2024-01-22 1577 views
生日飯喜氣洋洋來到啟德豪宴1號酒家。餐廳環境典雅,餐桌上一道道地道佳餚陸續上,讓我們飽嗝透額。鴻運乳豬嫩滑香嫩,入口即化;翠綠的翠芹炒蚌,清新可口;瑤柱甫大大的金黃的,富有點賀歲意味;杏香百花球花香滿溢。 然後燕窩羹湧入喉頭,澳門滋潤的感覺;紅燒雞絲生翅美不勝收;鮑魚扣掌入味精緻;龍躉肉質嫩滑如絲;脆皮雞外酥里嫩是我偏愛。飯後點心更是意猶未盡,紅豆沙可口,賀壽的大。蟠桃壽包超巨大,橙子清新撫慰舌尖。這間酒家美饌琳瑯,讓生日派對無限驚喜。
生日飯喜氣洋洋來到啟德豪宴1號酒家。

這間酒家美饌琳瑯,讓生日派對無限驚喜。
2024-01-13
2023-10-10 1789 views
啟德少有高質中菜大家都知道啟德一向都是美食沙漠Airside開幕後都要多等一陣子餐廳才全部開張呢~這家的中菜我已翻桌兩次沒有味精感,上菜速度快食材新鮮,正宗煮法,已跑贏不少酒樓!!!咕嚕肉好有穫氣醬汁酸酸甜甜的多吃也不膩~炸子雞皮脆肉嫩皮不會離開肉調味剛好很下飯~海皇豆腐羹滿滿海鮮粒,沒有急凍味很有咬口,豆腐豆味香濃~冬天喝肯定暖暖的~另外上菜奇快!必須一讚!可以減少跟親戚的無謂寒暄(笑)總言之是值得推介的中菜!
啟德少有高質中菜
大家都知道啟德一向都是美食沙漠
Airside開幕後都要多等一陣子餐廳才全部開張呢~
這家的中菜我已翻桌兩次
沒有味精感,上菜速度快
食材新鮮,正宗煮法,
已跑贏不少酒樓!!!

咕嚕肉好有穫氣
醬汁酸酸甜甜的
多吃也不膩~

炸子雞
皮脆肉嫩
皮不會離開肉
調味剛好很下飯~

海皇豆腐羹
滿滿海鮮粒,沒有急凍味
很有咬口,豆腐豆味香濃~
冬天喝肯定暖暖的~

另外上菜奇快!必須一讚!
可以減少跟親戚的無謂寒暄(笑)
總言之是值得推介的中菜!
住咗響啟德8年,呢間酒樓真係唯一一間飲茶點心係可以放入口嘅酒樓,雖然食物質素都未係真係好出色,但係都算係合格。服務質素就真係好一般,可能因為人客多,樓面十問九唔應,舉咗手扮睇你唔倒,叫咗啲嘢食原來缺貨唔會話你知,洗完碗嘅茶盤可以放到你走都未收走🙂嚟呢度最常叫嘅係蝦餃拼粉果,味道同個皮都正常ok,蝦餃隻蝦夠大隻👍🏻燒賣就撞彩數,有時好難食,今次係難食版😂牛柏葉合格,略嫌靭咗少少🤏🏻小籠包🤔好耐以前食過覺得好難食,一路無再order過,今次又再試吓,個皮厚咗少少,但味道同口感今次又算ok~最搞笑嘅係佢俾紅醋我哋沾點小籠包食翅嗰啲醋… 我問阿姐想要返啡色嗰種(鎮江醋呢),阿姐話小籠包係點紅醋㗎喎!🤣🤣🤣 不過佢都無再講太多,淨係好懷疑嘅眼神咁走去酙返碟鎮江醋俾我🤣🤣🤣如果附近有其他選擇其實就會捨棄呢間😂 快啲改進吓啲食物質素~~

燒賣就撞彩數,有時好難食,今次係難食版😂

牛柏葉合格,略嫌靭咗少少🤏🏻

最搞笑嘅係佢俾紅醋我哋沾點小籠包

2023-07-09
Tea
4月16日揾食肥華和靚媽,因要到此新開發區,轉巴士往啟德遊輪碼頭,探太陽伯伯及吹海風唞大氣,所以就選擇到此間位於,港鐵站附近嘅酒楼飲早茶,大約早上7:45到達此酒楼,見到巳有八九成入座率,埸面熱鬧,肥華獲侍應姐姐安排坐非搭枱區坐位,真係滿心歡喜,而今早所點嘅點心食物,最高水準係個炸雲吞,有A++評分,而蝦餃及燒賣,亦係水準之作,亦值A+評價,而個南瓜粟米瘦肉粥及鳳爪排骨飯,加埋個潮洲粉菓,味道偏淡,唔係肥華杯茶,都係C級評分食品,反而此酒楼侍應員工,對客態度及奉客的茶葉卻相當好,值得俾👍👍佢
2023-03-26 1409 views
今晚過來食百日宴,座無虛席,好彩訂左房每道餸菜呈上都熱辣辣,我最喜歡第一道菜系芝士焗龍蝦伊麵,好新鮮多肉,魚蒸得好滑,炸子雞就有少少偏咸,糖水香芋紫米露就太甜,整體都ok
今晚過來食百日宴,座無虛席,好彩訂左房

芝士龍蝦伊麵

2023-03-26
Dinner
Celebration
Birthday
芝士龍蝦伊麵
2023-03-01 963 views
食物差,態度差 ,安排差,環境差,又貴又唔好食,市場上咁多選擇唔係一定要食佢囉🙄🙄如果唔係附近得一間酒樓,基本上唔會食呢間田野~ 啲野食又耐唔上菜,啲人態度又衰,完全貼錢買難受 😣

如果唔係附近得一間酒樓,基本上唔會食呢間田野~

啲野食又耐唔上菜,啲人態度又衰,完全貼錢買難受 😣
2022-10-23 1685 views
兩碟餸都正常。白飯吹咗兩次。東星斑食晒啲飯50分鐘後先到(吹咗兩次)。全場都係半成人。因為要吹,食物又凍哂。服務基本上係冇人理。。由於比較貴,自己需要走去埋單。所以唔會比正平。平日也唔會建議。。

2022-10-23
2022-08-18 1682 views
黑魚籽醬芋角(中點)睇賣相就幾靚仔, 但係食落就麻麻地, 黑魚籽鹹鹹地唔腥, 不過亦唔算新鮮, 芋角似隔夜炸定, 朝早”返叮”嗰隻, 好硬身, 亦唔太香芋頭味, 餡料比較咸黑松露鮮蝦帶子餃$26.8餃皮彈牙, 餡料有微微嘅黑松露味, 同時亦有香芹味, 鮮蝦及帶子都足料, 夠juicy豪宴蝦餃皇($14.8/2粒)蝦餃皮比較淋, 蝦肉爽彈, 有肉汁, 可惜調味太鹹蟹籽燒賣($23.8/2粒)整粒燒賣比較淋身, 冇咬口感, 不過冬菇味幾香, 味道適中北菇滑雞煲仔飯$18.8北菇香而軟滑, 雞肉爽彈冇雪味, 飯粒蒸得剛剛好, 粒粒爽口分明, 略嫌豉油比較淡口冇味醒神孖寶$39.8百花釀魚肚百花部分即係蝦膠部分, 鬆散及不爽不彈, 梅梅淋淋的, 冇蝦味之餘仲要非常之咸, 魚肚部分非常好食健康粗糧糕質地Q彈厚實, 味道有啲似白糖糕, 有少少微酸及甜甜地早茶茶位$8酒樓唔算大, 枱與枱之間比較密集魚堅總評性價比 3👍(以5👍為滿分)
黑魚籽醬芋角(中點)

黑松露鮮蝦帶子餃$26.8

豪宴蝦餃皇($14.8/2粒)
蝦餃皮比較淋, 蝦肉爽彈, 有肉汁, 可惜調味太鹹

蟹籽燒賣($23.8/2粒)
整粒燒賣比較淋身, 冇咬口感, 不過冬菇味幾香, 味道適中

北菇滑雞煲仔飯$18.8

醒神孖寶$39.8
百花釀魚肚

健康粗糧糕
質地Q彈厚實, 味道有啲似白糖糕, 有少少微酸及甜甜地

早茶茶位$8

酒樓唔算大, 枱與枱之間比較密集

魚堅總評
性價比 3👍
(以5👍為滿分)
2021-12-30 1743 views
這間酒樓很近住宅又近地鐵站真的很方便。但是星期六日酒樓真的很多人,排曬長龍甘濟。當天我和家人一起到酒樓,幸好等得不算太耐。半小時左右就已經可以入座。我最喜歡就是鳳爪😊,鳳爪味道算正宗,但是水准很難把握,因為我上次試過就沒有那麼好吃。可是這次又煮得入味些。👀所以真的要看廚師的心情。牛肉球我覺得牛肉球雖然有馬蹄的爽口,但是有一種冰凍煮熟的味道,🔥味道差了些。桂花糕桂花糕🐒☀卻出奇好吃,爽口⭐又有桂花清香,如果一個人吃一碟就有些過分了。蝦腸⚡每次我吃完腸粉回家都很難消化,但是我還是想吃,蝦腸皮算滑,算滿意。燒賣😊一籠有四粒,可以看得出來是自己弄的,這次沒有了上次的冰凍味道,知道是當天弄的,裡面的肉有彈性🤔,還算合格。排骨排骨雖然顏色色相一般般,但是調味方面還不錯,真的值得一試。不知道是加了生粉多還是怎麼的有滑溜溜的感覺,跟家裡弄的完全不一樣。還有一款是炸魷魚,大家一定要試試。我是為了吃這個才一再而再地去吃。😏😏😏🐮💆炸魷魚 外皮鬆脆口,不管沾上沙律醬還是醋都好吃。

牛肉球
桂花糕
蝦腸⚡

燒賣😊

排骨

排骨雖然顏色

2021-07-23 1864 views
下午三點幾2位入座啱啱開始食就叫我地埋單先,跟住就熄燈熄冷氣熄電視仲有服務員掃地收碗碟,我問服務員先知4點關門,咪問服務員攞外賣盒,個外賣盒要收2蚊,我地身上冇帶現金,諗住落街飲茶帶張卡就算,結果比經理鬧2蚊都冇咁都要碌卡,又話唔會每個客人都會講收幾點,我想同經理講,明白既,2點入座當然唔洗講,你收4點我3點10分先入座,難道經理應為可以一個鐘內一定食得完走人?定係經理想我地夏日炎炎之時係一個冇燈冇冷氣嘅地方繼續飲茶#同埋知道你地要落場休息所以先打包食物#我都想一次過埋單不用為2蚊再比卡#只好唔再幫襯,落街飲茶變飲一肚氣
下午三點幾2位入座

#同埋知道你地要落場休息所以先打包食物
#我都想一次過埋單不用為2蚊再比卡
#只好唔再幫襯,落街飲茶變飲一肚氣
2021-07-23
$150 (Tea)
2021-06-20 1401 views
今日諗住慶祝吓,七點到咗,然後嗌嘢食,8:30先上菜,等咗成個鐘先上菜,嘢食又唔係特別好食。成個場得幾個人做嘢,要員工完全睇唔到你,吹咗五次都完全無理您,無下次!
2021-04-21 1585 views
好久不見的老表相約到豪宴1號喝茶不用等位,馬上就有4人位置,環境不錯,乾淨舒服,雖在1樓,因都是無敵大玻璃,陽光充沛,非常寫意!醬汁金錢肚~醬汁味道濃郁~有嚼勁山竹牛肉球~牛肉味重及入口有陳皮香味及有彈性,值得推薦香煎蘿蔔糕~好濃蘿蔔~愛吃蟹籽燒賣~我個人口味較清淡,感覺味濃了點,其他感覺都非常好!老表們都說環境衛生都不錯,性價比也高,時日共消費263元,非常划算!
好久不見的老表相約到豪宴1號喝茶

醬汁金錢肚~醬汁味道濃郁~有嚼勁

山竹牛肉球~牛肉味重及入口有陳皮香味及有彈性,值得推薦

香煎蘿蔔糕~好濃蘿蔔~愛吃

蟹籽燒賣~我個人口味較清淡,感覺味濃了點
,其他感覺都非常好!
2021-04-21
Breakfast
2020-10-27 1980 views
二人同行,半隻吊燒鷄,一條生猛沙巴躉加一碗白飯,埋單唔使二佰。1)吊燒雞,皮好脆,肉質嫩滑,一啲都唔‘鞋‘,熱辣辣即燒即食!2)條魚出乎意料之外,魚肉剛好蒸熟,好滑,好新鮮,豉油葱絲一定有,但仲加了些芫茜,好香,送碗白飯一流,估唔到白飯都咁好食,飯粒軟糯,甘香!第二日再來,行完山,點都要返來光顧吓午餐:3)黑松露蝦仁炒河,滑蛋浸入了黑松露更加特顯蛋味濃稠,蝦仁又爽口,河粉炒到剛好,冇一舊舊,好考功夫呀!唔係咁容易炒得好呀!4)日式海藻脆皮腸,好多謝服務員提示,豉油另上蝶,食時先點些進口,果然好好食,腸粉皮內是鬆化炸醬包著鮮蝦粒,口感豐富,外軟內脆有層次感!Yummy! 飯後點了兩個甜品:5)香芋紫米露好咪,咁太甜,芋粒好粉,又夠熱。6)芒果布甸,是有新鮮芒果肉的,布甸實咗少少,味道可以的!呢個布甸五分滿分給三分半啦!

第二日再來,行完山,點都要返來光顧吓午餐:

飯後點了兩個甜品

5)香芋紫米露好咪,咁太甜,芋粒好粉,又夠熱。

脆皮吊燒雞
黑松露蝦仁滑蛋炒河
日式海藻脆皮腸粉
香芋紫米露
2020-09-26 1223 views
無服務可言,侍應十問九唔應,招手又無人理?要自己行到去電腦前叫侍應落單。侍應親手接過張單。等咗30分鐘後,才發現係漏單。單都唔見得?二人由入座到最後有食物上枱,需時50分鐘,要重新入第二次單先可以有食物點心上枱。仲要係暖,不是熱的。蒸點心都可以係唔熱?利害!腸粉暖嘅,鮑汁鳳爪暖嘅。熱水又唔斟,乜都要自己行出去收錢處問才有。侍應完全可以當你透明。但隔離枱遲過我枱入坐嘅食飽走,我都未有得食?難道我去咗平行時空?唔明點解咁嘅服務質素仲可生存到今時今日?一定唔會再有下次。

2020-09-19
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2020-01-13 2089 views
有家人生日所以就決定試下屋企附近的一間新開的酒樓。佢地宜家有新春菜,不過我地人地,試唔到圍餐。晚飯book 左7pm, 星期日黎講算係唔多人,成個場唔算大,要搭lift 或行樓梯上一樓。坐低左就主下餐牌,有套餐同散叫,略略望望套餐,我地最後都係決定散叫(雖然感覺上無咁抵)環境唔算大,但因為新開,乾淨企理,不錯!叫左一個孖寶優惠:蒸白鱔+聖子,侍應之後同我地講無晒聖子轉帶子,我地就無所謂,然後叫km個芥蘭炒臘味,半隻炸子燒雞,一鍋螺頭湯,芝士焗波士頓龍蝦伊麵。上菜都算好快,不過我覺得整體唔夠熱,但都可以接受,食物質素都幾好,炸子雞既皮好脆好滑,湯就好夠熱又足料,其他的都屬於中上。埋單5位食左1千蚊左右,唔算好貴。

2020-01-12
Dinner