views
今天跟媽媽逛街,到中午時份要醫肚,媽媽想食台灣菜,在Isquare 門口抬頭一望,見到古早味招牌,上網望望,決定試一試。 午市餐牌豐收飯 $65 連小食及飲品,有豬腩肉,鹵水蛋,雞翼等等,滷水味道入味,又多款式~ 蚵仔麵線,每天限量發售,我最喜愛,滑滑的麵線配上蚵仔及大腸,味道很鮮。花枝蝦排 ,爽口彈牙,吃得到有蝦粒。宜蘭蔥餡餅,蔥味濃郁,喜歡蔥的朋友不容錯過。桂花鳳尾蝦,炸得很香脆,一客有5條。奶蓋烏龍茶加珍珠 和熱珍珠奶茶, 奶蓋很creamy,珍珠夠彈口,媽媽讚奶茶味夠濃。

午市餐牌

花枝蝦排 ,爽口彈牙,吃得到有蝦粒。

宜蘭蔥餡餅,蔥味濃郁,喜歡蔥的朋友不容錯過。

桂花鳳尾蝦,炸得很香脆,一客有5條。

2018-12-12 143 views
古早味在香港九龍均有分店,今天剛在iSQUARE買東西,發現這家古早味原住台灣就在對面馬路,於是決定來晚餐。餐廳位於二樓,裝潢富有台灣原住民族風格,地方寬敞,有不少卡座。餐牌選擇繁多,除了有常見的台灣菜之外,還有不少香港少見的台灣菜式。藥燉烏骨雞先來一盅燉湯,舉勺淺嚐,一口先暖了脾胃,烏雞肉軟腍,藥膳湯底香濃入味,純粹天然真味,沒有味精。鹽酥豆腐再來一客鹽酥豆腐作餐前小吃,裹住豆腐的一層脆漿厚薄得宜,鬆化香脆,入口不油不膩,豆腐件件口感外層爽脆且內裡軟嫩,恰到好處。古早味干撈麵麵上澆淋一匙肉燥作底蘊,擺上兩大件豬軟骨及青瓜作配料,豬軟骨肉嫩骨軟,脂香味美,入口芳醇濃郁,十分有水準。大雞扒滷肉飯大雞扒外層焦香酥脆而內裡嫩滑,上面撒的椒鹽鹹鮮香辣俱全,刺激味蕾,十分惹味,滷肉用上半肥瘦的五花肉,經過長時間滷製,口感軟綿入口即化,卻不會讓人覺得油膩,帶有一點香甜的滋味,讓人吃得津津有味。麻油炒腰花腰花處理乾淨,完全沒有異味,一咬肥美而厚實,鮮脆不膩。麻油飄香四溢,活血去寒,秋冬時分特別滋味。古早味滷白菜滷白菜是香港少見的台灣菜式,說穿了其實是十分簡單的一道黃芽白,但卻最能品嚐出店家烹煮滷水的

古早味滷白菜
滷白菜是香港少見的台灣菜式,說穿了其實是十分簡單的一道黃芽白,但卻最能品嚐出店家烹煮滷水的的汁濃芳甘。
養顏玫瑰花茶
最後以玫瑰花茶作結,人口有一股清和幽香,甜味恰如其分。
2018-12-12
2018-12-11 901 views
已經有一段時間無去過台灣,有時腦海會浮現出當地美食,而台菜講究古早味,咩係古早味?!  實情係台灣俚語,即係追求簡單而真實味道!可以食台菜都要搵間打正旗號係古早味嘅..............呢間就係!食物款式都幾多樣化,而且仲幾地道,今晚一於黎過台式之夜!宜蘭出名蔥,用黎整餡餅應該幾好食,咁就事不宜遲叫客宜蘭蔥餡餅  ($28),煎至微金黃色,賣相吸引!熱度十足,入口時要小心,細細啖咬開已經有肉汁流出,香蔥粒加上豬肉餡都幾夾!呢客著名柯仔煎 ($52)無潮式炸至脆身咁熱氣,邊位有脆口感,中間位口感係煙韌!蠔仔加埋粉漿一齊煎,再唧上茄汁,多一份酸甜味,食多件都唔覺膩!對於我呢D少湯水嘅人士黎講,凡係有燉湯供應嘅都唔會放過!  呢盎藥燉烏骨鷄 ($30),入面有多種藥材,湯色雖然黑色,入口滿滿藥材味,仲要相當夠熱,我個人就接受到啦,趁熱飲晒先!五味透抽 ($78),就咁睇餸名都估唔到係咩東東,睇相就知係凍魷魚混入秘制醬汁,味道鮮味又帶少少辣,相當好味!古早味滷白菜 ($58),煮得腍身又清甜嘅旺菜索入濃味醬汁,面頭再加上滷肉碎,相當惹味!黎得食台灣菜,點都要食碗牛肉麵先似樣!  呢碗古早

食物款式都幾多樣化,而且仲幾地道,今晚一於黎過台式之夜!

宜蘭蔥餡餅

柯仔煎

藥燉烏骨鷄

五味透抽

古早味滷白菜

黎得食台灣菜,點都要食碗牛肉麵先似樣!  呢碗古早味牛肉牛筋麵 ($68),牛肉同牛筋舖滿面,湯底味濃又唔油!
古早味牛肉牛筋麵

厚切牛肉(牛展)夠晒口感,腍得夠腍又入味; 而牛筋又係軟滑黏口同入味!

麵質軟滑但嚼口煙韌,一口牛一口麵,雙重層次!

嘉義鷄肉飯 ($55),鷄絲入口幾有鷄味,無醬汁,味道簡單但能食到單一鷄味,偶然咬一口醃蘿蔔乾,又可食一口飯!
嘉義鷄肉飯

係多款台式甜品當中,情有獨鍾呢碗熱紅豆三色芋圓 ($38),係紅豆湯裏加入手工芋圓,口感QQ,唯紅豆湯偏甜,稍為減甜會仲好味!
紅豆三色芋圓

價錢係尖沙咀區黎講夠晒大眾化,侍應服務態度唔錯,反應夠快,坐得又舒服,回頭率偏高!

柯仔煎
五味透抽
2018-12-11 83 views
最近發現ISQAURE對面開了一家新的台灣餐廳,位置非常方便而且價錢在尖沙咀區來說確實很划算,當然要試一試!餐廳很有台灣特色,店員很友善的安排我們坐卡位,份外舒適!一看餐牌,選擇真的非常多,只是小食已經有差不多20款,每一款都很合胃口的感覺!鹽酥豆腐 $38豆腐炸得金黃,豆腐中間保持嫩滑,而且份量很多,可以一口接一口吃個夠!辣味鹽酥雞 $38吃台灣料理怎可以錯過鹽酥雞呢?雞肉彈牙,加了辣味的鹽酥雞更惹味,微微的辣度和咸味令人很想喝啤酒!古早味牛肉牛筋麵 $68牛肉牛筋麵一直都是我的最愛,這一碗我是很滿意!牛肉牛筋很入味而且軟綿中帶煙軔口感,牛筋很大件很有黏性,麵亦很彈牙~

鹽酥豆腐 $38

辣味鹽酥雞 $38

古早味牛肉牛筋麵 $68

2018-12-09 30 views
約了朋友出尖沙咀Shopping ,行到北京道附近有間「古早味原住台灣」食台灣料理,又試下啦!來到餐廳門口,一眼看到特別佈置,感受一股台灣風😊😊進入店內座位擺設空間也闊落,也設置很多"卡位"聊天之選也是個好地方👍👍選擇困難症發作啦🤔,餐牌上選擇都是台式料理爲主。《滷肉飯》$55,豬肉加上香濃醬汁,越食越滋味😋😋《醉雞捲》$88,酒味濃郁,吃到啖啖雞肉!正😋😋《九層塔手抓餅》$28,九層塔味道很濃,餅夠鬆夠香脆😋😋台灣小食不少得《酥炸鹽酥雞》$38,入口香脆可口😋😋《台式滷水三拼盤》$78,選擇了雞翼、大腸、腩肉,滷水味道啱啱好😋😋最後點了《香蕉窩夫配雪糕》$56,即叫即製,好好味😋😋吃到飽,滿足的一餐台式料理😋

來到餐廳門口,一眼看到特別佈置,感受一股台灣風😊😊

選擇困難症發作啦🤔,餐牌上選擇都是台式料理爲主。

《滷肉飯》$55,豬肉加上香濃醬汁,越食越滋味😋😋

《醉雞捲》$88,酒味濃郁,吃到啖啖雞肉!正😋😋

《九層塔手抓餅》$28,九層塔味道很濃,餅夠鬆夠香脆😋😋

台灣小食不少得《酥炸鹽酥雞》$38,入口香脆可口😋😋

最後點了《香蕉窩夫配雪糕》$56,即叫即製,好好味😋😋

吃到飽,滿足的一餐台式料理😋
2018-12-09
2018-12-07 49 views
台灣菜,平時都吃得多🙈,但今次依間台灣菜就有少少唔同😂睇到古早味依間餐廳名字再加上店內既裝修擺設,就知道店內食物應該想呈現台灣原住民既味道。而今次,我就叫左比較傳統既台灣菜,睇下同我係台灣食果啲有無分別啦🙈。第一道菜係酥炸鹽酥雞。同平時食開既真係唔同,當我咬第一口既時候,熱熱既雞肉汁係脆皮烈開時留出黎,味道相當好。第二道菜係柯仔煎,蠔仔同蛋既比例好平均,每一口麵可以食到蠔仔,而且啲蠔仔仲要好新鮮,加埋上面既醬汁真係絕配。第三道菜滷肉飯,上面既滷肉同出邊有唔同,全部滷肉都好大㗎,而且咬落去唔”un”👍🏻又係好好味。第四道菜古早味牛肉麵,一上枱賣相非常靚,已經令到我垂涎三尺🤤食落去,面質唔太硬,份量亦適中。上面既牛肉唔太肥,咬落去麵好好口感,整體都係好好。甜品方面,叫左紅豆燒餅。因為自己好鍾意食紅豆食品,所以依個紅豆燒餅又係無得輸,脆脆既外皮包住適量既紅豆,唔太油膩,讚👍🏻最後,店內的員工非常有禮貌,進入店內後已經熱情地招呼,不用等太久,亦是值得一讚😂😂

2018-12-07 70 views
早一年半年前, 香港台風盛行,一時間, 多間台式菜如雨後春筍, 有些專門台灣牛肉麵, 也有些是台菜店既有貴族遊戲, 也有街角遊記, 但熱潮過後, 經過一輪混戰, 經過高山低谷, 汰弱留強仍能站得住腳的, 甚至仍在不斷擴張版圖的, 肯定是箇中強者, 我信群眾口味, 也信自己條脷恰巧見到"古早味原住台灣"走進餐廳,見餐牌有出現:透抽,馬告,吻仔魚,山藥等等菜式名稱,感覺上已經非常濃郁台灣味。酥炸鹽酥雞地道正港台灣做法, 油溫及沾上地瓜粉處理得恰到好處, 鮮脆而不油膩,熱呼呼的上枱, 襯熱放入口, 閉上眼一口一啖, 彷如身處台北街頭花枝蝦排估你唔到之作, 一般街外泰菜, 蝦餅墨魚餅打至起膠, 搓成餅狀,但呢個花枝蝦排, 既有打成膠的口感, 內仍附有不少花枝及蝦肉(見圖)滿滿的塞爆整份, 很是滿足啊 !!古早味滷白菜呢一個滷白菜(亦有台灣人稱為白菜滷), 自從我在台南吃過後便念念不忘(台灣吃時好像是有魚皮的),有一次朋友介紹, 在銅鑼灣蘭芳道一家台菜店吃過後, 才找回絲絲記憶, 可惜最近發現店舖已經不在了坊間不多台灣食店有供應此款台灣味濃的家常菜, 想不到此店竟有供應 !!燉煮後的白菜又軟又入

早一年半年前, 香港台風盛行,
既有貴族遊戲, 也有街角遊記,
但熱潮過後, 經過一輪混戰, 經過高山低谷, 汰弱留強
我信群眾口味, 也信自己條脷

酥炸鹽酥雞

花枝蝦排
滿滿的塞爆整份, 很是滿足啊 !!

古早味滷白菜
燉煮後的白菜又軟又入味;湯汁裏頭有著的清甜的, 配個白飯都已經可以滿足的一餐了

古早味牛肉麵
牛肉麵大家可能比較熟悉, 因為香港台菜店都一定會有供應的
感覺上仍屬於高分之作, 單單是"齊料足料"已經唔係太多家店, 很多店就單是紅蘿蔔/酸菜, 已經難見全齊,
麵條用上寬條, 更能吸汁

新竹炒米粉
同樣地, 新竹炒米粉, 我在台灣吃過的, 大多數都沒有無緣無故地在成品後加上肉燥/魯肉,
除非是事先註明"肉燥新竹炒米粉"吧,
否則, 一般足料齊料, 就這來直接來, 已經很好味道的了,
古早味這家店, 便已經很是足夠, 油葱酥、紅蘿蔔絲、香菇絲、蝦米和五花肉等等,
廚師處理得宜, 已經有很足夠還原台灣味道了

手工綜合芋圓
芋圓近年來香港流行起來, 各大小港式甜品店, 都會加入芋圓來吸引食客,
這家的手工綜合芋圓, 是正宗紫薯/芋頭/地瓜製作, 輔以珍珠, 紅豆, 綠豆, 仙草,
滿滿的一大杯, 一個人肯定食唔晒

2018-12-06 705 views
古早味,閩台地區用語,多數形容有傳統、古舊風味的食物,也可以解說為懷念的味道。 古早味,也可以說料理做法比較單純,以簡單的調味料處理食物,不精緻但材料好實在。今個晚上,我和家人也來一訪古早味,來到尖沙咀「古早味原住台灣」吃台灣原住美食。安座後,店鋪開始顧客如雲,幸好家人已訂位,佔地全層的「古早味原住台灣」間格多個空間,每個空間都有6-8張桌子,也設有貴賓房間,客滿也不會感覺太嘈吵。還有試食區、飾物和小擺設售賣,不過,美食更吸引我呢!一行三人各自選擇一款小食,我看中蚵仔酥$48,在台灣旅遊吃過不少不同味道的蚵仔煎,却未嘗蚵仔酥,今晚可以大快朶頤!牡蠣,又稱蠔、蚵仔,酥炸的蚵仔軟滑、外皮香脆,佐酒小食好,我們佐麵小食也好呀!家人分別楝花枝蝦排$38和鹽酥豆腐$38。花枝蝦排,墨魚俗花枝,結實的墨魚肉和鮮爽的蝦肉結合成炸排,味蕾感覺豐富極了!皮薄香酥的鹽酥豆腐也極之有水凖!古早味乾撈麵$60,有豬軟骨、滷肉、半邊滷蛋、青瓜絲.......材料豐富,味道撈得好好食。古早味牛肉牛筋麵$68,牛肉大大塊又厚片,有肉味,牛筋份量也不少,粗麵是闊闊厚厚的麵條掛着濃郁的牛肉湯味道,吃著台灣的味道,妨如身

還有試食區、飾物和小擺設售賣,不過,美食更吸引我呢!

蚵仔酥

家人分別楝花枝蝦排$38和鹽酥豆腐$38。
花枝蝦排

皮薄香酥的鹽酥豆腐也極之有水凖!

古早味乾撈麵

古早味牛肉牛筋麵$68,牛肉大大塊又厚片,有肉味,牛筋份量也不少,粗麵是闊闊厚厚的麵條掛着濃郁的牛肉湯味道,吃著台灣的味道,妨如身處在台灣的感覺。
古早味牛肉牛筋麵

古早味三寶麵$75,三寶:牛腱(又叫牛展,是牛大腿上的肌肉。)、牛筋、金錢肚,三寶都是大大件兼厚切又美味,還有伴菜啊!
古早味三寶麵

黑糖奶茶$18,珍珠奶茶$18,我的芋香奶綠$18,綿滑好飲。
芋香奶綠、黑糖奶茶、珍珠奶茶
2018-12-06
$140 (Dinner)
蚵仔酥
古早味三寶麵
芋香奶綠、黑糖奶茶、珍珠奶茶
香港人鐘意食台灣食物又平又好味但香港既台式餐廳又唔算好多最近比我發現左一間 即刻約朋友黎試上到黎先知原來間店咁大咁闊就算好多客人滿座都唔會覺得逼而且好驚喜佢食物選擇勁多勁多個menu非常厚又設計精美好多食物都有相睇 非常好今日好餓叫左4 樣食物醉雞卷糖醋燒鱸魚麻辣拼盤干貝櫻花蝦荷葉飯仲試哂4 款台灣啤酒醉雞卷 好香酒味好入味但又唔會太濃 岩岩好而且份量好多麻辣拼盤睇顏色都知幾惹味佢果隻辣係慢慢滲出黎條魚更正脆卜卜外層 魚肉就好鮮嫩糖醋汁調教得岩岩好 食唔停口最後個荷葉飯!上面d櫻花蝦勁足料!多到鋪滿哂個飯!仲有真材實料既干貝一點都唔馬虎佢飯粒濕潤度perfect黏黏的好好味依餐好滿足,我會再黎食的香港人鐘意食台灣食物又平又好味但香港既台式餐廳又唔算好多最近比我發現左一間 即刻約朋友黎試上到黎先知原來間店咁大咁闊就算好多客人滿座都唔會覺得逼而且好驚喜佢食物選擇勁多勁多個menu非常厚又設計精美好多食物都有相睇 非常好今日好餓叫左4 樣食物醉雞卷糖醋燒鱸魚麻辣拼盤干貝櫻花蝦荷葉飯仲試哂4 款台灣啤酒醉雞卷 好香酒味好入味但又唔會太濃 岩岩好而且份量好多麻辣拼盤睇顏色都知幾惹味佢果隻辣係慢慢
香港人鐘意食台灣食物

佢果隻辣係慢慢滲出黎

條魚更正
脆卜卜外層 魚肉就好鮮嫩
糖醋汁調教得岩岩好 食唔停口

最後個荷葉飯!上面d櫻花蝦勁足料!
多到鋪滿哂個飯!
仲有真材實料既干貝
一點都唔馬虎
佢飯粒濕潤度perfect
黏黏的好好味

依餐好滿足,我會再黎食的香港人鐘意食台灣食物
又平又好味

佢果隻辣係慢慢滲出黎

條魚更正
脆卜卜外層 魚肉就好鮮嫩
糖醋汁調教得岩岩好 食唔停口

最後個荷葉飯!上面d櫻花蝦勁足料!
多到鋪滿哂個飯!
仲有真材實料既干貝
一點都唔馬虎
佢飯粒濕潤度perfect
黏黏的好好味
依餐好滿足,我會再黎食的
2018-12-05 44 views
My colleagues told me that there is a new Taiwanese cafe opening up at Tsim Sha Tsui, thus we decided to go try it during lunch today. Old Time Flavor was located at Peking Road, near Isquare. They offered lunch set and the selection is several. There is either noodles or rice version. It consisted of light snacks and drinks. Besides that, it served appetizers as well. Pearl milk tea - It was smooth and sweet, with strong tea taste. Bubble pearl was smooth and chewy. Braised beef noodle with 3 s

Braised beef noodle with 3 snacks - The chef was very generous with the portion of the beef, which was large in pieces. It was tender and soft, and the noodles was very chewy. Soup was flavourful and rich in taste, absorbing the essence of the beef broth.

Deep fried cuttlefish and shrimp pancake - It was fried till golden brown in colour and was very crispy. The pancake was yet was juicy and chewy, with the sweet and sour juice enhancing the taste.
2018-11-28 99 views
因與朋人聚舊,朋友想吃台灣茶,所以選了這間餐廳試試。這裡的裝飾十分特別,很有台灣的感覺。我們點了一份酥炸鹽酥雞。鹽酥雞炸得很香脆,而且保留到雞的肉質。我們又點了一窩2人份量的養生雞湯。養生雞湯藥材味十分濃郁,每人也分到兩碗湯。我們又點了一份蚵仔煎。蚵仔煎用料十足,而且十分薄身。我們又點了一份五味雞。有6件雞件,五種醬汁。雞肉的肉質結實,點上醬汁,十分滋味。我們又點了台灣刈包。台灣刈包中間的五花肉很肥美,一啖咬下執,十分滿足。飲品方面,我點了一杯珍珠奶茶。珍珠十分彈牙,奶茶味也很濃郁,十分驚喜!這間台式餐廳性價比十分高,下次一定會再來試試其他菜式。
因與朋人聚舊,朋友想吃台灣茶,所以選了這間餐廳試試。

這裡的裝飾十分特別,很有台灣的感覺。

我們又點了一份蚵仔煎。蚵仔煎用料十足,而且十分薄身。

這間台式餐廳性價比十分高,下次一定會再來試試其他菜式。
2018-11-28 594 views
呢間古早味有好多唔同既野食,我睇Menu都睇得好興奮因為太多野都好想食呀~~~餐廳裡面都好有特色好多graffiti ,見到都好精神仲有試食區添🤤旁邊仲有充滿民族色彩既野賣呢本menu好厚,所以令到我好興奮同時亦揀左好耐先揀到食咩(因為咩都想食)吻仔魚炒苦瓜苦瓜唔係太苦,加上又爽爽地,好好味吻仔魚類似魚乾的口感,不過唔會好硬,連埋苦瓜一齊食好match宜蘭餡餅呢個煎餅好好食喎個皮好薄,一咬開啲肉汁就係咁流出黎好juicy,加上裡面既肉同菜比例好好,而且又唔肥膩古早樹子咸鳳梨蒸鱸魚千萬不要齋食鳳梨,因為是咸的,我就係睇少左個咸字,一夾黎食就忍唔住要吐出黎不過整條魚既味道好正肉質好軟滑,咸鳳梨遇上了魚汁,原來係咁好味的炸紅糟肉感覺有點似叉燒,比較乾身,外層有南乳的味道,這個有點遜色手工綜合芋圓不過芋圓沒有想像中咁好食,唔夠煙韌,但味道好好味,又唔太甜炸地瓜圓外層好薄既粉漿,所以好脆,簡直是外脆內軟食左咁多樣野都係$420咋,真係好抵食
呢間古早味有好多唔同既野食,我睇Menu都睇得好興奮
因為太多野都好想食呀~~~

餐廳裡面都好有特色
好多graffiti ,見到都好精神
仲有試食區添🤤旁邊仲有充滿民族色彩既野賣

呢本menu好厚,所以令到我好興奮
同時亦揀左好耐先揀到食咩(因為咩都想食)

吻仔魚炒苦瓜
苦瓜唔係太苦,加上又爽爽地,好好味

宜蘭餡餅
呢個煎餅好好食喎
個皮好薄,一咬開啲肉汁就係咁流出黎
好juicy,加上裡面既肉同菜比例好好,而且又唔肥膩

古早樹子咸鳳梨蒸鱸魚
不過整條魚既味道好正
肉質好軟滑,咸鳳梨遇上了魚汁,原來係咁好味的

炸紅糟肉
感覺有點似叉燒,比較乾身,外層有南乳的味道,這個有點遜色

手工綜合芋圓
不過芋圓沒有想像中咁好食,唔夠煙韌,但味道好好味,又唔太甜

炸地瓜圓
外層好薄既粉漿,所以好脆,簡直是外脆內軟
食左咁多樣野都係$420咋,真係好抵食
2018-11-26
2018-11-27 103 views
我朋友知道我鐘意食台灣野,佢話呢間餐廳會有驚喜,所以今晚我朋友帶左我黎食“古早味原住台灣”, 一開始入到門口我已經見到餐廳裝潢&裝飾好像回去了最原始既時候,近門口的枱櫈都係以竹&木為主題,五顏六色,充滿”古早”的味道.而且, 近餐廳門口還設有一個賣買手作物品攤位, 全人手製造, 每件產品只有一件,可遇不可求, 我和朋友每人都買了幾件, 因為真的很漂亮, 我覺得這間餐廳除了可以享用美食之外, 還可以給客人購買這些特別的產品, 真是買少見少.打開餐牌食物種類有精巧小菜, 真材實料燉湯, 不同類別的滷肉飯, 不同選擇的牛肉麵, 特色炒飯炒麵, 烤雞烤魚, 滷水拼盤,火鍋等等, 非常非常多選擇!麻油炒腰花每一塊豬腰都係大大塊,爽脆無比,溶入豬腰一齊炒既醬汁&酒味非常濃郁, 而且配上杞子&大蔥,帶出鮮味!真係食到我地大快朵頤! 驚喜!鹹蛋炒苦瓜當時只係想食苦瓜, 因為見到餐牌個圖好吸引, 所以就叫左.本身都沒有什麼期望,因為鹹蛋炒苦瓜周圍都有,覺得應該都差唔多.但點知…..我地一食落口, 因為苦瓜關係鹹蛋非常甘香,鹹蛋炒得好靚,苦瓜好新鮮, 吃得出下了不少功夫先可以做到這個效果, 比起外面餐廳的

鹹蛋炒苦瓜
當時只係想食苦瓜, 因為見到餐牌個圖好吸引, 所以就叫左.本身都沒有什麼期望,因為鹹蛋炒苦瓜周圍都有,覺得應該都差唔多.但點知…..我地一食落口, 因為苦瓜關係鹹蛋非常甘香,鹹蛋炒得好靚,苦瓜好新鮮, 吃得出下了不少功夫先可以做到這個效果, 比起外面餐廳的黃金蝦所炒出既鹹蛋黃, 我認為這個還好吃得多! 驚喜!

藥燉排骨湯
湯裡面有人蔘, 燉到好鬆化既排骨, 藥材.
呢個湯係完全無味精,迎合到依加香港人喜歡少糖少鹽, 飲落去味道剛剛好, 因為有藥材&人蔘既關係, 所以湯既味道係有點甘甘地既味道, 非常有益既湯水.

手工綜合芋圓(凍)
手工綜合芋圓配料有有紅豆,綠豆,仙草&珍珠, 每粒芋圓咬入去仲有芋頭肉&番薯肉, 口感係粉粉的, 外面煙煙銀銀, 好正! 紅豆,綠豆都好大粒!

呢個餐廳真係極力推介! 由外到內, 由內到外都係充滿”古早味原住台灣“!
2018-11-24
2018-11-25 152 views
今晚和媽咪到尖沙咀逛街,剛出I Square,便看到古早味原著台灣的招牌,媽咪便提議不如食台灣菜,於是便過去吃啊!剛入店內,感覺簡約雅致,服務員非常有禮地帶領我們入座。看完餐牌後,決定每樣都點來試試。小食我們點了鹽酥豆腐及花枝蝦排、養生雞湯(2人份量)、紅燒豬軟骨麵、蚵仔麵線、櫻花蝦野菜沙律、手工紅豆三式芋圓(熱),及桂圓紅棗茶。鹽酥豆腐及花枝蝦排真的要給一個大Like!豆腐外酥內軟,非常惹來,而花枝蝦排上枱時,已聞到陣陣蝦香,鮮味十足。養生雞湯料足火喉夠,不肥不膩,非常滋補。兩款麵都很有台灣feel,湯底不錯,豬軟骨很焾及入味,蚵仔也很大隻。沙律方面,櫻花蝦炸得脆脆的,和菜配合得很好,令人吃不停口。芋圓及紅棗茶都很正宗,把整頓飯畫上了完滿的句號啊!整體來說,食物款式多,味道好,招呼親切,座位舒適,價錢抵食,下次一定會再來試試其他食物。
2018-11-25
$195 (Dinner)
2018-11-25 61 views
今晚放工塔船去尖沙咀行街,肚仔餓就準備尋找呢度有無好野食,見到Isquare 對面有間叫[古早味原住台灣]餐廳,食台灣野!入到餐廳內見到好多手工製作的泥土,介紹食物同畫作,甚具特色!Mean 上食物種類繁多,我分別叫左大雞扒鹵肉飯,塊雞扒炸到蘇脆可口,份量多!鹵水牛三寶有牛腱金錢肚牛筋,牛腱肉厚味濃,連蘿白都炆得好入味乾扁四季豆用𧎚米肉粒炒的四季豆好香,而且豆不會太乾,好餸飯!三杯雞呢個食上去有少少酒味,帶出雞肉鮮味!胚芽奶茶味道香滑桂圓紅棗茶(熱)呢個我覺得女士最岩飲,味道不會太甜,而且似煲出來!宜蘭蔥餡餅即叫即煎,皮薄餡多!價錢便宜地點又方便,值得我再去食!

Mean 上食物種類繁多,
我分別叫左大雞扒鹵肉飯,塊雞扒炸到蘇脆可口,份量多!

三杯雞呢個食上去有少少酒味,帶出雞肉鮮味!

胚芽奶茶味道香滑

宜蘭蔥餡餅即叫即煎,皮薄餡多!

價錢便宜地點又方便,值得我再去食!
2018-11-20