2023-05-14
車車之前已經去過E間位於中環雲咸街嘅Orka, 今次係附近做完野決定二訪E間餐廳, 沿斜路上一d都唔難搵得到, 今晚更有DJ註場, 令氣氛更熱鬧! Menu更新左唔少新菜式, 今次就同朋友一人一個set dinner, 其中一個更係無肉Set嚟!🍸By The Beach🍸Bittersweet Memories⭐Mushroom & Bacons究竟煙肉點樣可以做成素食呢~?一上枱已經覺得個presentation幾靚, 用左昆布同味噌煮成嘅杏鮑菇上面係用菇菇做成嘅‘’煙肉‘’, 食落幾特別, 下面係用Truffle Pea煮成嘅purée, 食落清新又唔heavy!⭐Banana Blossom Penne Love PastaPenne用上青醬嚟煮, 上面就係烤過嘅香蕉花, 口感爽爽地帶點嚼勁⭐Sparky Caesar Salad用左多款唔同嘅爽脆沙律菜配搭曬乾嘅蕃茄食落幾開胃!⭐Smoky Beef Short RibsE道菜會先用左玻璃蓋蓋住, 然後店員會係你面前打開, 陣陣煙燻味道隨即散發出嚟, 經48小時慢煮過嘅牛肉口感特別軟腍, 配搭惹味嘅 BBQ醬食落更美味, 下層
🍸By The Beach
🍸Bittersweet Memories
⭐Mushroom & Bacons
⭐Sparky Caesar Salad
用左多款唔同嘅爽脆沙律菜配搭曬乾嘅蕃茄食落幾開胃!
⭐Smoky Beef Short Ribs
E道菜會先用左玻璃蓋蓋住, 然後店員會係你面前打開, 陣陣煙燻味道隨即散發出嚟, 經48小時慢煮過嘅牛肉口感特別軟腍, 配搭惹味嘅 BBQ醬食落更美味, 下層係鷹嘴豆同時令蔬菜, 非常飽肚滿足