幾位對健身、健康飲食、音樂充滿熱誠的年輕人開店追夢,他們的「自選風味碗」選擇又多又美味,迅速成為我們最常去的餐廳之一!回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕1️⃣ 主食1款 (選2款 +$25)一共有6款可以選擇,特別推薦慢煮雞胸 / 三文魚 / 吞拿魚 / 鳳尾蝦,雞胸嫩滑不乾澀,刺身和鳳尾蝦都很新鮮。-2️⃣ 飯底/沙律 (3選1)除了壽司飯 / 沙律菜,餐廳更提供「半飯半菜」的選擇,既能吃到蔬菜,也不用擔心過飽的問題。-3️⃣ 配料 (16選3)除了剛提到的主食,還可以按照個人愛好或營養需要,選擇3款配料,當中包括豆腐 / 西蘭花 / 枝豆 / 蟹子 / 玉子絲 / 秋葵 / 車厘茄 / 香菇等多項選擇。-4️⃣ 醬汁 (8選1)能吃辣的可以選「惹火甜辣汁」或「山葵蛋黃醬」,愛酸甜口味的話推薦「柑橘沙律汁」和「蜜糖芥末醋」,日式風味有「鰹魚昆布汁」,還有跟鳳尾蝦非常搭配的泰國代表「泰式酸辣汁」。最後,當然不少得👧🏻推薦的「辣蛋黃醬」,以及👦🏻最愛的清淡之選「日式麻醬」。-5️⃣ 調味 (自由配搭)6款調味當中,我最喜歡紫菜絲 + 黑白芝麻 + 木魚絲,因為這3款味道較淡,對刺身的鮮味,以及其他食材和醬汁的影響最低。此外
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕
自選風味碗
1️⃣ 主食1款 (選2款 +$25)
2️⃣ 飯底/沙律 (3選1)
3️⃣ 配料 (16選3)
4️⃣ 醬汁 (8選1)
5️⃣ 調味 (自由配搭)
6款調味當中,我最喜歡紫菜絲 + 黑白芝麻 + 木魚絲,因為這3款味道較淡,對刺身的鮮味,以及其他食材和醬汁的影響最低。此外,還有椰子碎 / 辣椒碎 / 岩鹽可選。
除了自選風味碗,One Poke Rock還有各式各樣的小食和健康奶昔,同樣非常吸引。
牛油果玉子燒
2023-03-14
$100 (Dinner)
牛油果玉子燒
2023-03-26 255 views
夏威夷蓋飯呢幾年係香港好流行,又飽肚又健康。大角咀呢間poke係我近來食poke既新寵。貪佢多選擇好多選擇可以自選poke bowl, 又有已經配搭好晒既signature bowl, 果日唔想諗甘多是但揀一款signature bowl都唔會令我失望。🐷海底奇兵 $88呢個poke入邊有吞拿魚,蟹子,粟米,香菇同蜜糖芥末醋;可以揀壽司飯或者沙律菜或者每樣一半,我就揀左壽司飯。poke一送到黎見到大大碗,成隻碗既面鋪滿晒配料,仲有紫菜同木魚碎,最面仲有花瓣賣相好靚;吞拿魚好新鮮,個醬甜甜酸酸辣辣,食落去好有層次;醬汁好多撈落壽司醋飯,食到尾都唔會話乾爭爭,而且夏威夷蓋飯感覺健康d,食晒成碗都唔會話guilty! 👍🏻

🐷海底奇兵 $88
2023-03-22
2023-03-11 231 views
今次介紹嘅餐廳好有自己嘅風格,唔似出面嘅poke bowl咁一色一樣👍🏻我哋最欣賞嘅係佢哋嘅擺盤好用心,簡單如牛油果佢哋都砌到好似玫瑰花咁,再係面頭曬上少少海鹽及辣椒碎令個觀感昇華😎 細節決定境界,特別係poke bowl越開越多,點樣突圍而出真係要下一番心思🫵🏻今次叫咗:自選風味碗 ($88):材料有三文魚、沙律菜、豆腐、蟹柳、車里茄、蜜糖芥末醋、牛油果(+$12)、紫菜絲、木魚絲、辣椒碎、岩鹽及黑白芝麻,味道唔錯,醬汁調味幾平衡🤣我全都要 ($123):有壽司飯、紫菜絲、椰子碎、黑白芝麻、辣椒碎木魚絲、岩鹽、三文魚、呑拿魚等,我哋加咗杯雜莓乳酪果昔($45),好飽肚,大滿足🥹火爆墨魚仔 ($58):味道唔錯,口感有墨魚仔嘅爽口,襯埋紫洋蔥一齊食幾開胃👍🏻

今次叫咗:

又搵到間九龍區高質poké👀唔駛次次去大南街!🙈btw唔知點解總覺港島poké特別細份 通常都係喺九龍食🤘🏻🥣BuildYourOwnBowl1⃣️💰HKD88+12(Rating: 8.5/10)my choice: 主食為吞拿魚🐟加咗$配牛油果🥑兩個主角都好新鮮 好夾😚揀咗salad base🥗另包3⃣️款自選配料 豆腐/玉子絲/香菇 全都係鍾意食嘅🙋‍♀️醬汁自選了昆布汁 可另上✨調味料有木魚絲同紫菜等 我個配搭偏和風 特別想提椰子碎都加分 香氣十足🥥🥣BuildYourOwnBowl2⃣️💰HKD88+8+10 (Rating: 8.5/10)主食為三文魚🍣望落勁似三色丼😳加咗$要菠蘿與溫泉蛋🍍🥚base為壽司飯🍚自選配料 蟹子/蟹柳/豆腐 醬汁係蜜糖芥末🍯朋友清晒無批評 呢一碗完全證明 就算同不愛食菜嘅人去 都OK (0菜)🤣🫐Mixed Berries Yogurt Smoothie💰HKD45 (Rating: 7.8/10)跟poke減$5 都幾大杯 喜歡佢用天然代糖 唔使怕糖分超標👍試咗一啖 飲得出代糖味但絕對接受到 🍫Oil Free Brownie💰HKD28 (Rating:

🍫Oil Free Brownie💰HKD28 (Rating: 8/10)
一向都幾鍾意食brownie 但覺得唔會甜死嘅好難搵 呢個好好 用牛油果取替油 fudgy得嚟帶牛油果香氣 唔會太甜 朱古力味偏dark 夠濃 serve之前有焗熱🔥

整體幾滿意 餐廳最近新出咗牛肉菜式 我唔食牛所以試唔到 但店主都好有心想推介 大家可以試試!🐮
2023-02-18 218 views
Bowl🥗1⃣️ 健身の鬼🐥 加溫泉蛋🥚hkd$88+102⃣️ 隔山蛋牛🥚🐮 hkd$1053⃣️ 高蛋白曲奇奶昔🍪🥛 hkd$50@one_poke_rock .🥣 飯底/沙拉 🥗每寬bowl可以選擇:壽司飯/ 沙拉/ 半壽司飯半沙拉😚 是次到訪更有南瓜藜麥飯作選擇壽司飯偏軟但不會軟至爛掉,味道帶醋的淡酸、酸度0.5/10咀嚼後化出飯的微甜,單吃已經是很開胃的味道,個人而言挺喜歡😆出乎意料地沙拉裡竟有羽衣甘藍,沙拉菜頗為清新且不會很濕,味道而言不錯👍🏻.1⃣️ 健身の鬼🐥 加溫泉蛋hkd$88+10每次吃bowl最煩惱的是看見番茄仔🫠 在下單時備註了想要走番茄仔後店員說可以轉別的配料,聽到那刻內心止不住高呼一句OMG太好了,可以走番茄仔是加了很多的分🤣走番茄仔後選擇了西蘭花,加上淡甜玉子絲以及清新枝豆作topping,量比起預想中多,把溫泉蛋戳破後混合topping和沙拉食用增添濃郁蛋味,未吃壽司飯和慢煮雞胸已經飽了一半🤰🏻雞肉的量不少,每一顆切成相若大小,口感嫩滑不柴,雞肉粒lightly seasoned,沒沾醬食用能吃到淡酸中帶微鹹的日式風格調味,表面上沾上芝麻粒單吃已經很香且滲透著雞肉清甜
Bowl🥗
1⃣️ 健身の鬼🐥 加溫泉蛋🥚hkd$88+10
2⃣️ 隔山蛋牛🥚🐮 hkd$105
3⃣️ 高蛋白曲奇奶昔🍪🥛 hkd$50
@one_poke_rock

🥣 飯底/沙拉 🥗
1⃣️ 健身の鬼🐥 加溫泉蛋hkd$88+10
健身の鬼🐥 加溫泉蛋

雞肉的量不少,每一顆切成相若大小,口感嫩滑不柴,雞肉粒lightly seasoned,沒沾醬食用能吃到淡酸中帶微鹹的日式風格調味,表面上沾上芝麻粒單吃已經很香且滲透著雞肉清甜,個人而言很喜歡這種輕盈的味道💧
醬汁可以選擇另上,搭配健身の鬼的是鰹魚昆布汁,單吃鹹度4/10偏高,但倒進沙拉和壽司飯裡卻是意外地搭且能帶出雞肉的鮮味,於一般搭配thick sauce的poke bowl相比這款醬汁明顯更得我心,沒有罪惡感✌🏻
壽司飯半沙拉地底份量也頗多,最後也吃剩了半碗飯的一半,是CP值很高的bowl💰
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌗
2⃣️ 隔山蛋牛🥚🐮 hkd$105
隔山蛋牛

是👦🏻的pick故主要也是他在吃,伴碟為枝豆、番茄仔以及甜椒,是色彩繽紛且適合打卡的topping📷 不吃番茄仔的我挑了牛肉粒食用,由於是微冷的緣故所以第一口咬下時牛肉質感為微硬,經過藉口咀嚼後開始感受到肉質的軟,牛味濃度不錯達中等偏高濃度且味道越嚼越突出,分量而言也是不少👍🏻
這款的配汁為山葵蛋黃醬,首先吃到蛋黃醬的甜感、甜度3.5-4/10稍高,接著化出0.5/10的山葵辣,辣感會慢慢在口中攀升,後勁的辣比初始辣度高為1.5-2/10,搭配牛肉脂香能起提亮的作用,味道很好😋
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌘
3⃣️ 高蛋白曲奇奶昔🍪🥛 hkd$50
高蛋白曲奇奶昔

是👦🏻的pick,原本也沒有打算喝很多但喝了第一口後發現味道不錯最後喝了大半杯🤣
喝起來是冰沙的口感,融化後帶點微沙的曲奇texture,甜度很低只有1.5/10,喝起來帶淡奶味、奶味濃度1-1.5/10,喝到最後帶曲奇顆粒感,也是在這個時候的曲奇味最為突出、濃度2/10中等偏低,儘管是很大的一杯但甜膩感明顯比一般奶昔低上不少,加上一整杯有30g protein有多,適合飲控要P的朋友👍🏻
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌑
📌 Overall
這家poke bowl很合我心:調料不多、醬汁可以另上、蔬菜量多且能換走番茄仔、奶昔甜度低而且含有豐富的protein😎
對於食肉獸👦🏻而言感想如下:肉類份量不多但也不算少、整體味道不錯且份量夠飽
提供兩方面意見供大家參考😚
每個人對甜度&濃度的敏感度跟感知也不一樣
數字全為個人感知,100%主觀
註:🌕🌕🌕🌕🌑或以上已是好吃😆
2023-02-14
$120 (Lunch)
健身の鬼🐥 加溫泉蛋
隔山蛋牛
高蛋白曲奇奶昔
  • 健身の鬼
🐭 米奇老豬Vol. 309 🐷[One Poke Rock]雖然老豬成日見人食poke bowl食得好開心但一直都未的起心肝去試今次 @one_poke_rock 邀請老豬去try仲試埋神秘menu 2月先會正式推出嘅牛bowl 🍚餐廳環境舒適 平日夜晚入座率大概一半同friend傾計chill下都唔錯👍🏻.🐖🐖《我全都要》🐖🐖 🛑8.6/10🛑 💰$123 + $3轉藍花梅子飯💰呢款有齊三文魚、吞拿魚、蟹子、牛油果食落幾新鮮 啱曬係大胃王嘅老豬細佬 有d灑喺面嘅芝麻好香好夾三文魚/吞拿魚 🐟 仲有惹味嘅香菇同埋紫洋蔥增加口感最特別就係個wasabi蛋黃醬 食得出山葵嘅香 但唔會攻鼻 👃🏻有別於一般壽司飯蘭花梅子飯保留左壽司醋嘅微酸仲加左淡淡嘅梅子甜香 💜開胃得來仲好啱打卡添!.🐖🐖《隔山蛋牛》🐖🐖🛑9.2/10🛑 💰$105💰呢個老豬搶先試到頭啖飯 😎慢煮牛柳粒肉質鮮嫩唔韌 唔會有肥膩感溫泉蛋超流心 🥚 加埋個世一wasabi mayo醬 啱曬撈飯 枝豆、車厘茄都好夾~反而🥦就唔算好夾 果日同老闆傾完佢地最後決定轉彩椒 應該會爽口多汁d~老豬daddy仲話要自己去encore添 🤭
🐭 米奇老豬Vol. 309 🐷
餐廳環境舒適 平日夜晚入座率大概一半
同friend傾計chill下都唔錯👍🏻
🐖🐖《我全都要》🐖🐖
🛑8.6/10🛑 💰$123 + $3轉藍花梅子飯💰
呢款有齊三文魚、吞拿魚、蟹子、牛油果
食落幾新鮮 啱曬係大胃王嘅老豬細佬
食得出山葵嘅香 但唔會攻鼻 👃🏻
有別於一般壽司
蘭花梅子飯保留左壽司醋嘅微酸
仲加左淡淡嘅梅子甜香 💜
開胃得來仲好啱打卡添!
🐖🐖《隔山蛋牛》🐖🐖
🛑9.2/10🛑 💰$105💰
呢個老豬搶先試到頭啖飯 😎
慢煮牛柳粒肉質鮮嫩唔韌 唔會有肥膩感
溫泉蛋超流心 🥚
加埋個世一wasabi mayo醬 啱曬撈飯
枝豆、車厘茄都好夾~
反而🥦就唔算好夾 果日同老闆傾完
佢地最後決定轉彩椒 應該會爽口多汁d~
老豬daddy仲話要自己去encore添 🤭
味道:8.6/10
服務:N/A
環境:N/A
CP值:✴️ 中✴️
ENCORE:✅ (我全都要、隔山打牛)

📍One Poke Rock📍
大角咀博文街19號地舖

#米奇老豬_油尖旺區
#米奇老豬_日式
#米奇老豬_西式

#onepokerock #pokebowl #夏威夷拌飯 #魚生飯 #牛肉飯 #大角嘴美食 #大角咀美食 #健人餐 #高蛋白 #低卡美食 #高蛋白飲食 #低脂 #三文魚 #吞拿魚 #油甘魚 #蟹籽 #雞胸 #雞胸肉 #雞胸肉料理 #沙律菜 #羽衣甘藍 #慢煮雞胸 #日式定食 #夏威夷魚生飯 #pokehk #溫泉蛋 #牛魔王

夏威夷Poke bowl近黎變左我既至愛🤪,皆因食材以新鮮、健康為主。今日黎到大角咀呢間小店,見Menu幾吸引,除左有幾款signature,仲可以自己配搭主食、飯底、醬汁及調味料等等。餐廳唔算好大,但都乾淨好企理。*健身之鬼 $88*睇個名就知道係為健身人士🏋️而設,主食係慢煮雞胸,仲有玉子絲、枝豆、車厘茄配埋鰹魚昆布汁同埋壽司飯。另外我仲自己加$25要多份三文魚,蛋白質一百分💯😍。食材都係新鮮既,係略嫌雞胸少左D,不過鰹魚昆布汁少少咸送飯好好味。*我全都要 $123*分別有三文魚、吞拿魚、蟹子、牛油果、香菇、山葵蛋黃醬配壽司飯。三文魚同吞拿魚都係新鮮唔腥既,但係蛋黃醬就辣D,差點食到流眼水🤣。牛油果🥑賣相靚,又有營養,呢度到加唔少分。*高蛋白可可香蕉奶昔 $50*多到滿瀉🤣,又係健身人士💪🏻喜愛既飲品,用朱古力味蛋白粉同香蕉加冰塊攪拌而成,更加聲稱一杯有30g 蛋白質🤤 好啱健身人士操前餐或操後餐飲用。

*健身之鬼 $88*

*我全都要 $123*

*高蛋白可可香蕉奶昔 $50*

2022-12-28 689 views
🥳喜歡食夏威夷蓋飯嗎❓我就好鍾意喇❤好喜歡將啲生魚切粒🔪然後用醬汁醃漬後蓋係米飯上面💯😋今次係大角嘴食咗一間超正嘅「夏威夷蓋飯」❤仲食咗一個好正嘅「北加鰤索」季節限定 Seansonal Poke 💯要食就要快手啲啦✅時令油甘魚做到1月31日㗎炸🥳🥳🍁季節限定 Seansonal Poke 北加鰤索 $115 North Star🌈我經開見到呢個季節限定嘅「北加鰤索 」嘅牌就即刻比佢吸引住😍呢個時候係食「油甘魚」嘅好時機🥰加埋佢嘅賣相仲色彩繽紛添💯令人好開胃呀❤️呢碗「北加鰤索 」除咗🈶️時令嘅油甘魚yellowtail之外🐠仲🈶️北寄貝surf clam🐚甜彩椒 bell peppers🫑西蘭花 broccoli🥦添😋跟嘅醬汁就係酸酸甜甜嘅金橋沙律汁🍋配壽司飯同埋沙律菜🥒呢個版真係超推介呀🥳🥳🍱 Everything 我全都要 $123🌈 Yo🥳另一個poke我哋就揀咗呢乜都🈶️嘅「Everything 我全都要」呀❤裡面🈶️三文魚🐟吞拿魚🐟蟹籽🦀牛油果🥑香菇🍄紫洋蔥🧅山葵🥒蛋黃醬🥚超超豐富又好味呀🥳若果你好似我哋咁乜都想食😋呢個poke一定會大滿足㗎💯💯牛油果玉子燒 $68Avocado T

🍁季節限定 Seansonal Poke
北加鰤索 $115 North Star

🍱 Everything 我全都要 $123

💯牛油果玉子燒 $68
Avocado Tamagoyaki

🌈呢個玉子燒係我暫時食過應該「最好食嘅玉子燒」🧈唔好掛住影相📸️一定要趁熱快啲食呀🥳口感好juicy又creamy❤正到飛起呀🥳🥳

🧋Healthy Drink 高蛋白曲奇奶昔 $50

🌈果昔跟餐正價減$5✅味道夠真實💯唔會好甜🥳唔錯呀❤️❤️
  • 北加鰤索
2022-12-15 81 views
唔知有無聽開metal/rock既朋友仔呢🤘🏻嘻我同我男朋友都係所以一行入 @one_poke_rock 覺得非常親切播既歌都係聽開既 好難得.ᐟ .ᐟ細個想自己開鋪 最大原因都係想播自己中意既歌迫人聽( •̀∀•́ )/言歸正傳先One poke rock主打poke bowl同smoothie 行健康路線仲有為健身人士度身訂造一啲餐點當日叫左兩個自選既poke bowl試我呢一碗就以半壽司飯半沙律菜做base再由八爪魚 香菇 枝豆 玉子絲 三文魚子組成醬汁要左wasabi mayo首先想讚配料份量好慷慨特別推介香菇 調味好香 炒得好好食八爪魚都幾淋身Wasabi mayo我一路食一路比佢刺激不過爽既 怕辣就小心啲啦(˙𐃷˙)唯一係個壽司飯有少部分一舊舊咁另一碗男朋友就要左壽司飯貪心地要哂三文魚同吞拿魚配料有紫洋蔥 醃青瓜 西蘭花仲升級要埋蟹肉.ᐟ‪‪‬跟惹火甜辣醬 即係類似韓式辣醬估唔到都幾夾poke bowl喎同樣好足料大大碗 用料都新鮮( ˙֊˙ )大角嘴住/番工既朋友有福啦又多一間又好食又健康之選⸜ ෆ ⸝‍✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters f
唔知有無聽開metal/rock既朋友仔呢🤘🏻

首先想讚配料份量好慷慨
特別推介香菇 調味好香 炒得好好食
八爪魚都幾淋身
Wasabi mayo我一路食一路比佢刺激
不過爽既 怕辣就小心啲啦(˙𐃷˙)
唯一係個壽司飯有少部分一舊舊咁

另一碗男朋友就要左壽司
貪心地要哂三文魚同吞拿魚
配料有紫洋蔥 醃青瓜 西蘭花
仲升級要埋蟹肉.ᐟ‪‪‬
跟惹火甜辣醬 即係類似韓式辣醬
估唔到都幾夾poke bowl喎
同樣好足料大大碗 用料都新鮮( ˙֊˙ )

大角嘴住/番工既朋友有福啦
又多一間又好食又健康之選⸜ ෆ ⸝‍

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Follow @lastbitematters for more
2022-12-09 67 views
隔左咁耐腸胃終於好返點即刻約左去食bowl @one_poke_rock 終於都試到佢地新item -油甘魚,是冬天新品🎄🙌🏻一如既往都係行量多路線既自選bowl ,仲有我至愛既甜辣汁🥹油甘魚好新鮮同食到厚厚一片,勁滿足呀!仲有堆到小山一樣咁高既bowl(嗚嗚,平時鰂魚涌同中環個d得一半量咋)我仲點左八爪魚,蟹子同青山同豆腐同洋蔥仲有我心愛既玉子燒同墨魚仔因為怕太飽,今次要左佢地自家製既冷泡茶(好香玫瑰味好清新)。如果開係港島會毫不猶豫日日去食,大家係附近返工就唔好錯過地方優勢啦🙌🏻
隔左咁耐腸胃終於好返點
即刻約左去食bowl @one_poke_rock

仲有我心愛既玉子燒同墨魚仔

• 油甘魚
朋友搬左嚟附近,見呢間舖面都幾得意,一於試佢!我地兩個一人叫一個再SHARE,咁就可以食到兩款,睇住佢MENU,樣樣都想試,即刻有選擇困難!因為佢可以自選配搭,又可以有固定的SET(好彩!)最後都叫左SET,哈哈!🍽1.蝦兵蟹將配飯&沙律菜 ,可以一半一半,少D飯,多D菜,健康人生XP入面有D中華沙律、蟹肉同菠蘿及柑橘沙律汁,感覺幾FRESH,呢排咁熱啱曬🍽2.加州熱浪有我最鍾意既三文魚,居然配紫洋蔥,幾新鮮既配搭,仲配個藍花梅子飯,成個視覺效果無敵。🍽3.雜莓乳酪果昔🍽4.菠蘿乳酪果果昔野飲又係苦惱左一陣,overall嚟講,佢D野飲唔會太甜,飲左都無咁guilty嘛!
朋友搬左嚟附近,見呢間舖面都幾得意,一於試佢!
我地兩個一人叫一個再SHARE,咁就可以食到兩款,
睇住佢MENU,樣樣都想試,即刻有選擇困難!
因為佢可以自選配搭,又可以有固定的SET(好彩!)
最後都叫左SET,哈哈!

🍽1.蝦兵蟹將
配飯&沙律菜 ,可以一半一半,少D飯,多D菜,健康人生XP

🍽2.加州熱浪

🍽3.雜莓乳酪果昔

🍽4.菠蘿乳酪果果昔
夏威夷波奇碗愈來愈盛行‼️這間小店是暫時試過賣相最吸睛、味道亦是最好的一間‼️👍🏻👍🏻 ▫️❥$𝟭𝟮𝟯 我全都要🥢材料有三文魚、吞拿魚、蟹子、牛油果、香菇、紫洋蔥‼️🥑🦀🧅🍄 壽司飯、沙律菜可自由配搭‼️🥗 醬汁是山葵蛋黃醬,和各式材料拌勻後簡單而美味‼️👏🏻👏🏻 想更健康的話可以選擇醬汁另上‼️😉 ▫️❥$𝟭𝟯𝟴 ᴘᴏᴋᴇ ᴀʟʟ ᴅᴀʏ🥢材料有香烤雞胸、火炙吞拿魚、香菇、黑麥包、牛油果、炒蛋、麻醬豆腐‼️🥯🍄🥑🍳 一整盤很豐盛,牛油果花更是精緻吸睛‼️🤩 雞胸肉和火炙吞拿魚很嫩滑‼️👍🏻 每款材料都很美味‼️👏🏻👏🏻▫️❥$𝟮𝟯 冷泡蜜桃紅茶🫖❥$𝟮𝟯 冷泡洛神花茶🫖凍冰冰又不會過甜,清爽好喝呀‼️
❥$𝟭𝟮𝟯 我全都要🥢

❥$𝟭𝟯𝟴 ᴘᴏᴋᴇ ᴀʟʟ ᴅᴀʏ🥢

❥$𝟮𝟯 冷泡蜜桃紅茶🫖
❥$𝟮𝟯 冷泡洛神花茶🫖
凍冰冰又不會過甜,清爽好喝呀‼️
鮮味滿載的Poke bowl可謂風靡全球,在香港亦毫不例外地掀起一股熱潮尤其於熱得汗流浹背的炎夏,標榜健康有營的開胃夏威夷魚生飯無疑是治癒食物不單是琳瑯滿目的自選食材及醬料,愈盡精緻多彩的賣相也是其虜獲人心的秘訣以往友人還為眾裏尋它而懊惱,現在漸漸邁向百花爭艷,通常旺區都有兩三間選擇位於大角咀,由熱愛健身及音樂的朋友開設的One Poke Rock就是其一生力軍深知自己每每選擇困難,不打算越級挑戰自由配搭,單是從多款推薦組合中揀心水已不容易好在此行打算專注魚鮮(因為平時好少食魚),我全都要 Everything正正解決我的難題集三文魚、吞拿魚、蟹子及牛油果等於一身,魚鮮肉質軟嫩無筋,只輕輕附醬不失清新除了最普遍的壽司飯外,可轉配沙律菜、半飯半菜或帶星馬泰風情的湛藍蝶豆花飯作基底我們屬意半飯半菜,拌以店方自家調製的山葵蛋黄醬略帶酸甜油潤,不算非常嗆辣另可隨心選配紫菜及木魚絲等各款調味,推薦加入椰子碎,頓時多點熱帶島國的味道至於友人一眼相中的七爪八腳 Dr. Octopus伴配泡菜及甜辣汁,十足十韓式拌飯八爪魚粒厚肉彈牙而不韌口,綿甜蟹肉落手並不吝嗇,添加爽脆青瓜粒,質感更是豐富同樣是半飯
同樣是半飯半菜底,加上恰到好處的辣意,足料飽肚之餘沒有膩滯感
夏威夷牛油果玉子燒 Hawaiian Avocado Tamagoyaki靈感源自耳熟能詳的加州卷
在香甜鬆軟的玉子燒上盛滿輕輕搖曳、纖細不劖口的木魚碎、紫菜、蟹子及牛油果
仍帶些少蛋汁的玉子燒更裹有蟹柳絲,由內到外每一口都嘗到多重層次,相當豐盛飽肚
不得不提店家特別調配的辣蛋黃醬,酸潤中帶微甜微辣,開胃又減膩,瞬間完食!
飲品以新鮮現打的乳酪果昔、冷泡茶等健康之選為主,連肥仔水都是無糖版本
配合是夜熱帶風主題,選了酸酸甜甜的菠蘿乳酪果昔 Pineapple Yogurt Smoothie
還有雜莓乳酪果昔 Mixed Berries Yogurt Smoothie,兩者均帶有自然果香及微微薄荷涼感
改用相對溫和的赤藻糖醇製作,據聞對血糖及胰島素影響較低,亦可配合低醣飲食
對於一向吃得重口味的我倆而言實在淡口,不過勝在飽餐一頓再喝依然清新無負擔
$150 (Dinner)
鍾意食poke 以後九龍區又多個好選擇yeah 呢間價錢可接受之餘份量足夠 選擇多而且用料都高質好食 絕對係我top3 絕對可以revisit🤟🏻有啲preset幫你配搭好既組合 個人都係鍾意自己揀 呢間main都有好多選擇: 三文魚 吞拿魚 蝦 八爪魚 雞胸 油甘魚 even base除咗壽司飯同沙律仲有特別味既飯 食得多都唔會厭😁・𝗕𝗨𝗜𝗟𝗗 𝗬𝗢𝗨𝗥 𝗢𝗪𝗡 𝗕𝗢𝗪𝗟 $88ᴍᴀɪɴ ᴘʀᴏᴛᴇɪɴ: 𝙨𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 三文魚ʙᴀꜱᴇ: 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 沙律菜 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢꜱ: 𝙘𝙪𝙘𝙪𝙢𝙗𝙚𝙧 青瓜、𝙥𝙪𝙧𝙥𝙡𝙚 𝙤𝙣𝙞𝙤𝙣 紫洋蔥、𝙩𝙤𝙗𝙞𝙠𝙤 蟹籽ᴅʀᴇꜱꜱɪɴɢ: 𝙙𝙖𝙨𝙝𝙞 𝙨𝙝𝙤𝙮𝙪 鰹魚醬油 (ᴏɴ ꜱɪᴅᴇ)ꜱᴇᴀꜱᴏɴɪɴɢ: 𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡𝙞 𝙛𝙡𝙖𝙠𝙚𝙨辣椒碎、𝙗𝙤𝙣𝙞𝙩𝙤 𝙛𝙡𝙖𝙠𝙚𝙨 木魚絲、𝙨𝙚𝙖𝙬𝙚𝙚𝙙 𝙛𝙡𝙖𝙠𝙚𝙨 紫菜絲份量同味道我都好滿意 三文魚新鮮肥美 唔會乾爭爭 蟹籽都真係有好多 呢個combination基本上係我每次食poke既選擇所以同一比較點下覺得呢間真係做得幾好😼🌟—————————————————————😋 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦? 7.95/10

・𝗕𝗨𝗜𝗟𝗗 𝗬𝗢𝗨𝗥 𝗢𝗪𝗡 𝗕𝗢𝗪𝗟 $88

大角咀博文街19號地舖
𝗕𝗨𝗜𝗟𝗗 𝗬𝗢𝗨𝗥 𝗢𝗪𝗡 𝗕𝗢𝗪𝗟
𝗕𝗨𝗜𝗟𝗗 𝗬𝗢𝗨𝗥 𝗢𝗪𝗡 𝗕𝗢𝗪𝗟
  • 自選波奇碗
Poke Bowl愈開愈多,唔單只貪佢健康減肥一流,見到個賣相顏色咁繽紛同咁多配料就知好食❣️呢間有得配料、醬汁、飯🍚都任你mix & match ,而且份量好足,🍂季節限定北加鰤索$115(轉藍花梅子飯+$3)有油甘魚、北寄貝、甜彩椒、西蘭花配柑橘沙律汁🍊油甘魚同北寄貝都好新鮮、好多塊,配埋柑橘沙律汁更顯清新👍🏻藍花梅子飯,味道酸酸哋有淡淡梅味,口味特別,食落無咁易有飽滯感,第一次食呢個飯,值得一試👍🏻🖐🏻自選波奇碗🐟三文魚蟹籽蟹柳青瓜壽司飯$88所有配料撈埋紫菜絲、木魚絲、芝麻同山葵蛋黃醬,食落好豐富同滋味,又會有d wasabi既刺激感,壽司飯份量超級多!女仔建議要半壽司飯+半沙律🥗因為真係會食唔哂😂🍳牛油果玉子燒$68呢個係店員推介💁🏻‍♂️好足料,玉子燒好厚好大件,除左牛油果🥑,仲有蟹籽🦀、蟹柳、木魚絲、紫菜,配埋辣蛋黃醬兩大件切開可以有六舊,玉子燒上面嘅topping 非常足料,軟滑既牛油果同玉子燒好夾,醬汁亦非常惹味,推薦一試👍🏻🍫無油可可布朗尼 $28咬落好濃朱古力味,店員話係無落油整,係用咗牛油果🥑做油基底,食落就更加無負擔,岩哂想食甜品但又怕肥既朋友仔😬Overall食

🍂季節限定北加鰤索$115(轉藍花梅子飯+$3)
有油甘魚、北寄貝、甜彩椒、西蘭花配柑橘沙律汁🍊

🖐🏻自選波奇碗
🐟三文魚蟹籽蟹柳青瓜壽司飯$88

🍳牛油果玉子燒$68

🍫無油可可布朗尼 $28

Overall
食物質素同份量,CP值都幾高,仲要唔收加一❗食日式刺身飯食到悶晒,可以試吓Hawaii style
2022-11-14
Type of Meal